Medlemmar: 8813 st.
Visa menyn

Ivan Drago

Davidsson och Mannen
ons 15 jul 2015 kl 08:46

Jag vet att många av er läsare inte ens var födda då, att många var det men inte fick vara vakna så sent och då allra minst fick se filmer med femton år som nedre åldersgräns för tittande. Om sanningen väl skall fram så fick inte heller jag det, men när jag några år senare hade åldern inne och hade rätt polare med rätt storebrorsor som hade rätt VHS-filmer, så såg jag till att ta chansen när jag fick den. Chansen att stifta bekantskap med en av tidernas mest utmejslade karikatyrer men ändå på något sätt användbara schablon, den sovjetiske boxaren Ivan Drago.

I en tid då det kalla kriget hade år kvar till upptiningen som kom med Glasnost och Perestrojka, när den sovjetiska överlägsenheten i form av röda hockeymaskiner och till perfektion drillade baletter, hade spridits över världen och i en tid då CIA varje år spenderade miljardtals dollar på att i varje västeuropiskt land upprätta stiftelser vars enda uppgift var att, som det hette, ”bevara den kulturella friheten”, vilket i realiteten innebar att sprida så mycket riktad propaganda så att landets invånare skulle föredra det goda landet USA framför onda landet Sovjetunionen. När det kalla kriget fördes med propaganda som mest effektivt och använt vapen.

Då, 1985, mitt i detta stjärnornas krigs allra sista strid åkte Rocky Balboa, born and raised i Staden av broderlig kärlek, Philadelphia, till Moskva för att hämnas sin avlidne vän Apollo Creed. Creed som i en betydelselös uppvisningsmatch tämligen hamrats till döds av det sovjetiska muskelberget Ivan Drago. Balboa, som under denna uppvisningsmatch hade agerat sekond åt Creed och som följt Creeds instruktion att absolut inte –vad som än händer, kasta in handduken, är till bredden fylld av skuldkänslor över vännens död, men även förföljd av den förnedring och vanära som han anser sitt land, i och med den fallne vapenbroderns förlust mot den röda björnen, åsamkats.

I Moskva möter Balboa inte bara hela det sovjetiska folkets avsky för den amerikanska kapitalismens moraluppluckrande dekadens, han ställs också ansikte mot ansikte med en man som är 195 centimeter lång och väger 118 kilo ren och skär muskelmassa.  Vars slagkraft är uppmätt till 1800 psi (pounds per square inch) jämfört med det för boxare normala 700 psi och en man vars verbala uttrycksbehov sträcker sig till så innehållsrika informationstjog såsom ”I cannot be defeated”, ”I defeat all man” och ”Soon I defeat real champions”. Grovmalda kunskapskakor spetsade med lingvistiskt sötningsmedel såsom ”If he dies, he dies”, ”To the end” och ”I must break you”.

 

Ser du hur blicken, långt där borta, är riktad mot Norra London? Bild från Flickr.com: ”TD5RockeyRambo”

Och jag känner att det är just här jag befinner mig just nu. Jag, du och alla vi fallna, kulturellt degenererade och arsenalförslavade själar. Det är här vi står, det är här vi är, just i denna stund. Någonstans mellan Balboas stjärnbanerprydda och Dragos röda handskar med den gula hammaren och skäran på, mitt i de stora imperialistiska staternas kostsamma propagandakrig och mitt emellan Natos och Warszawapaktens ständiga maktkamp och ställningskrig. Mitt i en kamp, mitt i ett i sträng tystnad genomfört krig och mitt i en osynlig men ändå uppenbar kapprustning. Där är vi nu. Du och jag.

För de senaste dagarna har Den Stora Röda Maskinen, Manchester United inte bara handlat in Bastian Schweinsteiger från Bayern München till sitt centrala mittfält, utan även lagt ut en summa runt £25 miljoner för Southamptons Morgan Schneiderlin att komplettera tysken med. United har alltså, i skrivande stund, ett centralt mittfält bestående av Michael Carrick, Daley Blind och Ander Herrera att lägga till den under fjolårssäsongen mer offensivt använda Marouane Fellaini. Och nu även Schweinsteiger. Och Schneiderlin. Självklart begriper jag att inte alla dessa kan spela samtidigt, men United skall, precis som vi, hantera ett flerfrontskrig i form av liga, inhemska kupper och Champions League och deras besättning på det centrala mittfältet är, utifrån gjorda spelarinköp, närmast att betrakta som en järnridåtät Warszawapaktstrupp på väg ut i strid.

