Medlemmar: 5990 st.
Visa menyn

Två steg

Davidsson och Mannen
mån 10 aug 2015 kl 15:55

Hej och välkomna till ännu en säsong på Arsenal Swedens hemsida i allmänhet och till/invid min lilla fotbollsblogg i synnerhet. Jag hoppas att ni har fått vad sommarledighet ni behövde, att ledigheten varit till belåtenhet och att saknaden över adekvat fotbollsrelaterat bloggande (ja, men tjenare) inte varit allt för stor och allt för smärtsam. Själv har jag haft en riktigt bra sommar där ledighetspusslandet för att ungarna skall få så långt sommarlov som möjligt lyckades gifta sig med de vuxnas önskan om att få se varandra i sammanhängande tid och under gynnsamma förutsättningar. Ungarna har haft det bra, deras föräldrar likaså och därför är jag mer en nöjd över ledigheten.

Men så var det ju det där med att den tog slut, ledigheten alltså. Hur var det nu man gjorde? Man har löst de fyra, fem senaste veckorna (av ledighet) mer än väl, men hur var det nu man gjorde när man levde det där vanliga livet? Det där med fasta tider, med struktur och där varje familjemedlem är i sitt egna, och från övriga familjen särade, sammanhang? När jag går till jobbet och spelar vuxen? Ja, jag vet inte. Skrivbordet stod kvar på samma plats, merparten av blommorna var fortfarande vid liv och detsamma gällde mina medarbetare. Så allt var väl ungefär som det brukar vara. Likadant, vant och detsamma. Ett steg fram, två tillbaka.

Om man får tillåta sig att vara lite krass så var det väl ungefär så det var med Arsenal i går, när vi mötte ett förvisso spännande West Ham hemma på AG, men även ett West Ham som vi borde vinna över alla dagar i veckan. Nu med en världsmålvakt som uppstagande pelare längst bak, nu med ett nyfunnet självförtroende och nu med en tillförsikt som i mina ögon gränsade till hybris. För när denna säsong skall vara ännu ett steg framåt blev gårdagens match till två synnerligen smärtsamma steg tillbaka. Det var liksom plötsligt likadant, vant och smått detsamma. Hur var det nu man gjorde när lössläppt semesterfotbollen skulle övergå till ligaspelets allvar?

Jag har inte för avsikt att ägna mig åt syndabockeri (så heter det absolut inte) och jag kommer därför inte grotta ned mig i Cechs en och en halv målvaktstavla, jag kommer inte frossa i Girouds fantastiska oförmåga att omsätta chanserna till mål och inte heller gnugga djupt i det sår som Oxlade-Chamberlains bolltappande som ledde till baklängesmål a la Monaco hemma, skapade igår. Jag tänker inte heller hänga Ramsey högt för hans oförmåga att ta sin primäruppgift på allvar, men jag vill ändå närma mig de högst osköna kärnorna vilka gårdagens förlust enligt mig är sprungna ur. För jag tror inte att Cech plötsligt har blivit smittad av den arsenalska målvaktssjukan och därför kommer att bli ett högriskfiasko bara för att han bär en tröja med en kanon på och bara för att han inte kan gömma sig bakom en gigantisk blå buss. Jag tror att Giroud kommer att fortsätta bli en viktig och vital del i vårt spel, om än kanske inte som förstaval på den centrala anfallspositionen och jag tycker både Oxlade-Chamberlain och Ramsey är två synnerligen lovande spelare, vilka jag absolut tror vi kommer att få stor nytta av både inom den närmsta såväl som den långt vidsträckta framtiden.

 

Det var ju just precis det här som vi INTE önskade oss. Bild: Bildbyrån.

