Medlemmar: 6062 st.
Visa menyn

O Brother, Where Art Thou?

Davidsson och Mannen
mån 17 nov 2014 kl 16:31

Jag lovar att jag skall fatta mig kort, för ämnen som dessa har klang av separation, saknad och vemod varför man än mer framstår som en skrynklig tant sittandes utmed en allt för sällan trafikerad landsväg, där tiden står still men livet redan har gått. Hösten 2014 har jag nog slagit alla rekord i gnällkärrighet (nej, så heter det INTE, jag vet) så av dessa anledningar skall jag lyfta upp dagens fråga i kort format.

För under sådana ointressanta tidsperioder i ens vardag som landslagsuppehåll är, så stannar man upp, man funderar över livet och får en möjlighet att se ner på fötterna och vidare ned på gräset där man står. Somliga menar att det är grönare på andra sidan, jag är habitalt sett inte en sådan, men har denna höst blivit allt mer desillusionerad, allt mer slokörad och allt mer nedslagen. För samtidigt som vi gläds åt att Wenger tog Alexis Sanchez till klubben, att Chambers nog kan bli en oerhört stabil mittback med tiden och att Debuchy, när han väl kommer åter ungefär samtidigt som tomten får påfyllning av starkvinsglöggen, så saknar man pusselbitar vi inte fick.

Vi saknar den defensivt stabile mittfältare som hade stagat upp vårt centrala mittfältsgungfly, vi saknar den mittback som nu skulle haft platsen bredvid Mertesacker (och förhoppningsvis stagat upp denne) och vi saknar de goda resultat som fitnesgurun Shad Forsythes anländande till klubben skulle föra med sig. Men, kanske inte mest av allt men i varje fall, oerhört mycket saknar vi vår finskengelske Islingtonpojk Carl Jenkinson.

Jag vet att många med mig föll för Jenkinson inte bara för att han var born and raised Arsenal, inte bara för hans svårmodspräglade uppsyn väckte någon forma av faderskänslor och inte bara för att han fick bli ytterligare en länk i den attraktiva kedja spelare som Wenger senare valde att kalla The British Core. Vi föll också för hans aldrig sinande älgande upp och ned längs sidlinjen, hans tämligen väl adresserade inlägg och hans tillsynes oändliga vilja att underkasta sig det hårda arbetet och ge laget vad laget för stunden behövde.

Här är Walcott, Gibbs och Oxlade-Chamberlain i riktigt gott sällskap. Bild från Bildbyrån.

Så när vi å ena sidan gläds över Sanchez, Chambers och kanske också Welbeck, så kan jag inte sluta fråga mig hur i hela friden Wenger tänkte när han släppte iväg Carl Jenkinson på säsongslån till West Ham. Vi hade förvisso redan signat Debuchy från Newcastle som uttalat förstaval på högerbacksplatsen och Chambers, som skrivit på för klubben bara elva dagar efter Debuchy, uppgavs också kunna spela högerback, men eftersom Wenger uppenbarligen inte har för avsikt att låta Hector Bellerin spela för a-laget i år, så har ett enormt hålrum uppstått precis där Jenkinson brukade kuta fram när Sagna var skadad.

Jenkinson har nu, efter att ha återkommit från sin hamstringskada, spelat åtta matcher varav de fem senaste, 90 minuter pluss tillägg från start för Hammers. Han har, enligt initierade källor, varit trygg, stabil och säker i sitt defensiva positionsspel och dessutom fyllt på bra utmed den offensiva högerflanken. Och när Wenger, i fransk TV under lördagen tog bladet från munnen och försvarade Chambers med att han är mittback och ingenting annat, är det är inte annat än att man undrar hur f-nken klubbens stora man tänkte där i slutet av juli när Jenkinson fick byta rödvitt mot rödblått. 

