Medlemmar: 5990 st.
Visa menyn

Och på det centrala mittfältet har vi…

Davidsson och Mannen
fre 27 mar 2015 kl 14:47

Släpp fångarne loss, det är vår” skanderades det i de svenska komikerleden under det glada 70-talet och eftersom jag inte är den som är den, tordes en rak översättning nutidens arsenaltillvaro vara ”släpp transfertankarna loss, det är vår”. Och visst skall vi göra det. För när en säsong håller på att spetsas till i form av rafflande ligaavslutning och allt färre lag med i FA-cupen så rundas den samtidigt av. Vi är allt mer fokuserade på en allt mer viktig nästa match. Men samtidigt som skygglapparna åker på blir man allt mer sugen på att lyfta blicken och försöka få en glimt av det Utopia som man varje vår skymtar vid horisonten, i form av nästa säsongs alla inneboende möjligheter.

Som livet ter sig, som följare av ett topplag av modernt snitt, har många av oss redan börjat spekulera kring hur vår trupp kommer att se ut nästa säsong. Så vill även jag göra och jag vill ta avstamp ur ett par snackisar som virvlat förbi oss i de dagsfärska informationsflödet. För som ni, hårt prövade arsenalister, redan vet så kan man endast i undantagsfall handla in låg- eller högkvalitativa spelare, om mina inte redan gjort sig eller blivit av med nuvarande spelare som blivit före detta Arsenalspelare. Vi måste släppa loss spelare innan nya kan fångas in och föras till klubben. Number vice, you know.

En av de snackisar jag vill ta avstamp ur är den att Wenger nu sägs vara redo att låta Diaby gå. Diaby som trots år av rehabiliterande åtgärder, av backslag och av brustna förhoppningar, stundtals gav oss hopp om en ljus framtid, men så många gånger kastat både sig själv och oss följare tillbaka i hopplöshetens skuggvärld. Hans statistik är närmast parodisk och hans kropp verkar, i och med alla skador han dragit på sig som följd, eller inte följd, av Dan Smiths fruktansvärda kapning, inte längre vara brukbar som redskap i fotbollsspelande på den nivå som Arsenal befinner sig i. Det har talats om att Arsenal, sommaren 2011, blev erbjudna £8 miljoner från en fransk toppklubb, men tackade nej på grund av Wengers tro på honom. I sommar går Diabys kontrakt ut och allt annat än att klubben låter honom gå, för ungefär £0 miljoner som fri agent, vore en smärre chock.

Vidare är Arteta nu tillbaka i träning och en av veckans snackisar har varit att den hårfagre baskern är redo att göra comeback redan i mötet med Liverpool på påskafton. Det kommer han såklart inte göra. För på den position som Arteta tidigare innehade huserar idag Francis Coquelin och till vilken Arteta, i för han självs bästa fall, kan fungera som back up eller rotationsspelare att använda mot ligans svagaste lag när Coquelin behöver vilas för större uppgifter. Under vintern som har gått har det talats om att Arteta skrivit på ett nytt kontrakt, som skulle hålla honom kvar i klubben fram till sommaren 2016, vilket skulle tyda påa att Wenger tror på honom och inte tänker handla in någon annan spelare på aktuell position. Inte heller detta scenario är det vi kommer att se.

Många spekulationer kring Artetas framtid, har landat i att han ämnar runda av sin seniorkarriär i hemstaden San Sebastians ligalag Real Sociedad för att där, med fotbollens mastermind David Moyes som mentor, fungera som spelande assisterande tränare. Detta som ett sätt att, i en enda rörelse, både runda av en karriär och starta en annan. Jag tror också att det är i hemstaden Arteta kommer att hamna och han kommer göra det oavsett eventuellt nytt kontrakt. Antingen går han som kontraktslös gratis i sommar eller så betalar Sociedad, om han nu skrivit på en kontraktsförlängning, en viss summa för honom och då var den eventuella förlängningen endast ett smart sätt av Arsenal att få viss avkastning på sin investering. Att han skulle vara kvar som tredjeval i Arsenal ser jag som föga sannolikt.

Vem och vilka hör egentligen hemma på Fotbollens Finaste? Bild: D&M

Nu klampar jag vidare på det centrala mittfältets ängsmark och kommer då fram till en frenetisk fransman som just hejdlöst kastat sig in i en glidtackling, som missar bollen med ungefär 30 centimeter, men som dragit med sig såväl motståndarben som ytterligare ett gult kort i fallet. Jag har alltid älskat Flamini som fotbollsspelare och som figur i Arsenal. Men efter att Coquelin tagit över det huvudsakliga ansvaret för mittfältets balansakt, har det blivit allt mer uppenbart vilka fotbollsmässiga brister Flamini faktiskt har. När han, sensommaren 2013, återkom till Arsenal signerade han ett kontrakt på 2+1 år vilket går ut i sommar men som har en redan framförhandlad förlängning.

