Medlemmar: 2706 st.
Visa menyn

En ovan känsla av lugn och harmoni

Davidsson och Mannen
mån 1 jun 2015 kl 11:05

Jag är den förste att erkänna att jag inte alltid producerar texter som vittnar om ett relationellt fundament av guld och gröna skogar. Mitt arsenaliserande har liksom aldrig vilat på vetskapen om att morgondagen kommer att vara bättre än gårdagen och den moderna fotbollens så kallade utveckling har heller aldrig förmedlat att så vore aktuellt att göra. Under mina år som följare till klubben har jag fått se en enorm uppgång följt av ett, kanske inte lika dramatiskt men ändock, påtagligt fall. Som mer passiv följare av klubben såg jag den då okände fransmannen Wenger komma till klubben, ställa allt om ända och bevisa att så mycket var möjligt att förändra och förbättra från det jag trodde var evigt rådande norm och självklarhet.

Sedan följde de gyllene åren vilka skulle ha peakat i en Champions Leaguevinst -06, men som tack vare en norsk domare och en svensk supersub gjorde att kronan, som skulle krönt utvecklingen ramlade av, hamnade i Katalonien vilken sedan följdes av en rad spelare, både hög- och lågkvalitativa, i en exodus utan dess lika.  Här formades en period av rank vandring utmed en avgrund som hade byggandet av Emirates Stadium på ena sidan, inkomstbringande Champions Leaguespel på den andra och med det mörkaste av moln, i form av oligarkers och shejkers ekodopande inträde i fotbollen, ovan för oss. Där vinglade vi oss fram, med livhanken just klarad men med en titeltorka som var lika smärtsam som skadlig för var och en av oss.

Sedan kom fjolårets högst förlösande vinst över Hull i FA-cupfinalen och det efter att vi, på sedvanligt sätt först ha givit bort matchen för att sedan, när allt liksom såg ut att vara förlorat, spelat som i trans och gjort trofétorkan till ända. Under innevarande säsong visade vi vid ett flertal tillfällen den mentala styrka som Wenger alltid talat om men som vi bara sett frånvaron av och vi var faktiskt med i många så kallade toppmatcher redan vid avspark. Ligasäsongen som helhet följde ett gammalt satt mönster, att ha en smått formidabel och en näst intill bedrövlig halva, men vi besegrade ett spöke i Manchester och kväste ett annat i dess linda. Vi besegrade liverpool, undvek alla dessa smärtsamma förluster i tennissiffrors format och visade till och med upp en taktik som stundtals såg nästan pragmatisk och cynisk ut. Till min enorma lättnad. Till min enorma hoppfullhet. Till min enorma glädje.

Så när vi i lördags skulle möte Tim Sherwoods Aston Villa märkte jag att jag, när jag skrev min införtext var i det habitala krösamajamodet, men att jag ju närmre avspark vi kom blev allt mer förändrad till sinnet. När väl matchen sparkade igång satt jag och sonen tillsammans med West Ham-Johan och hans dotter på lokal, frossade i oss pizzor och intog olika former av vätskor och jag kände inom mig, en i Arsenalsammahang, tämligen ovan känsla av lugn, av harmoni. Jag är van att lida tillsammans med Arsenal. Jag är van att behöva förbereda mig på värsta tänkbara scenario och jag är van att behöva vara steget före i mitt föräldraskap för att skydda sonen från såväl min som hans egen nedslagenhet. Men i lördags kände jag inte så, i lördags var jag bara idel solsken och leende och i lördags var jag, hur konstigt det än må verka, inte speciellt nervös.

Arsenal är nu FA-cupens mest segerrika lag. Det är värt att fira. Bild: Bildbyrån.

Jag gav startelvan en enda stor tummen upp, sken i kapp med Wengers vita skjorta och kunde se chans efter chans missas eller räddas av en Given som växte sig allt större, utan att känna den vanliga känslan av stundande smash-and-grab-vinst för motståndet. Jag kände, trots att jag tänkte på den synnerligen knappa semifinalvinsten mot Championshiplaget Reading bara timmarna före finalmatchen, att denna match och denna FA-cup skulle vinnas av just mitt, just vårat Arsenal. Att chanserna skulle fortsätta att komma, att målen skulle börja göra detsamma och att dessa sedan skulle följas av ännu ett lyftande av FA-cupen.

