Medlemmar: 6029 st.
Visa menyn

West Ham, Västtrafik och jag mittemellan

Davidsson och Mannen
mån 16 mar 2015 kl 09:57

Som ni vet så innehöll lördagen inte bara en trevlig blandning fotbollsmatcher, utan skulle även rundas av med den i Casa de D&M lite lätt upptrummade finalen i årets melodifestival. Dottern hade bakat speciella kakor, så kallade ”Festivalkakor” (vilket spontant gav i varje fall mig helt andra associationer), gjort tabell där alla skulle kunna fylla i sina respektive röster och deras mormor var speciellt inbjuden för att värna om consensusens absoluta omöjlighet, där i TV-soffan. En självklarhet var att även de arma ungas fader, dvs. jag, skulle närvara i soffan och då min plan innehöll en rejäl bunke snacks, några Bombardier och lite finsnus, så var allt som det skulle.

Men innan melodifestivalens final skulle blåsas igång skulle The Arsenal ta emot West Ham och när startelvan kom så gladdes jag över den, i varje fall, bitvisa trupprotation Wenger lagt till sig med. Walcott gavs en chans att skina, Ramsey var tillbaka från start och Chambers hade placerats in på högerbacksplatsen för att ge Bellerin behövlig vila. Endast rockaden Sanchez mot Rosicky lyste med sin frånvaro och då den vitale tjecken inte ens fanns med på bänken, skymtade vissa frågetecknen kring dennes situation upp vid horisonten. Men annars såg det bra ut. Jag hade förvisso inte alls varit i så god tid, på den aktuella sportbaren, som jag önskat och jag hade fått skynda mig beställa en London Pride just innan avspark. Men då jag är en vän och förlåtande själ så hade jag absolut inte svurit över Västtrafiks totala ovilja att följa tidtabeller eller att göra vad de kan för att ta in förseninger istället för att framföra en buss i 25 kilometer/timmen på innerstadens 50-vägar.

Så på det stora hela var jag oerhört nöjd med hur lördagens eftermiddag utvecklade sig. Jag satt i trevligt sällskap på trevligt sportetablissemang och såg en riktigt trevlig fotbollsmatch. För även om Walcott var lite väl ringrostig och brände lite väl mycket, trots att Chambers skakade friskt matchen igenom och trots att Özil visade en nästan smärtande ovilja att skjuta själv, så spelade vi lugnt, behärskat och självsäkert. Vi kunde tämligen enkelt hantera West Hams centrala mittfält, som gäckat oss så många gånger förr, och vi kunde använda vår spelmässiga överlägsenhet åt att göra det, för Arsenal, så viktiga förstamålet, upprätthålla positionsspelet när West Ham försökte ta sig åter i matchen och runda av den genom att göra de nedsläckande 2-0- och 3-0-målen.

Här stänger Arsenal matchen på ett oerhört smakfullt sätt. Bild från Bildbyrån.

Vi kunde till det dessutom lägga till ett par riktigt typsiska Wengermål med väggpassningar, smarta löpningar och positionsbyten som snurrade upp West Ham riktigt rejält. Vi fick se trion Özil-Ramsey-Giroud finna varandra på ett oerhört uppmuntrande sätt och vi fick se de Ospina, de tre ordinarie i backlinjen och Coquelin sköta de försvarsmässiga uppgifter som behövdes och de lyckades få West Ham att, med undantag för deras vänsterkant, se riktigt uddlösa ut. Och det brukar de inte göra när de möter oss.

Många hävdar att vi nu, efter segern mot Manchester United i måndags och 3-0-segern mot West Ham i lördags, kommer att besegra även Monaco med de tre nödvändiga målen. Det tror tyvärr inte jag. För att följa Arsenal är lite grann som att förlita sig på den göteborska kollektivtrafiken. Du kan inte alls stå för uppgjorda mötestider och när du efter matchen är på väg hem till familjen för att delta i utlovat Melodifestivalfirande, då hamnar du i Botaniska Trädgården och får snacka Spice med skyhög haschtomte som egentligen varit på väg till Angered. Som presenterar sig som Ett vandrande systembolag och som ville lära dig allt han viste om hur man omsätter ”vitt pulver från internet”, oregano och aceton, inte bara till ett lustfyllt trippande utan också, enligt den av livet prövade kollektivtrafikresenären, till en synnerligen lönsam affärsverksamhet. Ungefär så är det att vara Arsenal.

