Medlemmar: 2842 st.
Visa menyn

Vägval: Anfall

Davidsson och Mannen
tis 16 jun 2015 kl 08:25

Som du förhoppningsvis vet har jag redan betat av mina inköps- och önskelistor rörande det centrala mittfältet och De Bakre Fem och jag har spekulerat friskt i både vilka av nåvarande spelare som kommer eller bör lämna oss för att ge plats åt andra men också vilka dessa andra skulle kunna vara. Turen har nu kommit till anfallstrions platser och här är det, till skillnad från de tidigare nämnda truppdelarna, tämligen vidöppet både för spekulationer och potentiella uppgraderingar. För som den moderna fotbollen har kommit att utveckla sig så är det kring de offensiva spelarna som de största rubrikerna skapas och det är i de största namnen som agenterna ser mest pengar, varför övergångar av dessa tenderat att bli de mest inkomstbringande klickbetena och hit många hugade Silly Season-fantaster tenderar att vända sig för lite tantsnusk.

I de stora transferrubrikernas tidevarv går det inte en sommar utan att dessa droppar ned även på en klubb som Arsenal FC. Då de flesta framgångsrika lag, inklusive Arsenal, spelar någon variant av 4-2-3-1 eller 4-3-3 handlar det ofta om en central striker och två yttermittfältare och platsen i mitten blir inte bara avgörande utan även tämligen svår att hantera i form av adekvat back-up. I ett 4-4-2 eller för den delen även i ett 3-5-2 har du dubbelt så många centrala forwardsplatser att rotera med/i och du kan därmed ha två, tre till tre likvärdiga strikers av olika sort, utan problem. I Arsenals har vi ofta sett en central anfallare som varit bofast och en annan som mer eller mindre fryst till is på bänken. Skall du ha ett gångbart alternativ till din försteforward måste denne spelare därför vara kompetensbred nog att även kunna göra ett fullgott arbete som exempelvis ytter, som offensiv mittfältare eller som skuggforward just bakom strikern.

Och dessa spelartyper, de versatila anfallarna, är också de vars priser lätt skjuter i höjden. De oljedopade lagen formligen älskar att handla på sig denna marknadsföringslämplige spelartyp och det talas nu om att UEFA, i advokat Dupont förmodade retoriska korseld, håller på att göra bort sig kapitalt genom att backa från sin FFP-tanke och låta den astronomiska ekodopingen bli mer förhandlingsbart möjlig. Min tolkning är att klubbarna visst kommer att få mer förhandlingsutrymme och att detta således skulle öppna upp för fler så kallade projekt (grrr, vad jag avskyr det ordet i dessa sammanhang), men att klubbarna fortfarande kommer ha regler att förhålla sig till om än i ett treårsperspektiv, snarare än det nuvarande ensäsongsperspektivet.

Fler lag kommer, med en välutformad och framförhandlad plan, kunna göra denna fotbollsmässiga klassresa vilket säkert kommer att öka konkurrensen (läs: de parasiterande agenternas makt) och transfersummorna kommer således fortsätta öka, om än i något utplanande omfattning. Tror jag. När Premier League förhandlar fram ett lukrativt Tv-avtal och därmed översköljs med än mer pengar och transfermässiga muskler, då blir de mäktiga storlagen i de övriga tre toppligorna samt lilla PSG pissed, varför svågerpolitikern Platini lättar på svångremmen för oligarkernas och de idrottsintresserade diktaturernas fotbollsbulimi. Så kan det vara, så kommer det nog att bli och detta kommer också att påverka Arsenal.

Sängkammar-Giroud behöver sällskap. Eller en värdig konkurrent. Bild: Bildbyrån.

För där Arsenal i nuläget står kan man göra ett val mellan två alternativ: Antingen går man efter denne versatile spelartyp som kommer kosta multum om han skall vara i den klass vi behöver för att utmana om ligatiteln redan nästa år. Eller så kan klubben gå ned till en något lägre prisklass och välja en spelare som kanske är både bra och målfarlig men är mindre versatil och som således skulle bli en direkt konkurrent till Giroud om den centrala anfallsplatsen, och inget annat. Som du vet är jag en stor fantast av de versatila spelarna men om ovan nämnda pristrissning omöjliggör rätt kvalité på den inköpte spelaren, så önskar jag hellre en otroligt bra och målfarlig striker, som förvisso riskerar att förpassa Giroud till en iskall bänkplats, än en allroundspelare nedanför det yttersta toppskiktet.

