Medlemmar: 8852 st.
Visa menyn

Blek som en albyl

Davidsson och Mannen
mån 21 sep 2015 kl 15:51

”…det var slag och skott, blod och spott och smaken av asfalt”. Nu var det varken skott, blod, spott eller smak av asfalt som vi tvingades konfronteras med i helgens tidiga lördagsmatch mot chelsea, men Nationalteaterns Rockorkesters ”Spisa” passar ändå perfekt in för att illustrera matchens vändpunkt. För ”dom visade en kanyl och jag blev blek som en albyl” var just vad jag kände efter vår förlust. Inte att jag var speciellt narkotikarelaterad och inte heller särskilt albylfärgad, men att Arsenal som lag var just bleka som en samling föga subtilt verkande värktabletter.

För vi kan säga vad vi vill om Diego Costas rakt igenom pinsamma insats, utfall och smutsiga skolgårdsfasoner. Både mot Coquelin i matchens inledning, mot Koscielny, mot Gabriel och mot domarteamet. Och vi kan definitivt säga vad vi vill om Mike Deans totala ickeinsats, om hur han kunde missa Costas övervåld mot Arsenals nämnda mittbackar, missa samme Costas fuskande och missa hur den kubformade brasilianaren ständigt töjde på fuskets absoluta ramar. Och hur Dean och hans domarteam kunde missa ovan nämnda costaikanska vidrigheter men, skygglapparna inför dessa till trots, fånga upp Gabriels lite fånigt uppslängda häl i Costas knähöjd.

Vi kan dessutom säga vad vi vill om Gabriels häl, om det oerhört klantiga i att skicka upp den och om det, om vi skall vara ärliga, ganska barnsliga i uppsåtet. Vi kan säga en massa saker om hans beteende i relation till vad en professionell fotbollsspelare bör och inte bör göra, om hur det ser ut för potentiella fotbollskonsumenter och om både etiskt, moraliskt och fotbollsideologiskt jada-jada. Men vi kommer ändå inte begripa vilket drama Gabriel kände sig vara tvungen att delta i och många av oss ser faktiskt hans agerande som någonting positivt, hur paradoxalt det än må framstå. Korkat och klantigt, jag visst, men ändå värt mer respekt än man kan skänka övriga spelares beteende.

För det jag vill sätta dagens finger på och det som gör mig allra mest besviken, nedslagen och rent ut sagt förbannad är hur Gabriels samtliga lagkamrater agerade när stormarna började blåsa längs med den brasilianska slemproppskusten. Har du någon gång varit med i en grupp, i ett tätt sammansatt kamratgäng eller i någon form av lag, så vet du hur viktigt det är att få understöd att få stöttning och att kunna känna att någon har din rygg. En kedja är inte starkare än svagaste länken och Arsenals kedja var i lördags så bräcklig, så skör och så räddhågsen att jag nästan skäms när jag, så här i efterhand, tänker på det.


Ja, men det var ju både smart och roligt. Eller? Bild från Bildbyrån.

Hamnar någon av dina kamrater i konflikt eller slagsmål så har du två val: Antingen använder du huvudet, tar bort kamraten från oroshärden och talar ned honom med ”det är ändå ingen idé, snubben är dum i huvudet och du är bättre än så” eller annat liknande, så har ni hux-flux inte bara sluppit smärta och nederlag utan kanske även vunnit en moralisk seger och kanske till och med givit motståndaren ett hundhuvud att bära kring på. Eller så väljer du det andra, det motsatta och ger då din kamrat din totala uppbackning, täcker hans rygg och ger dig med hull och hår in i striden för att helt krossa din kamrats motståndare. Du är lojal mot din vän, du agerar så att handling bekräftar samhörighetens ord och du visar att ni hör ihop när han behöver dig som mest. Du skyddar din vän, du står upp för honom och du hjälper honom. Du ger honom det du själv skulle vilja att han gav dig om du var satt i samma ogynnsamma situation. Oavsett om du väljer det smarta alternativet, och leder honom bort från en strid du är osäker på om han kan vinna, eller om du väljer att ge dig in i den för att ge honom segern. Du måste välja, du måste stå vid ditt val och du måste vara en redo att stå upp för en av de dina.

Övriga Arsenalspelare, bortsett från nämnde Gabriel, gjorde i lördags bort sig så totalt. När de, på något av ovan nämnda sätt, skulle ha stöttat sin lagkamrat så retirerade de med flackande blickar in i osäkerheten och räddhågsenhetens patetiska alibiskugga. Vad gjorde Cazorla av det ansvaret som binden krävde av honom för att hjälpa Gabriel? Vad gjorde den rutinerade Petr Cech som var avsedd att föra rutin och pondus till laget? Koscielny, som redan varit i klinch med Costa, vart hade han tagit vägen? Världsstjärnan Özil, känslomänniskan Sanchez, Rambo-Ramsey vad gjorde de för att hjälpa Gabriel när han behövde dem? De som skulle ha stöttat Gabriel genom att antingen avstyra hans känslomässiga högriskbeteende eller backat upp honom och gemensamt blåst sk-tungen Costa all världens väg, vad gjorde de? De retirerade, övergav honom och lämnade honom ensam. Bakom fiendens linje.

