Medlemmar: 8810 st.
Visa menyn

Brave New World

Davidsson och Mannen
fre 11 sep 2015 kl 08:03

Jag utgår ifrån att jag stundtals uppfattas som grund, som känslomässigt styrd och som irrationell, snarare än logisk. Jag vet att jag äger en viss förkärlek för att skriva Arsenalblogg innehållande musikreferenser i allmänhet och åttiotalshårdrocksdito i synnerhet, vilket även det påverkar bilden av mig som person bakom bloggen. Förra veckan delgav jag er min syn på de olika läger som uppstått i Arsenalland och jag gjorde det genom att använda Joy Divisions och Ian Curtis text till ”Love Will Tear Us Apart”, varför en del av er redan nu tror att denna blogg skall ta avstamp ur Iron Maidens comebackalbum från 2000, där Bruce Dickinson och Adrian Smith spelar in musik tillsammans med övriga bandmedlemmar, för första gången på åtta respektive tolv år. Skivan som äger samma namn som denna text.

Med tanke på det segertåg som Maiden då just hade avlagt, sedan herrar Dickinson och Smith återvänt till bandet, skulle detta säkert framstå som lockande, men det är inte den vägen jag ämnar vandra denna gång. Idag släpper jag hårdrockssargen och ger mig in i en annan sfär för att finna min oheligt utomäktenskapliga fotbollsreferens. För Iron Maiden har med största sannolikhet tagit sitt albumnamn efter boken med samma namn, eller ”Du sköna nya värld” som den heter på svenska, skriven av Aldous Huxley. Boken utkom 1932, det vill säga mer än femton år före George Orwells mer kända ”1984”, och är liksom Orwells bok en högst dystopisk roman om en bäcksvart framtid.

Storebror är här inte så förkroppsligad som hos Orwell, men ändå ständigt närvarande och i Huxleys framtidsvision skapas vår avkomma på konstgjord väg, för att med hjälp av genteknik framavlas till att fylla en viss funktion i ett redan färdigt utformat kastsamhälle med ett redan förutbestämt öde att gå till mötes. Alfa och Beta är kasterna som styr från de högre positionerna medan Gamma, Delta och Epsilon är arbetsmyror som inte skall tänka, bara verkställa givna ordar. En värld som vilar på propagandans och indoktrineringens makt där var och en har en cementerad plats i en näringskedja, där var och en är en formad och bränd sten att passa i samhällspyramiden och där var och en endast är satt att spela en förutbestämd roll i ett klassamhälle.

Efter förra veckans igenslagna transferfönster blir det stundtals just denna bild av den moderna fotbollen som slungas runt i min torktumlande fotbollssjäl. För samtidigt som vi skall se fram emot det nya, livet efter att transferfönstret äntligen har stängts, och att vi på lördag tar emot Stoke som första steg i detta nya, så kan vi inte se framåt utan att förhålla oss till den gårdag som varit. Och i den gårdagen grinar ett transferfönster som, mer än något gjort tidigare, fastställt ett redan förutbestämt kastsamhälle. Där vissa klubbar skall styra, utöva makt och sitta på medlen, medan andra klubbar har som huvudsakliga uppgift att vara tysta, ta emot smulorna som faller från bordet och förse de ekonomsikt och/eller nepotistiskt dopade klubbarna med användbart spelarmaterial. Aldrig förr har fotbollsnuet varit så likt just en dystopisk framtidsroman.


Lost In Matrix. Bild från Flickr.com: ”Heiner Engbrocks”

När Arsenal tar emot Stoke på lördag är det ett möte mellan en klubb som, utan varken fri tillgång till ekodopingsmedel eller till släktskap i makthavande fotbollsorganisation, förtvivlat försöker behålla sin plats som Beta- eller till och med Alfaklubb och en annan som gör ansats att slå sig fri från att bara vara en av alla levererande arbetsmyror, som tagit risker för att kanske göra några oväntade fynd och som fortsätter verka för någon sorts klubbidentitetsmetamorfos. Inget av lagen har börjat säsongen särskilt övertygande, båda famlar efter sin spelmässiga säkerhet och båda lagen är i akut behov av såväl seger som bekräftelse på att den inslagna vägen är den rätta. Stoke har fler Champions Leaguevinnare i sin trupp än något annat lag i ligan, men ingen av dessa har varit varken bärare av de segrande lagen eller utvecklats i paritet med förhoppningarna som en gång i tiden lades på dem. Arsenal har, å sin sida, haft klubbrepresentanter som talat vitt och brett om en ny skön värld, en värld som UEFA:s ryggkrökande och kapitulerande i somras, på många sätt, slog i bitar.

