Medlemmar: 8554 st.
Visa menyn

Is My Head Still On?

Davidsson och Mannen
tis 24 aug 2021 kl 13:36

Jag vet att vi har varit här förut, grävt ned oss i olika skyttegravar och kastat versaler mot varandra, så många gånger förr. När Wengers tid för länge sedan var över, när Emery inte bara gav bort en Champions Leagueplats i form av en Europa Leaguefinal utan också helt tappade greppet om truppen i slutet av sin inledande säsong. Och nu är vi där igen. Denna gång är det nuvarande huvudtränare, tillika manager Mikel Arteta som är föremålet för ett verbalt krig av ins, outs och allehanda imperativ kastandes över nejderna.

Själv står jag som så många gånger förr och vacklar. Jag har verkligen önskat oss all lycka med Arteta vid rodret, sett det fina och romantiska i att låta en ung före detta spelare göra långsiktigt framtidsprojekt av oss, mitt i den slit och släng-kultur som toppfotbollen har blivit. Varje införmatchintervju hör jag honom säga precis rätt saker, slå an precis rätt känslor och när vi baxade oss fram till FA-cupvinsten för drygt ett år sedan, uppfylldes jag av en enorm stolthet, inte bara över laget, spelarna eller över klubben. Utan också över vår tränare Mikel Arteta. Vilken ljusnande framtid han bar med sig och vilka löften hans närvaro gav oss Arsenalister.

Sedan kom sensommaren och hösten i vilka föga löften hölls. Vi föll. Ned i tabellen och ut ur allt vad estetik redlighet hette. Vi spelade dåligt, tråkigt och resultatlöst. I midvintermörkret lyste Smith-Rowe plötsligt upp och långsamt kravlade vi oss ur nedflyttningsträskets stinkande dy men vi landade ändå inte högre än i någon sorts Ingenmans Land och redan då började jag fundera allt mer på vilken väg vi egentligen slagit in på. Klubben sade sig tro på Arteta och vi följare informerades om att vi skulle ge tid och tro på processen men jag kände mig bara förvirrad, ja smått korkad. För jag såg ingen process, jag förstod inte vilka framsteg jag skulle ha mitt framför mina ögon och känna mig trygg med. Vad var det jag missade egentligen och var det bara jag som inte såg?

Nu har sommaren snart gått och klubbens styrande har slagit om från att hämta in dyra och trötta föredettingar till unga och lovande, vilket fyllt mig med en dos vansinnigt behövlig framtidstro och som även knyter mig avsevärt närmare spelartruppen. Jag har glatt mig åt nästan alla spelare vi handlat in under sommaren, jag längtar efter att åter få se Ødegaard och Lokonga tillsammans med Saka, Tierney och ESR och jag hoppas så vansinnigt mycket att både White och Ramesdale skall bli startelvaspelare för engelska landslaget. Nyförvärven är avsevärt mer like:able än alla Maris, (Luiz), Willians och Cedrics vi sett oss landa under Artetas tid så i spelartruppen finns både framtidshopp och kunskapsmässiga förutsättningar att detta hopp faktiskt är relevant.


Är spiltan redan tom? Bild från Flickr.com: ”dolfi”

Det enda molnet på denna transferhimmel är att jag inte riktigt förmår mig se dessa spelare blomma ut under Arteta. Att de snarare känns som oerhört spännande spelare att locka en nästa tränare till klubben med. Att de två ligamatcher vi hittills spelat, tillsammans med sommarens träningsmatcher, snarare förstärkt än stillat de tvivel jag kände under förra säsongen. För jag saknar fortfarande tecken på att det finns en process att lita på, ännu inte fått besked om att vi slagit in på en väg som är rätt och inte alls sett spelare utvecklas till starkare kuggar som tillsammans med tio andra små bitar, bildar Artetas fungerande helhet.

För har du tagit dig upp till att få spela seniorfotboll i absoluta toppskiktet, såsom i Premier League, måste du ha varit utrustad med en vinnarskalle utan dess like, från din dag ett som fotbollsspelare. Från knatte- till pojk-m genom junior- vidare till senior. Alltid vara bäst, alltid vinna, alltid utvecklas. Av dessa vinnarskallar såg jag noll och ingenting av i premiärmatchen mot Brentford. Vi såg snarare ut som flackande blickar i en högstadiekorridor, som svettigt fumliga händer trevandes efter kontakt som aldrig fås, som en av storebrorsan tömd påse en lördagseftermiddag när pappa inte är där att backa upp dig.

