Medlemmar: 5990 st.
Visa menyn

Tre slutsatser utifrån söndagens match

Davidsson och Mannen
tis 8 apr 2014 kl 09:41

Nu har timmarna gått, lite utebliven nattsömn har avlagts och i avståndet till förnedringen mot Everton, att lägga till de tidigare avhandlade mot chelsky, shitty och foolsen, kryper en viss möjlighet till analys fram ur det mögelfuktiga mörkret. En analys som i varje fall jag var helt oförmögen att framverka i anslutning till matchen. För då var jag bara ledsen, uppgiven men också färgad av ren och skär ilska. För vi hade inte behövt förlora så uppenbart chanslösa, det hade inte behövt gå som det gick och vi hade inte behövt stå ut med ännu ett förödmjukande fiasko.

Utifrån att det, som det heter, nu har runnit en del vatten under broarna, min absolut största känslostorm har lagt sig och det nämnda avståndet ger oss i varje fall något större möjlighet till analys, har jag valt att rikta in mig på tre olika teman och utifrån dessa dragit tre olika slutsatser. Det finns självklart så oändligt många fler vinklar att se förlusten ur, så många fler analyser att göra och antaglien oändligt mycket mer att säga. Att säga om matchen mot Everton, om säsongen hittills och om de smärtsamt eroderande förlusterna vi tvingats se vårt Arsenal göra mot lag på övre halvans övre halva. Gång efter annan.

Truppens bredd håller inte tillräckligt hög kvalité: Många är de som, när jag hävdat motsatsen, fastslagit att Vermaelen duger gått som tredjealternativ på mittbacken. Vermaelens insats i söndagens match, framför allt vi de två första målen, underströk det som varit tydligt sedan länge: Han är ingen mittback som håller för att möta ett motstånd bättre än nedre halvan och har sedan Koscielnys skada endast fört med sig osäkerhet, darrighet och allmän röra i det tidigare så solida försvaret. 

Det centrala mittfältets tröghet, med Flaminis oslipade intensitet och Artetas nonchalens för det defensiva och långsamhet, kostade oss enormt. Det centrala mittfältets oförmåga att sätta igång spelet gjorde att Cazorla och Rosicky fick gå ned och hämta bollarna vilket i sin tur ledde till att vi, i avsaknaden av dessa, hamnade i ett ständigt numerärt underläge i Evertons straffområde. Där Giroud mentalt tröttkörd joggade omkring i sin smått uppgivna ensamhet.

Det är smärtsamt att sätta ord på det, men spelare som Vermaelen och Arteta är inte längre bra nog att spela för Arsenal och deras närvaro på plan kostar, numera, laget så oerhört mycket. Vidare kvarstår det faktum att vi bara vunnit en enda match sedan den av många utskällde Mesut Özil utgick skadad, vilket inte heller tyder på att vi har bredd nog.

Truppens moral har nått ny bottennivå: Jag tänker inte på något sätt skylla på den tillåtelse domare Atkinson gav Everton tillåtelse att spela hårt, och samtidigt ge Flamini gult kort för något som på sin höjd var en miss. Däremot var det frapperande hur tillåtande Arsenals spelare var när Everton gick hårt åt våra centrala spelare. Var någon stans var tändningen? Var någonstans var ilskan? J-lar anammat?

En stadium värd något bättre än att spela Euro League på? Bild: D&M

I vilken spelare, bortsett från Flamini före det gula kortet, gick det att skönja en vilja att ta en extra smäll för laget? Att stå upp mot motståndet även om det kunde vara tufft, hårt och kanske göra lite ont? Var fanns viljan att förvara och stå upp för en lagkamrat? Ingenstans. På sin höjd fick vi se en klagande Giroud slå ut med armarna eller en Arteta vinka med sitt pekfinger i riktning mot domaren. Hjälpte det laget att prestera bättre?

