Medlemmar: 4746 st.
Visa menyn

I'm selling off my soul! Everything must go!!!

Davidsson och Mannen
mån 13 maj 2019 kl 17:10

Nu är ligasäsongen över för denna gång. Det har varit en berg och dalbana och där det såg så mörkt ut gavs ljus och där vi åkte till Dubai under ett landslagsuppehåll kom vi hem med pest och kolera varför det ljusa läge som vi hade i relation till vår målsättning att nå fjärdeplatsen, totalt slocknade i och med matcherna mot Everton, Palace, Wolves, Leicester och Brighton. Vi hade allt i vår hand och kastade, generösa som vi är, bort det till spurs och chelsea att plocka upp. Så kan det gå. Utifrån resultat och spel anser jag och många med mig att dagens truppinnehåll varken är optimalt för Emerys syn på fotboll och bra nog för att nå topplatser i världens just nu bästa fotbollsliga. För många individuella misstag, för låg organisationsförmåga eller helt enkelt för många dåliga spelare, vad vet jag?

I nuläget vet vi ännu inte heller om vi ändå kommer att nå målet, Champions Leaguespel nästa säsong, genom Europa Leaguevinst, vi kan än så länge bara hoppas. Denna fråga är såklart avgörande för vilka spelare vi kan tillförskaffa oss och vilken status vi kommer att ha under kommande transferperiod, men det jag ämnar avhandla i detta inlägg är inte inköpsavdelningens utan den trupp-utrensning som jag anser att vi behöver ägna oss åt. Inte alltid vad jag tror att vi kommer att göra utan vad jag anser oss behöva göra med nuvarande trupp. Det är som du vet tyvärr inte alltid samma sak. Även om jag hoppas att så visar sig bli fallet. Jag kommer avhandla truppens olika områden (målvakt, försvar, mittfält och anfall) och mestadels avhandla spelare som jag anser bör eller kanske bör lämna oss. Häng på.

Målvakt: Här finns nog inte så värst mycket att tillägga för vi vet att Cech avrundar sin spelarkarriär i sommar (ryktesvis för att bli del av chelseas målvaktstränarstab) och vi vet att Ospina inte anses bra nog av Emery varför jag räknar med att Martinez återkommer och blir andremålvakt bakom Leno varefter den enda frågan som kvarstår är om det blir Illiev eller Macey som får stanna respektive gå. Och tja …personligen hoppas jag båda säljs och platsen som tredjemålvakt ges till superlöftet Arthur Okonkwo.

The Back Four: Oj, oj, oj. Här finns det att tala om, det må jag säga, och här sitter vi också i en ganska oskön sits av att ha vår förstemittback både smått fragil, ganska tempotilltufsad och tämligen till åren kommen. Antingen blir Koscielny kvar eller så väljer han att varva ner i franska ligan. Oavsett är han inte mycket att räkna med mer än såsom lyxvara, inte som byggsten i ett topp 3-lag. Sokratis anser jag håller bra, så även Holding när denne är åter från skada i september medan Mavropanos, som var så lovande i sina inhopp för ett år sedan, kanske mår bäst av en utlåning för att genom regelbunden speltid visa om även han räcker till för Arsenal.

En som redan bevisat motsatsen är Shkodran Mustafi som förvisso ofta gör spektakulära brytningar och ibland visar riktigt bra passningsfot även har blottat en total oförmåga till att upprätthålla en jämnhet, bringa lugn och stabilitet till backlinjen och inte heller verkar ha koll på sin primäruppgift, när han verkar föredra att leka linjedomare eller lalla runt och spela luftgitarr snarare än förhindra motståndarna från att göra mål. Han verkar ha fungerat i La Liga och kommer säkert göra detsamma i någon liga med lägre speltempo än Premier League, för inte en chans att han blir kvar i Arsenal. Till detta kommer Chambers, och till viss del även Bielik som varit till nytta för Fulham respektive Charlton, men då som defensiva mittfältare, en position jag tror inte är direkt behövlig i Arsenal, varför jag tycker klubben bör casha in på dem, främst på Chambers som absolut borde kunna attrahera något mittenlag i ligan. Frågetecken finns kring U23-lagets kapten Pleguezuelo, vars kontrakt ryktas vara utgånget till sommaren men även kring om Medley är redo för A-laget eller om en utlåning vore på sin plats.

På ytterbacks- och wingbacksplatserna är det även där lite småstökigt. Hector Bellerin är tillbaka tidigast oktober och fram till dess bör AMN vara självklart förstaval. Arsenal har inte helt oväntat valt att inte utnyttja optionen att behålla Lichsteiner ännu en säsong samtidigt som Jenkinsons 165 speltidsminuter på hela säsongen säger allt om hur mycket framtid Emery ser i vår Finnish Flash. Ingen. Däremot hoppas jag att Osei-Tutu får chansen att bli andraval i väntan på Bellerins återkomst och därefter lånas ut för att få behövlig speltid. På motsatt flank har Monreal enligt rykten fått sitt optionsår antaget, men frågan är om Monreal håller för något annat än att vara back up i en trebackslinje? Hur mycket jag än tycker om honom och hur mycket det än smärtar i mig, har jag svårt att se att han hör hemma i ett lag som aspirerar på topplaceringar nästa säsong. Samma sak fast spegelvänt är det med hans kollega Kolasinac som även han kan få mig att må gott, framför allt i det offensiva spelet, men även få mig att fullständigt häpna, och då inte över någon vidare defensiv kompetens. Med en lön på ryktesvis £110-120 K/veckan tycker jag vi kan kräva mer jämnhet och mer stabilitet än vad Kolasinac erbjuder. Så på vänsterbacken blir det marigt. Kan Kolasinac lära sig defensivt spel bra nog att bli en del av en fyrbackslinje eller kommer hans offensiva färdigheter alltid behöva kompenseras med en extra mittback? Om det sistnämnda blir konklusionen så vette sjutton om jag vill ha honom kvar.


Jag rear ut min själ! Allt skall bort!!! Bild från Flickr.com: ”Dan Ox”.

