Medlemmar: 5020 st.
Visa menyn

Solen Försvann

Davidsson och Mannen
mån 4 maj 2020 kl 15:35

Du hör gruskornen knastrandes förflyttas under tyngden av din fot, du tar ett steg till och hör samma stillsamt lugnande ljud igen. Bakom ryggen hoppar en katt fram genom det höga gräset, drar med sig en svala i farten och hoppar vidare in i en buske för fortsatt jakt. Du tar nya steg vägen fram, slår in på en stig in i lövskogen och du stannar till för att lyssna till ljudet av trädkronors susande. En total tystnad till bredden fylld med ljud, om du bara står still, om du bara pausar, om du bara vinnlägger dig. Då, då märker du den, den öronbedövande tystnaden. Ljudet av lugn.

En vårens första antydningar till försommar. En dag av ljus, en dag av hopp, en dag av lust. Du lägger ekan i sjön för årets första roddtur, du plockar fram filt, korg och termos för picknickpremiärens nykommenhet eller du rotar fram säcken med kol för en grillning som inte bara är till för att hålla fingrarna fria från nedisning. En dag av sol, en dag av vår, en dag av möjligheter. Sedan lutar du dig ut ur altandörren och tittar upp mot himlen där något tydligen har hänt. Du får en oväntad regndroppe rakt ned i örat, du ser hur mörka moln har trängt sig framför och knuffat undan den utlovade solen och inom bara en minut är mörkret totalt. Regnet öser ned, det dånar av åska och hällande regn och tårna som sticker fram ur dina nötta Foppa tofflor är plötsligt både blöta och kalla. Vad hände här? Vad hände med solen, vad hände med våren?

För det var din tur att skina, men solen försvann. När Coronaviruset fucka upp din Premier League-säsong. Säsongsavslutningen då vi skulle ha vänt skutan, satt riktning uppåt och börjat skörda frukterna av att ha nästa stora tränarsak vid rodret. Vi skulle ha kryssat mot city, avfärdat både Brighton i ligan och Blades i cupen. Vi skulle ha gnällt över en matchlös helg innan det goda åter skulle ha börjat rulla i form av vinster över Norwich, Wolves och Leicester. Vår pinsamma niondeplats skulle ha förbytts mot en känsla av vittring, av att åter vara i rätt sfär och att stå inför ett NLD och ett foolsen-möte till tänderna rustade av styrka, av kunskap och av framtidstro. För det var vår tid att skina. Men solen försvann.


Vi vill ha vårt Arsenal tillbaka. I varje fall tillbaka i TV-rutan. Bild från Flickr.com: ”cactusbeetroot”

Nu har det gått ganska exakt två månader sedan Arsenal besegrade West Ham i vår senaste match. England som land stod officiellt sett länge med, typ, inga Coronafall innan de plötsligt insåg att viruset redan höll landet i sitt järngrepp och en paniknedstängning tog vid. Fotbollen blev minsta problemet och var det ett problem var det snarare klubbar längre ned i näringskedjan än Premier League som drabbades. Arsenal som nyhetsvärde gick ned på sparlåga, bortsett från när John Cross, för vilken gång i ordningen, ville skriva om hur girig, egoistisk och självisk Mesut Özil är. Och ja, Johnny Click fick sina klick men mer än så har väl kanske inte hänt, bortsett från att våra spelare verkar ha gått med på 12.5% lönereduktion och såväl Arteta som de andra i staben gått med på en ännu högre.

Om lönereduktionen är bra eller dålig har jag egentligen svårt att säga för å ena sidan kan det vara jättebra att spelarna tar viss del av smällen och därmed gör sommarinvesteringar i truppen möjlig, men å andra sidan kan det vara ett tecken på att klubben faktiskt lider av riktigt usel ekonomi och då är det verkligen illa. Vem vet, inte jag. Det jag däremot vet är att PL-klubbarna förhandlar om att återuppta ligaspelet i början av juni för att försöka beta av den i expressfart innan ett kortare sommarlov följs av en senarelagd start av säsongen 20/21. Det talas om att fjorton lag är för slutförande av säsongen medan de 6 bottenlagen Brighton, West Ham, Watford, Bournemouth, Villa och Norwich istället vill annullera årets säsong och därmed säkra plats i nästa. Skulle det sistnämnda ske öppnas en mängd främst tämligen osköna scenarier där vår niondeplats inte ens räcker till spel i Europa League nästa säsong. Detta skulle endast kunna räddas av att FA-cupen även den cancelleras och att ligans slutställning fastställs genom poäng/match vilka skulle göra att vi går om spurs, slutar åtta och därmed snylta till oss FA-cupsegrarens Europa Leagueplats.

