Medlemmar: 3398 st.
Visa menyn

Avskedslista: Anfall

Davidsson och Mannen
tis 9 jun 2015 kl 07:54

Om jag hade velat vara konsekvent och i varje fall det minsta trovärdig skulle jag nu vara i farten med att skriva en inköpslista för anfallet, precis som jag har gjort för det centrala mittfältet och The Back Five. Men när jag funderade på denna lista märkte jag en viss inombords gnagande känsla av centrifugering, som om jag inte riktigt var redo för att jobba med spelarinköpstanken till dessa positioner och jag upptäckte till slut att känslan hade sin rot i att vi, innan vi talar om inköpsbehov och namn på potentiella truppförstärkare måste redogöra för vilka luckor truppen kan tänkas ha på dessa positioner. Om vilka spelare som vi räknar med kommer att lämna oss i sommar.

Wenger och andra i klubben arbetande personer talar ofta och gärna om vilka framsteg vi har gjort och hur vi, som de brukar säga, är på rätt väg. För oss fantaster kan det ibland vara svårt att riktigt dela den bilden och vi uppfylls då och då av känslan att av att vi visst står kvar med samma avstånd både till ligasegrare och till den absoluta europatoppen. Men på en punkt håller jag med Wenger, Gazidis och de andra och det är hur Arsenal idag, till skillnad från för några år sedan, inte alls behöver sälja våra stora stjärnor. Vi arsenalister behöver inte möta varje transfersommar med magsmärtor, med påträngande rädsla för en kommande undergång och vi behöver inte bereda oss på en exodus av den/de spelare som burit oss. Här har klubbens propagandaapparat faktiskt helt rätt, vi har tagit ett jättekliv ifrån att vara en så kallad säljarklubb för vi är inte längre i behov av transferinkomster och framför allt är vi inte, per automatik, en klubb som spelare önskar lämna för att tjäna pengar och vinna troféer och titlar.

Således känner jag mig ganska lugn inför Arsenalsommarens spelarutflöde. Bortsett från Szczesnys utlåning/försäljning tror jag inte att någon bärande spelare kommer att lämna oss, utan sommarens försäljningar kommer endast vara grundade i att klubben vill göra sig av med olönsamma löneposter och gärna ser transferinkomster genom att avyttra spelare som inte används samt att dessa spelare i sin tur önskar få mer speltid och därför söker sig till klubbar där de kan hamna närmare en startelva än de gjort under säsongen 14/15 i Arsenal. Jag har valt att ta med även anfallsspelare som jag anser stå inför utlåning och enligt mig är dessa spelare följande:

Lukas Podolski: Vår fryntlige tysk tog med sig sina sociala medier från London till italienska Milano där han spelad för de svartblåa Inter från januarifönstret fram till ligaavslutningen. Poldi önskade utlåning för att få speltid och för att, under Roberto Mancinis ledning, återfå sin målskytteförmåga. Det har väl gått lite sådär med den saken för med endast ett mål på 9+8 matcher är han allt annat än het och även om han själv uttalat sig om att han har sin nästa säsong i Arsenal, är jag 100 % att han kommer att spela för annan klubb än Arsenal, säsongen 15/16.

Bortsett från hans måltorka är hans tämligen omfattande lön ett småknivigt problem och jag tror att han måste räkna med en avsevärd lönesänkning samtidigt som Arsenal rear ut honom för att möjliggöra den kanske mest logiska flytten, den tillbaka till hans favoritklubb FC Köln. Kanske drar hans agent en vinstlott och krokar fast honom i ett CL-spelande topplag i den turkiska ligan, för att ge honom möjlighet att dels vara kvar på Europafotbollens stora scen ännu några år men också få njuta av den parodiskt låga skattekvotens obesudlade guldoblat. Om inget av dessa två scenarier möjliggörs är jag rädd för att Prins Poldi slutar i något oljedränkt emirat där varken pengar eller måltorka annorstädes är något som helst problem. Och då är det bara att säga catchin, klart och betalt, Goldi Poldi!

Serge Gnabry: Den unge tysken var smått lysande när han, hösten 2013, hoppade in när vi hade stor skadefrånvaro på våra ytterpositioner. Sedan åkte han, våren 2014, på en otäck knäskada som höll honom borta i drygt ett år. Nu är han tillbaka men för att ta det avgörande steget behöver han rikligt med speltid och det kommer han inte få i ett Arsenal som antas utmana om ligasegern. Av denna anledning hoppas jag att han lånas ut till någon av de mindre namnkunniga, men ändå spelande, lagen i Premier Leagues botten. Jag tror Gnabry har en ljus framtid i Arsenal och hoppas att han, nästkommande säsong, visar sig redo för A-lagsspel i klubben säsongen 2016/2017.

