Medlemmar: 5990 st.
Visa menyn

Dat Game

Davidsson och Mannen
tis 10 mar 2015 kl 08:28

När min nu åttaochetthalvt-årige son skulle gå och lägga sig igår frågade han om jag när han har läst färdigt och skall släcka lampan, skall spela FIFA. Detta är något som han alltid gör och han gör det  eftersom vi har vårat X-box i rummet mittemot hans och då han, av någon anledning, finner ljudet av handkontrollens klickande blandat med faderns suckande över Arsenals artificiella tillkortakommanden, rogivande. Mitt svar kunde igår inte bli något annat än negativt men det blev också en påminnelse om vad vi samtalat om under dagens frukost, FA-cupmötet med Manchester United.

I den stund blev sonen plötsligt  och återigen ett oerhört stort och hängivet Arsenalfan. Och även om jag begriper att detta, till ungefär 90 %, handlade om att han försökte förhandla sig till en senare sovtid, så hade min då redan darrande Arsenalsjäl så oerhört svårt att rationellt förklara bort hans argument: ”Men det är ju årets match, ju”. För även om jag försökte förklara för honom att det bara var kvartsfinal, ett det ännu var långt kvar till den pokalchansen som han ofta anger som det relevanta i sportsammahang och att det för hans pappa ändå alltid är ligan som smäller högst, så växte matchen, och hade så också växt under eftermiddagen och kvällen, till just den matchen. Dat Game.

Och inte mindre Dat Game blev det när en stark startelva kryddad med Manchesters förlorade son dök upp i mobilen. Arsenals startelva var, med undantag för det känslomässigt laddade valet att starta med just Welbeck istället för Giroud, den absolut bästa och Manchester Uniteds dito likaså och självklart försvann allt snack om att FA-cupen inte var så viktig och att ligans fjädeplats däremot var vad som gällde. Och på många sätt tycker jag att matchen blev precis så bra som man hade hoppats på. Spelet böljade fram och tillbaka, Manu spelade förvisso en lika rak som primitiv fotboll men vi stod emot, låg helt rätt i positionsspelet och stod pall när de hade bollen. Detta samtidigt som vi, när vi hade bollen, efter hand kom upp i precis den intensitet och rörelse jag längtat efter och detta mycket tack vare att vårt centrala mittfält lyckades hantera den höga press som Manu satte oss under. Press som vi så många gånger tidigare blivit så skärrade av och sedan fallit offer för.

Om sanningen skall fram så gjorde nämnde Welbeck ingen vidare match. Han lyckades inte få fast bollen i offensiv del, hans löpningar timades nästan aldrig rätt och hans förstatouch var stundtals smått bendtnersk. Men just då och där spelade det inte så stor roll. För när han trevade efter att finna den förlorade formen bildade Coquelin och Cazorla en helt fantastisk dubbel pivot, vilken fullständigt plockade isär Manus centrala spel och tvingade ut dem till mer lätthanterligt kantspel. På ena kanten led Bellerin oerhört av sitt tidiga gula kort, men fick bra stöd av pivoten, av AOC och sedan av Özil (vilken fantastisk defensiv andra halvlek han gjorde, tysken). På andra kanten fann vi två andra spelare som var oerhört bra igår, Monreal med sitt kloka, genomkorrekta och dessutom vinstgivande ytterbacksspel och Sanchez som liksom aldrig slutade springa, som aldrig slutade hota dem och som aldrig slutade vara så uppe i ansiktet på motståndet som vi så sällan lyckas vara.

 

Ett resultat och en match, Dat Game, värd att fira. Bild från Flickr.com: ” Ronnie Macdonald”

Monreal gjorde efter ett lysande förarbete av AOC 1-0, av vilket vi fick njuta i ungefär fyra minuter innan Koscielny, lite halvhjärtat, gick upp på de Marias inlägg och då Rooney, av alla osköna människor, tilläts nicka in bollen bakom en inte helt vaken Szczesny. Efter att AOC:s vänsterbaksidalår lidit Arsenaldöden och tillsammans med övriga AOC, i 51:e minuten, blivit utbyt mot Ramsey, placerades Özil ut på en högerkant där han faktiskt fungerade riktigt bra, men det var Manus misstag som gav oss segern. Det var Jones misstag att passa Valencia istället för att rensa ordentligt och det var Van Gaals misstag, att släppa Welbeck för att ge plats åt bänkvärmare Falcao i Manu, som avgjorde när den forne Manchestersonen snappade upp Valencias slöa bakåtpass, rundade De Gea och lät bli att skjuta skyhögt över utan lugnt och fint satte 2-1 i tomt mål.