För att göra en redan lång startsträcka ännu längre vill jag till denna tvåvalsdiskussion lägga ytterligare en parameter att förhålla oss till. Den som handlar om Danny Welbeck och Theo Walcott. Där den förstnämnde kom till oss förra hösten, som helst spelar som central anfallare men som, bortsett från tiden då Giroud varit skadad, mestadels har fått husera på någon av kanterna och detta med högst skiftande resultat. Och där den sistnämnde, vår tämligen högavlönade och oftast längs med högerkanten springandesTW14, efter ett år av skadefrånvaro och en vår till synes fastnitad på bänken nu går in i ännu ett sista år på kontraktet och som absolut kändes på väg bort från klubben fram till hans fina insatser mot WBA och Villa. Som central striker.

Så där sitter vi nu med Giroud, som är och förblir en central anfallare och ingenting annat. Med Welbeck, som är en central anfallare och som uttryckligen sagt att det är så han ser sig, men som mestadels spenderat sin tid som kantspelare eller avlösare för Giroud när denne sprungit sig trött eller varit skadad. Samt med Walcott, som trots alla år längs med höger sidlinje, bönat och bett om att få spela central anfallare i Arsenal och som, vid förra omförhandlingen, lyckades framverka en lön på ca £ 100 K/vecka vilket är tredje högst i laget, efter Özil och Sanchez. En lön som kanske inte är för hög för en ständigt levererande målkung, men absolut är för mycket för en bänkspelare eller för en högerytter med tämligen begränsad repertoar av slå bollen, spring snabbt och sedan passa in i banan.

Innan vi börjar droppa eller ropa efter spelarnamn, vill jag att vi fundera på vilken väg vi vill gå på anfallspositionen: Skall vi köpa den renodlade strikern som kan ge oss 25 mål/säsong, som brädar Giroud och som tvingar ut Welbeck och Walcott för en tynande tillvaro på kanterna? Är de två sistnämnda över huvud taget tillräckligt bra som yttrar? Skall Walcott erbjudas en lön som gör att han stannar, trots att han kommer att användas som ytter, när det finns yttrar där ute som skulle passa Arsenals spel bättre? Eller skall vi spänna bågen, utmana de ekodopade lagen och handla in den versatile forwarden i världsklass som både kan spela med Giroud och istället för honom? För det är dessa frågor som måste besvaras innan vi siktar in oss på specifika spelare. Vilket val tycker du att vi skall göra och vad är dina svar på alla dessa frågor?

Kommentarer

Bild för Grizzly

Jag är inte övertygad om att man måste ha en forward som gör 25 mål för att vinna ligan.Det räcker om vi kan öka målskyttet lite grann på hela laget samt att Alexis och Giroud petar in ca 3-5 baljor extra var nästa år.

Ligavinnarna i England,Tyskland och Italien hade ingen spelare i sina lag som gjorde fler än 20 mål i ligan men dom som gjorde nästflest mål i respektive lag lyckades peta in nästa lika många som bäste målskytt.

Det i kombination med ett ramstarkt försvar anser jag är hemligheten om vi ska ta nästa steg.

Ser hellre att vi stärker upp defensiven på mittfältet och sedan tror jag att Giroud,Alexis och i alla fall Walcott kommer att ha en fullgod målskörd tillsammans med några av våra målfarliga mittfältare såsom Ramsey,Wilshere och kanske Cazorla.Det känns som att det ska kunna räcka om alla presterar på en jämn och hög nivå.

Det charmiga i sportens värld är ju att det inte finns några garantier vare sig man köper nytt eller utvecklar befintlig trupp.Så vi kan nog diskutera dessa ämnen till leda utan att veta,men spännande diskussionsunderlag är det allt.

 

Bild för Jonas Eriksson

Ja fan vad sånt här är kul, men svårt. Vad är det man vill egentligen? Man är ju arsenalist och älskar alla mer eller mindre så vem ska offras för att stärka upp truppen framåt? Eller duger det med dom vi har? Nej efter att funderat hela dagen på vad JAG vill så lutar det mer och mer åt att jag hoppas dom satsar på dom vi har nu Där framme. Giroud- wellbeck- wallcott. Tror att wellbeck och wallcott har potential att bli nått riktigt bra där framme. Men tror dock att det vi får av giroud är det han visar upp nu och det kommer inte bli bättre än så. 