 

Grrr säger du, men vad säger klubbarna i Tyskland, i Turkiet och runt Persiska viken? Bilder från Flickr.com: ”Blog Gallery”

Ryo Miyaichi: Ja, minns ni honom? Upp som en sol och ned som en uppenbart helt oanvändbar marknadsföringsprodukt. Killen som en gång sades vara Japans fotbollsframtid har nu inte gjort mål i tävlingssammanhang på över fyra år och spenderade den just avrundade säsong i transithallen FC Twente där han skrapade ihop till 5+5 matcher och mestadels har spelat i reservlaget. Miyaichis kontrakt med Arsenal går ut om ett par veckor, det kommer absolut inte att förlängas och Arsenal kommer att spara £ 10 K/veckan samtidigt som Miyaichi får vandra vidare ut i fotbollshistorien som en av alla dessa upphaussade ungdomar som aldrig blev något i seniorsammanhang. 

Yaya Sanogo: Här kan man tveka. För hans vår i Palace har ju varit att anse som, i vänliga ordalag, tämligen medelmåttlig och ett mål och  4+7 matcher är inte mycket att hänga i julgranen för den gänglige fransmannen. Sedan känns det ju som att Wenger har ett gott öga för honom och jag tror inte att Wenger är riktigt redo att ge upp Sanogo, varför jag tror att han står inför ännu en utlåning till ett EPL-lag i den nedre tabellregionen. Min åsikt är att det säkert är bra både för honom och för en hoppfull Wenger, men mitt försoffade fotbollsöga har inte sett mycket som tyder på att han har någon vidare framtid i klubben, varför han för min del gärna får avyttras om köpare dyker upp.

Joel Campbell: Om Sanogo väcker ambivalens är det ingenting mot vad Campbell gör. För så länge och i så många år vi arsenalister har fått hantera turerna kring Campbell, så vore det väl själva f-nken om han inte skulle bli någonting. Allt från de ständiga svårigheterna att få arbetstillstånd och de många utlåningarna till franska, spanska och grekiska ligan, till hans tämligen gedigna produktion i det Costa Ricanska landslaget. Detta har liksom peggat upp Campbell till hisnande höjder och med dessa förväntningar i ryggen får vi nog anse att hans säsong 14/15 får ses som ett mindre magplask. 41 spelminuter i ligan, en match i ligakuppen och några ströinsatser i Champions League gjorde honom fastfrusen på Arsenals bänk innan Villarreal dök upp som en räddande ängel och erbjöd honom en fristad.

Väl hos de gula ubåtarna fick han, med sina 22 matcher (18+4), tämligen acceptabel speltid men gjorde ändå bara ett enda mål från sin fria högerytterposition. Jag har alltid närt ett hopp om att hans rättvända vänsterfot med utgångsläge från högerkanten skall komma att bidra med någonting gott för Arsenal. Men med tanke på hur hans senaste säsong varit, speciellt i relation till ett okej VM och en lyckad säsong med Olympiakos, är jag inte längre säker. Jag hoppas Campbell bevisar mig fel, men jag tror inte längre att han är bra nog för Arsenal, varför jag med en mindre tår i ögat, får säga ”sälj” på frågan om vad klubben skall göra med honom. Tyvärr.

Chuba Akpom: Denne akademiprodukt gjorde säsongen 14/15 tre inhopp, samlade ihop 27 Premier Leagueminuter och slog en målgivande passning (till Cazorlas 4-0-mål mot Villa i februari). Han spelade dessutom 36 minuter i FA-cupen och 5 i ligacupen och rundade sedan av vintern genom att skriva på ett nytt kontrakt som håller honom i Arsenal till och med juni 2019. Efter den dealen lånades han ut till Championshipklubben Nottingham Forest där han på sju matcher (5+2) inte lyckades skrapa ihop varken mål eller någon målgivande passning.  Akpom benämns som en både versatil och målfarlig anfallare men ibland också som den kanske störste talangen som klubbens akademi producerat sedan Jack Wilshere. Detta kanske säger mer om klubbens akademi än om Akpom, vad vet jag? Men för att råda klarhet i frågan måste Akpom, liksom Gnabry, lånas ut för att få rikligt med speltid och vad vore då mer naturligt än en hel säsong i något spelande Championshiplag? Inte mycket, om du frågar mig.