Just då, med en halv timme kvar av matchen, njöt jag något oerhört. Jag låg i soffan med rinnande snus och kunde inte förmå mig att, efter en synnerligen omtumlande dag på jobbet adderat med denna lika omtumlande fotbollsmatch, röra mig ur fläcken. Jag låg och stirrade på TV:n, lika euforiskt upplyft i det blå som apatiskt katatonisk och bara försökte hantera lyckan i väntan på den undergång som ständigt kommer när vi är på Old Trafford. Men den kom aldrig, det gick aldrig åt h-vette och Arsenal imploderade inte så som vi vant oss vid att vi alltid gör.

Manu fick inte den där feldömda straffen som ständigt brukade rädda dem och det har vi, lika mycket som vi hyllar vårt kollektiva försvarsspel som var topp klass igår, också rättskipare Michael Oliver för. Oliver som jag anser vara en av ligans bästa domare hade en något tveksam fösta halvlek, där han gott kunde ha givit oss straff när Welbeck drogs ned av dumskalle Rojo och absolut kunde varnat vidrighetsminister Fallaini både en och två gånger för dennes ständiga armbågande. Denne Oliver gjorde något som så få domare förmått att göra på Old Trafford, han dömde efter regelboken. Han stod upp när Manuspelarna föll som käglor och han pekade ut fuskare som fuskare skall pekas ut. Att både världens bäste Di Maria och Englands näste världsspelare (nej, ja just det, han var ju inte engelsman) Januzaj identifierades för det de är, fuskare, innehöll lika mycket underhållning som upprättelse för fotbollen i stort. Arsenal skall inte tacka Oliver för att han dömde som han gjorde, den engelska fotbollen i stort skall däremot göra det.

Och när Di Maria visades ut för filmning och dragning i Olivers tröja gick en del av luften ur Manububblan. Wenger gjorde helt rätt byten (fastlåsande Giroud in för Welbeck och Chambers in för den då högriskspelande Bellerin), spelarna slet som djur och vi höll upp spelet istället för att sjunka ihop. Jag ger stora plus till Monreal, Sanchez, Coquelin och Cazorla, men tycker nästan samtliga spelare bidrog till denna seger. Vi stod som ett kollektiv, vi spelade som ett lag och vi hade, uppenbarligen, en gameplan som spelarna lyckades följa. En mycket bra fotbollsmatch, med ett ännu bättre resultat och med en kontext av upprättelse. Åt Wenger som aldrig vinner på Old Trafford, åt Arsenal som alltid brukar vara som sämst när det gäller som mest och åt den engelska toppfotbollen som i år har dränerats av svågerpolitik och fuskande, i stort. Tack.

Kommentarer

Bild för Alberto Haglund

Så himla skönt att SAF-eran är borta, så himla skönt att just denne Welbeck fick sista ordet. Så himla skönt att se att vi äntligen fick det med oss. På Old Trafford! Så himla skönt att se laget stå pall när det behövdes som mest. Nu tror jag stenhårt på en vändning i Monaco! Tack Davidsson och Mannen!

Once a gunner // Always a gunner.

Bild för Micke

Tack för en, som vanligt, bra text! 

Och oj va bra man mådde (mår)!! Kunde knappast bli bättre.. Vi spelade klokt, vi spelade bra HELA matchen och Danny fick avgöra (och fira) på old trafford!! 

Jag kan ha dragit på mig lite storhetsvansinne, men just nu hoppas jag på foolsen i finalen! 