Men vi måste börja ta saker och ting på allvar. Vi måste göra saker och ting på rätt sätt och inte bara på det sätt vi önskar att de skall göras. För personligen vill jag parkera min bil där det passar mig och mina egna aktiviteter för stunden bäst. Och personligen älskar jag att framföra bilen snabbt som bara f-nken när den väl är satt i rörelse. Sån är jag, det är min önskan, det är vad jag vill. Men om min parkeringspreferens är olaglig eller ställer till det för andra människor, så får jag ge f-n i att parkera som jag vill, oavsett hur mycket jag vill. Och om min höghastighetslängtan som bilburen medelålders man ställer till det för min familj eller för mina medtrafikanter och dessutom tenderar att uppehålla sig i det juridiska gränslandet, ja då får jag, även där, räta in mig i ledet och göra det jag skall göra, snarare än det jag vill. Jag får uttrycka min personlighet eller mina preferenser på andra sätt, så att de inte ställer till det för någon annan oavsett vad min önskan är.

Detta gäller också Arsenals fotbollsspelare och dess manager Arsène Wenger. Jag struntar fullständigt i om vi har bättre spelare på tio av elva positioner eller om vi har en manager som rott två raka FA-cupsegrar i land och därför skulle kunna anses bättre än motståndets ligarookie. Om laget vi ställer på banan inte är väl förberett och redo att fullgöra sin primäruppgift mot ett svagare motstånd så är inte saker och ting som de skall, då är inte det okej. Vi spelade pragmatiskt och cyniskt mot ett på papperat starkt chelsea, men när vi igår mötte ett West Ham som vi skall vara bättre än, ja då skulle vi liksom lattja hem tre poäng i en härligt fotbollsmässig hela havet stormarlek. Där alla skulle spela positivt estetiskt, där alla skulle vara fria att uttrycka sin inre fotbollsröst och där vår antagna bollkompetens liksom skulle få vinsten att fixa sig själv.

Där AOC gjorde ett par fantastiska dribblingsräder och hotade friskt och löftesrikt på kanten, men ändå, högst nonchalant, duttade med bollen framför eget straffområde vilket gav West Ham det avgörande 2-0-målet. Och där Ramsey återigen verkade se sig mer sammanhängande med Giroud än med Coquelin.

Skall du spela fotboll i sportens absoluta finrum kan du inte bete dig på detta sätt och kan inte göra som dessa två spelare gjorde. Där Cazorla och Coquelin under nästan hela vårsäsongen blev en fungerande mittfältstandem där släppte Ramsey igår helt styret och free-basade hej vilt med sina offensiva löpningar och bolltransportsinventioner, vilka förvisso är både expressiva och lovande, men som inte alls var gynnsamma för laget utan bara ledde till bolltapp, missmatchningar och vidöppna ytor för West Ham att spela ut oss på. Ramsey såg igår inte ut som ”den gamle Ramsey”, han som var nästa stora sak och som var så fantastisk säsongen 13/14, utan mer som ”den gamle-gamle Ramsey”. Den som med goda intentioner och med gott uppsåt förtvivlat kämpade för att plocka upp den kreativa mantel som Fabregas, sensommaren 2011, hade kastat av sig för att få njuta av det han då trodde var guld och gröna skogar i barcelona.

Jag hoppas att gårdagen blir en väckarklocka som Wenger väljer att lyssna till och agera utefter. Som tar ned oss alla, följare såväl som spelare, på jorden. Som får Wenger att ta det centrala mittfältet på allvar, som får honom att se hela planen (inklusive kanterna) som spelfält att faktiskt använda och som får honom att gnugga defensiva fasta situationer till förbannelse på träningsplanen. Men också en väckarklocka som får honom och de övriga styrande i klubben att agera på transfermarknaden. För du skall inte försöka laga det som inte är trasigt, men det som inte fungerar måste identifieras och få sin lösning. Och Arsenal sensommaren 2015 är långt ifrån ett så färdigt lag som många velat påskina. Vi är i behov av en målskytt såväl som en defensiv mittfältare, för Coquelin att konkurera med, och vi är, oavsett spelarinköp, uppenbarligen inte redo att konkurera om ligatiteln varken mentalt eller taktiskt. Igår gjorde vi bort oss ordentligt och det som skulle vara ett steg fram blev till två steg tillbaka.

Kommentarer

Bild för Fredde

Eftersom Cazorla och Coquelin spelat så bra ihop innan så utgår jag från att Cazorla skulle ha positionen bredvid Coquelin. Där tyckte jag inte att han var. Ramsey var sådär vilsen som han oftast är på en kant. Coquelin fick sitt passningsspel blottat flera gånger både under press och utan press.

