Medlemmar: 4951 st.
Visa menyn

Tre transfertankar

Davidsson och Mannen
ons 21 jan 2015 kl 11:56

Nu har söndagens matchs alla intryck någotsånär lagt sig och ur glädjen, lättnaden och den bitvisa euforin har en mängd tankar och frågor utkristalliserat sig: Hur är det egentligen med den gode Ramseys fokus på sin primäruppgift? Är Olivier Giroud faktiskt tillräckligt bra för att vara förstaval i ett lag som Arsenal? Och hur gör vi plats för den i klubben nioårsjubilerande och snart återställde Theo Walcott? Men framför allt; hur skall vi göra för att optimera både Mesut Özil och Santi Cazorla och få in dem båda i ett Arsenal som bara pyser av oförlöst kreativitet men också är beroende av deras samlade kompetens? Dessa är oerhört viktiga frågor och jag kommer med största sannolikhet avhandla merparten av dessa kommande veckor. Men i dessa transfertider väljer jag dock att lyfta tre andra tankar och frågeställning vilka direkt eller indirekt är relaterade till just spelartransfers, om inte i detta fönster så i varje fall i nästa. Mina tre tankar med medföljande frågor är som följer:

Högerbacksplatsen: En svala gör ingen sommar och en bra match av Hector Bellerin ger inte honom, per automatik, en given plats i Arsenals trupprotationssystem. Men om vi utgår ifrån att Mathieu Debuchy, när han är åter från skadefrånvaro, får anses som förstaval och Bellerin faktiskt har spelat till sig en plats i rotationssystemet, vad händer då med vår till East End utlokaliserade vän, Carl Jenkinson? För Jenkinson har övertygat ordentligt i Hammers, han har visat att prestationen under Sagnas period av skadefrånvaro för ett och ett halvt år sedan, inte var någon dagsslända och han känns i nuläget som en både habil och kreativ ytterback av gott Premier Leaguesnitt.

Nu ryktas det om att Hammers är villiga att betala upp till £12 miljoner för att köpa loss Englandsfinnen Jenkinson och frågan är hur Wenger då tänker? Skall vi casha in på honom för att satsa på Debuchy och Bellerin? Eller skall vi avvisa West Hams bud och skicka Bellerin ut på mognande lån för att ha Jenkinson i rotation bakom Debuchy nästa år? Elva miljoner pund är tämligen god utdelning på en spelare som kostade oss £1 miljon när vi köpte honom.

Min lösning på detta angenäma dilemma är att vi avvisar Big Sams locktoner, lånar ut Bellerin till ett spelande lag i Premier League för att rotera Jenkinson/Debuchy frekvent under säsongen 15/16. Därefter behåller vi samtliga tre under hösten 2016, varefter Debuchy, som då har hunnit bli drygt 31 år gammal långsamt fasas ut från högerbacksplatsen för att antingen vikariera som mittback eller avyttras till hugade spekulanter. Jenkinson fyller 23 år i februari medan Bellerin blir 20 år i mars och jag anser, trots Debuchys bevisade kompetens, att herrar Carl och Hector är Arsenals framtid. Att båda dessa har vad som behövs för att tillsammans lyfta upp en högerbacksplats av gott Premier Leaguesnitt.

Vänsterbacksplatsen: Denna fråga är endast indirekt transferrelaterad men rykten talar om att Monreal lockas med vackra toner från fler lag i den spanska ligan, vilket skulle vara orsaken till att Arsenal ihärdigt har scoutat Ipswich Towns Southamptonfostrade Tyrone Mings. Monreal som under sin tid i Arsenal fått spela andrafiolen bakom Gibbs har ibland fått utstå en del spe, men har enligt mig, ständigt varit habil i sina insatser och på senare tid klivit fram med oerhörd pondus. Statistik visar också att Arsenal har åtta obesegrade matcher med Monreal från start denna säsong vilket, utan att ställa Gibbs i någon skugga, faktiskt talar sitt tydliga språk.

