Medlemmar: 6114 st.
Visa menyn

Inte vackert. Men oerhört viktigt.

Davidsson och Mannen
mån 17 aug 2015 kl 11:02

Ja, men ni vet ju själva. Englands alla tidningsbaksidor hade idag varit fulla av besvikna Wengerminer, av slaknande kanoner och av klubbemblem som spruckit mitt itu. Det hade verkligen varit kris, ris, jämmer och elände. Det hade varit fiasko, misslyckande, f-n och hans moster. Här i D&M-bloggen alltså. För jag är inte bättre än någon annan, jag har samma invärtes Krösamaja redo att sticka ut en vårtig snok och snora ned världen med, redo att gå lös med kvasten över all arsenalsk ovett och redo att skrocka om eländets elände. Ständigt på tå, ständigt på alerten, ständigt redo att rycka ut för lite ojande.

Men nu slapp jag det. Vi slapp alla dränkas i domedagsrubrikerna på tidningarnas baksidor såväl som klicktorskande internetdito. För även om Arsenal igår var både trubbiga och impotenta i Palace straffområde och trots att The Back Five såg mer än lovligt nervösa ut, så tog vi tre poäng i en match som, trots motståndets tränare, hade kunnat bli en rejäl mina. Det var inte vackert, men skönt. Det var inte något vidare klädsamt för ett lag med Arsenals estetiska standard, men det var tre oerhört viktiga poäng vi fick med oss hem från erkänt svårspelade Selhurst Park.

Bortsett från lättnaden och tacksamheten över att vi besegrade Palace, tog tre poäng och vände undergångskursen mot något säkrare och lugnare farvatten, vill jag ta med mig tre saker för vidare diskussion, tre teman som, trots vinsten, måste få lyftas upp i dagen och dessa är: Den offensiva trubbigheten, det centrala mittfältet och Cechs tillvaro bakom Arsenals backlinje i relation till den han hade i chelsea. Jag har inga säkra svar på samtliga tre frågor, men känner att jag måste lyfta dem för diskussion. Då kör vi.

Den offensiva trubbigheten: Innan Ward kvitterade i 28:e minuten, och hela hönsgården brakade lös, skulle vi ha stängt, begravt och avslutat matchen för länge sedan. Vi hade utan problem kunnat ha en 3-0-ledning efter 25 minuter och då hade vi således sluppit sitta med hjärtat i halsgropen matchen igenom. Utan att älta för mycket så undrar jag om detta brännande av målchanser är ett allvarligt problem för oss? För samtidigt som vi skapar chanser (ojojoj, vilka passningar Özil och Cazorla levererade igår) så bränner vi något infernaliskt. Skall man ta med sig det positiva i att vi skapar chanser eller skall vi vara oroliga över att vi inte lyckas omsätta dem i mål? Är chanssumpandet en källa till oro, är det ännu ett bevis för att vi behöver handla in en världsklassanfallare som omsätter fler chanser till mål eller kommer det att lösa sig när säsongen är igång och spelarna varvat upp? Och hur går det om någon målgörande striker inte finns tillgänglig på marknaden och vi står kvar med samma besättning även när klockan slagit 18.00 tisdagen den förste september? Are we good eller disaster? Är vi något där mittemellan och är det tillräckligt bra?


Blondies have more fun? För kul skapade han. Bild från Bildbyrån.

Det centrala mittfältet: Nu är det, som vi alla vet, ibland lite svårt att veta vad som är vad i den Wengerska totalfotbollens förkärlek för positionsbyten och bollinnehav. Men där West Ham-matchen visade upp ett centralt mittfält som skrek högt av ostämdhet och asynkronism där gav oss gårdagen dels vårens intrimmade tandem av Cazorla och (den igår något överförfriskade) Coquelin åter, men även en Özil som var smått 100 % -ig (okej, enligt Opta mara 98 % passningsleverens). Trots att Coquelin tydligt visade att han lidit av forna partnerbytet, av tyngande förväntningar (eller vad det nu kan vara) och överarbetade sitt fysiska spel något kopiöst igår, var den centrala mittfältstriangeln tillbaka i den form som vi behöver den och den söndagsfeelgooden tar jag med mig in i arbetsveckan. Tack för det, Wenger.