Så här står vi då inför en morgondag som kan knuffa Stoke åter i en bekräftelse på att de inte är ett lag för den övre tabellhalvan, men som också, vid en bortaseger, kan bli en synnerligen potentiell trampolin upp för dem till en nivå de, de senaste åren, allt mer förberett sig på att bli del av. Vi står inför en morgondag som, vid hemmaseger, kan staga upp det Arsenal som svajat så betänkligt under ligastarten, som skulle kunna vara vår räddningsplanka som håller oss kvar ovanför riskzonen och en vinst som skulle kunna berätta att inte vi också behöver genomgå en självbildsmetamorfos fast då av högst negativ art.

För Arsenal behöver allt vad positiva signaler vi kan få, både laget, klubben och vi följare. Vi behöver någonting att tro på, tendenser som lugnar och vi behöver känna att vi kan lita på de styrande i klubben. Att Wenger och hans mannar har läget under kontroll, att de inte snärjer in sig i lögner om långtidsskadade anfallsspelare och att de inte famlar vilt i blindo när andra klubblagstränare lutar sig tillbaka och skapar sig överblick över situationen. Överblick såsom i kontroll. Kontroll såsom i mandat och såsom i makt. Makt att påverka sin egen situation, bestämma över sitt eget varande och avgöra sitt eget öde. Där står Arsenal idag, i denna sköna nya fotbollsvärld.

Avslutningsvis vill jag bara bekräfta att jag står kvar vid vad jag sagt om att Arsenals anfallstrio skall bestå av Oxlade-Chamberlain som högerytter, Sanchez som vänsterytter och Ramsey, centralt, som så kallad Falsk 9:a. Att de skall ha mittfältstrion Coquelin, Cazorla och Özil bakom sig och att samtliga dessa skall göra vad de kan för att stötta en Back Five bestående av Cech, Bellerin, Mertesacker, Koscielny och Monreal. Inga frågor på det, va?

Kommentarer

Bild för Sral

På Arsecast tog de upp diskussionen om Alexis är den som ska spela striker? Jag har egentligen ingenting alls emot Giroud, men vi vet att han kan vara en känslig typ, och just nu verkar inte självförtroendet på topp. Kan Alexis vara ett alternativ på topp? Han är tuff, kan bevisligen vinna höjddueller och är en bra avslutare. Eller finns det ett argument för att han får mer tid till vänster? Just nu är det ju svårt för honom att komma loss, så alla sätt för att få det att lossna för Alexis skulle vara enormt viktiga...

Bild för Andreas Näsström

Hej D&M! 
Först och främst - snygg luring. Du är väldigt medveten om hur du uppfattas, men också så duktig på att överraska och dra härliga paraleller och övergångar från det ena till något helt annat. Men ändå på nåt sätt på samma ämne liksom, här får du återigen till det. De blogginlägg du skriver med den här typen av referenser är de jag kommit att föredra allra mest! 

För det andra tror jag visst att folk har frågor gällande din önskeelva. I alla fall jag undrar framför allt kring Ramsey som falsk 9a, har du behandlat det ämnet tidigare? I så fall har det gått mig förbi, för mig är det en ganska ny tanke. Hör det ihop med Girouds frånvaro av prestation eller bottnar din önskan i något annat?

Bild för Davidsson och Mannen

Sral// Först och främst vill jag påpeka att inte heller jag har något emot Giroud. Han är en bra target- och linkupspelare, men tyvärr inte bra nog att vara förstestriker i ett lag som aspirerar om ligatitel och semifinalplats i CL (vilket jag tycker att en klubb som Arsenal skall göra). Jag tycker idén om Sanchez som striker är oerhört spännande, om inte annat utifrån hans spel- och kompetensmässiga (inget annat) likhet med den Suarez som vi vred musten ur oss för att få. Så ja, jag tycker det finns argument för det. Och precis som du är inne på så vinner han, utifrån sin längd, oerhört många luftdueller, är bra avslutare och inte rädd att ta stryk.

Dessutom skulle det öppna för att Walcott spelas som vänsterytter vilket jag tror skulle göra både honom och oss gott. Så absolut, jag är med dig.

Heppe// Härligt att du gillade texten, jag blir oerhört glad när just textmakandet (där referenser, krumbukter och ibland till och med en och annan twist inbegrips) uppmärksammas. Så stort tack för de oerhört värmande, och vad det verkar väl förankrade, orden kring texten. Superkul!

