Medlemmar: 6108 st.
Visa menyn

Mary Janes Last Dance

Davidsson och Mannen
ons 12 sep 2018 kl 08:08

Nu är ännu ett landslagsuppehåll strax lagt till handlingarna, ännu en långsamt, långsamt torkande vägg är snart färdigstirrad på och ännu en gång kan vi säga hej och nej tack till landslagsfotboll till fördel för riktig fotboll. Ut med det trötta, ut med det meningsdevalverade och ut med fotbollen som på sin höjd gör sig varannan sommar. In med det som går utmärkt och finemang precis alla dagar i veckan, eller om en är konservativ i överkant, i varje fall varje veckoslut. In med det riktiga livet, in med dess kryddiga anrättning och in med livets bröd och smör. Tack och lov för att det är så gott som över för denna gång. Nu kan vi äntligen få riktig fotboll till livs, nu kan vi äntligen få se Arsenal.

Lördag 16.00, Newcastle borta på St James’. En fantastisk arena i en fantastisk stad med fantastiska levnadsöden som bevandrar den. Newcastle är en stad där du växer upp fort, där du lever snabbt och där du åldras tidigt. Dit skall Arsenal. Då. Nu på lördag. Och skall vi kunna säga något om morgondagen och dess behov måste vi som du vet först förstå och ta lärdom av gårdagen, det sistnämnda i form av 3-2-segern mot Cardiff för snart en halv evighet sedan. I den matchen blev en samling tingelser synnerligen tydliga och utifrån dessa ämnar jag redan nu presentera ett antal förändringar som jag tycker att laget står inför, somliga gjorda fram till nu på lördag andra några avsparkar senare. Mer om det sistnämnda i textens avslutande del.

1: Aubameyang och Lacazette med från start båda två: Kanske inga kioskvältande breaking news här inte, men Cardiffmatchen gav oss ännu fler argument för det logiska i att spela våra två kanske bästa offensiva spelare samtidigt. Dels för att de både i spelet på planen och i det sociala så uppenbart kräver och blir bättre i varandras närvaro, men även för att Arsenal anno 18/19 till stora delar saknar de egenskaper som dessa två erbjuder och att vi därför helt enkelt inte har råd att låta en av dem spendera tid på bänken i stället för på planen. Hade vi haft en snabb och dribblingssäker vänsterytter som kunde dra isär motståndarförsvar, driva bollen in i banan för att utgöra målfarligt hot, hade valet inte varit självklart. Men i väntan på denne spelare måste vi spela både Lacazette och Aubameyang, oavsett om vi gör det i ett 4-3-3 med Aubameyang som centralt sökande vänsterytter med kanten endast som utgångsläge eller som, mot Cardiff, i ett 4-2-2-2 (eller än hellre 4-1-2-1-2) där de fungerar som ett gammalt hederligt anfallspar.

2: En hel Lucas Torreira måste starta: Inte heller denna åsikt torde chockera dig som läsare, få dig att ramla ur slösoffläget ned på det stenhårt bestraffande golvet eller få dig att sätta införmatchen-groggen i fel strupe varpå livsfara skulle riskera att uppstå. Torreira lämnade Uruguays match mot México med fryspåse över vänster vad men rapporter hävdar att skadan inte är/var så illa och han deltog även i gårdagens ordinarie träning, varför han nu måste få sin första ligamatch från start. Personligen har jag lite svårt att dras med Xhakas syndaflod och jag tycker att han, som andra relativt unga spelare, är värd chansen att utvecklas under Emerys ledning och i ett fungerande spelsystem. Vidare tycker jag att det är superkul att se Guendouzi som trots ringa ålder och erfarenhet, levererar passningsgodbitar med relativt hög regelbundenhet. Men. En skall bort. En av dessa två måste ut ur startelvan för att redan på lördag ge plats för vår uruguayska atommyra Lucas Torreira. Under hans 118 spelminuter har vi endast släppt in ett enda mål, vilket borde uttrycka ett behovs tillgodoseende och just nu framstår han som den defensive, men samtidigt även kreative, mittfältare som vi så länge saknat. Han bör således pressas in i startelvan och jag ser gärna att han gör det i Guendouzis sällskap.