Nej jag vill nog att vi satsar våra pengar på defensiven. Det vill säga en back + DM + Petr Chec. I första hand. 

 

Bild för Fredde

För mig så finns det egentligen ett troligt alternativ ifall vi ska ha in en ny anfallare som går in och petar alla i nuvarande truppen från den centrala platsen. Det är ifall Real Madrid köper Aguero och Benzema blir överflödig. Det man ska komma ihåg är att isåfall så kommer antagligen varenda klubb utom Chelsea & Bayern jaga honom.

Varken Welbeck eller Walcott är egentligen några ungtuppar. I min mening så kan man försöka köpa in en spelare typ Mitrovic i Anderlecth. 21 årig striker med rutin från CL-spel i Anderlecht. Att köpa in nästa stora grej istället för att gå in i ett budkrig som är svårt att vinna. Då kan man istället lägga slantar på Kondogbia, en mycket bra målvakt och en stjärnback.

Gillar Welbecks inställning och vilja. Men han till skillnad från Walcott och Giroud tar sig sällan till avslutningslägen och han avslutar på ett otroligt bedrövligt sätt. Giroud och Walcott rör sig hyfsat i straffområdet och är ganska bra avslutare. Med Giroud och Walcott är frågan snarare ifall de kan hålla nivån en hel säsong. Jag förstod värvningen av Welbeck och tyckte att den inte var tokig när den hände. Men han har presterat alldeles för lite på den tiden han fått.

You win some, you draw some

Bild för Davidsson och Mannen

Grizzly// Det är en spännande tanke det där. Med att laget i sig är så starkt, solitt och jämnbra att den där bäraren och frälsaren inte längre behövs. Henry bar oss efter det stpra manfallet, rvp gjorde det därefter och i höstas levde vi på Sanchez energi och förmåga att ständigt vara rätt. Det jag skulle önska, i så fall, är jämnheten. Att Giroud inte gör fem mål på två matcher och sedan noll på fyra därefter och att han –likt Sanchez i höstas- gör de viktiga målen, som Costa för chelsea. Och då är frågan hur man hushåller med de resurser vi har, hur vi roterar och prioriterar, låter vissa spelare vila mot de sämre lagen och tänker mer långsiktligt (i exempelvis ligaspelet) med de spelare vi har och inte kramar musten ur de formstarka så att de skenar rakt in i skador eller utbrändhet.

Och även jag tycker om att utveckla det vi har i relation till att tokköpa a la ekodopinglagen. Men då måste vi också visa att vi kan utveckla råtalangerna till färdiga spelare och där är ju bland annat Szczesny ett varnande exempel. Eller Fabianski som ville vara kvar i klubben men som vägrade skriva på nytt så länge målvaktstränaren var kvar. Och Fabianski som nu blommat ut i Swansea…

jonas eriksson// Visst är det kul och visst är det svårt. Och jag vet, uppriktigt sagt, inte riktigt vad jag tycker. Jag pendlar mellan min wengerskt arsenalistiska önskan om utveckling kontra min dröm om fornstora segrars återupprättelse, att vi skall utmana om ligasegern och då känner jag att vi måste handla in storstjärnor a la Özil och Sanchez för att krydda den hemvävda basen. Sedan hoppas jag att jag har fel, men jag känner inte alls att Welbeck har visat att han kan utmana om försteplatsen i ett lag som Arsenal och då tror jag mer på att Walcott kan lämna sin något instängande och begränsande plats till höger för mer centrala ytor. Att han kan bidra med en mer markbaserad version av Giroud slink-up-spel och därmed göra sig nyttig även om han, precis som Giroud bränner lite för mycket och har sina svackor. Men vad vet jag..?

