Medlemmar: 6090 st.
Visa menyn

The Headmasters Ritual: Småpojkar

Davidsson och Mannen
tor 12 dec 2013 kl 09:15

Igår, onsdag, var vi gäster på en bjudnings som regisserades av fotbollseuropas allra mest finklädda värdfolk. Borden var dukade med både hembakt och lättdrucket och vi, Arsenal FC, skulle få äran att sitta ner och umgås med SSC Napoli i deras paradvåning Stadio San Paolo. En arena i en stad, någonstans ungefär ovanför ankeln på den italienska stöveln som kickat mången sjöfarare ut i Medelhavet vidare ut i Atlanten.

När startelvan dök upp i offentligheten förstod jag genast vart hän det balkade. Kombinationen Arteta-Flamini har jag skrivit så många rader om här i bloggen och det har för mig alltid varit uppenbart att de aldrig har fungerat tillsammans. Igår verkade arbetsfördelningen vara något ändrad då vi fick se Flamini kuta upp och stressa långt uppe i banan, ta skott och söka djupledspassningar, medan Arteta, tydligen, skulle stå för den defensiva strukturen och tryggheten. Det gick väl sådär, kan man säga.

Skall du spela av en match och förlora den med 2-0 mot ett lag som egentligen är sämre än det egna, så skall du lufta reserver, spara stjärnor och bygga upp energibanken inför kommande lördag. Du skall inte spela ordinarie elva bortsett från en, i Sagnas skadefrånvaro, insatt Jenkinson, och ett centralt mittfältsblock där endast Ramsey behövde vila. Gårdagens match hade en första halvlek som i vackraste ordalag skulle kunna betecknas som tråksmart.

Det hände precis ingenting. Och det var väl, så länge vi höll det oavgjorda resultatet, gott nog. Men där ett moget lag som är redo för de stora scenerna kan spela av en sådan match eller ännu hellre pressa fram det för motståndet knäckande ledningsmålet, där släppte Arsenal av igår allt mer iväg initiativet. Vi skapade absolut ingenting och lät Napoli, steg för steg, ta över matchen. Vi hade inget tempo, ingenting som utmanade och ingenting som tvingade Napoli bakåt i banan. Vi försökte spela en match vi inte på långa vägar var redo för och vår bluff blev så smått genant synad. Vi bröstade upp oss men hamnade med brallorna nere. Vi trodde detta var en samling smarta män, ledda av en ännu smartare herre, men igår var vi bara en samling förvirrade, osäkra och nervösa småpojkar i för stora kläder.

För i takt med att vi gav bort mandatet, makten och möjligheterna så tog, fullt logiskt, Napoli vara på det som bjöds dem. Higuain tilläts göra 1-0 i 74:e och där jag väntade mig ett försök till initiativåtertagande där gick kapten Arteta i bräschen genom att ta ett lika onödigt som löjligt andra gula kort och därmed tvinga ned lagkamraterna i parterrunderläge. Bra tänkt där, tänkte jag och fick, tillsammans med övriga fotbollsvärlden, se Arsenal ge bort platsen som gruppetta ännu en gång.

Och jag undrar hur det var möjligt. Hur spelarna kunde vara så otroligt passiva, så lamslagna och så resignerade. Är det så fyllda med självuppblåst grandiositet så att de tror att de löser vilka motståndare de än kan få? Är de så korkade så att de inte förstår att grupptvåorna får möta någon av gruppettorna? Eller är det så att de bara inte bryr sig? För igår gav vi, för tredje gången på fyra år, bort en förstaplats i gruppen. Vi står för tredje gången på fyra år inför en otroligt svår åttondelsfinal och vi gör det för att vi fumlade bort någonting vi redan skulle ha bakom kassaskåpssäkra väggar. Som fumlande småpojkar stod de och såg på när en fotbollsvärld full av vuxna män snurrade förbi dem. Med brallorna nere. I skam, i pinsamhet och i genans. Mina betyg är som följer:

Szczesny: 2/5. Gjorde några fina nedplockningar och stod rätt på det mesta under första halvlek, med ett visst aber för någon tveksam utrusning i 38:e minuten och ett högst nonchalant försök till chipp över Higuain i 44:e. Boxade bort frispark och räddade returskottet i 71:e, men släppte sedan till mer än han borde. 1-0-målet säger jag inget om, men 2-0-målet borde han ha gjort bättre på.