Hela idén med Özil i nr10 rollen är ju att han ska få öppna upp ytor och använda dom själv, inte att Ramsey och Cazorla ska smyga upp där och stänga igen dom. När West Ham dessutom kommer till spel med 4(!) innermittfältare så är det egentligen bara Ox som håller bredden. När motståndarna har fokuserat hela innermittfältet till att mer eller mindre stänga ner Özil så måste yttrarna se till att sätta sig i 1mot1 lägen, de ytorna fanns det gott om. Med Ramsey på planen så får vi anta att hans arbetsbeskrivning är att kliva inåt i planen, Bilic genomskådade det och satte in så många centrala mittfältare han bara kunde. Då måste man som spelare börja se ytterzonerna, det blev otroligt mycket bättre när framförallt Sanchez kom in men det räckte endå inte till.

Vi behöver även få in en till offensiv pjäs, helst en anfallare utav hög rang. Men eftersom de är upptagna och svåra att flytta på så behöver vi få in en ytter utav väldigt hög rang (Greizmann, Reus etc) så att Walcott kan kliva in i en central roll. Det vi behöver mer är att den som spelar bredvid Coquelin faktiskt spelar bredvid Coquelin, han har stora brister i passningsspelet för att vara en Arsenal-spelare. Han behöver en passningsfot av rang bredvid sig som kompenserar det och styr uppbyggnaden av spelet och som länkar ihop deffensiven med offensiven. Dessutom vill inte Özil ha spelare som springer in och stänger hans ytor, det är det bästa sättet för Wengér att radera ut våran bästa spelare ur matcherna. Giroud är Giroud, han tar emot bollar och är i straffområdet men är alldeles för ensam i framförallt straffområdet, de kan sätta båda mittbackarna på honom, då är det lätt att spela mittback mot Giroud.

 

Var det bara jag som fick känslan av att vi försökte oss på det dära förbannade 4-1-4-1 igen?

You win some, you draw some

Bild för Davidsson och Mannen

Freddee// Först vill jag flika in att min syn på Coquelins passningsspel inte alls är så negativ som många andra har. För mig är han inte alls så svag utan slog under våren oerhört fina crossbollar som öppnade för omställningar, men visst, ofta väljer han klokt nog att underkasta sig bördan av att vara sämre passningsläggare än sin medresenär på det centrala mittfältet, Cazorla, varför mycket av det vi ser blir enkla överlämningar till det spanska lilla geniet. Med det sagt är jag den förste att erkänna att Coquelin inte var något vidare bra, eller kreativ, i söndags, där håller jag helt med dig. Att han sedan spelade med en spelare, Ramsey, som inte spelade bredvid Coquelin utan istället verkade ha en helt annan agenda/fått helt andra instruktioner hjälpte ju inte heller och jag tror, tyvärr, att denna taktiska malör är en starkt bidragande orsak till att Coquelin drogs ned i dyn.

Sedan håller jag också med dig i ditt oerhört insiktsfulla resonemang kring idén med Özils nr 10-funktion. Den går liksom helt i stöpet när hans medspelare inte tar löpningar på kanternas ytor och, som du är inne på, i stället kluddar till det på Özils egentliga arbetsplats. Självklart skulle Wenger dragit isär laget i sidled och börjat använda de korridorer som Bilics låsning av det centrala mittfältet medförde, men Wenger är ju som bekant inte matchcoachernas matchcoach direkt. Vi har sett det tidigare vid ett flertal tillfällen (skrev om det i texten ”Centrumhets”, förra hösten http://www.arsenal.se/blogg/2014/11/10721-centrumhets ).

Till detta blev det nästan smärtsamt pinsamt att se vårt underskott på kantspel när lagets ende targetspelare (nåja) Giroud, vid ett par tillfällen, var den som sökte yta längst ute till vänster och sedan slog inlägg till sig själv. Helt bortkastat och synnerligen tydliggörande av den biverkning som Wengers vilja att spela centrala spelare som yttrar för med sig.