Så kvick så att varken Baggiesspelare eller min Bitterklibbiga kamera hänger med. Bild: D&M

Jag har absolut ingenting emot nämnde Mings, men för mig är det självklart att behålla Nacho Monreal i Arsenal. Och i nuläget ser jag till och med honom före Kieran Gibbs som i perioder varit smått lysande men ändå, i takt med att Monreals självklarhet blivit allt större, faktiskt bör få stå tillbaka för den yvige spanjoren. Det är lika mycket ynnest som självklarhet att ett lag som Arsenal skall ha två fullgoda alternativ på varje plats och vi skall absolut behålla både Monreal och Gibbs för att ha just denna förutsättning för att kunna rotera och konkurera på den breda front som både spel i ligan, de inhemska kupperna men också Champions League innebär. Så på vänsterbackplatsen behövs ännu inget generationsskifte utan vi skall använd de två vi har, i nuläget med en liten förtur för Nacho Monreal.

Den defensiva mittfältaren: Bibelns gamla testamente slår fast att den utan synd skall kasta första stenen varför jag lägger ned mina och omedelbart lämnar min Arsenalgarderob för att erkänna att jag i flera år högljutt har skrikigt efter att klubben skall inhandla en defensivt kompetent mittfältare till laget. Så har, som ni vet, inte skett och vi har hamnat i en situation där vi är i händerna på åldersmännen Flamini och Arteta av vilka den försnämnde är tämligen begränsad som spelare medan den andre både är hiskeligt spadebenägen men också tämligen långsam och räddhågsen med bollen under press.

Ropen om omedelbar inhandling av mittfältsankare nådde, under sommarfönstret och den därpå följande hösten, smått smärtsamma decibeltal, samtidigt som en ung fransman vid namn Francis Coquelin, i frånvaron av accepterbara anbud från andra klubbar, skickades på lån till Championshipklubben Charlton Athletics för att, om inte annat, skapa sig ett gångbart marknadsvärde till det då kommande och nu vidöppna januarifönstret. Sedan blev både Arteta och Flamini osäkra på grund av återkommande skadeproblem och inte heller någon av Ramsey eller Wilshere var i form att backa upp, varför unge Coquelin lika oväntat som överraskande kallades hem från The Valley för att bistå med korta inhopp innan han kastads in i hetluften och startplatsen mot West Ham. Resten är, som det heter, historia och söndagens match visade att Coquelin kan bidra med ett riktigt kompetent mittfältsspel både mot de så kallat sämre lagen som mot de som anses vara bättre.

Coquelin sitter på utgående kontrakt, Arsenal ryktas ha erbjudit honom ett fyraårsdito och januarifönstret är fortfarande öppet en och en halv vecka till. Så vad gör Arsenal nu? Efter de senaste veckornas imponerande framträdande är det självklart att klubben skall göra allt de kan för att förmå Coquelin att förlänga med klubben. Men fyller Coquelin alla de behov av defensivt stabiliserande mittfältare vi har? Räcker Flamini och Arteta till som acceptabla rotationsspelare? Eller måste vi ändå ut på marknaden? Och vad händer med Coquelins vilja att skriva på nytt kontrakt om vi samtidigt lägger stora pengar på en spelare som i stora drag skall ta hans plats och speltid?

Det har ryktats om Newcastles uttalade Arsenalfantast Moussa Sissoko, om Dortmunds Ilkay Gündugan, som nu skall vara tillbaka från sina skadeproblem men vars kontrakt går ut om 18 månader, och det har talats om Southamptons mittfältsgeneral Morgan Schneiderlin som inte bara är fransk utan också fruktansvärt bra. De två förstnämnda skulle kunna bli aktuella i ett januarifönster medan den sistnämnde tydliggjort att ingenting händer förrän vår blivit sommar, säsongen är avslutad och då han mer vet Southamptons plats i den engelska fotbollshierarkin.

Min sammanfattande tanke är att vi satsar våra januarislantar på en riktigt bra mittback, låter bli att röra till det på det centrala mittfältet och därmed lyckas övertyga Coquelin om att skriva på det nya kontraktet med klubben, varefter han blir självklart förstaval fram till sommaren. Då, under sommarens transferfönster, låter vi Flamini, som sitter på ett 2+1 års kontrakt, lämna klubben varpå vi handlar in någon av nämnda, eller annan spelskicklig men också fysiskt kompetent, mittfältare för att ersätta den snart helt utfasade Mikel Arteta. Då har vi genomfört en högst lyckad generationsväxling som inte bara ersatt åldrade spelare med yngre utan också gjort oss klart mycket bättre. Dessa var mina tre transfertankar för dagen, vad tror du om dessa/detta?