Samtidigt skulle Wenger, lagkapten Arteta och övriga bänksittare ha varit som iglar på fjärdedomare Oliver. De skulle pekat, gestikulerat och gjort Oliver, linjeman och totalklanten Dean varse om vad Costa höll på med när han i matchens inledning försökte få Coquelin varnad, när han i förspelet till Gabriels utvisning, smackade Koscielny i nyllet för att sedan brösta ned honom till marken. De skulle, om så behövdes, följa upp det med samma press och samma tryck på nämnda rättskipare när pekoralet till fars spelades vidare mellan Costa och Gabriel. Och spelarna på planen skulle, i samma tema, knött sig in i den blåa blöjbarnsringen och antingen tagit Gabriel därifrån, plockat Costa eller pratat omkull fullblodstomte Dean med bihang.

Så nej, Arsenal förlorade inte för att chelsea var bättre, utan för att vi lät oss skrämmas till retirering. Den mentala styrka som Wenger älskar att tala om lyste ännu en gång med sin totala frånvaro och där vi skulle ha valt att antingen vara smarta eller tagit kampen, där backade vi. Därför blev Gabriel utvisad istället för Costa och därför fick chelsea de tre poängen istället för Arsenal. Visst uppträdde både Costa och hans ormkompis Fabregas vidrigare än vidrigt, men snälla pojkar får inte kyssa vackra flickor och varken osmarta eller räddhågsna fotbollsspelare, tränare eller klubbar vinner några titlar. Du kan vara hur fin människa du än må vara men du kommer alltid att dömas utifrån dina handlingar. Sedan kan Wenger gnälla hur mycket han vill. Men så länge hans spelare inte antingen är tuffa nog att ta fighten eller smarta nog att lura motståndarna att förlora på den, så vinner vi aldrig några titlar.

”Det var den 29:e april och morgonen var ljum. På rättegång blev väntan lång i domstolens väntrum. Där hade vakten önskat lycka till, jag hade känt mej lite dum. Men det här, sa jag, ska nog gå bra, för jag är van att va i centrum. Jag kom ihåg min goda föresats att jämt förbli en äkta skurk. Så jag in och tog min plats, uti rättvisans palats och öppna en ölburk.”

Kommentarer

Bild för Byarum

Tack Davidsson. Du sätter fingret exakt där jag själv varit i helgen. Ledarskapet både på och utanför planen.

Javisst, Costa betedde sig som den ärkeskurk han är och precis som alla hade förväntat sig att han skulle göra. Dean gjorde bort sig för flera år framöver som presumtiv domare i Arsenalmatcher, men vårt eget ansvar då, där och då? 

Jag har  i andra inlägg efterlyst ledare i laget, härförare. Vad har vi? En lagkapten som inte ens är ordinarie i laget. och precis som du säger, hur agerar vi på bänken? Klagar i efterhand och hoppas att Costa ska bli avstängd mot andra lag? Vad vinner vi på det?

Fan, Mou har har rätt i att vi uppträder som "whining Arsenal" och det stämmer som vissa bedömare brukar säga att vi inte har någon "spine", ryggrad. Vi måste ge de jävlarna på planen och inte i  efterhand. Vi måste stå upp och det gamla talesättet att "ont ska med ont fördrivas" hade stämt så bra i lördags. 

Bosse

Bild för Glenn

Verkar ändå som folk är förvånade??? Vi har väl inte haft en ledare på plan sen Viera slutade och på bänken har vi inte haft en ledare sedan Wenger kom. Vi är alltid alldeles för mesiga. Vi hade garanterat haft minst 5-6p mer per säsong om vi betett oss som Chelsea (menar ej Costas barnfasoner). Närmaste ledare vi har är Gabriel men han kan ej språket. Att ge Arteta eller Caz bindeln är ju löjeväckande. Då har man verkligen inte förstått att bindeln förbinder dig till något mer än att singla slant!

bra skrivet av D&M och av Bosse. Ni har helt rätt!

COYG

Bild för Adamberg

Du hittar den ömma punkten här. Mourinho leder mot Wenger med 15-1!  Stämmer det? !5 vunna matcher och 1 förlorad. ( Jag blir säkert rättad här) Hur illa man än tycker om Morinho och hur mycket hellre man skulle ha Wenger hemma på middag så säger det en hel del om skillnaden i MATCHCACHING kompetens. Ledarskapet är EN del av detta och jag har verkligen funderat både fyra och fem gånger när jag funderar på vem som skulle vara den där ledaren . Cech är lite för ny i laget. Flamini och Roscisky spelar inte och vår tyske mittback? Jag vet inte, bara för att han är störst på plan? En sak vet jag . Den leende Cazorla är det INTE!  

Mourinho löigger helt enkelt på en annan nivå. En nivå som stämmer överens med 1-15 i statistik. Så stor skillnad är det. När det gäller vinna eller förlora i riktiga matcher och viktiga turneringar. Inte när det gäller utveckling av spelare, värderingar och fotbollsfilosofi förstås. Men till slut går det ändå ut på att vinna.