Och nej, även jag satt och funderade på om Wenger återupptagit det misslyckade försöket med 4-1-4-1 för det var, i princip, så det såg ut. Även om den vänstra delen av den offensiva fyran tämligen sällan var just ute till vänsterkanten.  Så ja, även denna gång en centrumhets där vi blir totalt bortkollrade av motståndarnas tränare, och det med en 16-åring som defensivt ankare.  Wow, bra jobbat, Arsenal!

Bild för Fredde

Hela idén med Coquelin är ju att han ska vinna boll (det gör han otroligt bra) och sen om möjligt starta en kontring med en rak passning alternativt lämna över till Cazorla så mycket som möjligt. Hans passningsfot är i normala fall inte såhär oduglig men långt ifrån tillräckligt bra för att länka ihop deffensiven med offensiven och driva upp tempot från en deffensiv position. Vem som spelade bredvid är för mig omöjligt att säga. Jag utgår från att det var Cazorla eftersom det varit så bra innan. Jag har svårt att se såna här situationer uppstå i framförallt Chelsea, hade Terry varit mittback hos oss då hade han som spelade bredvid Coquelin fått höra att han minsann ska spela bredvid Coquelin. Nu tror jag att Cazorla/Ramsey (går fan inte säga vem av dom!) kommer få höra det i efterhand, men det måste åtgärdas där och då.

Angående Özil så ska man se till att han har ytor att jobba i och att han får så mycket boll som möjligt. i 9,5 gång av 10 så utklassar han sin motståndare i mitten om lagkamraterna sköter sig och inte är inne och snyltar på de ytorna som Özil vill åt.

De lag som är mest framgångsrika idag är ju de lagen som har 2 yttrar och en spets. Real Madrid, Barcelona och Bayern Munchen har alla 2 mer eller mindre klassiska yttrar som utgår från kanten och en spets. De lagen har bättre yttrar (betydligt bättre) men Özil borde vara en nivå högre än alla deras centrala offensiva mittfältare. Det som allt ytterspel bygger på måste vara att om inlägget går från höger så måste yttern på vänsterkanten (Ronaldo tydligt exempel) rusa inåt på andra stolpen, oavsett övriga instruktioner. Då har man iallafall 2 spelare i boxen.

Nu skiter jag i om Ramsey eller Wilshere petas, de har alla möjligheter att spela sig in i laget igen som alla andra om dom presterar och är friska, men värva en till ytter (eller en BRA anfallare) för guds skull. Nu lånade vi ut Gnabry, Walcott och Ox är skadebenägna, isåfall står vi kvar med Sanchez och Welbeck och då helt utan alternativ/backup för Giroud. För Campbell försöker man väll göra sig av med? Räknar man in Wilshere som ytter nu?

Nog för att dom spelat 2 tävlingsmatcher redan, men ursäkten att dom har ett högre tempo i sig för att dom kvalat 2 matcher till Europa League köper jag inte. Det är säsongsstart, vi spelade CS helgen innan. Vi ska vara i matchtempo nu, om vi inte är det så får man se till att komma i matchtempo antingen med en internmatch där alla slåss för startplatserna eller hårdare träningsmatcher.

4-1-4-1 var så enormt bortkastat förra året, då hade vi Arteta i ankarrollen, han kunde inte länka ihop laget heller och han har bättre passningsspel än Coquelin. Vi kan ha ÖSKs mittfält i motståndarlaget utan att vi kan forcera det med 4-1-4-1, det är så jävla dåligt. Vad jag förstått så har Bayern slutat med det helt och hållet.

You win some, you draw some

Bild för Martin Palmér

Ursäkta du såg matchen och vet inte vem som spelade var?

För övrigt var det Flamini som hade ankarrollen i 4-1-4-1 varför det inte fungerade uppspelsmässigt.

Bild för TheMellis

Martin, Martin. Jag säger inte mycket här, men ibland bara man måste. Hälften av dina kommentarer är nedlåtande kommentarer med besserwisserattityd, som gör iaf mig rätt trött. Vet inte hur andra känner. 

Det du däremot gör väldigt bra är spelare-, spelsystem- och matchanalyser med ofta mycket statistik på fötterna, dessa gillar jag. 

