Medlemmar: 8510 st.
Visa menyn

Vakna Arsenal, vakna!

Davidsson och Mannen
tor 21 maj 2015 kl 08:18

I matchen mot Manchester United ställde Arsenal upp med samma startelva för sjätte matchen i rad vilket inte är något som hänt sedan 1995, eller något liknande. Igår spelade vi vår tredje hemmamatch i rad utan att göra mål, vilket inte har hänt sedan Denilson var en av de bärande länkarna på det centrala mittfältet. Och det var ungefär så man kände igår. Som när Denilson var med. Då vi kunde ha 80%-igt bollinnehav utan att någonting av värde över huvud taget hände . Inget alls. Bara ständiga sidledspassningar, eller som igår till och med 25-30 % av passningarna bakom mottagaren, utan någon rörelse utan boll och utan någon som helst förmåga att skapa nödvändiga ytor eller öppningar i den parkerade blå bussens monumentala kompakthet, en kompakthet som sett så många gånger förr. I en annan tid.

I en tid då vi talade Project Youth, då klubben skyllde de påvra resultaten på spelartruppens ständiga förtunning vilken Wenger i sin tur refererade till att byggandet av arenan krävde alla ekonomiska resurser. Det kan förvisso ha varit sant, men vad skall vi skylla på nu? Vilka andra yttre omständigheter skall vi skylla ifrån oss på denna gång? Elaka Sunderland som hade ett mål i matchen och därför valde den enda trovärdiga taktiken för att lyckas nå det målet? FFP som inte vill hålla vad det lovade? Vädret? F-n och hans mormor eller Mourinhos ständigt närvarande fotbollsförstörande?

Gårdagens match kändes som en pust ruttnande stank från en svunnen tid, från en tid då Arsenal som klubb stod stilla. Men gårdagens match var bara en i raden av alla dessa matcher där allt spring i benen verkade ha försvunnit, där kreativa skallar var tröttkörda skallar och där batterisymbolerna långsamt blivit allt mattare röda och till slut slocknat helt. Och ja, jag vet att vissa av er tycker jag är tröttsamt upprepande, men jag tänker inte ändra ståndpunkt bara för att Wenger fortsätter att genom sitt handlande, vidhålla sin. Det spel och de resultat vi sett de senaste månaderna har en nästan smärtsamt övertydlig orsak. Orsaken står och skriker oss alla rakt i ansiktet, men Wenger lyfter kudden över huvudet, vänder sig och om låtsas att han somnat om.

För Arsenal idag ligger och sover och spelarna igår stod i princip och sov matchen igenom. Bellerin och Ospina var vakna, Gibbs och Wilshere likaså, men resten var så trötta, så matta och så tärda. Sanchez har under sin debutsäsong i ligan spelat 50 matcher, Cazorla har hittills spelat 51 och Giroud har sedan återkomsten från fotskadan knappt stått över en match sedan slutet av november (där endast två matchers avstängning efter skallen mot QPR givit honom vila). Detsamma gäller Ramsey sedan denne kom tillbaka och samma sak går att säga om Özil, som bara stod över matchen mot Newcastle efter att ha kommit åter från sin skada.

Går det att se ett mönster här? Hallå? Är det någon hemma? Är det någon som hör? Är det någon som är vaken? För hur i hela h-vette kan vi förvänta oss att våra mest kreativa och konstnärliga spelare skall skapa, skapa, skapa vecka ut och vecka in om de aldrig, och då skriver jag faktiskt aldrig, får vila? Här talar jag primärt inte om deras vältränade kroppar utan om deras huvuden, deras fotbollsintellekt och deras geniknölar vilka tagit dem dit de är idag. Spelarna är där, på planen, men i deras ögon är det tomt. Släckt och insomnat. Hur f-n kan vi då förvänta oss att de skall skapa den fotbollssmartness som är nyckeln att låsa upp parkerade bortalagsbussar?