Mot chelsea stod vi upp något mer som människor i en rådande snålblåst och både Lokonga och Smith-Rowe visade anslag till vackra embryos av djupledsspel, men samtidigt lyste den kollektiva spelidén med sin totala frånvaro. Varken offensiven eller defensiven såg ut att ha en genomarbetad tanke bakom sig utan mer som resultat av en samling spridda spelarinsatser. Hade vi över huvud taget någon matchplan? Är spelarna för korkade för att begripa den eller är Arteta rent av en usel pedagog som inte kan förmedla? Eller har spelarna tröttnat och slutat lyssna på honom? Har hans principer blivit en gång för mycket vilket gör att han tappat gruppen?

Självklart vet jag intet om detta, det enda jag vet är att spelet stinker och resultaten likaså. Att Arteta redan förlorat fler matcher på Emirates än Wenger gjorde under alla sina år där, att en kille som David Moyes fått West Ham att spela både attraktivt och vinstgivande och det både på kortare tid och med avsevärt stramare ekonomiska medel än Arteta. Så i mitt huvud snurrar bara obesvarade frågor och så verkar det göra även i spelarnas. För mig är en bra ledare en herde som kan få sin flock att gå i utstakad riktning. I enstaka fall måste en flockmedlem offras och förvisas, men skall herden klara sig får dessa inte bli fler än undantag. Det jag ser i Artetas Arsenal är snarare motsatsen. Spelare efter spelare blir antingen klappkassa eller uteslutna ur flocken och de som finns kvar verkar inte ha vare sig hjärta eller huvud på rätt plats. Och ju mer jag försöker ju mindre finner jag. För även om jag tror att hans hjärta är det, undrar jag om Artetas huvud är på rätt plats. Om han verkligen är rätt man på rätt plats, om han är rätt man för Arsenal. 

Kommentarer

Bild för George Adams

Verkligen spot on D&M. Jag håller med dig i varje stavelse. 

Bild för Davidsson och Mannen

Tack. Kul att du gör det. Eller snarare tvärtom att du behöver göra det. Men ändå. Tack. 

Bild för Vicious

Håller också med fullständigt. Vilket smärtar mig fruktansvärt mycket. Önskar innerligt att jag inte behövde hålla med om ett endaste dugg i texten. Men verkligheten är tyvärr så. Senaste typ fem åren kan jag ärligt talat inte komma på en enda köpt spelare som kommit till klubben och blivit bättre. Man kan argumentera för Martinelli, men honom ser jag knappt som ett köp. I övrigt är det bara spelare sprungna ur den egna akademin som tagit kliv framåt. Listan över spelare som kommit hit och stagnerat eller i värsta fall gått bakåt i utvecklingen är så lång att jag inte ens orkar rada upp den.

Det är väl där jag ser den största bristen i dagsläget. Vi har en tränare som på inget sätt är förmögen att få enskilda individer att lyfta och då lyfter inte kollektivet heller. Därav ser jag egentligen ingen mening med att fler spelare anländer hit för dyra pengar och stagnerar. Förrän vi har en tränare på plats som vet hur han ska utnyttja sitt material efter bästa förmåga.

#Championship

Bild för Davidsson och Mannen

Ja, precis. Egentligen borde den här texten inte behövt skrivas och, precis som du skriver, borde vi inte behöva ha denna typen av kommunikation på allsköns sociala medier, för vi borde optimera våra spelarresurser till en avsevärt starkare helhet.

Det borde inte vara så här. 

Bild för Ulf Dejehed

Instämmer med både författare och föregående skrivare

 

Bild för Davidsson och Mannen

Jag med. ;-)

Bild för Stivve

Bra där! 

Du fångar upp det de flesta känner och upplever. Jag tar fasta på och som jag iaf tillåter mig att känna, att det finns en tanke att satsa på en ung trupp som på sikt kan växa till något fantastiskt. Den stora frågan eller snarar de två stora frågorna för mig är kan Arteta få dessa unga talanger att växa och spela med en gemensam, tydlig idé och vilken/vilka erfarna och "äldre" spleare kan ta ansvar att foga ihop och leda för det behövs också.  

It´s not over when you lost games and trophies. It´s over only when you lost faith & hopes. 