Alltså… jag vet inte om det där är så himla gulligt längre. Bild från Flickr.com: ”hpearey”

3: Försvarsspelet och oredan i straffområdet: Här hamnar vi lätt i ett vad är hönan och vad är ägget-diskuterande, men vi kan nog enas om att vårt straffområde fortfarande är rena hönsgården? Så är Bellerin, Sokratis, Mustafi och Monreal rent av för dåliga försvarsspelare, får de för dåligt understöd av sina lagkamrater eller saknar vi fortfarande de inarbetade strukturer som skänker trygghet? Eller är det rent av målvakten som sprider oron som eroderar försvarsspelet? Jag varken kan eller vågar ringa in någon absolut och enda orsak, jag bara önskar att problemen löses och det ASAP. Behövs spelare petas, peta. Men, för guds skull, nöt och gnugga försvarsspel all vaken tid. För skulle vi lyckas lösa försvargåtan och bli ett defensivt solitt lag, ja då har vi absolut tillräckligt god offensiv för att klara topp 4-plats.

4: Newcastle borta skall måste bli Petr Cechs sista ligamatch från start i klubben: Här kommer jag klampa in i osköna marker varför jag väljer att dela upp min argumentation i två delar. Först, varför skall han inte fortsätta vara förstemålvakt i Arsenal, han som räddat så många skott de fyra första ligamatcherna? Jo, för att. Dels saknar han uppenbarligen helt den kompetens som både vårt nya spelsätt kräver och som också merparten av moderna målvakter bemästrar, förmågan att aktivt delta i igångsättandet av spelet, dvs. kunskapen att spela boll med fötterna, inklusive kortpassningsspel. Lite press från motståndarna, även om de ligger sist i ligan och heter Cardiff City, sätter genast tjecken i trångmål varefter antingen direkta målchanser ges bort eller Arsenals uppbyggnad helt slarvas bort och kommer av sig. Och sådant har vi absolut inte råd med, vi kan liksom inte ha en fotbollens Grant Fuhr med bara på gamla meriter. För han har faktiskt, även i sitt ordinarie målvaktsspel, åldrats något hiskeligt de senaste åren och målen mot Cardiff blev bara två i raden av bevis. Petr Cech är inte längre någon vidare bra målvakt.

Många tenderar att skylla på Xhakas förmåga till oförmåga med de svåra passningarna, vilken har lett till bolltapp som sedan blivit till baklängesmål och när vi talar om Cechs brister så pekar vi gärna på hans dåliga spel med fötterna. Men vi talar sällan om hur mycket sämre hans reflexer har blivit, att han utifrån dessa chansar avsevärt mer nu än han tidigare gjorde och att hans spel därför blivit allt mer skört och ojämnt. Vid Cardiffs första mål gick han ned på tok för tidigt varefter Camarasa hade hur mycket nät som helst att sikta in sig på. Och vid deras andra mål blev det smärtsamt att se när Cech inte ens försökte kasta sig för att rädda Wards nick, utan i princip bara lade sig ner längs med bollens riktning. Och när han, i matchens absoluta slutskede, fick för sig att lämna sitt mål för att springa efter bollhållare, lämna målet helt oskyddat och vi räddades endast av ett uselt nickavslut, ja då vill jag nästan ta upp Cech i famnen och trösta honom. Som om han vore en liten nykläckt och bräcklig pojklagsspelare. Det han gör är inte kul, men jag vill heller inte vara elak så att han blir ledsen. Typ.