Cechs situation i Arsenal vs den han hade i chelsea: Jag vet att det är få människor som är så svåra att nämna något gott om som John Terry och José Mourinho. Men tror vi verkligen att Terry hade krupit ihop och vänt rumpan till när Ward sköt, som Koscielny gjorde igår? Eller som Koscielny gjorde när Zarate gjorde 2-0 i premiären? Och tror vi verkligen att Mourinho, vad vi än må tycka om honom, hade accepterat ett sådant nonchalant sätt att försvara? Jag anser fortfarande att Koscielny är en av ligans bästa mittbackar men där fransmannen vände rumpan till där offrar sig Terry a la boxplayspecialiserad hockeyspelare. Och där Cech, med all rätt, ha fått utstå en del spe för sina ligainsatser i Arsenaltröjan där måste våra försvarsspelare ta ett större ansvar och offra sig än mer, som Terry alltid gör och som Mertesacker också gjorde i gårdagsmatchens slutskede. Cech måste ges möjlighet att få en dräglig tillvaro här i klubben och då måste ambitionsnivån i leden framför honom höjas. ”Close him down Koscielny” som Cockney Commentator twittrade igår kväll. ”Close him down.”

Summa summarum: Som jag nämnde ovan är jag, trots en stunds arsenalsk virrighet vi tvingades bevittna igår, oerhört nöjd med att vi går in i den här veckan med tre poäng i ryggsäcken. Eller om man vill se det på annat sätt; att vi gör det utan kris-, katastrof- och undergångsrubriker som påträngande sällskap. Jag är oerhört förtjust i uddamålsvinster, speciellt om vi inte förtjänar dem. Nu tycker jag att vi förtjänade segern igår, men jag vill ändå tydliggöra det synnerligen goda i att vinna även när det såg illa ut. Nu är vi tillbaka på banan, nu skall vi se över de behov som gårdagsmatchen visade och arbeta för att göra någonting åt dem. Och nu har vi tillskansat oss i varje fall något mer arbetsro. Och det är oerhört viktigt. Och skönt.

Kommentarer

Bild för Byarum

Hur ska man komma in i den här diskussionen? Nu är ju två matcher inte så mycket att bygga vidare spekulationer på, men på något sätt känns inte vårt kära Arsenal som en riktig titelutmanare i år. Självklart kan vi säkert, och bör också, hämta hem fjärdeplatsen, eller kanske t o m tredjeplatsen, men vi saknar den där yttersta spetsen för att blir bäst på riktigt. Nu är vi bara bäst hos oss själva och det är ju inte heller så illa,,,

Mina summeringar från matchen igår är att Giroud, trots ett fantastiskt mål, inte är den giftige topstriker, som vi skulle behöva. Sen om han heter Benzema eller något annat, vet jag inte. Giroud lyckas inte riktigt förvalta allt gott som Özil levererar. (Jag vet, målet var delikat, men ändå.) Men Özil, vilken lirare, vilka passningar och vilken spelförståelse,,,, hade han inte bara stundtals sett ut som en ledsen hund, så hade han fått den uppskattning han så väl förtjänar. 

Coquelin lever för farligt för ofta och i onödiga situationer. Han var en hårsmån från att få sitt andra gula igår väldigt tidigt matchen. Det kändes som om domare Mason valde att hellre fria än fälla,,,, han kan säkert bli bra, men det känns alltför darrigt på den positionen i laget. Vi skulle behöva ett komplement och/eller en utmanare till honom. 

När jag jämför oss med ex Shitty, så räcker vi inte riktigt till. Det finns en kanske en chans att rubba Chelski i år. De känns litet gamla och trötta och sen får vi se vad som händer i United. Det är ju två veckor kvar på Silly Season och på den tiden hinner väl van Gaal köpa åtminstone ett lag till,,,,

En sista sak. Vi skulle behöva skicka hela publiken på Emirates till Selhurst Park för att se och lära. Det var "bara" 24000 åskådare där, men de  lät och sjöng mer än ett fullsatt Wembley. Imponerande. Fotbollsälskaren inom mig njöt av denna upplevelse. 

