Medlemmar: 8777 st.
Visa menyn

Oss kollegor emellan

Davidsson och Mannen
mån 12 jan 2015 kl 10:47

Igår mötte Arsenal Stoke City på Emirates Stadium i en match som jag trummat upp som Rymdimperiet slår tillbaka, med referens till en välkänd sagovärld där vi, som hemmahörande i en av alla dessa moderna rymdskeppsliknande arenor fick stå som representanter för ondskan medan Stoke, med sin touch av brittisk old-schoolgenuinitet fick stå för det goda. Och detta gjorde jag för att jag var så rejält trött på att det alltid var de som var de stora, stygga och vi som var de små tekniskt begåvade och goda, men ständigt nedvikna, offren i dessa bataljer som med tiden kommit att präglas av tämligen stort mått av antagonism.

Ingen har väl missat det fysiskt präglade spelet som Stoke förr i världen, som någon form av förtorkad och humorlös variant av The Crazy Gang, lade sig till med för att liksom skrämma sina spelmässigt överlägsna motståndare till krympande och förlorande. Stora Stygga Stoke tacklade allt och alla ur sin väg och ända sedan Ryan ”He is not that kind of player” Shawcross i bara farten råkade få med sig Aaron Ramseys ena ben, så är relationen lagen emellan, skall vi säga, något spänd. Under Mark Hughes spelar Stoke en mer passningsorienterad fotboll med utgångsläge att hålla bollen på marken mer än i luften och med en spelidé som inte endast baseras på ymnigt mått av övervåld.

När vi i början av december spelade mot Stoke på bortaplan, fick vi stora skälvan, de passade både i luften och på marken, bort oss helt och matchen var förlorad redan innan Wenger lyckats dra upp jackans dragkedja. Gårdagens match var därför att se som ett spelmässigt tillbakaslagande av ofantliga mått, för Arsenal gav inte Stoke gnuttan av en chans. The Back Five var, i båda dess utföranden, självklart sprängfylld av pondus och säkerhet, vi hade ett mittfält som både skyddade backlinjen föredömligt, men även satte upp bolltempot så högt att motståndarna hamnade på hälarna rejält, och vi hade en anfallslinje som inte bara hade underbart isärdragande rörelse utan också, främst i Girouds enorma stångande, vann mark på ett nästan stokeskt vis.

Arsenals spelmässiga överlägsenhet blev, tillsammans med det tidiga ledningsmålet, omöjligt för Stoke att rå på och de var, matchen igenom, endast en urblekt kopia av den frustande hord vi mötte på Britannia i december. Vi gjorde dem bleka, sega och sena i rörelserna. Vi fick dem att framstå som idéfattiga, taffliga och nivåer sämre. Så det enda Stoke, efter att Arsenal tydligt visat att vi inte hade för avsikt att implodera, hade att tillgå var det regressivt fysiska, det primitiva och det gamla neandertalsdoftande Stoke City FC. Det Stoke vi minns.

Nu är ju inte jag dummare än att jag inser att idrottsutövande på den absoluta världsnivån skiljer sig från vanlig yrkesverksamhet. Jag är heller inte dummare än att jag inser att dessa utövares respektive personligheter skiljer sig från gemene mans personligheter. Du kan liksom inte bli fotbollsspelare på yttersta elitnivå utan att vara en aning udda, du kan inte förväntas ha samma moraliska eller etiska palett som vi andra, förhoppningsvis, går runt och bär på och du kan inte förväntas ha lika stor yta i din personlighet som viks åt din näste och dennes bästa. Den enes framgång är den andres undergång, den enes bröd är den andres död och så vidare.