Efter matchen mot Cardiff var min åsikt å det bestämdaste att det borde ha varit Cechs sista ligamatch från start men idag tänker jag lite annorlunda. Om Cech spelar på lördag och Leno gör en lyckad klubbdebut genom Europa League-spel på torsdag, får Emery ett win-win-läge. Cech behöver inte pekas ut och petas för sina misstag, utan det tämligen kostsamma inköpet Leno kan belönas för sin förhoppningsvis prickfria insats mot Vorskla Poltava, genom att få chansen ånyo. Vi får en målvakt som inte bara är dokumenterat skicklig i spelet med fötterna utan även håller fler nollor intakta och förhoppningsvis kan skapa lugn i det egna straffområdet. Detta samtidigt som Cech får falla med flaggan i topp när han sitter på bänken i mötet med Everton söndagen den 23:e. Och Cech får, nu på lördag, uppe i Newcastle, en sista chans till en sista dans på den vackraste av fotbollsscener. COYG.

Kommentarer

Bild för Sral

Det viskas ju om att Leno inte har imponerat så värst mycket på träningar, att han exempelvis kan släppa skott som han borde ha tagit, ej heller att han imponerade i träningsmatchen ”bakom lyckta dörrar” (var det Brentford man mötte?), så var inte så säker på att Leno är ett bättre alternativ. Han är garanterat köpt för framtiden, så hans tid kommer med all säkerhet. 

Samma gäller egentligen Torreira. Jag tror att Emery matchar in honom försiktigt, inte ovanligt om man tänker sig att omställningen till PL är en faktor. 

Försvarsspelet är väl den största gåtan. Jag tillhör de som tror att problemet är kollektivt...och mentalt. Emery kan säkert förbättra detta, men det kommer ta tid, mer än ens en säsong. Därför tror jag, som jag tidigare varit inne på, att det blir typ 5:e-6:e-plats igen

Bild för Davidsson och Mannen

Sral// You're back! Härligt. Ja, jag har läst om detta och tja... det kan ju vara så. Men om så är fallet vore det lite märkligt, han var ju liksom inte oscoutad när han köptes. Nästan 250 ligamatcher, över 30 i CL och till det 5-6 matcher för det tyska a-landslaget. Vore oerhört märkligt att de inte visste vem de köpte när de lade £20-25 mille för honom i somras, eller hur?

Gällande Torreira kan jag ha viss förståelse för att han matchats in långsamt. Han var ju den, bortsett från ickespelande Wellbeck, som gick längst i VM och därmed kom in i försäsongsträningen senast. Men nu är det dags!

Och ja, jag är med dig kring försvarsspelet. Även om jag tror (*hoppas) vi får ihop ett bra nog att klara 4:e plats.

Bild för Sral

Håller mig nog till att sporadiskt kommentera dina krönikor om andan faller på.

Leno var säkert scoutad, men det är väl helt enkelt upp till honom att vinna platsen som förstemålis? Än så länge har han inte övertygat Emery om det, förhoppningsvis kommer hans tid. Vi måste helt enkelt ge Emery och laget minst en säsong, som du själv varit inne på tidigare. Topp fyra kan nog bli väldigt svårt...

Bild för Stivve

Tjäänare mannen

Håller med dig helt och hållet. Granit blandar ett stort bollinnehav där han gör en hel del bra saker, men ständiga misstag som kostar alldeles för mycket. Passningen han slog bort mot Cardiff var hemsk att se. Hans tanke däremot var briljant, för han såg Bellerins autostradayta på högerkanten. Utförandet däremot.....Man vill svära och bete sig. Tror Emery ser vad han har i sig, men som sällan kommer fram på planen. Han har varit likadan hela tiden och hans dyrköpta misstag behöver belönas med bänken. Vad händer med Gazidis och Milan? Har det någon betydelse? Torreira måste in från start. Det vore ett stolleprov av Emil i Lönnebergastil, bara för att jävlas, att bänka honom för något annat skäl än skada. Jag har testat mate-te bara för hans skull. Han förstår naturligtvis inte det, men det kändes bra. Att Auba och Lacazette ska spela från start är lika självklart som att Totenhams, stavade fel med vilje, nästan nya arena ovanifrån ser ut som en toasits. Ny helg, nya matcher och sitter och funderar på biljetter mott Liverpool den 3/11. Vi kör, vi söker svar, vi är de riktiga coacherna med hjärtat på rätt ställe. Ha en bra vecka.  