Bild för Davidsson och Mannen

Tackar!

Ja, satsningen på ungdomar är ju enormt mycket roligare att se än Luiz- och Willianvärvningar. Att vi handlar spelare i "rätt" åldersspann ger oss i alla fall hopp om framtiden. Så då rumlar vi vidare till dina två frågor för dessa är väldigt spännande. Arteta skulle nog, rent hypotetiskt, kunna få alla ungdomar att växa och spela efter en gemensam idé, men om vi tittar på de äldre spelarna, de som skall ge vägledning, stadga och trygghet till de yngre, så är de ju på tok för dåliga och labila.

Ta en spelare som Xhaka som har fina spetskompetenser i sin blick och passningsfot, han kommer ju helt till korta i den snabba engelska fotbollen och bromsar ju ned vårt passningsspel och potentiella omställningar vansinnigt. Och när det svajar behöver de unga extra stadga, inte någon som tappar huvudet totalt och tar ett knallrött kort. Aubas förvisso mysiga framtoning men ansvarslöshet är ett annat exempel, om än inte lika smärtsamt. 

Men tillbaka till din första fråga, nej jag tror inte längre att Arteta har förmåga att få våra unga talanger att växa och spela med en gemensam och tydlig idé. Som jag nämnde i texten har en ledare, i det här fallet herden, råd med något enstaka bortfall från flocken, men blir det ett för mycket förlorar han flocken och herdens arbetsgivare söker ny herde till sin flock. Där är vi nog, tyvärr, idag. 

Bild för Sral

Tror liksom det är kortsiktigt bakåt att tänka att detta är Artetas fel. Det är år av misskötsel av klubben som jag främst ser den där spanske snubben som jag nu tappat namnet på som "skyldig" till. Arteta ser ju problemen i klubben på ett annat sätt än de flesta, han ser att det är en stor uppgift att få Arsenal på rätt köl och vill ha den utmaningen. Att istället anställa Conte, som det ryktats en del om, vore i mina ögon att gå tillbaka till samma kortsiktiga misstag som vi gjort alltför mycket av. 

Bild för Vicious

Nej, Arteta är naturligtvis inte ensam ansvarig för den här sörjan. Finns andra som behöver titta sig i spegeln också. Men Arteta är det främsta ansiktet utåt och den som leder det dagliga arbetet. Det är hans jobb att utveckla det material han har till förfogande. Hur länge ska en process få pågå egentligen? 5 år? 10 år? Vi har två raka 8:e platser under spanjoren och den här säsongen ser i dagsläget inte ut att bli något framsteg. Ser du någonstans att nuvarande process leder oss framåt? Det finns ju en gräns för hur långsam en process kan löpa på innan man måste bestämma sig för att byta inriktning. I mina ögon går det alldeles för sakta och jag ser ingen ljusning.

#Championship

Bild för Sral

Så vad är enligt dig lösningen? Hur ska vi hitta kvalitetsspelare på annat sätt än att utveckla dem? Varför förlänger våra unga spelare om det är så illa? Ännu ett managerbyte, då är risken att det tar ännu mer tid för oss? Vänta 5 år? Ja, kanske. Det finns ibland inga genvägar. 

Oavsett hur länge Arteta är kvar så är jag övertygad om att han lämnar ett Arsenal som mår mycket bättre än när han tog över. 

Bild för Vicious

Det är ju det som är grejen. Inga spelare utvecklas ju längre i klubben förutom våra egna. Vi plöjer ner miljarder i spelare som kommer hit och stagnerar eller går bakåt. Det är ett gigantiskt problem. Gissa? Dom får starta match efter match i en kravlös miljö. I en annan klubb blir det bänken och stenhårda krav. Vilket är mest bekvämt tror du? 

Finns massor med exempel på snabba genvägar. Chelsea med Tuchel är senaste exemplet. Man ska inte vara så jävla rädd för förändring när alternativet är att stå kvar och stampa på samma ställe.

Det har du rätt att vara övertygad om. Låt oss bara konstatera att jag inte är fullt lika säker.

#Championship

Bild för Sral

Nej, vi är eniga om att äldre spelare kommer hit och stagnerar. Det är därför det känns så hoppfullt med att våra unga har förlängt och att en kille som Ødegaard vill komma hit. Det är ju just den här mättheten och nöjdheten som Arteta bland annat försöker ändra på. Det har han sagt flera gånger. 

