Medlemmar: 3615 st.
Visa menyn

Rätt spelare på rätt plats

Davidsson och Mannen
ons 7 jan 2015 kl 10:54

Nu har vintermörkret lagt sig över nejderna, i landets näst största stad är marken fylld av gråbrun gegga och vi skall alldeles strax tvingas skilja oss från det juleljus som lyst upp vår tillvaro de senaste veckorna. Fotbollens transferfönster står nu sedan fyra dagar vidöppet, Arsenal har ännu inte signat någon spelare och jul- och nyårshelgernas täta matchande är över för den här gången. Men allt är inte tandagnissel och eländesojande, allt är inte en vandring längs med jämmerdalens branta sluttningar och allt är inte efterhängsna förkylningar, värktabletter som håller på att ta slut eller en oresonlig mängd annalkande VAB.

För i Arsenalland finns vissa ljuspunkter att ta rygg på och låta dem lysa upp vår tillvaro. I söndags besegrade vi Hull med 2-0 och tog oss därmed vidare till FA-cuppens fjärde omgång, där vi får möta Brighton & Hove Albion. Och i matchen mot Hull fann vi inte bara positiva förtecken i form av en aldrig sinande ström Sanchezenergi, ett nästan vettigt alternativ på det defensiva mittfältet i form av Coquelins högst dynamiska insats och ett fortsatt innovativt passningsspel signerat Cazorla med viss assistans av Rosicky. Vi såg också första matchen med Theo Walcott från start, på exakt ett års tid. Eller snarare var det hans första match från start sedan han skadades i FA-cuppmatchen hemma mot spurs, och nu verkar Walcott vara tillbaka i spelbart skick.

Till denna comeback kommer också nyheterna om att även Mesut Özil är tillbaka i full träning, vilket gör att vi nu står inför några oerhört viktiga och tidigare på framtiden skjutna frågor: Var skall dessa snart återkommande spelare spela, vilka positioner är bäst för dem och var på planen gör de mest nytta för laget? Just dessa frågor kommer jag därför att avhandla idag och jag kommer att göra det utifrån tanken att Wenger har tagit sitt förnuft till fånga och dumpat det imploderande 4-1-4-1 och det lika vidöppna 4-1-3-1-1 för det mer stabila och invanda 4-2-3-1, där ännu ett comeback-kid, Aaron Ramsey, bildar en dubbel pivot med, i väntan på nyförvärv av internationellt toppsnitt förslagsvis, Francis Coquelin. Så var blir då rätt spelare på rätt plats?

Mesut Özil: Sedan Özil skadade sitt knä i matchen mot chelsea, har främst Cazorla, ibland Sanchez, vikarierat på positionen just bakom anfallstrion, den vi ofta kallar Nr 10-positionen. Detta har gjort att Cazorlas form höjts rejält och att han producerat avsevärt mer än han gjort från ytterposition, vilket torde sätta både Wenger och oss soffcoacher i vissa bryderier. För det blir uppenbart att Cazorla ger mer värde för Arsenal när han spelar centralt än han gör från kanten och hand i hand med Özils återkomst går även en viss riskfaktor för Cazorla och dennes poängproduktion.

Japp, så skall det vara: Özil i mitten och Walcott på rätt kant. Bild från Flickr.com: ”aolifu664”

Trots det eventuella mervärdesminuset en återutflyttning av Cazorla skulle innebära, kan jag inte se Mesut Özil på någon annan plats en den centrala, offensiva mittfältarens. Jag vet att Tyskland vann VM med Özil som vänsterytter, men jag vet också att han var tämligen värdelös som ytter i VM och att han i princip var lika förminskad i värde när han sattes ut på kant under Arsenals inledande säsongskräftgång. Har du värvat en av världens mest kreativa Nr 10:or för nästan en halv miljard kronor skall du spela honom som 10:a och inte slänga bort honom på en vänsterytterplats där han inte bara kommer felvänd och får sin underbara vänsterfot devalverad till inläggsfot längs med sidlinjen, utan också saknar både teknik och framför allt fart att prestera som en ordinarie ytter kan förväntas göra. Özil som vänsterytter är två minus som inte blir plus och vi kastar en playmaker och ett fotbollsöga av världsklass rakt ned i frysboxen, vilket absolut inte är något som Arsenal har råd med. Detta trots risken att förminska Cazorla.