Som arsenalist har jag och många med mig alltid skyllt på alla skador som ständigt drabbat laget. Nu är så inte fallet, endast Oxlade-Chamberlain och till viss del Debuchy saknades igår, varför det argumentet inte längre går att skylla på. För boven i detta pinsamma drama är inte skador, det är Wengers ovilja eller oförmåga att rotera i truppen. För rotation höjer spelarna utanför startelvan, det ger spelarna i den ordinarie startelvan behövlig utmaning och det ger framför allt deras skallar nödvändig chans till återhämtande och uppladdande. Det vi såg igår var en direkt konsekvens av urladdade skallar, tomma batterier och tröttkörda sambandscentraler. Vi står alltså inför två säsongsdefinierande matcher i form av ligaavslutning mot West Bromwich och FA-cupfinalen mot Villa och vi gör det med en startelva på gränsen till medvetslöshet. Och vem skall vi skylla detta på, Mr Wenger?

Vakna Arsenal, vakna!

Kommentarer

Bild för Martin Palmér

De senaste månaderna? Möjligen de senaste 3 veckorna. Som helt av en slump sammanfallit med att Chelsea säkrade ligan och vi topp 4. Nästan som man skulle kunna tro att vi inte haft nåt att spela för direkt.

På vilket sätt är WBA matchen säsongsdefinierande? Om vi inte åker på storstryk är 3:e platsen klar och vi kan inte nå andraplatsen. Den är i princip helt utan betydelse

Bild för Lazzinho

Håller för en gångs skull inte helt med dig i det du skriver. Tyckte att vi startade matchen direkt i högt tempo i både ben och med boll. Ja och min kompis var överens om att det var kul att se att vi verkligen gick för det från start. Tycker detta hördes från publiken också. Det var rejäla passningar och för en gångs skull gick vi på avslut när lägena uppstod. Tyvärr hade vi mindre lycka med dem men intentionerna var rätt. Vi vann dessutom tillbaka bollen tidigt och tycktes kunna trötta ut dem. Dock lyckades vi aldrig riktigt bryta ner dem eftersom vi alltmer tappade tempot i andra halvlek. Håller dock helt med dig om att kreativiteten saknades och därför borde man ha vett (mod) nog att låta spelare som Özil vila och ge spelare som walcott och rosicky mer speltid. Intensiteten tycker ja dock vi hade stora delar av matchen, viljan likaså men det däremot brast det i kreativiteten och skärpan i avsluten.

Bild för Davidsson och Mannen

Martin Palmér// "De senaste månaderna" var lite klantigt formulerat, jag skulle ha skrivit "de sex senaste veckorna". För vi har, om sanningen skall fram inte spelat bra sedan vinsten mot foolsen. Vi har, fram till Swanseamatchen, tagit våra poäng och det är gott, men nyckelspelarna har allt mer gått på knäna och spelet har varit därefter. Trött, fantasilöst och impotent.

Säsongsdefinierande: Jo, om Hull viker ned sig (säg ett tidigt mål i baken) så är en storvinst för United inte alls långt borta, WBA, som utan tryck slog chelsea senast, under Pulis är långt ifrån en lätt uppgift och trots att vi både har god statistik mot dem (framför allt i sistaomgångarna) och är klart bättre än dem, ser jag söndagen som allt annat en enkel. Vi har sett det förr, Martin. Vad du än hävdar som utomliggande orsaker, såsom chelseas säkrande av ligasegern och vår tagna fjärdeplats: Problemen ligger inte utanför klubben, den finns inom den. Hade vi roterat mot Hull och Swansea hade startspelarna, med största sannolikhet, sett avsevärt mindre "jaded" och "leggy" ut. Eller tycker du att jag har fel?

Lazzinho//Jag respekterar till fullo din åsikt, men för mig var starten förvisso lite underhållande men inte alls så positiv som du beskriver att du upplevde den. Jag avskyr stillastående handbollsruntrullande och det var faktiskt just det jag tycker att vi ganska snabbt hamnade i. Efter 15-20 minuter tröttnade man på olé och började smågäspa. Därefter steg irritationen över den menlöshet, orkeslöshet och oförmåga spelarna visade. Och min tes är, som du också är inne på i slutet, att kreativiteten måste hållas fräsch och i god form. Annars blir den oanvändbar. Özil, Sanchez och Cazorla är tecken på detta. Giroud är det, indirekt, också. Och detta hade man kunnat undvika genom att låte dem vila vissa matcher, visat dem konkurensen och givit dem glöden åter.

