Medlemmar: 7610 st.
Visa menyn

Struntar

Davidsson och Mannen
tor 30 apr 2015 kl 08:25

Min tanke var att här citera den svenske nationalpopmusikskalden Magnus Uggla, för det är egentligen så jag känner, men som den moderne man jag är lägger jag band på mina känslouttryck, tvättar min mun med såpa och rundar av ”Jag skiter” till ”Jag struntar”. Mina grovkorniga uttryck passar gör sig liksom inte i skrift men andemeningen är densamma. För jag s-kiter faktiskt i vilket, jag bryr mig inte det minsta och det spelar verkligen ingen som helst roll. Hur det ser ut. Hur, eller på vilket sätt, vägen fram till resans mål är avlagd. Hur målen blir till.

För paradigmers krockar blir aldrig så explosiva som när Arsenal möter chelsea. I varje fall inte när detta chelsea är tränade av José Mourinho där Mourinhos pragmatiska fotbollsdödande defensivcynism blir ett farthinder av gigantiska mått vilket, på tretton matcher har resulterat i exakt noll vinster för mannen med den stora fotbollsvisionen, Arsène Wenger. Arsenalfansen sjöng i söndags om boring, boring chelsea, inte bara som en ironisk parafras till Arsenals forna epitet som tråkiga, utan för att tråkigt har blivit ett vedertagna skällsord i sammanhanget. Och, som bloggkollega Malin Hägg var inne på i sin bloggtext med samma namn, så är det väl ingen som helst nyhet. Det är väl inget att göra rubriker av.

Det är väl tämligen få fotbollsfantaster som missat hur Mourinhos lag brukar uppträda, speciellt inte när de möter lag som antas ha motstatt filosofi. Och speciellt inte när de endast behöver ta en poäng, eller snarare, när de har som huvudsakliga mål att hindra det spelglada motståndarlaget att vinna. Vi vet hur chelsea under Mourinho spelar och det som förvånar mig mest är hur detta kan förvåna andra fotbollsfantaster eller journalister som arbetar med fotboll. För mig är detta en ickediskussion, men denna ickediskussions svallvågor för mig vidare till en vindpinad kobbe där en annan diskussion sitter och trycker i snålblåsten. Den diskussion som rör estetik och underhållning, den om vad fotboll egentligen kan anses gå ut på och den om hur ändamålet helgar medlen kontra att det inte är målet utan resan som är mödan värd. Och jag känner att vi arsenalister ständigt riskerar att skvalpa till havs i en retorisk kvalseglats där vi själva blir offer för vår egen navigation. Och jag känner att vi hamnar i vattentramp, vi påkläder oss en rustning som rostar i vattnet och vi sjunker som en sten till den dyiga botten där allt stinker, luktar illa och där inget värdigt kan växa.

Jag har på senare tid skrivit om spelare som sätter jaget före laget, om kärlek till sporten fotboll ur andra lags och städers ögon, men jag har också skrivit om sporten fotboll som underhållningsföreteelse där man går på match för att se en samling högkvalitativa bollspelare göra krösamos av på förhand krökta motståndare av lägre valör. Där själva underhållningen är mervärdet och där spänningen inte alls handlar om resultatet utan istället om de enskilda utövarnas respektive uppvisningar eller om lockelsen i att se den starke krossa den svage. Och jag känner inte igen mig det minsta i dessa fotbollskonsumenters intresse och jag känner inte igen mig det minsta i när vissa Arsenalister tangerar detta i sina argumentationer.

En sport, två tränare och två filosofier. Eller? Bilder från Bildbyrån.

För, för mig är det endast målet som är det centrala och som är meningen med vår färd. För mig handlar fotboll, som jag fortsätter upprepa, om att elva små delar skall optimeras till en solid enhet vars huvudsakliga uppgift är att göra ett mål mer än motståndarna och därmed vinna så många fotbollsmatcher som bara är möjligt vilket i slutändan skall resultera i att laget vinner aktuell liga/serie. Jag struntar således högaktningsfullt i hur det går till, om det ser roligt eller inte roligt ut, så länge mitt lag, Arsenal, vinner.