Theo Walcott: När Walcott värvades till klubben spelade vi med två anfallare och Walcott var värvad för att växa in i en av dem. Sedan förlorade vi Champions Leaguefinalen mot barcelona, Wenger förälskade sig i deras spelsystem varefter Walcott, hux-flux, blev betraktad som högerytter i ett 4-3-3/4-2-3-1. Ett år efter finalförlusten lämnade Henry Arsenal för vänsterytterplatsen i just barcelona, Wenger gav tröja nr 8 – vilket var den Walcott önskade- till Samir Nasri varefter Walcott hamnade med tröja nr 14 i knät, vilket inte direkt fick förväntningarna på den unge engelsmannen att minska. Walcott har själv uttryckt önskan om att spela centralt, men saknar många av de kroppsliga och spelmässiga attribut som behövs för att fungera som central anfallare i Arsenals nuvarande spelsystem, vilket har gjort att han blivit till en snabb men ganska endimensionell högerytter som tröstat oss genom att, då och då, levererat assist, främst till Robin van Persie under dennes sista säsong i Arsenal.

Walcott har hämmats av skador men påstår att han både har kvar sin snabbhet men också jobbat mycket för att bredda sitt spelmässiga register. Jag ser ett värde i Walcotts återkomst, men har samtidigt svårt att tänka mig att hans spelsinne utvecklats sådär fantastiskt mycket under året som gått, varför han nog är att betrakta som ungefärligen den spelare han var när han skadades. Jag ser inte heller Walcott som en självklar startspelare, mycket beroende på att han, precis som Goldi Poldi, egentligen är en spelare som inte passar vårt possessionsbaserade spelsätt särskilt bra. Däremot har han en fart som tordes vara oerhört nyttig för ett Arsenal som ofta hamnar i tröghet och stillastående, och rätt använd skulle han kunna bli oerhört nyttig för oss.

Skall Walcott vara detta och skall de egenheter han har optimeras för klubbens bästa, skall han lämna hörnet högerytterplatsen och det inläggsbaserade spel han före skadan trängts in i. Han skall istället placeras på andra kanten där han som vänsterytter skulle kunna komma rättvänd med sin fina fart och ha sin passnings- och skottfot riktad in åt banan. För även om Walcott lidit mycket av Henryreferenserna är vi många som mins den sistnämndes underbara vana att ta fart ute till vänster för att rusa in centralt i banan och avsluta med ett högerfotsskott i motståndarmålets bortre gavel. Skall Walcott lyckas i Arsenal och bli den fixstjärna Wenger hävdat att han har potential till, är det utifrån denna målbild han och Wenger skall jobba. Walcott saknar förvisso både Henrys teknik och spelintelligens men kan, rätt använd som vänsterytter, optimeras till att bli en sniper lika svårfångad som exempelvis Bayerns Arjen Robben, som alla vet kommer ta sig in från sin högerkant och avsluta med sin vänsterfot, men ändå lyckas gång på gång. Det Walcott saknar i Robbens teknik eller Henrys spelbegåvning, det kan han ta igen med sin acceleration och sina första 4-5 meter i relation till bevakande ytterback.

Konklusion: När Özil är redo för att spela hela fotbollsmatcher skall han vara en startspelare i sin rätta position som assistproducerande Nr 10. Walcott har inte samma självklara startplats, men skall då han spelar göra det som vänsterytter. Båda har oerhört viktiga roller att spela i Arsenal och båda är i behov av en resultatmässig och produktionsmässig upp-pitchning. Enligt mig skall detta ske på ovan nämnda sätt, vad anser du?

Kommentarer

Bild för Kåben

Har du Ox till höger då eller hur tänker du?

Coquelin-Rambo-Özil-Ox-carzorla med sanchez som topp!