Tänk om Wenger hade haft is i magen och behållit Jenkinson i Arsenal. Tänk om han hade tänkt lite stort i stället för minimalistiskt dumsnålt. Då hade vi haft en högerback i backlinjen som faktiskt är högerback, vi hade bredvid Mertesacker, haft en mittback som faktiskt är just mittback och vi hade inte alls varit så patetisk sårbara, så lättmanövrerade och så enkla att dra isär som vi i nuläget är. Vi hade inte varit ett halvt steg från backlinjeimplodering, ett gult kort från lokal härdsmälta och en stukning ifrån ett katastrofalt sammanbrott.

Man skall ju inte gråta över spilld mjölk, man skall ju vara glad över de lyckade affärer som Wenger faktiskt gjorde i somras och man skall tydligen fylla hela sin arsenaliserade själ med #patience. Det är en sak är att vara sur för spelare vi behövde men inte köpte in, men att låna ut en pusselbit som bara fyra ligaomgångar senare visade sig vara direkt nödvändig, det blir nästan surrealistiskt i all sin svårbegriplighet. Så det är inte annat än att jag saknar honom och det synnerligen omfattande och mycket. Vår finskengelske Broder Hjärtesorg, med rötterna i den Islingtonska betongen. Så trots att jag vet var han geografiskt är utlokaliserad kan jag inte annat än känslomässigt vända mig om och stilla fråga ”O Brother Carl, Where Art Thou?”

Kommentarer

Bild för Micke

Jag saknar honom också! Gjorde det redan när det blev klart att han inte skulle vara hos oss i år, men då mest för hans Arsenalhjärta. 

Men ju längre sässongen har gått destomer saknar jag honom för hans spel. Det är ju uppenbart han hade gjort nytta för oss under hösten! 

Jag hoppas på en snar återkomst. Hur ser det ut, kan vi ta hem honom i januari? 

Bild för Fredde

Alltså Jenkinson har varit ruggigt dålig när han spelat 1 match här och en match en månad senare. Men när Sagna varit skadad så har han efter 2 matcher varit väldigt stabil och direkt bra. Med nuvarande trupp så är det en tavla att släppa Jenkinson på lån. Som att Seaman skulle släppa in en frispark från halva plan...

You win some, you draw some

Bild för Davidsson och Mannen

Micke// Ja, du. Här står vi med skägget i brevlådan. För visst hade han gjort nytta för oss, oerhört mycket. Sedan tror jag att överenskommelsen mellan oss och Hammers är att han skall stanna hela säsongen, våra behov eller inte, varför hemplock i januari inte borde vara möjlig. Fast å andra sidan, allt kostar och cash har vi ju. Fast som replik till detta skall ju Debuchy vara tillbaka i slutet av december varför det mest akuta Jenkinsonbehovet då redan (förhoppningsvis) skulle vara löst när januarifönstret väl öppnas.

Freddee// Exakt. En match då och då gör ingen ytterback, men när Jenkinson, som du är inne på, väl fick spela var han direkt bra (skön värderingsavvägning!) och ja jag håller helt med dig om att det faktiskt är en tavla att han inte är hos oss under rådande omständigheter!

Bild för MikeR

Ja det är ju det här dilemmat som inte funkar i min hjärna att Chambers får höger backen istället för Bellerin. Det innebär ju att AW tänkt att köra högern med enbart Debuchy. Jag tycker iaf inte Chambers är för sölig för att lira bredvid Märta iaf inte på lite längre sträckor. Får bara inte ihop det....men som sagt nog gnällt om detta, nu tvålar vi till ett ännu mera skadedrabbat ManU och går stärkta ur det här.

I'll answer to nobody !!

Bild för Woody

Om Debuchy inte stukat foten hade man icke funderat så mycket på Jenkinson. Kommer på mig själv att allt gnällande bottnar mycket i alla förbannade skador. Dags att resonera kring om dessa beror på förbannelse eller dåligt uppbyggda spelare. Rock on !

