Medlemmar: 4735 st.
Visa menyn

Flight: 1-6-3 med destionation Monaco

Davidsson och Mannen
mån 15 dec 2014 kl 13:19

Om fotboll endast hade innehållit anfallspel, om våra motståndare i sin tur ständigt hade låtit bli att anfalla och om Arsenals fyrbackslinje hade kunnat bestå av en försvarande spelare och tre offensiva dito. Då hade Arsenal varit mästare, bäst i världen och det hade varit solsken över Islington 365 dagar om året. Men så är det ju inte. Tyvärr.

Men i lördags var det nästan så. Samma Newcastle som hade besegrat chelsea föregående vecka kom i synnerligen urblekt form till AG och var på något sätt den perfekta sparringpartnern till ett Arsenal med fungerande offensiv men så gott som obefintlig defensiv. Newcastle hade, på ett ungefär, tre chanser varav en slutade i dubbelräddning av Szczesny, en blev till intet och en tredje blev till mål. Den oroliga delen i mig såg röran i samband med gästernas fasta situationer, den totala bristen på tydlig ansvarsfördelning och på att Arsenals vars enda konstant ännu en gång fick byta den säkra högra mittbacksplatsen till den osäkra vänstra.

Men samtidigt såg jag att Mertesacker verkade mer trygg i sin vänstra position än han tidigare gjort. Jag såg Debuchy, vid 29 års ålder, göra debut som mittback på ett tämligen glädjande vis och jag såg hans ersättare på högerbacken, Bellerin, visa både oss och Chambers hur en så kallat modern ytterback faktiskt skall spela. Gibbs var den vanlige Gibbs och inte Gibbs-som-möter-Stoke-Gibbs och plötsligt såg Arsenals lapptäcke och akutlösning till backlinje riktigt tilltalande ut. För min tolkning av Debuchys mittbackspel var att det inte bara berodde på att Newcastle lät bli att spela adekvat anfallspel utan också på att Debuchy läste spelet föredömligt, stod på rätt ställe vid rätt tillfälle och visade en förmåga att tima sina brytningar och framstötar riktigt bra. (Enda rädslan detta väckte var att Debuchys insats, tillsammans med Bellerins, gör att Wenger inte tror sig behöva köpa den där mittbacken i januari.)

Vidare tror jag att Bellerins box-to-boxbackspel inte allena berodde på att Newcastle saknade rätt personer på sin vänsterkant, utan också på att Bellerin inte bara har snabbhet utan också förmåga nog att optimera sitt spel utifrån snabbheten på bästa möjliga sätt. För han kom rätt i sina brytningar vid nästan samtliga tillfällen och hans offensiva räder var nästan elakt genomskärande och uppluckrande. Han valde löpvägare föredömligt och tvingade Newcastles spelare att förhålla sig till en så avsevärt mycket svårare uppgift än vad en konventionellt löpande ytterback hade gjort och det skall bli oerhört spännande att se hur Wenger formerar laget nästa helg, då även Chambers blir tillgänglig för uttagning.

Inte riktigt ännu, men om ett stycke text är vi där. Bild från Flickr.com: ” Domi Rolland”

Vidare gläds jag över Girouds och Cazorlas båda mål, men också över att Sanchez fortsätter vara så otroligt nyttig för Arsenals offensiva spel. Tillsammans med ovan nämnda ytterbackar adderat till Cazorla och Oxlade-Chamberlains synnerligen potenta mittfältsspel, slet han sönder Newcastles sittande mittfält och försvar. Två assist från Sanchez sida understryker endast det redan sagda, att han är oerhört viktig för Arsenal och att Wenger, trots storleken på hans prislapp, gjorde ett riktigt fynd i den mångsidige chilenaren.

