Medlemmar: 6340 st.
Visa menyn

En gång är ingen gång, två gånger vore drömmen.

Davidsson och Mannen
ons 9 jul 2014 kl 15:32

Idag skriver jag min första text på ungefär tusen år. Känns det som. Jag får först be om ursäkt för den låga bloggfrekvensen och sedan förklara mig genom att skylla på såväl oförtjänt hög arbetsbelastning som ganska digra parallellslalombanor på den civila ytterflanken. Vi får väl hoppas att vi slipper både glaciärlossning och laviner och istället kan sitta ned för att insupa en ganska avsevärd dos positivism i Arsenallägret.

För utifrån ryktesfloreringen så ser det faktiskt ganska bra ut just nu. Förvisso är både du och jag luttrade, vi känner till både Higuain och M’Vila och våra år i Arsenals sällskap har lärt oss att aldrig ta ut någonting i förväg. Men lyckas vi föra både Alexis Sanchez och Mathieu Debuchy till klubben så har vi gjort en transferstart som lovar oerhört gott inför fortsättningen. Båda är landslagsmän som gjort bra ifrån sig i det, för dem just avslutade, världsmästerskapet, båda är färdiga spelare utan inkörningsperiod och båda skulle går rakt in i startelvan.

Där många Arsenalister uttrycker viss besvikelse över att det är Debuchy och inte den omtalade Serge Aurier som verkar vara på gång till oss, där upplever jag köpet som både logiskt och genomtänkt. Debuchy är inte bara klart mycket bättre, än den spelare han ersätter, i det offensiva spelet, han är minst likvärdig i det defensiva. Och han är, till skillnad från den oerhört lovande Aurier, inte bara erfaren utan också van vid den engelska ligafotbollen. Ett köp av Debuchy skulle vara, om än litet så i varje fall, ett kvitto på att Wenger nu har valt/har möjlighet att välja, att frångå Project Youth-liknande värvningar.

Några halvfigurer, men också oerhört mycket godis. Som vi vill ha mer av. Bild: D&M

Om köpet av Debuchy skulle kommunicera en mer adekvat hållning till spelarinköp kontra troféönskan så skulle ett eventuellt köp av Alexis Sanchez till och med kommunicera än mer av det goda än vad köpet av Özil gjorde när det genomfördes. För en gång är ingen gång, men köper Wenger Sanchez så vågar vi nog kanske hoppas på än fler godsaker till världens vackraste fotbollspåse. Sanchez är förvisso inte en spelare i Özilklass, men skulle dels göra nämnde tysk så oerhört mycket mer användbar och optimerad, men framför allt skulle vi få en ytterst kompetent och versatil spelare i segmentet just under Özils. Och det vore oerhört bra för ett Arsenal av idag.

I barca har Sanchez till största del spelat på högerytterposition där han, med sin ypperliga teknik, pigga löpsteg och smart tagna löpningar, tagit sig in från kanten för att använda sin fina vänsterfot till både avslut och assist. På 34 matcher stod han, säsongen 13/14, för 19 mål och 12 assisterande passningar. Förvisso i en mer ojämn liga än den engelska förstadivisionen, men ändå imponerande. Och detta från den numera klassiska messiska skuggan.

Men det som gör Sanchez så, i mina ögon, rätt för Arsenal är att han egentligen är en central striker och inte högerytter. Han är såklart inte någon target a la Giroud, inte heller någon sniper a la ovan nämnda Higuain, men en rörlig, kreativ och spelbegåvad central anfallare kompetent nog att både bidra med skytte, link-ups och isär dragande löpningar för de andra spelarna att utnyttja. Således en spelare som både kan spela med och i stället för Giroud.

Nu är, som du vet, ingen av dessa två spelare ännu Arsenals. Jag darrar av rädsla för att i och med denna text ha jinxat något, men vågar ändå sticka ut min behårade haka i positivistisk anda. För köper vi dessa två, lägger till en defensiv mittfältare av högt ligasnitt, en duglig back up till Szczesny och en ny tredjevalsmittback utan Vermaelens chansbrytningsticks, ja då är vi oerhört väl rustade inför kommande säsong. Och då vågar till och med en cynisk gubbstrutt som jag, se positivt på kommande höst. Men va f-n, det kommer väl, som vanligt, en transferkrösamaja som slår sönder mina sensommardrömmar. Men till dess väljer i varje fall jag att se positivt på läget.