Bild för MikeR

Visst är det så Woody men siktar man på att ta buckla i PL måste man ha dubbelt typ lika bra lirare iaf på backlinjen, det är ju inte så att vi har ont om stålar vad jag förstår men visst beror det en heldel på skador. Sedan är det ju det här med matchning, man måste ju kunna lita lite på andra fiolen i lättare matcher så de får mer speltid, tycker det är dåligt med det idag.

I'll answer to nobody !!

Bild för Woody

De ekodopade som i dessa dagar vinner titlar och drar upp riktlinjer har med sitt överflöd råd att hålla 2 lag med exempelvis 18 högerbackar av god klass. Där ligger det trista i kråksången. Arsenal kanske har stålar till något liknande, inte vet jag. Ska nog skaffa mig en inramad tavla med fotografi på den där tjocka Usse och Krösus eller vad fanken dom heter. En ryssupporter som jag känner tapetserar hemma med bilder på ett pucko som heter Abrakovaloskovitj tror jag. Rock on !

Bild för Davidsson och Mannen

MikeR och Woody// Tack för era kommentarer och tack för att ni bidrar med en god stämning, trots eventuella åsiktsolikheter.  En del av mig älskar de så kallat versatila spelarna, de som kan spela på fler än en position och som gör att man inte behöver ha så stora trupper i relation till behoven.  Wenger delar denna förkärlek för små trupper. Emot hans önskan och en del av mig står den moderna toppfotbollens hårda verklighet. Vad än han, jag och många med oss önskar, så kräver det frekventa matchandet (med täta matcher som fäller avgörandet) att du faktiskt har en tämligen stor trupp med två speldugliga spelare på varje position.

Sedan spelar självklart våra enorma skadeproblem, nu och förr under Wenger, in, men den borde Wenger inte nonchalerat utan haft i åtanke när han byggde ny backstab i somras. Jag ser gärna Chambers bredvid BFG, jag ser gärna honom rotera på högerbacken då och då, men inte som enda alternativ till Debuchy och Koscielny, vilket just nu är fallet. Bellerin verkar Wenger inte vilja spela och Monreal är en bra rotationsspelare (se ovan) till Gibbs, men absolut ingen mittback. Hade Jenkinson varit kvar hade Monreal kunnat rotera med Gibbs och Chambers hade kunnat täcka upp bakom Koscielny nu när denne är skadad.

Till dessa två komponenter; den moderna toppfotbollens digra matchande och Arsenals skadebenägenhet, tillkommer även Wengers svårighet att rotera. Och detta är ytterligare ett problem som inte bara stänger ute vissa spelare utan även matchar sönder andra, alternativt pressar ned dem i formdalar.  I min värld är dessa tre komponenters sammansatthet delvis nonchalerad av Wenger och Jenkinson i West Ham är, tillsammans med vår nuvarande kräftgång, exempel på detta. Rock on! :-)

Bild för Torbjörn Nylin

Härligt att du tar upp Jenkinson. Han är ju en sån spelare som alla lag måste ha. Typen blir allt mer sällsynt i dagens industriella fotboll, och därmed ännu mer betydelsefulla. Jag hoppas han får komma hem efter säsongen, och får ordentligt med speltid oavsett om Debuchy är hel. För en liknande fanbärare var länge se vi hade i laget. -  Det är ju så med lagsport att det är inte säkert att den bästa spelaren är bäst för laget

Captain Tony A på Twitter 

Bild för Davidsson och Mannen

TN// Ja, visst är han någon form av osjungen hjälte (eller hur man skulle formulera det på svenska). Och jag hoppas precis som du, när han nu kommer vara i Hammers denna säsong, att han kommer tillbaka och verkligen utmanar om högerbacksplatsen. Att han och Debuchy roterar fram till januari (2016) och att båda då är fräscha när säsongen 15-16 skall avgöras. (Suck, man känner sig som en spursara, när man redan efter elva omgångar börjar tala om nästa säsong...)