Och som vi varit inne på tidigare så är även jag en stor vän av en stabil defensiv, men just nu vacklar jag även där. För tänk en utlåning av Szczesny (utan köpoption) och inköp av Cech och boom så har vi tänkt idag och i morgon. Men vågar vi gå in i nästa säsong med endast Coquelin som mittfältsankare, med skadebenägne och tämligen långsamme Arteta och storhjärtade men spelmässigt tämligen begränsade Flamini som alternativ? Eller handla in en spelare som verkligen utmanar Coquelin, men som riskerar att dels kosta mycket och sedan kanske bromsa upp fransmannens just farttagna karriär? Ja, hur skall man tänka?

Freddee// Wow, här spänner vi bågen. Benzema är ju ett riktigt stort forwardnamn och du svarar tydligt på vilket val du, i och med denna prioritering, vill göra. Samtidigt pratade jag med ett stort realfan i går, som verkligen önskade bytet Aguero-Benzema och detta för att han, realfantasten, tycker att Benzema helt enkelt gör för få mål (i relation till ligans svaga motstånd och andra realspelares förmågor att göra fler mål).

Sedan pekar du på en annan aspekt som även jag nosade på i texten, den att varken Welbeck eller Walcott är unga spelare på väg upp. Att båda står på, eller just inför, sin peak, att Walcott kommer kräva rejäl lön (vilket han verkligen har redan nu!) och att deras löneposter och platser i truppen måste ställas emot vad de kan prestera nu, nästa säsong, och inte i någon gång i framtiden och då blir det trångt för dem. Mitrovic har jag läst mycket gott om, men sett för lite, så därför vågar jag inte säga någonting. Personligen vill jag gärna se hur en kille som Akpom utvecklas i frekvent
ligaspel innan jag tar in spelare som, med största sannolikhet, skulle ta just den platsen (även om Mitrovic är lite före i både ålder och utveckling). Kondogbia ja gärna om han köps in som ersättare för Arteta och därmed ”skolas om-light” till mer defensiv mittfältare än B2B.

Målvakt, ja absolut men stjärnback… Nja, jag tror att Mertesacker och Koscielny har fler år i sig kvar än vad vi lätt kan tro när vi tittar på Mertesackers ålder och bakom dem har vi Gabriel och Chambers vilka känns som bra tredje- och fjärdeval. Om vi sedan, vilket ryktet säger, har förlängt med Jenkinson, lånar ut honom och sedan satser på honom och Bellerin så har vi jobbat oerhört bra med backlinjen, enligt mig. Och om Welbeck, ja där är vi, tyvärr, helt överens. Hoppas jag/vi har fel och han bevisar sin målfarlighet och näsa för rätt ytor framför mål, men hans första säsong talade inte för den framtiden, det har du rätt i. Tyvärr.

Bild för Jonas Eriksson

 som sagt Det vill säga en back + DM + Petr Chec. I första hand.

men gärna en kondogbia iställetför arteta. För mig så är just Benzema ett stort namn men inte så mycket mer i mina ögon. Helt övertygad att vår gode giroud skulle gjort minst lika många mål som han lyckats gjort i detta stjärnspeckade lag. Om han spelat för Real vill säga. Nej då tror jag mer på Higuain eller Cavani.

 

Bild för Fredde

Här handlar det mer om tillgång. De som Benzema som förstärker oss direkt är lätträknade. Därför känns det som att det är hoppet. Benzemas målproduktion hålls tillbaka av att Ronaldo ska göra målen först o främst. Den är endå helt okej med tanke på Ronaldo. Jag ser inga problem med att låna ut Akpom och köpa Mitrovic. Så som Wilshere gjorde när han slog igenom så ska man konkurera ut någon. Gör Akpom det så är det inga problem.

Jag ser gärna en stjärnback istället för Mertesacker. Visst struntar jag i om nån likvärdig spelare kommer men dyker typ Varane eller Hummels upp på marknaden så är det bara att buda.

You win some, you draw some

Bild för Sral

Freddee, jag är lite inne på hur du tänker också. Jag tror att vi ibland tänker på att vi har vunnit ligan med t ex Ian Wright, Dennis Bergkamp och Thierry Henry, och därför tror att en världsstriker är ett måste. Sen sneglar man på Giroud och tycker att han inte är i den klassen. Men jag menar, för det första finns det ingen direkt anfallare av den klassen vi drömmer om att tillgå just nu. För det andra är spelare som Henry, van Persie och till viss mån Adebayor sådana som Wenger utvecklade till stjärnor. Sen, för det tredje, och vad jag tycker är viktigast i den här frågan och som du är inne på, huvudsaken är ju att vi GÖR mål. Det är väl lite skit samma vem eller vilka som gör dem i så fall?

