Medlemmar: 8706 st.
Visa menyn

Tre tusen missade chanser, två mål och Dinamo borta på onsdag

Davidsson och Mannen
mån 14 sep 2015 kl 16:04

Segern, är vår, segern är vår. Vi har vunnit, segern är vår. Ja, för då fick vi ju äntligen en seger på hemmaplan, vi gjorde uppenbarligen mål på vår hemmaplan och vi snyggade till den annars ganska osköna hemmaplanstatistiken så att vi nu har fem av sju hemmamatcher utan gjorde mål (istället för som tidigare fem av sex hemmamatcher utan gjorda mål). Förvisso var det mot ett Stoke som, paradoxalt nog, har kommit att bli en favoritmotståndare att möta på Emirates (ännu inte på Britannia, men det är en annan text att skriva), men ändå. Två gjorda mål, en hållen nolla och tre poäng. Sämre lördagseftermiddag kan man ju ha.

Wenger valde såklart också att lyfta fram det positiva ur matchen. Att han aldrig var orolig över resultatet eftersom vi skapade en så stor (läs: enorm) mängd chanser och att dessa till slut skulle resultera i mål och att vi därför, tillsammans med ett fungerande försvarsspel, skulle kunna ta den nödvändiga segern. Själv var jag, efter två träffar i målburen och två brända jättechanser, aningen frustrerad över att vi inte hade den tre-, fyramålsledning efter de inledande tio minuterna, som vi borde ha skaffat oss. Jag satt i soffan med superkvalitésfulstream och bara väntade på kontringen, försvarsbortgången och på den motståndarlagsledning som, när vi inte sätter skapade chanser, ständigt tenderar att sänka oss ned i impotensensens och de stora bekymrens gung-fly.

Men den kom inte. Förvisso borde vi ha stängt matchen för länge sedan, förvisso var det nästan smärtsamt att se hur oförmögna vi var att sätta bollen i mål och förvisso var det oerhört krävande att se motståndarnas målvakt, även denna match/även denna gång, göra säsongens insats, mot just oss. Men med det lidandet lagt åt sidan, så kunde jag verkligen njuta av matchminut 31 då Coquelins underbara brytning lade bollen framför Özil som slog en minst lika underbar djupledslyra till den helt rätt löpande Walcott som inte bara tog ned bollen med en högst smakfull förstatouch, utan också avslutade så fantastiskt pragmatiskt och välsmakande. Och när vi sedan stod emot Stokes i varje fall relativa anstormning, höll uppe försvarslinjen, med stora plus till samtliga i backlinjen samt nämnde Coquelin, och till detta återtog initiativet som slutade i en frispark. En frispark slagen av Cazorla till Giroud, som helt fri från kroknande Stoke-markering, avslutad matchen med sitt 2-0. Ja, då kändes det faktiskt, alla tre tusen missar till trots, riktigt bra.

I min text inför matchen skrev jag om nödvändigheten av att ta tre poäng och efter att ha gjort två mål utan att släppa in något, så tog vi de tre nödvändiga poängen och då är jag nöjd med det. Nu har vi tid att arbeta på vår avslutsskärpa och vi kan göra det med kniven något längre ifrån strupen. Det kan ju inte vara något annat än gott. För på onsdag spelar vi mot Kroatiens gåva till den internationella klubbfotbollens mest belysta scen, bollklubben Dinamo Zagreb, och vi kommer att göra det inför 38 079 (minus Arsenals klack) fanatiska Dinamosupportrar på den tämligen spännande utformade Maksimirstadion. Och utan att förringa varken Dinamo eller matchens dignitet så är denna match ett ypperligt tillfälle för Wenger att visa både sin långsiktighet och förmåga att arbeta med ett lag såsom i trupp. För startelvan som jag önskar att Wenger ställer på banan är följande:

Cech
Debuchy – Mertesacker – Chambers – Gibbs
Arteta – Ramsey – Özil

Campbell – Giroud – AOC

Bakre Fem: Vi har ynnesten att ha fyra högst kompetenta ytterbackar och ungefär tre och en halv dito mittbackar. Att Bellerin och Monreal får vila till fördel för Debuchy och Gibbs ser jag inget konstigt med och att Gabriel och Koscielny, i nuläget, torde framstå som förstavalet inför lördagens möte med chelsea, känns varken främmande eller något som förstörande inför onsdagen då, den förhoppningsvis spelklare, Mertesacker skulle kunna vara bra för Chambers att vila mot.