Bild för Woody

Härligt ! Tänk om vi haft lite skärpa och flyt mot Monaco då hade man svävat iväg likadant som man gör när man lyssnar på ultrabegåvade surprisen War On Drugs. Utan De Gea hade detta blivit än tydligare. Trevligt att se ett ManU som stapplar. Vissa av deras gubbar är ena riktiga krattor. Övervärderat var ordet. Monreal var bäst igår men vill även ge cred till Özil som faktiskt tog ett defensivt ansvar. Undrar i övrigt och åter igen var detta löptjat bland experter kommer ifrån ? Ok, jag vet att Strömberg är den skyldige. I alla tider har spelare visat sig och gjort sig spelbara. Strömberg och övriga gör nu detta till konst. Vad har hänt med begrepp som spelsinne, teknik, blick osv ? Spelaren som har bollen ska med automatik ha alternativ. Konsten ligger sedan i att släppa rätt och i rätt läge. Lyssnar man på "experter" idag försvinner detta det begåvade fullständigt. Igår muttrade den där BP om djuplöp några gånger ???? Vilket joddlande !. Nog gnällt och så njuter vi av gårdagens framgång. Rock on !

Bild för B-G

Hatten av. Mycket bra!

Twitter @grvdga

Bild för Byarum

Håller abslout med dig i allt, framför allt om domare Oliver. Jäklar vad han stod pall och stod upp för fotbollen mot fotbollsfuskare och beröm åt Wenger som plockade av Bellerin kanske mer i grevens tid än i rättan tid, men han gjorde det i alla fall innan han blev utvisad.

Tycker också Mertesacker gjorde en riktigt bra match igår. Däremot tycker jag att Sanchez tappat litet sen i höstas. Jag tror de andra lagen läst av honom och hans spelsätt i stor utsträckning. Men han gör nytta med sitt löpande. Sen vill jag också framhålla Monreal. Han är "världens bäste okände spelare". Han gör sällan eller aldrig en dålig match. Han kommer in var som helst i laget och gör en sån nytta och dessutom fick han göra ett snyggt mål igår. Välförtjänt som bara den.

Det kändes så rättvist att vi tvålade dit dem igår. Det känns extra gott efter den bedrövliga matchen i november, där de hade ett skott på mål och de lyckades vinna med 2-0, så jävla oförtjänt. Jag led på Emirates, men idag njuter jag. Min nästa match skulle ju varit Sunderland hemma, men nu får det bli Wembley istället. Den tanken går ju att uthärda.

 

Bosse

Bild för Davidsson och Mannen

Rnmjr87// Bortsett från att jag har släppt CL-/Monacomatchen håller jag helt med dig. Så otroligt skönt, så underbart att dåliga saker faktiskt kan bli bra och att smutsiga fuskare till slut fick stå till svars. Underbart! Och tack själv, även om jag hade tämligen lite med matchens resultat att göra! :-)

Micke// Tackar så mycket för berömmet! Och jag tycker också att vi spelade rätt. För visst var det små marginaler och visst var det ett manumisstag som avgjorde, men vi låg så rätt och gick inte bort oss. Och även om vissa spelare (exempelvis Sanchez och Özil) hade en sämre dag rent offensivt så var det så gott att se dem bidra med understöd och defensiv.  I finalen möter jag helst Blackburn!

Woody// Visst var De Gea en ljuspunkt i ett annars tämligen jämngrått Manu. Hade jag varit Manufantast hade jag nog börjat bli lite orolig. För en sak som jag glömde skriva i texten är Evans frånvaro (blev det sex matcher för vitingen och sju för den svarte snubben?), vilken jag tro kommer ligga dem rejält i fatet. För Rojo är ingen mittback i en fyrbackslinje, Jones spelar med på tok för hög riskprocent och Smalling är jättebra ibland men ofta skadad och ingen arbetsledare ännu. De kommer sakna Evans.

Sedan över till snacket om löpmeter, ja du har en poäng här. För allt sedan Moneyballteorin kickade in även i fotbollsvärlden har ju dessa stats och heatmaps blivit så oerhört populära. Och även om de säger en del om en spelares insatser, så är de inte sanningen, snarare ett komplement. Och experterna är ju glada att hänga på tåget, ungefär som när alla anfallande spelare/anfallande lag skulle ”ställa frågor till försvararna”. Jösses vilka plattityder.

Bangkok_Gooner// Om du menar för Arsenal så håller jag med dig. Om du menar till/för mig så tackar jag så oerhört mycket! (Säg att du menar det sistnämnda, eller i varje fall båda!)