Bild för Martin Palmér

Tycker vi spelade bra mot Hull också, inte på nåt sätt dåligt mot Chelsea heller. Det är från Swansea det sett tugnt ut.

Kom igen nu, släpp sargen. Vi kommer inte tappa sju mål på United på en omgång.

Vi hade kanske sett mindre trötta ut men hade resultatet blivit nåt annnat? Ytterst tveksamt. När vi i höstas tvingades spela utan de spelare du ville rotera ut så såg det inte direkt övertygande ut. Trötta eller inte så tror jag definitivt att de lag vi spelat har haft bättre möjligheter än om vi roterat in spelare som Rosicky tex. Kontinuitet var det som var viktigt för att nå top 3. Vi satsade på det och nådde top 3. Förstår inte vad det finns att bli upprörd över

Bild för Adamberg

Håller inte alls med Palmér här. roscisky jkom in 10 minuter för första gången sedan i mars. Han skapade genast en farlighet. trots att han är så OTROLIGT GAMMAL! Det finns så mycket kompetens som inte används medan trötta ben får vila och konkurransen tar fram det bästa ur varje spelare, istället för oavsett prestation en elva är huggen i sten i Wengers skalle, och resten för sparra på träningarna.

Adam

Bild för Martin Palmér

Vad skapade Rosicky? Han missade en bra chans. Det var typ det enda han gjorde

Bild för Adamberg

Såg vi samma match?

Adam

Bild för B-G

Räcker väl oftast att Rosicky springer fort och mycket för att han ska vara Motm.

Twitter @grvdga

Bild för Martin Palmér

Typ så ja.

Bild för zimzon

Man kan ju faktiskt vara inblandad i grejer trots att man inte avslutar. Just hans avslut igår var kasst, men hela anfallet är i princip hans. Han startar det och avslutar det. Där en Özil står och tittar ut i tomma intet efter att ha passat, där sätter en person med spelförståelse fart och byter plats.

Twitter: @zimzon80

Bild för Martin Palmér

Det är kul att du pratar spelförståelse och sen sågar Özil. Den ironin går nästan att ta på

Bild för zimzon

Det är ju en tydlig brist på spelförståelse att inte ta ny position när man har passat. Tycker det är Özils kanske största brist, att han nöjer sig efter att ha slagit en pass. I övrigt tror jag du överskattar hans spelförståelse nåt enormt. Att hitt luckor att slå passar i är inte det enda kriteriet för spelförståelse.

Twitter: @zimzon80

Bild för Kåben

när jag såg uppställningen igår så brydde jag mig faktiskt inte ens att kolla på varken matchen eller resultatet. Var ju på sweansea live och är sååå fruktansvärd besviken och frustrerad över hur dom spelar Och agerar och sen varför envisas med att spela samma spelare när dom inte ens är intresserad av matchen?

Bild för Sral

Chelsea har väl också sovit sig igenom matcherna under det här året, mer eller mindre. Jag tror på vad du skriver, D&M, att en stor anledning är att vi hade kunnat rotera mer med spelare, men också att det har varit relativt klart var topplagen kommer att hamna ganska länge nu. När vi hade vår mäktiga svit av segrar tog vi oss upp på en nivå i tabellen att många nog förstod att vi inte skulle behöva vara oroliga att missa topp fyra, knappt topp tre egentligen. Och Sunderland slet ju för sina liv vad jag har förstått, en poäng räckte ju för dem.

Bild för George Adams

Jag håller fullständigt med dig D&M.  Har vi bara en trupp utifall vi får skador? Och vad hände med den Wengerska spelarutvecklingen. Våra unga "egna" i A-truppen är mil från att få testa och juniorerna är inte ens i A gruppen längre. 

Jag menar självfallet att vi inte skall rotera osunt. Men spelare som underpresterar måste man kunna få vila, byta, väcka,  till förmån för att man ger någon annan en chans.  Vågar vi inte det har vi alldeles för dåliga truppspelare. 