Och var kunde vi se någon strimma av tändning? I Podolskis skott de första 10, ja till viss del, i Szczesnys gestikulerande och kanske även i några av Vermaelens brytningar, men var det något mer? Vi spelar en match som kan komma att ha avgjort om laget spelar i Champions League nästa år eller inte, och spelarna såg inte ens ut att bry sig. Vi spelade en ligamatch så nära en kuppfinal du kan komma och spelarna var redan, ännu en gång, besegrade efter knappa kvarten.

Hur kan det komma sig att spelare som tidigare varit så bra, nu är smått oanvändbara? Hur kommer det sig att Arteta har gått ifrån att vara en säkerhetsgaranti till en dito risk och bromskloss på bara en säsong? Och hur i hela friden kunde fjolårets Cazorla plötsligt ha blivit en sluddrande boll-lallare, fastlåst vi sidlinjen? Och vad har hänt med den under hösten stekhete Giroud? Och vem är lagets ledare, vem är satt att gå i bräschen? Orospridaren Vermaelen? Den stilige, men ack så lättpressade Arteta? Var är ledarskapet och ansvarstagandet i dagens Arsenal?

Wenger har inte längre förmågan att optimera det spelarmaterial han har att tillgå: Wenger förlorade inte coachmatchen mot Martinez, han kördes helt och hållet över och blev tämligen massakrerad av Martinez. Samma Martinez som under fjorlåret fick se sitt Wigan åka ur Premier League. Och om sanningen skall fram, vi var inte ens i närheten av att matcha Everton och vi hade inte en chans. Gårdagens match blev ännu en synnerligen smärtsam påminnelse om hur långt ifrån Arsenal i Wengers händer nu har hamnat från de stora lagen, inte bara ute i Europa, utan även i England.

För Everton är inte ekodopade och har ingen sockerpappa som vi kan skylla på. De har förvisso en spännande trupp, men, om sanningen skall fram, inte speciellt mycket bättre trupp än vår. Men de spelade som alla managers numera vet att man skall spela: Man sätter press på bollhållaren på det centrala mittfältet och låter Arsenal rulla runt. Kanske fram till boxen, kring vilken Arsenal gärna fyller på men aldrig kommer in i och sedan slår man om och spelar bollen bakom det höga och sårbara laget. Man skapar lite rörelse för det centrala mittfältsblocket och mittbackarna att gå vilse i och fyller sedan bara på med folk i fart.

Alla vet hur man skall göra, Martinez gjorde det med en liten knorr, i form av det lika ringa som enkla positionsbytet för Lukako och Naismith, och Wenger gjorde inte något för att möta Martinez taktiska drag. Varken taktiskt eller i form av spelarbyten. När Ramsey och Oxlade-Chamberlain väl kom in (mot den energiske Flamini och mot den statistiskt sett främste målskytten Podolski) så var matchen för länge sedan över.

När Arsenal, genom Wengers fingertoppskänsla och Deins make-it-happen-förmåga, hade en trupp till bredden fylld av världsstjärnor var laget under matcherna ett självspelande piano. Så är inte fallet idag och då står sig Arsenal slätt. Vi behöver vara kvalitetsmässigt överlägsna våra motståndare, annars blir det förlust. Så illa är det idag, våren 2014.

Kommentarer

Bild för Dixon

Som vanligt alldeles lysande resonerat, bäste herr D&M!

Fasen, det känns nästan som om vi är länkade ibland... Precis så är det nämligen; Vi har åt h-vete för svag bredd i truppen. Vermaelen, som jag omedelbart erkänner imponerade storligen på mig när han kom, är en skugga av sitt forna bästa. En högst potentiell säkerhetsrisk som bevisades åtminstone vid det ena evertonmålet. Arteta...ja, vad ska man säga? Jag var oerhört nöjd när vi signade honom, men den man som nu huserar på mittfältet kan omöjligen vara densamme?!

Ledarskapet, både vid sidan och ute på plan, var finns det?!! Våra härförare ser oerhört lidande ut vid sidan och på banan har vi ingen ledare alls... Det räcker att samtliga spelare spelar på 90% så ger det ett kolossalt utslag i matchbilden. En Tony Adams eller Patrick Vieira hade krävt ÅTMINSTONE 110% av varenda jä-el på plan...