 

Bosse

Bild för Jonas Eriksson

Jag tycker vi kan luta oss tillbaka och njuta av många sköna, viktiga mål iår. Snart borde wenger fatta att vi ska satsa på walcott som striker och inte giroud. Tror att den gode wenger kanske börjar se det men är för rädd att vi ska bli för sårbara i luftrummet i eget straffområde. Men va fan, testa nånn gång iallafall kan jag tycka. Dom är ju trots allt forwards/mittfältare och inte försvarare. Tror att vi skulle få otroligt fler allternativ i anfallsspelet och mer speed med walcott. Och det i sin tur skulle ge özil ännu fler passnings luckor. Håller med om en kommentar som jag hörde igår. Vet inte om det var i samband med matchen eller nått efteråt, men han sa att det ser ut som Giroud och Ramsey vill försöka sig på samma saker som våran magiker Özil men att det inte går så där jätta bra. Och efter att sett matchen i repris igår så stämmer det fan i mig. Så då säger jag bara, gör det ni kan och inte det ni skulle vilja kunna. :)

Sen kan jag hålla med om att man ibland blir vansinnig när en försvarare vänder arselet till när någon avlossar kanonen, och man blir smått imponerad när man ser terry mm offra sig med hull och hår. Men ibland kan jag tycka att det ser ganska virrigt ut i försvaret när spelare slänger sig både hit och dit, och att det kanske är ett tecken på att man läst situationen jävligt dålig, så det ända som finns kvar är att offra liv och lem. Men man får hoppas att Cech har ett bra inflytande och kan få killarna att offra sig mer och täcka dom där kanonerna.

Men skulle vi köpa nått färdigt nu på marknaden så hoppas jag på Cavani och Grzegorz Krychowiak. Eller om vi satsar på nått ungt formbart så ser jag gärna Carvalho som kan bli en Vieira.

Men som du säger. Fan vad det kändes skönt med tre pinnar. Nu kör vi....

 

Bild för Davidsson och Mannen

Byarum// När jag läser din kommentars första stycke är min första tanke ”ja, precis så känner jag med”. För det gör jag. Att visst, Arsenal är bra. Men inte på långa vägar i närheten av att utmana om ligasegern. Vi är bra, men inte bäst. Vi har förvisso fortfarande tid på oss att skaffa oss den där spetskompetensen du sedan skriver om, men i nuläget vet jag inte om det känns så hoppfult inför transferfönstrets slutskede.

För jag delar även din bild av Giroud. En kille som jag gillar och som har många fina egenskaper, men en toppstriker som får det att väga över till vår fördel (gällande ligaracet) det har han, än så länge, inte visat sig vara. Och då känns det, som vi varit inne på tidigare, att vi skulle behöva en sista (?) pusselbit som kan ta tillvara på allt passningsgodis som Cazorla och Özil med flera levererar. Sedan tycker jag att Coquelin gula kort inte var helt självklart och att Palacespelarna sedan överdrev något enormt för att få honom utvisad. Visst var han övertänd men ett par repriser visade att Palacespelarna överdrev i, i princip, varje närkamp. Det är väl rutin som saknas hos Coquelin. Rutinen du får när du inte bara spelar på vårens eufori utan betar av matcher i den lunkande ligaspelsvardagen. Värdefullt för honom.

Förresten, grattis till en skön fotbollsupplevelse. Jag var på Selhurst Park för några år sedan, har för mig att Palace då slogs för att hänga kvar i Championship, matchen var någon form av sexpoängsmatch och jösses vilket tryck det var. Laget var skräp men publiken och stämningen var magisk. Så gott att du fick en liknande upplevelse i går och den dessutom i sällskap av en Arsenalvinst!

jonas eriksson// Jag hade, som du vet, föredragit Walcott och tycker trots Girouds fina mål att Walcott borde få sin chans. Om inte annat för att sondera om han håller som central striker inför fönstrets igenslagande. –Så att vi vet hur desperata vi skall vara, typ. Sedan är ju den där totalfotbollstanken lite tuff att förhålla sig till. För visst spelar Giroud, med sin längd och nickkompetens, roll på defensiva fasta men jag vidhåller att en försvarare främst skall bedömas utefter sin förmåga att försvara och att en anfallare således också skall bedömas utifrån sin förmåga att anfalla. Och där tror jag att vi är tämligen överens.

Om Giroud och Ramsey vill tävla med Özil eller inte, det vågar jag inte säga någonting om. Men både Ramsey och Giroud kan ha fantastiska flöden då allting bara fungerar, men även djupa dalar när de gör allt så otroligt överjobbat. Alla klackar som tydligen skall vara nyckeln till fotbollshimmelen är ju bara ett exempel. Suck, vad trött man då blir.

