Medlemmar: 7272 st.
Visa menyn

Transfer Deadline Day

Davidsson och Mannen
tis 31 jan 2012 kl 07:11

Japp, då är det återigen dags. Då är vi inne på sista öppningsdagen av denna säsongs vinterfönster och nu måste de affärer som eventuellt skall göras, genomföras. Wenger har ju flaggat för att vi inte kommer att köpa in några spelare, samtidigt som nästan varenda publikt kommunikationsverktyg ryktat motsatsen. Det har varit ett spännband innehållandes allt från tyska landslagsspelare som nästan arsenallikt skadat sig till belgiska underbarn som blivit vuxna och nu åtrås av hela fotbollseuropa, vidare till högerbackar från Vicarage Road. Krydda anrättningen med franskt spelgeni och någon försvarsspelare från någon obskyr andraliga och du är hemma, har varit melodin ända sedan tomten lätt glöggklibbig föll ur folkhemssveriges familjesköte.

Det är liksom inte så lätt att vara filbunken som lugnt sitter i båten och hävdar att man bryr sig först när det står på .com och det eventuella nyförvärvet fotograferas i rödvit tröja. Man kanske önskar att man var lugnet personifierat, men man är det inte. I varje fall inte jag, nej, nej, långt ifrån. Jag sitter fortfarande och hoppas, tänker att Wenger har nekat tidigare och hävdat att ”we nowhere near to sign some one”, för att sedan bjussa på BOOM, BOOM, BOOM. Märkt av år av Wengers lingvistiska slalomåkningar är jag fortfarande ljusår ifrån att sluta hoppas på nytillskott. Men hur realistiskt är det? Hur nära är vi, egentligen, att signa någon och hur mycket verklighetsförankring har mina förhoppningar? Är jag förutseende eller bara korkad? Och vems verklighetsförankring är det egentligen som borde vara föremål för diskussion?

I min värld behöver vi, som ni kanske tidigare har läst här på bloggen, egentligen tre nya spelare, vilka grundar sig i tre olika spelarförluster kryddat med skadefrånvaros eller bristande förmåga att producera. Vi är också bara tre platser i startelvan från att vara ett lag som inte bara tar fjärdeplatsen, utan även kan vinna både FA-kuppen och gå långt i Champions League. Men dels måste vi ersätta både Fabregas och Nasri, vilket jag fortfarande hävdar att vi inte gjort, och dels måste vi lösa vänsterbacksfrågan.

stephenk1977.jpg

Exit some, enter some?

Om vi tar det lättaste sist så behöver vi antingen köpa en kompetent och erfaren vänsterback som är redo att prestera från dag 1, eller en mittback som har förmåga att spela vänsterback. Därtill måste vi ha en ytteranfallare som gärna kan leverera mål centralt samt en central kreatör. Inget av dessa tre, framför allt inte de två sista, är problem som löses på en kafferast, inte ens med Wengers sätt att se på transferfönsters kronologiska förutsättningar. Vi gör dock ett försök att bena upp läget.

Detta talar för att vi köper något vi behöver: Jack Wilsheres set-back gör att vi fortfarande kommer vara tunna på det centrala och kreativa mittfältet långt in i mars månad. Vidare uppgav Wenger att Diaby snart kommer vara igång, men vem i hela världen vågar fortfarande tro på den grejen? Även om våra försäkringar säkert gör att deras lönepotter inte skadar klubben, så brukar ju Wenger referera till potentiella nyförvärv, att de måste fylla en lucka i truppen som uppstått i och med att någon spelare lämnat den. Och även om varken JW eller Diaby lämnat oss för spel i andra klubbar, så skapar deras respektive skadefrånvaros just luckor i truppen. Ingen av dem går att använda och således bör deras skador ses just som sådana luckor som måste fyllas.

Inte ens Wenger, i sina mest glädjekalkyliska stunder, kan väl tro att Diaby kommer vara matchfit denna säsong? Eller att han, om så nu råkar bli fallet, kommer att kunna spela fler än de vanliga fyra, fem matcherna innan nästa skada kickar in? Och hur mycket talar för att Wilshere inte gör en Vermaelen och blir åter först till nästa säsong? Det logiska här är att Wenger ändå, vad han än uppger, gör ett sista försök att värva Yoann Gourcuff från Lyons avbytarbänk/kylskåp. Förvisso cup-tied i Europa, men fullt duglig för liga- och FA-kuppspel.