 

Adam

Bild för Fredde

Mourinho vs Wengér... Jag har hellre ett sars-virus på bänken än Mourinho. Noll klass, noll intelligens och noll sportslighet. Visst vill jag se ett elakare Arsenal, men inte elakare i form av stora rövhål som Mourinho eller fejk-brassen (hatad även där), jag har hellre Chamakh i anfallet än Diego Costa. De "elakare" momenten är ju att man ska bita ihop på ett sätt som Gabriel inte gjorde och sen så ska Diego Costas bjudas på en kapning som heter duga, det ska vara en liten bolltouch och sen resten mot fötter och ben.

Att vi skrämdes håller jag inte med om överhuvudtaget, vi blev bortdömda punkt och slut. Inget lag i världen stänger igen med 10 man under 45 minuter mot Chelsea på stamford bridge. Antingen så är Mike Dean otroligt inkompetent (snudd på efterbliven) eller så är han köpt, det finns ingen annan förklaring. Med det sagt så ska Gabriels lagkompisar (Cazorla i synnerhet som gick precis bredvid) precis som du säger dra bort Gabriel från Diego Costa och sätta en arg och elak Coquelin på Diego Costa.

För vi blir bortdömda, vi är minst lika bra som Chelsea 11 mot 11 och om det var något lag som skulle haft 11 mot 10 så var det vi eftersom Diego Costa skulle åkt innan Gabriel.

Ta ditt demokratiska ansvar och skriv på namninsamlingen, nu är vi inte tjuriga Arsenal-supportrar utan nu har vi helt rätt. Mike Dean bör avsluta sin pinsamma karriär och be om ursäkt till hela fotbollsengland.

https://www.change.org/p/the-football-association-the-fa-prevent-mike-de...

You win some, you draw some

Bild för Byarum

Skrev på igår,,,,

Bosse

Bild för Jonas Eriksson

Håller med om att vi viker ner oss alldeles för lätt och låter dom få ett psykologiskt övertag. Men är det på deras sätt vi ska vinna matcher.?Jag ber ju till Gud att jag ALLDRIG kommer se mitt arsenal bete sig på det här sättet som Chelsea visar upp. Finns ingen värdighet i det. Älskar skitiga tuffa spelare som delar ut lite små skit och kan ta en smäll utan att spela över. Men en sådan är inte Costa. Costa tillsammmans med resten av Chelsea borde skämmas. Dom fick sina 3 poäng, men med en jävligt sur eftersmak som kommer kosta dom senare. Hoppas Costa stängs av efter detta. 

Men som även jag varit inne på så borde vi satsa på en ledare som visar vägen lite. Och som är en startspelare. Arteta är inte den vi behöver just nu. Och Cazorla tycker jag försvinner i matcherna när han måste ha bindeln. Nej jag ser bara en ledare på planen nu med den rutin vi behöver. Och det är Cech. Andra intressanta skulle kunna vara Monreal eller rent av özil.  

Sen var Det inte någon jätte skräll att dean gjorde ännu en platt match. 

 

Bild för Lennart Sandström

Avsaknaden av ledarskap var väl aldrig tydligare än i lördags.Min tolkning är att Gabriel föll på eget grepp.Han skulle provocera Costa.Visst är det märkligt att Gabriel muhuggs med Costa ända från eget straffområde upp till mittlinjen utan att någon ens är nära att ingripa! Didn't see that coming....Därför ser jag Gabriels utvisning som en kollektiv sådan.

 Chelsea är för mig ligans smutsigaste .Inte bara för Costa utan för att man hela tiden viftar åt domaren så fort något sker.Fabregas inte minst.Minns ifjol när dom lyckades få Zlatan utvisad.Sedan pratar Mourinho om fotboll som en sport för män för att i nästa stund gnälla om en utebliven straff när Gabriel trycker undan Hazard i en man-man duell.

Tidigare var Man U det lag jag ogillade allra mest,men den rollen har Chelsea tagit över och det med råge.

Din blogg alltid lika intressant och kul när du inflikar den med låttexter.Spisa! För övrigt är Barn av vår tid en grymt bra platta! Rock on som Woody brukar säga!

 

First Man In A tackle Never Gets Hurt

Bild för Sral

Den ledare vi har saknades på planen idag - Mertesacker hade kanske kunnat lugna ner saker. Tycker han har ledaregenskaperna, lugnet och rutinen som vi saknade. I den bemärkelsen hade även Arteta gjort nytta på planen också. 

Så hur ställer vi nu upp med laget? Ryktas om att Coquelin ska vara okej, men hur många matcher missar Cazorla? Nu är det läge att spela Ramsey centralt, på Cazorlas position, tycker jag. Om Coq skulle missa några matcher tror jag också att Ramsey skulle kunna hjälpa Arteta en hel del. 

Bild för Fredde

2 gula kort ger 1 match avstägning. Och det är ju kalleanka cupen mot spurs på onsdag, en match då hela laget endå hade vilat. Gabriel "missar" även han matchen nu på onsdag utöver 2 (?) ligamatcher.

Det handlar knappt ens om ledarskap ute på planen. Det handlar om lite intelligens, att se att Gabriel är oxtokig, och då går Coquelin eller framförallt Cazorla ner och petar bort Gabriel och markerar Diego Costa den enskilda utsparken som det handlade om.