Slentrianmässigt att ta jämförelsen med Chelsea. De är i ett helt annat läge och mår mycket bättre som klubb. Klart att man då kan vässa laget med att ta in Tuchel. Knappast som att han hade nått samma framgångar i Arsenal eller ens hade valt oss. Du vill ha snabba resultat och titlar, verkar det som. Där är inte Arsenal. 

Bild för Davidsson och Mannen

Vicious och Sral// Ja, ni ringar ju in ett problem som både ni och jag varit inne på tidigare. För några år sedan skrev jag en textserie om länkarna som håller klubben fjättrad, där jag lyfte fram ägarer, styrelse, VD och Wenger som problemet till att vi då inte tog oss högre än fjärdeplatsen. 

Idag har illa blivit värre och, som ni båda är inne på, kan klubbens fall inte endast bero på en person. Men, och detta är viktigt, min metafor om herden och flocken är relevant på Arteta och hans situation i klubben. Det är såklart inte bara han som väljer vilka "får" han får att hantera, inte allena han som bestämmer vart den skall eller hur bråttom det är att nå målet. Men det är hans uppgift att få flocken/truppen att gå i rätt och samma riktning, samt att hålla ihop den. 

Jag tror dagens problem grundat i en ägarfamilj som inte kan sporten och som heller inte priorterar sportsliga framgångar före ekonomiska. KSE är bara ett av redskapen för att få in pengar till redan fulla fickor. Vidare var en brytpunkt när Dein försköts ur klubben (flocken, häpp) varefter Wenger fick för mycket makt fram till Gazidis togs in. Gazidis som i sin tur gjorde så många misstag, framför allt i hans slutskede (Özils kontrakt etc). Vi har gått från Wengers envälde till en beslutsfattarprocess som är både otydlig och ineffektiv. Vi har gått på känsla, både i utnämningarna av Emery, Arteta men också Edu. Raul ett ytterligare exempel. 

Nu har KSE stöttat Arteta med pengar (troligtvis bara belånat klubben), att Arteta efter snart två år inte fått spelarna att förstå vad han vill få dem att göra, går inte att skylla på att hans nyförvärv inte kommit in i laget ännu eller åkt på skador, Covid etc. Han verkar helt enkelt inte få spelarna att förstå vad han vill. Och de verkar inte längre bry sig. Kanske har de till slut tröttnat på allt paniskt skrikande från sidlinjen? Alla milimeterinstruktioner, det ständiga flödet av information? Kanske är det där vi står, vid det tappade omklädningsrummet?

Och även om Edu, styrelse och säkert en herrans massa andra behöver ransaka sig och kanske bytas ut, måste vi använda de spelare vi har på absolut bästa sätt. Då kan vi inte frysa ned dem längst ned i boxen eller skicka iväg dem till franska ligan. Etc...

Bild för Byarum

Du är så spot on man bara kan bli i detta. Dilemmat är ju att alla fans, mer eller mindre ser samma sak, påtalar det, men de som kan göra något, verkar i dagsläget handfallna och vilsna. Vi har ju sett detta under en längre tid. Jag ska villigt erkänna, jag trodde inte på Arteta i början, men blev djupt imponerad av hur han tog sig an laget, fick till ett fungerande försvarsspel efter Emerys hönsgård, men inget har blivit bättre sen maj 2020, utan tvärtom. Jag bara fattar inte hur allting bara kan rinna ur. Hur kunskap bara kan försvinna? Min egen enkla teori är att Arteta är så till den milda grad influerad av Pep och hans filosofi, att han teoretiserar allt till obegriplighet för laget, en Pep 2.0. Därav denna totalförvirring i laget, där knappt något fungerar som det ska och där nu även ex. Tierney känns allt mer vilsen i sitt positionsspel. Det är mycket man kan säga, men det gör ont att vara Arsenalssupporter idag och jag ser ingen ljusning. 

Bosse

Bild för Pelle

Ja det gör verkligen ont, vilket märks när man läser inlägg från kloka fans och allt dom skriver är sant men så deprimerande.

Fritt fall känns det som, usch!

If it's too strong, then you're too weak!