Jenkinson: 2/5. Mycket svag 2:a till en Jenkinson som inte alls var vän med bollen igår. Lämnades ofta helt ensam mot en napoleansk vänsterkant som slapp defensivt hemjobb och helt kunde koncentrera sig på det offensiva. Hade några fina brytningar och till dessa en liten mottagningsdelikatess i 22:e, men kom aldrig fram i banan och blev aldrig det inläggshotet som han måste vara för att berättiga sin startplats. Sattes ofta under press av två till tre motståndare och blev då märkbart störd av denna uppmärksamhet.

Mertesacker: 3/5. Var stor försvarschef i första halvlek och var som detta både lugn, utväntande och kungligt brytande när så behövdes. Blev i andra halvlek mer av en minröjare som täckte upp när medspelare, i allt större förvirring, gick bort sig. Blev ofta placerad som siste bollhållare och led av medspelarnas passivitet, både i det defensiva och i det bristande kreativa, och kändes allt mer obekväm med så mycket uppspelsansvar.

Koscielny: 3/5. Var inledningsvis inte alls så synlig, men gjorde sig, ju längre matchen led, allt mer påmind för mig som TV-tittande soffpotatis. Utmärkte sig med ett stort antal brytningar, både med fötterna och med huvudet, men också genom att, bland annat i 58:e, bara löpa med och screena bort motståndare i stället för att attackera och därmed riskera att det, på löpande band filmande, hemmalaget skulle få straff. Passiv vid 2-0-målet och slarvig drällning med bollen som gav Napolichans i 62:e, men annars både löpstark och smart i sitt spel.

Gibbs: 2/5. Precis som Jenkinson så är hans 2:a så smått hängande på gärdsgården. Han hade några fina brytningar, men var inte alls så synkroniserad i sitt positionsspel som han brukar vara. Och hade behövt vara. Passiviteten på Evertons kvitteringsmål verkade ha smugit med även till Neapel och Gibbs kom, trots ett par fina offensiva link-ups med främst Cazorla i första halvlek, aldrig riktigt in i matchen. God följsamhet inne i boxen i 27:e (se Koscielny), redig täckning i 60:e samt bra nick och uttäckning i 79:e, men annars inte märkbart synlig.

Flamini: 3/5. Kanske en av tre, kanske fyra, spelare som verkade vara där för att vinna matchen. Var ettrig, pådrivande och uppdrivande av tempot, såväl med som utan boll. Energirik, och hade någon form av No Fear box-to-boxroll som han skötte väldigt bra. En enforcer som dessutom visade att hans fötter inte bara är till för att tacklas eller sparka undan, utan också har förmåga att slå riktigt vällavvägda passningar.

Arteta: 1,5/5. Var precis som hela Arsenal, under första halvlek, tråksmart. Spelade enkelt i sidled eller bakåt, föll oerhört lätt och mycket i närkampsspelet, men spelade upp sig ju längre matchen led och ju mer grinighet domarens överkompensatoriska avblåsande skapade. Stångades och bråkade bra i matchens mer griniga mittdel. Men så kom korten som fick huset Arteta att rasa. Det första, i 63:e var väl lite onödigt men fullt acceptabelt, medan det andra, i 76:e, var så korkat så att jag blev smått vansinnig i min annars relativt gnuggiga personlighetsstruktur. Som nämnts ovan fungerade han inte alls med Flamini och hans funktion blev oerhört tveksam och svårberättigad, dels utifrån att Flamini gjorde det bättre, men tyvärr även för att Arteta inte gjorde det bra.

