Medlemmar: 8120 st.
Visa menyn

Inköpslista för det central mittfältet

Davidsson och Mannen
ons 6 maj 2015 kl 07:52

Då var det dags för Den Stora Namedroppingdagen, dagen som är upp till bevis och dagen då givna löften skulle hållas. För jag var ju, i inlägget om det centrala mittfältets utformning, redo att släppa iväg både Diaby och Arteta samt degradera Flamini till rotationsspelare utanför plats nr 1 och 2 på den defensivt huvudansvarande mittfältsposten. Så trots att jag ville/vill behålla Wilshere så har vi, number vice you know, åtminstone två vakanser uppstått utifrån mitt resonemang och de är dessa vakanser vi skall avhandla idag. Eller snarare lösningen och täckandet av dessa.  

Och jag måste erkänna att jag är den förste att tvivla. För å ena sidan har Coquelin med råge visat sig vara mogen att vara nummer ett på den mest balanserande platsen på det centrala mittfältet. Å andra sidan kan han vara lika mycket dagslända som Ramsey och Wilshere riskerar att visa sig vara, eller i varje fall göra liksom de har gjort, följt upp en lysande säsong med antingen svårhanterliga skadeproblem eller omläggande av sitt spelsätt i för laget negativ riktning. Till detta går att lägga det klassiska Wengerska argumentet att ingen spelare skall köpas in om denne står i vägen för en redan befintlig spelares utveckling och mot det går att ställa att vi skall spela minst 60-65 matcher nästa säsong och att vi då behöver två, i princip, likvärdiga alternativ på varje position för att kunna göra oss rättvisa och utmana om titlar när vinter övergår till vår.

I truppen har vi nämnde Coquelin, men vi har också Calum Chambers som förvisso spelat mest höger- och mittback och som kanske främst ses som det sistnämnda, men som är fostrad som central mittfältare med i huvudsakligen defensivt ansvar, under sin tid i Southampton. Till honom går också att lägga både 17-årige Krystian Bielik, som kom från Legia Warszawa i vintras, och 20-årige Isaac Hayden, som förvisso främst spelat mittback men som av Wenger nämnts som en framtida defensiv mittfältare. Bielik hann sin ålder till trots spela fem matcher i den polska förstadivisionen och är bofast i det polska U17-landslaget medan Hayden i september 2013 gjorde a-lagsdebut mot West Bromwich i ligakuppen och har spelat i samtliga engelska ungdomslandslagsnivåer upp till nuvarande U20.

Så de första frågorna att avhandla är om vi redan har vad vi behöver i klubben, om Coquelin kan bära ansvaret tillsammans med någon av Arteta/Flamini (vars framtider fortfarande är osäkra) och om någon av Chambers, Bielik eller Hayden redan nu kan anses vara tredjeval eller till och med andraval. Behöver vi verkligen lägga pengar på ännu en balanserande mittfältare när vi har alla ovan nämnda? Mitt svar är lika enkelt som självklart. Skall Arsenal vara en klubb som konkurera i fotbollseuropas absoluta toppskikt så kan vi inte nöja oss med ett fungerande förstaval, en skadebenägen eller vilt freebasande veteran som andraval och sedan krydda anrättningen med omskolade eller ofärdiga juniorer.

He will, he will block you! Bild: Bildbyrån.

Svaret är för mig är såldes självklart: Vi måste förstärka truppen med minst en färdig spelare som är redo att prestera på denna nivå och det måste vara en spelare som både kan konkurera med och avlasta Coquelin men som också kan spela med den unge fransmannen, vilket skulle kunna ge Arsenal ett annat taktiskt manövreringsutrymme när vi, exempelvis, möter något av de mer offensivt kompetenta topplagen, antingen i ligan eller i europaspelet. Oräkneliga är de matcher där vi gått bort oss och inte lyckats stå emot motståndarnas offensiv och ett mer solitt mittfältslås skulle kunna vara ett taktiskt redskap att sätta in i dessa ofta enskilda men också smått säsongsavgörande stormatcherna.

Det har, de senaste åren talats mycket om Southamptons Morgan Schneiderlin, om Özils gamla Realkamrat, Sami Khedira, om Lars Bender från Bayer Leverkusen samt om Dortmunds Ilkay Gündogan. Samtliga dessa spelare är defensivt begåvade centrala mittfältare med goda passningsfötter men samtliga har, i sina nuvarande klubbar, roller som mer liknar, eller är varianter av, Ramseys, Wilsheres eller Cazorlas, och spelar oftast bredvid en mer renodlat defensiv mittfältare. Jag tror alla dessa spelare skulle kunna bli någon form av yngre och kvickare Arteta, vilket skulle kunna vara ett bra komplement till Coquelin och således uppfylla de krav jag har på vårt sommarinköp för det centrala mittfältet, vilket skulle göra mig lugn och tillfreds i frågan.