Kommentarer

Bild för Martin Palmér

Förstår inte varför Moussa Sissoko hela tiden dyker upp, han är på intet sätt den defensiv mittfältare. Han är mer Mesut Özil än Gilberto Silva

Bild för Davidsson och Mannen

Martin Palmér// Ja, den är rätt kul den där med Sissoko. För som du är inne på har han, just nu i Newcastle, någon form av offensiv spetsroll bakom deras anfallstrio varför han, som du också säger, inte alls är någon Gilberto Silva. Fast om man backar bandet och tittar på hur och på vilken position han tidiare spelat så blir han, förvisso ingen Gilberto, men ändå en rejält upphottad och mer bitig variant av Arteta.

Wenger gjorde någon form av mittfältsankare av en ganska ickefysisk (säger man så?) Arteta, skulle han då inte kunna göra samma sak med Sissoko som har oerhört mycket större fysiska och attitydmässiga förutsättningar? Sedan verkar ju Sissoko själv göra vad han kan för att blåsa liv i ryktena. Han berättar frikostigt båda att han är ett Arsenalfan sedan barnsben, att han har/hade Vieira som favoritspelare och att han också ser sig just som en Vieiratyp som spelare. Så jag är med dig i din ståndpunkt, men erkänn att ryktet inte är helt taget från tomma intet?

Bild för Martin Palmér

Nej gud nej, men bara för att han ryktas till oss betyder ju inte det att det är som DM han skulle värvas

Bild för Martin Palmér

Jag får väldigt mycket "Stor stark färgad spelare? Klart han är DM!"-vibbar. Inte just från dig personligen men generellt

Bild för Davidsson och Mannen

Martin Palmér// Visst är det många som gör den associationen som du nämner (hudfärg+storlek=DM), men vad tror du om honom i Arsenal, som någon form av Vieiraliknande figur? Att Le Coq tar Flaminis plats och funktion medan en kille som Sissoko ersätter Arteta?

Bild för Martin Palmér

Jag skulle vilja påstå att "Vieirarollen" idag innehas av Ramsey/Wilshere och att det närmast är där han skulle konkurrera. Även om han spelat nån form av DM en del i Toulouse var det ofta med Capoue som den mer sittande mittfältaren så tveksamt om han kan ta den defensivast rollen. Med andra ord, ja han kan ta en Vieiraroll om han har en Gilberto Silva brevid sig och det är snarare Ramsey/Wilshere än Flamini/Coquelin han slåss med. Förmodligen skulle han ge bättre resultat bredvid Arteta än Ramsey/Wilshere eftersom alla kombinationer av de tre saknar fysik. Men å andra sidan är Arteta i mer behov av en uppgraqdering så jag tror det får bättre effekt att ta in en fysiskt starkare Arteta än en fysiskt starkare Ramsey. Det är min syn.

Bild för Woody

DM// Håller i stort med dig i funderingarna. I synnerhet vad gäller ytterbackarna både till höger och vänster. Ser man till truppen i stort har Arsenal överskott på tekniska och snabba spelare. Dessa får vi förmoda är där för att passa Arsenals så kallade spelide. Den filosofin som ibland retar gallfeber på oss och som togs bort i senaste matchen mot Shejken. I mina ögon saknas idag 2 typer av spelare. Arbetaren och centertanken. Vi har inte haft en riktigt bra arbetare sedan Gilberto Silvas dagar. Varken Arteta (Är han en arbetare ?) eller Flamini är tillräckligt bra för den rollen. Coqen har i 2 matcher axlat manteln men håller han över tid. Där ska förstärkning till. Giroud kan vara svaret på fråga 2 om han vässar till sig. Läste tidigare forskningsrapporten om hans agerande. Idag är han inte den gubben som stänker in 20+ på en säsong och det är den spelaren Arsenal bör söka. Welbeck har väldigt mycket att bevisa framöver.