Özil: 1,5/5. Inte lika provocerande som Arteta, men ändå inte alls nära varken sin prestationspotential eller sin rollbeskrivning. Hade några småfinesser i matchens inledning och en bra period mellan 55:e till Napolis 1-0-mål, men var bortsett från dessa, tämligen osynlig. Sökte sig ut till högerkanten, men blev där mer ett problem för Jenkinson i dennes gravt ökade försvarsansvar, än en offensiv lösning.

Rosicky: 2/5. Hade en ljuv glidtackling i 15:e som domare, såklart, helt felaktigt ansåg var frispark. Slog en fin cross till Özil i 24:e och drog igång en härlig kombination med Cazorla i den 33:e. Men mycket av Rosickys jobb skedde i det tysta. Sprang oerhört mycket centralt för att dels bidra i det defensiva men även göra sig användbar i det offensiva. Men han fick inte ut så mycket av det. Tyvärr.

Giroud: 3/5. Missade den enda chans han fick, när han i den 23:e, hamnade ur vinkel och drog på ett skott som målvakten knappt kunde missa. Men Girouds insats igår lägger sig på minnet mer ur hans funktion som targetplayer. Som en ständigt närvarande måltavla för höjdbollar och en måltavla som var oerhört användbar för laget. Var under matchens första tredjedel precis överallt och synlig såväl offensiv som defensiv och jobbade stort för laget, även om vi knappt skapade några målchanser alls. Enda minuset får han för en smått löjlig förstärkning/filmning i den 23:e minuten, men var annars oerhört stilig i sitt uppoffrande arbete. Han var igår det som Bendtner aldrig blev.

Cazorla: 2/5. Kom inte heller i denna match någon vidare stans (eller hur man nu skriver), men till skillnad från vissa andra så försökte Cazorla bidra. Defensivt stödde han Gibbs föredömligt, främst i första halvlek, och offensivt försökte han dra igång maskinen med några fina passningar, ett par läckra tvåfotsdribblingar och ett antal kombinationsinitiativ. Drog också, med sitt aviga och småknixiga spel, på sig en del frisparkar. Men trots alla försök så kom Cazorla inte riktigt igång, i går heller. Överlag blev han ganska ensam där ute på kanten, fick inte hjälp av varken Arteta eller Özil och hamnade ofta i ett ingenmansland i en vandring som slutade på några utsträckta Napoliben.

Wenger: 1,5/5. Ett centralt mittfält med Arteta och Flamini, borde han vara på tok för klok för att ännu en gång sätta ut i ett väntande vattentrampande. Walcotts löpningar hade kunnat sätta press på Napolis frisläppta vänsterkant, men den krocken ville han inte slänga ut och när vi, efter Napolis 1-0-mål, skulle ta tag i matchen och söka kvittering, ja då satte han in Monreal som vänsterytter. Agerade för sent, för fegt och för lite. Förlorade managermatchen stort mot den fete spanske servitören.

Viktor Kassai: -/5. Tredje matchen som denne 38-åring dömer Arsenal och tredje gången det slutar i förlust. Blåste helt sönder matchen och var dessutom både sin i sina avblåsningar och konsekvent inkonsekvent. Var skyldig till mycket av den dåliga stämning, filmandet och de infantila fjanterier vi tvingades bevittna. Var rakt igenom bedrövlig från 15:e matchminuten och framåt.

D&M: 2/5. Kom till matchen efter att ha varit på sonens fotbollsträning och där tvingats se när två av hans lagkamrater hade satt i system att lägga sig ned och skrika efter frispark så fort den minsta touch hade uppstått, gnälla stort över livets alla orättvisor och varit allmänt förstörande och demoraliserande för både träningen och lagandan. Av denna anledning var jag var på ett riktigt grinigt humör vid avspark. Jag försökte lugna mig med ett glas av något ekologiskt rött vin jag glömt namnet på, men det gjorde inte på något sätt situationen bättre.

