Medlemmar: 7255 st.
Visa menyn

First of The Gang to Die

Davidsson och Mannen
tis 19 jun 2018 kl 15:21

I torsdags förmiddag släpptes grundstommen till spelschema för säsongen 2018/2019. Självklart skall alla sändande Tv-bolag, vilket nu för tiden är ett tämligen flertal, in och säga sitt, röja runt och ändra själva speltiderna och i många lägen även matchdagar, men vi vet från och med då ändå det huvudsakliga gällande ligastarten kommande säsong. Och vilken säsong sedan och framför allt, vilken start. De överlägsna ligasegrarna manchester city kommer till Emirates följt av att vi tar en tripp nerför Fulham Road för att möta chelsea följt av The Shopping Mall Superstars från Stratford. En överlägsen ligasegrare och två derbyn. En för stunden famlande klassresenär och två felaktigt fortsatt frigående ekobrottslingar med blod på sina händer. Vilka sensommardagar. Vilken start. Och detta samtidigt som transferfönstret slås igen samtidigt som första ligamatch blåses igång.

Även om jag tror att West Ham säkert kommer att vara ett avsevärt starkare lag under Pellegrini än vad de förra säsongen var under Moyes och Bilic och även om jag ser att de spelare de ryktas fiska efter verkligen skulle kunna ta dem närmre det nästa steg, som arenabytet skulle ha borgat för, så ser jag de två första matcherna som de svåraste. Och det är även om dessa två matcher, city hemma och chelsea borta, som det mesta snacket kretsat. Ny säsong med delvis nytt lag och framför allt med något så exotiskt som en ny Arsenalmanager. Och så åker vi på shitty och chelsky det första vi gör. Det första Emery gör som tränare för laget. Kunde det verkligen ha blivit värre för oss och vår nye manager? Är inte detta så gott som sämsta möjliga start?

Mången har under veckan som snart gått, ropat i högan sky. Vi tar noll eller maximalt en poäng på de tre första matcherna och är definitivt helt chanslösa mot de oljedopade storlagen, till bredden fyllda med världs- och fixstjärnor. Emery kommer få sig sitt livs chock över de engelska lagens höga tempo, Arsenal kommer, som brukligt är, vara som paralyserade när vi möter storlag och ropen om den nye managerns avgång kommer allt mer att sippra ur Emirates katakomber när vi blivit tillknycklade av Hammers. Tänk om vi ändå kunde ha fått en lättare start på säsongen, tänk ändå om Emery hade kunnat få en lagom hanterbar inskolningsperiod och tänk om vi hade kunnat få typ Brighton & Hove hemma följt av Watford borta. Eller nått. Allt förutom detta, vad som helst hade varit bättre och efter noll poäng på tre matcher kommer absolut Emery att bli förste manager att hotas av sparken när sommar blir till höst. Visst blir det så. Eller hur? Eller? Eller inte?

Jag tror precis tvärtom. Jag tror att vi har fått den näst intill optimala starten på tävlingssäsongen 18/19 och jag tror att den förvisso hade varit katastrof för vår forne manager Arsène Wenger men är så gott som perfekt för vår nye tränare, Unai Emery. Självklart ligger inte dessa två tämligen svåra matcher allena till grund för hur Emery kommer att bygga och forma nästa säsongs Arsenaltrupp och självklart är säsongen lång med tämligen olika former av utmaningar framför laget. Men när vi nu har en tränare som uppges ha ett avsevärt större omfång av, skall vi säga …taktisk medvetenhet än sin föregångare, är jag övertygad om att dessa matcher kommer att bli en tillgång snarare än en belastning för oss. Där Wenger var som bäst där vet vi inte var Emery står, men vi vet att Emery är som bäst där Wenger under sina sista år i klubben, var som sämst. Och just där, i den typen av matcher, inleder vi säsongen.