Kommentarer

Bild för Davidsson och Mannen

EDIT: "fina högerfot" skall det ju stå i femte styckets första mening.

Bild för Ola Mauritz-Nelsson

En bra text, som vanligt. Hoppas nu att Sanches presenteras i Arsenaltröjan.. Snart

Bild för Davidsson och Mannen

Tackar! Ja, herregud vad man sitter och skruvar på sig i nuläget. Att det skall ta så för-skat lång tid. Jag väljer att tänka att spelarna kommer att drösa in i morgon, efter att kittet äntligen presenterats i natt. Ok?

Bild för Sven-Erik Eriksson

Bra skrivet. Intressant läsning! Jag tolkar dig som att OM Sanchez kommer...då blir det ingen ytterligare forward...!?

 

I med-och motgång!

 

 

Bild för Davidsson och Mannen

Tackar, tackar! Ja, jag ser Sanchez som vår nya förstestriker, men också som en ypperlig winger (till höger) att spela med Giroud. Att sedan Walcott, Podolski, Sanogo men även Gnabry (som spelade mkt som falsk 9:a i reservlaget innan skadorna trängde sig på förra säsongen) kan täcka upp, varför prio ett och två (även om jag gladeligen tackar ja till Remy) skall vara en riktig j-kel till DM och en stabil 3:e mittback.

Bild för Fredde

Framförallt så handlar det om att ha de här spelarna klara så att dom kommer direkt efter semestern till oss. För egentligen spelar det ingen roll om Chelsea köpte spelare innan VM, dom kommer inte ansluta tidigare för det utan dom kommer efter sin semester, samma sak här.

Jag ser det som vitalt att de spelarna som är tänkta startspelare är klara så tidigt som möjligt och sen kan vi gå på fyndmarknad för att få en reservmålis (när vi endå inte verkar ta en bosman målis) och en yngre reservmittback (Veltman?).

 

Edit: Han är klar och herregud vad killen kan avsluta. Nog för att alla ser bra ut på Youtube men när det är videor som visar alla hans bolltoucher (även de misslyckade) och situationer han är inblandad i. En spelare som bara gör bra avslut (gärna på 1 touch) och som har ett magiskt rörelsemönster. Barcelona kommer tappa på det här.

You win some, you draw some

Bild för Davidsson och Mannen

Ja, det är underbart. Underbar känsla när vi köper en spelare som faktiskt gör oss bättre. Ingen Kongo, ingen junior från franska andraligan. Utan en spelare av absoluta världsklass. Härligt!

Bild för Fredde

Känns lite bättre nu att vi kanske inte köpte en Jackson Martinez eller Remy i vintras. Tyckte det var ganska synd att man inte hittade någon då, men med tanke på alternativen så var det kanske bättre att vänta istället för att dras med en kille som inte höjer oss nämnvärt med en stor lön och prislapp hängande över sig.

You win some, you draw some

Bild för Ola Mauritz-Nelsson

Sanches är klar!

Bild för Davidsson och Mannen

Och den är goooooo(al?)!

Bild för Kaj Poikela

Känns som Diaby kommer att ha en hel del bra spelare runt sig. Ser fram mot säsongen!

Bild för Davidsson och Mannen

Nej, jag hoppas folk håller sig hela!

Bild för Björn Lindström

Sami Khedira.. snälla.. köp..

Bild för Davidsson och Mannen

Alltså... Jag är så kluven till Khedira.  För å ena sidan är han en oerhört bra spelare och dessutom ett respektingivande namn att köpa. Å andra sidan känns han på tok för offensiv i relation till vad vi behöver (en riktig DM). Frågan är om Wenger kan, och Khedira själv vill, skola om honom/sig till en mer defensivt inriktad spelare än vad han är nu. Kan de det?

Bild för Björn Lindström

Tycker det är en oerhört intelligent spelare. Tror inte han skulle ha problem att spela DM. Men vilket tryck det skulle bli på motståndarna med honom, Özil, Ramsey, Walcott och Wilshere...

 

Bild för Davidsson och Mannen

Med boll är jag inte det minsta orolig, han lär nog inte vara sämre med boll under press än Arteta. Däremot kvarstår min  lilla farhåga om det defensiva slitgörat. Fast å andra sidan ger opta, enligt Holma In,  Khedira högre betyg när han spelat DM än CM. Dessutom ser transfemarkt honom som främst DM. Så... Jag hoppas du har/får rätt!