Mittfältet: Om jag tolkar Wenger rätt så är han och jag inte riktigt överens i frågan om vad som finns bakom Coquelin i ledet till den defensiva mittfältspositionen. Han hävdar, i och med sin inaktivitet på transfermarknaden, att Arteta eller Flamini är kompetenta nog, jag vidhåller motsatsen. Men om man skall ge Wenger och Arteta/Flamini chansen att visa mig och andra ha fel, så måste Arteta (eller Flamini) ersätta Coquelin på onsdag. Vidare vet du som läser den här bloggen att jag inte ser Ramsey som något annat än vår näste Falska 9:a, men jag stoppar ändå, för husfridens och kontinuitetens skull, in honom bredvid Arteta, i den dubbla pivoten. Framför dessa vågar jag inte vila Özil, utan tar en högst medveten risk med att spela honom för att få igång målskyttet framför honom.

Anfallet: Utifrån samma logik som gjorde att Wenger inte handlade in en spelare att utmana Coquelin på det defensiva mittfältet, skall, den något styvmoderligt behandlade, Joel Campbell få starta som högerytter på onsdag. För behöver vi inte fler anfallare eller målskjutande yttrar i truppen, så kan inte Campbell fastna i Wengers berömda frysbox. Giroud behöver speltid för att komma i form och Walcott behöver sparas inför lördagen, därför vill jag starta med fransmannen och AOC förtjänar ständigt startplats i min bok, men i brist på det får han ge vila åt Sanchez genom att inta vänster ytterpositionen nere i Kroatien.

Matchen: Jag skall villigt erkänna att jag riskerar att hamna med underskattningens dumstrut på huvudet, men jag har ingen aning om Dinamo Zagreb som motstånd till Arsenal. Men utifrån att de har behövt delta i både kvalomgång tre och två, så ser jag dem som ett motstånd som vilket bänkvädrande Arsenal som helst skall slå åtta dagar i veckan. Vi skall bara vinna på onsdag, vi skall bara succesivt nöta ned ett motstånd av avsevärt sämre kvalité än de vi brukar möta och vi skall även göra det genom att spara så mycket realkapital inför lördagens möte med chelsea. Vinner vi inte på onsdag, med rejäl trupprotation, så gräver jag ånyo fram högaffel och fackla, går in i tåget och skanderar #AvgåAlla. Och det vill man ju inte behöva utsätta någon för. Eller hur?

Kommentarer

Bild för Martin Palmér

Förstår inte mig på.det här ihopbuntandet av Arteta/Flamini som om de är mer eller mindre likvärdiga när det i verkligheten skiljer mil i både kvalitet och spelstil. Mer en generell kommentar än riktad till dig specifikt. Vi måste sluta prata om dem som ett par. Arteta och Coquelin är som sommar resp. vinterdäck medan Flamini är det där minihjulet du har i backluckan utifall. Visst kan man ställa frågor om Arteta håller fysiskt för flera matcher i rad men bunta inte ihop honom med Flamini som tillför lika mycket som en ismaskin på nordpolen.

Bild för Davidsson och Mannen

Palmér//"Arteta och Coquelin är som sommar resp. vinterdäck medan Flamini är det där minihjulet du har i backluckan utifall" Underbar bild, den stjäl jag ohämmat och direkt. Och ja, visst har du en poäng här och visst kanske min text ser ihopklumpande ut. Det var inte min avsikt, för även om jag hittills inte hittat ord att uttrycka det så snyggt som du gjorde, så är de tre tämligen olika spelare med en ihopblandningsrisk som troligtvis går att härleda i att samtliga tre roterat på en och samma position i startelvan.

Att jag nämnde både Arteta och Flamini här, var mer menat som att Wenger gjorde ett val när han inte handlade in en ny defensivt inriktad mittfältare, till startelva eller till rotation, och att dessa två kvarstår som enda möjliga alternativ. (Sedan vet du ju om att jag har en mjuk fläck för Flamini, men det är en annan diskussion). Och då får vi -och Wenger, ta konsekvenserna av det beslutet.

Bild för Martin Palmér

Sno på du!

Bild för Adamberg

Intressanta laguppställningar du har, spelare används, ingen fryser fast och en kille som Campell är ju naturlitgvis väldigt motiverad om han får chansen. När det inte blidde något efter transferfönstret kan man ju alltid hoppas att någon fjäril blommar ut från en puppa på Wengers gren. Men allt det här kommer naturligtvis inte hända. Oerhört förvånad om Wenger rubbar på denna första uppställning under säsongen om det inte uppstår skador. (förutom ite rotation mellan Walcott och Giroud). 

Adam

Bild för Jonas Eriksson

Ja jag gillar delar av laguttagningen, men vågar man verkligen satsa på två ganska osmidiga mittbackar och en trög arteta? Det vete fan. Måste nog byta ut Chambers mot Gabriel. sen kan jag beroende på motstånd, iallafall jag, hellre se Flamini istället för en gammal trött Arteta. Men inte i denna match dock.  

