Medlemmar: 7576 st.
Visa menyn

Das Kinder Überraschungsei

Davidsson och Mannen
tor 1 sep 2016 kl 08:17

Inför och under denna sommar matade Wenger oss som brukligt med uttalanden om att Arsenal endast handlar spelare av absolut topp-topp kvalité, bara spelare som verkligen kan göra startelvan bättre och att vi visst är villiga att betala stora summor för denna typ av spelare. Vidare att Arsenal inte är en klubb som köper överbetalda breddspelare utan att det är spets och spets allena som attraherar en klubb som Arsenal. Till detta fick vi tidigt i fönstret information om att vi denna gång faktiskt skulle köpa den där strikern som vi letat efter sedan sommaren 2012, både i och med realiserandet av Vardys utköpsklausul men även från en tämligen frispråkig Wenger som gjorde allt annat än dämpade förhoppningarna hos oss utsvultna arsenalister. Så där stod en med tämligen höga förväntningar. Trots svajiga insatser så slutade vi en placering bättre än föregående säsong och arenan producerade tillsammans med både intjänande och kommande TV-pengar goda förutsättningar för oss. Så ett resultatmässigt steg i rätt riktning, ekonomiska förutsättningar och tydligt identifierade förbättringsområden. Allt klappat och klart, allt låg dukat framför oss. Vad kunde, med detta utgångsläge, egentligen gå fel? Med alla ess på hand, spelet var igång och så hände …ingenting.

Och om detta läge kan en förstås ha diametralt olika åsikter. Själv tänker jag på det lidandet som tvingades hanteras under transferfönstrets inledande skede, alltså den tiden mellan Xhakas anländande och fönstrets näst sista dag. Den lilla detaljen av oändlighet då vi såg andra lag förstärka, läste in rykten om att andra lag skulle förstärka ännu mer i relation till det påtagliga stiltje vi själva satt och gungade oss sjösjuka i. Dessutom bär jag på en ibland pockande ström av potentiell småsurhet vars fördämningar tämligen brast i och med den bedrövliga matchen mot foolsen och den, tämligen, kastrerade insatsen mot Leicester, där vi tappade tre till fem synnerligen viktiga poäng. Poäng som vi med sannolikhet haft större chans att hämta hem om klubben faktiskt hade sett till att ha ett färdigt lag på plan när ligaspel väl kickade igång.

Å andra sidan kan en tänka att ändamålet helgar medlen, att vägen är tämligen irrelevant och att det enda av vikt är att vi, när fönstret väl stängt står med en så optimerad trupp som möjligt. Lidande eller inte lidande på vägen fram. I somras stod jag inknödd i ojandets trängande ringhörna, men nog joggar jag nog egentligen kring någonstans mitt emellan dessa ytterligheter. För även om jag tycker som Wenger, att fönstret skall vara stängt när ligan börjar, så ser jag truppens utformning förste september som det centrala. Samtidigt har år som Arsenalföljare gjort mig luttrad men även rejält upp-peggad för besvikelser, brustna förhoppningar och löften som aldrig införlivats, vilket gjort att graden av tillit till klubbens beslutsfattare inte är den absolut högsta. Så där min hjärna bad mig sitta lugn och vänta in de sista dagarna där höll mitt förtvivlade Arsenalhjärta på att hoppa ur bröstet under semestern. Till detta hade vi satt oss i en situation som gjorde oss till lovligt byte för agenter som skulle förhandla om sina klienters kontrakt, vilket inte heller var vidare hälsosamt för oss Arsenalister i sommarledighet.

Men med resultatet i hand, så är jag riktigt nöjd. Och då inte på grund av att Wenger faktiskt spenderade some f-ckin’ money, utan såklart på grund av hur han gjorde det. Jag är fortfarande sur och besviken över att personliga favoriten Gnabry tilläts glida ur klubbens händer för kaffepengar. Jag är oerhört uppfylld av såväl ledsamhet som skräck inför att behöva se Wilshere (om än tillfälligt) i annan klubbtröja än Arsenals och jag tycker att truppens övre kvalitativa skikt fortfarande är för tunt. Vi kommer vara sårbara för skador, vi kommer att sucka över stjärnspelare som tappar form efter för hårt matchande och vi kommer få se killar som The Jeff och Willock bli dragna upp ur tombolan för spel på en ytterposition där vi saknar riktig spets. Men samtidigt är det svårt att bortse från det faktum att Wenger inte bara gjort några riktigt lovande spelarköp utan också visat att han har tagit lärdom av tidigare gjorda misstag.


Svenska Äggs ordförande, Charlotte Norrman, visar upp just ägg. Bild: Bildbyrån.

För när vi tidigare siktat högt men saknat back up-planer när spelare som Suarez och Benzema visat sig vara onåbara, där är det nu uppenbart att Wenger scoutat, förberett och realiserat Plan B när Plan A inte gick att få i lås. När Vardy tackade nej och #Madness skar sig var Pérez redan scoutad och även om den sistnämnde får anses som ett oprövat kort i en ålder där han egentligen borde var motsatsen, är jag glad över att han är med oss idag. Förvisso inte den världsklass-striker jag helst hade sett, men den spelaren fanns inte på marknaden denna sommar och nittio miljoner euro för Higuaín hade verkligen varit #Madness, fast i något obekväm form.

