THR De Luxe: Gästblogg: Apan sätter till

Davidsson och Mannen
sön 8 dec 2013 kl 19:33

Eftersom Yours Truly spenderade den kronologiska sträckan mellan lunch och tidig middag i Göteborgs norra skärgård, där sonen spelade match mot ett lag med härkomst där, stiger forumekvilibrist Guris in på expeditionen och bistår i dagen bloggande. Jag säger stort tack på förhand och skall alldeles strax sätta tänderna i denna primör. Hoppas det smakar!

/D&M

Apan här. Ordinarie betygssättare och ”Bloggeur d’extraordinaire” Davidsson och hans man var iväg på märkliga bestyr varför undertecknad arg apa fick äran att ratta blogg idag. Förväntningarna runt om i Arsenalkretsar börjar ta sig komiska proportioner, ni måste väl ändå förstå att det kommer gå åt skogen förr eller senare? Undertecknad apa vet i alla fall att så är fallet. Everton kom på besök till norra London efter att ha betvingat Manchester United på bortaplan i onsdags. Det var Evertons första seger i Manchester på 7 513 år, en bedrift så stor att den inte går att beskriva med ord.

Undertecknad apa hade en sak på känn, och det skulle genast kollas upp. Arsenals senaste motståndare i ligan, Cardiff, Hull och Everton har betvingat eller åtminstone spelat oavgjort mot ett storlag precis innan de mötte Arsenal. Illustreras enligt följande:

·         * Cardiff spelade oavgjort mot Manchester United sex dagar innan förlusten mot Arsenal.

·         * Hull vann mot Liverpool tre dagar innan förlusten mot Arsenal.

·         *Everton åkte till Theatre of dreams och betvingade de röda djävlarna tre dagar innan matchen mot Arsenal.

Sådana urladdningar av de, with all due respect, mindre lagen bör vara av fördel för detta Arsenal som fått ett par mindre utmattande matcher att spela av. Detta under en tid på säsongen då allt redan gått åt helvete och de kära kanonerna mest fått jaga fatt i Spurs, hur konstigt det än låter. Teorin omkullkastades dock, Everton spelade som om de fått vila i 9 dagar och inte alls kom från någon urladdning på Old Trafford.

Så till matchen, Everton totaldominerade under 38 minuter i första halvlek fast utan att skapa några riktigt heta chanser. Everton spelade aggressivt, passade bollen med en sån ”zip” som man ofta får se Arsenal göra. Gareth Barry hade vaknat på grottmänniskosidan och kapade några Arsenalspelare förtjänstfullt i första halvlek. Det ryktas att han samtidigt vrålade ”Öööhöhö me smash, me tackle, öööhöööö”. Arsenal? Såhär sammanfattas betygen under första 40 minuterna av matchen: Kung Märta: 5/5, Koscielny 5/5, Gibbs 3/5, Jenkinson 3/5, Szczesny 2,5/5 och övriga 1/5. Arteta fanns med i startuppställningen men syntes aldrig till så undertecknad apa drog slutsatsen att han inte fanns på planen under första halvlek. Försvarsspelet således mycket bra men spelet i övrigt under all kritik fram till minut 40 då Arsenal plötsligt vaknade till liv och vaskade fram några heta chanser.

Andra halvlek såg betydligt bättre ut för Arsenals del, laget ägde boll och skapade en del halvchanser. Betydligt mer ”urgency” från Arsenals sida, spelarna pressade Everton och fick igång passningsspelet. Everton skapade några chanser men Szczesny var bra med och vaken när det behövdes. Özil bombade in 1-0 från nära håll och där och då kändes Premier League-bucklan inom räckhåll. Det skulle naturligtvis gå åt helvete. Självklart skulle euforin ersättas av misär tack vare en kille med Barca-DNA, Deulofeu bombade in bollen bakom Szczesny som kanske borde tagit bollen. Girouds franska bomb i ribban hade kunnat bli säsongens näst snyggaste mål. 1-1 kändes rättvist fram till ribbskottet.

Betygen då:

Szczesny 3,5/5: Lugnet själv i mål. Hade kanske kunnat ta Deulofeus skott men förutom den eventuella malören var polacken mycket bra i mål. Agerade med pondus och höll sig vaken när så behövdes.

Jenkinson 3/5: Jenkas bästa match för säsongen, han utmärkte sig inte särskilt mycket men var stabil i försvaret och höll sig spelbar i anfallet.

Mertesacker 4,5/5: Kung Märta.

Koscielny 4,5/5: Kos the Boss.

Gibbs: 2,7/5: Strulade till det på Evertons mål men i övrigt var Gibbs som Gibbs varit mest den här säsongen: Bra bakåt och aktiv framåt.

Arteta 1,6/5: Förvisso en perfekt frisyr men alibiförsvarar och passar man som Håkan Mild i fornstora dagar får man inget annat än underkänt i betyg. Arteta var kass idag.

Ramsey 1,7/5: Inte alls bra idag. Hade något skott på mål men förutom det passade han fel, låg fel i försvaret. Apans tips till Aaron: Ta semester en vecka, dra till Karibien och kläm på lite tutt... f’låt paraplydrinkar!

Wilshere 2/5: Kämpade, rev, gestikulerade mot domaren och passade bollen om vartannat. Mest osynlig idag. Kan ha berott på motståndet men det är knappast en ursäkt, stora spelare levererar även mot bra motstånd.

Özil 3/5: Påpassligt höll han sig framme när Giroud bestämde sig för att skjuta hål i luften. Blixtrade till på Bergkampskt sätt emellanåt men förutom målet var han inte mycket mer än godkänd.

Cazorla 1,2/5: Nej du Santi, fullständigt ur form och här ligger ord som ”värdelös”, ”sopig” och ”skitkass” nära till hands. Borde inte satt sin fot på planen idag, togs ut alldeles för sent.

Giroud 2/5: Undertecknad apa såg knappt röken av fransmannen förutom några sedvanligt fina skarvar och passar. Skottet i matchens absoluta slutskede hade kunnat bli årets mål (förutom millenniets snyggaste mål mot Norwich). Får med nöd och näppe godkänt.

Rosicky 2/5: Fick inte så mycket uträttat under sitt inhopp men är alltid nyttig med sitt raka spel.

Flamini 2,5/5: Det magnifika rivjärnet gjorde ett piggt inhopp och gjorde det han ska. Rev, slet och drog upp tempot i passningsspelet.

Walcott 3/5: Dags för Theo att starta nästa match, såg pigg ut och assisterade Özil på målet.

Vid rattarna denna dag satt Guris istället för D&M.