Men tagga ner kommentarerna. Försök förstå att alla inte ser fotboll på samma analytiska sätt som du utan av kanske mer känslomässig art. I många kommentarer finns nog även en del sarkasm och raljerande, dessa behöver inte mötas med taskig attityd.

 

Tack för mig.

Det bästa med att vara pessimist är att man antingen har rätt eller blir glatt överraskad!

Bild för Martin Palmér

Det var en seriös fråga för jag tycker det är en intressant diskussion men om han inte ens kan avgöra vem som spelat var så blir det lite som att diskutera kirurgi med nån som inte vet skillnaden på en njure och en lever.

Bild för Jonas Eriksson

Ja det är inte lätt alla gånger att se när man har en ramsey springandes/ joggandes som en yr höna Över hela plan. Och vem som hade ankar rollen i 4-1-4-1 är kanska oviktig då den var lika kass oavsett vem av dom som spelade. 

 

Bild för Martin Palmér

Det är helt avgörande vem som hade rollen eftersom de är totalt olika spelare. Enda sättet en 4-1-4-1 fungerar är om du har en speluppläggare som den bakre ettan och två destroyers bredvid. Tänk på hur Juve spelade med Pirlo bakom Marchi och Vidal, det hade liksom inte funkat om de lirat en Flamini/Coquelin typ av spelare istället för Pirlo. Däremot hade en Arteta klarat av det mycket bättre

Bild för Davidsson och Mannen

Freddee// Jag upplevde det som att Ramsey, precis som i matchen mot chelsea, var den som hade (eller skulle ha haft) platsen på det centrala mittfältet. Cazorla hade vänsterytterpositionen som utgångsläge men var, liksom Ramsey, ivägen och kluddade hej vilt.

Vidare håller jag med om att Özils spetskompetens måste optimeras och detta genom rörelse, både centralt men framför allt bland anfallarna. Vidare även att bästa laget skall spela, dvs. att varken Ramsey eller Wilshere skall ha någon förtur till startplatser. Till detta delar jag även din syn på vår inte helt optimala anfallsbesättning vilken har blivit lite väl många på ungefärligen samma nivå och då också lite för låg nivå för ett lag som aspirerar på att vara topplag i liga såväl som i Europaspelet.

Och att Hammers skulle ha högre tempå på grund av sitt Europaspel blir ju bara löjligt. Det var ju endast en spelare av startelvan i den sista matchen som även startade mot oss.

Martin Palmér// Jo, mestadels var det Arteta. Flamini fick endast spela när Artetas skadebekymmer började komma ikapp oss och då hade vi så smått börjat återgå till 4-2-3-1. Så höstens kräftgång med 4-1-4-1 var till stora delar i Artetas sällskap.

Bild för Martin Palmér

Match 1: Arteta. Match 2: Arteta 50min sen skadad MAtch 3-6: Flamini. MAtch 7: Arteta. Match 8: Arteta 28min. Artetas skadebekymmer kom alltså redan i match 2, hade vi redan då börjat gå tillbaka till 4-2-3-1 menar du? Fram till oktober hade Arteta 4 starter varav han utgick i två. Resten var det Flamini så det håller inte att säga att det var med Arteta. Flaminivar den som spelade majoriteten av matcherna under hösten som DM.

Bild för Jonas Eriksson

Ja jag säger samma sak. Hoppas detta var en väckarklocka och att vi inser att vi måste jobba hårt och använda skallen för att nå framgång. Nej låt ramsey sitta på bänken nånn match nu. Det skulle kanske vara en väckarklocka för han iallafall. Och han får gärna ha sällskap av giroud för min del. 

 

Bild för Fredde

Grundargumentet är onekligen att varken Cazorla eller Ramsey gjorde någon vidare insats och ingen höll sin position, och jag har (trots att jag såg matchen) svårt att se vem som spelade bredvid Coquelin. Det stod Ramsey på laguppställningen men jag tyckte inte han spelade bredvid Coquelin nånting alls. Cazorla passade även han på att centrera i "Özils ytor" så mycket han kunde. Cazorla, Özil och Ramsey var i mina ögon alla inne i en central offensiv roll och plottrade runt. Jag kan inte säga att Cazorla var ytter, för han spelade inte ytter. Jag kan inte säga att Ramsey var sittande playmaker för han spelade inte i den rollen.