Mittfältet: Som alla vet lämnar Ramsey oss för Juventus och jag kan inte se oss förlänga med Suarez som endast gjort ett fåtal inhopp, men dessa är inte ensamma om att lämna/behöva lämna lagets centrala mittfält. Elneny har fått tämligen ringa speltid men på den ändå, med all tydlighet, visat att han inte har i Arsenal att göra. Ibland kommer jag på mig själv med att undra vilken spetsegenskap Elneny har och vad som gjorde att han blev värvad till oss. Jag sitter ständigt svarslös i frågan. En annan, inte helt olik, fråga är vilken roll Mkhitaryan skall ha för oss. Sedan han kom till oss har han spelat ytterforward och nej, någon sådan är han inte. Han kanske var det under sina år i Dortmund, men nu är han inte bara på tok för långsam utan dessutom nästan genant icke-produktiv. I år har han totalt gjort 6 mål (och 4 assist), vilket är på tok för ringa för en semilöneledande yttermittfältare/winger och dessa 6 mål är ändå personbästa för honom som Premier Leaguespelare (totalt 13 mål på 75 PL-matcher). Skall han vara kvar så skall han vara det som central mittfältare bakom anfallarna och den platsen är ju, som ni alla vet, redan vikt åt en annan spelare det spekuleras friskt kring.

Mesut Özil. Denna fantastiske bollbegåvning, denna högst älskvärde (ja, han verkar verkligen vara en god människa och en riktigt snäll person) konstnärssjäl. Var har han tagit vägen? Var är fotbollsspelaren Özil, var är stigfinnaren, nyckelbäraren och passningsmagikern? Jag är så himla ledsen, men jag har inte sett honom sedan månaderna just före att han skrev på kontraktet där lallare Gazidis gav honom i runda slängar £350 K/veckan. Därefter har endast små glimtar av stunder gått att skönja, i övrigt inte mycket. Han verkar inte ens tycka det är kul längre och som den konstnärssjäl han är måste lusten finnas, annars skapas ingenting. Kan han hitta tillbaka till detta? Kan han det under Emery? Jag tror inte det. Och med den osköna slutsatsen lagt på bordet kan jag inte skriva annat än att det kanske är dags att vända blad och gå vidare, att tacka för tiden som varit och söka glädje i andra relationer än den mellan Özil och Arsenal, för där verkar inte mycket finnas kvar. Sedan är ju frågan var köpare går att finna. Vissa har talat om Kina men jag kan inte tänka mig att Özil lockas dit, snarare att Arsenal släpper honom till högt rabatterat pris, alternativt helt enkelt köper ut hans kontrakt, varefter han hamnar i turkiska ligans skatteparadis. Jag vet att många vill se Xhaka lämna laget och visst förstår jag hur dessa tänker, men jag fokuserar på hur Xhaka presterade innan Torreira kroknade, innan alla smärtsamma bolltapp började regna ned, och den Xhaka har jag ännu inte givit upp hoppet om.

Yttrar/forwards: Ja, nu skall vi avhandla ytterforward, låt mig se… eh… ja… äh. Vi har ju inga. Jag nämnde Mkhitaryan tidigare och i hans situation går att se likheter med den numera 23-årige Iwobi. Iwobi som inte heller bidrar till produktionen, hans 3 mål och 6 assist på 35 matcher, är inte på långa vägar acceptabelt för en ytter i ett lag som aspirerar på topp 4. Fast å andra sidan är det ju som Iwobi själv sade här för leden, han är ingen ytter, han bara spelar på ytterpositionen. För precis som med Mkhitaryan är Iwobi en central mittfältare, antingen 10:a eller 8:a och endast truppens totala avsaknad av yttrar har givit Iwobi speltid där och som ytter har han varit tämligen misslyckad. Antingen ges han en reell chans att spela till sig en plats som Ramseys efterträdare eller får han söka lyckan i någon annan klubb.

Som ni vet lämnar Welbeck oss efter säsongen och frågan är då om Nketiah kommer visa sig vara ett användbart tredjeval för klubben, efter Lacazette och Aubameyang, jag vet ännu inte. Antingen får han ges rejält med speltid och chans att visa sig värd den, antingen får han söka denna speltid på lån i annan klubb och frågan är om Nelsons förmodade återkomst kommer påverka Nketiahs situation, särskilt i och med att Nelsons tid i Hoffenheim inte varit någon direkt braksuccé? Vågar vi gå in i en säsong med en så oprövad utmanarduo som Nketiah och Nelson, eller är det just sådana chansningar som vi skulle må bra av?

Summarum: Vi kan nog alla vara eniga om att klubben behöver förstärkas med åtskillig kvalité och med spekulationer kring detta lär vi fantaster ägna tiden från första juni fram till midnatt den nionde augusti. En delvis förutsättning för detta inhandlande är att vi rensar i truppen och som ni sett ovan är jag inte helt orädd för att göra det rejält. Så förutom de redan klara; Cech, Ramsey, (Suarez) och Welbeck, förutsätter jag att vi säljer Ospina, Illiev, Macey, Mustafi, någon av Kolasinac och Monreal eller rent av båda, Chambers, Jenkinson och Elneny samt att vi lyckas kränga minst en av, eller kanske helst både, Mkhitaryan och Özil och därmed skapar behövligt löneutrymme. Så ut med medelmåttor och till åren komna spelare och in med egna talanger, såsom ovan nämnda men även kanske Saka, John-Jules, Willock och Smith Rowe, om denna inte stannar en säsong i sportdrycksinfernot, att lägga till de kvalitetsinköp klubben kommer smycka vår sommarledighet med. En herrans massa godsaker kommer falla från fotbollsgudarna rakt ner i våra skakande händer och hungrande magar. Vilka goda tider vi står inför. Vilket underbart gnistrande fyrverkeri av marquespelare som kommer lysa upp våra heta sommarnätter. Bara Arsenal ser till att ta den där förbaskade Champions Leagueplatsen…

Kommentarer

Bild för Pelle

Jag kan faktiskt se Kolasinac som ytter...

If it's too strong, then you're too weak!