Och som det gjordes. Walcotts oerhört förlösande och fina avslut på ett anfall som han själv varit med att skapa från vänsterkanten, Sanchez lika gudomliga som ickearsenalska långskott och redan då, vid 2-0, var jag helt, helt säker. När vår store tysk fick sprida sin glädje vid 3-0 så var jag endast i totalt njutingsmode och när Giroud satte 4-0 och därmed bestal oss på lokalens tippvinst, 50 % på notan, var liksom allting bara mjukgörande balsam för den nariga fotbollssjälen. Allt var bara lugnt, allt var bara harmonsikt och allt var …så ovanligt. Ingen nervositet, inga stundande imploderingar och heller inga centrala bolltapp av överilade spelare som egentligen skulle ha varit på andra sidan bollen.

Förutom nämnda målskyttar så gjorde det centrala mittfältet med Coquelin, Cazorla och Özil en smått fulländad match. Ramsey, som jag tämligen ogillar som högerytter, var så centralt deltagande som Wenger säkert drömt om och den denna säsong så smutskastade Szczesny var lika lugnt och välavvägd som han brukade vara merparten av fjolårssäsongen. Hela backlinjen var ständigt både på tå och på gång och det verkade inte spela någon som helst roll vad Villa försökte sig på, vägen var ändå stängd, tillbommad och säkerställd ur ett Arsenalperspektiv. Segern var vår, och den var det från första sparken. Och det är man inte bortskämd med.

Så nu kan vi se tillbaka på en säsong där vi säkrat spel i höstens Champions League utan att behöva gå igenom det lika otrevliga som säsongsförskjutande kvalspelet och en säsong där vi inte bara försvarat vår FA-cuptitel utan även, med våra tolv segrar, gjort oss till det mest framgångsrika laget i hela cupens historia. Och jag tycker, min tilltufsade Arsenalrelation till trots, att det känns oerhört bra, att vi har tagit ett steg i rätt riktning och att vi, med tur eller skicklighet, har fått de pusselbitar till laget som vi tidigare så smärtsamt saknat. Jag känner att vi är två eller tre klassnyförvärv som är redo att utmana om startplatser, från att vara en klubb som kan kämpa om ligatiteln och de närmsta veckorna kommer jag också att ge förslag på de förändringar i truppen jag önskar skall ske. Jag hoppas det skall smaka, men just nu är jag bara glad. Glad, nöjd och lugn. Och det är inte illa att, som arsenalist, vara det inför ett sommarfönster. Seger genom harmoni. Tack för det, Arsenal.

Kommentarer

Bild för Sral

Vi har pratat en hel del om att vi i ligan har tagit ett steg framåt, och det tar du upp igen i texten. Det som jag tycker var extra skönt och också ett kvitto på att laget har utvecklats nu är att vi vann den här pokalen på ett så himla övertygande sätt. Jag såg inga nerver hos spelarna, utan det var ett bra kollektivt spel med mycket press och...alltså det raka anfallsspelet och det kollektiva försvarsspelet gjorde mig nästan tårögd ibland. Nu handlar det, precis som många spelare också säger, om att vara en större utmanare till ligatiteln nästa säsong. Det är svårt att sia om huruvida vi kommer att vara det, men alla vet att vi hade en dålig öppning på ligaspelet, och att spelare var slitna från VM, att laget inte riktigt hade satt sig och att vi hade många skador var en stor anledning till detta vet vi också. Nu vet vi i alla fall att vi slipper VM-baksmällor, och laget har också en bra kemi. Skador är svårare att spå om hur det kommer att vara.

Bild för Davidsson och Mannen

Sral// Håller helt med dig i distinktionsskillnaden du för fram: Inte bara att vi vann, utan på sättet, hur, vi vann. Jag var, som jag nämnde i texten, inte orolig och jag tyckte inte heller att spelarna såg oroliga ut. De såg trygga och självsäkra ut. Det där gamla vanliga krympandet verkar vi faktiskt har frigjort oss ifrån. Så ja, det känders harmoniskt.