I en annan del av England. Bild från Flickr.com: ”Mark-Crossfield”

Men maken till osportsligt uppförande var länge sedan jag såg. Maken till icke-kollegialt bemötande var länge sedan jag såg Arsenals spelare tvingades stöta på. I varenda närkamp, som Stoke faktiskt förlorade merparten av, dök en hand upp i ett ansikte, åkte en armbåge ut mot lämplig mjukdel eller sträcktes ett extra dobbskoklätt ben upp från ingenstans. Och trots att jag, som nämnts ovan, inser att fotbollsspelare inte är att jämföra med oss andra vanliga människor, så undrar jag hur Stokes spelare kunde med att bete sig som de gjorde igår. När Crouch, helt utan nytta för Stokes redan tappade spel, spräckte Monreals ögonbryn eller när Arnautovic startade sin golgatavandring längs med Arsenals högerkant genom att, så rakt igenom onödigt, knuffa Debuchy över kortlinjen och in i tre till fyra månaders rehabilitering, i en duell han redan hade förlorat.

Återigen så förstår jag att fotbollspelare inte är som oss andra, men hur f-n tänker en kille som Arnautovic när han tittar på sig själv i spegeln och funderar över hur han uppträdde i går eftermiddag? Jag begriper att han inte hade för avsikt att justera Debuchys axel för stora delar av vintern, men bara att utsätta fransmannen för den enormt ökade risken genom att sätta in en knuff när bollen sedan länge var förlorad, är skäl nog att undra över hur hjärnkontoret egentligen är möblerat på österrikaren. Och hur f-n tänker en kille som Crouch, som själv är van att gå upp i luftduell efter luftduell när han kryddar sina insatser med ständigt utslängda händer och armbågar för försvarare att hamna i vägen för? Det främjar ju inte direkt varken den kollegiala dialogen eller hans egen arbetsplatsmiljö.

För jag kan på något sätt förstå att Stoke spelar tufft för att, likt The Crazy Gang, hockeyns Broad Street Bullies eller som Arsenal faktiskt i mångt och mycket gjorde en gång i tiden, vinna fördelar för att besegra motståndare. Men i Stokes varnande exempel var gårdagsmatchen, kanske inte när Debuchy skadades men strax därefter, redan förlorad och över. Stokes efterslängar och semivåldsamheter saknade ganska snart reell betydelse för matchens utgång, och blev endast till en rad högst utstuderade exempel på hur primitivt vuxna män kan bete sig i relation till andra vuxna män. Andra vuxna män som, hur man än ser det, på ett sätt faktiskt är deras kollegor.

Jag anser att fotboll är en fysisk sport där tacklingar är ett liks självklart som positivt inslag. En klockren glidtackling kan få mig att njuta lika mycket som när Sanchez vänder ett motståndarförsvar ut och in. Jag gillar tufft och hårt spel, jag gillar kampen och jag gillar det emotionella spel som det fysiska inslaget för med sig. Men det Stoke ägnade sig åt igår var inte tuffhet, hårdhet eller en tagen kamp, det vara bara dumhet, elakhet och utstuderad cynism. Primitivt, vårdslöst och meningslöst. Sammanhangslöst, onödigt och pinsamt. En samvaro kollegor emellan.

Kommentarer

Bild för Kaj Poikela

Och domaren var tydligt alldeles för korpulent för att orka se vad Stoke hade för sig.

Bild för Davidsson och Mannen

Ja, Herr Rättskipare var både korpulent och ovillig att utföra sin arbetsuppgift tillfredsställande. Självklart skulle han tidigt ha gått in och stävjat övervåldet. Jag håller med om det. Men jag känner att det är lätt att skylla på domaren och då missa att vissa av Stokes spelare faktiskt väljer att riskera sina motståndares hälsa, välmående och, till och med, framtida karriärer. Vi kan alla enas om att en av världens bästa ligor, kanske den bästa ligan, har domare som är ljusår ifrån motsvarande kompetens, men det tar ändå inte bort det egna ansvar som spelarna har. Och som vi igår fick se, när vissa Stokespelare, lämnade läget då de spelade tufft eller hårt och övergick till att spela vårdslöst, galet och respektlöst.