Xhaka gjorde sin första start mot Watford och även om motståndet kanske inte var det svåraste, blev jag oerhört imponerad av hans kloka och välavvägda spel, framför allt med boll. Vidare verkar två miljoner pund vara rena rånet för Rob Holding som såg rejält darrig ut bredvid Chambers men avsevärt mer stabil bredvid Koscielny och som därmed, i nuläget, framstår som mittback nummer tre i ordningen. Och detta för en säck använda träningsbollar och ett flak Gevalia. Och utan att ha sett en endaste match med Valencia de senaste åren, vill jag runda av med att lovprisa Wengers köp av Mustafi. Inte bara för att, som en av grabbens lagkamraters pappa uttryckte det: ”Du, nu har ni ju två albaner i laget, då kan man ju börja betta på Arsenal igen”, utan för att det jag sett och läst mig till ger mig bilden av att Wenger här har givit laget en adekvat partner till Koscielny och en värdig efterträdare till Mertesacker. Att han tagit försvarslinjens behov på allvar och det gör mig väldigt glad.

Det har kostat, både monetärt för klubben men framför allt känslomässigt för oss följare. Men när vi nu sett fönstret stängas och den sjukliga galenskapen med den äntligen är över, så står vi med ett bättre lag än vi hade tidigare. På ytterpositionen är Sanchez fortfarande ensam i sin kompetensklass, men vi har två ytterbackar av absolut toppklass vilka backas upp av två (okej 1+0.5+0,5) habila alternativ. Vi har två riktigt bra mittbackar med ett ytterst lovande tredjeval och ett klart acceptabelt fjärdedito. Det centrala mittfältet ser ut att ha både bredd och spets i flertal kompetensområde medan Giroud, förvisso inte blivit degraderad bakom en kollega av yttersta världsklass men, nu äntligen har adekvat konkurrens om startplats och det i form av en spelare av annan typ och med ett annat register för oss att använda. Visst kan jag med avund snegla på andras nya och högst visionära tränare, visst kan jag med samma osköna känsla se på alla rubriker som de får i den zvenska fotbollspressen och visst kan jag känna längtan till den dag då även vi har en tränare i utvecklingens absoluta framkant.

Men jag tycker ändå att Wenger och hans arbetskamrater gjort ett bra jobb i sommar. Jag är inte missnöjd och borde således vara …nöjd. Jag ser fram emot hösten mångt mycket mer än jag gjorde för en månad sedan och det som efter liverpoolmatchen var ett tämligen jämntjockt mörker ter sig idag, kanske inte direkt gnistrande och flärdfullt sprakande men ändå oerhört ljusare och avsevärt mer hoppfullt. Självklart hade jag önskat nyförvärv av den sort som direkt satte oss längst upp på listan av potentiella ligavinnare och självklart hade jag önskat spelare i den wengerska topp-topp-spelarnivån, men för mig, som bar så mycket svårmod i somras, har Wengers spelaraffärer gjort fönstret till någon form av överraskningsägg. Det blev först löfte om stort, sedan blev det väntan och ingenting. Men sedan rundades det ändå av med att det blev lite godis, det blev lite sockrat kladd på fingrarna och det blev lite möjlig leksak längst in under lager av svåröppnadhet. Och det är jag faktiskt nöjd med.

Kommentarer

Bild för Farbror Frej

Även om det är jobbigt att se Wilshere i en annan tröja så kan jag se något positivt i det. Likt Chelsea brukar göra så har vi lånat ut en bra spelare som kan stjälpa våra konkurrenter samtidigt som han inte kommer att kunna göra det mot oss.

Bild för Roffe A

Bra skrivet, håller med om att fönstret till slut blev helt OK, även om man aldrig blir helt nöjd.  De förvärv vi gjort tror jag ändå är riktigt bra och passar vårt spel.  

Mustafi har jag bara sett i tyska landslaget, men jag tror han kommer att göra succé bredvid Kos, även om han skrämde skiten ur mig i träningslandskampen mot Finland i går kväll. Såg fram för mig att han slet av ett ledband och skulle bli borta säsongen ut.  Det hade varit så typiskt Arsenal.

Holding tycker jag har varit sensationellt bra tillsammans med Kos med tanke på hans ålder, vad månde bliva.

 Xhaka har ju redan visat att han inte har några problem med att anpassa sig till spelet i PL, kommer att fortsätta växa under säsongen.

Pérez har jag ingen koll på alls, men han har ju uppenbarligen snabbheten, vilket Giroud tyvärr saknar, och han har ju uppenbarligen lärt sig var målet står i Spanien i alla fall och det står ju på samma ställe i England så vi hoppas på det bästa.

Japanen tvivlar jag på att han överhuvudtaget kommer att komma till England vare sig förr eller senare, men det kan bli en bra affär i alla fall.

Jacks utlåning kan bli ett riktigt lyckodrag om han får vara smärtfri, vilket väl i och för sig är ganska osannolikt, men om det ändå skulle inträffa tror jag han kan komma tillbaka som en riktig världsspelare.

Den största negativa grejen med fönstret tycker jag är att vi släppte Gnabry.  Det jag såg av honom i OS var väldigt positivt, tror han kan bli riktigt bra när han får växa till sig lite.  Perfekt att släppa på lån något eller ett par år, men sälja tycker jag var helt fel.

