Medlemmar: 4735 st.
Visa menyn

Tre frågor efter shittyförlusten samt tankar kring att möta FC Bayern i Champions League

Davidsson och Mannen
mån 16 dec 2013 kl 12:48

I lördags låg jag nedbäddad i sängen efter en natt i toalettsittandets tecken. Eftersom allt annat än ett totalt utelämnande av samtliga detaljer kring denna natt vore i högsta grad oskönt, så släpper vi frågan där och nöjer oss med att konstatera att jag såg matchen mot shitty (nej, inte en toalettreferens till, jag orkar bara inte mer) liggandes i sängen i ett disharmoniskt töcken av feberyrsel, utmattning och allt för långsam återhämtning. Fast ur detta töcken och ur matchen som den kom att utveckla sig, vill jag lyfta fram tre teman som kräver sin avhandling. För att kunna lämna lördagen bakom oss, men även för att på bästa sätt förhålla oss till framtiden.

3+1-syndromet: Monreal i 37:e vid ställningen 1-1, Walcott i 48:e vid ställningen 2-1, samt Bendtner i 67:e vid ställningen 4-2. Till detta även Zabaletas vänstra hand i 59:e minuten vid ställningen 3-1. Rättsskipare Atkinson och hans vänner linjemännen var allt annat än godkända denna tidiga lördagsmatch och resultatet hade, fullt logiskt, varit ett helt annat om de i ovan nämnda exempel hade valt att döma rätt i stället för, vilket de gjorde, helt fel. Att världens bästa fotbollsliga kan bjuda på så usla domarinsatser är inget annat än bedrövligt.

Hade linjemännen dömt riktigt vid ovan valda exempel hade inte bara vi gjort fler mål, matchen hade också, lika logiskt det, fått en helt annan utformning med ett Arsenal som inte hade behövt bjuda shitty på vidöppen blottning och ett shitty som inte hade kunnat ligga på tillbakalutad rullning och hugga när de öppningar, som var dömda att komma, väl kom. Med detta sagt skyller jag inte förlusten på domarna.

Arsenal var inte på något sätt godkända, men domarteamets högst styvmodererliga relation till bedömningars riktighet, går tyvärr inte att utelämna. Förlusten stod vi själva för, men jag önskar att jag i framtiden slipper se så felaktiga beslut till uppenbar fördel till hemmalaget och dess, i detta fall, troligtvis högst påverkande hemmapublik. För sådant är, Arsenalförlust eller inte, absolut inget du vill se i världens bästa fotbollsliga.

Spelschemats inverkan: Redan inför matchen gick vice lagkapten Mikel Arteta ut och talade om schemats ojämna utformning och, enligt honom också, dess orättvisa utformning. Och det är klart att man kan förstå vad han menar, den gode Mikel. På sju dygn spelade vi tre oerhört viktiga matcher mot tre motståndare som är att anse som svåra till mycket svåra. Resultatet blev också det logiska då vi, på dessa tre matcher, tog endast en poäng, hamnade på -5 i målskillnad och tappade såväl förstaplatsen i CL-gruppen som ett fempoängsövertag i ligan.

Men att skylla det på spelschemat och framför allt att som Arteta, som vicekapten, gå ut och tala om dess orättvisa inför shittymatchen är inget annat än löjligt. Dels genom det demoraliserande i att gå ut och börja snickra på brasklappar, vilket var just det Arteta gjorde, men framför allt genom det högst barnsliga att skylla våra egna tillkortakommanden på någon/något annat.

shitty gjorde 2-1, deras fans bort sig och Negredos dobbar oss Koscielnylösa. Bild från Flickr.com: ”Francisco Javier Fernandez”

Wenger och de styrande i klubben är dels ansvariga för att truppen är utformad på ett sådant sätt att den tål intensivt matchande. Sedan skall Wenger, får man anta, ha hand om den, det vill säga rotera den, på ett sådant sätt att den tål dessa många matcher på få dagar. Det finns inga andra än oss själva att skylla på här. Truppens problem kan inte bli tydligare än de blev då Giroud tröttkörd och helt urlakad, 76:e minuten, byttes ut mot Niklas Bendtner. Och att Bendtner är vad forwardsalternativ vi har till Giroud kan inte ens den ondaste spelschemautformare i världen ställas ansvarig för.