Jag känner mig här ganska kluven inför Flamini och jag känner mig lika kluven när jag spekulerar i hur Wenger ser på honom. För även om han är tämligen begränsad som fotbollsspelare och även om han, som helhet, är en sämre spelare en exempelvis Arteta, så har han några av de egenskaper som vi lider (lidit?) ett sådant enormt underskott av. Han kan stå för det primitiva och oglamorösa, men har också visat sig vara villig att underkasta sig lagets behov och göra det hårda, men tämligen svåra, arbetet med defensiva förtecken. Så trots att jag är fullt medveten om Flaminis begränsningar så ser jag gärna att hans tredje kontraktsår kickar in och att han blir kvar. Jag vill inte ha honom som första- eller andraval på det defensiva mittfältet, men ser honom gärna vara kvar som truppspelare att rotera med eller som utpräglad rollspelare att använda vid viktiga punktinsatser.

Kvar i frågespaltens dammigaste hörn står den unge Jack Wilshere som nu vuxit sig högre än själva bönstjälken men som med tiden allt mer kommit att krokna av ännu inte införlivade löften, av alla kvartalslånga skadefrånvaros och av alla tecken på personel omognad i form av dåliga val i dåliga sällskap. Förra veckan uppgavs Manchester City vara sugna att lägga ut upp till £25 miljoner i sin jakt på homegrown och är det någonting de har respektive saknar så är det pengar och koll på läget. Denna stinkande ekvation skulle således betyda att Wilshere skall vara på väg till Manchesters bäbyblåa del. Jag är inte på något sätt redo att ge upp Wilshere och jag tror inte heller att Wenger är det. Bara det faktum att Wenger inför säsongen var redo att bygga om hela vår uppställning, från 4-2-3-1 till 4-1-4-1, tyder på att bossen ser Wilshere som en viktig del av Arsenals framtid. Jag är inte lika säker på detta, men ser Wilshere med sin stora versatilitet som en potentiellt stor funktionell vinst att ha tillgänglig i truppen.

Många hävdar att Wilshere har hamnat i kläm mellan Özil och Cazorlas odiskutabla kompetens och Ramseys lovande fjolårssäsong, men jag hävdar att han kan spela både defensiv mittfältare, som box-to-box bredvid en defensiv mittfältare och som högerytter, som en något subtilare variant av shittys James Milner. Wilshere måste dels få ordning på sin lättstötta kropp, men framför allt få vägledning i att både skydda och använda den på bästa sätt. Han måste skala bort alla gerrardska fallfruktstendenser och kamikazesatsningar rakt in i motståndarkroppar för att göra sig som mest nyttig för laget. Gör han det kommer han kunna bli oerhört viktig för laget och jag är beredd att ge honom den tid han behöver för att göra så.

Nu har jag, under en sen lunchrast en småförkyld fredag, fräst av stora delar av Arsenals centrala mittfält, eller i varje fall de delar som ryktas hänga löst inför sommaren. Jag kommer självklart återkomma till andra potentiella fallfrukter från Arsenals prunkande spelartruppsträd, men jag kommer också, tämligen snart, skriva av mig kring hur vi skall tänka när vi täcker de spelarmässiga vakanser som ovan nämnda avlossningar skapar. Väl mötta och nötta då. För nu är det vår!

Kommentarer

Bild för Martin Palmér

Problemet med Flamini är väl att han är fullständigt värdelös på allt utom vansinnestacklingar. Han kan inte sköta uppspel, han har ingen känsla för var han ska placera sig, han stöter ofta bort sig och han är ofta alldeles för offensiv i sitt tänk

Bild för Davidsson och Mannen

MP// Hej, välkommen tillbaka. Du och jag borde verkligen sitta ned över en ale, bitter eller liknande och diskutera det här med fotboll. Det känns i nuläget som om vi skulle kunna ha en del att prata om! Så också denna gång. För som jag nämner så ser jag Flamini som en tämligen endimensionell spelare, men en spelare som har just denna, enda, dimension som vi, fram till Le Coqs inträde i laget, nästan helt saknat. Vansinnestacklingarna till trots.