Var i Göteborg och såg träningsmatchen mot MC och tyckte det såg riktigt bra ut, men sedan kom man ju snabbt ner på jorden när serien startade.  Varför är inte våra spelare färdiga för att jobba stenhårt i 90 minuter när Pools och Leicester är det?  Även om det såg bättre ut i första halvlek mot Watford så var ju andra halvlek högst tveksam.  Det håller inte mot bättre lag.  Hoppas det är hård träning som gäller under uppehållet för dem som är hemma.

COYG Roffe

Bild för Christer Åhsman

Jag kan fortfarande inte förstå alla som tycker att det är en sån fantastisk idè att låna ut Jack Wilshere. Han är skadefri en av de bästa spelarna i Arsenal, och helt given i England. Då tycker jag att han ska spela för Arsenal och ingen annan klubb, kan alla ni bedöma att han inte kommer platsa i Arsenal denna säsong? Första gången på 20 år som jag ifrågasätter Wenger och beslutet i denna utlåning, kan dock vara detaljer som inte vi känner till.

Vidar 1933

Bild för Jonas Eriksson

bra skrivet som vanligt. Jag gillar inte försäljningn av Gnabry, men tror inte vi hade nått val? Och då fick vi väll skapligt betalt för en spelare som inte uträttat specielt mycket hittills i Arsenal tröjan? 

Utlåningen av Wilshere tycker jag är klockren och välbehövlig. Han behöver bygga upp sitt självförtroende och få regelbunden speltid. Bara då han han bli den spelare vi alla drömmer om. Så lycka till Wilshere.

Och xhaka ser bättre och bättre ut. Men är han inte lite "för" försiktig i närkamperna än så länge? Vill att han ska vara lite mer brutal och skoningslös. :)

Och ja fan vad jag längtar till den dagen då vi får in nytt frächt blod på coach bänken. 

 

Bild för Christer Åhsman

Hoppas ingen av er klagar på en alldeles för tunn trupp i höst/vinter då skador samt avstängningar kommer, hade varit bra att ha Wilshere då kanske....

Bild för Ola Svärd

Japp bra köp rakt av i sommar (undantag japanen då). Holding hoppas jag får spela LC eller liknande, minst. Ser riktigt bra o lovande ut. Jack ja - om han är hel så har Bournemouth gjort fönstrets bästa "värvning". På tok för bra för att spela i ett lag som kommer spela i botten och kämpa med näbbar o klor.  Hoppas bara han kommer användas på rätt sätt dvs offensivt. Tillsammans med bla Jordan Ibe kanske det kan räcka till nytt kontrakt. Helt klart mitt nya lag nr 2 numer. Viktig fråga - tar någon över tröja nr 10 nu eller vilas den till nästa säs?

"I will sign every contract Arsenal put in front of me without reading it.”

Bild för Davidsson och Mannen

FF// Alltså…En del av mig bryter nästan ihop efter att bara snudda vid tanken. Den sidan springer iväg och blir oerhört konspiratorisk, anklagar än det ena än den andre när orsak skall finnas. Den andra sidan av mig tänker lite mer som du är inne på: Att det faktiskt kan komma någonting gott ur detta, att denna utlåning kan innebära en vändpunkt för Wilshere vars krut brändes ut rejält de 18 första månaderna i seniortruppen och att hans kärlek till Arsenal är så stor att han, efter en lyckad säsong längs med sydkusten, kommer att vara 100 % redo för att återta den stora ansvarsbördan i Arsenal. Tänker jag. Men hjärtat säger någonting helt annat.

Roffe A// Tack skall du ha för berömmet! Och ja, visst ger fönstret en känsla av att vi faktiskt, bortsett från högerytterplatsen (VARFÖR lånade vi ut Campbel?), fyllt tomrum och inta bara ”numbervice” utan även kvalitetsmässigt. Inte heller jag hade scoutat våra nyförvärv men man läser, youtubar och skapar sig en bild av dem. Och jag ser verkligen fram emot nästa match.

Min känsla är att Mustafi kommer att ersätta den synnerligen lovande Holding bredvid Koscielny, att Xhaka kommer att ha sin plats cementerad till rotation/ev skadefrånvaro tvingar fram motsatsen och jag tror också att Pérez kommer att gå rakt in i startelvan. Inte för att han nödvändigtvis är bättre än Giroud, utan mer utifrån att Wengers användande av Sanchez som striker hittills vittnar om ett eventuellt nytt/nygammalt spelsätt. Vi har egentligen alla förutsättningar för ett bra omställningsspel (passningssäkert mittfält och rörliga anfallare/wingers) och i det passar Giroud egentligen lite sådär, varför Pérez med sin fart och fina teknik skulle/borde kunna fungera perfekt.

Var också och såg shittymatchen och tyckte även jag att det såg bra ut. Några detaljer som jag, bortsett från det redan uttalade med Xhaka, Özil, etc, tar med mig från matchen mot Watford är dels Cazorlas underbara tvåvägsspel (inklusive glidtacklingar) men även att Walcott plötsligt börjat röra på sig utan boll: Han jobbade hem, bröt Watfords passningar och rörde sig över till vänsterkanten för att göra sig mer spelbar, i det offensiva spelet, ibland. DET har jag saknat hos honom. Och det blev jag glad över att se. Apropå jobb och träning.  

