Medlemmar: 8810 st.
Visa menyn

TDD vs ALANS

Davidsson och Mannen
tis 3 feb 2015 kl 12:05

Ja, men då var det över för denna gång. De stora killarna stod med sina stora plånböcker och i fönstrets elfte timme så hände… ungefär ingenting. Manu plockade in en ung förvarare från Bolton, på lån, vilket känns smått underbart. chelsea gjorde vad chelsea brukar göra, köpte in en spektakulär ytter tillika habil trupp-spelare, sålde en annan och lånade ut ytterligare en. Dessutom fick de £10 miljoner av Southampton för Ryan Berthrand, vilket får anses vara bra deal för båda parter. Detta medan våra vänner spurs gjorde vad de kunde för att vara just spurs genom att först försöka skeppa iväg den store id-oten till samtliga klubbar som kunde tänkas behöva en anfallare för att sedan, när någon väl nappade, få kalla fötter och dra sig ur. Levy vågade inte släppa Adebayor till ligakonkurrent West Ham och fortsätter således fylla den giriges pengapung med £100 000 varje vecka mot att snubben fortsätter sprida glädje och god stämning i omklädningsrummet. Vem sade att de debila kusinerna från Middlesex inte kan det där med underhållning?

De stora affärerna i detta transferfönster måste anses vara dels Bony till city, vilket ger dem ännu en oerhört bra anfallare om än till överpris (var väl nästan £25 miljoner), dels chelseas köp av Cuadrado för £23.3 miljoner, samtidigt som de förstärkte sitt rykte som världens mest framgångsrike och maktfullkomliga transitklubb, aka handel i människor, när de sålde Andre Schürrle till Wolfsburg för £22 miljoner och lånade ut Salah till Roma säsongen ut, inklusive utköpsklausul på nästan £15 miljoner. Man kan inte annat än imponeras av hur mycket chelsea får betalt för sina floppar och bänknötare och man kan inte annat än fortsätta hoppas att fotbollens styrande, till slut, framverkar någon form av verklighetsanpassat regelsystem för truppstorlek och organiserad och systematiserad utlåningsverksamhet.

Nåväl, innan vi rundar av snacket om de andra toppklubbarnas transferverksamhet måste jag puffa för Rickie Lambert som i går verkade ha halva benet i Birmingham och stadens krislag Aston Villa, för att således lämna sina drömmars storklubb Liverpool FC.  Tyvärr strandade affären på att nämnde Lambert önskade sitta kvar på Anfields bänk trots att klubben jobbade hårt för att kunna bli av med honom efter bara en halv säsong (denna gång) i klubben. Lika härligt som progressivt.

I Arsenalland var det, som ni vet, tämligen lugnt. Wenger hade förvisso hävdat att han skulle öppna dörren om en världsklasspelare, under fönstrets sista dag, knackade på men det verkar så här i efterhand inte varit något påknackande av världsklass hos Wenger. Ej heller realiserades ryktesflorans godsaker, Reus från Dortmund för ungefär £25 miljoner (utköpsklausul till sommaren på ca £20 miljoner) eller Schneiderlin från Southampton för ungefär samma summa, vilka båda väntas ligga kvar till sommarens kommande frosseri av bulimiska proportioner. Så Arsenals facit blir den sjuttonårige defensive mittfältaren Krystian Bielik, aka Den Nye Vieira, samt Vermaelens ersättare, brasilianaren Gabriel Armando de Abreu, aka van Persie på anabola stereoider.

I annan tröjfärg kan detta bli en bra lösning. Bild från Flickr.com: ”chao1989”

Utifrån truppens utformning är jag nöjd med hur detta januarifönster kom att gestalta sig. Även om jag inte har full koll på Gabriel och även om jag inte räknar med att Bielik skall ha någon inverkan på a-lagets verksamhet denna säsong, så är jag nöjd. Jag är nöjd över att vi ersatte Vermaelen med en till synes kompetent spelare och tycker att Bielik verkar såväl lovande som spännande, men frågan är om inte det som gör mig mest tillfreds är någonting helt annat. Att det jag är mest nöjd är något så ovanligt som en ALANS som faktiskt har reell verklighetsförankring.

För jag vet inte hur många gånger jag hört eller läst Wenger prata om färdigrehabiliterade spelares återkomst till laget vilka, enligt Wenger, är att anse som nästan ett nyförvärv. Jag vet heller inte hur många gånger jag har skakat på huvudet och irriterat mig över hans naivitet och plattityder som alla vet aldrig kommer generera positiv effekt på planen. Men jag är i detta fall fullständigt övertygad om att TDD inklusive massivt bihang har blivit besegrad av en simpel ALANS. För under denna vinter har vi fått Francis Coquelin, en av få ALANS med bevisad positiv effekt på spelet på fotbollsplanen, en ALANS som vi med 99% säkerhet kommer fortsätta få se i klubben även efter denna säsong.

