Medlemmar: 8767 st.
Visa menyn

Headmaster Ritual: Många betyg blev det...

Davidsson och Mannen
sön 12 aug 2012 kl 17:43

Yes, då var säsongen nästan på gång att börja. Själv har jag njutit sommarlov i nästan tre veckor utan bloggande. Familjen har fått sitt och jag själv likaså. Men som så många andra av oss, så kan jag aldrig, även om jag försöker, ta ledigt från Arsenal. Alla rykten om spelare på väg in blandas med de om andra på väg ut, och man försöker hålla sig lugn. Försöker fånga dagen och leva i nuet, eller vad de nu säger, men man är ändå någonstans mellan första matchen och avspark.

Nu har vi äntligen avlagt försäsongens sista träningsmatch och nästa gång vi ser laget är det skarpt läge hemma mot Sunderland. Vi förenade nytta med nytta genom att, som del i betalningen för Lukas Podolski, spela mot hans före detta hemvist FC Köln och tja... vi var ganska mycket bättre än de. Från början till slut.

Även om jag vet att träningsmatcher inte kan bedömas på samma sätt som tävlingmatcher, så behöver även jag några matcher för att komma i form, varför jag valde att knåpa ihop en Headmaster Ritual även idag. Som vanligt är det svenska skolans gamla betygsmått, ett till fem, som gäller och som vanligt tillåter jag mig vara hur subjektiv som helst. Ha överseende med betygen utifrån en kacki stream och med eventuell ringrostighet från min sida. Håll till godo. 

Mannone: 2/5. Klart godkänd med inte allt för mycket att göra under den första halvlek han fick under bältet. Lite småsvajjig på ett par höjdare men i övrigt helt okej. Känns i nuläget som en god back-up för den, i mina ögon, givne Szczesny.

Yennaris: 2,5/5. Inte spektakulär på något sätt, men väldigt placeringssäker och med ett par goda inlägg. Jag måste säga att jag varje gång jag ser honom med bollen tänker ”att den där killen kan nog bli något riktigt bra”, så även idag.

Mertesacker: 2/5. Hade väl typ ingenting att göra men stod där han skulle stå. Borde vara tämligen ringrostig och kan väntas vara mycket mer på när läget är skarpt. För det kommer att behövas.

Vermaelen: 2,5/5. Gjorde första målet och var precis så där vermaelensk som vi vant oss vid. Dvs. offensivt livsfarlig och, om sanningen skall fram, inte jättesäker i sitt defensiva positionsspel. Stötte vid ett par tillfällen upp i banan, missade och skapade därmed onödiga ytor för de andra att täcka upp.

Gibbs: 3/5. Som en virvelvind längs med banans vänstra kant. Bästa kompis med bollen, vacker målpassning och samspel med Podolski och fullt acceptabel i sina defensiva insatser. Kan han bara hålla sig frisk så...

Coquelin: 2/5. Tämligen osynlig i den första halvlek då Arsenal höll bollen och Coquelin täckte bort ett Köln som inte riktigt hade bettet nog att utmana. Vän med bollen och i övrigt tämligen hoppfull i sitt framförande.

AOC: 3/5. Ovan i sin box-to-box-position gjorde han en riktigt bra första halvlek. Sökte ytor både centralt och till höger och höll ett högt bolltempo vilket skapade både lägen och luckor för hans medspelare. Begåvad kille den där Alex.

Cazorla: 4/5. Välkommen till Arsenal, Santi! Dig och dina passningsfötter kommer vi ha stor nytta av. Killen bjöd oss på passningar som herrar Diaby och Ramsey endast om nätterna kan drömma om om och var oerhört stilig i sina rörelser. Ser fram emot att se honom tillsammans med Arteta. Kan han vara pusselbiten vi, sedan Fabregas skadehelvette och sedan flytt till helvettet, så evinnerligt saknat?

Podolski: 3,5/5. F-n, Lukas. Jag säger Jeffers, Eduardo, Park och att du borde veta bättre. Nu förstår väl även jag att killen går och väntar på van Persies nr 10, men du kan liksom inte kuta omkring i ett modernt Arsenal med nummer 9 på ryggen utan att göra samtliga fantaster nervösa över din framtid i klubben.

Gjorde två mål i första halvlek och var väldigt rörlig och dynamisk i sitt spel. Jag tycker att han, med sin fina vänster skottfot, skall utgå ifrån högerkanten, men klarade sig, med sina flinka fötter, fint i sitt pendlande mellan den vänstra kanten och banans mer centrala delar. Central anfallare i andra halvlek och gjorde inte på något sätt bort sig där heller.

Giroud: 3/5. Gjorde en oerhört lovande debut för klubben. Höll bollen på marken och visade, till skillnad från andra anfallare från den franska ligan, god teknik och sinne för spelet. Kanske inte lika mångsidig som RvP var förra året (ja, men för h-vette, vem kan förväntas vara det), men oerhört lovande i sin debut.

