Medlemmar: 7270 st.
Visa menyn

Headmaster Ritual: Fler frågor än svar

Davidsson och Mannen
mån 24 sep 2012 kl 06:54

God morgon bäste svensktalande Gunner, välkommen till en ny härlig arbetsvecka. Idag är det måndag och egentligen skulle jag redan ha skrivit denna Headmaster Ritual och gjort det igår, just efter matchen mot shitty. Men när jag kom hem och skulle sätta mig framför datorn, hade jag liksom ingen känsla för vad jag skulle skriva och jag, som ständigt tenderar att ha en åsikt –både om sånt jag borde och sådant jag inte borde ha åsikt om, jag kom på mig själv med att egentligen fått mer frågor än svar under gårdagens match.

Både Wenger och olika spelare hade talat upp matchen som, kanske inte avgörande men ändå, oerhört viktig i ett prognostiskt perspektiv och att utgången av den skulle komma att säga oerhört mycket om säsongens Arsenal. Men där vi skulle få svar på hur bra årets Arsenal egentligen är, där väcktes inom mig istället en mängd frågor.

Var Vermaelens influensa verkligen en influensa och inte en wengersk petning av en spelare med för hög status för att bli åsidosatt? Som när Lehman var skadad och samtidigt spelade i landslaget? Eller som när Almunia var sjuk, men frisk nog för bänken? Varför valde Wenger att, trots oändligt många andra och bättre alternativ, sätta in den centrale mittfältaren Ramsey som högerytter? Varför gjorde Wenger inga tidigare byten och varför så felaktiga när han väl gjorde dem?

Jag tyckte vi började matchen riktigt bra och höll, trots shittys mål, matchen i våra händer hela första halvlek. Vi tappade sedan allt och 2-0 var oändligt mycket mer nära än den kvittering som slutligen kom. Och jag måste säga att jag känner stor osäkerhet inför hur jag skall värdera den poäng vi ändå fick med oss hem. För visst är oavgjort borta mot shitty ett bra resultat och ett rejält kliv framåt i förhållande till förra året och visst känns den, efter Koscielnys sena kvittering, som en räddad sådan. Men utefter hur matchen gestaltade sig upplever jag att vi, om vi hade spelat som vi borde, absolut skulle ha vunnit den. Hade vi startat som mot foolsen (minus Vermealen), som mot Soton eller som mot Montpellier, så hade vi vunnit den. Bättre än så var inte shitty. Vi slängde bort en chans som var till oss given, varför vi, trots den sena kvitteringen, står med två tappade på vår hand.

rätt lag på rätt plats

Rätt lag på rätt plats. Bild D&M.

Och här pocker fler frågor på uppmärksamhet. Vad tänkte Wenger när Ramseys närvaro, utan att hänga Ramsey, på högerytterplatsen inte bara ändrade hela anfallstrions arbetsfördelning utan även helt tog bort den tidigare så avgörande kvickheten? När hela vårt anfallsspel föll tillbaka till gamla synder av uppstanning och statiskt passande i sidled? Och varför gjorde han inget åt det? Var det bara potatisarna i TV-sofforna världen runt som såg? Om chelseas Luiz ser ut att vara styrd av en 10-åring som spelar FIFA12, så gjorde Wengers matchning ut att vara gjord av precis samma snubbe. Ur dessa lösa trådar skall jag, min osäkerhet till trots, sträcka ut min betygsättande hand och plita ned några namn och några tecken:

Mannone: 2/5. Ett par fina räddningar och bra spel med fötterna, men vad höll han på med på hörnan som ledde till shittys mål? Szczesnys misstag mot Southampton var förvisso mer pinsamt och löjeväckande, men kom i en match som redan var vunnen. Mannones misstag igår kom vid 0-0- och konsekvenserna mångt mycket allvarligare. Och detta trots att mycket går att skylla på den bristfälliga markeringen.

Jenkinson: 4/5. Den lille finske svårmodsdisplayen gjorde igår sin bästa match för klubben. Fungerade fantastiskt bra med Mertesacker och utmanade ständigt framåt. Som vanligt en enorm arbetsinsats men till det också ett oerhört bra passningsspel och ett uppvisande av spelsinne som han tidigare inte frontat.