Jag hyser enorm respekt för Wenger, för hur han revolutionerade klubben och för alla segrar han har givit oss. Jag älskar Özil, men inte för att hans fotbollsgenialitet behöver vara estetiskt fulländad, utan för att den genererar gjorda mål för laget Arsenal. Jag älskar Sanchez inte primärt för att hans finter är vackra, vilket de förvisso är, utan för att de leder till mål eller passningar för andra medspelare att omsätta i mål. Och jag älskar Coquelin, inte så mycket för att han lyckas stå i vägen på ett speciellt snyggt sätt, utan för att han omsätter sitt slipade fotbollsintellekt i insatser på planen vilka gör att motståndarna hindras att göra mål. Jag njuter av de estetiska moment som en utsökt Özilpassning, en knixig kroppsfint från Sanchez och en stenhård glidtackling av Coquelin kan vara. Men de, och annat fotbollsgodis, är och förblir just bara smågodis. Någonting som kan förgylla, krydda eller spetsa din tillvaro, men ingenting som ger dig mättnad eller som du kan leva på.

Det fotbollslag däremot kan leva på är istället segrar och ett mål mer än motståndarna i så hög utsträckning att den där pokalen bärgas. Det är den reella födan för en klubb och dess följare medan allt annat är spunnet socker med kålsyrade färgämnen i grällt kolorerade förpackningar. Det kittlar en stund, men glöms snabbt bort. Det piggar upp en stund, men följs ständigt av trötthet och hängighet. Det pirrar till, men lämnar dig sedan utan att lämna några varaktiga spår. Jag kan älska boring Arsenal alla dagar i veckan, one-nil och cynisk offsidefälla och jag kommer alltid att älska Arsenal, oavsett om vi kommer vinna ligan någon mer gång eller inte.

Men jag kommer aldrig förlika mig med Arsenal som en underhållningsenhet, där klacksparkar värderas lika mycket som passningar till mål, där det är viktigare att spela på ett visst vackert sätt än vinna över motståndarna och där andra lag, som besegrar oss och vinner ligatitlar, klankas ned på bara för att de spelar tråkigt och skulle vara icke underhållande att se på. För jag bryr mig inte om hur det ser ut så länge vi vinner. Jag sk-ter i metoden så länge målet är det rätta och jag struntar i hur vackert respektive tråkigt det ser ut så länge vi placerar oss längst upp i ligatabellen eller vinner kuppfinalen. För det är det enda som räknas. Att vinna, att bärga troféer och att vara bäst. Inte snyggast, vackrast eller mest estetiskt. Bäst. Det är det enda som räknas.

Kommentarer

Bild för zimzon

Bra skrivet som vanligt D&M! Och som vanligt håller jag med dig. Är otroligt trött på att läsa folks kommentarer om "fotbollsmördare" och parkerade bussar. Jag är ju, av nån anledning jag inte själv kan sätta fingret på, en stor beundrare av Mou. Det pratas mkt om att han får färdiga lag, att han får köpa in det han själv vill ha och att han därmed har en lätt uppgift. Det finns säkert poänger i det men att han kan få varenda en av sina spelare att underordna sig systemet och slita röven av sig för att se till att motståndarna inte tillåts göra mål, det imponeras jag av. Resten är givetvis teater.

Twitter: @zimzon80

Bild för George Adams

Har en svåger som kommer från det sydvästra hörnet av Frankrike, en del av landet där Rugby är oerhört mycket större än fotboll. Så även för honom. Vi var för några år sedan på en fotbollsmatch och jag fick frågan. "OK. Om man nu skall göra mål på kortsidorna. Varför spelar dom då så sakta och så mycket i sidled och försvarar sig så utgrupperat som dom gör?"

Ja säg det, blev mitt korta svar. 

Mycket bra text D&M. Otroligt tänkvärt, och jag stöttar innehållet till 100%.