I denna kapprustning längs med försvarslinjens främsta utpost står Arsenal med samma manskap som tog tredjeplatsen förra säsongen. Förvisso kommer Coquelin inte behöva vänta till att alla andra mittfältare, någon stans i december, har blivit skadade för att få spela, visst kommer han vara ett högst kompetent förstaval som står sig stark i konkurrensen och visst kommer han skydda oss redan när ligan sparkas igång. Men bakom honom står ingen Carrick, ingen Blind och ingen Herrera. Inte heller någon Schweinsteiger och uppenbarligen inte heller någon Schneiderlin. Visst spelade Chambers på mittfältet när han var junior i Southampton och visst har Wilshere vikarierat som någon lågt sittande mittfältare i landslaget, men bakom Coquelin står egentligen den, av någon märklig anledning, så överskattade Arteta och bredvid honom en ofta smått krackelerande Flamini. Inte så skrämmande, va? Inte så mycket att skriva världshistoria med, eller hur? Inte så mycket svar på tal på andras upprustning? Mer en 42-årig Apollo Creed, med glättig nonchalans sprutande ur öronen och en predestinerad undergång just framför sig, än en riktig fighter som kan vända underläge till vinst, resa sig på nio och göra det till synes omöjliga möjligt.

För jag kan inte annat än se Louis van Gaal som Ivan Drago efter järnridåns fall. Efter år av matcher, år av slag och märkt av sinad steroidtillförsel. Det blonda håret har grånat, näsan tillplattad och ansiktet rynkigt av för tidigt åldrande. Men fortfarande med en iskall blick av cyniskt beräknande, fortfarande med den nästan patologiska övertygelsen att han helt enkelt inte går att besegra och fortfarande reslig nog att självklart se ned på var motståndare som vågar närma sig. Fortfarande stridande, fortfarande i kallaste av krig och fortfarande i ständig kapprustning. Det må vara att han slarvade bort finessrik lull-lull i både Falcao och van persie, men jag kan se den holländske stoden kretsa kring sitt centrala mittfält, lyfta blicken söderut och låta den landa i Norra Londons röda delar. Och jag kan höra hans röst tränga fram ur mungipan, när han med sammanbitna käkar, pressar fram ett för honom stilla konstaterande ”I must break you”.

Kommentarer

Bild för Micke

Jag kan inte annat än att hålla med om att manu spänner musklerna och gör de inköp de behöver för att bli bättre! Även om Schweinsteiger kanske har pikat och var ju mycket skadad förra året.. Men med det sagt, bra värvat! 

Vi måste också täppa till där, kanske inte med en världsklass men med en duglig backup i alla fall!

Sen ska vi ju inte glömma vem som låg ner när matchen var över :)

Bild för Byarum

Också bekymrad över de inköp som ManU gjort och kommer att göra. Vi kan nog kallt räkna med att de också kommer att värva en toppforward av klass, sen om han heter Cavani eller något annat det vet vi inte, men van Gaal går ju loss på marknaden som den värste shopaholic och United av idag är ju ett köpelag i likhet med Shitty,,,, Fast har man pengar, så har man. Undrar hur mycket de har spenderat det senaste året? I mina ögon är ju van Gaal en "köpemanager" till skillnad från AW som mer bygger sina lag.

Vi är med förra årets trupp bra, men bräckliga och ingen vettig människa räknar väl med att Coquelin ska hålla eller orka hela året.

Cech är en supervärvning, men om vi inte hittar en DM som kan komplettera le Coq, tror jag att vi är farligt ute. Det känns, för att uttrycka det milt, naivt att tro att det räcker med Arteta och Flamini bakom le Coq.