Bild för Woody

Påminde om gammal NHL-hockey från typ 1972. Vi skrämmer skiten ur motståndarna liksom. Synd att fotbollen inte segrade med mer, typ 12-0. Att sedan som sir DM skriver, att fotbollsspelare är udda är väl i många fall ytterst sant, tyvärr. Läste i våras Magnus Hedmans utmärkta och skrämmande bok. Ibland förvånar man sig själv då man beundrar dessa bortskämda individer som fostras in i ett vakum i avseende på personlig utveckling. Stoke igår var ett skrämmande exempel på vad fotbollen ibland har utvecklats till. Undrar om den där Arnautovic kan knyta sina egna skor ? Tyvärr gäller detta även inom Svensk elitfotboll där ytterst få verkar ha något att falla tillbaka på då karriären är över. Vissa av Stokes spelare lär få det knepigt då den dagen kommer. Rock on !

Bild för Torbjörn Nylin

Ja måste bara få börja med att hylla 34 FC, han har verkligen tagit chansen, vann ju allt, vågar säga att det var den bästa DM insatsen för oss sedan Vieras dagar. Ser fram mot Shity, håller han där behövs inget köp av DM i Januari. När det gäller matchen så följer den väl nästan ett teama som PL bossarna måste  ha målat upp för domarna att inte dela ut några kort i "onödan" säsongen 2014/15. Om vi bara tar matcherna mot Stoke borde Crouth haft rött i båda. Som du säger förstår jag ju också att Stoke spelar som dom gör, tycker bara att det är skit när dom tillåts göra det

Captain Tony A på Twitter 

Bild för Kaj Poikela

Tycker ni att Coq varit så bra att vi kanske inte behöver förstärka på den positionen under det här fönstret? 

För mig lutar det åt att Wenger kommer att förlita sig på Francis Coquelin. Det vill säga om vi inte lyckas få loss en kanonspelare av Pogbas kaliber. 

Det vore intressant att se hur Coq sköter sig mot City om en vecka.

Bild för B-G

Nu verkar ju Carvalho vara på G igen, men jag hoppas det inte är ett panikköp bara för att han kan fås i januari.
Vettefan om jag inte hellre ser Schneiderlin i sommar istället.

Twitter @grvdga

Bild för Woody

Får vi utveckling på Kocken är det Arsenal i kvadrat. Han var mycket bra mot BrunkStoke. En slitvarg med energi liksom. Rock on !

Bild för George Adams

Tycker vi inte skall vara för dömmande mot Stoke. Dom använder "sämrelags" knep som absolut inte är snygga, där är jag helt enig. Men samtidigt tror jag många Gonners ofta önskar att vi också ibland kunde spela lite  mera "småfult", där ändamålet helgar medlen. Det är väl en av anledningarna att Flamini ändå har en stark ställning på kortsidorna, och det är väl en av anledningarna att vi känner brist på DM positionen, och även gläds över Cog`s framsteg de flesta matcher han deltagit i.

Ibland måste som sagt ändamålet få helga medlen, vilket givetvis måste gälla motståndarna också. Det gäller bara att vi kan svara på det. Vilket vi verkligen gjorde i helgens match. Fart och fläkt, bollar i nord-syd innan Stoke positionerat sig. Bra, och kul att se.

Bild för Davidsson och Mannen

Woody// Ja, visst påminde matchen om den där skrämselvarianten av hockeyn. Fast den gjorde det med den skillnaden att Stoke aldrig var nära att vinna, dvs. att övervåldet var utan mening (såsom i chans att ge resultat) och vara var primitiv och korkad. Fast som du är inne på så är kanske många av dagens fotbollsspelare otränade på att relatera till andra än sig själv och sitt eget bästa.

Torbjörn Nylin// Stora ord och farlig referens du gör till den store Vieira. Fast med det sagt så håller jag med dig i mycket av ditt beröm till Coquelin som, även jag, tyckte gjorde ännu en bra match igår. Sattes inte på mördande svåra prov med det han fick på sig löste han. Skall bli spännande att se hur han hanterar shitty nästa helg. Blir nog lite andra utmaningar att hantera då. Och Crouch ja, sêcken stolle!