Det brinner inte i ögonen på våra spelare längre. Varför, Wenger? Det är Ditt och Boulds jäkla förbannade skyldighet att tända glöden och elda på spelarna. Varför händer inte detta?! Varför? Vilka signaler ger Ni spelarna när de tittar bort på bänken och ser Er sitta ihopkrupna med armarna i kors? Vad är det för jä-la ledarskap?!!

Du lyfter 80 miljoner om året, Wenger!! 80 000 000 kr. Vad får vi för det?

Gnäll om orättvisa låneregler, omhuldande om spelare som Always absent Diaby, fylleri-Dansken, värvningar som Gervinho, Chamakh, Park, Squillaci m fl.

Tänd dina spelare i stället Wenger! Elda på för faaan! Sänd ut budksapet till spelarna som representerar klubbmärket att 90% isn´t good enough!!!! Gnäll inte på fjärdedomaren utan ryt till åt din kapten och ledare där ute!! Visa lite Rödnäsantakter!!!

Har känt stor skam alldeles för många gånger under säsongen redan. Avsluta nu för f-n snyggt med en FA-Cupfinal och en TITEL till klubben.

Det självspelande pianot har även jag beskrivit ett antal gånger. Nu ser vi kanske Wengers EGENTLIGA coachnivå. Lamslagen, uppgiven, med otroligt förutsägbara byten.

Wenger kan kanske inte lastas till 100% för hur spelarna presterar ute på plan, MEN han är 100% ansvarig för VILKA spelare som vi köper in och vilka instruktioner dessa får av honom som coach!

Nu skiter jag i det här och tar nya tag på lördag. Snälla Wenger och mitt älskade Arsenal, överraska mig! Spela ut Wigan med 4-0 och GE MIG EN FINAL!!!!!

Bild för George Adams

Spik! Strike! o allt va det heter!

Wenger är ansvarig till truppens innehåll och prestation, samt delvis också till hur klubben mår och uppfattas. I gott och ont!

Hans tid, ideer och filosofi är över och jag har oerhört svårt att se hur hans förtroende återigen ska kunna återtas. 

Bild för Corben

Största orsaken till fallet är och förblir spelschemat. Och allt som du skriver stämmer också så klart.

Spelschemat, Wenger är för dålig på att förbereda sitt lag, och ännu sämre på att försöka rätta till det efteråt, Wenger är för dålig på att hålla sina spelare skadefria. Att en vuxen människa försöker inbilla sig att det har med otur att göra är för sorgligt, för att inte säga pinsamt.

Vi har en för dålig spelare på topp, en formtopp i början på säsongen lurade iaf mig, men Giroud har ingenting att göra i ett PL lag på den övre halvan, än mindre i en klubb som betalar ut 1,5 miljarder i löner, då är det ett direkt tjänstefel att sitta med den vackre fransmannen i spelartruppen.

Vidare skulle vi så klart haft en mittback till.

Arteta, Sagna, Vermaelen är alla spelare som visat sig va slut.

Hur Cazorla kan ha sån värdelös säsong trots han getts så mycket speltid att finna formen är otroligt, han får dessutom spela precis där han vill till stora delen.

Vi har inte gjort 5 kanonmatcher på hela säsongen utan levt på BFG och Kos, tillsammans med Woj. De tre spelarna plus tiden Ramsey varit skadefri är den här säsongens ljuspunkt. Resten är precis samma skit som det varit de senaste 3-4 säsongerna.

Ingen utveckling, ingenting.

Wenger, ut, fort. Arsenal förtjänar bättre än det här.

Jayarse på twitter.

Bild för Hakim Korselius

Bara jag som tycker Sagna ska behållas men spelas in som mittback då han har gjort helt okej matcher där. Tycker han är grym defensivt men håller inte i offensiven då dagens ytterbackar ska vara bra på båda sakerna. Något jag tycker Gibbs gör bra mycket bättre på sin kant. Bort med Vermaelen och ha Sagna som tredje val där och köp in en mer komplett ytterback!