Och gällande försvarsspelet: Visst kan det bli löjligt när folk slänger sig hej vilt och visst är det fungerande positionsspelet grunden till solitt försvar, men jag blir bara så trött på tillvända bakar. Rent ut sagt löjligt i min värld. Och ja, Krychowiak är lockande, men skall ha en utköpsklausul på £22 miljoner (tror jag) vilket är en summa som Wenger aldrig kommer att betala för en spelare som då ställer sig i vägen för Coquelin i utvecklingskön. Då tror jag mer på Illarramendi (okej, något annan spelartyp) för de £12-14 miljoner som det ryktas att foolsen skall behöva betala eller Samper från barcelona B för de £8 miljon som hans utköpsklausul sägs vara. Om någon av dem sedan vill till Arsenal kvarstår ju att få svar kring. Och Carvalho, ja tack. Ser gärna att Wenger ser ett fynd i en portugis som på grund av nuvarande skada kanske går att få loss lite billigare, eller?

Sedan Cavani… jag vet inte jag. Dels skulle han nog kosta en herrans massa pengar, dels lär väl han vara del i PSG:s framtid och dels tycker jag han har svalnat rejält senaste säsongen. Fast va f-n, bättre eller sämre än Welbeck? Bättre eller sämre än Giroud?

Bild för Adamberg

Ja såna som Cavani vet man inte om det plötsligt lossnar än mer när de byter klubb. Men visst håller med Arsenal lär inte utmana om det finaste priset i år - heller. Skulle vilja se Özil spela riktigt stort i de STORA matcherna också. Det vore härligt om det lossnar för honom rejält nu. Ramsey är ju en Wenger favorit som jag tycker är lite överskattad. Men det var en glädje att se delar av Arsenals passningsspel sist och ännu större glädje att Mourinho förlorade och att han får världen emot sig med sitt läkarteam-utbrott".

Adam

Bild för Davidsson och Mannen

Platini// Ja, Cavani var ju oerhört bra som central anfallare i Napoli men har väl kroknat en del ute i Ibrahimovic's skugga. Men ja, jag är inte den som är den. :-) Och visst fanns det mycket att glädja sig över, passningsspelet är en sak, och mourinhos förlust en annan (härlig)!

Bild för Mats Byrstedt

Vad tycker ni om Wengers stora förtroende för Ramsey. Personligen tycker jag att ramsey inte alls passar på en kant. Vi blir väldigt mycket smalare, får ingen bredd på höger sidan. Oxen tycks vara i god form varför inte spela honom istället för ramsey. Dessutom så hade ramsey ganska mycket fel pass igår.

Bubblan

Bild för Andreas Näsström

Bounce back in round two! Mer behöver och tänker jag inte säga för den här gången :-) spar det tills Liverfools bringats på fall, eller vållat oss djup vånda, samtidigt som vi går in i sista veckan av transferfönstret!

Bild för Jonas Eriksson

Fan jag kan bara hålla med om att den goda Ramsey får alldeles för mycket speltid med tanke på vad han presterar. En del verkar vara helt självklara på mittfältet. Känns ju lite sådär när förra matchens klart bästa spelare för börja på bänken och den som va kanske sämst förra matchen får starta. Som det ser ut nu så är özil, sanchez, ramsey, Cazorla untouchabel. Så vart ska alla andra in? 

Men jag tror stenhårt på att det här laget är fullt kapabel till att ta hem ligan. Shitty är inte bättre sett till hela laget. Men dom har en kung längst fram som bara är vidrigt bra. Men han är väll förhoppningsvis snart skadad. 

 

 

Bild för Adamberg

ja Wenger har ofta några bestämda favoriter som blir som du säger "untouchable" och Ramsey är en av de fyra som du nämner och av dem den absolut ojämnaste och svagaste. Tycker man kan begränsa hans speltid lite till förmån för rotation.

Adam

Bild för Sral

Läste på Arseblog att Ramsey hamnade på kanten med instruktioner om att han får mycket frihet och kan söka sig inåt om han vill. Lite av en Brolinsk roll i VM-94, ni vet, och alltså, jag kan inte se något problem med att ha Ramsey på kanten. Aaron är kapabel till mål och jobbar hemåt bättre än Walcott och Oxen. Oxen har dessutom det där med farliga bolltapp att få ordning på...

Bild för Davidsson och Mannen

bubblan// Å ena sidan beundrar jag Wenger för hans enorma tilltro till unga spelare, att han trots missar aldrig slutar att ge dem chansen, vilket i sin tur har givit oss enorm utveckling och utväxling på några av de unga. Detta beundrar jag enormt. Å andra sidan ogillar jag hans nästan fatalistiska övertro till vissa spelare samtidigt som andra antingen hamnar i frysboxen eller stympas av att ständigt bytas ut först. Som han gjorde med Arsjavin, som han gjorde med Poldi. Och jag är lite rädd att Coquelin är näste man till offeraltaret. –Men jag hoppas jag har fel där.