AC// Ja du, Kingen. Vad skall man svara på den insinuationen..? Som jag skrev ovan så tycker jag Coquelin gjorde det bra igår och jag hoppas att han gör det än bättre mot shitty. Fast för mig betyder inte det att behovet av DM är stillat, för jag har oerhört svårt att se Flamini spela kontinuerligt nästa säsong, än mindre Arteta (som i och för sig har fina kvalitéer, men förlorat både fart och förmåga att hantera press), varför Coquelin skulle bli ett perfekt andraval. Sedan har ju Coquelin bara halvåret kvar på kontraktet. Så att eh…

BG// Ja, det vore något. En spelare som både kan rotera med Coquelin på DM-posten, men också kan vara tredje-/fjärdevalet på mittbackspositionen. Det ryktades ju om att vi var oerhört nära att köpa honom i somras men att det strandade på att Sporting inte lösgjorde tredjepartsägaren (vem är då andreparten?). Nu är Carvalho helt ägd av Sporting varför vi därför kan köpa honom enligt FA.  Och ja, jag tar gärna Schneiderlin också, gärna till sommaren men helst nu med en gång!

GeorgeAdams// Fast det är ju precis detta jag är inne på; att det är en skillnad mellan att spela småfult och tufft mot det som Stoke gjorde. De spelade inte tufft, de spelade idiotiskt. De hade ingen som helst chans att vinna, vilket de insåg ganska snart, men föll då ju mer tiden led, för ren ondska. Inte funktionell tuffhet, hårdhet eller cynism (vilket jag är för alla dagar i veckan). De tappade ganska snabbt att tappa bort ändamålet, men fortsatte med det osköna medlet (typ!)

Bild för George Adams

Jo det är klart dom blev frustrerade när det avsevärt bättre laget sprang runddelar runt dom och dom inte hängde med. Men det är väl ett ganska vanligt fenomen, på alla nivåer,  i de flesta idrotter. 

Kvar finns då bara att lägga sig ner och dö helt som lag. Eller att möjligen få energi på annat sätt ex att provocera och annat otyg etc. Jag tycker det inte va så farligt ärligt talat. Vi har sätt värre. Även från Arsenal, fast det var ett tag sen.

Bild för Byarum

Davidsson.... Här är en som läst vad du skrivit och har samma åsikt om Stoke, "Fotbollens rattfyllerister".

http://metro.co.uk/2015/01/12/why-arsenals-mathieu-debuchy-should-tell-marko-arnautovic-where-to-stick-his-meaningless-apology-5019063/

Bosse

Bild för Davidsson och Mannen

GeorgeAdams// Det är säkert ganska vanligt och säkert också ett ganska allmänt mänskligt fenomen. Att en frustration och en känsla av maktlöshet kan sprida sig när motståndarlaget är överlägset. Men att då ta steget till att systematisera det onödiga övervåldet, DET är en annan sak. Och där hävdar jag, utan att vara någon moralist i det stora hela, att skillnaden är. För som du säger, ett alternativ hade varit att Stoke lade sig ner och dog helt. Ett annat hade varit att de spelat av matchen under viss värdighet.

Visst har vi sett värre, visst var Arsenal säkert likadana för några år eror sedan. Men jag kan tycka att killar som Arnautovic visar upp ett enormt själsligt hålrum, en avsaknad av mellanmänsklighet och en brist på empati som man kan kräva av oss alla, inklusive bollspelare. För det är inte okej att sparka av benet på folk bara för att man ber om ursäkt efteråt och hävdar att det inte var meningen, det är inte okej att göra som Arnautovic gjorde bara för att han sedan berättar att det inte var meningen.