Däremot tror jag ingen av dessa kommer till Arsenal. Khedira har både löneanspråk och ego som är för stort för att riskera att spela andrafiolen och han ryktas dessutom redan vara klar för Schalke 04. Lars Bender har, enligt ryktena, vid flera tillfällen uppvaktats av Wenger men både klubben och spelaren har tackat nej utifrån att de är nöjda med nuvarande situation, både ekonomsikt och spelmässigt, medan det redan har börjat ryckas i Gündogans trådar av högavlönare såsom Manchester United och chelsea, med vilka vi bevisligen inte kan konkurera med i nuläget. Schneiderlin ligger, enligt mig, bäst till i denna spelargrupp, men en övergång till Arsenal riskerar att gå i stöpet på grund av den hype som finns runt spelaren som i sin tur pressar upp priset vilket skulle kunna bli för högt för en spelare som går att placera i mellanlandet mellan Coquelins defensiv och Ramseys, Cazorla och Wilsheres potentiella box-to-box-roll. Så, nej, ingen av dessa blir det.

En bild på två blivande lagkamrater? Bild: Bildbyrån.

Om vi istället vänder oss åt ett annat håll, åt det mer renodlat defensiva hållet så finner vi fler namn som jag både anser vara intressanta och inte helt omöjliga att handla in till klubben. På denna lista har vi Lars Benders broder, Sven, som även han är en spelare av mer defensiv art och jag tror att även han skulle kunna bli ett spelmässigt bra rotationsval bredvid eller istället för Coquelin. Klopps flytt från Dortmund, uteblivet spel i Champions League och en eventuell spelarturbulens skulle kanske kunna locka Sven till Arsenal? Vidare så finner vi, bredvid Schneiderlin i Southampton, Victor Wanyama vilken inte bara stagat upp sydkustslagets defensiv utan också, sedan hans tid i Celtic, har erfarenhet av att helt plocka ned barcelonas bollruntrullande. Wanyama är en mer begränsad fotbollsspelare, men har en enorm fysisk närvara vilken tillsammans med Coquelin skulle skapa ett smått monstruöst mittlås.

På min lista finns också en av de som slog ut oss ur årets Champions League, Monacos Geoffrey Kondogbia som är en hårdför defensivspecialist med fin speluppfattning och fin vänsterfot, som jag skulle kunna bli en världsstjärna med rätt omgivning och utmaning. Han ryktades till Arsenal innan Monaco fick cashen att storsatsa och ryktas nu ifrån klubben när cashen och satsningen, i varje fall relativt, ser ut att sina. Sista namnet på min lista är Reals Asier Illaramendi som för några år sedan även han sades vara på Wengers inköpslisa, men som sedan smickrades av Reals lockrop och lön och som sedan har varit lite ut och in i de vitas startelva, beroende på motstånd och spelsystem. Även Illaramendi är en spelbegåvad mittfältare men som också visat sig vara villig att göra det tunga arbetet och underkasta sig lagets bästa utifrån andra, än mer offensiva, spelares framfarter. Jag tror egentligen att varken Illaramendi eller Kondogbia sitter i brådskande klubbytesläge, speciellt inte den förstnämnde, men är de två spelarnamn som lockar mig mest. Dels på grund av deras kompetens i relation till ålder och utvecklingspotential, men framför allt för att de skulle vara perfekta att rotera med Coquelin eller spela med honom om motståndet så kräver.

Så mina absoluta favoriter är de två sistnämnda, Kondogbia och Illaremendi, men jag skulle bli oerhört nöjd om något av de övriga spelarnamnen knyts till Arsenal. Visst har laget fler förbättringsområden än det centrala mittfältets balanserande del att lägga pengar på, men Coquelins vår har inte bara visat att han är en väldigt bra spelare utan även tydliggjort vilket underskott vi, under så många år, har lidit på en spelartyp som denne. Hans framfart har gjort oss så mycket bättre, inte bara för att försvaret har fått stöd utan också för att de offensiva spelarna äntligen har fått någon som avlastar dem och ger dem större offensiv frihet. Vi kan helt enkelt inte gå tillbaka till ett läge där Arteta eller Flamini spelar i liga och Champions League vecka efter vecka, vilket skulle bli fallet om Coquelin skulle bli skadad. Den tiden måste vara förbi och då måste vi inhandla en likvärdig spelare för Coquelin att konkurera eller spela tillsammans med. Allt beroende på motstånd och aktuell taktik. Men handla en kvalitativ spelare som är reda att leverera på denna position och i denna roll, det måste vi.

Kommentarer

Bild för Davidsson och Mannen

Jag ser att jag missat bokstaven "a" i rubrikens "centrala". Oerhört irriterande, men jag hoppas ni har överseende med denna malör.

Bild för Pelle

Mycket klokt och bra summerat, håller med om precis allt.

låt mig dock få lägga in en liten brasklapp i form av Höwedes. En mycket kompetent mitback (som ju även det är en position vi behöver förstärka) som även trivs bra som DM. Om det nu e ett komplement vi söker så varför inte?

If it's too strong, then you're too weak!

Bild för Martin Palmér

När har Höwedes spelat defensiv mittfältare? Känns minst sagt tveksamt med tanke på att han är totalt värdelös med boll. Coquelin ger oss problem nog i uppspelen som det är. Höwedes, ja då kan vi börja tjonga långt istället.

Då ser jag två bättre alternativ bara i Schalke i Neustädter och Höger, dock inte sagt att de är bra.