 

Visst många säger att det inte hade hänt på Vieiras, Campbells och Adams tid. Nej det hade det inte. Då hade dom "tacklat" bort han totalt ur matchen istället för att slänga upp ett ben. Nog för att man hatade Roy Keane men han var betydligt mer "ärlig" i det han höll på med. Det här är bara fusk och båg å det grövsta. Det får filmningar att framstå som det ädlaste man kan ägna sig åt.

You win some, you draw some

Bild för Glenn

Skulle inte filmare stängas av efter i år? Var det bara vid målchanser? Annars skulle Costa vara avstängd för sin grova filmning mot Coq i början. Den som Dean självklart gick på. Han var ju helt otroligt dålig och enögd. Luktar klart illa om hans insats. Inte finns det väl köpta domare i PL? Att han hatar Arsenal har vi vetat länge men detta var ett nytt bottenrekord

COYG

Bild för Davidsson och Mannen

Byarum// Det är väl någonstans där man landar, man landar i ledarskapslandet och man landar i skapandet av en kultur som förvisso är vackert ädel, men som är på tok för snäll för denna ligan. Vi kan tycka vad vi vill om skitstövlar som costa och mourinho, men skall de besegras så behöver, precis som du är inne på, ibland ont fördrivas just med ont. Och den ondskan saknar snälla Arsenal idag.

Mickys//1: Om vi är så förvånade vet jag egentligen inte, jo kanske lite. Vi har nog åkt med i allt jidder om att spela vackert och agera ädelt och glömt vår historia med spikraka offsidefällor, stenhårt spel och digert med trashtalk. Sedan, som du säger, att ge bindeln till Mr Niceguy nr 1, Arteta, och i denna match, Mr Niceguy nr 2, Cazorla, tyder nog inte på den bästa insikt om hur dagens fotbollsklimat ser ut. Tyvärr. –Tack för berömmet, förresten!

2: Ja, just det. Hur går det med costas döende svan och kortviftande när han hade Coquelin en halv meter bakom sig? Är det inte läge för FA att börja statuera exempel nu? För jag har sett många löjliga filmningar (alla är löjliga) men den var en av de värsta. Äckligt.

Platini// Ja du. Som du nämner så är det lite svårt att snacka emot siffrorna du tar fram. Så vi kan fortsätta att tala illa om Mourinho (och det vill man ju gärna), men siffrorna gör det lite svårt att försvara Wengers val av ledarskap, truppbyggande och kulturskapande. Vi är liksom inte bara tunna truppmässigt, utan vi saknar även gatusmartheten och förmågan att sätta fram det där smått elaka krokbenet när vår motståndare är svår att fälla. Krokben som inte är vackra, men som fäller motståndaren. Inte fusk, men modern fotboll som den ser ut.

Freddee// 1: Jag kan absolut förstå att du inte vill ha mourinho i Arsenal och jag kan absolut förstå att du ser oss mer som bortdömda än som skrämda. Men med facit i hand så skulle Dean sättas under mer press och Arsenal hade kunnat ta till lite mer fula knep, då hade det varit costa som hade åkt ut, långt före Gabriel gjorde det. Smarta, kloka eller elaka, vilket som helst fungerar. Bara inte undfallande och tvekande. Och petitionen; den är påskriven sedan länge!

2: Visst handlar det om intelligens, det håller jag med dig om.  Det handlar om smarthet, men också, vilket jag vidhåller, om ledarskap och formandet av en gemensam kultur. Hur stöttar vi varandra? Hur blir vi, alla små enheter, så bra som möjligt tillsammans? Vad står vi för? Vad tål vi och var drar vi vår gräns? Etc. Kulturen som formas av ledarskapet är kittet som håller delarna samman och just detta, precis som det kollektiva försvarsspelet, tycker jag vi har slarvat med under senaste åren. Och det kostar. För vi får inte den utväxling av spelarnas potential som vi har inom oss och då vinner vi ingen ligatitel. Tyvärr.

jonas eriksson//Nej, jag vill inte heller ha costas fjantande, på samma sätt som jag inte ville se Suarez bitande eller filmande om han hade kommit till oss. Men jag hade, som jag skrev i texten, velat ha resoluta ingripanden av Gabriels medspelare. Att laget antingen stod upp för honom och gick i klinch med blöjmobben eller, lika resolut, hade tagit Gabriel därifrån. Sedan tar du upp den alltid aktuella lagkaptenfrågan där jag nog bara kan se Ramsey (om han börjar spela för laget), Koscielny eller Coquelin (om han lär sig värdera sina situationer bättre) som eftertagare till Mertesacker (som jag faktiskt är ganska nöjd med). Fast å andra sidan; någon av dessa ställda mot Adams eller Vieira… då vette sjutton hur jag känner.

carlshöjd// Ja, så kanske det var, att Gabriel försökte få bort costa. Jag upplevde det som att Gabriel tog fighten å Koscielnys vägnar men begick misstaget att ge sig in i striden ensam, utan att ha koll på back up (som aldrig kom till undsättning). Sedan håller jag med dig i allt du skriver om chelsea och hur avskyn mot dem ökar för vart möte man tvingas bevittna. Dessutom stort tack för dina väldigt värmande ord och kul att du gillar låttext-insticken.