Emery är sedan tiden i Spanien van att hantera lag med sämre ekonomiska förutsättningar än merparten av motståndet. Han är en taktiskt slipad tränare med diger erfarenhet av att slå ur underläge och av att lyckas få ut mer slutprodukt än totalsumman av förutsättningarna. Tiden i psg blev inte riktigt vad varken han eller nepotisterna i klubbens ekodopande styre hoppades på och många tungor har talat om att Emery inte riktigt lyckades översätta sina färdigheter i ett ständigt bollrullande possessionsspel. Så hur spelar ett lag som mest framgångsrikt boll mot city? Och hur göra det bäst borta mot chelsea? Genom runtrullande possessionsfotboll? Genom 80/20 i bollinnehav eller genom att vara tekniskt bättre spelare för spelare än motståndarna? Nej, så är inte läget, så är inte laget. Snarare tvärtom.

Skall du besegra ett lag som manchester city eller för den delen ett hemmaspelande chelsea är det taktiskt utlagda fällor, stramt upptightad defensiv och fartfyllda omställningar som är nyckeln. Din eventuella fotbollsideologiska övertygelse måste stå tillbaka för det pragmatiska eller rent av cyniska, något som vi arsenalister har blivit smärtsamt påminda om gång efter annan. Men vad sägs vara Emerys absoluta styrkor som tränare? I vilka lägen är han som bäst och vad har han gjort när han när han varit som mest framgångsrik? Jo, just precis detta. Stabil defensiv, taktiskt kluriga utmanövreringar och en förmåga att slå till när motståndet som minst anar och är som minst förberedd. Så varför skulle inte just detta kunna ske mot just mot dessa storlag, dessa ekonomiska megalomaner och dessa inte lite hybriska fotbollsmonster? Lag fulla av just säsongsuppstartade VM-stjärnor, lag fulla av förväntningar, lag som absolut liksom bara i förbifarten skall avfärda den fula ankungen, Arsenal.

Varför skulle inte dessa, på förhand förmodade första steg mot en säker död, bli Emerys språngbräda där han tar klubben med sig upp i ligatoppen? Jag tror att de kan bli det, jag tror att Emery faktiskt är vad Arsenal behöver och att dessa matcher är precis vad Emery behöver. Jag har för länge sedan slutat att tippa och att spela på matcher, detta eftersom storleken på mitt fotbollshjärta allt som oftast övergår storleken på min fotbollshjärna. Men här, i detta läge vill jag ändå våga göra ett försök, här vill jag ändå tippa och jag vill göra det ur just detta perspektiv. Jag tror att vi minst har fyra poäng efter de två första matcherna. Minst. Vi får en smått perfekt start på ligasäsongen och därefter bär det bara …ja, vart bär det sedan? Efter denna perfekta start? Då bär det…

Kommentarer

Bild för Andreas Näsström

Jag hoppas du har rätt käre D&M! Det är ju precis dom här egenskaperna man hoppas Emery tar med sig - förmågan att vinna matcher med taktik och finess snarare än genom enorma spadtag ner i Amerikanska (eller värre) pengafickor!

Personligen är det med fruktan och hopp man kikar på spelschemat. För visst ser det överkomligt ut mot hösten om vi klarar av elddopet i de första 2-3 matcherna. Två stora frågetecken: Hur många av Chelseas och Citys bärande spelare blir och klarar dom sig utan? För Argentina, Brasilien, Tyskland, Frankrike, Belgien och allt vad dom heter lånar en hel del kvalitet från dessa lag - något vi brukat vara väl medvetna om men nu plötsligt inte drabbas lika tydligt av så första omgångarna har vi kanske den fördelen. Frågetecken nummer två - hinner vår hjälte sätta sin stämpel och förädla och förvandla det här laget till den slipade maskinen som efterfrågas? Som håller tätt bakåt och är ur startblocken nästan innan skottet går när det vankas omställning? Det återstår att se men några sådana insatser har vi ju faktiskt mäktat med även under Wenger så hoppet lever! Blir svettigt i soffan direkt men spännande ändå!