Sedan får vi, även jag, se nyktert på nästa säsong. Jag räknar med att chelsea förstärker, att manu storsatsar och sätter sin defensiv, samt att shitty, nu utan ekonomiska restriktioner, gör en generationsväxling av guds nåde, varför det kommer krävas mycket av oss om vi skall hänga på ligan från början. Vi skall vara nöjda och glada över segern i kuppen och över tredjeplatsen i ligan. Men redan nu bygga nästa säsongs trupp och det med ett par, tre riktiga kvalitétsspelare.

Bild för Martin Palmér

Det vi kommer ha som fördel mot tex. United och City är ju dock att vi redan har ett fungerande lag som ska spetsas. De måste bygga om och då tar det ofta tid innan spelet sitter.

Bild för Sral

Ja, och Chelsea behöver nog bygga om också. Inte inom ett år, men två-tre kanske. Mourinho skulle behöva smyga in lite spelare under kommande säsong. United lär bli farliga har jag en känsla av (men har gärna fel), och City kan nog locka spelare ändå. Självklart blir det tufft att utmana ordentligt om ligan, och jag förväntar mig i alla fall inte att vi ska vinna den nästa säsong. Tror att Chelsea gör det igen, de blir säkert bättre till och med, men jag hoppas på att vi är med och slåss om titeln, och kanske även tar ett litet kliv och blir tvåa. Men detta är ju bara spekulationer i allra högsta grad. 

Bild för Byarum

Nånstans känns det som Martin skriver, att vi redan är ett starkt och välfungerande lag. Detsamma kan sägas om Chelsea, medan Manchesterlagen inför nästa säsong kommer att köpa för minst en miljard eller rättare sagt 100 miljoner pund, var och det kommer ta tid för dem att bygga ihop detta. För vår del skulle det räcka med två-tre strategiska toppvärvningar för att vi på allvar skulle kunna konkurrera om titeln. En toppmålvakt, en DM-kollega till Coquelin och ett komplement/konkurrent till Giroud. Det är vad vi behöver, men våra värvningar måste vara bättre än de spelare som vi har om det ska bli till nån nytta. 

Sen måste jag också säga att jag under våren omvärderat Wenger och hans ledarskap. Mina rop på en efterträdare kan vänta ett tag. 

Bosse

Bild för Pelle

Käre DM, det låter nästan som du håller med mig om att vi faktiskt tog nästa steg inför förrra säsongen, fortsatte denna säsongen och kryddar framöver?

härligt att höra din optimism är det i alla fall. Balsam för själen.

If it's too strong, then you're too weak!

Bild för Davidsson och Mannen

Martin Palmér// Mot city kommer vi absolut ha en fördel. De kommer behöva köpa mycket nytt och de nya spelarnas inkilning i klubben och dess spelsätt kommer att ta tid, speciellt om de behåller Pellegrini. Skulle de få in Klopp (häpp!), Ancelotti eller, ve och fasa, någon som Pep går det nog snabbare, eftersom spelarna nog kommer att boostas rejält av ett stort tränarnamn. Så i relation till city, absolut. Manu är jag inte helt säker. För de kommer att köpa en mittback, kanske en anfallare och ännu en central mittfältare som kan ta över efter Carrick, men annars har de nog gått igenom sin svåra omställningsperiod under ny tränare och ny regim.

Sral// Tycker du verkligen att chelsea står i samma situation (som exempelvis city)?  Är väl egentligen bara Terry och kanske Ivanovic (även om jag tror att han har ganska många år kvar) som de måste byta ut? Om vi nu utgår ifrån att Costas ålder är vad som står i passet och som inte står i hans ansikte, så tordes även han ha ganska många år kvar, varför deras trupp kommer att vara endast i behov av någon enstaka kryddning.

Och ja, självklart blir det tufft att utmana om ligan, men jag önskar i varje fall att vi visar upp ett trovärdigt försök. Och att vi tar oss längre än åttondelsfinalen i CL och visar världen att vi är en toppklubb värd att ha respekt för.