Sen är jag inte lika övertygad om behovet av en forward, då vi ändå står starka offensivt förutsatt att våra spelare inte går sönder. Fast en Benzema skulle ju antagligen göra mer nytta än skada, men det känns nånstans litet osannolikt att Wenger skulle köpa en som snart fyller 28, men den som lever får se.

Bosse

Bild för Davidsson och Mannen

Micke// Visst är det så, visst måste vi bigga till oss med dugliga rotationsspelare. Och ja... jag vet vem som föll och vem som stod kvar. Jag peggade upp för den potentiella tvisten. :-)

Byarum// Precis. SAF:s lagbyggande är historia sedan länge och Manu är idag precis som vilket annat lag med pengar som helst. van Gaal utmärker sig också om han börjar göra sig av med spelare som han köpte dyrt för bara ett år sedan, vilket skulle vara fallet om ryktena om Di Marias kommande flytt visar sig vara sanna. Det är liksom att ta köp-säljandet till en ytterligare nivå och skulle kännas lite bättre för oss eftersom det, enligt mig, talar ganska illa om van Gaals ledarskap.

Och ja, vi är bra men, som du skriver, bräckliga och Flaminis insats under dagens matchs förstahalvlek vittnar ju inte om ett direkt djup i truppen på den positionen. Och på forwardsfronten, ja inte heller jag tror att Wenger är säker på att köpa. Det är nog Benzema eller ingen och då lär väl Walcott centraliseras får man anta. Eller?

Bild för Byarum

Håller helt med dig om att van Gaals galna shoppande talar till vår fördel. Vi har en LAG-stomme som är förhållandevis intakt, även om en endaste förstärkning till, skulle göra mig gott i själen, förutsatt att det handlar om rätt förstärkning...

Jag har ju inte dubbelkontrollerat källorna, men efter litet googlande kom jag fram till att LvG har shoppat spelare för dryga 3 miljarder (pundkurs 13 kr) sen han kom till ManU.

Säsongen 14-5: Herrera, £29m; Shaw £31,5m; Rojo £16m; di Maria £59,7m; Blind £14m; (Falcao lånekostnad £6m).

Säsongen 15-16 Depay £25m; Darmian £12,7m; Schneiderlin £25m; Schweini £14,4m

Vet inte om jag missat någon, men mer lär ju komma….. Ganska troligt att totalkostnaden på transfermarknaden lär hamna på ca 4 miljarder sett över två säsonger. Som sagt, köpemanager som har tagit spelarshoppandet till nya höjder, men jag tror inte att det tar dem fotbollsmässiga höjder.

Bosse

Bild för Jonas Eriksson

en vidrig coach denna van gaal. Bara att hoppas att han inte lyckas med att köpa ihop detta gäng och får det att funka. Tror personligen att han är för gammal och omodern. men dom har värvat många spännande spelare. 

 

Bild för Byarum

Vet inte varför, men jag har också svårt för denne holländare. Det finns något i hans ledarstil jag inte gillar. Sen blir jag litet förbannad för att de värvade Schneiderlin. Han hade varit som klippt och skuren för oss,,, Tror att han skulle passa bättre hos oss än hos dem, men nu blev det inte så...

Bosse

Bild för Martin Palmér

Kan inte påstå att jag förlorat många sekunders sömn över United. Schweinsteiger är halvslut och skadebenägen, nya Falcao. Schneiderlin är bra i mindre lag men lär vara medioker på högsta nivå, nya Fellaini. Ingen av dem hade varit rätt för oss.

Bild för Martin Palmér

Kan inte påstå att jag förlorat många sekunders sömn över United. Schweinsteiger är halvslut och skadebenägen, nya Falcao. Schneiderlin är bra i mindre lag men lär vara medioker på högsta nivå, nya Fellaini. Ingen av dem hade varit rätt för oss.

Bild för Jonas Eriksson

Nej varför skulle man det? Sover sämre över Arsenals transfers. Men det är nog över på transfermarknaden nu för Wenger. Iallafall när det gäller stora namn. Men hoppas jag har fel naturligtvis. 

 

Bild för Martin Palmér

Baserat på vad?

Bild för Jonas Eriksson

Baserat på vad? 