I mitt föregående inlägg skrev jag om hur superkasst jag tycker det är att fotbollen ligger nere, så var jag står i frågan lär väl inte vara något annat än glasklart. Även om fotboll utan publik inte alls är detsamma skulle jag, med de öppnaste av armar, välkomna en återuppväckt liga inom snar framtid. Och hur sjuka de än må vara är Tv-avtalens pengar klubbarnas livlina, utan den kommer ligan vara stympad i åratal och eftersom jag först och främst är Arsenalist så… ja, du förstår. Vidare måste ett land succesivt öppnas upp, cashen måste börja rulla in och vad är då inte enklast att börja med än ett redan så alienerad ting som den hermetiskt tillslutna Premier League-bubblan?

Och till allt detta ekonomiskt och logiskt förankrade. Lägg till det en försommar med flera fotbollsmatcher på TV varje dag, lite som ett EM eller VM. Tänk en midsommar med Arsenalmatch, kan det bli bättre? Där årets PL-säsong blir till en mästerskapssommar, fast med klubblag. Den där intensiteten med ständig produktion av både spänning, lidande och glädje dag efter dag efter dag. Tänk att Arsenal får möjligheten att fortsätta den vändning som påbörjats, avsluta den hiskeliga sjögång som denna säsong har varit och rädda allt som räddas kan innan vi trampolinstudsar vidare rakt ned i en ljuvlig ocean av transfermöjligheter. Och tänk att du får sitta, om inte på första parkett så i varje fall i en TV-soffa och njutande bevittna det hela. Tänk vilken sommar, vilken verklig mästerskapssommar. Som ett europa- eller som ett världsmästerskap, fast du bryr dig. På riktigt. Det kallar jag högsommar det.

Kommentarer

Bild för Ola Svärd

Snyggt skrivet, verkligen. Själv vankar jag mellan den enorma glädjen av en cancellerad liga och att foolsen då inte får fira med det dystra i vår niondeplats. Sjukt såklart, jag vet, men tusan så härligt att få snuva foolsen. Om vår ekonomi raseras lär det hända i fler klubbar, vi kommer överleva förstås.  Om ligan fortsätter, med för oss väldigt svårt program, så är europaplatserna svåra att nå. Alltså stäng ner skiten helt, ta sommarlov, drick din GT, ladda för säs 20/21 i hängmattan på landet och vänta in matcher med publik på läktarna. 

"I will sign every contract Arsenal put in front of me without reading it.”

Bild för Sral

Stäng ner. Folk dör. Kan vi garantera spelarnas säkerhet? Jag har så svårt att tänka på en fortsättning av den här säsongen, det har helt bleknat bort för min del. 

Bild för David Pearson

Håller med! Hoppas verkligen ligan startar upp i mitten av juni utan publik. Lika bra att vänja sig då förmodligen hela nästa säsong också lär spelas utan publik. Skulle vara en bra sommar med flera olika ligor!  

Bild för David Pearson

Håller med! Hoppas verkligen ligan startar upp i mitten av juni utan publik. Lika bra att vänja sig då förmodligen hela nästa säsong också lär spelas utan publik. Skulle vara en bra sommar med flera olika ligor!  

Bild för Sral

Storbritannien är just nu det land som har haft flest dödsfall från Covid-19 i hela Europa. Ryktas om att läkarna, även klubbarnas, är mycket tveksamma till att spela redan. Vi har fått höra från lite olika håll (Sergio Aguero, t ex) att spelare är rädda. Att börja spela i juni är fan alldeles för tidigt. Bara pengar det handlar om. Det känns redigt osmakligt. 

Bild för Byarum

Håller med dig. Känns så konstigt att dra igång allt igen, men utan publik. Vad är en PL-match utan publik? Och det handlar ju inte om en match, utan om nio omgångar, eller vad kan det vara kvar? Kan man ens föreställa sig det? Det är som, ja, vad fan är det??? Hittar ingen liknelse.  Lördagsgodis utan godis? Puben utan öl? Nej, mycket värre,,, Känns så trist att det blev så här, men livet blir inte alltid vad man tänkt sig och här har vi en pandemi som skördat enorma mängder människoliv, flera hundra tusen. 

Utöver det så håller jag med dig om hälsoläget med tanke på spelarna, men sen förstår jag allting handlar om pengarna,,,follow the money. Det finns ju inga egentliga sportsliga skäl att fortsätta spela. Sen får man se och diskutera vad som är rimligast att göra vad gäller ev mästare. Mina Foolskompisar (jo, jag har såna) säger att det finns en förbannelse som vilar över dem och det må väl så vara och så kan det ju gärna få förbli. 