Sral// Mertesacker, ja han är nog det bästa vi har i ledarväg. Cech, kanske? Jag tycker, som du säkert läst redan, att vi kommit att ta för lätt på lagkaptensfrågan. Som om det inte spelar någon roll. Oerhört märkligt för en klubb som haft så oerhört bärande kaptener tidigare i klubben.

Bild för Sral

Har varit inne på det förut, men de absolut bästa kaptenerna är ju ändå de som har en längre bakgrund i klubben kombinerat med ledaregenskaper. Tony Adams eller John Terry är bra exempel på det. Vieira blev visserligen inköpt, men han växte upp som spelare i Arsenal, och därmed in i ledarrollen. Tycker alltså att det är svårt att värva in en bra kapten, men Mertesacker är för mig en given kapten, och just att han är en sådan ledare och så lugn och rutinerad är ju en stor anledning till att jag är ett fan av honom. Cech är säkert en bra ledare, men jag har svårt för det där med en målvakt som kapten. Hur skulle t ex Cech kunnat påverka situationen mellan Costa och Gabriel? Springa över halva planen?

Bild för Woody

Tillställningen i Lördags framkallar fortfarande illamående. Absolut saknades tydliga ledaregenskaper då situationen med idioten uppstod. Gabriel skulle ha plockats bort från aset. Problemet är ändå den extremt vidrigt dåliga prestationen av domaren. Har aldrig sett något sämre. Inte bara ska han sluta agera på Arsenals matcher. Han ska stängas av med en tydlig markering alternativt få totalt respass. Hade den stroppen gjort sitt jobb hade inget mer inträffat. Den Ryske köper allt och frågan är övertydlig, köpte han stroppen ? Att sedan den Portugisiske penningförvaltaren åter igen kan sitta och dumma sig framkallar huvudvärk. Dessa avarter klarade nu av den hårt pressade situationen med hjälp av allt. Att där sedan finns brister i Arsenals agerande är sekundärt. Verkar mest som varken bänk eller spelare förstod det vansinniga som inträffade. För mig förlorar fotbollen respekten, icke Arsenal. Rock on !

Bild för daddy dj

Det intressanta är vad som sades mellan Gabriel och Costa men det finns ingen läpptolkare i hela världen so kan återge det.

Bild för Davidsson och Mannen

Sral//Ja, vi har varit inne på det tidigare och utifrån att jag själv jobbar med just ledarskap tycker jag att frågan är både extra spännande och viktig att lyfta fram. För i ledarskap ligger även kulturskapande/-bärande och A och O här är förberedelse. Här vet jag att Wenger har en akilleshäl, inte utifrån att han inte vill vara väl förberedd, men utifrån att han -i mina ögon- ofta tenderar att se bortom motståndet. Alla; spelarena på plan såväl som på bänken och Wenger skulle varit varse om de eventualiteter som costas personlighet uppenbarligen medför, utarbetat en strategi och sedan stenhårt hållt sig till den. Så upplevde jag absolut inte var fallet i lördags och det är/var ett överhängande problem.

Sedan Cech, ja jag menade främst när de fortfarande uppehåll sig i Arsenals straffområde, dvs. på Cechs egna kontor, mer än fjanteriet på mittplan. Vidare håller jat med dig i din analys kring värva kontra odla kapten, där Vieira blev någon form av undantag. Mertesacker är väl den i dagens Arsenal som ligger bäst till, samtidigt är han, som vi var inne på ovan, ganska långt ifrån Adams och Vieira. För han har karaktär och, som du nämner, lugn. Men frågan är vilken auktoritet han för med sig och vilken pondus han har, i arbetsfördelningen samt gentemot motståndare?

Woody// Illamående är också en känsla som ringar in läget i lördags. Vi är inne på ledarskap och eniga om att det saknades rejält av den varan i lördags. Jag saknar smarthet, jag saknar cynism och jag saknar utarbetad plan för vad som komma skulle (costas beteende och övriga chelseas blöjbarnsfasoner kan ju inte vara någon överraskning, eller hur?). Jag håller helt med dig gällande Deans ickeinsats, men tycker ändå att ansvaret för vårt agerande ligger just på oss själva. Att Dean är en idiot som gillar att blåsa emot oss, det visste vi, även det. Vi måste, ekodoping, fusk eller domartabbar till trots, slipa våra egna redskap om vi skall vinna någon liga. Vi måste analysera vårt egna beteende, finna en fungerande strategi att möta lag/personer som chelsea och se till att driva den linjen till seger. Allt detta saknade jag i lördags, inte spelmässigt men i det mellanmänskliga spelet på och vid sidan av planen. Naivt, tycker jag.

daddy dj//Ja, det var nog inte några vackra portugisiska ord som kom över deras läppar. Ojojoj, vad de verkade snacka straight outta favelan.

Bild för Sral

Men var det verkligen så att vi var helt oförberedda på Costa? Koscielny tog ju smällarna han fick av Costa, i första situationen hade han enbart ögonen på bollen. Att sedan Gabriel tappade humöret på Costa behöver väl inte vara en del av en strategi eller avsaknad av en sådan?