// Nu kommer vi tillbaka till det som FF tog upp först. Jag tror inte att det är en idé som kommit från Wenger eller annan i klubben, för jag tror att klubben hade kommit att ha god nytta av honom under säsongen. Jag tror utlåningsidén kommer uteslutande från Jack, eller hans entourage. Big Sam tog tillfället i akt och piskade upp Wilshere rejält när han inte tog ut honom med hänvisning till bristande speltid (fatta vad Sam sitter och njuter nu, när han satt Wenger på pottkanten). Skall jag se någonting positivt med den så kan det, som jag var inne på i svaret till FF, vara bra för Wilshere, men för klubben finns det knappast något positivt, i varje fall inte på kort sikt.

Må hända att tanken är att han skall spela 35-40 matcher i år och sedan vara redo att göra detsamma i Arsenal nästa år. Nästa år då kanske Cazorla fasats ut eller sjunkit i peckingorder. Ett dilemma att ha i beaktning är att Wilshere, när han kommer tillbaka från lånet sommaren 2017, bara har ett år kvar på sitt kontrakt och då, precis som Özil och Sanchez, står inför den där avgörande omförhandlingen. Detta måste, tillsammans med Özils och Sanchez förlängningar lösas under innevarande säsong, annars har vi satt oss på pottkanten ännu en gång.

JE// Tackar, tackar. Jag lapar i mig och gottar mig i berömmets värmande sken. Försäljningen är ett bra light-exempel på  det dilemma vi kan komma att hamna i med Wilshere. Ett år kvar på kontraktet, en bra turnering i strålkastarljuset och en agent som vill snurra igång maskineriet. Enligt mig borde han ha knutits till klubben redan under förra säsongen, då klubben kunde givit honom en viss löneförhöjning (hade £10 K/veckan) och sedan roterat in honom i laget. För enligt mig så var han väldigt bra när han kom fram, vem minns inte målet mot Swansea, och borde haft en tämligen ljus framtid i klubben. Nu får artonåringarna The Jeff och kanske även Willock stiga fram och ta den rotationstiden.

Och Wilshere.. tja. Hjärnan säger mig en sak, hjärtat en annan. Och sammantaget tycker jag det är en rejäl chansning. Men som jag var inne på tidigare, så tror jag inte detta var klubbens beslut. Wilshere ville återfå sin landslagsplats och krävde kanske garanterad speltid vilket Wenger nog hade svårt att lova? Men kring Xhaka håller jag med dig och Watford satte inte honom på något vidare prov rent defensivt/fysiskt. Jag tror att han kommer att spela med Cazorla eller Ramsey mot lag då vi kommer att ha merparten av spelet men tillsammans med Coquelin eller Elneny mot lag där försvarsspelet kommer kräva mer. Sedan har ju youtubesnuttarna (återigen…) visat att han kan spela tufft varför han, precis som du är inne på, verkar hålla igen något i denna nya miljö. Eller så har Wenger givit honom dess order, vem vet?

T.A// Japanen ja… Han hade jag ju helt glömt bort, undrar varför? :-) Holding, jajamensan. Med rätt stöd av seniora kollegor tror jag han kan bli riktigt bra och där skall Wenger ha en eloge. Angående Wilshere så har du nog ovan läst vad jag tror är orsaken till den utlåningen och det är inte Wengers vilja. Sedan tror jag, återigen, att utlåningen kan vara bra för Wilshere själv, bara vi klarar oss under tiden och att han har vett nog att komma åter till fadershuset utan problem (läs: jobbiga kontraktsförhandlingar). Och nr 10, den skall vara ledig till sommaren 2017 då lille Jack tar den åter!

Bild för B-G

Väldigt många som dyker upp med Gnabry som sin personliga favorit efter är det ringa 8-10 matcher på 4 år? 
Inget personligt riktat till just dig, men jag tror det är 15 gången idag (twitter, div medier) jag såg just personlig favorit ang Gnabry när jag läste din texten.  Tycker det är intressant företeelse. Lite som Rosicky...även om han nu spelade 170 matcher på 10 år och gjorde en del fina strutar :)

Twitter @grvdga

Bild för Sral

Ja, jag missade t om väldigt mycket av OS, så har inte sett honom spela på...två år sådär. Gnabry hade dessutom bara ett år kvar på kontraket, så bättre att casha in där ändå. Wilshere har inte heller spelat mycket på sistone, och jag har svårt att se vem av Xhaka, Cazorla, Özil eller Ramsey han ska peta i dagsläget. Jack behöver spela mycket och vara en viktig spelare i en säsong, då hoppas jag att han kan bli det för oss i framtiden. Cazorla är ju inte purung, t ex.

Bild för Fredde

Även om spelarna vi köpte är bra och den biten som klubben gjorde är klart godkänt så kan jag endå inte ge annat än underkänt för fönstret. För när man får spelschemat så får man helt enkelt anpassa säsongsuppladdning och planen för spelarmarknaden. Klubbens agerande har kostat oss poäng genom att inte ha framförallt mittbackar klara till Liverpool och Leicester. Och det hade kunnat straffa oss ordentligt mot Leicester eftersom vi chansade 90 minuter med Koscielny som inte var redo för 90 minuter.

Om det skulle vara Koscielny eller Mustafi som skulle vara redo till Liverpool hemma låter jag vara osagt, men man slänger absolut inte in en 20 åring och en 21 åring i mittförsvaret och hoppas att det ska hålla.