Bild för Sral

En lite mer utförlig kommentar kommer när tid finnes, men en spontan tanke är att jag tror att det blir ungt både vad gäller vad vi redan har och vad vi kan tänkas köpa in. Går rykten om att vi kommer att köpa ungt. Jag tror och hoppas att detta kommer bli vår rebuild, att Emery nu har sett vilka spelare som passar in i hans sätt och vision. Som sagt, mer kommer, för det är alltid kul att spekulera i ämnet silly season. ;-)

Bild för Davidsson och Mannen

Pelle// Ja, visst har spelade han han ytter i ett rakt 4-4-2 i någon match, tidig vår? Inte ett dumt alternativ (i väntan på riktiga yttrar). 

Sral// Precis som du så tror jag att Sokratis, Mkhitaryan och till viss del Auba är tillfälliga bryggor mellan Wenger och framtiden och att vi kommer gå på Gucci-/Torreira-värvningar i steget just inför genombrott i just det lägre åldersspannet. Spännande och logiskt. 

Bild för Andreas Näsström

Vi behöver bygga en ryggrad på spelare med framtiden för sig. Torreira och Leno är sådana spelare, förhoppningsvis kan vi få utväxling på några yngre förmågor. Ser gärna rutinerade spelare men vill också bygga kring några som förhoppningsvis kan bära laget i mer än två år framöver

Bild för Sral

Om vi ska ta det del för del (kul när man kan få vara så logisk för en gångs skull) kommer här mina högst subjektiva åsikter blandat med gissningar kring hur jag tror klubben vill tänka. :-)

Målvakter: Om vi inte skulle lyckas göra oss av med Ospina får väl han spela andrafiol bakom Leno, annars tror jag Martinez kommer få chansen som backup. Har ingen koll på Okonkwo direkt, inte för att jag har det på Iliev eller Macey heller. Vet att de två senare har suttit på bänken några gånger. 

Backar: Ja, herregud...vad ska man göra här? Jag skulle skeppa iväg Mustafi, som så många är jag trött på honom, men vem skulle köpa? Sen behöver vi förstå att vi inte kan luta oss emot Koscielny och Monreal längre, om de ens stannar. Bielik och Chambers vill jag gärna se få en chans hos oss nästa säsong. Ett problem är att vare sig Holding eller Bellerin lär vara redo till säsongsstarten, så Maitland-Niles får nog fortsätta som högerback ett tag där. Någon slags värvning vore också önskvärt, och jag tror inte att det kommer bli i klass med van Dijk eller att vi skulle spendera stort på Maguire. Näe, någon ung, talangfull back blir det väl här. Egentligen är det osäkert på båda sidor, Kolasinac är tveksam i en fyrbackslinje och Monreal gör sig väl bäst i en trebackslinje som en mittback, så behovet här är väl främst en vänsterback och kanske någon mittback samt en mer rutinerad högerback som kan konkurrera med/stötta AML och sedan Bellerin. Kanske att Chambers kan spela en roll här? 

Mittfält: Ja, herregud...blir deprimerad bara av att tänka på det. Kanske skulle vi må bäst av att göra oss av med både Özil och Xhaka, egentligen. Bygga runt Torreira (som jag gärna skulle se höll sig djupare ner på planen) och Guendouzi. Willock kan säkert rakt av ta Elnenys plats i truppen. I stort tycker jag annars det centrala mittfältet är dysfunktionellt. Att vi kommer sakna Ramsey är en sak som är säker. Kanske kan Emile Smith-Rowe fylla den luckan? Jag skulle också vilja se Iwobi samt (senare) Maitland-Niles testas centralt, då har vi någon där som kan driva upp bollen. Yttermittfältare? Vi har i stort sett inga. En sådan spelare som Wilfired Zaha skulle jag gärna se i Arsenal, men han lär vara för dyr. Och även om vi var trea i gjorda mål bakom City och Liverpool skulle vi må bra av att ha någon, kanske en ytter eller två, som gör en del mål, precis som du är inne på. Eller kanske mest av allt någon som kan utmana en gubbe och bryta mönstret, man behöver inte stirra sig blind på produktionen där egentligen. Reiss Nelson hoppas jag kommer tillbaka till Arsenal och att han får chanser att bli just detta. 

Anfallare? Tja, bara vi lyckas behålla Aubameyang och Lacazette har vi hög klass på den lagdelen. Vi behöver mer bredd där, av den anledningen hade jag gärna sett att vi behållt Welbeck (han kan ju som bekant även spela ytter, göra en gubbe och transportera bollen framåt), men så blir det som bekant inte. Då är frågan om Nketiah är redo för mer speltid eller om han skulle må bättre av att lånas ut? Hur hittar man då en anfallare av relativt bra klass som kan tänka sig att vara tredjeval bakom Lacazette och Aubameyang... ?

Som alla vet är försvaret vårt stora problem. Vi gjorde 73 mål i ligan, framåt är vi inte dåliga, men att släppa in över 50 mål är under all kritik. Jag tillhör de som tycker att ett försvar är kollektivt, det är inte alls säkert att någon enskild spelare kan höja oss - i vårt fall är det högst osannolikt till och med. Vi måste hitta några slags grunder i att spela försvar, och då kanske en del unga, formbara spelare bara kan vara bra? Därför är jag nyfiken på vad Emery skulle kunna göra med t ex Chambers och Bielik. Sen handlar det också om hur vi hjälper varandra på planen. En backlinje mår bättre av ett fungerande mittfält, t ex, ett mittfält som hjälper och täcker upp samt inte tappar bollar på platser som ställer försvaret i jobbiga situationer. 

Sen har vi ju mentaliteteten. Det finns en mental svaghet i Arsenal som verkar ärvas på något sätt, eller så är det helt enkelt så att bygga mental styrka tar tid. Hur länge har Pocchetino varit tränare i Spurs? Klopp i Liverpool? Det är väl först nu man verkligen såg de där lagen ta fram det lilla extra som krävdes, då menar jag deras semifinaler i CL. Vår mentala svaghet, vår "ability to self destruct", som Arsecast-killen pratar om, är något som vi måste bli av med. Och det kommer nog ta tid. 