Tyckte han blev för tok för stillastående senast mot saints (som jag skrev till dig på twitter) och vette fasen om han är rätt val där ensam på topp i arsenals system? då har vi ingen på mitten som är stor/stark/hård nog för det fysiska spelet. För uppfattningen jag har av wenger (rätt eller fel) så kommer han inte anpassa spelare utefter motstånd så när vi möter ett lika bra lag och/-eller tuffare lag så blir det en del förluster tyvär. Vem ska vi luta oss tillbaka mot alá Matic?

Samt vad anser du om Mv positionen nu när szcz betedde sig lite olämpligt? 

 

Bild för Micke

Jag kan inte annat än att hålla med! 

Drömmer våta drömmar om att se Özil i mitten, med Walcott och Alexis på varsin kant!! När den (drömen alltså) hettar till riktigt så har dom bakom sig en Ramsey i förra höstens form och som det har utvecklat sig en Coquelin.. 

Sen att det sätter både Santi, Ox och Wilshere på bänken får jag helt enkelt leva med.. 

 

Bild för Davidsson och Mannen

Kåben// 1: Vad heter du på twitter (hjälp mig koppla ihop, här!)? 2: För mig är AOC, som du är inne på, främst en högerytter, men jag kan se även honom spela på vänsterkanten medan Wenger talar om honom som en central spelare, vilket jag tycker han har blixtrat till som ett par gånger. Men inte heller AOC ser jag som en självklar startspelare.

För den uppställning du bjuder på är oerhört lockande (för att den får in en samling sköna spelare), men jag håller med dig kring dess akilleshäl, att Sanchez inte alltid är optimal på topp. I matchen mot Soton överjobbade han sitt spel något enormt och försökte vara någon form av falsk 9:a, medan han mot Hull tog bättre löpningar och utnyttjade kanterna bättre istället för att tränga ihop sig i det offensiva, centrala mittfältet.

Och ja, detta centrala mittfält, detta behov av lite styrka, hårdhet och slughet. Detta Wengerska sorgebarn som ända sedan Vieiras, Gilbertos eller Petits dagar behandlats så styvmoderligt. För jag håller helt med dig kring vårt behov av en sk. Matic-typ, vilket också är ett problem just för att Wenger inte vill anpassa sig, inte vill att Arsenal skall spela utifrån motståndarnas brister utan alltid förlita sig på vår fotbollsmässiga överlägsenhet (jo, men tjena!).

Angående målvaktsfrågan så är jag lite kluven. För dels tycker jag inte Szczesny är så usel som många hävdar. Han gjorde en väldigt bra säsong 13/14, har varit avsevärt sämre och mer osäker denna säsong, men är ändå oerhört lovande för sin ålder. Däremot har jag lite svårt för hans, vad det verkar, något omogna personlighet där han spelar över, ställer sig in hos fansen eller, som det ryktas om efter Sotonmatchen, ställer till scener inom klubbens väggar. Onödigt och energidränerande. Men med rätt fokus tror jag han skulle kunna bli något stort.

Men med det sagt har jag ingenting emot att varken Ospina eller Martinez får speltid. Ospina har ett fint landslags-CV, enligt uppgifter, även ett bra spel i Frankrike och har visat pondus och funktionalitet under sina få framträdande i Arsenal. Martinez såg jag ett par matcher under fjolåret, när han var i Wednesday, och då övertygade han enormt på mig och han gjorde inte heller bort sig när Szczesny och Ospina var skadade. Så jag är ganska lugn med målvaktssituationen och hoppas att de tre sporrar varandra till utveckling. För samtliga tre skulle, enligt mig, kunna ta förstaplatsen.

Micke// Härligt att få medhåll! Och även jag måste erkänna att man spritter till av tanken på Sanchez, Walcott eller AOC framför mästerleverantör Özil. Sedan funderar jag på Cazorlas position, för som jag nämner ovan så är han ju klart sämre på kant än centralt. En lösning vore att flytta ned honom på Ramseys position bredvid en nyinköpt och stenhårt fokuserad mittfältare med defensiv spetskompetens. Det kanske vore något!