Bild för Davidsson och Mannen

Martin Palmér//1: Visst glimrade det till mot Hull, men annars tycker du och jag olika kring hur det sett ut spelmässigt under de senaste sex veckorna, det är uppenbart. ”Kom igen nu, släpp sargen” är ett härligt retoriskt redskap, Martin, det skall du ha en eloge för att ha använt.

Sedan får du tveka hur mycket du vill, det har vi alla rätt till. Du tvekar kring om resultatet hade blivit ett annat om vi hade roterat och ja, där tycker vi återigen uppenbart helt olika.

2: Nu svara du förvisso inte mig utan Platini, men jag vill understryka att jag tycker du missar poängen här: Det handlar inte om vad Rosicky presterade eller inte. Det handlar om vad rotation gör med en trupp. Med de spelare som ofta är i startelvan och de som ofta befinner sig utanför den. Detta är inget nytt resonemang från min sida, jag har skrivit blogg om det förr och heller inget nytt i andra sammanhang. Wenger har ofta, fullt rättvist, refererat till en elak skadesituation, men nu när vi inte har en sådan kommer det i dagen hur svårt han har att hålla en hel och potent trupp i rullning och våra söndermatchade stjärnspelare är ett övertydligt exempel på just detta.

Platini// Ja, inte jag heller. Och jag håller helt med dig dels i hur vi lätt dömer exempelvis Rosicky (men även andra spelare) på grund av ålder, men framför allt i det oerhört negativa i att startelvan ser ut att vara huggen i sten. Skall spelarna utanför startelvan bli bättre har de oerhörd nytta av att känna sig nära den och skall spelarna i startelvan behålla sin form eller till och med också bli bättre, behöver även de vila, men framför allt känna flåset i nacken och inte försoffas av konformiteten en ständigt given startelvaplats tenderar att föra med sig.

Kåben// Jag förstår din frustration och ditt val att avstå från gårdagsmatchen. Själv är jag inte kapabel att göra sådana gynnsamma val, utan måste –smått tvångsmässigt, se varenda match. Och ja, din fråga är högst relevant.

Sral// chelsea har, precis som du är inne på, också spelat sömngångaraktig men då alltid, av någon outgrundlig anledning, denna säsong ändå klarat sig och tagit poängen mot de svårspelade lagen. Sedan är det faktisk lite av en myt att Mourinho inte roterar i laget. Jag minns inte exakt datum, men läste en artikel i höstas som visade att chelsea fram till då (slutet av november/början av december, kanske?) hade använt fler spelare än det skadedrabbade Arsenal hade gjort. Spännande, eller hur? Sedan håller jag med dig om vårat lyft, i jämförelse med i höstas, men också kring Sunderlands primära mål och genomförande av sin gameplan.

George Adams// Klart du gör, du är ju en förnuftig man i dina bästa år! Och dina frågor är lika relevanta som i behov av tydliga svar. För jag tycker Wengers agerande skriker högt av kortsiktighet och den vinner aldrig någon liga, varken innevarande eller framtida säsonger. Inte heller jag vill rotera för ymnigt, utan långskitligt. Och av de skäl jag nämnt och de du tar upp.

Bild för Martin Palmér

Eller så är de bara omotiverade just nu för att de inte har nåt att spela för. För mycket slump om det inte har nåt med saken att göra skulle jag säga.

Vad vi definitivt kan säga är att vi inte vet om rotation hade hjälpt eller inte. De fakta som finns är att vi roterade inte och det räckte för att nå CL utan kval. Räcker inte det? Huruvida vi spelar bra i några betydelselösa matcher spelar väl ingen större roll?

Bild för Jonas Eriksson

Om det inte spelar någon roll varför roterar man inte då? Korkat tycker jag. Men om det hade räckt längre än till en tredjeplats kan vi ju naturligtvis inte veta. Men det tror jag. 

 

Bild för Martin Palmér

Då skulle vi behövt vinna mot både Sunderland och Swansea, rätt vågat att säga att rotation gett det.

Bild för Sral

Vi får tänka här på att vi inte har särskilt många juniorer som känns redo att ta steget upp just nu. Våra juniorlag går inte särskilt bra, och det sägs bero på att de helt enkelt är så unga och möter äldre spelare i U21 respektive U18. Man har ju fått ta lite nya tag med juniorerna.