Bild för Sral

Kloka tankar, men som så ofta med dina texter får de mig att tänka lite vidare. Hur gör t ex Chelsea? Visst, det är en klubb att ogilla, men också mästarna. Chelsea satsade ju på Matic, sen har de om jag inte missminner mig John Obi Mikel som backup. Ganska tydligt vem som är nummer ett där och vem som är andraval. Med det i åtanke tycker jag att Coquelin har visat att han är bra, och är värd att satsas på. Någon rutinerad rollspelare kanske är smartare i så fall. Räcker det kanske rentav att behålla Arteta eller Flamini? När vi väl hittade balansen, vilket le Coq hade en stor del i, har vi ju gått som tåget. Utöver det har Chelsea en drös spelare som underordnar sig systemet, och det tycker jag att vi börjar se mer och mer av även i Arsenal, även om vi fortfarande har ett anfallsorienterat spel.

Måste dock invända lite...tycker det är lite hårt att kalla Ramsey och Wilshere för dagsländor. Ramsy är ju i riktigt gott slag igen, vilket för mig bevisar att förra säsongen inte var en tillfällighet, och Wilshere såg ju t ex pigg ut mot Hull. Jag tror fortfarande att dessa två är framtiden.

Bild för Martin Palmér

Och när Coquelin går sönder eller det visar sig att han bara har en tillfällig formtopp som tar slut i mitten av September och vi står där med en spelare som kan spela match varannan vecka och en som tillför mindre än en GB-gubbe, vad gör vi då? Vi kan inte göra oss beroende av en spelare som levererat hela 4-5 månader.

Bild för Sral

Det vi verkligen ska göra ett seriöst försök att värva (IMHO) är en riktig klassmålvakt. Målvakternas Özil eller Alexis. Jag gillar Ospina, men jag tror ändå att en ännu bättre målvakt skulle höja oss ytterligare ett snäpp.

Bild för Martin Palmér

Håll i hatten, när jag började läsa var det inte mycket jag höll med dig om (inga konstigheter där) men jag är oväntat nog helt med dig i var du landar. Kondogbia och Illarramendi borde vara med högst på listan. Däremot håller jag inte helt med dig om Schneiderlin, Lars Bender och Gundogan må vara spelare som trivs bäst med en defensivare pjäs bredvid sig men det är inte riktigt sant om Morgan. Skulle snarare säga att han är en defensiv mittfältare som kan ta den offensivare rollen om han spelas med en mindre spelbegåvad spelare. I den kategorin skulle jag snarare placera Kondogbia som ofta spelar med kloke gubben Toulalan bredvid sig.

Sen skulle jag nog vilja påstå att Illarramendi nog sitter i större trångmål hos Real än du tror. Ancelotti tror inte alls på honom, spelar ju Ramos på mitten nu när Modric är borta trots att Ramos med all tydlighet illustrerat varför Vermaelen som DM hade varit en sällsynt dum idé. Om Ancelotti försvinner kan det däremot bli svårare att få loss honom.

Illarramendi skulle vara den perfekte spelaren för oss. Han är defensivt stark nog i de flesta matcher, kan kompletteras med Coquelin i tuffa bortamatcher, har den uppspelsförmåga Arteta besitter men som Coquelin och Flamini helt saknar etc.

Bild för Davidsson och Mannen

Pelle// Tackar och härligt att vi var överens denna gång. Även om vi pallat olika åsikter tidigare så är det ju alltid kul med medhåll! Och Höwedes ja. Jag skulle gärna se honom i Arsenal och håller med dig om att han är både kompetent mittback och mångsidig. Men spelar han verkligen så mycket defensiv mittfältare? Mitt intryck (ser inte mycket Bundesliga) är att han håller sig i backlinjen. Och detta leder oss i sin tur vidare till frågan om vi behöver handla in mittback, som många pratar om att vi gör. Jag skall erkänna att jag inte alls är säker. För vi har ett startpar som jag är riktigt nöjd med, vi har i Garbriel, sedan januari, ett tredjeval som förvisso har en bit kvar men som känns tämligen redo att gå in och lasta av och vi har, i Chambers, en man för framtiden. Så behöver vi verkligen en mittback till? Och om så är fallet skall vi inte kika på Javi Martinez i Bayern?

Martin Palmér// 1: Även om jag inte håller med dig om att Coquelin, med undantag för Hullmatchen då han slog bort ett par bollar, ger oss problem i uppspelen, ser inte heller jag Höwedes som någon DM/MB-kombo att satsa på. 2: Nu kommenterara du mer Sral här, och även om jag inte dömer Flamini (och Arteta) lika hårt som det känns som att du gör, så håller jag med dig, vilket jag skriver i texten, om att vi inte klarar oss med endast Coquelin och någon av Arteta/Flamini. Varken utifrån skade- eller kvalitetshänseende.

3: Ja, dra på trissor! Starten var väl som väntat men med en oväntad hopknytning i slutänden, härligt! Och visst talas det mycket om MS som en defensiv mittfältare och han var kanske just det innan han kom till ligan, men jag tycker att han, bredvid nämnde Wanayama, haft en mer städande spelare (typ DM) bredvid sig än han skulle ha bredvid, exempelvis Ramsey eller Cazorla vilka båda mestadels strävar framåt. Men en smart spelare kan ju, som i fallet Coquelin, underkasta sig lagets behov framför det egna egots och MS verkar ju vara smart (men vad vet jag?). I fallet Kondogbia har de väl roterat lite i liga kontra CL där han, som du säger, ofta haft Toulalan att luta sig mot, mot de svårare lagen. Så min upplevelse är att han varit lite både och, men främst är en defensiv spelare med bra passnings- och skottfot, än en B2B.