Klart det inte var hans mening att skada honom, på samma sätt som Ramseys ben inte var meningen för ett par år sedan. Men var mäniska är ansvarig för sina handlingar, var person får stå för sina moraliska bedömingar och dess konsekvenser. Här står vi nu, vid en del spelares moraliska begränsningars konsekvenser. Och dessa kan inte suddas ut bara för att man går ut på sitt twitterkonto och slänger iväg en slentrianursäkt. Arnautovic får stå för det han gjort och jag tycker han, och alla andra fuskare (för det är också vad det är) borde få betala med långa avstängningar.

Byarum// Håller helt med och jag tycker det är en oerhört bra liknelse. För det är klart att ingen fyllerist sätter sig i bilen och tänker att hen skall köra över ett oskyldigt offer. Men valet att sätta sig i bilen efter att ha druckit alkohol, eller till och med låtit bli att lösa det innan alkoholen förtäres, det är ingen annan än hen själv som gör. Och då räcker ingen ursäkt i världen till.

"Det händer inte mig" blir i fotbollens värld "det gäller inte mig" när dessa fotbollsdrivhusuppgödda broilers lever endast efter sitt eget bästa som enda rättesnöre. Och då går det som det går. Vad arg jag blir när jag tänker på det. Får runda av nu och släntra ut i fikarummet för en kopp kaffe annars blir det snart versaler här i bloggen!

Bild för Kaj Poikela

D&M, frågan om Coq var absolut ingen förtäckt beskyllning. Jag bara funderade högt eftersom frågan är aktuell. (Problemet med internet - man ser bara en massa insinuationer och konspirationer!)

Tror att Wenger redan nu är ute efter en ersättare till Arteta och du vet hur det är, dyker det upp någon bra till rätt pris så slår han till. Men det är svårt att veta vilken typ han letar efter. Vi har haft så svårt med "den rätta balansen" på mittfältet. 

I vilket fall passar Coq bra om Arteta ska ersättas rakt av eftersom han har bra teknik och ungefär samma förmåga att agera bollplank på mittfältet - hålla igång passningsspelet. Mot just Stoke passade han in i rollen utmärkt eftersom både Rosicky och Cazorla tog de defensiva löpningarna så bra. Rosicky är Rosicky och han är taktiskt skolad och kunnig men Cazorla låg ganska långt ner och han gjorde det bra med hjälp av sin briljanta teknik - trixar sig ur trånga situationer som få kan, definitivt inte Flamini. Vi hade plötsligt "balans" på mittfältet och på köpet fick vi väldigt mycket fart. 

Bild för George Adams

D&M; Jag försvarar verkligen inte Österikaren, eller det han gjorde. Tycker han är en idiot, och överskattad. På samma sätt försvarar jag heller inte Shawcross tackling på Ramsey. Den var alldeles för hård, men det var en 50-50 duell på mitten med en ytterst olycklig utgång, och enligt min mening inte avsedd för att skada Aron.

Däremot tycker jag inte man skall dra hela Stoke över samma kam.

Det jag delvis vänder mig emot i detta inlägg är trots att vi neutraliserade samt pulveriserade dom på det sätt man ska, när man möter fysiska lag, så ger du, och många i Arsenalsfären på dom för att spela osportsligt, ovårdat och fullt.

Enligt min ringa mening så spär det bara på det många anser om vår klubb. Att Arsenal och kanske framförallt Wenger har en naiv inställning, med önskan att vara någon form av "Den vackra fotbollens" försvarare. Där varje tjuvnyp, ful tackling o dyl på en rödvit spelare är ett påhopp på HUR fotboll skall spelas.

Det anser jag är ett problem i sig. För det ger lag som spelar mer fysiskt, och med mera cynisk syn på fotboll ett onödigt moment, mot just oss, och det i sin tur ger att vi har "onödigt" svårt mot just vissa av dessa lag. Om vi inte spelar med den farten och kvaliteten som vi gjorde i helgen. Många av oss anhängare är ju livrädda varje gång vi skall möta ett lag som vi vet kommer spela på gränsen. Kommer dom tackla sönder vårt mittfält? Blir det skador? Hoppas dom inte får mycket, kontringar, hörnor eller inläggs lägen? etc

Jag skulle hellre se att vi inte lägger så stort fokus vid hur motståndarna kommer agera, eller hur dom agerat. Jag vill se att vi istället klarar av att spela, och att vi står upp bättre mot dessa lag. För även om man gillar det eller inte så är, störa rytm, provokation och tjyvknyp o dyl en del av spelet, och det har det ju alltid varit.