Sen tror jag inte heller att vi ska ha så bråttom med att ersätta BFG. Klart att han inte håller i en evighet, men som jag brukar säga ska försvaret fungera kollektivt också, och där tror jag att han är enormt viktig. Sen tänker jag ibland att det kan vara Koscielny som har färre år kvar, bara en känsla, men är inte hans kropp lite mer sliten? Jag kan (tyvärr) tänka mig att han fortsätter ha problem med hälsenorna t ex.

Bild för Davidsson och Mannen

jonas eriksson// Yes, det sade du. En back, en DM och en Cech. Check! Jag tycker fortfarande att den där försvararen inte behövs, men ser gärna en central mittfältare som kan ersätta Arteta och då funderar jag kring om Kondogbia eller Schneiderlin är det bästa alternativet (i varje fall de som det snackas om). Och, som vi varit inne på tidigare, frågan är även vad dessa/någon av dem kan utvecklas till.

Och Benzema är svår att veta riktigt var man har. Gör han för lite/få mål för att spela i ett så bra lag i en så ojämn liga eller gör han tillräckligt med mål utifrån att han spelar med, eller snarare för, en spelare som är den stora stjärnan, är den som skall göra alla målen och som blir förbannad när andra gör mål? Tja… jag vågar inte fälla avgörandet men jag har för mig att Wenger uttalat sitt tycke för landsmannen vid ett antal tillfällen.

Freddee// Också en intressant aspekt: vilka målgörande forwards finns att tillgå och av de som finns att tillgå, vilka skulle vi ha realistisk chans på att få? Och då kanske Benzema poppar upp bredvid Higuain och tja… inte så många andra. Mitrovic vet jag, som sagt, för lite om för att uttala mig om och Mertesacker; där tycker vi lite olika. Jag ser honom som ett sydtyskt årgångsvin, som bara blir bättre med åren. Eller tja.

Sral// Det är en intressant tanke Freddee för fram där uppe, håller med. Om att laget, eller lagen som du nämner, är/var så jämnbra att de spelare som var forwardsstjärnor då inte var inhandlade i sin peak utan nådde den under Wengers utveckling. För man kan tycka mycket om Wenger, men bollsäkra anfallare brukar han kunna utveckla. Sedan är du bara otäck när du säger att Koscielny inte kommer att spela i Arsenal i all evighet. Det var lågt av dig. :-)

Bild för Jonas Eriksson

Check! Håller med dig att vi inte behöver någon back som det ser ut nu. Men är dom inte lite till åren och har tendenser redan nu till lite småskador? skulle vi inte behöva en till stadig pålitlig back? Och bara för att flika in en grej så är jag övertygad att den ståtliga tysken håller i många år till med tanke på hans spelstil. Tror mer på att det kommer mer och fler skador på Koscielny då han har en mycket hårdare och rappare spelstil. 

 

Bild för Fredde

Sral: Det är ju det, PSG lär inte släppa Cavani pga FFP och efterfrågan. De kan inte kliva in i vilken klubb som helst och ge dom en blank check. Man släpper Zlatan för och då tror jag det ingår i planen att ge Cavani en chans som den centrala spelaren han faktiskt är. Vi gör mål. City och Chelsea var de enda som gjorde fler mål, det är ruggigt bra med tanke på hur dåliga vi var innan nyår. Men det underlättar att ha en anfallare som kan göra mål precis när som helst och alla på planen vet om det. Att motståndarna vet om att den här killen kan vända bort en försvarare och sätter den alternativt att får han en halvmeter så sätter han den på en touch.

Jag tror ärligt talat mer på att köpa in nästa stora grej redan nu. Och Mitrovic var bra mot oss i Anderlecht och nätade ett bra mål mot Dortmund, killen är 21 med CL erfarenhet, det är ganska unikt för en anfallare. Jag ser hellre att vi köper "nästa grej" istället för t.ex Jackson Martinez som Wengér inte verkar tro på. Jackson Martinez har ju i princip varit ute i media och sagt till Wengér "kom och värva mig nu snarast!!" flera gånger utan att Wengér har reagerat.