 

Bild för Davidsson och Mannen

Palmér// Tackar.

Platini// Nej, jag tror inte heller att Wenger kommer att rotera som jag föreslår. Men precis som du är inne på så hoppas man på en "fjäril ur en puppa" a la Coquelin även detta år. Och oavsett så måste en spelartrupp hållas fria från nedfrysning a la Poldi/Arsjavin för med tätt matchande och vår skadehistorik så är det snart skarpt läge. Och att då vänta sig att folk skall tina upp och bli stekheta på en kvart är både naivt och korkat. Men ja, det lär nog bli som du säger, endast en eller ett par förändringar. Så fortsätter vi att slita sönder startelvan ännu en säsong.

jonas eriksson// Men visst är den bra?! Och är verkligen Chambers så osmidig? Lite seg i övergången mellan offensiv och defensiv, som högerback? Ja. Men som mittback har, om vi bortser från passningsspelet mot foolsen, varit tämligen närvarande och även ganska rörlig (tycker jag i alla fall). Sedan är jag oerhört ambivalent gentemot Arteta. För jag tycker inte illa om honom, jag tycker bara han har varit bedrövlig så fort vi mött bra lag som satt press på honom när han har bollen. Då har han blivit stressad och på hälarna (både offensivt och defensivt). Så... jag vet inte egentligen. Flamini är väl att anse som en sämre fotbollsspelare, generellt, men har å andra sidan mycket kämpa i sig. Och det är ju svårt att inte fallla för?

Bild för Jonas Eriksson

Nej kan va så att man fått den uppfattningen pga hans lite mindre bra prestationer på kanten. sen måste jag säga att jag inte heller tycker speciellt illa om arteta. Han verkar vara otroligt omtyckt i laget, sen har han väll kanske bra ledar egenskaper? Men som du säger så är han inte bra när han hamnar under press mot bra lag. Sen är man ju svag för spelare som spelar mycket med hjärtat. Och där är ju flamini Och absolut Coquelin. 

 

Bild för Lars-Göran Ehn

Hmm mycket intressant uppställning men tyvärr ser det ut som att Mertan blir borta ett tag till pga av sin bröstinfektion. Jag tror ändå att han plockar ut såväl Debuchy som Arteta till laguppställningen på onsdag.

Bild för Davidsson och Mannen

Jobber//Ja, jag hörde det med Mertesacker. -Efter jag totat ihop texten. Och min direkta känsla är att det ju är en herrans tur att infektionen kom denna säsong och inte förra. För även om jag älskar vår store tysk så blir jag inte sådär oerhört orolig om han inte kan spela, på onsdag eller på lördag. För i år har vi Gabriel, vi har en tredjemittback som faktiskt verkar vara redo för spel på den här nivån. Jag tror gott om Chambers, men det är skönt att inte vara beroende av att han skall utvecklas supersnabbt och spikrakt. För där har vi Gabriel.

Bild för Ola Svärd

Chambers bör väl få spela då för att spara KOS till lördag. Gabriel given liksom Gibbs o Debuchy. Näe det gäller att inte förringa motståndet, säkert tekniska som tusan och samtidigt hårda fysiskt. Vi ska slå dem med fart förstås. Se upp med omställningar som vanligt. Intressant se om Wenger "vågar" bänka Alexis alt Özil. Klarar Campbell det defensiva? Ox har ju problem till och från under matcherna - därav min tvekan att starta med båda.

"I will sign every contract Arsenal put in front of me without reading it.”

Bild för Sral

Arteta borde vara utmärkt att spela ikväll. Hoppas han får starta. Tror också det är bra att Bellerin och Ramsey vilas, Debuchy behöver få spela lite, så även Gibbs. Tveksamt om Mertesacker är redo för spel, hans infektion lämnade honom tydligen sängliggandes i 18 dagar, så Kos och Gabriel i mitten tror jag på. Gabriel riskerar en retroaktiv avstängning för situationen med Arnautovic, och BFG håller jag fortfarande som förstaval, så en till match för Gabriel gör ingen skada direkt. 

I mål vore det ett ypperligt tillfälle för Ospina att dammas av lite, och Oxen är värd en startplats till höger. Frågan är väl vem av Giroud och Walcott som ska få starta? 

Hade nog ställt upp såhär med andra ord:

Ospina

Debuchy-Gabriel-Kos-Gibbs

Arteta-Cazorla

Chamberlain-Özil-Alexis (han lär ju vilja spela!)

Walcott