Bild för Davidsson och Mannen

Ja, jag tror du, Byarum, ringar in någonting här. För under tiden publiken saknades kunde vi höra Arteta ropa ut instruktioner i all evinnerlighet och, som du är inne på, tror jag att den totalförvirring vi sett hittills denna säsong är ett resultat av att spelarna helt enkelt fått för mycket instruktioner och till slut tappat tilltron till sin egen fotbollskunskap. Känns helt nedbrutna och när till och med en sådan som Tierney går bort sig i positionsspelet, då förstår man att läget inte är som det skall. 

Jag är jätteglad över alla de unga och lovande spelarna vi nu tagit in och för kontraktsförlägningarna på Saka och ESR, men jag ser dem mer som bra spelare för nästa tränare att utvecka. Eller för bra spelare/bra trupp att kunna locka rätt nästa tränare till oss. 

Bild för Pelle

Du skriver verkligen mycket kloka tankar D&M, känns som Arteta inte är den där fåraherden vi behöver, oavsett om det är mycket mer som behöver åtgärdas.

Förvisso har ju just Saka o ESR kommit fram under Arteta, även om det var Ljungberg som gav dom chansen har åtminstone dessa två killar utvecklats under Arteta, men dom e snarare undantagen som bekräftar regeln.

Sen är det för deprimerande att inse hur illa vår klubb ligger, för att byta ut fåraherden mot vår variant av Tuchel kanske kan göra att vi kan klara av top6 men absolut inte top4. Så långt ifrån har vi hamnat.

Det är inte kul med fotboll just nu...

If it's too strong, then you're too weak!

Bild för Davidsson och Mannen

Tackar, Pelle. Tack för berömmet. Och ja, när jag sätter in ledarskap i den bilden blir Artetas uppträdande än mer appart. Saka och ESR är, som du är inne på, två lysande undantag, men jag tror att de -såsom varandes Hale End Boys, har annan auktoritet och därmed, till skillnad från försvarsspelet, kan ta sig mer frihet. 

Och ja, vart hamnar vi? När jag ser på truppen ser jag en lovande och i vissa dagar riktigt bra trupp. En trupp som borde kunna ta sig till topp 5. Fast då måste den ledas av en herde som får alla att gå åt samma håll, som kan skapa trygghet för alla att växa och utvecklas i samt en som kan optimera resurserna och göra de små delarna till en bättre helhet än summan av delarna. Och någon sådan ledare har jag svårt att se Arteta vara. 

Bild för Brattis

Jo men visst, Pep 2.0 kan han ta med sig till ett lag i seconda division i Espana och starta om med. Nej jag kan som alla andra inte förstå längre vad som händer. Och denna prestige som nu finns hos Edu/Arteta/Kroenke-gänget att inte se och kanske lyssna på supportrar, journalister, experter som ser detta match efter match. Det skulle vara intressant att höra vad Brendan Rogers, Moyes, Tuchel, Klopp skulle kunna göra med detta lag, hur dom skulle förändra spelplan, attityd, val av spelare osv. men det får vi aldrig höra, då trampar man varandra på tårna. Tack D&M för dina ord. COYG

"Once a Gooner Allways a Gooner"

Bild för Davidsson och Mannen

Tack själv, Brattis. Och du sätter ord på en viktig fråga: Att det skulle vara oerhört spännande att se vad någon annan tränare skulle kunna göra med detta lag. En begriplig och vinnande spelidé, spelarval, matchoaching men framför allt man-managing. För gällande detta sistnämnda känns Arteta långt ifrån redo. Om vi sätter antalet spelare som blivit bättre under Arteta (Saka och ESR) gentemot alla de som blivit helt under isen med honom, så visar sig ju en viss skillnad. 

Bild för Byarum

Oj, oj, oj. Vad händer? 
Arteta verkar ha tappat omklädningsrummet,,,

Maitland-Niles takes to Instagram to force Everton move from Arsenal
https://mol.im/a/9940107

Bosse

Bild för Davidsson och Mannen

Nu skall de ju, enligt ryktena, haft någon form av luftrensande samtal. Men ja, vad är det som händer i klubben? AMN var landslagsmässig på högerbacken, fick prova som CM i West Brom och kom tillbaka med insikten om att det var som högerback han hade mest framtid. Vad gör Arteta då? Låter honom hoppa in i några fåtal matcher som CM, samtidigt som han kör Bellerin, Cedric och Chambers som högerbackar. Till och med Tavares fick gå före. 

Även om AMN verkar ha en idiot som agent, förstår jag hans frustration med hur han behandlats av Arteta. Deppigt.