För visst saknar han förmåga att sköta uppspel, men där Arteta brukar göra det svårt för sig och fastna på bra lags press på bollhållaren, där gör Flamini det enkelt för sig och ger bollen till Özil, Cazorla eller annan bollskicklig. Jag håller med dig om att han har en tendens att gå bort sig, men har överseende med hans malörer, mycket på grund av att han, som en av få bortsett från målvakt och mittbackar, tar sig ann det oglamorösa defensiva slitet. Han gör skitgörat. Han gör mycket annat tämligen medelmåttligt, men han gör det. Visst önskar jag bättre spelare än han på bärande positioner (mer om just detta i nästa inlägg), men som tredjeval på ett centralt mittfält, som rotationsspelare som ger stjärnorna avlastning och som enskild komponent att slänga in vid behov, ser jag honom som värdefull.

Bild för Martin Palmér

Då tror jag nog Arteta är betydligt mer användar som komplementspelare. Han har egentligen allt utom snabbhet. En Arteta som var 5 år yngre hade varit optimal på vårt mittfält anser jag.

Visst kan han krångla till det mer än Falmini ibland men istället så får vi fler uppspelsalternativ än när Flamini lämnar över det på en annan mittfältare. Dvs. Arteta har två yttrar två centrala mittar och en anfallare att välja på, den som får bollen av Flamini har bara en central mittfältare istället för två.

Han gör mycket defensivt jobb, han sliter. Men vad hjälper det när kvaliteten på det defensiva jobbet är lika dåligt som hans offensiv? Det känns oftast farligare när han kommer in för att säkra upp än det gjorde med honom på bänken. Inte en känsla man vill få om någon är bra defensivt.

Bild för Davidsson och Mannen

Det känns som att vi tycker ungefärligen samma, fast om två olika spelare. För visst håller jag med dig om att Arteta egentligen är en bättre spelare, men jag tycker inte bara att det är snabbheten som brister. Utan boll är det snabbheten som gäckar honom, men i spelete med boll har han, genom åren, visat en nästan smärtsam sårbarhet när han sätts under press. Vet inte hur många lag som satt en gubbe att punktmarkera honom och vipps så har våra uppspel gått i stå.

Sedan säger jag inte att du har helt fel angående Flamini, som verkligen har sina brister, men som, vilket jag var inne på tidigare, bidrar med annat. Han spelar enkelt, ibland lite primitivt, men med honom förlorar vi inte så mycket fart, i spelet med bollen, som vi gör med Arteta. Och där tycker vi olika; jag känner trygghet och livfullhet när Flamini äntrar banan, du gör det inte. Så kan det vara.

Bild för Byarum

Jag tycker Wilshere borde lämna. Han har fastnat i sin utveckling. Om det beror på skador eller personlighet eller en kombination av båda sakerna har jag ju självklart ingen aning, men jag tror aldrig han kommer att bli den som vi trodde och hoppades att han skulle bli för ett par år sedan.

Om Shitty enligt ryktet vill hosta upp 25 miljoner £ eller nåt liknande, skulle vi kunna få bättre valuta för de pengarna nån annanstans... 

 

Bosse

Bild för Davidsson och Mannen

Va! Du som verkar vara en sådan klok man! :-) Nej, jag förstår hur du tänker och förstår om du förlorat hoppet om den lille slyngeln. Men jag är inte där ännu, jag är villig att ge honom ett år eller två till.

Bild för Fredde

Flamini är som är totalt värdelös på allt utom att tackla. Han har inget positionsspel, fotboll idag är mer som ett schack spel. Det gäller att inte göra några förhastade beslut eller ta några förhastade positioner. Athletico Madrid gick långt förra året för att dom höll sina positioner på utomordentligt sätt. DM-positionen handlar i första hand om att vara extremt positionssäker och svårpasserad. Flamini är absolut inte positionssäker, jag ser hellre att man säljer (inte förnyar kontrakt) av både Arteta och Flamini och tar in en ny kille som går in framför Coquelin.

Wilshere kan tycker inte jag att man kan se som en ordinarie spelare. Han skulle idag vara ett tredjeval bakom Cazorla och Ramsey. Låt han för guds skull inte gå till City. Låt dom leta efter sina homegrown spelare längre ner i herarkin. Alla har sett vad Wilshere kan blomma ut till, han har en hyfsad lägsta nivå när han fått några matcher i benen.

You win some, you draw some

Bild för Davidsson och Mannen

Shit, det var en sågning som hette duga, det. Och ja, ni är några stycken som inte gillar Flamini, så verkar det vara. Men jag tycker att det Flamini förlorar på positionsspelet det tar han igen på kämpandet, kampen och hjärtat. Jag inser att jag framstår som naiv här, men mitt hjärta bultar för Flamini och hans spelartyp. Men referensen till Athletico är lite som när man ser Coquelin, Flamini framstår som tämligen endimensionell och ... inte så bra. Sedan tänker jag återkomma till vad och kanske också vilka vi skall handla in!