Ja, det tror jag med att det gör. Jag sjösatte min tes om Ramsey som Falsk 9:a i den här texten: http://www.arsenal.se/blogg/2015/08/16721-who-are-youI Girouds och Walcotts oförmåga att göra mål (läs egentligen: omsätta skapade chanser i gjorda mål) och Wengers oförmåga att handla in adekvat anfallare låter jag två minus bli ett plus. Eller egentligen tre minus som blir ett plus. För Ramsey, som ändå aldrig håller sin position som högerytter för att istället söka en anfallares ytor, ger jag en frälsande förlösning genom att placera honom på hans egentligen önskade position. Desperata tider kräver desperata metoder och lösningen heter omskolning. Omskolning från B2B-mittfältare som förlorat kollen på sin primäruppgift till en ytter som vägrar hålla sin kant och istället springer i vägen för lagkamrater till robin van persies gamla roll, rollen som så kallad Falsk 9:a.

Jag säger inte att jag vet någonting som du saknar kunskap om, jag säger inte att detta inte är ett skott från höften och jag säger inte heller att detta är en given succé. Jag känner bara att någonting måste göras av en ekvation som aldrig går ut, av Wengers ständiga vilja av att tränga in Ramsey i startelvan trots att hans potentiella positioner redan är upptagna och av det faktum att Ramsey har så mycket inneboende potential som han just nu inte lyckas realisera. Han har öga för mål, han har fysiken att söka och ta närkamper och han har, uppenbarligen, vilja att avlägga löpmetrar. Men han har kört fast, han famlar och han letar efter sitt rätta jag.”

Och jag är övertygad om att just denna offensiva vågmästarfunktion skulle kunna vara just där Ramsey är som bäst. Inte bara på grund av dubbla negationer såsom att han är sämre som 10:a än Özil och sämre som kantspelare än exempelvis Oxlade-Chamberlain och Sanchez. Utan mer för att han faktiskt är en dj-la bra avslutare som i många lägen tar rätt löpningar (men från för honom fel utgångspositioner), att han är tuff nog att hantera det fysiska spelet inom boxen och att han är begåvad bollspelare nog att kunna avhandla dessa stora ytor med boll, som krävs. Jag tror att han, med tid och matcher på denna position, skulle kunna bli näste van persie och erbjuda någonting helt annat än Giroud gör.

Bild för Sral

Grejen är väl att Ramsey gör det bra med löpningar från långt ned i planen, vilket vi riskerar att tappa om han skulle spela som falsk nia.

Bild för Byarum

DM, måste säga att jag är imponerad inte bara av dina fotbollskunskaper utan också av dina olika referenser, 1984 och Brave New World. Det får ju mig att undra över vad du sysslar med, när du inte skriver om fotboll. 

Morgondagens match känns ju litet som en ödesmatch. Det är ju alltid speciellt att möta Stoke, men på hemmaplan borde vi tvåla till dem. Om inte, så vet i fan hur den här säsongen kommer att sluta. Då blir jag orolig på riktigt. Gillar din uppställning. Med rätt attityd (inte shining, för då går det käpprätt åt helvete) borde vi kunna springa ifrån dem ordentligt och riva upp deras mittförsvar. Med Giroud blir jag orolig att det blir för stillastående och då blir det för lätt för dem.

I vilket fall som helst, spännande blir det och jag får försöka leta upp en sportbar i Österrike för att kunna följa matchen. Det blir min utmaning. 

Bosse

Bild för Davidsson och Mannen

Sral// Jag förstår vad du menar gällande Ramseys löpningar. Men tänk så här: van Persie var, när han kom till klubben, utpräglad 10:a, sattes sedan ute på en kant för att sedan skolas om, slipas av Wenger och sedan landa som en världsklass 9:a. Ramsey kom till klubben som 10:a (i sitt juniorlag och i Walesiska landslaget), skolades om till B2B innan även han sattes ut på en kant. Inte helt olika förutsättningar, va? Bara en tanke...

Byarum// I Österrike? Var? Berg eller lågland? Underbart land (om än med lite gytja i historiesäcken). Och först och främst vill jag tacka för berömmet, för att du snappade upp mina vilt utslängda referenser och för att du, också, uppmärksammar själva skrivandet (då blir jag jätteglad!). Tack. Och vad jag pysslar med. Du outade ju att du jobbar som rektor, så då är det väl lite min tur. Jo, jag jobbar med arbetsledning och verksamhetsutveckling inom en politiskt styrd organisation. Som det heter. Och på fritiden (vilken!?) så tittar jag inte bara på fotboll utan läser gärna både biografier och skönlitteratur. Så där har du mig.

Hoppas du får en fortsatt god vistelse i de korta läderbyxornas hemvist.

Bild för Sral

Jag är mer för att Walcott eller Alexis ska få spela på topp i så fall, men det är ju kul med meningsskiljaktigheter. :-D