Mertesacker har förutom lugnet och ledaregenskaperna faktiskt en längre koppling till Arsenal än vad man kan tro, då han som liten pojke åkte till England och såg på Arsenal med sin pappa, och sedan dess har hållt på vårt kära lag. Pondus i arbetsfördelningen tror jag nog att BFG har. Kanske inte att han står och gastar ut sina medspelare, men måste en ledare egentligen vara av den vildsinta typen? Av de vi har i laget (och som får spela mycket) tycker i alla fall jag att Mertesacker står i särklass som ledargestalt. Med tiden tror och hoppas jag på att Ramsey kan växa ut till en bra ledare, men det är som sagt på sikt.

Bild för Woody

DM// Håller med dig om att Arsenal kanske borde ha agerat skarpare och mer cyniskt. Problemet som jag ser det är att det då handlar om annat än ren skicklighet i att sparka boll. När detta får för mycket plats skadas fotbollen och den respekt jag ändå tycker Arsenal ska värna om. Vinner man ligor via cynism och fusk så vete katten hur kul fotbollen blivit. Rundar av med att jag personligen tycker att Gabriel skulle slagit av näsbenet på idioten och att "domaren" förtjänade en rejäl spark någonstans. Förmodligen tur att man inte har någon position hos Arsenal. Rock On

Bild för Davidsson och Mannen

Woody// Jag är, vad jag tror, lite barn ur samma anda som du. Dvs. uppvuxen med fotboll långt före ekodoping, individualiseringshets där ungar följer stjärnspelare istället för favoritlag och även från tiden före EPL. För mig är Grahams Arsenal ett bra exempel på cynism som tilltalar mig. Inte alltid speciellt vackert, ofta lite tufft i överkant men alltid smart, pragmatiskt och krasst. Inte så visionärt, inte så förföriskt men ändå oerhört resursoptimering. Där har du min syn på fotbollscynism. Inte helt fel, va?

Bild för George Adams

Word! 

Bild för Davidsson och Mannen

Ja, jag tänkte väl det. Du verkar vara en av oss! :-)

Bild för George Adams

Det vet du ;-)!

Bild för Woody

DM// Där går jag med dig. Rakt på sak liksom. Minns ett citat från den gamle Bertie Mee som var manager 66-76. Han skulle berätta hemligheter runt The Double 70-71.- "Apart from quality we had other qualities". För övrigt håller jag med dig fullt ut. Rock on !

Bild för Fredde

Vad jag kommer ihåg så var inte Adams en som samlade laget runt domaren på ett sånt sätt som Terry (Chelsea) idag gör. Jag vill inte se vårat lag samla hela laget runt domaren, det får Barcelona, Chelsea och Bayern Munchen hålla på med. Men som du säger så vill jag se 3-4 spelare gå fram och knuffa bort Costa och isåfall så får Mike Dean visa ut samtliga.

Jag vill inte att vi ska pyssla med små fula knep, det får Mourinho och Diego Costa hålla på med. Det enda jag cyniska jag vill se är isåfall hämndtacklingar där man tar ett gult och ser till att rövhål som Diego Costa får ont, väldigt ont. Sen får han nypas i röven, ha händer i ansiktet men då har han den vetskapen att isåfall så kommer Coquelin, Gabriel, Mertesacker, Monreal eller Koscielny att tackla han av planen. Det är absolut fult, men på något sätt endå ärligt

Angående Cech så tror jag han inte ville bli inblandad mot just Chelsea, hade det varit vilket lag som helst förutom dom så hade han absolut knuffat bort en sån som Diego Costa.

 

Och det är inte det som krävs för att vinna ligan, visst har Chelsea vunnit ligan med den största samling rövhål som världen har skådat men andra lag har vunnit ligan utan att systematiskt omringa domaren så fort nånting (vad som helst) går emot dom. Jag vill att Arsenal ska vara ett av dom lagen.

You win some, you draw some

Bild för Davidsson och Mannen

Sral// Du tycker att jag hårddrar? Att jag överdriver eller att jag generaliserar? Nu har det gått några dagar, man har lugnat sig något och svart/vitt-uppdelandet har luckrats upp något. Så ja. Säker var de inte helt oförberedda på costas idioti och, som du är inne på, så stod Koscielny fast vid sin linje, att stå pall utan att gnälla och, vilket är din huvudtes här, så behöver inte Gabriels tappade humör varken vara en del av en strategi eller en avsaknad av en dito, det erkänner jag. Så kvar står vi då vid att det kanske inte var så totalt utan strategi, men med ett resultat som ändå vittnar om att det inte var bra nog.

 Att vi inte höll en eventuell gemensam strategi och att vi inte backade upp varandra, när vi så behövde. För Gabriel tog Koscielnys rygg och fighten med costa (vilket jag, hur huvudlöst det än må ha slutat var lika bra som att Koscielny stod pall och lät bli), med var var då Gabriels back up? Crewet? Enheten? Och vad gjorde Wenger, före och under matchen, för att styra domaren åt rätt håll?

Yes, Mertesacker är way back Arsenal och visst kan han ha den pondus vi är ute efter på lagkamrater. Dels hängde han ju upp Özil förra säsongen, vilket verkar ha fallit väl ut och dels har han säkert ett stort förtroendekapital inom gruppen. Man undrar lite hur han hade agerat gentemot costa i lördags, vad tror du? Gabrielstyle eller Koscielnydito? Jag tror på det senare. Och av vad vi har i truppen idag, så ser även jag Mertesacker som förstekapten, att sedan vägen är lång till Adams och Viera, och deras ledarskap, är ju en annan diskussion.