Bild för Davidsson och Mannen

zimzon// Tackar så mycket, alltid lika underbart att få beröm, jag lapar gladeligen i mig. Och ja, du sätter fingret på en oerhört intressant företeelse. För jag avskyr Mourinho och jag avskyr Suarez på samma sätt som jag avskydde tiden då manu alltid fick straff med sig på Old Trafford. Men då vi höll på att värva in Suarez förr-förra sommaren, tja… då hade jag gärna tagit emot honom. Och några feldömda straffar på hemmaplan att avgöra matcher som står och väger med, det hade man väl inte tackat nej till. Och inte heller en samling titlar hade man ju avvisat om de kastades i ryggen på en.

Självklart har chelsea helt andra, och orättvisa, förutsättningar än vi och visst har Mourinho haft en förkärlek för klubbar med ekonomiska resurser. Men det är absolut inte hela sanningen, för som du är inne på så får han spelare att lägga om spelstil eller krama ur all kraft ur den mest late bolltrixare, allt för laget. Vi var inne på Ramsey här för leden, det skulle vara spännande att se hans utveckling under Mourinho, bara som exempel. För jag vill vinna och jag vill att Arsenals spelare skall optimera sina insatser för lagets bästa. Etc.

GeorgeAdams// Oerhört relevant fråga han ställer din rugbyälskande svåger. Och som man undrat över denna företeelse i så många sammanhang. Paradoxal nog är det dock rugby som kallas för the dribbling game, fast då i relation till fotbollens, the passing game, i och med att man i fotboll får passa framåt. Men underbar referens och underbar kontext att sätta ovan diskussion i. Relevant och tydliggörande, tack för det. Och tack för berömmet och det positiva bifallet.

Bild för Adamberg

Ja det skulle vara intressant att se Mourinho coacha Örebro i vår egen allsvenska på ett regnigt Behrn arena. 

Adam

Bild för Thomas

Som sagts tidigare, jag håller inte alltid med dig men det är alltid ett stort nöje att läsa det du skriver! Börja skriv (parallellt)om fotboll i en etablerad tidning , jag tror du får ännu fler läsare som får nöjet att läsa det du skriver och uppskatta ditt språkbruk! Som jag har sagt tidigare är det du och Johan Hakelius som är mina favoritkolumnister!

Bild för Davidsson och Mannen

Platini// Ja eller något liknande lag. För många hävdar ju att Mourinho endast kan arbeta med generöst tilltagen pengapung, a la chelsea och real, men varken Porto eller Inter var ju, med europeiska mått, speciellt rika klubbarn när Mourinho tog dem till CL-vinster. Så Örebro tja, men ni har väl Axén nu? Då behöver ni inte Mourinho!

Themsen// Tackar så oerhört mycket för dina vackra och uppmuntrande ord om det jag pysslar med. Och stort av dig att ge berömmet trots att våra åsikter ibland går isär. Och ja, tanken har slagit mig. Att göra någonting annat, att satsa på skrivandet och testa hur långt det kan bära. En annan tanke är att samla alla texter (minus matchrapporter/THR) jag publicerat här och ge ut dem på eget förlag. Kanske kan Arsenal Sweden-shopen kränga några ex, vad vet jag? Men oavsett, Jag har inte läst så mycket av Hakelius, men efter att jag läste din kommentar och referensen till den har jag beställt hans bok Rule Britannia. Känns som ett, för en anglofil som jag, bra första steg!

Bild för gunsmoke

Härligt skrivet D&M, håller med till 100. Jag har varit engagerad inom fotbollen på olika nivåer i över 40 år och jag anser att det alltid har varit försvarspelet som varit skillnaden mellan de som vinner en serie och de som nästan vinner serien.

Att vissa ledare har en förmåga att skapa ett kollektiv som kan hantera att i många matcher där det offensiva spelet hackar betänkligt, men där kollektivet klarar av att inte förlora eller vinna med uddamålet, där skapas det ett enormt självförtroende och en känsla i gruppen att "det här är inga problem" vi vinner med 1-0. lagen får också lite av en positiv stämpel över sig att mycket man gör på planen är väldigt genomtänkt och planerat, vilket även de mänskliga domarna tar till sig i sina bedömningar.