Så trots manus och spurs söndagssegrar, lämnade vi helgen med smilbanden uppåt. Dessa togs ned något när Oxlade-Chamberlains utmattningsskada kom i dagern men lyftes åter uppåt när Fotbollens Finrum ännu ett år skulle ge oss Bayern eller barcelona i åttondelsfinalsmöte. För så blev det inte. Det blev en av fotbollens katter bland hermelinerna, ekodopade Monaco FC från …Monaco, vilken är en klubb som förvisso innehåller ett antal bra fotbollsspelare (med perverterat höga löner), men faktiskt är det lag som jag hade hoppats på inför lottningen.

Nu är ju Champions League för mig mer av ett nödvändigt ont. Något som klubben behöver ta sig till för att få in rätt omfång cash och för att kunna locka till sig spelare av den kvalitén som behövs i dagens fotboll. För mig är ligan det absolut viktigaste, men om nu en gynnsam lottning kan ge oss en något större möjlighet till avancemang, kan detta också innebära en högre grad av positivism in i såväl klubb som spelartrupp. Och kanske kan tanken om en vår med europaspel få Wenger att, i detta nu, säkra mittbacken och den defensivt kompetente mittfältaren vi är i så desperat behov av.

Självklart kommer vi återkomma till mötet med Monaco i Champions League åtskilliga gånger, men min spontana reaktion är endast positiv. Vi har en bra chans att besegra dem, att ta oss till kvartsfinal och att därmed plocka nödvändiga rankingpoäng vi tappat genom åren och således även ta oss åter till en del av klubbfotbollen som vi halkat ur i och med våra tidiga återtåg de senaste åren. Och ibland är det så otroligt skönt att, i all skadeelände och i alla spelmässig gung-fly, få ha lite tur, få ha lite flyt för en gång skull. Så med helgens 1-6-3-uppställning i ryggen lyfter vi mot en vecka som kommer att avslutas i Liverpool, men som också kommer att uppehålla sig vid det lilla furstendömet vid Liguriska havet. För där, i det ämnat, kan vi faktiskt må bra av att vara en stund. I en stund positivism, optimism och tillförsikt. Det har vi gjort oss värda av, vi Arsenalister, denna hösten 2014.

Kommentarer

Bild för Glenn

Bästa möjliga lottning! Äntligen! Enda risken är väl underskattning.

Är livrädd att Wenger ska tycka att laget duger så fort ett par segrar trillar in. Vi måste ha in en MB och en stor, stark o lite elak DM ny i januari.

Bellerin man of the match men är han stark nog för PL när andra laget också anfaller? Offensivt är han nog en av ligans vassaste. Kan dribbla av ett halvt lag om han vill i hög fart.

Var iaf en skön seger. Nu slår vi Fools till helgen av bara farten så börjar det se ok ut.

COYG

Bild för Davidsson och Mannen

Mickys// Ja, precis. Äntligen lite flyt, äntligen lite bra när det kunde vara värre och äntligen lite feelgood i Arsenallägret. Och jag delar också din rädsla för att exempelvis lördagens seger och backlinjens fina insats då, gör att Wenger backar från DM- och MB-inköp, vilket vore lika korkat som förödande. För visst såg det bra ut, inklusive Bellerin, men inte ens den mest transferfientlige kan väl hävda att våra behov av defensivkompetensinköp inte skriker i högan sky! Eller..?

Bild för Brattis

Härligt att få lämna en fotbollshelg med ett lugn i kroppen och ett leende på läpparna. Å sen få fortsätta in på måndan och få den perfekta lottningen i CL. Bellerin gjorde bra ifrån sig, men visade också sidor av valpighet och orutin som ett mer kapabelt lag än Newcastle skulle kontra bort Gunners med. Men all cred till grabben och jag håller med dig och tycker att det va skönt att se Debuchy som wingman till Per M. Det kändes efter ett par brytningar att "I dag har vi koll här nere i försvaret", och jag tror att "Big Per" växte med fransosen vid sin sida. Nu känns det som att vi lugnt kan ta fighten med Pool på Anfield utan att känna pressen på oss. Pressen ligger helt på Rodgers och Pool den här gången. COYG

"Once a Gooner Allways a Gooner"