Sen behöver vi så klart en def mittfältare och en forward som kan springa i djupled också och av högre kaliber än dom vi har. 

Sen börjar man ja starkt ifrågasätta Wengers taktiska skicklighet, då han aldrig lyckas rätta till felen under match eller efter match. Måste ju ha en enorm övertro på spelarna då vi ska spela likadant vilken 11 vi än ställer på benen och mot vilket motstånd vi än möter. Han är ju så jäkla naiv så de blir pinsamt. Går det verkligen inte lära en gammal fransk hund att sitta? Nä Iaf inte om hunden inte vill lära sig själv. Det som är den stora skillnaden mellan Sir Alex och han fast dom är gamla som gatan. Den ena hängde med i utvecklingen och den andra gjorde de inte.

Sen är de ju klart som fan att det blir svårt i stora matcher utan spelare i offensiven som Özil, Walcott, Ramsey, Wilshare.  Och defensiven utan Kos. Tråkigt nog har vi inte trupper som Chelsea, shitty eller Bayern.

Jag tror faktiskt stenhårt på den här truppen (minus Arteta och Vermaelen) plus tre spelare som går in i startelvan. (Spelare som Bendtner och Park med flera som inte ens platsar på bänken behöver jag väl inte ens nämna att jag inte räknar med i truppen till nästa säsong)

Bild för TheMellis

Jättebra blogginlägg som vanligt D&M och på det läsvärda kommentarer som sammanfattar min tankar och frusturation på ett bra sätt. 

Det bästa med att vara pessimist är att man antingen har rätt eller blir glatt överraskad!

Bild för MikeR

Problemet är ju inte spelar materialet, jo klart det är iof men det skulle gå att använda så mycket bättre....det måste ju finnas ett sätt att kunna vänd amatcher med taktiska byten mm. och få killarna på plan att se hur man men olika drag kan förändra matchen. Precis som D&M säger kan man förklara bort en sådan här förlust på ett annat sätt än att spelare/ledare inte tog tag i den, en sån här utskjåpning ska inte behöva hända mot Everton. Vad gjorde Mourinho igår jo körde med tre toppar....vi vågar knappt köra med två.

Jag brukar inte gnälla så mycket men är lite puttrig över hur det fungerat nu på slutet.

I'll answer to nobody !!

Bild för thomaslundberg

Spelarmaterialet är ju som det är. Vilket beror på hur inköpen ser ut. Visst finns det lovande unga homegrown-spelare, men inte på nivån startspelare för PL. När sedan allt går sönder (Ramsey, Özil, Kos, Walcott, Wilshere...), ja då finns det inte mycket kvar. Giroud är en rätt duktig target, men inte mycket till avslutare. Cazorla har inte hittat formen alls i år, annat än i enstaka glimtar, Arteta ser mest ointresserad ut och Vermaelen är inte bra... Wengers svar: Ingenting. Inte ett tidigt byte, inte en ny uppställning, anpassad efter vad som finns, inte ett enda tänk utanför boxen. Man kan inte kalla Arsenal för ett svårläst lag. Starta med Giroud OCH Sanogo på topp? Starta med KongoKim istället för Arteta? Köra Sagna och Märta som mittbackar? Nej, här rullar vi på som inget har hänt, med resultatet att inget händer. Surt. 

Bild för Davidsson och Mannen

Dixon// Två åldersmän, en tanke? Sedan är det, som du är inne på, smått deprimerande hur skrumpna spelarna ser ut i nuläget. Jämför med Klopps BVB:s, med Martinez Evertonspelare och med Rodgers foolsen-fools. Etc. Tränare som kan få sina spelare att brinna, att ge liv och död för tränaren, att prestera mer än de egentligen har kompetens till. Tränare som får sina spelare att pressa sig en ytterligare bit. Inte Wengers spelare direkt. Inte man-man-manager när det är som bäst, eller hur?