PS! Och det här är ett stort sådant! Vart har dina bilder tagit vägen? Dom som brukade dyka upp halvvägs genom styckena sådär för att cementera känslan du ville förmedla. För att en bild säger mer än 1000 dödliga ord och kanske mer än i så fall 50 från D&M? 

Bild för Davidsson och Mannen

Andreas Näsström// Ja, visst vore det nice, att man fick rätt för en gångs skull. :-) Men precis, de har fler frågetecken att förhålla sig till även om vi har ett stort i alla nyheter och ja, jag tror att Emery kommer hinna sätta sin prägel på laget. För dels är det ju, som du är inne på, ganska många spelare som inte åkt till Rysslands-VM och dels har Arsenal tämligen rikligt med träningsmatcher inför ligastarten. Så ja, jag tror och hoppas det.

Gällande bilderna: Visst saknar man dem. Men det är inget medvetet val utan mer en konsekvens av att jag inte längre kan lägga upp bilder på hemsidan. Då bildstorlekssidan brukade hoppa fram där kommer nu endast en skylt om att jag skall logga in, alternativt bli medlem i klubben fram. Någon administratör som vet problem och lösning? Vore görnice om de kunde göra comeback. För som du, Andreas är inne på, de säger mer än ...ett antal ord!

Bild för Sral

Egentligen tänker jag såpass långsiktigt med Arsenal nu att oavsett hur det går de första matcherna på nästa säsong spelar det ingen större roll. Tror nämligen inte att vi slår oss in i topp fyra direkt, inte nästa säsong. Klart jag kommer följa Arsenal med precis lika stort intresse som förut (efter förmåga får jag säga, ska vara pappaledig från augusti till årets slut), men har inga särskilda förhoppningar på att vi kommer bli så mycket bättre direkt. 

Bild för Davidsson och Mannen

Sral// Visst är din inställning sund och självklart sker förändring, så drastisk som är nödvändig i Arsenal, över en VM-sommar. Men jag är generellt optimistisk och specifikt optimistisk inför dessa två matcher (detta i kontrast till det många tunga suckar som hördes när programmet offentliggjordes).

Vidare känner jag, både inom mig själv och bland många Arsenalister, en oerhört efterlängtad lust. För första gången på länge är det roligt att vara Arsenal. Det är lustfyllt. Och det är framför allt inte så tungsint som Wengers, om än fotbollsideologiskt vackra, så kraftdränerande kamp mot fotbollsetablisemanget och dess moderniteter (vad vi än må tycka om dessa). Många verkar känna sig befriade från den tröghet, motvilja och väderkvarnskamp som präglade klubben under Wengers sista år i den. Och det känns oerhört skönt. Som den höga luften efter ett åskväder.

Bild för Sral

Självklart har du en poäng i det, och jag tycker också att det var dags för en förändring, men jag var nog generellt sett inte lika negativ till hur Arsenal sköttes innan, och kommer inte vara det nu heller. Lusten att följa Arsenal är liksom oförändrad vad gäller vad klubben gör - det som gjort att jag personligen tappat sugen emellanåt är istället fansen. Som jag tidigare sagt, det är helt i sin ordning att kritisera klubben, men det har handlat om sättet man gjort det på. Det har vi pratat om förut, och vi behöver inte dra det en gång till. Men den där sköna känslan känner jag själv inte riktigt än - däremot ska det bli mycket spännande att följa denna nästa era i klubben!

Sen tror jag visserligen att förändringen i klubben skedde redan när Mislintat och Sanllehi anställdes, så den har egentligen redan pågått ett tag. Med andra ord, kanske kan detta gå snabbare än man trott? Återstår att se.