Visst behöver spelarna i fråga ledighet för att återhämta sig, men vad säger att de inte kan ta 4-5 slappdagar mitt under säsongen där han får åka iväg och ta igen sig? T.ex att Koscielny får det direkt efter M'boro hemma, då missar han en ligacupmatch och kommer hem till fredagsträningen. Eller att man då rentav känner att man kan undvara Koscielny helt i den matchen så får han 9 dagars ledighet, ligacupen hade han endå inte spelat i. Vilket i mina ögon borde göra underverk för spelarna som ska göra 50-60 matcher per säsong.
Det kanske finns en otroligt bra anledning till att ingen klubb gör så men jag ser inget problem i att göra så och ha sina spelare redo för Liverpool och Leicester som är svåra matcher för vilka lag som helst.

You win some, you draw some

Bild för Davidsson och Mannen

B-G// Jag förstår vad du menar och har personligen haft lite svårt för hypen som tenderar att bildas kring vissa lovande ungdomar. Ofta väldigt spännande, men långt steg kvar att ta från lovande 16-åring till etablerad seniorspelare. Och jag undrar ofta varför det blir så och vad det står för. Min genaste tolkning är att dessa ungdomar, såsom Gnabry, Zelalem, The Jeff etc ofta får symbolisera drömmen om en ljusnande framtid. Där vi som Arsenalister inte behöver sköljas av besvikelser på transfermarknaden eftersom vi fått fram egna guldkorn. Såsom Fabregas eller Wilshere när dessa kom fram. Vi behöver liksom få drömma och dessa Young Guns blir bärare av våra projektioner och drömmar. Vad tror du om den?

Och jag tror att detta gäller även mig, kanske även kring Gnabry. När han slog igenom, hösten -13, då alla andra var skadade och han var typ 17 år föll jag pladask för hans både rörliga men till skillnad från många andra unga Arsenalspelare på kantpositionerna, både tekniska och intelligenta spel. Han lovade mig stort med dessa insatser och med det stundtals fantastiska samspelet med Özil. Sedan kom knäskadan och den långa rehaben följt av en klassiskt Arsenals utlåning, som kan ta död på vilken lovande karriär som helst. Nu vet vi inte var Gnabry står, men för mig finns hans hösten -13 kvar och då känns det lite kass om han blommar ut i Bremen för att sedan gå till Bayern och bli stjärna där.

Sral// Visst gjorde hans kontraktsituation att vi stod i underläge och han (läs: hans agent) i överläge. Men här trodde jag att Wenger jobbade mer långsiktigt, det är ju det här han skall vara bra på. Att binda dessa lovande talanger till klubben och leda dem över svåra utvecklingssteg såväl som omförhandlingar. Utveckla, leda och locka, jag trodde det var Wengers sak? Egentligen är det väl samma sak med Wilshere och med Campbel, eller?

Apropå framförhållning så borde ju dessa situationer: Wilshere och Gnabry, inte kommit som en chock för Wenger, varför utlåningen av Campbel idag framstår som än märklig med tanke på att ytterpositionerna nu är så lövtunna att två artonåringar står som rotationsalternativ att tillgå. (Sedan kan det ju vara så att Wilshere vägrade gå tillbaka till den kantplats som han kom ifrån och som, utifrån den konkurrens som finns centralt, kanske var det som fanns att tillgå för honom? Och då är liksom kantproblemet inte hans.)

Freddee// Som jag nämnde i texten så är jag lite kluven till denna fråga. För å ena sidan så har vi 35 matcher kvar på oss att använda vår nu stärkta trupp. Å andra sidan har vi redan tappat fem oerhört viktiga poäng gentemot de lag som borde vara våra konkurrenter i jakten på den plats som borde vara den vi siktar på, nämligen förstaplatsen. Så ja… jag förstår vad du menar och hur du tänker. Man har ju, inte helt utan avund, år efter år sett lag som Manu och Bayern göra sina dealar i tidig juni. De får förvisso betala lite mer, men trupperna är satta och trimmade i god tid till ligastarten. Och vi vet ju alla vad en god ligastart kan göra med ett lag, hur den luften under vingarna kan lyfta kollektivet och hur dessa goda nyheter också kan förändra hela kontexten kring en klubb.

Så ja, jag förstår hur du tänker och säger inte emot dig. Sedan har du en såväl god som omtalad poäng i dessa ”slappdagar” som tillsammans med Wengers akilleshäl i trupprotation skapat mången huvudbry för oss Arsenalister. För när Leicester vann ligan i våras så var de ju inte direkt övertränade. Ranieri gjorde till och med en poäng av den vila han tvingade spelarna att ta och tja, det gick ju inte så illa. Kanske något för Wenger att se över, när man ställer deras skadelista bredvid vår. Och dessa två frågor, sommarsemester vs slappdagar under ligans gång, går ju på många sätt faktiskt i varandra.

Bild för Fredde

Alltså grejen är att vi fick inte Mustafi billigare nu än vad rapporterna sa att vi hade fått om vi värvat honom innan. Perez? Hade en klausul som vi aktiverade. Jag ser inte vart vi sparade pengar med facit i hand. Och för mig är det inte helt otänkbart att vi är ca 7 poäng ifrån ligasegraren när vi summerar säsongen och då kan man se tillbaka här och säga "varför hade vi inte laget redo när säsongen började?". För då är 5 poäng en skillnad som gör att det blir nerv i titelstriden och då kan laget framför oss kanske halka.