Så för att summera Arsenals transferfönster lutar jag mig mot hur Coquelin har tagit steget från att vara en lovande box-to-boxmittfältare, genom en period av stagnerande som vänsteryttermittfältare till att bli en defensiv mittfältare av högst habilt Premier Leaguesnitt. Och dessutom gjort det i sällskap av ett antaget löfte om än större potential och än högre prestandanivå. För hade Coquelin stannat i Charlton och hade vi stått med Arteta och Flamini nu när fönstret har stängt, så hade jag sett det som ett stort misslyckande.

Nu står vi med rätt antal mittbackar och vi står med en mittfältare som visat sig vara både mogen, och ha kompetens, för att göra det jobb som både Arteta och Flamini misslyckades med: Att balansera och staga upp vårt centrala mittfält och därmed ge alla våra bollbegåvade och tekniskt kompetenta spelare grund att stå på för sitt yrkesutövande. DET är ett lyckat januarifönster, det. Och om detta beror på Wengers skicklighet, om en blessing in disguise (när Flaminis och Artetas skador tvingade Wenger att ge Coquelin chansen) eller om ren tur, det är omöjligt att avgöra. Men jag är ändå nöjd att så är fallet.

Kommentarer

Bild för Byarum

När man tänker på alla skriverier runt omkring januarifönstret går mina tankar till Shakespeare. Much Ado About Nothing...

Bosse

Bild för Fredde

Även om man inte annat än kan imponeras av Chelseas försäljningar så är jag nöjd med att dom förstärkte en position dom redan var starka på. Dom plockade inte in en ersättare i långa loppet för Terry. Chelsea har inte ett jätte stort svängrum med FFP. Dom säljer för att kunna köpa. Det man köpte för i somras var egentligen David Luiz pengarna och lite till. Det var han som möjliggjorde deras satsning i somras.

City är det egentligen likadant med FFP begränsar dom oerhört. Yaya blir inte yngre och Kompany har vacklat i år och Demicheles är ganska gammal. Att dom då bränner så mycket pengar på Bony när dom redan har Aguero, Dzeko och Jovetic är positivt i mina ögon. Dzeko och Jovetic får dom inte mer för. Om Bony är så pass mycket bättre än Dzeko och Jovetic? Jag är osäker.

Vårat fönster? Jag är nöjd. Vi behövde främst en mittback rent nummermässigt. Vi behövde Coquelin rent kvalitétsmässigt. Vi har även dumpat av en del löneposter i Podolski för gott och Campbell antagligen fram till sommaren.

You win some, you draw some

Bild för Adamberg

eller skakespeares "En vinterasaga" eller Wenger den III

Adam

Bild för Jonas Eriksson

Som tur var vart arteta skadad. Annars har coquelin harvat vidare i charlton tror jag. Men jag är i vilket fall som helst mycket nöjd. Känns som att vi fått in en bra DM i coquelin, en förhoppningsvis bra mittback och sen känns akpom riktigt spännande. Bielik kommer man nog inte se så mycket av iår, men kommer nog vara nått för framtiden? 

Men man har svårt att förstå sig på city och Chelseas värvningar, men som sagt så verkar Chelsea få sjukt bra betalt för sina spelare som varit i frysboxen. Tycker dock helt klart att vårt fönster får fullt godkänt. 

 

Bild för Byarum

Bara det inte blir som Macbeth,,,Nej, nu ska vi inte vara såna, men jag håller med Jonas E att utan Artetas skada, så hade antagligen Coquelin harvat i Charlton eller tillhört en annan klubb efter januariförnstret och då hade det blivit ännu mera väsen. Just nu tycker jag att det ser ljust ut i laget och även på bänken för att travestera Arne Hegerfors, som hade synpunkter på Kameruns avbytarbänk,,

Bosse

Bild för Woody

Fönstret i sig är väl en kul historia men tycker nog att det ofta blir en hysteri som mest leder till panik och stress. Januari för Arsenal har för mig mer handlat om Coquelin, Bellerin och till viss del Akpom. Arsenalspelare underifrån som verkar hålla en kvalitet som de flesta andra klubbar aldrig får fram underifrån. Ska man sedan tala dagens språk så kanske Arsenal sparat 44 miljoner pund om nu dessa får utveckling. Pratar här stolthet och respekt, icke oljepengar. Rock on !