Till detta hade jag chansat på någon form av vitt snus till matchen, vilket även det visade sig vara en smärre katastrof. Jag ger ändå mig godkänt i betyg, mycket beroende på att jag lät bli att banka i väggarna och således väcka både familj och eventuellt sovande grannar, när Arteta gjorde bort sig, Napoli gjorde mål och när Dortmund sedan gjorde detsamma.

Det finns vissa som hävdar att ett bra lag (läs: ett kuppvinnande lag) måste kunna besegra alla lag, varför det inte är något konstigt eller dåligt att vi nu står inför något av PSG, Real Madrid, Atletico de Madrid, Bayern eller barca. Men jag är ingen av dem. Jag tycker det är uselt, bedrövligt och smått vämjeligt att vi ännu en gång, för tredje året av de fyra senaste, satt oss i en urusel situation. Med extremt svåra åttondelsfinaler insprängd i en såväl hektisk som avgörande del av ligan. Piss, pest och senapsgas. Over and out.

Kommentarer

Bild för Lennart Sandström

Ingen bra morgon att vakna till alls detta.Tyckte synd om Giroud igår. Som han slet där framme utan något som helst understöd.Hur killen sedan skall orka att ställa om till Citymatchen är för mig en gåta.Nej med den här taktiken hade det varit bättre att låta Theo eller Dansken starta.Spelade ju ingen roll att Giroud vann dueller ,när han hade 20 m till närmaste klubbkamrat. Sedan kan man ju fråga sig varför Benitez fegspelar mot 10 man som är totalt handlingsförlamade? Dom hade lätt kunnat göra ett mål till igår.

 

First Man In A tackle Never Gets Hurt

Bild för Fredrik Norman

Jenkinson. Vad ska man säga, han hade inte sin bästa dag på jobbet igår. Hsn lär få det ännu svettigare på lördag när herrar som Silva, Aguero, Negredo, Kolarov och Nasri skall anfalla. 

Varför startar han inte Walcott? 

 

Bild för Per-Erik Eriksson Frank

Vilken usel insats. Att varken spelarna eller Wenger lägger mer krut på att försöka vinna och säkra platsen som gruppetta, vilket skämt. Att tvingas möta Barcelona, Real eller Bayern Munchen i första omgången känns väl för h-vete som något man bör försöka, till och med kriga om för att slippa. En stor, stor suck.

Angående spelarna så undrar jag vad Wenger har för plan med Arteta. Han verkar inte fungera lika bra som han gjort tidigare och inte riktigt spela på samma sätt. Vad har hänt? Vad har Wenger sagt åt honom att axla för roll? Jag vet inte, men jag antar att det är något.

Özil och Cazorla är alldeles för bra för att inte komma upp i närheten av de nivåer de borde komma upp i. De ska vara mer tongivande och verkligen vara skillnaden mot ett Arsenal som verkligen hotar om titlar och det Arsenal som kan vara med och vinna mot storlag men som aldrig riktigt hotar på allvar om att vinna något stort.

I övrigt tycker jag nog att Flamini är den enda som kan känna sig nöjd (förutom vårt eminenta mittbackspar). Han krigade och hade faktiskt några riktigt bra aktioner på planen. Och han kan se elak ut på planen - grymt. 

Rock 'n roll, fotboll och allmän förvirring.

Bild för Davidsson och Mannen

carlshöjd// Håller helt med dig angående Giroud och det arbete som han uträttade utan att någon annan bidrog och hjälpte honom. Och shittymatchen.. ja du. På något sätt hoppas man att konstnärer som Özil och Cazorla skall vara mer motiverade då och bidra med mer vilket då, förhoppningsvis, ger någon form av synergieffekt.