I stort funderar jag på att vi ständigt letar efter stereotypa figurer som ska passa i förväg uträknade spelmönster. Kraven idag borde vara att hitta spelare med flexibilitet som managern kan använda på olika sätt beroende på motstånd. Minns med värme Ligacupfinalen 1987 då Arsenal ställde upp med Paul Davis och Steve Williams centralt. Båda slet fram och tillbaka samtidgt som deras blick och spelintelligens firade triumfer. Idag handlar det för mycket om en massa löpningar och yttäckning uttalat. Dessa bitar klarade PD och SW av utan att det liksom noterades. Med tanke på vad dagens spelare drar in borde man kunna ställa klart högre krav på spelarna i avseende på mångsidighet. I värsta fall dammar vi av Davis 53 och Williams 56 och så tar vi med Brady snart 59 så vi får in lite klass och stil. Seriöst så var Vieira i högform en oerhört flexibel och mångkunnig man. Saknar den typen av spelare idag. Rock on !

Bild för Fredde

Angående att man har koll på Tyrone Mings handlar mer i mina ögon om att man är förberedda på att om Monreal och Gibbs bryter båda lårbenen så har man endå koll på vad som finns på marknaden, på samma sätt som att vi har koll på yttrar som vi inte alls behöver i dagsläget.

Angående högerbacken så ser jag till att börja med Chambers som en mittback, där är han bättre. Debuchy har ytterligare 2 säsonger i sig som högerback på högsta nivån, sen får man se vad som händer. I jag håller med om Bellerin, han behöver speltid där han får möta spelare som han är betydligt mer fysiska än vad Bellerin är, att han utsätter sina svagheter ännu mer. Jenkinson kan komma tillbaka nästa år och uppfylla den funktionen som Monreal fyller på vänsterbacken.

Om man kollar DM så vore det ingen dunderkatastrof om man släppte Arteta och Flamini. Att Coquelin ska få ett 4-års kontrakt känns lite överdrivet, han har varit bra i EN månad, inte i ett år. Erbjud han 2 år till att börja med. Köp en "top-topp-class-player" på DM-platsen, t.ex William Carvalho, Khedira eller Javi Martinez (den nivån). Angående Gündogan så känner jag att om vi inte hade plats för Cesc så har vi inte plats för Gündogan ett år senare. Då har jag inte ens nämnt hans skadehistorik.

Kollar vi mittbackar som jag ser som det enda vi VERKLIGEN behöver förstärka nu i januari, så tycker jag vi ska hålla oss undan från Hummels. Visst är han en tokbra spelare, men har haft enorma skadebekymmer i en liga med juluppehåll. Ser hellre att vi försöker plocka in Schar i Basel, Höwdes eller Marquinhos (kris i PSG?). Winston Reid tror jag är för dålig, men ser egentligen bättre ut pga Song.

You win some, you draw some

Bild för Woody

Den här Song kanske ska införskaffas. Rock on !

Bild för Davidsson och Mannen

Martin Palmér// Ja, på något sätt borde det vara så Wenger tänker; att Wilshere och Ramsey eller någon av dem skall bli det Vieira var för oss. Men vem är då Arteta? Jag håller med dig om att Sissoko hade gott understöd i Capoue, på samma sätt som han har nu i Tioté, och att svaret på vår önskan skulle vara någon annan än Sissoko och hans önskan om att bli nye Vieira. Men om vi leker med tanken; Hur skulle Vieira och Ramsey/Wilsher hade fungerat ihop?
Woody//Visst är vi oerhört likriktade och Wenger har en förkärlek för att köpa spelartyper vi redan har. Centertanken-tanken är oerhört svår och om det är okej så väljer jag att passa på den så länge, men visst har vi ett enormt underskott på arbetare. Det är därför på flera sätt spännande att se att Wengerköpet Sanchez fram till Le Coqs inträde varit den som arbetat mest. Och ja, varken Gilberto eller Vieira har blivit adekvat ersatta och som du såg ovan undrar jag så smått vem Arteta är. En paniklösning eller Wengers dröm om den moderne mittfältaren? Tack för din anekdot om ligakuppfinalen -87 och hur det lagets centrala mittfält fungerade! Men du, Song: Jag håller i sak men jag tänker på konflikten mellan honom och Bould och hur ovillig han (Song) då var att underkasta sig det defensiva slitet och bara ville leverera smörpass till rvp. Finns det någon återvändo för Song till Arsenal?
Freddee// Ja, antagligen är det så och antagligen är Tyrone Mings en tanke för framtiden (om än det?) Håller helt med dig om att Chambers skall ses som mittback, kanske som en möjlig efterträdare till Mertesacker? Högerbacken; bra tänkt (dvs. jag håller med dig)! På DM-positionen ser jag gärna att vi knyter upp Coquelin på lång tid, även om han bara blommat några månader, men det är mycket beroende på att jag alltid haft en soft spot för honom, när han spelade ligakuppen och svepte crossbollar i ren poetisk anda, samtidigt som han stod pall för motståndarnas kontringar. Och ja, hittar vi ersättare (Coquelin plus en till) till Flamini och Arteta, får de gärna lämna, sedan är det fina spelarnamn du nämner i Martinez och Carvahlo (vilka båda kan täcka upp som mittbackar), men även Khedira (även om han känns oerhört Bayernbound). Och Gündugan, ja. Frågan är om han inte är för Ramsey- och Wilshere-lik varför ett köp av honom skulle innebära en Artetaomskolning.
Seden vet jag att många lockas av Hummel vilket jag också gör. När han är hel. Men som du är inne på så är det inte så ofta, varför EPL nog inte är för honom. Höwdes vore toppen, Schär snackar många (som vet mer om den ligan än jag) gott om (jag har bara sett honom i CL och då verkade han lovande), Marquinhos spel i PSG har jag ingen aning om men jag vet att han har några skakiga brassar framför sig... Så jag vet inte riktigt. Vad tror du om Gabriel från Villareal, som det snackas om nu? Ser ut som rvp på steroider...