It´s not over when you lost games and trophies. It´s over only when you lost faith & hopes. 

Bild för Henke

Magpies away, har fortfarande tappet av 4-0 i paus i färskt minne. Viss nervositet inför lördagen, detta är inga enkla 3 poäng som ”bara” ska hämtas hem. COYG

Henke

Bild för Stivve

Känns nervöst....

It´s not over when you lost games and trophies. It´s over only when you lost faith & hopes. 

Bild för Davidsson och Mannen

Sral// Okej, det räcker för mig! Vidare förstår jag hur du tänker, att det är upp till Leno att vinna kampen om förstaplatsen, och visst skall vi ge Emery tid. Mitt argument är bara att Leno omöjligtvis -med sina erfarenheter från och med sitt spel i Bundesliga, omöjligt kan vara sämre än Petr Cech. För som jag skrev, Cech är inte bara kass med fötterna, han är helt enkelt ingen bra målvakt längre. Tycker jag.

Stivve// Oj, här var det många bollar i luften, härligt. Först och främst ringer du in Xhaka på ett lysande sätt, hans stundtals bristfälliga utförande satt i relation till tanken. Lurigt läge. Jag tror fortfarande på honom och jag tror på att Emery kan locka fram den Xhaka vi såg i Bundesliga och ofta i landslaget. Gällande Gazidis, ingen aning. Frågan är, precis som du är innebär, vad det påverkar klubben. Gazidis känns ibland lite granna som Xhaka, lysande tanke/ambitioner men med något sämre utförande. Eller?

Och ja, kring Torreira är vi helt överens och big up till dig som ger honom enormt stöd i form av mate-te-testande. Att ta en för laget. Stort. Vidare håller jag med dig både gällande Lacazette+Aubameyang =sant samt om sp*rs+toastol=sant.

Henke//Du, just så är det för mig också. Var det Barton vs. Diaby och sedan avgörande långskott där en toon egentligen stod offside, va? Fruktansvärt minne. Jag kommer ihåg att jag såg matchen hemma och sedan skulle gå på fest och jag, bokstavligen, kände kroppsliga smärtsymtom efter matchen. Jag fick liksom tvinga iväg mig till förfestpuben. Vidrigt. Så ja, skapligt hög nervositet. Samtidigt som, i varje fall, jag längtar till lördag 16.00. COYG.

Bild för Stivve

Håller med dig om Xhaka, eller snarare hoppas han får ut det han kan, kanske med hjälp av Emery. Håller med om Gazidis, trovärdig, påläst, lugn, men vet i tusan var man har honom riktigt. Liverpoolmatchen är slagen ur hågen. Dyrt, dyrare, dyrast. 

It´s not over when you lost games and trophies. It´s over only when you lost faith & hopes. 

Bild för Henke

Hemsk upplevelse. Bara det att Barton (not my favorite...) satte två straffar ger ju obehagskänslor. Jag håller dock med dig att det nu finns en positiv och hoppfull känsla inför lördagen. Det har varit lite vingligt i starten men det finns potential. Kan inte få nog av Lacazettes mål senast, underbart!

Henke

Bild för Davidsson och Mannen

Stivve// Xhaka var ju ...skaplig. Eller snarare görbra. Även om jag älksar Gucci så var det ju en vansinnig skillnade när Torreira kom in och styrde upp spelet, något Xhaka verkade ha jättenytta av.

Henke// 4-4 är fortfarande tatuerad på insidan av min svarta själ. Fruktansvärt. Och det är ju ...intressant att varenda kommentator i hela världen måste nämna just den matchen när vi skall möta Toons. Kul. Nae.

Bild för Stivve

Mannen//Instämmer till fullo. Vaken, skärpt och få misstag. Han kommer definitivt bättre till sin rätt tillsammans med Torreira. Hoppas på den fortsättningen. Kul att se. 

It´s not over when you lost games and trophies. It´s over only when you lost faith & hopes. 

Bild för Davidsson och Mannen

Stivve// Härligt!