Bild för Fredrik Melkersson

Sral, jag måste bara säga att jag håller med dig i så mycket som du skriver! Du verkar vara en mycket klok människa! :)

 

Bild för Davidsson och Mannen

Sral// Visst påverkas känslan inför nuet utifrån hur en kända då. Och personligen var jag trött på hur klubben sköttes i ganska många år, då vi succesivt gled längre och längre från toppen och det trots att arenan skulle börja leverera. Det visade sig då att det inte längre gick att skylla på ekonomin, att andra hade mer cash och bättre förutsättningar, vi var helt enkelt inte så bra längre. Wenger hade inte längre vad som krävdes och utvecklingen hade gått om och ifrån oss.

Så därför är jag oerhört förväntansfull och optimistisk inför allt detta nya. Emery och, som du är inne på, Mislintat och Sanllehi tillsammans med Gazidis, det känns som att vi sköts mer proffesionellt när allt inte behöver passera en mans nålsöga. Och detta gör att jag är oerhört hoppfull.

Bild för Henke

Visst är ”there-is-always-a-next-season"-känslan härlig?!? Och särskilt när det äntligen sker förändringar så apatin från senaste säsongerna börjar ge sig. Nu tänker vi positivt och ger Emery en fair chance!

Henke

Bild för Sral

Absolut, jag är också förväntansfull inför den här säsongen!

Bild för Davidsson och Mannen

Henke och Sral// Ja, visst är den go. Och, som du och många med dig, är inne på: Nu äntligen sker förändringen. Det kan säkert komma att bli tufft många gånger och Emery har säkert en utmaning framför sig, men klubben känns allt mer som en ordentligt skött klubb. Inte som ett enmansprojekt, styrt av en -förvisso fantastisk fotbollsideolog. Och jag är verkligen positiv inför detta nästa steg och jag tycker det är fantastiskt att/om de två lägren kan upphöra och bli en fansskara.

Bild för Sral

Det sistnämnda har jag gett upp. Tror inte det kommer ske. Snart kommer näthatet välla över Emery också. Kolla bara vad som hände Durmaz.

Däremot känns modellen för hur Arsenal sköts nu mycket intressant. 

Bild för Davidsson och Mannen

Sral// I know the story. Men tänk dig en fansskara som drar åt samma håll, som inte polariseras i olika läger och som inte är låst i för och emot någon? Där vi kan backa från det patetiska näthatandet till den gemensamma kärleken till laget i våra hjärtan och använda den kärleken till att vara respektfulla och okej mot varandra? Även om vi tyckar olika i sakfrågor? Kanske?

Bild för Sral

Precis det jag drömmer/ har drömt om. 

Bild för Fredde

Nu ligger jag lite efter.

Men City och Chelsea har flera nyckelspelare som är kvar i VM. Speciellt City men även Chelsea i form av Hazard och Cortouis. Är Willian redo? Om inte så sitter vi i en JÄTTEBRA sits inför säsongsstarten. Sen är det klart man inte ska underskatta Gündogan, Sané och David Silva. De är inte ofarliga men de är absolut vingklippta på ett sätt som vi inte är när säsongen drar igång.

Sen angående strukturen. Även om fansen skriker ut "spend some fucking money" om vi startar dåligt så är det inte Emery som tar hand om det. Han kan enkelt passa vidare den kritiken uppåt.

You win some, you draw some

Bild för Sral

Inte fel att testas direkt, särskilt inte när City och Chelsea kan sakna några spelare. Absolut inte. Det som kan vara lite värre är ju om vi öppnar svagt. Försvinner optimismen då eller finns ett tålamod?

Bild för Fredde

Jag tror och hoppas att det finns ett tålamod. Det här är nånting nytt. Med Wengér så hade man tålamod, men efter att ha spelat samma säsong flera år irad oavsett förutsättningar så försvinner optimismen. Det här är någonting nytt som sagt och man måste ge det en chans som består i fler än de två första matcherna på säsongen.

 

You win some, you draw some