Bild för Woody

Özil måste få ut allt sitt kunnande. Således ska han spela centralt. Vad gäller Walcott blir man inte klok. Hög högsta nivå och låg lägsta nivå. Han har under alla år inte lyckats jämna ut sina prestationer utan ser precis likadan ut idag som då han var 18. Oxrulladen är ytterst lik TW. Snabba ben och hej och hå. Båda dessa saknar spelsinne och förmågan till beslut och värdering. I sina bästa stunder är det världsklass och i nästa match pojklagsnivå. Ytterst märkligt att pöjkarna inte utvecklat detta. På målvaktsfronten måste Chess jämna till sig. Fadäserna måste bort. Att han sedan puffar knaster i duschen är väl mer ett tecken på ren och skär intelligensbrist, en egenskap man får förmoda han delar med flera av våra "hjältar". Bristen på en arbetare centralt är alltid uppenbar. Minns med vördnad Brady-Talbot och självfallet krigare som PV och Petit. Gilberto Silva noterade man tydligt då han inte spelade. Kvaliteten sjönk på laget. Absolut är den spelartypen högsta prioritet nu Januari. Små snabba springare har vi överskott på. Vidare måste en världsklasstriker in. Halvfigurer som Welbeck och B-spelaren Giroud räcker inte. Att sedan klassspelaren Podolski skänkts iväg till Inter gör detta än tydligare. Förhoppningsvis ges tillfälle till ännu en First Aid Kit konsert under 2015. Här pratar vi begåvning i kvadrat. Rock on !

Bild för Kåben

Heter BjrklundKarl på twitter:)

Så vi är överens om att arsenal ska spela så som AW vill så krävs det en mer Matic typ som stabiliserar upp det hela så övriga kan spela den fotboll som är meningen med deras ankomst.

Oxen har en genombrottsförmåga som jag gillar och matcherna han gjorde på mittmitt förra året så blir jag väldigt nyfiken på hur bra han skulle kunna bli där inne, för arbetsförmågan har han sen behövs givetvis taktiska slipningar men det borde AW klara av att lära ut. Sen blev det också en del plattmatcher på mittmitt också (chelski borta) men gillar inställingen med honom.

Oavsett vem som tar ena mittmitt så krävs det en DM av högsta klass.

Håller lite med om Mv, szsz får/fått sitt straff och om han är bäst så ska han spela ändå, iaf så länge han har spelarnas förtroende pga sina beteenden som du beskriver.

 

 

Bild för Davidsson och Mannen

Woody// Håller med dig om Özil men även om Walcott och dennes höga höjder och tämligen djupa dalar. Ibland känns det som om han tänker för mycket, eller snarare tänker och försöker för mycket, missar känslan och gör det för svårt för sig. I min värld skall han ha en enkel (nåja, komma in från vänsterkanten och lägga bollen i bortre hörnet kanske inte alltid är en superenkel) uppgift och bli görbra på den, då har vi nytta av honom.

Sedan tycker jag inte att Walcott och AOC är så jättelika varandra. De har förvisso båda snabbheten, men jag tycker AOC har en bättre blick och en bollteknik som är överlägsen Walcotts, att AOC inte riktigt saknar spelsinne, även om han, som du är inne på, behöver bli bättre på att fatta de avgörande besluten.

Angående Szczesny så har hans pappa nu varit ute och, i polsk press, skyllt på Arsenals, enligt honom, bedrövliga målvaktstränare, vilket jag läst om tidigare. Jag har ju ingen aning om så är fallet, eller om det bara är tomt snack, men det vore ju dumt om pappa Szczesny skyller sin sons tillkortakommanden på andra, samtidigt som det nästan vore ännu värre om han talar sanning, att våra målvaktstränare är så kassa som han och vissa andra påstår.

Sedan håller jag vidare helt med dig om vilka spelartyper som skall prioriteras respektive inte prioriteras detta fönster. De små, tekniska spelarna har vi, nu behöver vi starka, smarta och cyniska.

Kåben// Ah, den snart badande mannen, då är jag med.  Självklart vill jag inte att Arsenal skall spela som AW vill utan som D&M vill, men i båda eller snarare samtliga fall inbegriper det en Matic-liknande mittfältstyp. En kille med muskler, med tacklingsvilja och förmåga att screena av ytor, men som också kan hantera boll, inte bara i sidled eller bakåt. Sedan delar jag din bild av AOC som faktiskt, trots sina trubbiga avslut, ser tämligen lovande ut. Och man hoppas ju, som du är inne på, att Wenger kan slipa till lite av avslut och avvägningarna kring dessa.