You win some, you draw some

Bild för Martin Palmér

Ramsey är ingen sittande playmaker och ska inte vara det heller. Han är en box to boxspelare.

För upplysning så hade Ramsey den centrala rollen i första halvlek och Cazorla i andra.

Bild för Fredde

Men det ingår i Ramseys arbetsuppgifter som box to box (du förstod var han skulle vara) att gå ner, hämta boll och fördela boll. När han länkat ihop spelet (från försvar och vidare upp i planen) så går man i djupet. Bara för att Ramsey ska gå i djupet så kan han inte hoppa över en av grunderna i centralt mittfältsspel.

Cazorla var lika lite på rätt position (ytter först) och fördelade bollar som Ramsey. Och båda var snarare i Özils position än något annat innan Coquelin gick ut.

Grundtesen var att Coquelin tvingades göra massa spelfördelande som han inte är tillräckligt bra på.

Visst med Cazorla eller Ramsey (som det varit andra matcher) på en kant så är antagligen instruktionerna att gå in i plan. Men har West Ham i det här fallet pumpat in 4 innermittfältare så funkar det inte.

You win some, you draw some

Bild för Martin Palmér

Nej det är inte hans uppgift som b2b. Du kan inte både vara b2b och den djupt liggande spelfördelaren. Du kan som b2b delta i uppspel som bollplank men din uppgift är att med löpningar vara ett passningsalternativ och skapa ytor att spela på. Du kan inte både göra det och samtidigt vara den som ska slå passningarna. I ett 4-2-3-1 kan du i tvåan ha antingen (som spelförande lag så klart) en defensiv mitt som kan sköta spelfördelningen och en b2b eller en ren DM och en spelfördelare. I det andra alternativet tappar du då en spelare offensivt. Det är precis därför Coquelin är ett problem i.matcher vi ska föra. Cazorla tvingas ned och styra spelet och det sker på bekostnad av att vi inte har plats för en b2b som skapar alternativ. Det är därför det är så avgörande att hitta nån som kan både vara DM och spelfördelare för oss.

Bild för Fredde

Jaa Cazorla har tvingas ner för att Coquelins passningsfot inte är så vidare värst, men mot West Ham så blev han lämnad ensam att länka ihop spelet från backarna upp till offensiven. Där ska Ramsey ner, möta, spela upp bollen och sen gå framåt. Om han utgår från ytorna bredvid Özil så täpper han igen dom både för sig själv och för Özil. Men utgår han från ytorna bredvid Coquelin, spelar upp boll och sen går när bollen är där uppe så kan han springa in i ytor.

You win some, you draw some

Bild för Martin Palmér

Det precis det han inte ska, det du beskriver är inte en b2b-roll och problemet kvarstår. Du förväntar dig att Ramsey ska vara spelfördelaren och löparen, det är två per definition oförenliga roller. Antingen spelar du Ramsey centralt som en b2b, dvs. inte styr uppspelen åt Coq, eller så spelar du någon annan centralt som kan styra uppspelen men då tappar du hela b2b rollen. Det går liksom Inte att vara både passningsläggare och ytöpnare åt passningsläggaren. Givetvis ska han ned och länka ihop uppspelen med anfallet men det du beskriver är ju att både sköta uppspelen och vara länken, det funkar inte. Du kan inte vara både quaterback och wide reciever på samma gång.

Bild för Davidsson och Mannen

Puh, jag måste erkänna att jag har lite svårt att reda i kommentarerna utifrån sidans något ickelinjära uppbyggnad. Jag har kontaktat administratörerna kring detta och de/han har lovat att se över situationen, men i väntan på ändring hoppas jag att ni har överseende med mina svar på kommentarer och eventuell förvirring kring dessa.

Martin Palmér// 1: Ja, Artetas skadeproblem började tidigare än jag minns det. Så då är han inte bara för dålig utan även för skadebenägen. 2: Min ståndpunkt är att 4-1-4-1 är fel för Arsenal. Nu. Med nuvarande truppsammansättning. Den var bra under europaspelsvåren -06, för då hade vi trupp för den, men när Wenger testade systemet förra hösten (vad jag antar för att få in Ramsey och Wilshere i startelvan, men vad vet jag?) så offrades Özil och det tycker jag aldrig att ett sådant experiment kan vara värt, oavsett vem som skulle ta på sig rollen som sittande mittfältare.