Bild för Fredde

Även om nu Bellerin ska vara en a-lagsspelare så behövs det 2 på varje position. Rent nummermässigt så behövs det en till mittback även om man räknar in Bellerin som högerback och Chambers som enbart mittback. Backlinjen har hittills i år beståt av rena paniklösningar, Monreal mittback och nu senast Debuchy som mittback. Rent nummermässigt så behöver vi inte en DM eftersom vi har Flamini och Arteta, 2 på en plats. Men ska vi höjas kvalitétsmässigt så behöver vi verkligen det. De riktigt bra lagen har en (Bayern och Real Madrid fler) riktigt bra DM. Dock så går Flaminis OCH Artetas kontrakt ut i sommar enligt transfermarkt.

Som jag ser det så behöver vi komma längre än åttondelen dels för att hålla uppe statusen, kvartsfinal är endå ganska bra, åttondelsfinal så känns det som att man sorterar bort många klubbar, vi som klubb ska vara i minst kvartsfinal varje år med de förutsättningarna vi har nu där vi har en ganska stor transferkassa varje sommar.

Jag tyckte endå att Sanchez kändes ganska ljummen men då har han endå gjort 2 assister, säger en del om vad man har för förväntningar.

You win some, you draw some

Bild för Adamberg

Nu har vi chans att få in lite pengar men helt säkra på Monaco sa vi inte vara.

Men om pengarna kommer att användas till att köpa något?

Tror inte det. Wenger är nöjd med det vi har och utgår från skadefritt lag.

Men nu ska jag vara optimist och jag applåderar lagets förra match!!

Adam

Bild för Davidsson och Mannen

Brattis// Visst var det skönt att äntligen ha en god helg med sig in i en arbetsvecka. Som du säger så fanns det lite valpighet i Bellerin som bättre lag än ett skadedrabbat Newcastle säkert hade utnyttjat bättre, men det var ändå befriande och lugnande att se en backlinje som, trots markeringsmissen vid reduceringen, verkade ha koll. Det var liksom inte panik hela tiden, som det har varit ibland. Och precis, den där kollen, oerhört skönt att se.

Sedan hoppas man att vårt möte med foolsen blir ett annat än det mot manu. Då kom vi och de till matchen som två krislag, de gick stärkta därifrån och vandrade uppåt i tabellen med ny luft under vingarna. Så får det bara inte bli på söndag…

Freddee// Ja, jag håller nog med dig om allt du skriver. En klubb som Arsenal, av vår dignitet kan inte ständigt gå runt med livlinan spänd runt magen, inte ständigt vara paniklösningar och lapptäcken. Skall du konkurrera på toppnivå, både inhemskt och i europaspel så krävs två bra spelare per position, där är jag helt med dig. Och utifrån det har vi missköts grande!

Platini// Ja, du. Där någonstans finns nyckelfrågorna gömda. Kommer Wenger spendera nu när pengarna finns? Och kommer han göra det på defensiva spelare eller kommer han fortsätta gå all in på offensiva men sköta inköpen av defensiva spelare med vänsterhanden? Kommer han köpa mittback och DM som är redo att gå in i, eller i varje fall utmana om plats i, startelvan eller kommer han fortsätta inhandla juniorer som kanske blir bra sedan? Där står vi.

Bild för Adamberg

Ja Mourinho är ett exempel som vet vad som krävs, som vill vad som krävs som har ambitionen av vad som krävs- trots att jag avskyr honom. Han har två startelvor till förfogande. TVÅ ! Det är inte Wenger intresserad av. Någon som vet vad som hänt med Roscisky?

Adam

Bild för Davidsson och Mannen

Platini// Det spännande med Mourinho är att han, vad man än må tycka om honom, inte bara håller igång en stor trupp utan allt för mycket missnöje (okej, pengar pratar, det förstår jag med) men även håller nere skadorna något enormt. Varför har de inga skador när vi har det? Och ja, vad har hänt Rosicky?