Medlemmar: 6525 st.
Visa menyn

I dag är du kung

Davidsson och Mannen
sön 26 feb 2012 kl 23:00

Tänk dig ett fikarum någon stans i landets västra delar. Kanske i en gamma fiskarby som, likt en kommunalpolitikers buk, växt sig alldeles för stor på alldeles för kort tid. Försök framkalla luktminnet av nybryggt kaffe som sprider sig i fikarummet och försök förnimma lukten av en arbetsgrupps återsamlande efter en hel helg av ledighet. Lyssna till ljudet av ett sorl, till knastret av ett raster och av återknytande av små social nätverk. Låt dina fingertoppar snappa upp känslan av återseende, av trygghet och av delande av redan kända referenser. Föreställ dig en samling män och kvinnor som startar upp ungefär fem dagars upprepande av gamla välinsuttna rutiner.

Tänk dig sedan att en man kommer in i rummet. En man som, eftersom han denna dag tvingats bryta ett mönster och lämna dottern på skola, är lite sen, och därför kommer in till redan uppstartat arla samkväm. Människor tittar upp och hälsar mannen välkommen in i gemenskapens stugvärme och någon frågar hur läget är.

Föreställ dig sedan mannens lätta och nästan osynliga ryckning i ena mungipan, hans självklart fasta blick och hans närmast brutalt totala säkerhet. Räkna in mannens förmåga att finna en konstpaus absolut rätt längd, hans bara en aning sänkta tonläge och hans uppfiskande av den, endast en marginell decibels, sänkta volymen rummet bär på. Öppna hela din rödvita själ och låt dig ta emot det du redan vet skall komma, men som rummets samlade mängd kognition är för berusad på koffein, melodifestivalspreferenser och positiva väderleksrapporter, för att ha förmåga att förutse.

”Tja… läget..?” ”5-2 hemma mot spurs, det är läget det”. För idag kan inget ta mannen och idag kan inget heller komma åt dig. Inte en ofrivillig väckning av random familjemedlem redan 03.45 och ingen malande känsla av måndag, som höll dig vaken ända fram till att väckarklockan gav sig till känna. Ingen bilkö kan vara för lång och inga ständigt överslående rödljus kan hindra dig. Inte ens det faktum att jobbets IT-avdelning har spärrat alla sidor som kräver inloggning, vilket gör att du inte kan landa på Ars Swedens forum, kan hindra dig från att känna dig som den du idag faktiskt är.

the_ridg.jpg

Alla vägar bär till Arsenal.

För idag är du kung. Idag är jag kung och idag är alla vi Arsenalister jordklotet runt kungar. För igår fick vi, efter tio sorger och elva bedrövelser, ett visst mått av upprättelse. Och efter att i månader ha burit på känslan av att tåget inte längre stannar på vår perrong, var vi själva knutpunkten i alla linjers möte med varandra. Vi låg under med två mål men vände till en vinst med tre mål. Och inte ens kvällstidningarnas uppenbara brist på insikt om sin egen dumhet, när de beskrev matchen såsom att ”Tottenham tappade tvåmålsledning”, istället för det uppenbart logiska ”Arsenal tog igen tvåmålsunderläge och sänkte förortslaget” eller ”Arsenal är fortsatt bäst i London”, kan ta ned dig idag. När omvärlden utan koll gjorde spurs till objekt och inte bara det predikat som de i relation till oss är dömda till att vara, inte ens det kan sänka dig idag. För idag är vi bäst, för igår var vi bäst.

En utskälld spelare som Theo Walcott, vilken undertecknad, med all möjlig rätt sågat längs med fotknölarna, lyckades vara så bra och så målgörande som han endast varit i Wengers värld. Och en inlånad Benayoun, som liksom aldrig verkat ha något egentligt syfte i truppen spelade igår från start och gjorde det som om han aldrig gjort annat än startat i The North London Derby. Och Rosicky… denna tickande skadebomb exploderade rakt upp i nyllet på våra svettfuktiga grannar från N17. Och van Persie, mannen som burit oss på sina axlar vände, på den minsta av femöringar, bort inte bara ligans bäste engelsman, utan även hans småfuskande bihang.

Den på senare tid ofta lätt alibijoggande Arteta sprang med rätare rygg än någonsin och bredvid sig hade han igår The Passmaster himself, Alexander Song. Vi hade Szczesny som hade den goda smaken att skälla ut greadybastard inför hans verkställande av fusk-Bales filmningsresultat. Och vi hade en backlinje som kunde lära sig av sina misstag och täppa till truten på spurs små försök till anfall.

Så idag är läget bra och idag har denna vecka fått sig en underbar start. Idag är vi bäst och idag är du kung. Passa på och njut, känn den ljuvliga lukten av tre intagna poäng på spursen och av den perfekta repliken på che£skys minsta-möjliga-kompetens-vinst mot juniormisstags-Bolton. Låt dig uppfyllas av det faktum att Arsenal idag är vad Arsenal skall vara. Ljuvligt vinnande och underbart avvisande när den lille vita snorvalpen gläfsade på vår dörr igår eftermiddag. När vi bara lät honom känna lukten av framgång och därefter kastade iväg pinnen för den dumme att springa efter.

Tack Arsenal, wherever you are.

Bild från Flickr.com: “The Ridg”.