Med det sagt så är ett kryss borta mot Leicester ett resultat som förmodligen väldigt många lag kommer vara nöjda med. Liverpool hemma? Gör vi 3 mål ska vi bara vinna på hemmaplan.

Jag kommer ihåg att han gjorde det med Van Persie, att han fick en veckas semester mitt i säsongen för att hålla sig frasch i kropp och knopp i en match mott ett lättare lag på hemmaplan. Grejen för mig är också att om man har Sanchez eller Özil på bänken en match så kan man skicka in han sista 30 om så krävs mot t.ex M'boro hemma, Sunderland hemma, soton hemma osv. Som han gjorde förra året och chansade med Sanchez mot Norwich borta (var det va?) är idiotiskt. Och chansningen med Koscielny gick hem mot Leicester borta nu men det var någon sekvens där han tog sig för baksidan, där och då såg man ligatiteln springa iväg ännu en gång innan säsongen knappt börjat. Som tur var så var det ingenting.

You win some, you draw some

Bild för Davidsson och Mannen

Freddee// Nej, jag tror inte heller att Mustafi kostade mindre än han gjort i början av fönstret, snarare tvärtom i och med att Mertesacker redan var skadad och Gabriel skadade sig under processens gång. Det jag menade var generellt att tidiga affärer brukar kosta lite mer, detta tokfönster som parantes, eftersom köparen verkligen är på och därför riskerar att blåsa upp priset. Men som sagt, detta fönster var ju ändå knasigt och något vidare billigare tror jag inte det blev.

Gällande Pérez tror jag att han hade gjorts uppmärksam om vårt intresse tidigt, men att vi sedan satt och hoppades på att fånga en ännu större fisk, men att Pérezaffären genomfördes när denne storfisk visat sig inte vara till salu eller intresserad av oss. För precis som du säger, han hade en redan fastställd summa, så där var det näppeligen monetära orsaker till den sena tidpunkten.

Sedan, tre mål hemma mot foolsen. Herregud vad det skall var tre poäng och hade Holding, som du varit inne på, haft en senior kollega att luta sig mot istället för den, för stunden, något orolige Chambers, hade de tre poängen varit våra och detta tapp, håller jag med dig, är och förblir bedrövligt. Så du märker att jag är rejält kluven till frågan?

Sedan håller jag helt med dig om viloperioder under säsongen samt rotation och att ha stjärnorna beredda på bänken, redo att hoppa in om "reserverna" inte lyckas ta de tre poängen på egen hand. Egentligen inte något konstigt, eller hur? Istället har Wenger en tendens att krama musten ur stjärnorna vilket gör att de tappar form, men också att någon inskolning av de unga inte sker i lugn och ro, utan i akutlägen då skadeh-vettet kickat in. Detta är och förblir, tillsammans med matchcoachingen, en av Wengers absolut svagaste sidor. Så absolut, här är jag helt med dig.

Bild för Sral

Men D&M. Vissa ungdomar lyckas man med, vissa inte. Vi kan prata om att han inte lyckades knyta upp Gnabry eller så kan vi prata om den totala motsatsen med Bellerin och Iwobi. Som Pelle brukar säga, ser man det man vill se. Förutom kontraktssituationen hade Gnabry en lång och komplicerad skada bakom sig, då får man finna sig i att bli utlånad och spela sig i form någon annanstans. Kanske är det ibland ett test av karaktären? Wilshere tycker jag inte att vi ska ge upp hoppet om än, det kan potentiellt gynna oss enormt om han får en säsong där han får spela mycket i bältet. 

Freddee, underkänt är väl lite väl hårt? Inte ens godkänt? Det som drar ner betyget för mig är också att det dröjde med värvningarna, men det hade ju också kunnat ställa till det rejält att spela med Kos från match ett, eller om man skulle värva Mustafi tidigare och bara stoppa in honom utan att få tid att förbereda sig. Det hade kunnat vara precis lika illa. Och uppenbarligen räcker det inte med att ge fyra-fel lediga dagar under säsongen. Ibland händer det ju att spelade vilas mitt i, så det är ju inte nog. Vi är inte heller ensamma om att ha vilat några spelade från start, eller hur?

Bild för Davidsson och Mannen

Sral// Men Sral. :-) Oavsett vad Pelle brukar eller inte brukar säga så är det precis som du är inne på: Man lyckas med vissa och misslyckas med anda. Men även om det är så, kan man dels identifiera både de man lyckas med, exempelvis Bellerin, och erkänna eventuella misslyckanden, såsom kanske Gnabry (i vissas ögon även Wilshere, men det är en annan diskussion). Men med detta sagt har man ju även rätten att både känna glädje över de man lyckas med och ledsamhet över de man inte lyckas med. Och jag är lite smådeppig över Gnabry. Gnabry som, om man får tolka utlåningen av Campbel, antagligen ingick i Wengers planer, men som -precis som både du och jag varit inne på- satt i en delikat kontraktssituation med en chansningsasterix i form av skade-CV i ena kanten.

Så rätt eller fel, oavsett var man ser, så kan man ju känna som man gör? Och där kan man ju känna olika, eller hur?