Mo har allt det där, en intressant detalj är att MO de senaste 2 CL säsongerna inte lyckats lyfta Chelsea i deras viktiga andramatch på hemmaplan medan AW lyft Arsenal men inte tillräckligt på bortaplan i CL.

COYG

Bild för Davidsson och Mannen

gunsmoke// Artisterna vinner matcherna, den fungerande defensiven vinner titlarna (vår FA-cupvinst i vårat ett undantag?), det har du helt rätt i. Det känns som om organisation och struktur är otrendiga begrepp i dessa tider när alla skall projekta, uttrycka och förverkliga sig själv. Kollektiv och understöd är totalt ute och meningslöst skolgårdsfintande har blivit norm. DET är tråkigt i min värld.

Sedan är det en intressant detalj, du lyfter fram, kring Mourinhos och Wengers europaäventyr.

Bild för Fredde

Happy St Totteringhams day!

Jag tycker nog att det är lätt att peka på Mourinwho vs Wengér. Men hur väl hade Chelsea klarat sig utan Diego Costa i de 3 första månaderna av säsongen, utan Cesc samma period, utan John Terry, utan Ivanovic, utan Matic och Oscar i bedrövlig form? Om man sen plockar bort Ramires, Matic och Mikel så blir det ganska svårt. Det var motsvarande spelare vi saknade i Giroud, Debuchy, Koscielny, Özil, Wilshere, Ramsey & Walcott. Även för stunden Arteta. Om något lag saknar iallafall 5 spelare som spelar vecka in och vecka ut när alla är friska plus en av spelarna som kan ersätta utan att det faktiskt märks så känns det oavsett om det är Real Madrid, Chelsea, Barcelona eller PSG. Och ja en trygg deffensiv vinner titlarna, men Hazard har ju legat bakom så mycket för Chelsea. Han har lätt betytt 9 poäng för dom. Han har varit skillnaden när dom har spelat dåligt. Cescs vårform är ett vårtecken lika tydligt som att snön är borta och Diego Costa har varit skadad nu på slutet, då har Hazard klivit fram och ligger bakom allt Chelsea gör i offensiv väg.

Och om man nu kan peka på att även de offensiva stjärnorna som Hazard sliter deffensivt i Chelsea så har Wengér fått Cazorla att göra precis detsamma, Cazorla har börjat göra det så bra så att han får gå ner ett snäpp i planen. Sanchez springer som en tok, ibland bra och ibland helt i onödan. Ramsey sliter även han hårt och Özil tar rätt ytor deffensivt och ligger i ständig topp i löpmeter, låt han göra dom i offensiven.

Det som är Mourinhos svagheter är att han är ganska dålig på att vidareutveckla sina spelare. Hazard kommer självklart bli bättre, men truppen i stort kommer inte förbättras så mycket. Där måste man se en skillnad mot de bästa klubbarna just nu. Bayern, Barcelona och Real Madrid är klubbar där spelarna ständigt utvecklas oavsett ålder och tidigare meriter. Det är det jag menar med att han bara jobbar med färdiga trupper.

Man ska komma ihåg att Porto satt på spelare som Deco, Carvalho, Paulo Ferriera, Boswingwa, Maniche, Costinha & Jorge Costa när han vann CL med dom. Det var inga duvungar, alla spelare fick fina karriärer på annat håll och flera av dom var länge etablerade landslagsmän med över 50 landskamper för Portugal i ett av deras starkare upplagor som nådde långt i mästerskap 2-3 gånger irad. Mourinho tog över året innan och vann Uefa-cupen första året, laget hade året innan det förlorat finalen. I Inter så sålde han Zlatan och fick Senijder, Pandev, Etoo och Milito, 4 spelare som var bisart bra. Han satt på blivande världsmästare och senare på Sneijder som blev utsedd till VMs bästa spelare trots att hans lag inte vann VM. Han är mycket smart på transfermarknaden, men jag är tveksam till att han hade viljat plocka in en ung Hazard. Han hade snarare kollat på att plocka in en som just då var en färdig spelare.