Och sedan över till det roligaste; Illaramendi, där vi faktiskt verkar vara överens. Jag har tolkat situationen i Real lite som du gör, att han inte på något sätt är varken förstaval nu eller i en tilltänkt framtid. Att de, exempelvis i går, spelar Ramos före honom på det centrala/defensiva mittfältet talar ju för detta. Samtidigt är han spanjor (vilket, enligt en av mina Real-bekanta, klubben vill ha som komplement till Galacticosarna), dels släpper de nu Khedira och dels har de inte så många defensiva mittfältare kvar nu. Men jag hoppas det är som du är inne på, att marken under Illaremendi börjat glöda och att han absolut vill lämna Madrid för annan klubb. Och då skall vi stå först i kön!

Sral// 1: Tack så mycket för berömmet och grymt skönt att texten leder dig vidare i tanken, underbart när en text kan ha den effekten. Och jag förstår din referens till chelsea och deras Matic+Mikel-situation, håller med dig om ditt resonemang men inte riktigt med dig när du applicerar det på Arsenal. För dels är Mikel, med sina 28 år, avsevärt yngre och medför avsevärt bättre fysisk garanti än exempelvis Arteta, dels tycker jag att han är ganska mycket bättre än Arteta/Flamini och dessutom har Mourinho börjat använda deras ”nästa stora sak”, mittbacken Kurt Zouma, som avlastande mittfältsankare. Så jag håller med dig helt i bilden och tycker det du skriver är sunt, men tycker helt enkelt inte att våra nuvarande alternativ är tillräckliga.

Visst är jag lite hård mot Ramsey och Wilshere. Men jag ville använda dem som referens för att de, på olika sätt, visar att en bra/fantastisk säsong inte är en garanti för att nästa blir lika bra. De båda har ju lovat enormt runt, men, även om Ramsey börjar repa sig och Wilshere såg pigg ut senast, hållit tämligen tunt (i varje i relation till sina genombrott). Ungefär så. Och även jag hoppas på dessa i framtiden, precis som jag hoppas på Le Coq.

2: Är det okej om jag väljer att inte besvara din kommentar nu, utan vänta med den till ett senare blogginlägg? Ok? #cliffhanger

Bild för Martin Palmér

Överdrev medvetet om Flamini och Arteta för att tydliggöra problemet med att lita på Coquelin.

Min syn är väl lite att om vi ska in med spelare nu så ska det vara framtidslöften eller startspelare. Bredd har vi. Därför är Illarramendi mitt val som DM, han är en stor uppgradering av Coquelin.

Bild för Davidsson och Mannen

Martin Palmér// Ja, överdrifter är till för att användas, så jag är med på din poäng. I relation till bredd så upplever jag det lite som både och. För på många positioner har vi den bredd vi behöver och skall således, som du är inne på, endast handla spets. Men just på DM-platsen har vi... Coquelin och inget annat, således ingen bredd heller vilket öppnar upp för olika alternativ och sätt att tänka på sommarens affärer. Sedan upptäcker jag nu att jag inte bara missade ett "a" i rubriken, utan även ett "r" i konsonantspelaren Illarramendis namn (tror du Larra byter till finurligt inkorporerande "nick" om den unge spanjoren kommer till oss?).

Bild för Martin Palmér

Du vet att du enkelt kan gå in och redigera det va?

Även om bredden saknas (vilket jag inte är säker på om jag tycker den gör i och med Arteta) så är det väl bättre att köpa någon som är bättre än Coquelin och göra honom till bredden?

Bild för Byarum

Håller med dig Martin. Coquelin är bra, men vi borde köpa in någon som är ett strå vassare. Det skulle göra hela laget riktigt bra. Jag delar dina åsikter om att le Coq blandar och ger när det gäller uppspel. Jag tycker han är bra rent defensivt, kanske litet vårdslös ibland, men vi får inte glömma bort att han knappt var påtänkt för a-lagspel för ett halvår sen. 

Bosse

Bild för Sral

Fast jag vänder mig lite emot det där med "när Coquelin går sönder", eller att vi behöver uppgradering. Kan hålla med om att Mikel är yngre, och att hård konkurrens skulle kunna vara bra, men varför utgår (för) många att le Coq inte kommer att hålla nästa säsong? 

Cliffhanger? Jag väntar med spänning! ;-)

Bild för Martin Palmér

1. Hur kan du vara så säker på att han inte går sönder?

2. Ingen har sagt att han kommer tappa nästa säsong men hur kan du vara så säker på att han inte gör det?

Väldigt mycket chansningar i ditt alternativ, varför ta de chanserna när vi inte behöver det?

Bild för Sral

Samma svar på båda. Jag säger inte att Coquelin inte ska ha ett alternativ, men inte att han nödvändigtvis behöver ersättas. Jag har ju sagt förut att lite mer bredd och konkurrens på DM-platsen vore extra bra, men jag är väldigt emot att köpa in någon som är tänkt att gå före le Coq. Ett sånt här genombrott ska premieras, inte "bestraffas" med en bänkplats. Om Coquelin hamnar på bänken ska det vara utifrån vad han själv har presterat.

Bild för Martin Palmér

Så vad som är rättvist mot Coquelin går före att förbättra laget?

Bild för Sral

Vi vill väl ändå ha kvar möjligheter och hopp för unga spelare att slå igenom? 