Och Benitez. När jag skriver att Wenger blev utspelad av honom, då betyder det, i min värld, att läget var allt annat än bra. För jag håller med dig där. Det blev en oerhört konstig situation när Benitez mannar avvaktade och safade sin enmålsledning samtidigt som Wengers mannar safade sitt ettmålsunderläge. Märkligt.

Hemulen13// Ja ouch. Där har vi ett rejält förbättringsområde, men jag tycker att Jenkinson, generellt sett, är bra när han får kontinuerlig speltid. Samt att han igår dels blev lämnad oerhört ensam, där DM/CM samt ytter (Rosicky/Özil) inte hjälpte honom, men också att Napolis vänstersida helt ohämmat fick ägna sig åt offensiv, eftersom vi aldrig utsatte dem och aldrig pushade dem mycket nog att tvingas bakåt till försvar. Där tror jag Jenkinson hade mått mycket bättre.

Sedan hade även jag gärna sett Walcott, fast än hellre som inhoppare. Då startar jag hellre med Gnabry, som enlig mig har ett större register än Walcott, åldern till trots. Men som sagt; jag hade gärna sett ett tidigt byte där Walcott kommit in och jobbat ned deras vänsterkant, absolut.  

Calico// Ja visst var det uselt. Bedrövligt att vi nu, återigen, står där vi står. Inför det motstånd vi kommer hamna emot. Mycket märkligt att vi återgen låter oss hamna där. Sedan håller jag med dig även i resten. Angående ovissheten kring Arteta och dennes roll/funktion, angående det ökade ansvar man kan kräva av Özil och Cazorla, men så klart även kring Flamini. Absolut.

Bild för Håkan Lynghed

Upp som en sol ner i källaren som en tunn söndrig menlös halvfärdig pannkaka....

Mera håglös insats får man leta efter. Hoppas verkligen inte detta är början på slutet på den fina formen. Som det redan är sagt anade man på laguppställningen vart det barkade. Instämmer helt i analysen att Arteta/Flamini inte fungerar tillsammans. Lika lite som jag vill se Özil/Carzola spela tillsammans när vi möter kvalificerat motstånd o måste jaga boll. Närkampsspelet är inte deras starka sida precis. Gärna mot Chrystal Palace, Norwich etc där vi transportera bollen i lugn o ro till motståndarens planhalva, men inte när vi blir satta under press o sen måste jaga för att återerövra bollen.

Jenkinsons insats igår var en katastrof. Högst en etta! Men det var många som var riktigt dåliga enl mig. Arteta, Carzola, Özil inte bra. Szezcny återföll i gamla synder med ett synnerligen nonchalant uppträdande. Trodde han växt ifrån detta....Flamini o ev Kos de enda godkända.

Och var tusan blev Walcotten av!??? Vad jag satt och längtade efter honom!

Bild för Davidsson och Mannen

Håkan// Ja du, ner som en pannkaka, ungefär så kändes det. Och Arteta-Flamini, ja, det går inte, har aldrig gått och kommer aldrig att gå. Özil-Cazorla är jag dock lite fundersam kring. För det BORDE gå. Cazorla fungerade bra med Isco i Malaga och även bra som ytter i Villareal, så det BORDE gå även mot bättre motstånd. Men det kändes som att backlinje och mittfält (CM-blocket) hängde ihop, med de fyra offensiva... hängde och slängde var för sig.

Sedan märker jag att du tycker jag satt klart mkt för höga betyg på vissa spelare. Det kan jag förstå, även om jag fortfarande är nöjd med min nivå. Men i övrigt är jag helt med dig. Och Walcnott, japp, vart tog han vägen?

Bild för Corben

Men vad tror herrarna om matchen mot City då, vi verkar ju alla va rätt så överens om gårdagens jävla skitmatch.

 

Jayarse på twitter.

Bild för Davidsson och Mannen

Corben// Nu vet du!