Om vi nu skall kunna åka vidare längs med vårens slingrande Champions Leaguetur, så måste förvirrade och räddhågsna chaufförer få ge plats åt fungerande logistik, trovärdigt upplägg och högkvalitativt genomförande. Luttrad som jag är, inte bara som göteborgare utan även, som Arsenalist bär jag inte alls någon optimism inför tisdagen. Självklart hoppas jag att jag har fel, att vi lyckas gör nästan lika många mål på Monaco som de släppte in under hela gruppspelet i en enda match och att vi dessutom lyckas hantera de omställningar som så obönhörligen straffade oss i första matchen. Och skall vi göra det försök som Wenger hävdat att vi skall så skall vi ställa upp med Ospina, Bellerin, Mertesacker, Koscielny och Monreal som bakre femma. Vi skall spela Coquelin, Ramsey och Özil på mittfältet och vi skall ha ett anfall som består av Sanchez, Giroud och Cazorla.

Visst har Cazorla varit överlägsen centralt i relation till hur han varit på kanten och visst borde man, i så fall, sätta ut Özil som högerytter och visst kan vi väl göra det. Det viktigaste, inför morgondagen, är inte på vilken utgångsposition spelarna startar utan hur de rör sig i spelet utan boll. Om vi kan luckra upp Monacos fungerande försvarsspel med svårtolkade löpningar, om vi kan använda vårt egentliga kompetensöverläge och om vi kan få ett tidigt ledningsmål följt av ännu ett inom ganska snar tid. Då kanske vi kan göra det till synes omöjliga. Och ingen skulle vara gladare än jag. För en vinst mot Monaco skulle vara som att rätt spårvagn går till rätt slut destination, som att en chaufför framförde sitt fordon i trafikadekvat hastighet och som om man skulle hinna hem till familj och Melodifestival i tid. Ja, du begriper själv vad jag tror om tisdagens färd. COYG.

Kommentarer

Bild för Micke

Tack för en, som vanligt, bra text!

Jag håller med om att morgondagens match känns körd, men vi kan ju i alla fall försöka hissa flaggan och göra det lite spännande ändå..

Sen ser ju PL-tabellen lite trevligare ut nu när shitty förlorade och det bara är de röda jävlarna som är lite väl oroväckande nära.. 

Bild för Glenn

Jag är väl en av de där väldigt färgade som tror att vi har en chans att göra 3 mål på Monaco borta. Såg inte heller första matchen så vet väldigt lite om hur bra Monaco är just nu. Men är optimistisk denna gång. Frågan är hur många mål vi släpper in bara. Hoppas på full fart framåt direkt och ett mål innan 15:e minuten. Gärna 2-0 i paus.

Bra text! Alltid underhållande att läsa.

COYG

Bild för Davidsson och Mannen

Micke// Tack så mycket för berömmet. Och visst skall vi, även om vi är några som känner att det är kört, bjuda upp och försöka skapa spänning. Men jag har släppt CL och siktat in mig på ligan (som jag ändå sätter långt högre än CL -obs: inte surt sade räven!) För även om jag inte tror att chelsea kommer att klappa ihop så vore det fantastiskt om vi skulle kunna ta oss förbi shitty och, i varje fall något, utmana de mörkblå oljelaget. Och tänk att gå in i augusti utan de där jobbiga CL-kvalmatcherna vilka ofta får stå som referens när Wenger talar om dyra värvningar.

Mickys// Jag beundrar och respektera din optimism. Hoppas du får rätt och jag fel. Sedan tycker jag det är svårt att veta om de var bra eller om det var vi som var dåliga. För visst hade vi kunnat vinna matchen om vi satt några av alla de chanser vi hade och då hade snacket om avancemang varit ett annat. Men då kom deras kontringar mot vår höga backlinje och sedan kom saken i ett annat läge. Men visst, full fart framåt, ett par tidiga mål och lite nerver i furstudömet! Och tack för berömmet, det värmer oerhört.