Koscielnys skada: Koscielny bjöd, under sina 42 minuter på plan, på en av sina sämsta insatser innevarande säsong. Men illa blev till mångt mycket värre, när hans ersättare är lagkapten Vermaelen. För med Vermaelen på plan har vi noll vinster i år och Vermaelens ickeinsats vid shittys 4-2-mål förlorade vi det lilla halmstrå som Walcotts reducering hade givit oss, bara minuterna före. Hade Vermaelen valt att försvara, hållit sin spelare och zon istället för att ställa sig i ett ingenmansland, och således inte lämnat Mertesacker ensam med fel spelare i fel zon, då hade vi kanske haft möjlighet att använda den energi som 3-2-målet gav till att kvittera.

Vermaelens totala brist på positionsförmåga vid shittys 4-2-mål stängde inte bara lördagens match. Den öppnar också, tillsammans med hans övriga insatser det senaste året, upp en arsenalsk Pandoras ask. Ur den väller en situation där vår hittills smått totala försvarssoliditet står och faller på en Vermaelen som, under fjolårssäsongen, helt verkade ha glömt bort allt det som försvarsspel bygger på. Nu kan det kontinuerliga matchande som han får i och med Koscielnys skada ge honom lite högre grad av trygghet, men dessa matcher kommer högst troligen att bli chelsky hemma, West Ham borta, Newcastle borta, Cardiff hemma samt spurs hemma i FA-kuppen. Minst.

Så när Negredos dobbar rev upp ett såväl djupt som långt sår i Koscielnys knä, rev den också upp ett enormt sår i vår så omhuldade defensiv. Vi får bara hoppas att Vermaelen i Mertesackers trygghetsskapande beskydd kan hitta åter till det allt för yviga, men ändå funktionella försvarsspel som han tidigare bjudit oss på. Men att vårt försvarsspel nu till ganska stor del kommer att vila på hans axlar, under en såväl intensiv som smått avgörande period i ligan, det gör min arsenalska stressmage intet gott. 

Lottningen till Champions Leagues åttondelsfinaler: Eftersom vi, för tredje gången på fyra år, valde strategin passiv reaktion istället för aktiv aktion så hamnade vi i den pott som skall möta gruppettorna i kommande åttondelsfinalsspel. Då vi inte kunde lottas mot engelskt motstånd eller forne gruppkombattanterna Dortmund, stod vi inför något av Real Madrid, Atletico de Madrid, Paris Saint-Germain, FC Bayern och FC barcelona. Gott jobbat, Wenger och killarna, gott jobbat!

Av dessa fem, pest eller kolera, föredrog jag lagen enligt följande ordning: PSG, Atletico de Madrid, barcelona, Real Madrid och FC Bayern. Nu blev det precis som många konspirationsteoretiker runt om på Internet spekulerat i, när dessa hävdat att lottningen inte alls är någon lottning utan redan uppgjord matchsättning: Vi fick fjolårets åttondelsfinalsbödlar och tillika de regerande Champions Leaguemästarna FC Bayern München.

Bayern är på alla sätt och vis den absolut sämsta lottning vi kunde få och tydliggör endast det jag redan varit inne på vid åtskilliga tillfällen: Den bedrövliga inställningen till dessa sista gruppspelsmatcher, som den mot Napoli senast, lägger ännu en gång hinder för vidare framfart i fotbollseuropas finrum. Jag ger oss ungefär 10 % chans att gå vidare till kvartsfinalen och väljer att se lottningen som någonting positivt. För vi slipper det hårda matchande som Arteta inte vill ha (se ovan) men framför allt kan vi, efter kommande respass, kunna använda den trupp Wenger och de styrande har valt att utforma, till att koncentrera oss endast på ligaspel.