Bild för Pelle

Ryan Sessegnon

Vänsterback: check

Ung: check

 

If it's too strong, then you're too weak!

Bild för Sral

Är inte han mer av en wingback/ytter? Har dessutom för mig att han sagt att han helst går till Spurs... :-/

Bild för Jajo67

Vi är nog alla överens om att vi borde omsätta en hel bunt spelare som inte håller måttet eller inte passar in - framförallt mittfält, försvar och yttrar.

Jag tror tyvärr inte att så blir fallet, tror vi kommer skeppa några men inte nära så många vi vill.

Köpa ungt tror jag också vi kommer göra men vi behöver fler färdiga klasspelare. Ta en spelare som Guendouzi som hypades sjukt mycket av många, fick ohälsosamt mycket speltid och de sista tre månaderna var i stort sett bedrövlig - iaf alldeles för dålig för att egentligen ta en startplats. Tror yngre spelare behöver slussas in mycket lugnare men då behöver vi verkligen få in en del ”färdiga” spelare också.

Vi har en för tunn trupp, när Emery roterar nu så tappar vi så enormt mycket i kvalité att det blir direkt löjligt.

Blir hursomhelst en spännande silly season.

Bild för Davidsson och Mannen

Andreas N//Precis så är det. En centrallinje med adekvata yttrar, stabilitet på det centrala mittfältet och i försvaret (eg: det kollektiva försvarsspelet över hela planen) att lägga till riktiga yttrar med fart och teknik (inte omskolade centrala spelare ala Mkhitaryan och Iwobi etc) och, som du är inne på, nyckeln där är att handla spelare att bygga på inför framtiden. Helt med dig. Men först måste vi ju rensa ut det vi inte behöver och det kommer bli en utmaning.

Sral// Wow, ja det var ett rejält omtag du tog här. Grymt. Jag håller med dig i mycket, men: Ospina kan jag inte tänka mig varken vara del av Emerys planer men framför allt inte en målvakt som kan tänka sig att sitta av en säsong på bänken, så han lämnar. Mustafi kan säkert fungera i lag 5-8 i både Serie A och La Liga, men vi lär få gå ned i pris, rejält. Bielek och Chambers, tja… de har ju presterat gott under utlåningarna men ingen av dem har spelat särskilt mycket mittback (ok: Chambers i början av säsongen, men då var han klappkass). Och ja, vänsterbacksplatsen är också en luring.

Tror du offensivt lagde Willock kan ersätta Elneny? Ta hans plats i truppen, absolut, men jag ser de som olika spelartyper även om jag gärna ser att Willock får en chans och att Elneny säljs. Och Xhaka… jag förstår mångas irritation och din vilja att sälja honom, men jag tror ändå att han, om han fick en defensiv stabilisator bredvid sig (kanske som du är inne på, Torreira längre ned i banan) så tror jag han skulle kunna göra vad han gjorde i tyska ligan och vad han ofta gör i landslaget.

Vidare håller jag med dig angående det centrala mittfältets dysfunktionalitet, jag ser Smith-Rowe mer som en ytter eller 10:a men kan absolut se Iwobi, eller AMN som du är inne på, som potentiell Ramseyersättare.

Sedan, som du är inne på, försvaret. Försvarsspelet. Tänk hur rötna foolsen var innan de köpte van Dijk, en storvärvning av rätt stabiliserande och organiserande försvarare och de blir hur tighta och mentalt stabila som helst. Den pusselbiten måste vi hitta, men den kommer kosta och då vill jag hellre att vi gör oss av med allt som kan ge oss transfer- och lönebudget, istället för att hålla kvar spelare i mellanskiktet.

Pelle// Definitivt. Sessegnon skulle förvisso säkert kosta rejält med pengar, men som du skriver, ung, vänsterback och dessutom versatil nog att kunna spela ytter vid behov. Så ja tack till den.

Jajo67// Jag delar inte din bild av att Gucci varit bedrövlig, däremot har han varit ungefär så jämn/ojämn som man kan förvänta sig av en 19/20-åring som gör sin första säsong i världens bästa liga. Vidar är jag kluven till ”färdiga spelare”, för visst behöver vi sådana -främst en stabiliserande mittback, men dessa kostar ofta mer pengar än vad vi har. Så då måste vi sälja. Och visst har vi, på ett sätt en tunn trupp, för som du är inne på så tappar vi enormt när vi roterar. Detta mycket pga att dessa spelare helt enkelt är för dåliga och just det är skälet till min önskan om stor sommar-REA i Arsenalshoppen (läs: spelartruppen). Vi behöver rensa ut dessa spelare som uppenbart inte håller måttet och ersätta dem med spelare som är på väg upp. Då kan vi ta nästa steg, då kan vi ta oss tillbaka. Och visst blir det spännande. Oerhört.

Sedan tror jag att vi får vänta med för mycket spelare in-rykten. Vår deal med Adidas träder i kraft första juli och jag tror inte att varken klubben eller dess klädsponsor vill att nya spelare presenteras i de gamla kläderna, varför ingen spelare kommer ”bli klar” för oss innan juni blivit juli. Så tror jag. Vad tror du?

Bild för Sral

DM, ja, jag kan också se Ospina lämna. Det borde väl vara det bästa för båda parter? Är fortfarande bitter att vi sålde Szczesny istället för Ospina, men men...i vilket fall som helst har vi ju inte lyckats sälja honom på ett antal år, så frågan är väl mer om vi lyckas nu i sommar. 

Jag är också osäker på om vi lyckas sälja Mustafi. Tyvärr. Jag skulle ändå gärna se Chambers och Bielik få lite chanser i Arsenal den kommande säsongen, även om ingen av dem knappast lär kliva in och ta en startplats, såklart. 

Egentligen har jag försvarat Xhaka länge, tycker t om vårt spel blir lidande utan honom, men mest av allt vill jag se ett mittfält där vi har spelare som är löpstarka, och då är det ju svårt att se både Özil och Xhaka passa in i den bilden. Egentligen gillar jag de båda, så för min del får de gärna stanna, men ska vi, som du är inne på, casha in på några spelare borde Xhaka vara lättare att sälja än Özil egentligen. 