Ursäkta Martin men förstår inte vad du menar riktigt. men Wenger brukar ju inte shoppa låss. Och ett stor namn brukar vara Max. Men som jag skrev. Hopppas jag har fel. För det har jag gärna i det här fallet. 

 

Bild för Martin Palmér

Vi har lagt £11m i år. Vi la väl runt 70 ifjol och runt 50-60 året före så ska vi gå på vad vid brukar göra...

Bild för Byarum

Jag sover också gott Martin, men önskar i all fall att Wenger skulle köpa en DM av hög klass. Sen huruvida Schneiderlin är bra eller mindre bra, beroende på laget han spelar i, det vet jag inte, men i mina ögon så är han snäppet vassare än le Coq och de två skulle kunna varit något riktigt bra för oss, men nu blir det inte så och då får vi hoppas att Mr W hittar någon annan.

Håller absolut med dig om att Schweini inte hade varit en spelare för oss.

Bosse

Bild för Martin Palmér

Beror väl inte så mycket på laget han spelar i utan nivån han måste upp på för att bidra. Han har aldrig spelat i CL eller EL och har bara ett fåtal landskamper. Tveksamt om han håller på högsta nivå. Svårt att jämföra med Coquelin när de är så olika

Bild för Sral

Van Gaal fick det ju att funka med Fellaini till sist. På ett sätt förstår jag lite att United satsar stenhårt nu, när Ferguson lämnade och de hade en åldersdigen trupp som inte höll längre kändes det som att man hade ett vägval. Skulle man ta några hundår (det man i NHL kallar en rebuild) och satsa på ungdomar? Uniteds fans skulle knappast acceptera flera år med sjundeplaceringar. Då är ju alternativet att satsa stort, köpa in bra spelare och samtidigt slussa in de unga spelarna. Och vi ser ju att även van Gaal låter egna spelare få speltid, men de har också ett gäng kvalitetsspelare att luta sig emot. En sådan kille som Schweinsteiger t ex, även om han skulle vara på nedgång är han otroligt erfaren och har vunnit mycket. Självklart är det värdefullt för ett lag oavsett om han spelar mycket eller inte. Det blir dock intressant att se hur det går för Schneiderlin, för det är givetvis större press i Manchester United än Southampton.

Nåja, jag tror att United inte har särskilt långvariga planer med varken van Gaal eller vissa av spelarna, men de behövde ju en vitamininjektion för att få klubben på rätt (i deras ögon, då) spår igen. Injektionen blev då att spendera sjuka summor.

Bild för B-G

Förra året skreks det efter en DM. Då hittade vi Coq som spelade föredömligt.  En klockren startspelare.  Vi har fortfarande kvar både Arteta, Flamini Samtidigt som vi värvat långsiktigt i han Bielek  

Borde det inte varit så att man skulle ha skrikigt efter 2 DM's förra transfern då?

 

Twitter @grvdga

Bild för Byarum

Förra året hade vi en makalös tur. Le Coq satt på bänken i Charlton och skador gjorde att han kom tillbaka och han gjorde det fantastiskt bra, inte tu tal om det. Fast vem hade på allvar trott i början av säsongen att han skulle vara en startspelare och ryggrad under våren? I min värld så duger vare sig Flamini eller Arteta om vi på allvar ska kunna utmana Chelski eller Shitty, eller för den delen United.

Jag verkligen älskar Flamini och hans uppoffrande spel, men han är inte good enough och Arteta håller inte heller mot de bättre lagen. Han håller mot lagen på undre halvan och är sannolikt en ledare inom klubben över tid, men hans "bäst före datum" som spelare är tyvärr förbi.

Bosse

Bild för Jonas S

Håller med 100%. Och med rätt balans på mittfältet från säsongsstarten hade vi haft betydligt större möjligheter att vara med i titelstriden. Vi borde ha köpt en DM förra sommaren oavsätt Coq eller var som hände i laget efter jul. Då var ju titeln redan förlorad.

Givetvis bör vi förstärka mittfältet i sommar. Jag har svårt att se oss bärja ligatiteln om så inte sker. Det är ju vår eviga archilleshäl. Coq har gjort en fantastisk halvsäsong. Inte mer inte mindre.