Bild för Glenn

Känner att jag är inne i ett flow nu. Tippade 2-1 mot United och tror på 3-1 mot Monaco så avgör vi i förlängningen. Så vill ni bli rika, tippa på det! Själv låter jag bli för om jag tippar så kommer det garanterat inte gå in. :-)

COYG

Bild för Fredde

Vill bara påminna lite om att jag skrev redan i slutet av januari om att vi har en chans på en andra plats! Vi kan mycket väl slutföra säsongen med 1-2 poängtapp på de återstående matcherna så länge vi inte tappar 2-3 absoluta nyckelspelare på skador eller korkade avstägningar. Att slippa kval till CL ska vi absolut göra. Özil är i vanlig ordning inblandad i otroligt mycket och rör sig ständigt (fråga Valencia!), syns inte så mycket när han inte tappar boll om man inte tänker lite extra på det.

Om vi ska pressa Chelsea? Då krävs det förmodligen att vi går rent isåfall hamnar vi på klart respektabla 84 poäng, Chelsea kan rent matematiskt hamna på 94. Det skulle krävas att dom förlorar samtliga matcher mot oss, United och Liverpool samtidigt som dom tappar poäng i en till match av sina 10 matcher dom har kvar.

Monaco har väll ingen riktig hemmaplansfördel? En ytterst liten publik som lätt kan bli överröstad utav våra supportrar. Att dom kunde kontra in några mål sist tyckte jag berodde på våran extrema underprestation framför deras kvalitét. Berbatov ska inte vara några problem. Mot vilka som helst av de andra lagen i CL så hade det varit kört, men kvalitétsskillnaden är så pass stor. Det enda som oroar är deras centrala mittfältsblock som är ruggigt starkt deffensivt och såna innermittfält har vi haft otroligt svårt att bryta ner i år. Där måste vi förbättra oss.

You win some, you draw some

Bild för Davidsson och Mannen

Mickys// Har du rätt, vi har med oss 3-1 till en förlängning som vi sedan avgör till vinst, så är jag en rik man, oavsett monetär status. Hoppas du får rätt och hoppas ditt flöde fortsätter. 5-0-vinst mot Toons på lördag, ok?

Freddee// Det kanske du sa, ja. Kändes så oerhört abstrakt då så det var nästan omöjligt att ta in sådant. Och med tanke på hur den här säsongen började och med tanke på det bedrövliga centrala mittfält vi hade under vissa delar av hösten, så är jag oerhört nöjd om vi tar någon av direktplatserna och slipper CL-kvalet i höst. Lägg där till en FA-cup, så går vi, långsamt, åt rätt håll.

Jag tror nog, om jag skall vara uppriktig, inte att vi pressar chelsea, så länge vi håller undan för foolsen och manu så är jag nöjd. Sedan Monaco ja... Ja du, jag tänker också på deras centrala mittfält och då främst på han som är omöjlig att stava till och då ger jag upp. Men jag hoppas jag har fel!

Bild för Torbjörn Nylin

D&M bra skrivet som vanligt:) När det gäller laget håller jag med till 10/11. Tycker vi kan låta Özil sitta på bänken, han har inte spelat en godkänd CL match sen han kom till oss. In med Rosicky eller Welbeck ist, och Cazorla får då plats i mitten. Många matcher vi spelar på ett år går man in i med en känsla av fruktan, nu däremot känner jag en förnimmelse av hopp. COYG

Captain Tony A på Twitter 

Bild för Davidsson och Mannen

TN// (Suck… jag skrev ett långt, utförligt och oerhört begåvat -!- svar som sedan bara försvann. Men nu gör vi ett nytt försök!) Först och främst vill jag tacka för berömmet av vilket jag alltid blir lika glad! Sedan över till vår vän Özil, som jag inte riktigt tycker är lika dålig mot de stora lagen som det känns som att du tycker. Men visst har Cazorla varit grym central, visst har man saknat Özil när det hettat till ett par matcher och visst var han tämligen usel mot exempelvis Bayern hemma förra säsongen. Men kan det vara så att vi som lag spelar på ett annat sätt när vi möter storlag och att Özils absolut viktigaste arbetsredskap –de smart löpande medspelarna- då inte riktigt finns tillgängliga? Att svårt motstånd bromsar upp hans medspelare och deras tagande av löpningar och att detta leder till att han och hans funktion inte blir något vidare i just dessa matcher?