Nej, Willock ersätter inte Elneny rakt av, de är olika spelare, men hur mycket fick egentligen Elneny spela? Därav att han kan få ta Elnenys plats i truppen. Du har nog en poäng med Smith-Rowe, och då gäller det ju samma sak med Nelson. Där skulle vi kunna ha två spännande yttrar som jag hoppas vi får se mer av. 

Bild för Andy Man

Man hade kunnat göra mycket för att få sitta med i rummet där diskussioner och planeringar av framtida övergångar utförs. Många rykten kring Lacazette och Aubameyang nu - lyckas vi att behålla dem? Förhoppningsvis. 

Men frågan är sedan vilken väg vil väljer att gå kring spelare in? Jag tror att EL-finalen och den CL-plats som står på spel kommer att vara en avgörande faktor både när det gäller Lacazette och Aubameyang samt om vilka spelare vi kan ta in. Mycket som står på spel den 29 maj i Baku. 

Bild för George Adams

Sessegnon, Coady och Fraser in.

Tillbaka med Martinez och Bielek från lån, Kräng Chambers, Mustafi Iwobi och Xhaka.

Ge Özil lagkapetensbindeln, eller på något annat sätt ge han större ansvar, så att karln vaknar från törnrosa sömnen. Vill han inte det, sälj!

 

Give us our Arsenal back. Kroenke Out!

Bild för Davidsson och Mannen

Sral// Först och främst vill jag be om ursäkt. När jag läser vad jag skrev i mitt svar till dig så känns det …tyket från min sida. Det var inte min avsikt och jag hoppas du har överseende. Gott så. Ospina, yes att han behölls framför Szczesny får markera en av Wengers akilleshälar för idag står polacken i seriesuveräna storlaget Juve medan den andre hålls tillbaka av Napoli, så att de slipper betala hela 3,5 miljoner euro och istället försöker förhandla ned köpesumman. Suck.

Vidare är vi helt överens om Willock vs. Elneny (och där framstod jag som spydig, jag förstår att du förstår etc). Willock framstod som valpig och ofärdig, för sin ålder, för ett år sedan men har verkligen tagit ett rejält utvecklingssteg under säsongen som varit. Kanske en av dem som fått näring av Emery (har för mig att Willock tränat med A-laget stora delar av säsongen, från och med i höstas) och kan absolut se honom rotera på det centrala mittfältet. Frågan är dock vem som tar Elnenys mer defensiva roll (för det är väl en sådan han förväntas ha tagit?)? Kanske är det där Bielik kommer in om han får förlängt, eller? För han känns mer som en mittfältare än en mittback, det är ju endast Wenger som matchat honom där och han var CM/DM i polska ligan, i Birmingham (både och tror jag) och har varit renodlad CM i Charlton (missa inte deras match mot Doncaster ikväll!)

Mustafi; hemska tanke. Xhaka, ja snabb är han inte men jag när fortfarande ett hopp om att han och Torreira kan finna en god balans och återfå den grymma dynamik de hade i höstas. Och Özil… ja, du. Den blir inte enkel.

Andy Man// Aubameyang och, framför allt, Lacazette är livsviktiga för oss. Lacazette har verkligen blommat ut under Emery, framför allt i link-up spelet. Så han skall vi absolut inte bli av med, back off Madrid. Gällande Aubameyang är jag lite kluven, för visst gör han massa mål och verkar vara en viktig social pusselbit i laget, men han är inte purung längre och hostar någon upp rejält med cash så skulle det kunna subventionera en satsning på nästa stora spelare ish. Samtidigt, nu har ju Real köpt han i Frankfurt så det spåret har nog svalnat rejält. Sedan delar jag din åsikt/rädsla etc: EL-finalen är en riktig make or break för oss. Så oerhört viktig match. Brrr.

George A// Hm… Du är redan på inköp, jag vågar inte kliva över den trösken förrän juni närmar sig juli, jag tror ju som sagt att inga spelare kommer presenteras före Adidasdealen kickar in. Adidas lär knappast gå med på att ny spelare presenteras i/med pumatröja. Men, oavsett. Jag håller med dig i krängandet bortsett från Xhaka (och Iwobi om han får chans att spela in sig på sin riktiga plats, centralt) däremot lägger jag gladeligen till några andra namn, du såg de i texten.

Sedan det där med kaptensbindeln till Özil, jag vet inte jag. Han har ju burit den vid några tillfällen under säsongen och var då rent ut sagt skräp (har jag för mig). Jag är rädd för att törnrosaläget mer eller mindre är permanent. Tycker han har sett sådan ut sedan nya kontraktet skrevs på och endas glimtat till vid fåtal tillfällen. Gazidis gjorde bort sig rejält och klubben kommer få betala länge för hans lallar-insatser. Suck.

Bild för David Bäckbom

Snyggt sammanfattat. Är imponerad över att du gång på gång levererar välformulerade och intressanta texter. 

 

Bild för Davidsson och Mannen

David Bäckbom// Jättestort tack för de värmande orden. Glad att det smakar. Tack. 

Bild för Sral

DM, äh, jag uppfattade dig inte som särskilt tyken. Det finns betydligt värre exempel t om Arsenal Sweden än vad du skrev, så ingen fara alls. :-)

Brukar du lyssna på Arsecast? I fredags pratade de om sina tankar kring sommarfönstret, och då var den eminente Clive (som annars brukar vara med i Arsenal Vision cast) gäst. Han menade att det kommer väldigt många bra spelare från våra akademier just nu, och att tiden att faktiskt satsa på dem är nu. En ganska spännande tanke, tycker jag, så kanske behöver vi inte köpa en stor mängd spelare i sommar? Van Dijks som kan styra upp ett helt försvar (jag tror iofs också att en sådan som Fabinho har varit enormt viktig för Liverpool vad gäller försvaret) växer inte direkt på träd, men skulle vi exempelvis hitta en stabil mittback och en spännande ytterback (förslagsvis vänster) kanske det räcker så? Där är vi gamla och ömtåliga just nu. Då kan sådana som Nelson, Smith-Rowe, Sako och så vidare få chansen att växa in i laget. 