Byarum// Visst var Oliver fantastiskt bra igår. Men det säger ju också en del om nivån på domarna när en domare som bara följer reglerna och dömer som han skall får så mycket uppmärksamhet. Fatta vad de har fått fördelar genom åren, blir vansinnig när jag tänker på det. Och vilken chock de måste stått inför igår, när det plötsligt inte gick att göra som man brukar och när man dessutom blev bestraffad för att man bara gjorde som man alltid gör. Underbart!

Mertesacker missade jag att berömma, ja. Håller helt med dig om att han gjorde en bra match igår. Stod rätt, höll ihop och spelade enkelt. Hade lite mycket boll i första halvleks olika uppspel, men det är snarare andras ”fel” än hans. Monreal, absolut. Medan Sanchez, ja, fast med en passus för att han är grym på att kompensera tappet med sitt ständiga slit för laget. Så med boll: inget vidare. Utan boll: oerhört nyttig. Ok?

Bild för Byarum

När jag skrev Sanchez "löpande" var det egentligen hans uppoffrande slit jag menade. Där är vi helt  överens.  

Bosse

Bild för Woody

Citerar Glenn Hysen "Det är en duktig fotbollsspelare". Svårare än så är det inte egentligen inte. Rock on !

Bild för Davidsson och Mannen

Byarum// Ah! Du tänker så, då följer jag.

Woody// Trots att referensen i sig, Goe, Goe Goe Liverpool-Glenn, inte är den enklaste i världen för mig, så förstår jag vard du siktar och är helt med på din tanke. Ibland är en duktig fotbollsspelare rent av en duktig fotbollsspelare. Med eller utan Stats Zone eller HeatMap.com

Bild för Jonas Eriksson

Alltid lika skönt att luta sig tillbaka en stund och läsa om dina tankar och funderingar. Det är sköna 4 minuter. Fast jag inte fattar alla svåra ord ;) ( för mycket frånvaro i skolan kanske?)
Men var vi så bra? Underbar inställning och härligt tempo och kul att se på, men med alldeles för mycket felpass och fellöpnningar om du frågar mig. Det känns som vi kan bättre än så här faktiskt. Men värt att lyfta fram är ju Montreal och Cazorla som var dom överlägset bästa spelarna idag och özil gör sin bästa kämpa insatts sen har drog på sig Arsenals matchtröja. Hur det än är så är den här segern den skönaste jag upplevt på år och dar.

 

Bild för B-G

Jag menade båda, men orden var till blogginlägget :)

Twitter @grvdga

Bild för Fredde

Vill även plussa mycket och stort för Özil som är hjärnan bakom allt som händer. Löper otroligt mycket och otroligt bra både fram och bak. När han ser att Welbeck inte störtar fram på mål så gör han det och när det är dags att falla ner så gör han det. Om ni tittar på 0-1 målet igen så är han hjärnan bakom även det, han har ju jordens skottläge, men släpper ut på ox och sen går i djupet och tvingar in valencia och friställer därmed Monreal med sin rörelse.

You win some, you draw some

Bild för Davidsson och Mannen

jonas eriksson// Ja, det där med skolnärvaron är ju svåra grejor. Själv pendlade man mellan skolbänken, fotbollsträningen, replokalen och rökrutan. Och att få dessa fyra, inte helt synkrona, världar att fungera ihop var f-n i mig inga lätta saker. Lägg till hormonella förstyrelser -> upptäckten av det motsatta könet och svåra ord blir allt lägre prioriterade. Så är det.

Sedan över till vad som är bra och inte. Visst slog vi felpass och visst var vi periodvis satta under rejäl press vilket ofta ledde till sidled-bakåt-tjongiväg-passningsspel. Men jag står gärna ut med det, mot ett så kallat topplag på bortaplan, om dels resultatet går vår väg, men framför allt om vi låser till i försvaret och framför backlinjen. Och det gjorde vi i denna match. DET tycker jag var bra spel och då har jag nog överseende med vissa tekniska och passningsmässiga brister.

Bangkok// Härligt, de tackar jag för!