Bild för Sral

Absolut att man kan känna en besvikelse! Jag tolkade det bara som att du drog slutsatsen att Wenger inte är bra på att få fram talanger längre, och då blev det ett "men D&M", en spontan reaktion. :-)

 

Bild för Andreas Näsström

Jag tycker som D&M nyss var inne på att det känns som länge sedan ungdomarna på allvar fick chansen.  Både Bellerin och Iwobi som nämns tycker jag inte FICK chansen utan snarare TOG chansen. Dom sattes på gräset som en reservplan, man var tvungen till det pga skador. Det kanske är värt en ännu större eloge till dessa spelare, som klev fram när dom verkligen behövdes och inte vek ned sig

Men behöver det vara så tvunget läge? Att låta något prospekt starta en hemmamatch mot lättare motstånd med tyngre alternativ på bänken ger chansen både till vila åt tungt matchade spelare såväl som nyttig hetluft till någon coming-man. Känns knappt som att man ser detta i ligacupen, endast ett föremål för försäsongsmatcher?

Bild för Sral

Nej, det är sant. Sällan man ser talanger spelas in försiktigt, även om jag tycker så var fallet med Iwobi. Han fick ju till en början spela i cuperna istället för Özil, sen tog han en mer ordinarie plats längre fram. Sanogo har också fått chanser, även om det inte har gått som man hoppats. 

Bild för Tomas Horvatic

Handlar det inte lite om vad spelaren vill också? 
Wilshere ville bli utlånad och helt rätt att då göra så.
Cambell hade nog inget emot att dra iväg igen, väga spel varje vecka mot att mest nöta bänk i hans ålder är ju eg inget svårt val.
Ställer även den frågan när det kommer till Gnabry. Det kom in ett bud, spelaren har ett år kvar och kan rent av inte varit intresserad av att förlänga. Då ska man sälja enligt mitt sätt att se det. Missnöjda spelare gör ingen nytta i en fotbollsklubb.
Må vara ett naivt sätt att se det men säger bara att det KAN vara så :) 

Måste även flika in att folk är lite väl hårda kring Chambers insatts mot Liverpool. Kolla matchen igen så ska ni se att det fanns andra faktorer. Monreal gjorde sin sämsta match i Arsenals tröja..Inte mycket som blev rätt för honom. Understödet till mittbackarna var inte bra. Så fler faktorer än två unga mittbackar som ledde till det usla resultatet

Om du inte kommer ihåg det har det aldrig hänt...

Bild för Sral

Ja, det gäller väl faktiskt alla tre, att de ville något annat. Campbell sa ju också att han ville lånas ut, eftersom han vill spela mer än begränsat. Så tror inte att det är ett naivt sätt att se det, utan att det faktiskt är så det ligger till. :-)

Japp. Det är så enkelt och så tröttsamt att man utser en enskild spelare till syndabock. Jag ser så många "Chambers kommer aldrig att bli något" nu, men att man aldrig lär sig? Hur många spelare har man inte dömt ut som sedan blev något? Koscielny t ex, han gav ett kaotiskt intryck i början av sin Arsenal-karriär.

Bild för Tomas Horvatic

Jag gillar chambers! Han kom in och gjorde bra ifrån sig i början av sin Gunners karrär.
Utlåningen till Boro kommer göra honom gott.

Bellerin hade det oskå lite tufft i början, Henry öste inte in mål direkt osv osv.

Skönt att man inte är naiv :) 

Om du inte kommer ihåg det har det aldrig hänt...

Bild för Sral

Ja, jag tror också att det kan bli något bra av Chambers. Det fina i kråksången är att Holding och Chambers verkligen har tiden för sig, när Koscielny och Mertesacker måste ersättas har vi ju Mustafi och Gabriel som har mer erfarenhet.

Bild för Davidsson och Mannen

Heppe, Sral och TH// Tack för gott snack, god puls i kommentatorsfältet, det mår en gott av! Personligen är jag lite soft för alla dessa young guns vi producerar/producerat genom åren. Och då blir det ju lätt, som jag var inne på tidigare, lite deppigt när de antingen vissnar istället för blommar ut eller lämnar oss just inför potentiell utblomning.

Gällande Gnabry har det nu börjat viskas rejält om att Bayern betalade en del av de ca £5 mille vi fick för honom och detta för att de, i Gnabrys personliga kontrakt, fick en förköpsklausul inskriven. Detta är ju självklart obekräftade rykten och kan vara som vilket sk-tsnack som helst. Men är det sant kan detta också vara en förklaring. För vilken tysk ungdom, på gränsen till genombrott med eventuell känsla av att ha kört fast i sin nuvarande klubb, skulle motstå locktoner från Tysklands absoluta topplag? Även om jag tycker som jag vill om det, så kanske Gnabry och hans pappa fick ett erbjudande de kände att de faktiskt inte kunde säga nej till? Och då kanske heller Wenger, med eller utan smörande, hade något att säga till om. För vem vet hur länge det här eventuella Bayernsmörjandet av agent och fader har hållit på? Okej, nu spekulerar jag bara hej villt, men ändå.

Att Chambers lånades ut till Boro tycker jag är perfekt och en rejäl möjlighet för honom att visa att han håller det han lovade i Soton. Men Wilshere känns fortfarande bara ledsamt. Men det är ju bara jag, gamla sentimentala jag.

Bild för Sral

Det kan ju också vara jättebra för Wilshere att lånas ut. Det är ju särskilt viktigt för honom att spela mycket nu, och vi kan liksom inte vara så beroende av honom när vi inte vet hur hel han kan vara. Det kan vara jättebra att få en säsong i Bournemouth!