Kung för en dag

Kung för en dag? Bild D&M

Mertesacker: 4/5. Matchens bäste spelare. Solid, på rätt ställe och självklar i nästan samtliga sina ingripanden.

Koscielny: 3/5. Såg stundtals rejält matchoslipad ut, men vägde upp det med den vanliga frenesin och glöden. Räddade matchen åt oss med sitt underbara kvitteringsskott och fungerade väldigt bra mellan en stor tysk och en kvick engelsman. Missade dock, tillsammans med Podolski, totalt markeringen vid shittys mål, vilket tar ned betyget en smula.

Gibbs: 3/5. Mycket bra i sitt defensiva spel men föll offer för anfallskedjans bristande rörlighet. Fick inte alls så mycket att jobba med och producerade fullt logiskt inte alls så mycket, vi fått nöjet att vänja oss vid, i den offensiva delen.

Arteta: 3/5. Drog det tunga lasset i försvarsarbetet och fortsatte, även igår, att slå passningar med nästan kuslig säkerhet. Fick ta emot en del smällar men var också den som bromsade av mycket av shittys anfallsförsök, och det inte helt utan fula knep.

Diaby: 2/5. Ojämn och såg ut att falla tillbaka på gamla synder så fort han kom under stor press. Kommer ihåg ett antal gånger igår, då han fick två eller fler shittyspelare på sig och istället för att titta upp och söka passningsmottagare slog ned blicken och började kludda boll, varför han snabbt blev fråntagen den.

Cazorla: 3/5. Kanske är hans betyg i högsta laget, men det kan aldrig vara passningsläggarens fel att mottagarna inte visar sig. Tog tag i bollen och försökte, men fick, i princip, ständigt söka ett nära alternativ istället för ett långväga, vilket hade blivit farligare. Hade han haft rörliga passningsobjekt hade han också sett bättre ut. Slet oerhört i det defensiva jobbet, vilket var enormt mycket bortkastad energi och kompetens. 

Ramsey: 1/5. Jag är, vill jag återigen understryka, ingen vän av ”nu hittar vi en syndabock och kastar all möjlig skit på den”, och jag är ledsen, men killen var inget vidare igår. På många sätt är det inte Ramseys fel, utan Wengers, för Ramsey är inte Benayoun och han blev inte den lyckade rockad som Wenger säkert önskat, utan bara en bromskloss i det tidigare så fartfyllda anfallsspelet. Och om han var insatt för att understödja det defensiva jobbet, var även det stolpe ut, för han sågs mest lätt joggandes och ojandes över bortslagna bollar och missade chanser.

Gervinho: 2,5/5. Missade så in i h-vette med skott, men var å andra sidan ständigt på väg framåt och utmanade ständigt shittyförsvaret. Hade han haft lite bättre kyla i skotten eller läst av situationerna bättre, så hade han gjort en stormatch. Nu blev det inte så och hans insats blev mest en axelryckning.

Podolski: 2,5/5. Ingen stor match av Podolski som mest ägnade sig åt att slita och försöka erövra boll. Tycker dock att han borde ha fått spela kvar, eftersom han faktiskt är vår meste målskytt i år och eftersom han, när han väl fick bollen, faktiskt såg ut att ha något på gång. Inte alls samma ihoplänkande med Cazorla och Gibbs som mot Southampton och foolsen.

Wenger: 1/5. Ja du, bäste herr Wenger. Du är säkert nöjd över poängen, men du borde fundera mer på de ytterligare två vi hade kunnat ta om du matchat laget rätt. Slängde en rejäl näve grus i maskineriet, gjorde det hela inte bättre av bytena och slängde således bort trepoängaren? Varför spela Ramsey på fel position, varför låta den relativt hete AOC, återigen, hållas utanför spel och varför byta ut Podolski? –Mot Walcott?

Som ni märker är jag, trots att vi tog en bortapoäng mot ligasegrarna, inte helt nöjd. Jag tycker inte shitty var så himla bra och jag tycker vi, under andra halvleks första halva, helt gav bort initiativet när vi istället skulle ha drivit upp tempot, rullat bort och pressat ned dem. Nu blev matchen och poängen räddad av Koscielny, samma Koscielny som var vår bästa mittback förra säsongen. Undrar vad Wenger tänker kring detta, vad tror du?