3: Jag skulle, återigen, vilja be dig hålla en mer vänlig ton här i kommentatorsfältet. Är det så att du känner att folks kommentarer är på ett sådant sätt så att ett resonerande med personen/personerna vore ”lite som att diskutera kirurgi med nån som inte vet skillnaden på en njure och en lever”, så kanske du bara skulle låta bli att göra det.

TheMellis// Ja, jag håller med dig och önskar detsamma.

Jonas eriksson// 1: Här kan jag känna att vi är inne på både det goda och det onda i Wengers variant av den holländska (eg. Ajax:ska) totalfotbollen: Spelarnas positionsbyten vilka här förvirrat dig (tolkar jag det som) och som uppenbarligen också förvirrade dem själva i söndags. För som du och andra varit inne på så sprang Ramsey i vägen för Özil, Cazorla övergav kanten för att även han knö in sig i den redan överbefolkade mitten och Giroud slog inlägg till sig själv. Fungerar det så är det väl toppen, men som i söndags… tja. Inte riktigt lika bra.

2: Väckarklockan. Du och jag har varit inne på det tidigare (har jag för mig) och jag kan ibland känna att Wenger tenderar att skuffa ut vissa spelare i kylan medan andra får spela match ut och match in trots att prestationerna varit lite sådär. Konkurens är bra och rotation är bra inte bara för att fler spelare får hållas igång och får känslan av att vara viktiga och delaktiga, utan även att ingen spelare mår bra av att vara självklar i startelvan hur illa prestationen än varit. Så visst, låt väckarklockan göra nytta!

Freddee// Jag håller med dig i ditt grundargument; att Ramsey och Cazorla inte blev några hittar i söndagens uppställning och utförande av spelplanen. Och ingen av dem är ju någon ytter, vad än Wenger må hävda (även om Cazorla spelade ytter sin andra säsong för oss och även ibland i Malaga). Vidare har vi varit inne på det tidigare och jag understryker min åsikt: Cazorla passar i nuläget bäst tillsammans med, den i mitt huvud självklara Coquelin, och skall Ramsey på allvar konkurrera om den platsen så måste han inse rollens primära uppgift och inte lajja runt som en skuggforward.

Bild för Fredde

Så med andra ord så ska han inte gå från "box till box" utan springa runt i offensiva löpningar? För i min värld så ska en b2b göra som Lampard gjorde när han var som bäst. Han ska ner hämta boll, passa upp den och sen fylla på framåt för att i ett senare moment se till att tima en andravåg eller djupledslöpningar in bakom backlinjen.

Visst krävs det mer av en DM att ha en Ramsey än Cazorla bredvid sig. Men oavsett vem Ramsey har bredvid sig så vill jag se han gå ner och hämta boll, dels för att han ska hålla ytor längre upp fria och dels för att få mer variation i uppspelen. Det var det som blev Real Madrids svaghet när dom hade Xabi Alonso. Klopp fick frågan hur han ska stoppa Ronaldo och han svarade med att stoppa Xabi Alonso och så vips så var hela Real Madrids offensiv avklätt för att ingen annan kunde sköta uppspelen bredvid honom.

You win some, you draw some

Bild för Martin Palmér

Va? Nej, nu får du nog läsa igen. Jag har aldrig påstått att han ska springa i bara offensiva ytor. Vad fick du det i från. Han ska så klart komma bakifrån men han kan inte göra det och vara den som ligger kvar och styr spelet på samma gång. Som jag skrev ska han vara lä ken mellan spelfördelaren och de offensiva spelarna. Lampard hade precis den roll jag beskrev, med en speluppläggare bredvid sig. Hade han haft Coq bredvid sig hade vi sett samma problematik. Med en faktisk speluppläggare bredvid sig kommer Ramsey bli en helt annan spelare.