Be excited!

Bild för Sral

Tur eller inte, nu har vi Coquelin som har gjort det väldigt bra. Det spelar väl ingen roll hur vi hittade vår DM? Bara att vi har en. Om nu Arteta bara håller mot lagen på undre halvan, är det inte då ett bra tillfälle att vila Coquelin just då? Om det är som du säger är ju lösningen tämligen enkel, liksom.

Bild för Martin Palmér

Behövs någon bättre än Coquelin

Bild för Thomas

Klockrent!!!!!

Bild för B-G

Jo men ni missar min poäng. Ingen visste om att vi skulle få en fullgod DM i Coq.
Ändå skrek alla på 1...EN DM.  Nu har vi en fullgod DM och fortfarande skriker folk på en DM.
Borde inte alla skrikigt efter 2DM förra säsongen?`
Signar vi en fullgod DM detta fönster, kommer alla skrika efter en topp topp DM i januari då? 
Självklart vill jag också ha en topp DM, men jag är nöjd med Coq och ser ju tex hellre att en sån som Benzema värvas.
 

Twitter @grvdga

Bild för Martin Palmér

Går ju att argumentera för att med Artetas ökade skador så har vi tappat en spelare där.

Bild för B-G

Går även att argumentera in att Jack/Chambers kommer täcka där för att ens få speltid alls.

Twitter @grvdga

Bild för Martin Palmér

Det får vi ju verkligen hoppas de inte förväntas göra. Chambers har väl en halvlek seniorfotboll på.den positionen och var pinsamt dålig. Wilshere fixar inte defensiven 

Bild för Martin Palmér

Det får vi ju verkligen hoppas de inte förväntas göra. Chambers har väl en halvlek seniorfotboll på.den positionen och var pinsamt dålig. Wilshere fixar inte defensiven 

Bild för Jonas Eriksson

Kanske var dåligt för att han just bara gjort En halvlek. Ingen är bra första gången. 

 

Bild för Martin Palmér

Och det ska vi ha som back up samtidigt som folk kräver att vi ska utmana om titeln? En högerback som egentligen aldrig spelat på mitten? Det är inte 2009 längre.

Bild för Sral

Vi får väl se, Martin? Chambers är ung, och jag tror alla är överrens om att hans framtid finns på mitten av planen och jag tror att Jack skulle fixa att spela DM om det så krävdes. Ska bli spännande att se hur Wenger formerar laget idag...

Bild för Martin Palmér

I mitten ja men definitivt inte på mittfältet, inte i något topplag i alla fall. I ett lag som inte spelar på mitten utan mest slår långt och där han i princip ska vara en extra mittback kan det kanske funka. Men aldrig i ett lag som Arsenal.

Oavsett är det knappast ett alternativ den här säsongen om inte alla mittfältare bryter benen

Bild för Jonas Eriksson

ja jag tror på jack och Coq. 

 

Bild för Martin Palmér

Vad är egentligen grunden till att folk tror att Chambers kan spela på mitten? Är det det där nonsensuttalandet från Wenger som han säger om i princip alla spelare vi köper?

Bild för Sral

Tycker sällan Wenger talar nonsens, och när han säger att Chambers framtid är i mitten litar jag på att han har sett betydligt mer av honom än vad gemene man har. Bara för att Chambers har spelat högerback i Southampton och Arsebal behöver det inte vara hans bästa position. 

Bild för Martin Palmér

Poängen var att Wenger säger så om väldigt många spelare. Men få av dem hamnar i mitten till slut trots det.

Nu blandar du ihop "i mitten" med "på mitten", helt olika saker.

Bild för Sral

Nja, jag blandar inte ihop något, det är bara det att vissa passar både som DM och mittback. Kolo Touré började som DM men gick ner och spelade mittback och högerback. Gilles Grimandi kunde spela både mittback och mittfältare. Chambers är ganska spelskicklig tycker jag, så han skulle mycket väl kunna utvecklas. Jag tror mest på honom som mittback, men han är ung och mycket kan hända. 