Bosse

Bild för Davidsson och Mannen

Ola Svärd, Sral, David Pearson och Byarum// Tack för kommentarerna och för responsen på min text. Självklart är detta en fråga som kan dela oss fotbollsfantaster i hur många läger som helst. För visst är det folk som dör av denna pandemi och visst skall folks hälsa alltid komma först. Samtidigt talar allt fler om att nedstängning och isolation dels inte håller nere dödstalen (se England, Italien, Spanien och Frankrike, för att inte tala om Australien) men framför allt har enorma negativa konsekvenser. Dels ekonomiskt men än mer folkhälsomässigt. Folk mår enormt dåligt både psykiskt och fysiskt av att sitta hemma isolering och allt fler hävdar nu att isoleringen i sig kommer leda till fler dödstal än själva viruset. Om detta vet vi ju självklart ingenting och vi kan bara lita på de lärde och vara ödmjuk inför andras åsikter.

Till detta kommer också information om att det omtalade vaccinet både kommer ta längre tid att få fram än de lärde trodde (för att inte tala om galenpannor som Trump) samt att de inte alls kommer att vara så effektiva som folk önskar. Se bland annat här: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/giesecke-det-ar-inte-sakert-att-ett-vaccin-kommer-vara-effektivt

Men, som sagt, här kan vi tycka och känna olika. Rätt och fel är omöjligt att sia kring, men det jag riktar in mig på är, om vi bortser från nämnda glädje över att foolsen skulle bli bestulna på en titel, att vi -eller i varje fall jag, är ett enda enormt stort halvfullt glas utan Arsenal och således också ligan vi spelar i. Mitt välmående är, trots att jag lever i ett välstyrt Sverige, klart tilltufsat av den enorma Arsenal-abstinens jag ständigt bär på och jag tror faktiskt att ett succesivt uppstartande av det som tillhör det normala livet gör oss oerhört gott. För mig är fotbollskonsumerande en självklar del i folkhälsan.  Och jag behöver må bra, precis som alla andra. 

Bild för Byarum

En åsikt delar jag till 100% med dig och det är att livet efter Coronahelvetet kommer att vara bra mycket värre än vad vi upplever nu. Detta är en stilla västanfläkt. Icke desto mindre saknar jag fotbollen något så vansinnigt och längtar och hoppas att vi under hösten kommer att kunna få uppleva fotboll på riktigt igen med fullsatta lärare runt om. Däremot befarar jag att Boris Jonsons egna upplevelser av Corona kommer att prägla Storbritannien framöver och jag är glad över att ha kunnat leva i Sverige under våren. Har vänner och släkt runt om i världen som är "locked down". I det långa loppet är jag övertygad om att vi gjort mycket rätt, även om annat hade kunnat göras annorlunda,,,

Bosse

Bild för Davidsson och Mannen

Byarum// Boris Johnson verkar vara lite Trump-light, en känslostyrd och överpreviligerad politisk lekman. Gillar att framstå som handlingskraftig och gillar att synas. Dessa egenskaper är inte bra var för sig och än sämre i kombination. Så ja, tillsammans med hans egna erfarenheter, vilket skulle kunna skänka honom legitimitet, gör nog att England kommer att ha en långsammare process än, exempelvis Tyskland som startar Bundesliga nästa vecka ish. 

För precis som du är inne på, priset för locked down kommer nog att bli avsevärt högre än alla samlade sorger av avlidna Corona-patienter. Jag tror heller inte att Svenne förstår hur bra vi har det. 

Men oavsett, hoppas att PL lyckas driva igenom en återstart. Bara att följa Bundesliga ypperliga exempel. 

Bild för Sral

Vad känner spelarna om detta? Vinner de lag som har flesta friska spelare istället för de som spelar bäst? Hur blir det med närkamper under matcherna? Ska de spela med munskydd och/eller masker? Jag ser inget argument för att börja spela matcher nu förutom pengar. Visst är det tomt, men det finns massor av annat att underhålla sig med. Sunderland 'til I die och the Last Dance om man saknar sporten väldigt mycket, t ex. Gott om filmer att se eller se om. Det är tomt utan fotbollen, men jag tycker det är galenskap att göra som i Bundesliga. Vi är mitt i en pandemi, och England är ett av de absolut hårdast drabbade länderna! 

Bild för Davidsson och Mannen

Sral// Jag förstår hur du tänker, samtidigt är dessa spelare så långt ifrån riskgrupper du kan komma och för dem gäller väl som för andra; att de skall låta sina åldrade vänner och släktingar, som kan vara i riskgrupp, vara i fred. 