Bild för Martin Palmér

Självklart, men vi ska inte göra oss beroende av att de gör det. Det tjänar varken laget eller de själva på. Ge dem utrymme men ha täckning för ev. Misslyckanden  

Bild för Sral

Grejen är ju lite att en fantastisk säsong inte nödvändigtvis måste betyda att nästa blir bra, MEN det kan ju också faktiskt bli en lika bra säsong? Nu ska jag ta en hockey-referens här, vet inte om alla är med på den, men när Martin Brodeur slog igenom i New Jersey (93-94 har jag för mig) satsade och litade klubben på honom. Resultatet? Tämligen bra, får jag säga. En karriär i klubben på drygt tjugo år och tre Stanley Cup. Ibland kan en spelare som slår igenom faktiskt fortsätta vara bra, det MÅSTE ju inte bara gå åt skogen.

Bild för Martin Palmér

Som sagt, ingen har sagt att det kommer gå åt skogen. Men jag inbillar mig att det finns betydligt fler som kommit från ingenstans, varit bra en kort period och sen försvunnit igen än det finns spelare som byggt en karriär från ingenstans.

Vet inte om jag köper Brodeurreferensen heller. Han var en stor talang som kom in som 19-20-åring och var bra direkt. Coquelin har varit talangen som aldrig blev nåt och sen kommit tillbaka. Väldigt olika scenarion. Ska du ha in en hockeyreferens behövs nog nån som fick chansen i NHL tidigt, misslyckades, drog till europa/ahl och kom tillbaka och blev en bra spelare i NHL.

Bild för Sral

Poängen är mer att om en spelare slår igenom ska man satsa på denne, inte direkt förutsätta att det kommer gå skit nästa säsong. Visst KAN det göra det, men att värva med tanken att han som spelat från start och gjort det bra inte kommer att hålla...nja.

Bild för Martin Palmér

Återigen, ingen förutsätter att han inte kommer att hålla. Vad har du fått det ifrån. Man bör däremot inse risken med att han kanske inte gör det och se till att minimera konsekvenserna av det. 

Det är en sak att satsa på en spelare, en helt anna att göra sig beroende av att den spelaren både presterar och håller sig hel

Bild för Sral

Du skrev ju bland annat "när Coquelin går sönder eller när han inte håller". Visserligen lite för att väcka en poäng, men det är ju samma med vad jag skriver. Tycker ju också att det vore trevligt med bredd bland våra DM, särskilt om Flamini lämnar och om ryktet att Arteta får stanna mycket för att lära sig att bli tränare. Men vi behöver också tänka på kemin i laget, och då är det bättre att i så fall köpa in en DM som kan alternera och konkurrera med Coquelin än att satsa på någon som direkt skulle vara tänkt att vara förstavalet...vem det nu skulle vara, i och för sig.

Bild för Martin Palmér

 "när Coquelin går sönder eller när han inte håller" föregicks ju av "vad händer när". Det är alltså en hypotes, inte en framtidsutsago.

Varför skulle det vara bättre att köpa en sämre spelare?

Bild för Sral

Ja, men hypoteser är väl det vi alla kör med här? Vad annat kan vi göra? Sämre och sämre, jag gillar hur Wenger tänkte när han köpte in Monreal. En stabil och rutinerad spelare som kunde utmana Gibba om en startplats. Det är och var inte givet vem som skulle vara förstaval där. En konkurrens som också har sporrat. Samma med situationen Ospina och Szczesny. Monreal och Ospina är förstaval nu, men det har de blivit genom att bevisa att de ska vara det när de har fått chansen. Jag har inte sagt att en till DM ska vara sämre än Coquelin, bara att det inte måste vara någon som är skyhögt bättre. Vem det nu skulle vara. Men min poäng är ju att Chelsea satsade på Matic, varför skulle inte vi kunna satsa på Coquelin? De har mer bredd än vi där, det kan vi däremot sträva efter också. 

Bild för Martin Palmér

Matic var ju bra Mycket mer etablerad så den liknelsen haltar rejält. Det här är ju.mer som om Chelsea tog tillbaka Josh McEchran och litade på honom efter nån bra månad.

En spelare som utmanar Coquelin är sämre än en spelare som är bättre än Coquelin.

Finns många som är klart bättre. Illarramendi, Javi Martinez, Schneiderlin, Gundogan och Kondogbia för att nämna 5 så där på rak arm.

Bild för Sral

Skulle vilja påstå att jämföra Coquelin med McEachran haltar rejält. Matic var i alla fall inte etablerad i Chelsea, och de hade också tidigare skickat bort honom. En spelare som utmanar Coquelin är inte med automatik sämre, mer en som är lika bra men att de både skulle kunna höja varandra.

Menar du på allvar att t ex Gundogan och Kondogbia är KLART bättre? Kondogbia som vi t ex inte vet vad han går för i England? Du är ivrig att ersätta le Coq. Synd tycker jag. Klart att vi inte ska slå på stora trumman och säga att han är vår frälsare eller lösningen på alla problem, men han har gjort det bra och tycker han är värd att få fortsätta visa vad han går för.

Edit: eller jaha, du menar att en spelare som är på samma nivå som Coquelin är sämre än en som är bättre? Javisst. Men jag tycker det är synd att tänka så.

Bild för Martin Palmér

På vilket sätt haltar den jämförelse? Båda här väldigt liknande karriärer fram till att Coquelin lyckades. Skulle McEcharan komma tillbaka till Chelsea och göra en bra vår ser jag inte vad skillnaden skulle vara.