Walcott: 3,5/5. Sökte sig in centralt, över till vänsterkanten och tillbaka till höger igen och gjorde nog den bästa första halvlek jag sett honom göra på rejält länge. Spelade bollen längs marken och gjorde det väldigt bra. Bra samspel med AOC och visade spelintellegens han, om man skall vara ärlig, inte alltid skämmer bort oss med. 

Szczesny: 2/5. Hade inte heller han speciellt mycket att göra, men gjorde väl en helt okej första insats sedan utvisningen i det något abrupt avslutade hemma-EM:et. Borde enligt mig ha fått stå hela matchen och fått de inskolningsminuter jag tror han vara i stort behov av. Men vi får väl se på lördag och hoppas tygeln håller.

Jenkinson: 2/5. Inte illa alls av den till synes ständigt svårmodige englandsfinnen. Slår sina inlägg där han skall och jobbar rejält hemåt när så sig bör. Där Yennaris vinner i fotbollskompetens där kämpar sig Jenkinson ikapp och de är, i mina ögon, i princip jämsides i kampen om platsen bakom Sagna.

Djourou: 2/5. I en andra halvlek där Köln var än mattare än i den första fick Mr Mango en synnerligen stillsam tillställning i sina händer. Dock var JD fullt i fas med motståndet och gjorde inte på något sätt bort sig.

Koscielny: 3,5/5. Ja, vad skall man säga. I nuläget vet man vad man får av denne kille och det är faktiskt riktigt bra, riktigt betryggande och riktigt inspirerande. En god mittback värdig att bära Arsenals tröja vecka efter vecka.

Santos: 2/5. På samma sätt som med Koscielny, fast kanske tvärtom. Som ett yrväder framåt och som en lättsam player i det defensiva. Inte speciellt övertygande med en tämligen svag 2:a.

Song: 2,5/5. Passningssäker framåt, men ganska slarvig bakåt. Med Song på banan försakade vi mycket i försvarsarbetet, men fick även en del framåt. Viktig för laget och mer av den mittfältsdynamo som alla lag behöver, än den blockerande DM ett lag som Arsenal är i behov av.

Diaby: 2,5/5. Oerhört imponerande att han höll hela sin 44-minuters halvlek. Kladdar en del med bollen, men slog också en del riktigt fina passningar. Vilken roll Wenger tänker för honom känns just nu en aning osäker, men oavsett så borde Diaby ligga efter herrar Song, Arteta och Cazorla på det centrala mittfältet.

Arsjavin: 2/5. Fick chansen på den position där så många, inklusive jag själv, önskat se honom och gjorde väl en sisådär insats. Grym i 88:e när han tog sig fram och serverade Gervinho ett drömläge, men var paradoxalt nog nästan bäst när han sökte sig ut på vänsterkanten för att därifrån vandra inåt i banans offensiva del. Jag har gärna kvar honom i klubben, men frågan är vilken framtid han har hos oss.

Gervinho: 3,5/5. Bara praktmissen på Arsjavins läckra framspelning i matchens slutskede från att få en 4:a. Var idag sådär pigg och dribblande utmanande som han var under förra säsongens första hälft. För mig given i startelvan på lördag.

Wengers matchning: 1/5. Om nu Szczesny är nummer ett i klubben, så varför i hela friden får han inte spela mer än en ynka halvlek på hela försäsongen innan han anses vara färdig för ligaspel? Och Song,  den där van Persie och Arteta som inte fick en endaste spelminut idag?  Mycket märkligt upplägg måste sägas...

Klubbens försäsongsupplägg: 1/5. Jag vet att den där Kenyaprylen gick i stöpet och att vi därför torskade ett par matcher, men ändå. 45 låtsasminuter mot Southampton respektive Anderlecht, följt av mestadels juniorfylda matcher mot något malaysiskt röra och ett synnerligen blekt Kitchee, med endast shittymatchen som realitet inknödd i mitten, är på tok för lite, för menlöst och för intetsägande. För spelarna fysiska status och för oss fantaster och vår mentala häls. Man har liksom kommit på sig själv med att sakna matchen mot Barnet och desperat famla efter den annars så urvattnade Emirates Cup.

Chamakhs, van Persies och Gnarbys insatser är väl inte mycket att skriva hem om, bortsett från den dubbla känslan i att RvP fick bindeln, att jag trodde vi skulle spela någon form av Hawaii-4-4-2 när Chamakh kom in, men som i stället visade att Chamakh nu uppnått den status i klubben då man förvisas till den så kallade Bendtnerpositionen. Grattis killen!

Så denna sista match mot FC Köln, är väl egentligen att anse som en av två träningsmatcher vi haft denna försäsong. Och med den given på hand kan man ju bara hoppas att guds gåva till fotbollsjantelagen, Martin O´Neil, och hans adepter, har formats av digra ösregn, sjövilda inkilningsfester och en djupt molande saknad efter den danske smyckekonstnären som förgyllde dem och deras föregående säsong.

Hoppas läget är bra för alla er, keep it country och up you Gunners.