Sedan över till Welbeck och Rosicky: Rosicky skall tydligen, trots att han fanns med på bilder från gårdagens träning, vara kvar i London i sviterna efter sin sjukdom (vad nu det var för något?). Welbeck har varit okej som vänsterytter ett par matcher men rent bedrövlig då han placerats till höger. Hemmamatchen mot Monaco är ett exempel då han dels helt struntade i att hjälpa Bellerin i defensiven, men också lämnade sin kant för att kladda till det och stå i vägen för Özil och Giroud centralt i offensiven. Idén, att släppa kanten, var kanske en bra idé just på idéstadiet, men i praktiken gjorde det att vi förlorade bredd och spelyta, men framför allt att försvararna bara behövde ta ett steg inåt i banan och där bara stå i vägen. Welbeck gjorde det så fruktansvärt enkelt för dem att stopp oss, så skall han spela högerytter någon mer gång så måste han lära sig att skydda sin back, att hålla sin kant, skapa ytor till medspelare med smarta löpningar och att välja sin centralisering mer effektivt och smart.

Bild för Fredde

Tror absolut inte vi kommer pressa Chelsea. Men ett tydligt vårtecken är i vanlig ordning att Cesc tappar i form, och därmed tappar Chelsea form eftersom han har en stor plats i Chelseas spel, dock så har dom ett så pass stort försprång så det går inte att käka ikapp det. Vi har däremot en stor chans på en andra plats, för City har som sagt överlägset sämst form av alla lag som aspirerar på CL-platser.

Nu har dock det centrala mittfältet fallit på plats och i Coquelin så har vi lagt till det vi saknade på innermittfältet. Och vi har stora rotationsmöjligheter på de flesta positionerna.

Om vi ska ha så stor chans som möjligt att bryta ner deras mittfält (Kondogbia?) så bör vi kanske starta med Cazorla och Özil. Med Giroud som en fast uppspelspunkt och flankeras av Sanchez och Walcott. Full fart framåt från start. Gabriel bör även han starta med Koscielny för att han inte är totalt oduglig när motståndarna ligger på ett kontringsspel.

You win some, you draw some

Bild för Davidsson och Mannen

Freddee// Jag beundrar din optimism oavsett om du tror vi kommer pressa chelsea eller inte (och "bara" utmana shitty)! Och precis som du säger har vi givit dem för stort försprång och även om Cesc tappar och de med honom så är vi där vi är, tre poäng från femteplatsen och överhängande risk för spel i Euro League (hemska tanke).

Så då tänker jag hellre på det du tar upp, att vi som en gåva från slumpen fått en mittfältare smart och mogen nog att göra det arbete som ingen tidigare ville/kunde göra, och att vi därför förhoppningsvis kan hålla foolsen och manu stången. Men det är så otäckt jämt.

Ikväll ja. Om jag förstod det rätt så kanske vi slipper Kondogbia (borde spela hos oss!) ikväll, för rykten talar om att han ännu inte är helt återställd. Och Özil, Cazorla, Sanchez och Giroud; ja! Men Walcott är just nu inte tillräckligt bra för att ta en startplats i en sådan här viktig match, speciellt inte när vi möter ett så lågt sittande försvar som Monaco kommer att vara. Nej, då är det bättre att Özil och Cazorla jobbar på "samma platser", dvs. växlar mellan offensiv/central mittfältare och högerytter och att Ramsey kan komma i andravågen från sin plats just framför Le Coq. Den du!