Angående Wilshere så tycker vi nog ungefärligen samma. Jag ser honom heller inte som en självklar startspelare, men som en spelare att täcka upp för ett antal positioner. För den box-to-box du beskriver, för den DM-position han, i princip, haft i det engelska landslget, men också för den högerytterposition han hade som junior och ungdomsspelare. Och shitty... tack, men nej tack.

Bild för Martin Palmér

Den där DM-rollen är så klart intressant för Wilshere, men jag skulle inte kalla det för en DM. Han har mer varit en djupt liggande spelfördelar eftersom han är relativt svag defensivt. England har kompenserat det med två destroyers framför honom, oftast Delph och Henderson. Så jag är ytterst tveksam om han kan ta den rollen så som vi spelar idag.

Bild för Davidsson och Mannen

Absolut, här är vi helt överens (!). Det svåra är att ja, han skulle kanske kunna fungera som den djupt liggande spelfördelaren i ett 4-1-4-1 eller i ett 4-4-2 med diamantformat mittfält. I det första exemplet kanske Ramsey och Cazorla kunna spela framför honom (även om ingen av dem är någon vidare destroyer), men då skulle Özil hamna ute på en kant där jag tycker att han, i varje fall på den vänstra, helt dör kvävningsdöden. Kanske skulle Özil, med sin nyvunna muskelmassa, kunna fungera som en av de två framför honom? Men jag är ibland lite sugen på 4-4-2 med diamantmittfält utan yttrar, men det känns som om Wenger aldrig kommer att gå den vägen. Så visst är det tveksamt om han kommer att ha den rollen som vi spelar idag.

Bild för Martin Palmér

Om nu Walcott försvinner så har vi inga rena yttrar kvar längre. Chamberlain kan spela box-to-box, Gnabry kan spela 10a och Alexis kan vara striker. Alexis och Giroud som anfallspar skulle vara riktigt spännande

Bild för Davidsson och Mannen

Jag håller hel med dig (igen) här. Jag tycker tanken om diamantmittfält plus två anfallare vore grym som en av flera spelidéer så det skulle jag hemskt gärna vilja se oss prova och spela in. Sedan tror jag att Walcott kommer att släppas men att annan ytter, som är mer ytter mer än omskolad anfallare, kommer att handlas in och att denne kommer göra det utifrån nuvarande spelsystem. Men som vi varit inne på tidigare, du och jag; vi behöver olika spelsystem som Plan B, C etc så tanken om det ytterlösa mittfältet är oerhört lockande (vilket skulle öppna upp för mer av Wilshere, Ramsey, Cazorla och Özil).

Bild för zimzon

Hade jag kunnat skriva så hade jag skrivit som ovan. För här skulle jag våga säga att vi är 100% överens, trots att jag kan tycka att du är en aning snäll mot Arteta. Men du är bekant med vad jag tycker i den frågan.

 

Twitter: @zimzon80

Bild för Davidsson och Mannen

Jag vet att du, trots vad som ibland skrivs om dig på forumet, är en vän och klok man i dina bästa år. Så självkart är vi överens i frågan och självklart begriper jag att du tycker att jag är för snäll mot Arteta!

Bild för zimzon

Hahaha! "Vad som skrivs om dig"! Har jag nog missat, eller så tar jag inte åt mig.

Twitter: @zimzon80

Bild för Davidsson och Mannen

Naej eller tja... Jag tänker på när Bangkok och du, skall vi säga,, inte riktigt nådde fram till varandra i en serie diskussioner. Och det var ju inte feelgood-snack direkt. Annars är du väl #älskadavalla

Bild för Micke

Vad som inte får hända är att vi tappat Jack! Okej att han har djupa dalar i sitt spel, men killen är Arsenal för mig! Hjärta för klubben, det har han!

Och sen tror jag vi kan få se han i gammal god form (barca i CL) igen! Och jävlar vad bra han var då! 

Bild för Davidsson och Mannen

Ja, tänk hans andra halvlek i hemmamatchen mot barca (när de var pyjamasgröna, tappat året), vad magisk han var då. Bakom Fabregas, framför Song, vad grym han var. Och ja, kan kan bita ihop, skärpa till sig i sina val och lyckas vara skadefri så j-lar. Men du, apropo hjära för klubben: Då behåller vi Jenkinson, va!

Bild för Micke

Ja, jag vill verkligen att vi behåller honom! Arsenal DNA på riktigt :)

Bild för Davidsson och Mannen

Ahhh, underbart. En tanke, två genier.