You win some, you draw some

Bild för Davidsson och Mannen

Freddee// Tack detsamma! Och tack för ett lika välformulerat som läsvärt inlägg. Visst är det lätt att peka just på denna tränarclash, som jag nämnde är kontrasterna aldrig tydligare och det var just därför jag inte kunde motstå det som exempel för att visa skillnaderna mellan deras och vårt spel. Jag var ute mer efter att beskriva skillnaderna mellan estetik och pragmatism än att tala för Mourinho i relation till Wenger (eller tvärtom). Och visst har du en poäng, eller snarare många. Visst var vi oerhört skadedrabbade i relation till dem, visst jobbar även Wenger för att offensiva stjärnor skall löpa defensivt och visst köper Mourinho mycket färdigt i relation till vad han egentligen utvecklar spelmässigt. (Och visst hade Porto, under Mourinhos, tid oerhört namnkunnig tupp, absolut.)

Men under första halvan av säsongen, då vi var så oerhört skadedrabbade, hade chelsea använt 19 (eller om det till och med var 20) spelare samtidigt som vi endast, trots våra skadebekymmer, hade använt 17 under samma period. Myten om att Mourinho inte roterade i relation till att Wenger gör/gjorde det visade sig alltså vara just en myt. Mourinho har en oskön fallenhet för att peka ut syndabockar som han fryser ut och sedan skickar iväg, Wenger har å andra sidan en annan fallenhet, den att låta vissa spelare, som är hela och valbara, hamna långt ned i frysboxen, enligt uppgift, utan någon vidare kommunikation i frågan.

Jag avskyr Mourinho, men älskar hans resultat. Jag avgudade en gång i tiden Wenger, men fylls av sorg när jag tänker på alla taktiska grodor som grundat sig på hans stundtals smärtsamma envishet parad med fotbollsideologiska övertygelse. Ibland känns det som att det, för Wenger, är mer viktigt att vinna på sitt sätt än det är att vinna, att segrar skall tas på hans sätt, annars kan det vara. För dum är Wenger inte, det kan ingen säga.

Däremot är han en fotbollsvisionär och en företrädare för den sk. goda fotbollen. Och jag vet inte om jag står bredvid honom i det synsättet. För mig är vinnandet allt, vägen dit kan vara antingen rolig eller mindre rolig, men vinnandet är allt. Och här tycker jag mig se den största skillnaden mellan Mourinho och Wenger: Wenger vill vinna på sitt sätt, för att visa för välden att hans sätt att se på fotbollen är det rätta. Mourinho sk-ter i på vilket sätt han vinner, bara det är hans lag som gör det. Typ.

Men oavsett (och ursäkta mitt svamlande här i svaret), tack för din synnerligen läsvärda kommentar.

Bild för Fredde

Jag håller med i det du skriver, resultatet måste spela större roll. Men jag tycker fortfarande att laget ska byggas med en offensiv balans. Jag som sneglar lite på Bayern eller Barcelona tycker ju att om man har kontroll på bollen så har man kontroll på matchen. När laget är så bra så att man kan ägna sig åt deffensivt bollhållande så har man kommit otroligt långt.

 

You win some, you draw some

Bild för Davidsson och Mannen

Freddee// Ja, vi har ju tidigare dragit jämförelser med Bayern, både du och jag, och Barcelona har ju, bland många fotbollsfantaster världen över, varit referenspunkten i många år. Visst begriper jag tanken, som även Wenger försökta använda, att bollinnehavet i sig är en defensiv strategi då det hindrar motståndarna från att göra mål (då de inte har bollen!). Problemet jag ser i detta är att det dels kräven en högt spelande backlinje, men framför allt så oerhört mycket bättre fotbollsspelare än motsåndarnas. Det är alltid svårare att vara kreativ än destruktiv och hur ädelt det än är, så förlorar den vackra fotbollsvisionen mot pragmatismen i åtta fall av tio. Men visst förstår jag vad du menar och visst har jag förståelse för att många vurmar för denna, vackra, tanke.