Till detta är att vi, med största sannolikhet, står inför minst ett år utan vaccin och när det väl kommer, antagligen är som med vaccinet för influensan dvs. ca 50% skydd. Utifrån detta kommer vi alla, med största sannolikhet, bli smittade, PL-spelare inget undantag. 

Bild för Sral

Jag ser inget argument för att fotboll ska spelas här? ;-)

Vi behöver väl åtminstone uppnå en flockimmunitet. Nu talas det om att en ny smittvåg kommer, antalet smittade i Tyskland gick upp precis när de släppte på restriktionerna, Dynamo Dresden (var det väl?) är i karantän och bland spelarna i PL är det många som är tveksamma till att ta upp spel igen. Det är inte rätt läge nu. Bättre att i så fall fundera på hur och när man ska starta nästa säsong. 

Bild för Davidsson och Mannen

Sral//Bortsett från de ekonomiska, vilka jag egentligen ger 17 i -men klubbar, liga och många andra vurmar för, är mitt skäl att jag älskar Arsenal och saknar Arsenal. Och dessutom, uppenbarligen till skillnad från dig, inte ser någon större fara i att dessa vältränade, unga atleter upptar sitt värv. För så länge de sköter sig som de skall och avstår kontakt med riskgrupper och gamla, så upplever jag ingen som helst fara med deras möten. 

Men visst, varken du eller jag är några epidemologer (eller vad det nu heter), hela retoriken kring hur ett land skall göra eller inte, hur en idrott/ekonomi skall göra bygger på känslor. Min känsla är längtan, många andras är rädsla. Jag har inga problem med att vi tycker olika, man jag tycker så här: Ge oss vårt Arsenal tillbaka!

Bild för Sral

Det ekonomiska ser jag också som ett argument, men mest då för mindre klubbar samt "vanliga" anställda i större klubbar t ex Arsenal. Jag ser däremot inte smittorisken som så enkel som du verkar göra här. Ta Troy Deeney som exempel, som har en hjärtsjuk dotter eller vad det nu är. Ska han undvika kontakten med sin dotter bara för att spela fotboll? Det finns spelare som är rädda, om inte för sin skull så för de omkring dem, och det förstår och respekterar jag. Då får man, bortsett från smittorisken, också väga in att alla spelare knappast lär ha tankarna på rätt plats, så att säga. Nej, det är bättre att satsa på att nästa säsong blir så normal det bara går. 

Bild för Davidsson och Mannen

Sral// Jag tror -vad jag än må tycka om den- att det ekonomiska argumentet väger synnerligen tung även för stora klubbar. Ex Arsenal förlorar vansinniga pengar i potentiellt missade TV-intäckter (men även matchinkomster, vilka kommer gå fortsatt förlorade vid uppstart, men det är en annan diskussion). 

Och ja, jag tycker detta är svårt och förstår att det, precis som i exemplet md Troy Deeney, är allt annat än självklart. Fast då England nu pushar tillbaka folk till sina jobb, precis som Sverige gjort under hela pandemin, så borde väl inte fotbollsspelare ges undantag? Skall de bli än mer priviligerade än de redan är? Och då har frågan gått från ekonomisk till medicinsk, vidare till etiskt för att sedan gå tillbaka till ekonomisk. Och etisk igen. 

För som med allt annat blir vi friskare, såväl psykiskt som fysiskt, av en upprätthållen "normalitet", så mycket av det vanliga som möjligt bör upprätthållas, det är klassiska friskfaktorer oavsett vilken svårighet du rehabiliterar dig från. Och då tycker jag, med all -och jag menar verkligen all- respekt för de medicinska och etiska dilemmanna som denna diskussion bär med sig. 

Inget facit, många åsikter och många känslor. Vi tycker/känner olika. Jag längtar till den 17/6, till lördagseftermiddagar och till veckodagar med den underbara känslan av kvällsmatch i magen. 

Bild för Sral

Jo, det finns en poäng med att vi behöver underhållning för att glömma bort läget världen är i just nu. Men, samtidigt dör folk och sjukvården går på knäna. Jag som är kommunalt anställd som lärare har nu helt undervisning på distans, och vet med mig att jag när som helst kan åka på att arbeta i vården för att avlasta den. Det säger en del, man kan undra hur länge samhället ska klara detta. Då börjar det pratas om fotboll? För mig är det galet. Jag älskar IFK Göteborg, Arsenal och fotboll, men det känns så främmande just nu. Spelarna får väl hjälpa till på annat sätt istället om du tänker på det etiska?