Matic var inte etablerad i Chelsea men det var ju inte Costa eller Fabregas heller. Matic var däremot etablerad på fotbollsscenen som en habil spelare.

Kondogbia var med i senaste landslagstruppen, Coquelin var inte ens med i diskussionen. Det där med "vad han går för i England" tycker jag är en löjlig diskussion när det gäller fysiskt starka spelare. Man vet så klart aldrig när en spelare kommer till en ny klubb hur de kommer passa men den enda spelartypen som genomgående har svårt i England, där man kan se nåt mönster, är de som saknar fysiken.

Bild för Sral

Fast det är ju just där jämförelsen haltar. McEachran har inte kommit tillbaka och har inte gjort det bra i Chelseas A-lag. Coquelin har kommit tillbaka och blivit en viktig del av vårt A-lag. Vi kan ju inte bara tänka på förr, gäller även att tänka på nu. Le Coq har varit given ändå sedan han kom tillbaka från Charlton.

Habil, som i duglig spelare? Det är ju ganska stor skillnad på att vara det och att vara given i de engelska mästarna. Matic kom i alla fall tillbaka efter att ha blivit såld från Chelsea, sen gjorde han enligt Wikipedia 56 ligamatcher på tre säsonger. Inte dåligt på något sätt, men självklart var det ändå en chansning, skulle han hålla för Chelseas A-lag? Chelsea chansade och det visade sig att han gjorde det.

Samtidigt har Kondogbia inte spelat i engelska ligan eller Arsenal, så är det inte en större chansning att säga att han är bättre än Coquelin? Vi vet ju vad Francis går för och att han kan bidra till vårt lag. Det handlar mer om att ha ett alternativ OM Coquelin inte är hel eller om han skulle gå ned sig. Om.

Bild för Martin Palmér

Skrev inte att de tagit tillbaka honom. Skrev att det är som OM de skulle ta tillbaka honom och lita poå honom efter några bra månader.

En spelare som var dominant i Benfica måste ju vara bra mycket mindre chansning än en som inte platsade i bottenlag i Bundesliga för ett år sedan.

Återigen, jag köper inte det där argumentet om att inte ha spelat i England. För små spelare kan det vara en liten risk men inte för en Kondogbia. Lyckas han inte så är det inte pga hur fotbollen ser ut i England.

Bild för Sral

De gjorde ju faktiskt så med Nemanja Matic. Okej att han kanske hade gjort det bra i Benfica, men det är ändå ett stort steg att etablera sig i Chelsea. Vet inte om han var dominant eller inte, då jag inte har följt den portugisiska ligan med lupp, men det är ändå ett kanske om det skulle funka igen i Chelsea. Det handlar ju nämligen inte bara om fysik och styrka, det handlar om mentalitet och taktisk förståelse. Passar en spelare in i gruppen? Passar han in i spelstilen? Kan han samarbeta bra med resten av laget? Pallar man att spela i en liga där det inte är uppehåll över julen? Det sistnämnda har ju t ex Özil och Alexis haft en del problem med...

Och OM Josh McEachran skulle komma tillbaka till Chelsea och imponera under fem månader tror jag absolut att han skulle få fortsatt förtroende. Särskilt som de gärna vill få igenom några egna spelare nu...

Bild för Fredde

För mig så är Kondogbia drömalternativet. Han visade mot oss att han har ett stort taktiskt kunnande. Om Bielik eller Zelalem ska slå igenom så får dom likt andra ungdomar ha tur med skador - unga spelare brukar ha det i våran klubb - och ta chansen när den kommer. Om man nu ser med 99,99% en kommande storspelare i Bielik så köp in t.ex Toulalan eller Kehl, men då måste ett lågt satt mål vara att Bielik kommer vara med och bidra på planen inom 3 kalenderår, då är han 20 år. Och ett rimligt mål ska isåfall vara att han ska kunna vara en taktisk disposition att ha i truppen och det inre mittfältet.

Angående Illarimendi så skulle det kännas som att vi köper en spelare som inte är i närheten att vara tillräckligt bra för Real Madrid. Det finns en anledning till att dom spelade Ramos och inte Illarimendi som mittfältare. Och han är redan 25 år i år. Absolut är det ingen ålder för en DM där man behöver samla på sig rutin, men i mina ögon samlar man inte på sig rutinen på Real Madrids bänk.

Kondogbia har i mina ögon allt man vill att en DM ska ha. En enorm fysisk närvaro som egentligen bara kan matchas av Terry i hela ligan, en mycket bra passningsfot och ett enormt taktiskt kunnande (vilket man får om man spelar bredvid Toulalan). Och han är dessutom 22 år gammal. Utvecklingspotentialen i killen är enorm. Är prislappen €25m som det ryktats om så borde vi redan vara på väg ner till Monaco med en säck som innehåller exakt så mycket pengar.

Som jag var inne på i ditt förra inlägg så är de bästa klubbarna idag klubbar där spelare ständigt utvecklas. De bästa spelarna är även de spelare som ständigt utvecklas. Toni Kroos blir ju inte en fullärd passningsspelare utan han blir alltid bättre. Så som Xabi Alonso även han ständigt har blivit bättre genom karriären. Samma sak kan man säga om Lahm som Pep tyckte det var ett slöseri att ha en så begåvad spelare som ytterback. De bästa lagen idag är de som arbetat fram de bästa spelarna utifrån de bästa råämnena som finns. Kondogbia är i mina ögon antagligen det absolut bästa DM-råämnet som finns. 22 åringar är ytterst sällan bra DMs, han är redan i den åldern en ruggigt kapabel DM.