Bild för Davidsson och Mannen

AC// Oj då. Nej det var inte så jag tolkade det, men även mitt svar blev så föremål för den klassiska svårigheten med internetkommunikation! 0-2 för oss båda mot internet, således. Men ja, om Coquelin visar framfötterna och visar att han fungerar även mot svåra motstånd såsom shitty på söndag (vilket Arteta, om sanningen skall fram, haft oerhört svårt för de senaste ett och ett halvt åren), ja då borde han kunna ta plats som en av de två mer defensivt inriktade spelarna som vår trupp behöver. Den andre (egentligen förste) anser jag varken Arteta eller Flamini har kompetens nog att vara, varför Coquelin plus en ny borde vara drömmen.

Kanske blir det så att Coquelin blir ersättare för Flamini och någon ny, såsom Sissoko, Bender, Khedira eller Schneiderlin, ersätter Arteta. Vad tror du om den rackarn?

GeorgeAdams// Jag märker att min grinighet över vissa Stokespelare tog sig digra proportiner (my bad) och att det gjorde mitt kommentatorssvar aningen onyanserat. Och jag förstår hur du tänker, att jag och många med mig stirrar oss blinda på vad stora stygga Stoke gör samtidigt som vi skriker efter en nasty DM att staga upp vårt mittfält med. Jag inser att nyanserna blir svåra här.

För jag är tror jag lite som du, lite oldschool där fotboll inte bara är fina passningar och fräcka finter utan gott med fyrameters glidtacklingar i ösregnet. Pang på, där rädsla och fysisk maktkamp är en del av ett ställningskrig i matcher som står och väger. Det är jag för. Men min känsla är att det vissa Stokespelare pysslade med i söndags inte alls var detta utan någonting annat. Ett utstuderat fulspel för sakens skull, inte för att vinna matchen, utan för att de är större/längre och starkare. Men framför allt för att de saknar de mellanmänskliga spärrar som hindrar oss vanliga människor att slå folk vi inte tycker om på käften. Dessa spärrar, denna empati för kollegor och den tanke om vår näste, tyck jag saknades hos vissa i söndags.

Eller som Byarum var inne på; att det inte var uppsåtet att skada som är frågan, utan att ta den medvetna risken som är det stora problemet. För där är det, för mig, den stora skillnaden mellan att spela tufft/hårt och spela som vissa Stokespelare gjorde i söndags ligger. Sedan köper jag, min åsikt om söndagen till trots, helt din tes om att lägga fokus på rätt ting!

Bild för George Adams

Jag förstår hur du tänker D&M, och visst har vi liknande inställning om old school och det fysiska spelet osv

Min "oro" ligger i att vi har skaffat oss ett rykte, genom hur vi ibland uppträdar, genom att vara lättstörda och tacksamma att störa på det sätt som du beskriver Stoke gjorde.

Det finns uppenbar risk att detta fortsätter om vi inte tuffar til oss lite och ser detta som en del av spelet.

 

Bild för Davidsson och Mannen

George Adams// Ja, det där gnäll/tyckasyndom/stackarsoss-ryktet är oerhört oskönt att ha. Jag minns när jag var i Bolton och Arsjavin (tror jag det var) föll över Kevin Davies (eller någon liknande)'s bryskt utslängda ben och fick en självklar frispark med oss. Då reser sig Boltonpöbeln och unisont skriker: "Same old Arsenal, allways cheating", vilket såklart var gjort med stor dos av retsamhet, men också anspelar på ett något kasst rykte om oss. Så visst måste vi stå upp och tuffa till oss. :-)