Erland Jakobsson// Alltså… hur deppigt det än känns att peka finger och skapa syndabockar. Att bli en av alla dessa sk-tkastare, så är det svårt att bortse från Wengers ansvar. Han har skapat en situation där alla ägg ligger i hans korg och när de alla kraschar samtidigt, ja då är det, hur smärtsamt stereotypt det än må framstå, endast hans ansvar. Så ja.

Corben// Ja, kanske var det så att spelschemat, plus Özil-boosten (+Flaminiglöden) täckte över sprickor som smink skall täcka rynkor i Arsenalnyllet. Men precis som sminket så rann vi ut och ser nu, i ösregnet, mest bedrövliga ut. Och spelarmaterialet… ja, jag delar inte helt dina hårda känslor i relation till Sagna, men resten är jag med dig. Och hur kommer det sig att en så fantastisk spelare som fjolårs-Cazorla kan vara så iskall i år? Vermaelen, Arteta, Giroud, Monreal? Etc.

KorZ81// Håller med dig angående Sagna, men också angående DM (istället för Arteta?) och kring den djupledslöpande anfallaren. Och tyvärr även kring Wenger…

TheMellis// Tack så jättemycket, härligt (eller egentligen tvärtom, vi borde inte känna så som vi gör just nu) att du känner igen dig. Håller med om kommentarerna. Och mkt snyggt alias!

MikeR// Ja, som någon (Zimzon, JockeS eller Corben?) skrev i forumet; vi har egentligen oerhört fina förutsättningar (för en ny och attraktiv manager). Vi har ny och fin arena, cash på kontot och, som du är inne på, en oerhört lovande trupp. Så varför i h-vette faller vi?

Thomaslundberg// Jag kan känna att vi är tre pusselbitar + vettiga träningsmetoder som inte skapar skadelista längre än ungarnas köer i bamba, ifrån att vara ett helt och komplett lag. Vi har många bra spelare, vi har en ung, brittisk kärna kryddad med ”utländska” artister (läs: BFG). Självklart skulle vi köpt in en striker till, självklart borde vi haft en annat tredjeval på mittbackspositionen och självklart borde vi ha ett annat CM-block  än Flamini och Arteta.

Självklart skulle Diaby, Bendtner, Park etc fått lämna för länge sedan, men spelartruppen har stor potential. Men den blir aldrig färdig. Den görs aldrig färdig. Wenger gör den aldrig färdig. Och som vi varit inne på, den optimeras inte i matchsituationer. Aldrig i relation till motståndet. Är vi för ”goda” för det? Står vi på något sätt över cynismen?

Bild för Lennart Sandström

Det sistnämnda i din kommentar till inläggen är exakt det som sker.(eller inte sker):-) "Wenger blir aldrig färdig ". Vissa frukter mognar aldrig.Inför dom senaste säsongerna har det diskuterats friskt på forumet om var vi behöver förstärka,och först då skulle vi kunna nå målet,men vi står ju på samma plats fortfarande.

Vi har fortfarande ingen ledare i laget . Fortfarande ingen som tagit Vieras plats på mittfältet. Fortfarande ingen som fyllt tomrummet efter RVP.Så här har det sett ut alldeles för länge.Jag gillar Wenger och allt det han gjort för Arsenal. Stolt har jag varit över honom massor av gånger. Men tyvärr Monsieur ,känslan är att du inte når längre med vårat kära Arsenal.

First Man In A tackle Never Gets Hurt

Bild för Davidsson och Mannen

carlshöjd// Ja, men visst är det så och visst är de symptomatiskt för Wengers senaste 7-8 år i klubben. Laget blir aldrig färdigt och Wenger blir "aldrig" färdig att knyta ihop stora transfers. För hur många affärer har ju inte ryktats varit så gott som klara för att sedan gå i kras för att Wenger fått kalla fötter i sista stund? Man behöver ju inte följa Indykaila (eller vad han nu heter) eller liknande, för att få uppslag efter uppslag.

Sedan ledaren... Jag tycker att BFG, när Vermaelen inte varit med, visat gott ledarskap. Men just nu är liksom allt bara virrigt och nervöst.