Bild för Fredde

Bästa möjliga lag är i mina ögon solklart (som de flesta är inne på), det är Sanchez till vänster, Giroud i mitten, Walcott till höger och Özil bakom dom. Özil är våran mest begåvade spelare och världens bästa passningsläggare. Han ska optimeras, om Özil optimeras så är jag övertygad om att man kommer få ut max av framförallt Sanchez och Walcott men även så kommer laget i stort lyftas enormt. Giroud? Vi behöver en tung pjäs och jag var inför säsongen tveksam till att han var ett lämpligt förstaval längst upp, men han har varit bra så länge han inte skallar QPR-spelare eller varit skadad. Han är liksom förra året stor och tung i uppbyggnadsfasen, men i år har han utöver det varit tung i straffområdet och avslutat bra när han fått chansen.

Med Podolski borta nu så hoppas jag på att även Campbell kommer få speltid nu. Jag är övertygad om att det finns betydligt mer att hämta i Campbell än Podolski. Dessutom slipper vi en tung lönepost och kommer dessutom få en anselig transfersumma i sommar.

You win some, you draw some

Bild för Hakim Korselius

                        Giroud

       Sanchez.        Özil.          Walcott/Ox

         Cazorla/Ramsey.Coquelin/Wilshere 

 

Facit med skadefri trupp Varsågod! :)

Som vi sett så är Cazorla bäst centralt och även Özil så låt båda spela centralt då! Likt Fabregas i de äckliga blåa laget! Mot bättre motstånd om vi inte köpt in nån grym defensiv pjäs där så kanske han ej ska starta där?

Wilshere tycker jag kan spela på den positionen mot bättre motstånd när han har en hög arbetskapacitet och är en hyfsad bollvinnare ev. tillsammans med Coquelin. Känns som man skulle vilja göra Wilshere till defensiv mittfältare om han ska få plats med skadefri trupp och om ingen spelare köps in där.


Och såg även nu att du hade svarat en person att ha Cazorla i den djupare rollen så vi är överens. Men allt beror ju på vem han har bredvid sig och vilket mostånd vi möter isf!

Bild för Davidsson och Mannen

Freddee// Vi är helt överens kring Özil, du och jag, och där håller jag helt med dig. Özil är den kring allt skall kretsa och vars funktion och situation skall optimeras. Däremot är jag inte alls säker på att Walcott är en del av vår bästa startelva, för jag tycker dels att AOC i nuläget går före, men också att Cazorla (om nuvarande form kan behållas och följa med till ny position) inte är långt ifrån.

Samt: Om Walcott skall vara med så tycker jag, som du är inne på att någon form av centralt riktmärke i form av en inte övermatchad Giroud är på sin plats, att Sanchez är given men att Walcott, som jag nämnde ovan, skall utgår ifrån vänsterkanten. Sanchez är så multibegåvad så han kan utgå ifrån, i princip, vilken position som helst, men skall Arsenal optimera nyttan av Walcott så skall han (se ovan!) starta till vänster.

KorZ81// Tilltalande uppställning, även om jag vidhåller att Walcott inte alls är så nyttig, blir mer lättläst och mer endimensionell som högerytter i relation till vad han skulle kunna utvecklas till och bli som högerytter. För det han har och det han värvades för går inte att använda som ensam striker (så länge vi inte spelar 4-4-2) varför vänsterytter blir den optimala kompromissen mellan hans svagheter och hans styrkor. Så ja tack till din fina uppställning, men med reservation för val av kant för Walcott.

Sedan är det spännande hur vi kan formera den dubbla pivoten, där Cazorla absolut kan bli ett alternativ till Ramsey och Wilshere (inkl. AOC och Rosicky) bredvid en defensivt balanserande mittfältare som jag hoppas blir en ny och grym, men i annat fall borde vara Coquelin. Hans insatser i de senaste tre matcherna lovar oerhört gott och om han får fortsatt förtroende och kan leva upp till detta, så ser jag inget som talar för att Arteta och Flamini prioriteras före honom. Spännande.