Bild för Davidsson och Mannen

Sral//1: Ja, den känns klockren. Chambers har gått från utropstecken till frågedito varför en utlåning skulle kunna stärka honom och göra att den succetionsordning du nämner underlättas.

2: Den där Wilshere och hans utlåning... Alltså, när jag säger att det bara känns ledsamt så är det ur ett perspektiv av att han, vid det här laget, borde ha varit förste man att tas ut i startelvan, samt att det gör ont i mig att bara tänka mig han i annat lags tröja än vår. Sedan kan nog utlåningen vara bra, för Wilshere både på kort och lång sikt och för Arsenal kanske på lång sikt. Så på ett plan är jag med (huvudet alltså). Däremot tror jag att han skulle kunna/kommer att bli saknad i vinter.

Ramsey är redan skadad (återkommer om ca 1-2 veckor) och har ett småelakt skade-CV även hand. Detsamma har en Cazorla som inte bara åldras och tappar tempo (fortfarande genialisk med bollen) som även omgärdats av stygga rykten om att spela på sprutor etc (nej, har inte länk här heller, attans vilken skvallerbytta jag är idag). Elneny åker till ACoN varför han är rökt januari/februari (och då tänker jag inte ens Gervinho-rökt -att man är borta för evigt efter ett ACoN), varför enorma möjligheter till spel borde ha legat framför Wilshere.

Det är något i den utlåningen som gnager mig. Och det är kanske inte bara nostalgi blandat med brustna drömmar om en ny Captain Fantastic på det centrala mittfältet. Hmmm.

Bild för Sral

Grejen är väl att Wilshere har en lång väg att gå innan han blir en Captain Fantastic. Både vad gäller konsekvent speltid och utveckling som spelare, men också sin fotbollshjärna. Du har en klar och bra poäng i att vi inte är säkra på hur mycket Ramsey och Cazorla kan spela och att Elneny spelar ACoN, men är det liksom ett bra argument för att behålla Jack? "Du KANSKE kan få spela mycket där runt december-januari, när skador och annat faller på"? Detsamma gäller ju att Chambers SKULLE kunan behövas om Mertesacker och Gabriel är skadade ännu längre än vi tror samt om Koscielny och Mustafi åker på jobbiga skador de också. Näe, jag har faktiskt en bra känsla med båda utlåningar.

Bild för Davidsson och Mannen

Sral// Det är gott att du har en god känsla inför dessa utlåningar och även jag inser att Wilshere har lång väg att då. Men det är kanske detta sistnämnda som gör mig lite skraj? Att vägen runt Bournemouth kanske inte leder tillbaka utan bort? Den är jag skraj för. Det samt detta, eventuella eller troliga, underskott vi kommer/kan komma att stå inför. Jag förstår din retorik att man inte kan hålla kvar en spelare för att han kanske kan komma att få speltid, men jag hade kännt det oerhört mycket bättre om lånet varit året ut och att han sedan skulle ha återkommit till oss 1/1 2017. Men sådana lån kanske inte är okej inom ligan. Någon som vet?

Bild för Sral

Jo, det förekommer väl med halvårslån också? Vet inte om Bournemouth hade varit lika pigga på ett sånt lån? Ja, jag är väl också medveten om att det lika väl kan gå illa eller inte tillräckligt bra, och att Jacks väg i Arsenal är till ända, men jag ser det här som en möjlighet ändå. Och om han mest skulle vara skadad den här säsongen också, ja, då kanske det inte blir så mycket av honom? Jag tycker bara att om han har en säsong utan eller med få skador så är det så otroligt viktigt att han får spela mycket och regelbundet, och det får han inte i Arsenal just nu. Det kanske är lättare nästa säsong om han har hittat formen och en sådan som Cazorla tappar?

Bild för Davidsson och Mannen

Sral// När jag läser ditt svar dyker den klassiska glaset-halvtomt-eller-halvfullt-dilemmat upp i mitt huvud. Och det är nog där vi landar. Du ser helårsutlåningen som en möjlighet (för Arsenal), jag ser den som en risk (för klubben). Och jag vet att det är Krösa-Majan som ojar inom mig och jag önskar att jag såg situationen som du. Och jag hoppas att du får rätt, att vi klarar oss bra med det vi har medan JW visar att han är Arsenalmaterial (för att sedan komma åter till oss till våren). Så får jag låta min Wilshere-i-fel-tröja-fobi gå i terapi under säsongen!

Bild för Sral

Så kanske det är. Jag gick faktiskt och tänkte på Wilshere under min promenad till jobbet idag, och mina tankar landar någonstans att det är så mycket upp till honom nu. Att han behöver en rejäl säsong med många spelade matcher, och att han annars riskerar att inte bli den spelare vi alla tror och hoppas att han kan bli. Jag skulle väl allra helst sett honom bli utlånad i en halv säsong, inte en hel, men nu kan han helt enkelt koncentrera sig på att spela mycket och vara hel. Om inget går fel kommer han att vara given och viktig för Bournemouth, och då vinner vi ändå på det. Men jag är väl mest orolig för att vi inte ska klara oss med det vi har nu, även om det är ett ganska tunt argument för att inte låna ut en spelare. Väldigt mycket kanske, trots allt.