 

Box to box mittfältare ser jag inte behovet av helt enkelt. Jag tror att Cazorla räcker till i sin nyfunna roll och om inte annat så ser Ramsey bra ut för tillfället. Wilshere som har varit som bäst i den rollen har så mycket råämne i sig så tycker inte resurser ska läggas där överhuvudtaget. Så Kondogbia och så är jag nöjd med truppen, förutsatt att ingen lämnar. Chambers får gärna fokusera på att bli en bra mittback, där var han ruggigt bra i början av säsongen.Flamini får gärna lämna truppen och Arteta får acceptera en roll som 3e val som DM alternativt 4e val som box-to-box, å andra sidan är det värt att ha en spelare på £80 000 i veckan för en sån roll? Diaby behöver vi inte ens kommentera, han är vällkommen att stanna kvar på anlägningen och träna upp sig men ska absolut inte avlönas av klubben, det har han gjort i tillräckligt stor utsträckning som det är i förhållande till vad man fått ut av han.

Att Podolski och Campbell lämnar för gott känns ganska självklart just nu. Om Walcott skulle lämna så måste det innebära att vi plockar en spelare som är bättre än Walcott, en poängspelare likt Sanchez. En Lacazette, Reus eller Griezmann.

You win some, you draw some

Bild för Martin Palmér

Illarramendi startar inte för att han inte är bra nog. Det är för att Ancelotti inte gillar honom. Tar Zidane över hade aldrig Ramos gått före på mitten

Bild för Sral

Bielik som ju är alternativet som just DM ser jag gärna få chanser nästa säsong, men i så fall i "lättare" cup-matcher eller om vi skulle ha en betydelselös match i Champions League. Det är absolut bra att ha tålamod där, men hoppas han får sina chanser här och där. En typisk spelare som kan få mycket tid med A-laget under försäsongen också.

Bild för George Adams

Vill absolut se en bra mittfältare med defensiva spetskompetenser till i truppen.  För mig är Carvalho eller Kondogbia liknande spelare. Båda är unga på väg uppåt och har liknande spelstil. Får nog bli personliga egenskaper, ex inställning, ledaregenskaper o dyl som får avgöra i det valet.

Illaramendi är också en bra spelare, men hur är det med hans självförtroende efter bänk nötandet?  Den viktigaste analysen för ledningen måste vara att bestämma vad som egentligen behövs för att ge oss chansen på riktigt. 

Bild för Fredde

Men jag har svårt att se att Ancelotti sätter sånt ovanför framgången i den utsträckningen. Visst att han väljer Kroos, Khedira och Modric före i kön. Men när Ramos börjar gå före så tror jag inte det är personligt längre. Jag tror inte Ancelotti tror att han håller mot Juventus borta. Och i mina ögon är Ancelotti en av världens absolut bästa tränare.

Bielik är endast 17 år i år och att räkna med att han redan nästa säsong är med och bidrar tycker jag känns lite naivt att räkna med. De betydelselösa matcherna i CL är oftast lätträknade för våran del, ligacupen brukar innebära högst 4 matcher för våran del och i FA-cupen finns det inga lätta matcher i min bok.

You win some, you draw some

Bild för Martin Palmér

Menade inte att det var personligt. Mer som när Mourinho skickade iväg Mata, han passade inte hans spelstil

Bild för Fredde

Ja men hade Mourinho saknat Hazard, Oscar och Willian så hade Mata fått spela oavsett tränarens grund spelidé.

You win some, you draw some

Bild för Martin Palmér

Tveksamt, då hade nog Ramires fått lira på kanten som han gör ibland. Eller David Luiz på mitten och flytta upp b2b spelaren som han ofta gör.

Bild för Sral

Ja, fast det räcker så. Mer förväntar jag mig inte att han ska bidra...eller bidra är t om fel ord. Visa upp sig och känna på A-laget är mest vad det handlar om. Och jag skrev ju "lättare", inte lättare.

Bild för Fredde

Ja då ska han absolut inte ockupera en plats i a-truppen, det jag menade för tydlighetens skull.

You win some, you draw some

Bild för Sral

Det är han för ung för att göra ändå. Han kan ändå figurera då och då. Det jag skrev om A-laget är ju att han borde då spela en del under försäsongen. Precis som t ex Zelalem, Akpom och Hayden har fått.

Bild för Davidsson och Mannen

Martin Palmér och Sral// Jag ser att ni battlade på bra under kvällen (satt som vanligt på grabbens fotbollsträning och upptäckte er diskussion föst nu på morgonen), men jag ser också att ni höll en både läsvärd och värdig nivå, era olika åsikter till trots. Och jag måste erkänna att jag gillade Brodeurreferensen, den tilltalade mig något enormt och jag skulle kunna dra till med galenpannan Patrick Roy som bara var nitton år när han lyftes fram i Canadiens och blev en världsmålvakt. För jag tycker inte referenserna mellan en oprövad Coquelin och dessa målvakter, trots fotbollsvärldens utlåningar etc, är en så dum referens. För den visar möjligheten i att satsa på det oprövade kortet och att det faktiskt kan ge en enormt lång god framtid (om man kan formulera sig så).