Byarum// ”En toppmålvakt, en DM-kollega och ett komplement/konkurrent till Giroud”. Håller helt med dig i detta även om jag, som jag skrev ovan, inte tror att Manu kommer behöva så mycket mer ombyggnad. Topp 4 kommer att bli ett getingbo nästa säsong och jag önskar så evinnerligt att vi kommer öppna ligan på ett annat sätt än i höstas, vara med i racet in på våren och sedan kanske, kanske, kanske…

Sedan är jag fortfarande osäker kring Wenger. Eller snarare jag är fortfarande säker på vad jag tycker om Wenger men är osäker på hur länge jag tycker han skall vara kvar. För han har sina enorma styrkor, men han har också sina brister. Under några år vägde styrkorna över och gjorde hans bristers konsekvenser mindre. Att vinna ligan nu, med alla ekodopade lag… vette 17 om hans styrkor klarar att bära upp bristerna. Fast om Pep blir ledig sommaren 2017 så vore timingen…

Pelle// Ja, du. Jag skall erkänna att jag pendlat. Och att jag fortfarande vacklar. Som du vet är mitt Arsenalhjärta tämligen tilltufsat varför jag, som jag skrev i texten, ofta tar det säkra före det osäkra och låter bli att tro. Även om jag har hoppats. Jag har hoppats så mycket genom åren och jag hoppas fortfarande. Och nu, ibland, nu för tiden mer ofta än förr, så vågar jag tro. Och då närmar jag mig din bild, att vi faktiskt är på rätt väg och att Wenger tagit oss ett steg i rätt riktning. För jag tycker att en tredjeplats och försvarande av FA-cupen är oerhört bra och ett tydligt steg i rätt riktning och en reell grund (även för en gnällig farbror som jag) för optimism. F-n, Pelle. Det kanske inte ser så illa ut ändå. :-)

Bild för Sral

Nej, Chelsea är absolut inte i samma situation som City. Kanske uttryckte mig lite luddigt där. City måste ju bygga om redan nu, medans Chelsea säkert kan vinna ligan på samma stabila sätt denna och nästa säsong. Sedan måste de börja se över sitt försvar. Det jag menade är att ChelsEa kanske gör klokt i att tämligen snart spela in lite yngre backar då och då. 

Bild för B-G

DM. United har redan tappat Falcao, lämnar dessutom Dimaria och RVP så har dom en hel del nytt att bygga. Dom har ju inte jättefett på bänken dom asen.
Tror åtminstonde att någon av Dimaria och RVP lämnar i sommar. Falcao är ju redan väck.
Rooney...han imponerade inte mycket denna säsong. 

Twitter @grvdga

Bild för Andreas Näsström

Först och främst - skönt att man kan leva upp till sitt måtto ibland! Seger genom harmoni, kunde inte gjort att man kliver ur den här säsongen med en bättre känsla. (Nåja, en ligatitel hade smällt högre). Den känslan spelarna visade upp i finalen bör kunna vårdas över sommaren, bäras in i ligaspeet och (den här gången rakt in i) champions league.

Det känns som att vi när sommaren är över har, tillsammans med Chelsea, goda chanser att redan från start vara den mest sammansvetsade enheten i den brittiska förstadivisonen. Jag läste dock att Costa inte trivs i London utan föredrar värmen i Spanien. Inget manfall kunde göra mig gladare, för med honom på spets har Chavsen den pusselbit dom tidigare saknat i en annars väldigt komplett uppställning.

Nåväl, jag älskar silly season. Ser man så till årets så kan man nog slippa frustrerat hopp om spelare för att fylla våra luckor och enbart ägna sig åt hopp om spelare för att ytterligare spetsa våra styrkor!

Bild för Davidsson och Mannen

BG// Jag förstår absolut vad du är inne på, men tror nog, även om jag önskar motsatsen, att deras spelartapp varken kommer bli så stort eller så kostsamt för dem. För visst kommer Falcao att lämna dem, men det kommer de inte att försämras av, snarare tvärtom. Hans fyra mål på X antal matcher blir inget tapp, de frigör en stor lönepott och får ordning på laghierarkin.  Vidare tycker jag att Rooney var bra, på gränsen till väldigt bra, när han väl lyftes upp i anfallet igen och de har redan handlat in Memphis Depay för att ersätta honom på mittfältet. Kvar är bara en rvp som tja… ja, de måste få in en duglig back up till Rooney, OM rvp lämnar (det snackas väl en helt del om Juventus?), men annars är det mittbacken och den redan ligavane Schneiderlin (typ).