Nu har jag betat av några offensiva spelare som jag anser antingen står inför en viktig utlåning eller bör säljas till annan arbetsgivare, vilka i sin tur öppnar upp lediga platser i truppen. I nästa bloggtext kommer jag fundera vidare kring anfallsbesättningen, vilka val vi står inför och dessutom diskutera vad jag anser klubbens styrande skall göra åt och med anfallsbesättningen. Jag hoppas ni har haft glädje av den just lästa texten och att vi återses i nästa inlägg, där jag kanske rent av bjuder på en liten överraskning, vem vet? Come On You Gooners, keep it real!

Kommentarer

Bild för Adamberg

Tack för denna kloka  analys och rensning i trädgården. Det gäller att vårda plantorna också som sagt.

Adam

Bild för Ola Svärd

Inte mycket att orda om här egentligen - med dig överallt. Gillar Gnabry oerhört och där finns kapacitet. Dock är det som du säger trångt om platserna - inte minst om Ramsey ska husera där oxå för att få till balansen. Apkom lär säkert lånas ut MEN det kommer blir svårt för honom att ta en plats om några år oxå. Han borde redan varit mer aktuell/närmare redan nu. Övriga göre sig icke besvär med att ens tänka tanken på att krångla på sig tröjan i sommar/höst.

"I will sign every contract Arsenal put in front of me without reading it.”

Bild för Jonas Eriksson

Håller med som vanligt. 

vi måste behålla Gnabry och Akpom. Låna ut dom till Southampton och sälj dom andra medans dom har nått värde kvar. 

Vi måste ju rensa upp lite nu när Zlatan Ska in. Bara han tar ju upp tre platser. Zlatan själv och sen hans ego •2. ;)

 

Bild för Davidsson och Mannen

Platini// Tack så mycket och härligt med din trädgårdsreferens!

T.A// Härligt att vi är överens! Och visst är det trångt. Även om jag inte anser att Ramsey skall spela på kant så skulle både Wilshere, Rosicky och i värsta fall även Cazorla kunna gå in och göra ett tvåvägsarbete där (även om vi kanske förlorar i fart). Och även jag gillar Gnabry, det skall bli oerhört spännande att se honom i U21-EM i sommar. Om han nu tar plats där, de har ju ganska namnkunnigt lag, tyskarna. Fast å andra sidan får man se det som någonting uppmuntrande att han, trots sin knackiga säsong, tar plats i truppen!

jonas eriksson// Och det gillar jag med, att du håller med! Visst skall vi behålla både Gnabry och Akpom, de är två av få plantor av klass vi fått framodlat de senaste åren. Nu måste de förädlas, tucktas och vårdas och tja... Southampton är en spelande klubb som de skulle kunna må oerhört bra i. Frågan är väl bara hur stor chans till speltid de har där, i varje fall Akpom som inte varit stekhet i Championship direkt. Och sedan det där med Ibrahimovic... jag vet inte riktigt jag. Om inte annat så skulle det färga svenska skolgårdar röda de kommande två, tre åren och sämre syfte kan en transfer ha! (Även om sonen skulle bli lite chockad av att plötsligt inte behöva omvända barcelona-slentrianföljare till den rätta läran, längre.)

Bild för Baron

Missade kommentar om en spelare... Vilket så klart inte är så konstigt, han är lätt att glömma bort, boltrollaren Wellington Silva. Skulle kanske behöva lite erfarenhet av PL för att visa sin eventuella potential. Ska enligt uppgift frått spanskt pass nu, vilket borde göra en utlåning i England möjlig om han inte skulle vara redo för A-laget, vilket jag inte är så säker på att han är.

hahaha@Lord_Sugar: 1-1 at Newcastle

Bild för Fredde

Gnabry är antagligen den enda som kan bli kvar. Och hur de rapporterna om "den största talangen sen .." stämmer eller ej låter jag vara osagt. Men rimligtvis så borde det vara Gnabry som är den "största talangen sen Wilshere". Vi får se på u-21 EM nu hur det ser ut.

You win some, you draw some

Bild för Davidsson och Mannen

Baron// Ja, herregud. Att jag kunde komma ihåg Ryo men glömma Wellington är ju obegripligt! Brassen är ju i klass med JC när det gäller tidslinje i klubben och borde varit i mitt medvetande. Men visst, han ju nu, som du är inne på, spanskt pass och borde därför kunna få arbetstillstånd i England. Frågan är om inte steget från spanska division 2 (Murcia) och bottenlag i förstadivisionen (Almeria) duger som språngbräda in i Arsenal? Så ja, den där utlåningen till det där spelande botten- eller mittenlaget i EPL får väl fälla avgörandet kanske. Så himla svårt att veta vad man, efter alla år på lån, har honom.