Woody// Den referensen saknade jag, så jag tackar så ödmjukast å mina och eventuella läsares vägnar för den. ”Apart from quality we had other qualities”, klass rakt igenom.

Freddee// Nej, så minns jag inte heller honom. Däremot så mins jag hans blick, hur elden brann i ögonen och hur motståndare och domare backade inför elden som pendlade mellan galenskap och ren explosion.  DET hade vi behövt. Sedan är jag, som du vet, kluven till klungbildande runt domaren. Egentligen så avskyr jag det rakt igenom, egentligen tycker jag att det är vidrigt att se lagen du nämner ständigt vara på och driva domaren framför sig och egentligen borde jag vara glad för att Arsenal, i princip, inte ägnar sig åt detta. Men, som sagt, jag är kluven. För det var ju den blåa blöjklungan som fick ut Ibra ur CL i våras och det var samma blöjklunga som fick ut Gabriel ur matchen i lördags.

Jag står helt bakom dig i ditt resonemang kring så kallade hämndtacklingar (så länge de inte avslutar karriärer a la Keane vs norrmannen i shitty). Ont skall med ont fördrivas och den typen av hårt fysiskt spel är underbart ont. Och gällande Cech så tror även jag att han lät bli på grund av sin historia i chelsea, vilket på ett sätt hedrar honom enormt och, paradoxalt nog, framställer honom större som människa. Och det är inget man kan säga om den där vilt gestikulerande dramaprinsessan från katalonien som numera springer runt och gör bort sig i blått.

Bild för Vincent Elander

Håller med dig helt och hållet, var själv väldigt förvånad över att ingen tog hans rygg. Speciellt en spelare som Cazorla som åtminstone någorlunda ska kunna förstå vad som sägs. Som kapten tycker jag tyvärr inte Caz är något vidare, ingen person som är en ledare på plan. Skulle nog hellre se en Coquelin i framtiden, om han fortsätter prestera som han gör dvs. Man såg ju redan när han kom tillbaka från lån att han gick in och skällde ut spelare och verkligen hade pondus, det är ju vad man vill ha i en kapten.

Skönt förövrigt att Gabriels avstängning hävs och att Costa får tre matcher. Sen blir man ju förvånad över att den största boven i det hela, Mike Dean, klarar sig helt och får fortsatt förtroende redan på lördag. Det är sjukt.

Bild för George Adams

Är helt med om att det bl a är ledarskapet på planen som felar. Att Mertesacker skulle gjort någon skillnad är jag dock ytterst tveksam till. Visst han har vissa kvaliteter, men de är ljusår från vad vi egentligen behöver och dessutom är ju Mertesackers position som startman hotad, och jag är av den strängaste uppfattning att en lagkapten skall vara mer eller mindre gjuten i start elvan.

Säger det igen. Vi behöver en ny ryggrad (en "spine" som Mou kritiserar oss att inte ha). Vi behöver en starkare centrallinje. Cech är nyckel nr 1, FC kan mycket väl vara nyckel 2, även om där behövs det en reservnyckell. Nyckel 3 saknas... Där skall det enligt min uppfattning in en FÖRSVARSGENERAL av hög klass. Nyckel 4a saknas också. En tuff striker som producerar, både mål och blåmärken.

Detta meseri hade alldrig hänt under Graham Punkt

Bild för Jonas Eriksson

Håller med att vi saknar lite av den där ryggraden. Men jag ser inte att vi behöver den där försvarsgeneralen. Tycker att vi har den med kos och mertesacker och Gabriel och med en framtida stabil mittback i chambers. Vad finns det för försvarare som skulle vara MYCKET bättre än dom? Gabriel är ju en underbar mittback som är lite "skitigare" än dom andra generalerna och det tilltalar mig. Gillar dock inte det röda kortet. Men det kortet får hans lagkamrater ta på sig lite tycker jag. Sen spelar det ingen roll hur bra mittback man skaffar om den backen inte passar in med sin kompanjon. Men vi är för tunna som du säger på dm och anfallet. Men jag tror fortfarande stenhårt på walcott iår. killen gör ju mål och borde få mer starttid. Och varför inte iallafall någon gång satsa på både giroud och walcott? 

 

Bild för George Adams

Håller med dig att det viktigaste för ett fungerande mittlås är att dom passar ihop, UTIFRÅN hur laget är balanserat i övrigt. Det är heller ingen nyhet att jag anser att våra mittbackar på intet sätt är dåliga, men att jag anser att dom inte håller den klass som jag tror krävs för att vinna en turnering, med många matcher dvs i första hand ligan och i andra CL. 

En försvarsgeneral behöver ju heller inte till varje pris vara en backlinjespelare, det kan mycket väl vara en mittfältare med utsökta defensiva kvaliteter, och då menar jag inte bara att vara ett råskinn, tacklare etc, utan den som styr upp det hela. Då är jag lite inne på det som jag tror DM menade med sin text. Den spelare som personifierar ledarskapet och som går i bräschen. Försvarar färgerna "so to speak"

Att ha två anfallare som spelide´tror jag stenhårt på Jonas, absolut och jag ser inga problem med både Theo och Giroud samtidigt. Ser man på deras egenskaper så borde dom passa mycket bra ihop. Men likt alla i dagens lag behöver dom tuffa till sig lite. Vad är det man säger... Mera råg i ryggen!