Bild för Fredde

Man vill ju tycka om spelare som Flamini med mer hjärta än hjärna, men han kostar oss mål med sitt usla positionsspel. Det var samma sak med Vermaelen, man vill ju tycka om han men han kostade oss en massa mål när han i tid och otid skulle upp och stöta oavsett hur situationen såg ut. Coquelin är inte i mina ögon den bästa innermittfältaren vi kan ha, vi kan ha en betydligt bättre men han vore otroligt nyttig som truppspelare.

Om man spinner vidare i Wilshere så tror jag inte han är sugen på att lämna för ett City. Han lämnar om Arsenal vill att han ska lämna. Jag tror inte han nöjer sig med en bänkplats (det ska vi inte ha någon i truppen som gör) i merparten av matcherna men jag tror inte han ställer till rabalder för en plats i startelvan. Dessutom så brukar vi spela drygt 50 matcher per säsong, både Wilshere och Ramsey kommer få speltid när den situationen återuppstår.

You win some, you draw some

Bild för Davidsson och Mannen

Det var väldans vad du och andra var emot Flamini. -Det här får jag verkligen tänka över. Kanske är det som du är inne på att man luras av hjärtat han visar, även om jag aldrig föll för Vermaelen. Kanske för att hans misstag, pga placering i banan, blev mer avslöjade för en grund soffcoach som jag, vem vet? Sedan Le Coq... ja ensam kan han inte vara och eftersom varken Flamini eller Arteta, enligt mig är bra nog att vara nr 1 eller 2 så måste annan DM-look-a-like inhandlas. I fallet Wilshere är vi helt överens.

Bild för George Adams

Ett område som du vet engagerar även mig. Jag är oerhört tacksam att "le Coq" tagit ett stort utvecklingssteg.  Det har varit helt livsnödvändigt denna säsong.  Tycker det är bra att du nu uppmärksammar hur framtidens centrala mittfält skall se ut. 

Frågan kan ju också utvecklas med om FC verkligen är nr 1 på denna ytterst viktiga position/roll, eller om vi skall (som många var överens om innan han faktiskt började bevisa att han behärkade rollen och kunde spela boll på den nivån som krävs, i allafall i ligan) måste förstärka externt. 

För mig är valet klart. Låt Arteta och Flamini gå, ha kvar Jack som truppspelare, men värva, en gång för alla vår nya General.

Bild för Davidsson och Mannen

Ja, detta är ett synnerligen viktigt ämne. Inte annat för att, som vi varit inne på tidigare, det funnits en vacans på denna position tämligen lång tid. Inte för att Vieira var en renodlad DM, men för att han hade kraften, dynamiken och ledarskapet som man behöver på just denna positionen, men som vi saknat så länge. Le Coq har inte ledarskapet i sig (ännu?) men har i mitt tycke kraften och dynamiken och jag tycker inte alls hans passningsspel är så påvert som vissa upplever.

Och frågan du ställer är ju så otroligt avgörande: Är han verkligen nr 1 på denna position? Håller han en hel säsong och kan han utvecklas än mer, så att han blir det vi behöver? Ja, du. Är det okej om jag återkommer i frågan?

Bild för Christer Åhsman

Jag tycker alla borde se det positivt att Wenger för ett par år sen lyckades skriva långa kontrakt med Wilshere, Ramsey, Gibbs, Walcott, Oxelade/Chamberlain, Jenkinson. Den stommen hoppas jag kommer att vara kvar i Arsenal i framtiden, åldern på nämnda spelare är väl 21-26 år och frågar du de bästa spelarna i världen när deras bästa ålder var fotbollsmässigt, så svarar nästan alla 27-30 år, så döm inte ut dessa spelare redan nu.

Vidar 1933

Bild för Davidsson och Mannen

Ja, den stommen, den brittiska kärnan, var ju själva navet i vår utväxling från sparklubb till klubb som kan köpa vad vi behöver, med dessa som stomme, vilket jag tycker är helt rätt. Vi får bara hoppas att de utvecklas även de, så att de inte blir en högkostnadsbörda utan verkligen blir de kulturbärare in i en framgångstid som de är/var ämnade.

Bild för Farbror Frej

Läste detta mycket intressanta inlägg först nu. Jag säger bort med Flamini, han tillför inte mycket. Alla verkar ha glömt att vi faktiskt värvade en DM i vintras. Han ser jag hellre spela än Flamini! :)

Bild för Davidsson och Mannen

Tackar! Men vilken DM värvade vi i vintras? Ah, du menar Le Coq? Då är jag med dig!

Bild för Farbror Frej

Ne, nej vi värvade ju Bielik! :)