Bild för Davidsson och Mannen

Byarum// asså… ja e änna gô på att dräcka bäss å kålla på fottboll, änna. Chakesper… e han mettback elle?

Freddee// Precis. Jag avskyr dem, men måste erkänna att deras sätt att anpassa sig till FFP är smått genialiskt. Cyniskt och ondskefullt, absolut. Men framgångsrikt och oerhört progressivt. Att de sedan valde att förstärka där de egentligen inte behövde och underlät att stärka upp sina svaga positioner, det är däremot ett smärre mysterium.

Som du är inne på så ligger shitty lite i bakvattnet med sina stora och dyra inköp, alltmedan även de behöver förstärka på vissa svaga positioner som ännu ett fönster står oförstärkt. Dels tror jag att shitty saknar den cynism (läs: iskall ondska) som chelseägaren har bredvid mig (har tappat namnet på den unga ryska affärskvinnan som sägs ligga bakom chelseas buzinezz), men dels tror jag att shitty delvis fallit offer för samma überkommersiella fallgrop som bland andra manu gjorde i somras. Där defensiva spelare inte anses sexigt (om de inte har krulligt hår och spelar i världens roligaste brasilianska landslag) och inte säljer tröjor som de offensiva namnen gör.

Platini// En god vintersaga är också perioden mellan boxing day och 4:e/5:e januari.

jonas eriksson// Exakt. Ibland, när jag vill skrämma mig själv, så tänker jag på hur det hade varit om Arteta och Flamini hade hållit sig hela och skadefria. Då hade Coquelin suttit med utgående kontrakt i någon Championshipklubb, vi hade haft samma gamla vanliga hönsgård och januarifönstret hade känts som ännu ett misslyckande.  Josåatte…

Byarum II// Jag med, jag håller också med jonas e. Och jag håller också helt med dig gällande både startelva och bänk. Och härlig, om än något mindre PK, Arne-referens. Och wow, nu kom jag att tänka på dåtidens fotbollskommentatorer och på hur fantastiskt hög klass de hade. När de som kommenterade matcherna just kommenterade matcherna och inte var så himla upptagna av sig själva, sin egen person eller sina egna ”känslor”. Och Arne var verkligen top-topclass!

Woody// Stolthet och respekt, antitesen till oljepengar. Rock on på dig själv! Jag håller helt med dig. Och jag är så otroligt glad över att (främst) Coquelin och Bellerin dels har fått chansen, men framför allt har tagit den. I nuläget känns båda dessa som smått självklara i startelvan (Bellerin i väntan på Debuchys återkomst) medan Akpom framstår som en av de mest lovande anfallarna vi har fått fram ur akademin de senaste 7-8 åren. Massa miljoner och en herrans massa ära och redlighet!

Bild för Pelle

Jag tycker vi gjorde ett mycket bra fönster. Visst kan man, med rätt, hävda att det var tur i oturen att Arteta o Flamini skadade sig som gjorde att Coq återtogs, men att med hänsyn till det värdera fönstret annorlunda e direkt orättvist, för jag e, förmodligen med rätt, övertygad om att det budats på defensiva mittfältare i så fall.

 

Jag har läst på mig om det som påstods vara spelarnas kupp mot Wenger i samband med Citymatchen. Du gav mig en fin länk, dock var den till mindre trovärdiga mirror. Där hänvisade man till en intervju med BeIN, läser man om den intervjun på deras egen sida, http://www.en.beinsports.net/football/article/k25lql5wqvyo1r8p7lxrds68b/wenger-hails-arsenal-discipline-after-beating-city , står det absolut ingenting om spelarkuppen, så jag tror det förstorats till att bli något annat än det verkligen var.

If it's too strong, then you're too weak!

Bild för Kaj Poikela

Jag är lite inne på Woodys funderingar. Det bästa med det här fönstret är att man fått tillbaka förtroendet för Akademin. De utbildar ju skitbra spelare!

Bild för Davidsson och Mannen

Pelle// Vi är överens om transferfönstret men vi missförstod varandra gällande citymatchen och taktiken där. Jag tror nog inte att jag hävdat att det handlade om en spelarkupp, utan bara att spelarna suttit ned, samrått och sedan övertygat Wenger om en annan gameplan. Utan kupp. Kuppen är nog mest rubriksätteri och klickfiske.

A-C//Jo, men lite så är det ju. För vi har inte varit bortskämda med akademispelare som lyckats på senaste åren, men nuläget är ett gott skifte!