Våra vänner på Twitter har ju uppgivit att Eden Hazard har varit klar för Arsenal i ett par dagar nu. Fast å andra sidan har han väl varit klar för både shitty, che£sea och PSG, och det senaste är väl att han kommer stanna i Lille i varje fall till sommaren. Dock ryktas Wenger återigen varit ute efter Lukas Podolski, bjudit 8 miljoner pund vilket Kölns tackade nej till varefter Podolski blev skadad och beräknas vara borta minst en månad till. Pscht, där gick luften ur den transferballongen.
 
Arsjavin blev efter det indirekta utbuandet i manu-matchen kvar på bänken i helgens FA-kuppmöte med Villa. Det går antingen att tolka som att han hålls frisk för att kunna skeppas iväg och lösgöra kapital samt ovan nämnda trupplats åt ankommande nykomling, men även bara som en övertolkning. Monaco och något mittenlag i spanska ligan, ryktas vara intresserad av Squillaci, vilket, eftersom han fortfarande har gott rykte i de länderna, kanske inte är så märkligt som först kan tyckas. Luckor i truppen öppnas upp för… vad?

Den åtråvärda fjärdeplatsen är långt ifrån vår, och detta skulle faktiskt kunna forcera Wenger och styrelsen att chocka med stortransfer. Och faktum är att Wenger faktiskt har handlat spelare i januarifönstren de senaste åren. Arsjavin, greadybastard, Walcott och Eboué är bara några som anlänt under just januarifönstret.
 
Detta talar för att vi inte handlar vad vi behöver: Andra sidan av myntet ”we nowhere near to sign…”, vilket faktiskt skulle kunna vara att han faktiskt inte har någon plan att skaffa några nyförvärv. Och om man skall tro hans övriga uttalande om att vi har vad vi behöver och han har fullt förtroende för den trupp han har etc, så pekar även det på att vi kommer stå med det vi har även när januari blir februari.

stvan4245.jpg

Får vi orsaker att fira på onsdag morgon?

Fler orsaker som pekar på att vi intet kommer handla är, vad Wenger än tror i frågan, tidpunkten. Skulle Wenger visa intresse för en annan klubbs (topp-)spelare har klubben oerhört knapp, om än någon, tid att ersätta spelaren. Vidare skulle en Wenger som inte handlar i januari, inför sin befintliga spelartrupp, vara en Wenger som matchar ord med handling. Ett läge där spelarna känner att han inte bara säger att han tror på dem, utan även vägrar inhandla konkurrens åt dem, vilket i sin tur verkligen skulle fungera som bevis för hans ord. 

Söndagens smått sensationella vändning mot Villa i kuppen skulle, ur ett ”vi behöver inte köpa”-perspektiv fungera som bevis för just detta. Att det inte skulle vara något vi saknar i truppen, som utifrån bör adderas till den, utan bara att optimera den, som är alla problems lösning, och att den matchens andra halvlek är beviset.

Konklusion: Nu är man ju, som Arsenaladdict, part i målet, men jag kan inte tänka mig annat än att minst en spelare inhandlas under det sista dygnet. Detta på grund av att jag inte kan se oss ta den nödvändiga fjärdeplatsen utan att en central kreatör och/eller en målgörande/målpassande winger handlas in.

Trots all smörja som ordförande PHW fortsätter att stjälpa ur sig, så siktar Wenger på fjärdeplatsen och det, nästa år, därpå följande CL-spelet. Nu är vi, vad vi än tror, ganska osäkra på spelet bakom kulisserna i klubben, vi vet inte riktigt vilken makt Wenger numera har i förhållande till styrelsen och vi vet inte heller vem som står bakom vad i klubben. Men jag har oerhört svårt att se den stundtals något grinige Wenger inte göra ett par rejäla försök till storfångst under fönstrets elfte timme. Om han sedan får napp på eventuella beten, är dock långt ifrån lätt att säga…

Bilder från Flickr.com: En hållplats nära ditt hjärta av ”stephenk1977” och Jävlar vilka stjärnspelare vi fick hit av ”stvan4245”