Bild för Martin Palmér

Vieira hade troligen, till sin och lagets detriment, tagit en mer defensiv roll. Han är klok på det sättet. Visst spelade han fysiskt men han läste spelet väldigt bra och hade klarat den uppgiften.

Bild för Byarum

Ja du Davidsson. Som vanligt kloka tankar och när det gäller ytterbacksplatserna håller jag med dig. Inte helt överens med dig när det gäller DM. Sen är ju problemet att marknaden är så begränsad. Jag hade i den bästa av världar velat få in Schneiderlin redan nu, men det är väl mer eller mindre omöjligt.

Coquelin är definitivt en man för framtiden, men kanske som en back-up för nämnde Schneidelin. Är livrädd att han ska gå sönder under våren... Jag gillade skarpt hur Coquelin styrd, ställde krav och skällde på alla och envar (Alexis inte undantagen) under matchen mot Shitty. De ledar- och härföraregenskaperna har man saknat sen Vieiras dagar.  

Arteta och Flamini får söka sig till nya klubbar till sommaren och man får tacka dem för gjorda och goda insatser, men ingen blir yngre med åren, inte ens undertecknad.

Bosse

Bild för Glenn

Vore hemskt tråkigt om Jenkinson såldes nu när han verkligen börjar prestera. Det är sådana spelare vi vill ha som brinner för Arsenal. Självklar tmåste de prestera men det verkar han klara. Vore iof synd att bli av Bellerin med... gillar han mer o mer. Han är absolut inte så valpig och vek som man kan tro. Grymt teknisk och snabb. En modern ytterback. Sen har vi Debuchy som jag också gillar. Han gjorde bra ifrån sig som MB med. Angenäma problem. Tror tyvärr Wenger säljer Jenka och cashar in 11 miljoner pund eller mer i vinst.

COYG

Bild för Davidsson och Mannen

Martin Palmér// Du är klok som en bok och jag tror precis som du att Vieira hade tagit den mer defensiva positionen i relation till exempelvis Ramsey. Och det öppnar ju upp för vidare spekulationer kring en snubbe som ser sig själv som "näste Vieira"... :-)

Byarum// Jag hade inte sagt nej till Schneiderlin (trots min slutsats ovan), men jag vidhåller att det är viktigt att Coquelin skriver på nytt kontrakt. Och visst, back up eller rotation, vi spelar så otroligt många matcher/säsong och om Coquelin blir andraval får man utgå ifrån att förstavalet är något bra och att vi då uppdaterat rejält ifrån nulägets Arteta/Flamini.

Mickys// Tja du Mickys. Jag håller med dig i allt du skrev där. Både i hur du tänker kring högerbackar och hur du tror Wenger tänker kring högerbackarna! Tyvärr.

Bild för Byarum

Just nu känns Coquelin som ett förstaval, men på sikt ett rotationsval, när vi fått in den där som vi söker,,,

Bosse

Bild för Davidsson och Mannen

Byarum// Jag håller HELT med dig!