Bild för Fredde

Det var ju det Ramsey gjorde i söndags (sprang i enbart offensiva ytor). I min bok så ska Ramsey ner och möta, spela upp bollen och sen fylla på bakifrån. Det är precis det Lampard har gjort genom alla år, för hur många passningar har han inte fått av Terry genom åren? Essien hade inte heller några märkvärdiga passningsfötter även om dom var bättre än Coquelins.

Visst är det så, det kan man säga om hela offensiven för ifall det finns en som sköter uppspelen bättre än Coquelin så får alla mer ytor att spela på.

You win some, you draw some

Bild för Martin Palmér

Du blandar fortfarande ihop spelfördelare med b2b spelare, de går inte att kombinera.

Utöver det så har Chelsea aldrig varit något spelförande lag på det vis som vi är, vilket ställer helt andra krav. Lampard funkade i en mer bollförande roll för Chelsea men det skulle han inte ha gjort i vårt spelsätt.

Bild för Woody

Sorry ! Men sällan har där lästs så mycket överanalyserande. B2B är ett för mig helt nytt begrepp för att bara ta ett exempel. Tror inte någonstans på att överanalysera. Ett lag i harmoni är ofta flexibelt och kan anpassa sig efter motstånd och skeenden. Vidare är det den enskildes prestation i samspel med övriga som avgör ev framgång. Att analysera i överkant skapar låsningar istället för att släppa fram kreativiteten. Är det någon som gått särskild kurs i fotbollsförbundets tränarutbildning ? Rock on !

Bild för Martin Palmér

Nu är det ju ganska exakt "den enskildes prestation i samspel med de övriga" vi diskuterar. 

Bild för Woody

Vad som är avgörande är hur det diskuteras i avseende på ordval mm. Är allergisk mot ordbajseri med syfte att verka kunnig och viktig. Media är översållad av detta och det tenderar till att bli både tjatigt och tragikomiskt. Rock on !

Bild för Martin Palmér

Den enda som har något att frukta från djupgående diskussioner är den som inte är insatt nog att förstå dem

Bild för Martin Palmér

Den enda som har något att frukta från djupgående diskussioner är den som inte rinsatt nog att förstå dem

Bild för Adamberg

Tråkig ton i denna tråd. Martin Palmér- nu får du lägga ner dina syrligheter , den här sidan förlorar all sin charm och glädje med en massa valpiga besserwisserattutyser. 

Adam

Bild för Martin Palmér

Ger man mig syrligheter får man syrligheter tillbaka.

Bild för Byarum

Kan vi inte alla försöka att enas om att vi, framför allt i DM:s krönikor håller en respektfull och hövlig ton mot varandra.

Med detta sagt innebär det inte att alla ska hålla med alla, utan att vi alla respekterar varandras åsikter. Ingen är idiot bara för att man kan litet mindre, utan vi drivs ju alla av att vi älskar vårt lag. Hur svårt behöver det vara? 

Bosse

Bild för Adamberg

Håller med Bosse. Det gör ju de flesta eftersom det är så självklart. Vad är det man ska frukta om man inte har på fötterna i någon analys? Att bli kallad idiot?  

Om man inte håller med kan man ju som sagt hålla sig utanför DM s krönikor.

Låt kärleken till Arsenal förena oss!

Adam

Bild för Davidsson och Mannen

Woody, Platini, Byarum och Martin Palmér// Precis om Platini och Byarum är inne på och som jag tidigare, både i detta kommentatorsfält och i andra texters, bett dig om Martin, så vill jag understryka att denna blogg skall vara ett ställe där man bemöter varandra med respekt. Att andras åsikter ALLTID skall vara okej och, framför allt, ALLTID skall bli okej bemötta. Jag vill be dig, Martin, ta till dig detta, för jag ser inget som helst skäl att behandla varandra på annat sätt än respektfullt. Varken här i bloggen eller på annat ställe. Är detta omöjligt att leva upp till bör man överväga att avstå sin kommentar.

Till Martin och till alla andra: Som Platini skrev: "Låt kärleken till Arsenal förena oss!"

Tack.

Bild för Martin Palmér

Woody bemötte knappast vår diskussion med respekt så ser inte varför jag ska bemöta honom annat än med samma mynt.