Heppe// Verkligen, vårt motto har känts smått parodiskt i ett antal år, men nu är det nästan på sin plats! Sedan ja, vi ligger bra till, chelsea gör det också, shitty gör det inte och Manu lite både och? Är det en okej kompromissammanfattning?

Bild för Kaj Poikela

Undrar om Wenger kommer att starta säsongen med Sczzzzny? 
Jag tippar att han gör det. 

Och kan han inte bara köpa den där målskytten i Napoli nu?  Borde inte vara så omöjligt. 

Bild för Byarum

Delar nog inte heller dina åsikter gällande Manu, eller så är jag färgad av alla skriverier både i svensk, men framför allt i engelsk press, där man nästan får en känsla att de ska köpa alla som kan slå en bredsida. Läste nånstans att deras transferbudget låg på 150 miljoner pund, vad är sant och inte sant när det handlar om Silly Season?

Jag tror i alla fall att de kommer att köpa mycket och dyrt i o m att de lär tappa både di Maria och Falcao. van Persie står väl inte heller högt i kurs. Men vi får se. 

Sen tycker jag också att man så här i elfte eller tolfte timmen kan ge litet extra cred till Sczcesny. Tyckte han agerade helt perfekt i helgen. Ställdes inte på så många prov, men hans agerande i luftrummet var klockrent. Det kanske gjorde honom gott i psyket att få ett halvår på bänken. 

Bosse

Bild för Davidsson och Mannen

A-C// Eftersom jag inte vill avslöja nästa blogginläggs tema, väljer jag att inte svara på din fråga. Inte för att vara otrevlig, utan bara för att jag inte vill avslöja mitt åsiktsgodis!

Byarum// Det kan absolut vara så att jag har fel och att jag grundar min åsikt på vad de borde göra och inte vad de faktiskt kommer att göra. Det kan säkert vara så att de kommer ge sig in i en transferkakabahia utan dess like. Även om de egentligen inte behöver det. Sedan är Manu ett storlag och snackisar om storlag genererar klick. Och fler klick genererar mer cash till sidorna som publicerar skvallret, ja du förstår. Så ja, jag vet inte, men jag tror inte Manu kommer tokköpa som det snackas, men de kommer ha en sjuh-vettes trupp ändå.

Jag håller helt med dig om Szczesnys insatser i lördags. För även om han inte hade så mycket att hantera så skötte han det som dök upp med både pondus och lugn. Man undrar hur de snackar, han och Wenger, eller hur?

Bild för Kaj Poikela

Ålrejt! Då väntar jag med spänning. Gissar att nästa blogginlägg handlar om Wojciech Szczesny.

 

 

Eller Gonzalo Higuain.

Bild för Davidsson och Mannen

A-C// Eller om någonting mitt emellan!

Bild för B-G

Tappar United dessutom De Gea, Då får dom det tufft.
Tycker du verkligen dom har en sjuh-vettes trupp redan? Eller menar du efter sommaren?
Jag såg varje match denna säsong och jag förundras över hur mycket LVG ändrade i laget mest hela tiden. Samt i 40% av matcherna var det ju De Gea som räddade dom. 
Dom är just nu tunna, inkonsistenta (heter det så?) 

Twitter @grvdga

Bild för Davidsson och Mannen

B_G// Nu kanske vi (jag) hamnar i hårklyveri, men min åsikt är inte att Manu inte har en del byggande framför sig, utan att de inte har lika mycket byggande framför sig som shitty, enligt mig, har. Mer så. Och, som du är inne på, så menar jag att Manu, med de 2-3 klassnyförvärv de kommer att göra i sommar, kommer att ha en sjuh-vettes trupp när sommar blir till höst och fönstret slår igen. Och detta utan det transferinferno som shitty, troligtvis, kommer att trumma igång, nu när de står inför en generationsväxling i sällskap av lättade FFP-regler (vilka egentligen inte är lättade för lag som shitty, utan för de utanför England och EPL:s gigantiska TV-avtal).