Ja, särskilt på sistone har Mourinho testat några nya spelare, han Loftus-Creek kanske kan bli någonting, t ex. Sen tror jag att det är lättare att rotera ännu mer när man har funnit en stabilitet, en som vi kanske inte helt har cementerat än.

Bild för Jonas Eriksson

Ja jag kan inte instämma mycket mer DM. Trycker ditt resonemang är mitt i bullseye. Men Wenger är gammal nu och hissen är lite trögare. ;)

 

Bild för Magnus Barkestam

Kan bara instämma i det du skriver, min känsla och upplevelse tycks ha varit mer eller mindre precis densamma som din under gårdagens match. 

Skrev till en kompis att det var som att resa 10 år tillbaka i tiden med sidledspassande och uteblivna löpningar där vi, likt ett handbollslag på offensiv planhalva, transporterade bollen från höger till vänster och vise versa. Så otroligt frustrerande att bevittna och så frustrerande att se framför allt Özil se så loj och ointresserad ut, Cazorla plötsligt tappat mycket av sin touch och Snachez som må kriga och slita och försöka men som ramlar, passar fel och misslyckas i utmanande moment. Helt klart spelare som varit i behov av vila samt få känna att andra spelare konkurrerar och vill åt deras startplatser. Detta trots att vi haft "lite" att spela för under senare tid. 

Därtill fortsatt frustrerad och less över Ramsey, kanske biter mig själv i foten som fortsätter kritisera honom men hans alibijoggande på defensiv planhalva hade kunnat kosta oss flertalet mål igår. Såg ut att ha noll intresse av att falla, hitta en position för att skära av ytor osv. nu när han spelade i en djupare roll tillsammans med Cazorla. Ett balanserade mittfält som verkligen inte är min kopp av te.

Bild för Jonas Eriksson

Ja det var fan den bästa beskrivning jag har hört om Ramseys defensiva jobb. Alibijoggning, ja fan så rätt det är. Har varit frustrerad över hans insatser ett bra tag nu och det spelar ingen roll på vilken plats killen spelar på. Men den gode gubben verkar se nått på träningarna som inte vi ser. 

 

Bild för Adamberg

En stor del av en coach jobb är väl just det. Att ha en känsla för att sätta in en annan spelare då och då för att överraska, vila, visa förtroende, skapa "på tå" känsla" m.m.

Just den egenskapen är Wenger helt analfabet på. Fullständigt usel. Jag kommer alltid att rösta för att vi måste ha en ny tränare som har den förmågan.

Adam

Bild för Jonas Eriksson

Jag vill se jurgen klopp. Nytt blod och stort hjärta och engagemang. Det gillar jag. En aktiv coach. 

 

Bild för Martin Palmér

En tränares jobb är väl ändå att nå resultat? Att överraska för överraskandets skull finns det ju ingen poäng i?

Bild för Davidsson och Mannen

Bangkok_Gooner// Men det är väl med Rosicky som det är med många ickespelande spelare i Arsenal. Och det är väl med Rosicky och vissa Arsenalfantaster som det är med dessa icke spelande spelare och vissa Arsenalfantaster. Somliga prisar Artetas passningsförmåga, ofta i relation till Coquelins, medan vissa andra, exempelvis Zimzon och D&M, hyllar det vi väl får se av Rosicky. För mig är detta inget konstigt, vi är olika personer och har våra olika favoritspelare och jag tror det vore dumt att försöka göra våra subjektiva åsikter som någonting objektivt.

Jonas eriksson// 1: Ja det kan man undra. Nu tycker ju jag att dessa matcher inte alls varit betydelselösa, snarare tvärtom. Och precis som du är inne på, vi kan inte veta, men vi tror. Och jag tror också att vi hade nått bättre, eller kanske mindre sämre, resultat om vi roterat än om vi, som nu, kramat musten, energin och närvaron ur våra offensiva nyckelspelare.

2: Hur Wengers hissanordning fungerar har jag ingen aning, jag utgår ifrån att han är en oerhört smart herre. Men det som jag skulle kunna invända är väl precis det som tagit honom till den position han har, som en av fotbollsvärldens bäst avlönade managers: Hans envishet som i vissa lägen tenderar att slå över till någonting annat och oerhört kontrainducerande.