Bild för Davidsson och Mannen

Sral// Gott, (inte att andra är det men) att du inte upplevde mig som tyken eller dryg gentemot dig. Ja, perioder lyssnar jag på Arsecast, kanske främst Arsecast Extra med Gunnerblog, men nej, inte just nu (hinner bara med Kick'n Rush och Offside). Fast jag håller med i sak, min upplevelse är också att vi har ett spännande U21/23-lag där många yngre spelare (Saka är väl bara 17, har jag för mig, målvakten Okonkwo likaså) slagit sig fram. Nelson coh Smith-Rowe som du nämner ser även jag som lovande tillsammans med ett par andra. 

Så abslut. Tre-fyra fundamentspelare och kring dessa in med ungdomar. Och framför allt: Bort med dyra spelare i mellanskiktet, spelare som aldig kommer att ha något med topp 3 i PL att göra. 

Bild för Sral

För övrigt, snygg Bob Hund-referens! :-D

Undrar hur många som får lämna i sommar. Blir det många får vi nog räkna med minst en säsong till utanför topp fyra. Minst. Ett ungt lag kommer behöva tid att växa. 

Bild för Davidsson och Mannen

Sral// Ja, gott att du såg den. Är lite nöjd med den, framför allt för att det är en så otroligt bra albumtitel. 

Och ja, vi kommer behöva tid (oavsett hur det går ikväll), men utifrån vår ganska höga medelålder (drygt 26 år) borde vi kunna föryngra utan att vi för den delen blir ett för ungt lag. 

Bild för Sral

Bara väntar med spänning på när du ska referera Kent! ;-D

Bild för Fredde

Kruxet som jag ser är att vi har större behov än vad vi har råd med oavsett CL-spel eller inte. För att kunna köpa 3-4 spelare som lyfter våran trupp och spelet så tror jag vi behöver göra en större försäljning.

Det vi behöver desperat är en mittback, två yttrar och en central mittfältare plus fler ansikten beroende på vilka vi lyckas sälja. Chambers tror jag har gjort sitt, kul att han presterade i Fulham. Då kan vi kanske få pengarna tillbaka för honom.

Ska vi bli bättre över tid så behöver vi köpa spelare som har framtiden för sig men som trots allt är så pass stora råämnen. Och yngre spelare behöver spela, Mavropanos blir inte bättre av att sitta på bänken eller läktaren hos oss. Även om träningar kan ge mycket så sker den största utvecklingen i matchspel.

De som jag gärna ser säljas (utöver de vars kontrakt går ut) är helt enkelt Mustafi, Miki, Özil, Chambers och Elneny. Om vi skulle sälja Auba eller Laca så inser jag att det skulle kunna ha potential att lyfta truppen som helhet om vi använder de pengarna på ett bra sätt. Egentligen så skulle man vilja rensa ut Monreal, Koscielny, Xhaka och Iwobi men då har vi gjort oss av med 12 spelare på en sommar. Det har vi inte resurser för att ersätta.

 

Edit: Rensa ut ALLA, jag blir så jävla trött på det här.... Det blir EL och vi har en transferkassa på £40m, vi har stora renoveringsbehov och vi saknar pengar att göra det med. Vi får en bra spelare för den pengen. Om vi säljer alla som man vill sälja så får vi in pengar för en bra till men då har vi bantat truppen med ytterligare 7-10 spelare. Nu kan vi glömma allt vad Rabiot, Umtiti osv heter. Vi får sikta in oss på Fraser och nån ung kille från League 1?

 

Edit 2: Ser hellre att vi skeppar Auba, Özil, Miki, Koscielny, Monreal, Xhaka, Mustafi & Elneny utöver de spelarna vars kontrakt går ut (Cech kan vi porta från träningsanläggningen nu va?) och sen så satsar vi väldigt ungt med Laca och Sokratis som pappor i laget. Den här truppen kommer inte nå CL-spel nästa säsong heller som det ser ut idag och vi saknar resurser att uppgradera truppen på ett nödvändigt sätt. Att därmed sälja alla, ge Iwobi, Smith-Rowe, Guendouzi, Nelson, Holding, Mavropanos osv större ansvar samtidigt som vi köper in flera yngre lovande spelare runt 20-23 års åldern. Då kan jag köpa att det ser ut som det gjorde igår. Det som vi ville åt med Emery var utveckling och igår så spelade vi med samma lag som innan plus Torreira och förlorade på precis samma sätt som vi gjort innan när matcherna betytt som mest.
Vi ville bryta upp med historian, därav att vi tog in Emery som huvudtränare (istället för manager) och ville åt en förändring. Det började lovande men ju längre säsongen led desto mer har vi känt igen laget från föregående år.

You win some, you draw some

Bild för George Adams

I och med den riktigt dåliga prestationen mot Chelsea, (det var liksom sista chansen) så lutar jag också mot att verkligen genomföra det där paradigmskiftet som jag så länge önskat.

Nu vill jag verkligen ha tillbaka ett Arsenal som är värt att älska, att följa, att vara stolt över. Ett lag som gör sig kända för att inte vika ner sig, så fort det blir 'obekvämt. Ett lag med coyones, och inte utan!

Jag är så innerligt trött på klubbens och lagets plastiga mes mentalitet som ger dessa nästan pinsamma tillkortakommanden. Jag skiter helt enkelt  just nu i tabellplaceringar, EL, eller CL spel. Jag vill bara se ett nytt stolt lag på banan. Ett lag med karaktär. Ett lag som har fyllts på med spelare som har scoutade egenskaper inom de mentala parametrarna. Vinnarmentalitet, lagspelare osv, oavsett  om dom kommer från kända klubbar på kontinenten eller hämtas från Championship eller leauge one. Dom får komma från Juve, Bilbao Sligo Rovers, Bristol eller St. Johnstone eller va f*n som helst. Men dom skall förutom att dom är, eller på väg att bli  bra fotbollsspelare vara utrustade med  vinnande karaktärsegenskaper som viktigaste signum! Dom skall kunna spela offensivt men också kunna försvara, och dom skall vara kämpastarka och gilla ansvar. Hur svårt kan det va för klubben och dess managers att inse detta, då vi i över 10 år haft svår och grav brist på just dessa så extremt viktiga spelartyper. Vi har typ 0 i dagens trupp. Vämjeligt!!