Kommentarer

Bild för Dixon

Bra analys där, min gode D&M!

Arsenals försvarsspel på vänsterkanten lämnade mycket att önska och framkallade stora frågetecken när det gäller Monreals blick för spelet och positionering. Nacho lämnade gång på gång Zabaleta i ett enormt ingenmansland, fri att med god tid på sig dra i väg inlägg. Det är ingen skam att förlora mot ett otroligt hemmastarkt Shitty, men sättet vi gör det på är INTE ok! Vi gör ju faktiskt TRE mål framåt (vilka gjorde det senast på Ethihad?) men slarvar bort MINST oavgjort genom bedrövliga försvarsinsatser, främst då på vänsterflanken.

När det gäller CL och Arsenals förmåga att sätta sig i knepiga situationer kan man bara instämma i att historien upprepar sig, utan att Wenger verkar ta särskilt mycket notis om detta faktum. Det syntes allt för väl att fokus i Neapel låg på att inte släppa in tre mål, INTE att gå för åtminstone oavgjort och gruppseger.

Nu åkte vi på Bayern, som tillsammans med Barca och Real, var högst väntade motståndare, i denna förunderliga FIFA-värld, där lotterna verkligen inte faller rätt för vår del.

Enda (och den är verkligen klen!) trösten är att en tidig sorti ur CL ger Arsenal möjligheten att kunna fokusera på det inhemska spelet. Giroud räcker ju inte ens till i PL (som det ser ut nu) och stenhårda CL-fighter kommer garanterat inte att falla ut till fransosens fördel. Ramseys lustgastuber har sprungit läck och truppen ser ut att till vissa delar börja gå på ångorna...

Bara att hoppas att kommande dagar används till huvudsakligen rehabilitering och rekreation, med endast lättare träningar. Förråden behöver fyllas på och kunskaperna finns ju där redan och behöver således inte nötas in i pass på pass på regntunga, snögloppiga Colney...

Nej, låt oss hoppas att Santa Claus kommer med en något tidig julklapp till alla arsenalfans och att alla londonbor verkligen får lära sig att julen är röd och vit, inte blå...

Bild för Davidsson och Mannen

Dixon// Tack för dit såväl utförliga som läsvärda inlägg. Och ja, när man tänker på shittymatchen så slås man av dess inkonsekvens. För visst var de bra offensivt, men vilka luckor de lämnade centralt och med den där långhårige mittbacken, som fick en att fundera kring vår gamle Squillaci, så var de inte bra försvarsmässigt.

Problemet är ju, som du är inne på, att vi var sämre. För många misstag, för oorganiserat och för fladdrigt. Dels på vänsterkanten, men också på många andra ställen. Och som du är inne på, man skall inte göra tre mål i en bortamatch och ändå förlora. Övertygande. Bedrövligt.

Sedan över till CL:ett, vilket inte heller ger en någon vidare glädje. För jag kan inte förstå hur laget, med så mkt i vågskålen, kan tillåtas spela ett så riskabelt och högt (+högst onödigt spel) mot Napoli. Vi rullade runt på 0-0 rätt länge, men när deras 1-0-mål gjordes, då satte vi in en vänsterback som ytter. Alltså va f-n! Gör du så så vinner du inga matcher som den och vinner du inga matcher som den så får du heller inte St Petersburg i åttondelsfinalen. Du får regerande mästarna Bayern. Jag blir bara så trött...

Så ja, hoppas jultomten är med oss. Och hoppas att Wenger, Kroenke och Gazzzidis agerar i stil med hur de gjorde när de, stående på desperationens brant, rodde hit Özil. Något likande i versatile forwardsväg +  en riktigt mittback att ha som tredjeval. Då känner jag att vi kan utmana.