Freddee//Jag tror precis som du att Gnabry är den mest talangfulla av honom och Akpom och epitetet "största talangen sedan Wilshere" var i relation till att både Wilshere och Akpom kommer från pojklagspel i klubben, är born and raised akademispelare, till skillnad från Gnabry som väl delvis är formad i Stuttgart och väl var 16 när han kom till Arsenal? Men visst håller jag med dig om att Gnabry är den mest spännande och att det skall bli väldigt spännande att se honom i U21-EM.

Bild för Baron

Det räcker inte att ha otrolig teknik för att kunna konkurrera på högsta nivå, men är svag för spelare med bra teknik och tycker dem har högt underhållsvärde. Öven om det talar emot min "fotbollsfilosfi" i lövrigt. Därför hade det varit roligt om Wellington åtminstonne kunde få chansen i botten i PL eller Championship snart. Men håller med dig, troligen aldeles för stort steg att redan till 16/17 husera i truppen. Och "nu eller aldrigläget" som Campell redan passerat närmar nog sig för W. Silva.

hahaha@Lord_Sugar: 1-1 at Newcastle

Bild för Davidsson och Mannen

Baron// Precis. Som det är och har varit ett tag nu, så är Wellington lite Jesus-light (alla talar om honom men ingen har sett honom, typ) precis som Campbell var för några år sedan. Wellington verkar, som du är inne på, vara en teknisk kille och det vore jättekul för oss om han lyckades ta det där enorma utvecklingssteget som så många misslyckats med. Men frågan är hur han har formats under alla dessa år? Långt från Arsenal, från Wengers five-a-side-filosofi och långt från Englands för och nackdelar? Ett avgörande år, förhoppningsvis i England, framför sig?

Bild för Fredde

Jaa men tycker det blir fel mot övriga 16 åringarna som hämtas in från hela England och Europa att kalla inte se på dom som sina "egna" produkter. Gnabry kom som 16 åring till oss och han är en Arsenal-produkt. Antagligen den bästa sen Wilshere. Men spelare som Olsson, Gnabry, Zelalem osv är Arsenal-produkter oavsett var dom kommer ifrån. Coquelin spenderade även han merparten av sina tonårsår hos oss, solklart en Arsenal-produkt.

I Barcelona så räknar man egna produkter bland spelare som kommer vid 18 års ålder till klubben, då kan vi lika gärna göra det på riktigt med spelare som kommer vid 16 års ålder.

Visst tycker jag det är extra roligt när en spelare kommer från pojklaget men de ska inte få några fördelar gentemot andra vilket jag tycker det känns som när man ger Akpom titeln "största talangen sen Wilshere" när det är Gnabry (som är född samma år) som gjort mest i a-lagssammanhang.

Lite off-topic men sett Akpom fått det epitetet lite oförtjänt. Wilshere var en supertalang och det var extra roligt att han spelat i pojklaget också.

You win some, you draw some

Bild för Davidsson och Mannen

Freddee// Jaaa. Jag förstår vad du menar och håller med dig. Visst kan vi, precis som alla andra klubbar, roffa åt oss äran av "egna produkter" som kommit till klubben i de sena tonåren. Och då är det, i så fall, Gnabry snarare än Akpom som är det största sedan Wilshere. Även om jag inte delar sättet att använda formuleringen. I min värld är det pojklagsfostrade spelare som skall räknas som "egna", men jag vet att jag är gammalmodig och böjer mig, i denna fråga, helt för ungdomen!

Bild för Martin Palmér

Det finns hundratalsspelare som är jättetalanger fram tills 15-16. Men bara några få blir bra, det skulle ju antyda att det stora arbetet görs mellan 16-20 och att var spelaren spelade som barn är rätt oviktigt. Sen är det så klart roligt med spelare som gått hela vägen men jag tror inte det säger mer om organisationen eller är en större prestation av klubben än att förädla 16-åringar

Bild för Fredde

I mina ögon så finns det massvis med tillräckligt bra 13-14 åriga ungar som skulle kunna spela i våra ungdomslag. Men det är efter det som det största jobbet läggs ner och de allra flesta "talangerna" sorteras bort. Visst är det extra roligt när en spelare gått hela vägen från pojklaget men det är inte mindre vår talang bara för att han anlände vid 16 år.

Klart är att klubben ska ha en stor ära för talanger som kommer vid 16 års ålder. Bara fråga Seb Larsson hur tacksam han är över åren i Arsenal och utbildningen han fick i klubben.

You win some, you draw some

Bild för Davidsson och Mannen

MP//Jo, men så är det.

Freddee// Absolut. Det var mer att jag valde att använda ett något ortodoxt förhållningssätt till begreppet. Men som jag nämnde ovan, så böjer jag mig helt för ungdomen i frågan.