Nu tänker ni säkert att med Så " mediokra" spelare blir vi aldrig något topplag eller hamnar utanför CL etc. Det må så vara, för nu, menar jag. Jag tror ärligt talat klubben och vår stora supporterskara skulle må bra av att få slå lite i underläge igen. Att hitta nya värden. 

Så ja D&M . Kräng av så många som det bara går och bygg nytt!

Give us our Arsenal back. Kroenke Out!

Bild för Sral

Med lite distans till den besvikelse som säsongsavslutningen innebar har jag reflekterat lite. GA är inne på något som vi kanske alla skulle behöva, att finna en ny anledning till att vara stolta över och finna hopp kring Arsenal. Sen tycker vi nog lite olika om hur det ska gå till. GA verkar drömma om George Graham-tiden, en enklare, rakare och kanske till och med tuffare fotboll. Jag tycker att vi måste vårda den offensiva fotboll som vi är kända för, även om det finns en hel del att jobba med kring stabiliteten. Jag tror att det finns en del spelare i vår trupp som är vinnare, men att det blir en kollektiv härdsmälta att som oftast. Vi viker ner oss så fort det går lite fel. Men det behöver inte vara ett problem på individnivå för alla spelare vi har i truppen just nu. 

Ta en sådan grej som att det gnälls på att många av våra spelare är aktiva (eller har de någon som gör det åt dem?) på Instagram. Som om det skulle distrahera spelarna från att vinna titlar. Skulle inte tro det! Jag kan lova att även spelare i Chelsea, City, Barcelona, Real Madrid och så vidare har en närvaro på Instagram. Zlatan, som har vunnit titlar i nästan alla länder han spelat i, är ett exempel bara på rak arm. Det är så vår samtid ser ut. För att bygga ett framgångsrikt Arsenal behöver vi inte blicka tillbaka till 70/80-talet. 

Är vår ägare ett problem? Tja, det beror väl också lite på hur man ser det. Visst hade det varit lättare om vi varit ägda av någon oljemiljonär eller varför inte nation som pumpar in pengar i klubben, men vill vi det? Är det vinna till varje pris som gäller? Se på den massiva kritik City har fått nu på sistone. Nej, då finns det andra exempel att följa. Vår modell, tycka vad man tycka vill om det, är att vi bara spenderar de pengar vi själva tjänat. Har inte Liverpool lyckats väldigt bra med typ den modellen? De sålde Torres och köpte Suarez. För Suarez-pengarna kunde de investera i andra spelare, där de också kunde sälja Coutinho för stora pengar. För bland annat dessa pengar kunde de investera i Allison och van Dijk. 

Vad jag försöker säga är att så länge klubben har en plan, som de sedan följer och tror på, kommer det vara lättare att nå framgång. Tottenham är väl ungefär där vi var under Project youth-eran, där fanns det, tycka vad man tycka vill om den, en plan och en linje att följa. Gav det oss ligatitlar i massor? Nej, men det måste det inte göra för min del. Klubben behöver en tydlig plan att följa och tålamod för att komma dit. 

Med det sagt, visst behöver vi rensa en del i leden och få in en del nytt blod, men det finns också spelare att behålla och hoppas på. Jag skulle räkna t ex Leno, Bellerin, Holding, Xhaka (han visade stark karaktär bland annat efter förlusten mot Chelsea), Iwobi, Maitland-Niles, Torreira, Guendouzi, Nelson, Smith-Rowe och Nketiah bland dessa. 

Bild för George Adams

 

Jag drömmer om ett lag som spelar en vägvinnande modern fotboll.  En fotboll som i bland är avsevärt mera direkt och rak en den vi som oftast nyttjar, men som också kan konverteras till en bollhållande och mer nednötanďe stil.

Samtidigt vill jag ha ett mycket mera balanserat lag. Ett lag som jobbar hårt och som har 3-5 riktigt bra karaktärspelare i truppen , varav 2-3 skall vara tongivande startspelare.

Sluta nu att nedvärdera Graham eran Sral. Du får det alltid att låta som typ, Mordor! 

Jag vill inte se ett gäng orcher vingla omkring på plan i full kast med att sparka omkring motståndarna, och sikta på en  knapp seger. 

Jag vill precis som jag skriver se ett tydligare lag med spelare som har karaktär.  Som vill jobba mycket hårdare för laget. Det Har inget med George Graham direkt, eller tufft spel att göra. Titta på vilken fotboll som vinner just nu + karaktärer så har du min tekopp 

 

Give us our Arsenal back. Kroenke Out!

Bild för Sral

Jag nedvärderar inte Graham-eran, åtminstone var inte det min avsikt. Jag var inte med från början där, men George Graham var manager bär jag började hålla på Arsenal. Däremot var det längesen, och fotbollen fungerar inte på samma sätt, och jag är glad att klubben ville spela en mer offensiv fotboll. Menar mest att det borde kunna gå att behålla den profil vi har men ändå hitta en balans. 

Bild för George Adams

Det var inte min mening att vara otrevlig Sral. Men jag menar att man inte skall nedvärdera en del av det bl.a. George Graham stod för. Mental tuffhet, disciplinerat försvarsspel och ett avsevärt rakare spel behöver sannerligen inte vara fel. Vi ser ju de senaste åren också en begynnande renässans i delar av de idéerna, även om dom givetvis är anpassade till den moderna fotbollen. Bland topplagen i PL så spelar ju alla de lagen understundom mycket rakare, och längre än man gjorde för några år sedan och vi har väl aldrig sett ett Guardiola lag spela så mycket långt, rakt och direkt som vi sett i City i år. Vidare har de fyra främsta byggt sina trupper med flera tydliga och mentalt starka karaktärer och alla lagen är mycket bra balanserade, till skillnad på ex. oss och United. I och med den goda balansen så har dom vidare väldigt bra valfrihet. Dom kan försvara lika bra högt eller lågt beroende på motstånd. Dom kan variera sin offensiv och både äga boll i possession eller spela rakt på kontring. 