Bild för Davidsson och Mannen

Vincent Elmander// Ja, Cazorla. Denne goe lille trollgubbe som jag tycker så mycket om. Fantastisk. Men någon lagkapten, det är han nog inte. Nu får vi nog utgå att costa och Gabriel, med största sannolikhet, battlade på portugisiska (de är ju båda brassar) och att Cazorla därför kanske hade lite svårt att hänga med i trashtalket, men poängen är ändå glasklar: Cazorla är grym men, som du är inne på, inte någon lagkapten. Däremot, Coquelin… Den bollen är spännande att studsa kring med. Han får nog tagga ned en aning, men om han samlar på sig rutin och lugn med det och dessutom visar sig ha ledaregenskaper nog att få med övriga gruppen så vore det ett oerhört spännande val.

Och ja, även om Dean redan har match på lördag kan man inte tolka FA:s beslut på annat sätt än att Dean, tack och lov, får sig en näsknäpp av smått episka mått. Äntligen!

George Adams// 1: Precis som du så anser jag att lagkaptenen skall vara nummer ett att tas ut till startelvan. Vermaelen och Arteta är således direktdiskvalificerade och Mertesacker tja. Idag anser jag honom given, men om ett år eller ett par år, då vet jag inte. Då kan jag nog se ordinarie mittbackspar vara lördagens och då bör Mertesacker inte vara kapten. Men, som jag nämnde ovan, av vad vi har att tillgå i ledarskapsväg så verkar The BFG ligga bäst till just nu.

Sedan är din tes om ryggrad (och jag vet, mourinho har även han talat om den) är oerhört spännande och samtidigt logisk. För vi måste bygga en stabilitet, trygghet och säkerhet ute på planen, köpet av Cech var väl ett självklart led just i detta. Den säkert producerande anfallaren är ett identifierat behov, Coquelin är given i ryggraden (även om reserv behövs), kan någon av Gabriel/Koscielny vara en? För precis som du säger, lördagens meseri hade aldrig hänt under Graham.

2: Spännande resonerande också kring vad en så kallad försvarsgeneral är. Man kan lätt tänka att det är en del av en mittbacksduo men du tänjer på begreppet att innehålla även spelare/spelaren just framför. Som en Vieiratyp fast med mer defensiva ansvarsuppgifter, om jag förstår dig rätt? Och ja, på samma sätt som vi sökt (söker?) det kollektiva försvarsspelet så är jag ute efter en annan mental inställning, en annan soliditet och en annan känsla av gemensamt strävande. Om detta faller på enskild spelare, på hela gruppen eller på dess ledare, Wenger, det har jag tyvärr ännu inget svar på. Men diskussionen är oerhört spännande.

jonas eriksson// Jag håller med. Behovet av mittbacksgeneral har vi haft i många Wengerska år, men vette sjutton om inte behovet är stillat med den besättningen/potentialen vi har nu? Koscielny och Mertesacker har lugnet och den relativa pondusen, Gabriel har glöden och kampen (som du nämner så har Chambers förhopningsvis framtiden). Vi måste bara få ihop kulturen i laget, att få alla att dra åt samma håll. Och anfallet, ja du. Jag trodde på både Giroud och Walcott som potentiella förstastrikers i ett topplag som Arsenal, jag hoppas att de, eller någon av dem, visar sig vara/bli det.

Bild för Fredde

Nu är jag väldigt hycklande men om en Keane hade sparkat Diego Costas knän sönder och samman kan jag nog ärligt säga att jag hade haft svårt att tycka synd om honom. Men att avsluta en karriär för att någon tacklat dig hårt matchen innan är aningen överdrivet. Dock så har ju Diego Costa "sparat ihop" till en attack som Keane utsatte Hååland för.

Det är ju dock ytterst få gånger som vi känner att såna hära saker behövs. Spelare som Keane som enligt egen utsago hade som uppgift att skrämma motståndare är idag i min mening överflödiga i 90% av matcherna som spelas, övriga 10% är mot Chelsea.

You win some, you draw some

Bild för Davidsson och Mannen

Freddee// Det är killar som costa som verkligen får en att utmana ens tänkande kring normer och etik. Som får grottmänniskan och gränsöverskridaren inom sig att vakna och pocka på uppmärksamhet. Som när suarez ständigt slängde sig och försökte filma till sig straff i den fula foolströjan. Spelare som är smutsiga utan att föra med sig respekt (som faktiskt Keane -vad jag än tycker om hans tilltag- kunde göra). Och ja, costa har nog sparat ihop till ett och annat under sin allt för långa karriär...

Bild för Fredde

Jag kan ärligt säga att jag har lättare för filmningar än vad jag har för Diego Costas uppträdande. Keane var förutom den attacken ärlig på det sättet att han stod för sina tacklingar. Han tacklade ner en kille och sen tog han straffet i form av en varning/rött. Samma med Vieira, man stod upp för vad man precis hade gjort och tog konsekvensen av det. Diego Costa är bara en bedragare som inte står för nånting av vad han har gjort.

You win some, you draw some