Sedan står vi ju ofta, som jag nämnde i texten, där mellan att förbättra laget och att, som Wenger brukar referera till, köpa spelare som bromsar andras tillväxt (minns ni Denilson?). Vi är i ett läge där vi inte vet om Coquelin håller för en hel säsong etc, men vi ser samtidigt en defensiv mittfältare som, sedan han kom in i ligan i vintras, varit topp 3 i ligan på in position. Det tycks uppenbarligen olika rörande värderingen av Coquelin, men jag tycker det är i denna situation vi står. Och då satsar jag, som jag nämnde i texten, på Coquelin+ en spelare som både kan spela med men också kan konkurera och avlasta. Och då väljer jag Kondogbia eller Illarramendi. Byarum, du får hänga med i detta svar också!

Freddee// Kondogbia känns, precis som du är inne på, som en enormt talang och som ett embryo till någonting oerhört stort och, som jag skrev i texten, så ser inte heller jag Bielik som någon vi kan lita på nästa säsong (kanske inte heller nästnästa…)  Däremot ser jag mer positivt på Illarramendi än vad du gör och tror lite som det diskuterades, att tränargunst och politik spelar in kanske mer än att Illarramendi har tappat det han hade när han köptes till klubben.

Om någon av ovan nämnda namn kommer till klubben så är även jag nöjd och jag delar din bild av Arteta och Flamini som möjliga tredje- respektive fjärdeval, fast undrar om de vill vara kvar på de premisserna och Wenger vill ha en så stor truppbarlast, varför minst en, kanske båda, kommer att försvinna om vi gör det DM/CM-inköp vi behöver göra. Till detta anser även jag att vi har vad vi behöver på B2B-platsen och utgår ifrån att varken Ramsey, Wilshere eller Cazorla kommer att lämna oss i sommar. Sedan tycker jag det var oerhört härligt att läsa stycket om fotbollsspelares utveckling, någonting som oerhört många missar i dagens slit-och-slängsyn på fotbollen. Toppen!

George Adams//Jag funderade också på Carvalho och tycker han verkar lovande, men kände att jag fick begränsa mig, varför han ströks ur texten. Men som du säger, både han och Kondogbia är unga och på väg upp och då föredrar jag (i skrivande stund!) Kondogbia före Carvalho. Och som jag nämnt, Illarramendis stukade självförtroende för gärna en chans till återhämtning i Arsenal.

 

Ursäkta mina fragmenterade svar, men det är lite svårt att svara en dialog som fört ett eget liv. Däremot tycker jag att det, trots svårigheten att besvara den, är underbart att dialoger väcks, att kommentatorsfältet lever och frodas och vill passa på att tacka alla ni som kommenterat texten och indirekt gjort den mer meningsfull. Tack!

Bild för Sral

Precis! Klart att det är skillnad i sak på att Brodeur (och även Roy) spelade hockey, målvakter och att man inte riktigt har samma system med bland annat utlåningar i hockeyn, men det var just det där med att våga satsa på ett osäkert kort jag var ute efter. Kondogbia eller Illarramendi kan säkert vara goda alternativ, kanske Wanayama, Schneiderlin eller Cabaye också. Bender har jag lite för dålig koll på, för att vara ärlig. Det krävs ju att även denna DM håller sig disciplinerad och inte går på för många utflykter, det är inte bara fysiken med andra ord. Men det går säkert att hitta någon om man scoutar bra.

Bild för Martin Palmér

Jag tycker fortfarande det är en väsentlig skillnad på en spelare som får chansen direkt och tar den och en som redan misslyckats en gång men sedan höjt sig. Jag tycker det finns klart större anledning att oroa sig över kontinuiteten över den nya nivån i de fallen. Hade Coquelin varit ungre och kommit direkt från ungdomslaget hade jag nog varit mer benägen att lita på hans prestationer eftersom han då inte hunnit misslyckas än.

Bild för Sral

Det låter som du är för fast i det förgångna. Vissa tar längre tid att utveckla sig. Koscielny spelade länge i Ligue 2, och kom till Arsenal vid en ganska sen ålder. Han har sedan utvecklats till en av ligans bästa mittbackar. Olivier Giroud är en annan late bloomer. Det viktiga är väl hur en spelare presterar nu?

Bild för Martin Palmér

Ja men nu handlade den här tråden här om huruvida Brodeur var en bra liknelse. Brodeur är inte nån bättre linknelse för Coquelin än han är för Giroud eller Koscielny. 

Bild för Sral

Det handlade om huruvida man ska satsa på en spelare som har slagit igenom eller inte. Liknelser gör man för att visa en poäng. Min liknelse med Koscielny och Giroud var att de har utvecklats sent, och att de för några år sedan spelade i Ligue 2 gör ingen skillnad för att de är bra och viktiga spelare för oss nu.

Bild för Martin Palmér

Nu blandar du ihop trådarna. Här svarade jag rakt av om din Brodeurliknelse

Bild för Sral

Fast som sagt, grejen med en liknelse är att få fram en poäng. Jag tycker att det är värt att satsa på en spelare som slår igenom ibland, och vissa tar längre tid på sig än andra. Det är liksom kontentan i allt jag säger här.

Sidor