Freddee// Den där Özil ja. Jag tycker det är svårt att bedöma honom under matchens gång, när man ser varje skede i realtid. För han är inte så spektakulär, som exempelvis Sanchez, Cazorla eller för den delen även Coquelin/Koscielny med deras brytningar. Men ser man repriser och sammandrag då ser man mycket av det du är inne på; att han ligger bakom så oändligt mycket av det vi skapar. Om detta beror på att han har en lägre utgångspunkt än han hade under fjolåret, när han spelar centralt, eller att han spelat en del på kant, det vet jag inte.

Som 10:a såg man mycket av honom förra året, man såg de sista passen och gatorna han öppnade för andra när han såg det ingen annan såg. Nu ser man mindre av honom men mer resultatet av honom. Så, absolut, jag är med där.

Bild för Vitoko

Som alltid levererar D&M ett fantastiskt blogginlägg. Keep it up!

jag ska om sanningen ska fram säga att jag har väldigt pessimistisk inför matchen, vet att jag fnös ut "Det spelar ingen roll, vi kommer vara bättre men ändå förlora.." Och "jahapp, då börjar 90 minuter av djup frustration och förtvivlan" vilket min vän var snabb att poängtera efter slutresultatet. Men Ack så otroligt skön seger det var, har fortfarande ett leende på läpparna och ett par spräckta byxor efter allt för intensivt firande! Ooh to be!

men något som var intressant var att mina två vänner (etr Dortmund fan och en neutral fotbollsälskare) båda konstaterade i en kritisk ton om hur lite vi skjuter.. Att även om vi har läget så ska vi försöka chippa in bollen i straffområdet vilket ofta blir succe men också ofta resulterar i en brytning och en kontring mot oss. nu vann vi men visst finns det en sanning i deras kritik? Att vi har en ovana att vilja göra en för många passningar innan avslut och att vi inte vågar ta tillräckligt med skott utanför straffområdet. för all del så har vi Oxen bland annat som gör det men spelare som Ramsey mfl?? Jag menar, förra året gjorde vår Wailsare massa mål men jag vill tro att det har med att göra i hur lite han väljer att släppa bössan.

våga skjut, våga gör mål, våga missa hellre än onödigt fjutt. 

Nu siktar vi på att spräcka 11+ bubblor i helgen och ladda inför återhämtningen mot Monaco! 

All in!

"Sometimes in football you have to score goals" - Thierry Henry

Bild för B-G

Re Özil.  Han har ju fler alternativ denna säsong med. 
Både Welbeck och Sanchez som löper mer än vad spelare gjorde förra säsongen.
Passar hans sätt att spela bättre.  

Twitter @grvdga

Bild för Davidsson och Mannen

Victor Lönegren// Ja, men inte har väl jag gjort mig förtjänt av en sån massa beröm, tsss. Jo det har jag! Nåväl, över till väsentligheterna: Visst pendlade man mellan att våga hoppas och att förbygga eventuell besvikelse genom att hålla nere förväntningarna. Jag tänkte mycket på att manu är sämre i år än de brukar vara, men också på att de –oavsett form- alltid spelar bra mot oss. Och det höll mig i balans i varje fall fram till Welbecks mål. Då tillät jag mig hoppas. Och sedan, när domare Oliver visade sig vara en domare av klass och di Maria visades ut, tätt följt av Januzajs gula kort, då vart jag på väg upp i det blå.

Sedan skotten, eller snarare avsaknaden av skotten. Visst skjuter vi på tok för lite och har så gjort ända sedan Hlebs dagar då bollen, bokstavligen, skulle passas in i mål. Kan ibland hända att Cazorla eller AOC lossar bössan men även jag skulle vilja se avsevärt fler skott från distans, från avsevärt fler spelare. Om inte annat för att hoppas på touch och den effekten en sådan ger. Och West Ham på lördag… ja den kommer inte bli enkel. Återkommer i ämnet under morgondagen!

Bangkok// Absolut. Han drabbades hårt när han omgärdades av  spelare som helst spelade boll stillaståendes och var ju som absolut bäst i Madrid när han kunde servare spelare i fart passningsgodis. Jag tycker att han, egentligen, både skulle kunna gynnas rejält men också vara nyckeln till framgång när vi spelar lite lägre, tätar ihop ytan framför backlinjen och jobbar mer med snabba omställningar. För som du säger, får han löpare framför sig kommer hans kompetens än mer till användning.