Jag ser ju hellre en snabbare back än Mertesacker eftersom Wengér vill stå högt upp med backlinjen. Han är galet bra på att placera sig rätt och i duellspelet, men med hög backlinje måste man ha en duglig snabbhet. Kondogbia ser jag gärna av samma anledning som jag hellre tar in en ung anfallare. Han är redan nu väldigt bra och kommer att bli ett monster. Om jag ska vara ärlig så tar jag hellre Kondigbia och Mitrovic (eller annan ung anfallare) framför Cech. Med nuvarande FFP regler så har jag förstått det som att vi måste bränna pengarna över en treårsperiod annars så blir de "ogiltiga" på transfermarknaden.

 

Edit: Det går inte att se Mitrovic i u-21 EM eftersom han redan är given i a-landslaget.

You win some, you draw some

Bild för Sral

Ja, Cavani har nämts ibland, men är han så himla mycket bättre än Giroud? Jag gillar Cavani, tycker han är bra och verkar vara en ödmjuk och sportslig kille, men det är inte som att han (IMHO) är flera klasser bättre än Giroud. Tanken att köpa in nästa stora grej gillar jag, sen tror jag att Welbeck mycket väl kan utvecklas till något bra med tiden också. Alltså, jag tycker redan att han ÄR bra, men han behöver förbättra sitt målskytte.

Tanken om Koscielny slog mig bara, många pratar om att Mertesacker inte har så många år kvar på sin karriär, men visst spelar Kos på ett sätt som torde slita mer på kroppen, och skadebekymmer har han redan. Det är klart att jag hoppas att vi kan matcha Gabriel mer under kommande säsong, då behöver vi inte slita på Kos och BFG så mycket, och då kanske vi inte behöver oroa oss lika mycket.

Bild för Davidsson och Mannen

jonas eriksson// Absolut behöver vi ha koll på Mertesackers ålder och, kanske framför allt, Koscielnys hälsa. Men utifrån inköpen av Chambers och Gabriel så känner jag mig, för första gången på länge, tämligen lugn när jag tänker på backlinjen. Två mycket bra, en lovande och en bra. Inte illa för att vara Arsenal!

Freddee// Som du är inne på så rumstrerar andra lag om, ger ifrån sig något för att behålla annat och vi kan bara vänta och se om några luckor a la Özil och Sanchez öppnar sig. Sedan är jag spänd inför vad Walcott kan göra centralt.

Sraal// Personligen tror jag på Cavani, -om han får spela förstafiolen centralt. Och jag hoppas du har rätt angående Welbeck (och att Walcott lyfter sig om han spelas i mitten). Gällande mittbacksparet så är jag oerhört rädd för att Koscielny, som du är inne på, märks av sin spelstil och förbrukas i förtid. DÅ har vi en lucka att fylla. Usch.

Bild för Sral

Koscielny fyller väl 30 i år, så vi har säkert två-tre år kvar av honom, men jag har svårt att föreställa mig honom som en back som spelar tills han är 35-37.

Och sant, det kan ju vara värt att testa Walcott mer centralt i år, så kanske han slutar krångla med kontrakt också. Förutsatt att det funkar, såklart. Cavani är en bra spelare utan tvekan, och han skulle säkert vara bra för oss såklart. Men jag har svårt att se att han skulle vara så himla mycket bättre än Giroud att ett köp är aktuellt. Sen lär väl rimligtvis PSG snart satsa mer på Cavani än Zlatan?

Bild för Fredde

Om nu Walcott ska in i mitten så bör vi kanske ha en till ytter istället. Jag räknar med att Campbell och Podolski försvinner. Isåfall är vi kvar på Ox & Sanchez samt Cazorla, Welbeck och Gnabry som det i mina ögon råder frågetecken kring av olika anledningar på ytterplatsen. Cazorla för att han blivit väldigt bra när han tagit klivet ner som deffensiv speluppläggare, Welbeck för att jag tycker han är dålig och Gnabry för att man inte vet var man har han nu. Griezmann in istället? Annars Lacazette? Liverpool är redan uteslutet därifrån eftersom dom inte har CL fotboll.

Är det yttrar vi borde diskutera istället? ;)

You win some, you draw some