Här skiljer vi i Arsenal oss avsevärt, då vi inte alls är lika trygga eller flexibla, och det menar jag är ett arv från "The Arsenal Way" som inte alls är till godo!

Vi ligger helt enkelt ett par år efter...

Give us our Arsenal back. Kroenke Out!

Bild för Sral

Men man kan ju faktiskt spela ”the Arsenal Way” och ändå ha en bättre balanserad trupp! :-)

Bild för George Adams

Det är möjligt.

Men personligen anser jag att den vägen, med de spelarna vi tagit in är en stor orsak till att vi just har dom problemen vi har

Give us our Arsenal back. Kroenke Out!

Bild för Sral

Jag är helt övertygad om att vi inte måste byta kurs helt. Vi har ett rykte om att ge unga spelare chansen och att spela en positiv fotboll. Det kan göra att det är lättare att värva i framtiden. Vad som behöver ändras på är bland annat vilka spelare vi rekryterar och utveckla vårt spelsätt. Bara för att man spelar offensivt behöver det inte betyda att man apar efter Barcelona eller Wengers stil.

Bild för George Adams

Bevare mig väl...

Give us our Arsenal back. Kroenke Out!

Bild för Sral

Vad...?

Bild för George Adams

Jag resonerar så här.

Pga att vår ägare inte skjuter till de pengarna som krävs för att vara med att välja bland första, andra eller tredje osv, sorteringen bland spelarna på marknaden, vare sig offensiva  eller defensiva så ser jag ingen anledning att Arsenal skall ha kvar sin något pompösa självbild. Med nuvarande regim och därtill spelsätt, finns det helt enkelt inga realistiska förutsättningar att vi skall vara med på samma sätt som vi var innan pengarna på allvar styrde allting.

Jag har därför sedan flera år velat se ett paradigmskifte. Man kan ju de facto nå stora framgångar på andra sätt att spela och och med annan mentalitet osv, än att spela, en i Arsenals fall ofta i överkant naiv offensiv fotboll, (när du inte har spelarna för det)

Give us our Arsenal back. Kroenke Out!

Bild för Sral

Håller helt med dig om att vi inte kan ha den pompösa självbilden med de ekonomiska förutsättningar vi har. Inför nästa säsong ser det...skrämmande ut. Det kan gå precis hur illa som helst, känns det som. Många spelare lämnar, en del skulle vi vilja bli av med och vi har en begränsad budget att fylla på truppen med. Det finns en del unga spelare, men vi som håller på Arsenal vet ju hur det kan gå om unga spelare får spela för mycket direkt - det kan slita på kroppen något enormt. 

Men vi pratar om lite olika saker. En offensiv fotboll och att ge unga spelare en chans (som är det vi är kända för) behöver inte per automatik betyda att vi är naiva och pompösa. 

Själv tror jag inte man måste haka på varenda trend i fotbollen, utan att hålla sin linje är bra. Det som är problemet är att det inte känns som att vi har en linje eller plan alls. Vi kan debattera fram och tillbaka hur vi vill att Arsenals framtid ska se ut, men mest av allt behöver vi en plan överhuvudtaget. 

Bild för George Adams

Mitt förslag på plan är klar.

Välj spelare, spelsätt och mentalitet efter de förutsättningar vi har. Dvs...

Med rådande ägare och ekonomiska förutsättningar så tycker jag som sagt att man skall tona ner den tidigare självbilden, och välja en annan väg som inte kräver offensiva spelare av världsklass på i stort varje position. 

Välj en något mer "defensiv" men organisationsstark inriktning. Börja i rätt ände och bygg laget bakifrån och inifrån. Se ex Juve och Athletico Madrid som målbild istället för Barca.

Det är ju ändå något lättare (och billigare) att bygga ett lag med de egenskaperna med  vår nuvarande plånbok  

 

Give us our Arsenal back. Kroenke Out!

Bild för Sral

Ja, vi är ense om självbilden. Jag hävdar dock ändå att man kan ha en ambition att spela attraktiv fotboll utan att exempelvis ha Barca som målbild. Jag tänker mer Dortmund i så fall, som har ett liknande rykte som vi men på senare år har varit mer framgångsrika. 

Bild för Sral

Ja, vi är ense om självbilden. Jag hävdar dock ändå att man kan ha en ambition att spela attraktiv fotboll utan att exempelvis ha Barca som målbild. Jag tänker mer Dortmund i så fall, som har ett liknande rykte som vi men på senare år har varit mer framgångsrika. 

Bild för George Adams

Jag förstår vad du menar Sral.

Men GA ser hellre att vi fokuserar på att spela en så effektiv fotboll som förutsättningarna medger. Att spela attraktivt fotboll får enl mig absolut inte bli ett självändamål.

Jag menar snart är vi med vår ekonomi i den situationen, att 7-8 lag i PL och ett 20 tal i Europa har vassare offensiva spelartrupper än vi, (med målsättning att även dom spela en attraktiv fotboll). Och när 2 klubbar med liknande spelsätt möts, så segrar de laget med "bästa elvan" 4 ggr av 5. 

Då menar jag,  att kan man inte matcha dessa med sin offensiv och briljans så får man välja en annan spelidé, precis som ex AM och Juve gjort, och gör. Med mycket bra resultat. 

Give us our Arsenal back. Kroenke Out!

Bild för Sral

Jag vet inte om man på pappret måste ha bättre spelare för att exempelvis kunna vinna en match mellan två offensiva lag. Tror mest av allt att man har en tydlig spelidé som man följer, att alla spelare vet vad de ska göra på planen. Detta gäller såväl offensivt som defensivt. Om jag förstår saken rätt är det vår kommande "technical director" som ska stå för hur vi som klubb vill spela, och om det nu blir Edu får vi helt enkelt se vad han tänker och vill göra. Sen kan vi tycka vad vi vill, men det känns väl inte särskilt realistiskt att se Arsenal spela i stil med Atletico Madrid?