3: Och Ramsey… denne Ramsey. Du vet ju vad jag tycker om hans spel just nu, när han prioriterar offensiven, eller snarare sin egen offensiv, framför lagets bästa. Och i den vågskålen ligger kanske den något mer avslappnade relationen till hemjobb.

4: Oj oj oj, den är svår den frågan: Näste Arsenaltränare. Klopp, Simeone, Pioli eller Garcia, många spännande namn där ute. Men som du säger, aktiv coachning. Närvarande och proaktiva.

Sral// Precis som du är inne på så är våra juniorer tämligen usla. Eller snarare de äldre juniorerna, de som skulle fylla på efter Gibbs, Wilshere och Szczesny. Om jag förstått det rätt så har de skeppat iväg många för att fylla på med avsevärt yngre spelare, så att U18 är fullt av 16-åringar och U21 av 18- och 19-åringar. Men som vi alla vet, så är de riktigt stora talangerna tämligen få, skall väl, bortsett från Bellerin, vara Zelalem, Gnabry (som var bra i A-laget hösten 2013) samt kanske Crowley, om han får ordning på livet utanför planen.

Men rotationen hade kunnat inbegripa många fler av de seniora spelarna och vi hade inte behövt sucka över juniorernas eventuellt bristande kvalité när vi har kapabla spelare på bänken som mer eller mindre fryses ned eller ut. Oerhört märkligt arbetssätt av Wenger.

Barken// Ja, precis så kände jag också. Som om vi var tillbaka i en tid vi hade hoppats lämna för gott. Med evigt stillastående sidledspassande utan någon löpning som dyrkar upp motståndarna. Man tyckte Denilson skymta någonstans där i mitten och var bara glad över att det inte var Almunia Sunderlandspelarna kom rena med. Suck. Och Ramsey, så mycket potential, så bra fjolårssäsong och så det här, alibijoggandet. Märklig utveckling. Man undrar vad problemet är. I huvudet? Fel rådgivare eller agent?

Platini// Exakt. Wenger är lysande som spelare- och talangutvecklare, men som matchcoach behöver han självspelande piano a la 03/04-generationen. Spelare som coachade sig själva, som brann och hatade att förlora. Eller en backlinje som han ärvt från Graham. Oavsett, ”skapa på-känslan”, absolut. Var är den idag? Jag har tidigare skrivit att de är i just framgångsvågen som den lilla förändringen skall göras, när man tror att man är odödlig och oövervinnerlig, då skall den inputen göras. Lite som Guardiola eller för den delen hans spelmässiga motpol Mourinho. De vet att förändring i rätt proportioner inte är någonting dåligt, utan någonting nödvändigt. Annars fastnar man i stagnationens kvävande nävar. Och då dör man.

Bild för Sral

Det stämmer. Man har fyllt på med nya juniorer som än så länge är väldigt unga. Jorge Bird, som skriver bloggen Young Guns, brukar säga att det är Zelalem och Crowley som är närmast spel i A-laget, men samtidigt är det tuff konkurrens bland mittfältare, och han påpekade också att Zelalem behöver förbättra fysiken och spela smartare (alltså inte tappa bollar på farliga områden av planen). Sen vet jag inte riktigt vilka det är som fryses ut nu. Rosicky? Kanske lite, men samtidigt är det oerhört tuff konkurrens till hans position. Walcott? Det skulle vara han då, men Wenger har ju sagt flera gånger att han vill ha spelare som bidrar med mer på planen...och man kan läsa mellan raderna att han tycker att Theo inte gör det.

Sen är det ju, som några är inne på i forumet, så att de här spelarna har tagit oss till en relativt cementerad tredjeplats och final i FA-cupen. När allt klickade var det med de här spelarna och det klickade rejält.

Bild för Martin Palmér

Jag undrar vad som hänt om vi startat ett halvt b-lag och förlorat. Hade varit kul att se de reaktionerna

Bild för Jonas Eriksson

Ser inte dom som inte startat som b spelare.