Bild för Martin Palmér

Kolo Touré har aldrig spelat defensiv mittfältare på någon högre nivå

Bild för Sral

Fast han var det från början. Han hade väl knappt spelat mittback alls innan han kom till Arsenal. Men snyggt försök att ducka undan en poäng med en undanflykt. ;-)

Bild för Jonas Eriksson

Ja jag kan fan ta vad som helst före arteta och flamini. Även om jag är svag för flamini och gilllar hans inställning. Tyvärr räcker inte det. 

 

Bild för Martin Palmér

När man är i ett tillstånd av "va fan som helst istället för det vi har" är man sällan bra på att komma med vettig förslag. Lite som att handla när man är hunrig.

Bild för Jonas Eriksson

Ja om du inte förstod så ser jag hellre Chambers och jack. Än arteta och flamini. Men det är bra att handla när man är hungrig. Tyvärr så är Wenger lite för mätt. 

 

Bild för Martin Palmér

Vart glad för det, Spurs och Liverpool är perfekta exempel på vad som händer när man handlar hungrig. Vad har de köpt sammanlagt de senaste 2 åren, 20-25 spelare? Och hur många har blivit lyckade? 2-3? Hur många har vi köpt under tiden? 7-8? Hur många har lyckats? 6-7?

Bild för Jonas Eriksson

Men bara för att man är hungrig behöver man inte köpa skit. Jag äter gärna oxfilé istället för fläskfilé. Liverpool och spurs har köpt lite för mycket fläskfilé. man får ibland känslan av att Wenger tycker att kvalité kostar lite för mycket och tar för lång tid på att bestäma sig. Så andra lag köper oxfilén, så tillslut så är det bara fläskfilé kvar till wenger i bästa fall. Eller en trött karré bit som har gått ut.  

 

Bild för Martin Palmér

Vilka är då de här spelarna som vi missat de senaste åren?

Bild för Jonas Eriksson

Som jag sa. Ofta lyssnar man på rykten och dras med i allt som hörs och skrivs. Har inget direkt namn. Eller jo det har jag. Suarez missade vi. Sen om man vill ha han är ju en helt annan Femma. 

 

Bild för Martin Palmér

Så vi har missat en massa spelare men du kan inte nämna mer än Suarez? Goddag yxskaft

Bild för Jonas Eriksson

Men goddag sympatiske och genomtrevliga Martin. Som jag sa. Så dras man med i massa rykten och förhoppningar. Finns väll en jävla massa namn men vem orkar med massa onödigt skit som ändå inte blev av? 

 

Bild för Martin Palmér

Eller så är min poäng att du inte kan nämna några fler namn för de finns inte. Jag kan inte påminna mig om nån realistisk värvning som gick någon annanstans där jag känt att vi borde köpt honom istället

Bild för Jonas Eriksson

Nej exakt. Du snöar in på konstiga saker. Jag sa ju att man rycks med i rykten mm. Det som skrivs i tidningar mm är ju inte speciellt ofta rätt. Men man vill ju tro på det man själv hoppas på. skulle man tro på allt så kunde ju både zlatan, higuain, cavani Vara på gång. Jag skulle kunna skriva en hel natt på alla sjuka saker som skrivs om spelare som ska vara på G till Arsenal. 

Men det är ju inte realistiskt men det har jag aldrig påstått. Man vill bara att det ska stämma ibland. För i mina Ögon borde alla vilja spela i Arsenal. Vi är ju bäst! :)

 

Bild för Sral

Ser inget konstigt alls med att man dras med i rykten ibland. Det tror jag alla gör! Det är trots allt ganska fint att få drömma. Jag drogs med ganska rejält i Vidal-ryktet, t ex. Sen är ju det fina i kråksången att ibland är rykten sanna! Det var säkert många som avfärdade Özil, Alexis och Cech som fantasier, och se hur det gick. :-)

Dessutom vet vi ju i alla fall att Arsenal har gjort försök med Higuain och sedan Suarez, så det är klart att vi är med och nosar när en striker kan vara tillgänglig!

 

Bild för Sral

Har vi inte köpt mycket oxfilé på sistone, Jonas? Özil, Alexis och Cech är inte att förakta...

Sidor