Angående Ramsey är jag lite kluven. För precis som du är inne på, och som jag tidigare ältat, tappar vi enormt mycket i bredd när vi kör med centrala spelare på kantpositionerna. Ramsey är bara en i raden. Och om man ser till AOC:s insats mot chelsea och sätter den och missen mot West Ham i relation till Ramseys återkomna klackfetisch och förmåga att göra allt svårare, så ser jag hellre AOC:s bredd och fart än Ramseys centrala löpningar.

Heppe// Din kommentar doftar gryende optimism. Härligt!

jonas eriksson// Som jag nämnde ovan så är jag lite ambivalent gentemot Wengers övertro på vissa spelare och den undantagssituation han ger vissa spelare. Just nu får Ramsey, även enligt mig, oerhört mycket speltid i relation till prestation. Så ja, här kan man tveka rejält. Sedan respekterar jag din optimistiska bild till fullo, och önskar att jag delade den, men jag tror det blir svårt för oss om vi sitter med nuvarande trupp när fönstret stänger.

Platini// Vi har ju varit inne på rotation tidigare och jag tror, precis som du, att även Ramsey skulle må bra av att få sitta en match eller två. För att få en liten väckarklocka i örat, att han måste höja sina prestationer och spela mer för laget om han skall vara startspelare.

Sral// Ja, även jag läste det (även om det inte var på Arseblog) och ja… det är liksom ganska logiskt att Wenger ger honom dessa instruktioner. För Wenger har ju som vi alla vet och som jag nämnde ovan, en förkärlek för att släppa kanterna och trycka in en dj-la massa centrala spelare i laget. Och visst, det borde kunna fungera, men som det ser ut nu och framför allt hur det såg ut mot West Ham (när Ramsey hade central utgångsposition och Cazorla gled in från kanten) så är det lång väg kvar att gå.

Men framför allt är jag rädd för att Wenger fyller startelvan med bollhållande spelare. Dels spelare som, bortsett från Coquelin, Koscielny och Mertesacker (ibland även Cazorla) prioriter det offensiva framför det defensiva som behandlas högst styvmoderligt. Men framför allt för att alla vill stå still och ha boll, men ingen rör sig utan boll för att riva isär motståndarlaget och skapa ytor. Då spelar det liksom ingen roll hur bra med bollen du är… Och här ser jag petningen av AOC (och prioriteringen av den tämligen stationära Giroud framför Walcott centralt) som ett problem. För vi behöver dessa löpande spelare, isärdragande och uppluckrande spelare. Och spelare som kan spelet utan boll. –Oerhört underskattat och snart även tämligen eftersatt.

Bild för Tomas Horvatic

Upp med humöret och upp med tron på ligaseger :)

Vi har spelat 2 omgångar av säsongen och redan börjar ni analysera sönder läget. I vanlig ording en bra text och mycket bra åsikter. Men lite väl tidigt i mina ögon iaf.

Anser att vi är precis lika bra som t ex Shitty och de övriga utmanarna. Det handlar mycket om att våra nyckelspelare håller sig friska. Gör dom det så är vi med i toppen när serien ska summeras. Det tror jag stenhårt på!!

Keep smiling and belive in Gunners :) :)

Om du inte kommer ihåg det har det aldrig hänt...

Bild för Davidsson och Mannen

Tomas Horvatic// Men va f-nken! :-) Jag kände mig rätt glad när jag skrev texten och hoppas att jag, gnället till trots, inte förmedlade motsatsen. Jaja, jag har det liksom bara i mig. Men visst, gällande transfer så har jag nog så smått börjat misströsta och när man såg shitty så... tja, de såg rätt bra ut. Men ingen skulle bli gladare än jag om du har rätt (angående vår titelutmanarförmåga).

Och stort tack för berömmet, jag blir jätteglad!

Bild för Byarum

Ville bara säga att den här krönikan plockar fram det bästa hos oss alla. Vi uttrycker vår kärlek till Arsenal, har en konstruktiv diskussion, tycker inte lika i och om allt, men man känner sig stärkt och glad över att vara "med i matchen". Dessutom tycker jag själv att jag utvecklar mitt fotbollskunnande genom att läsa vad ni skriver. Tack alla!

Bosse

Bild för Davidsson och Mannen

Byarum// Håller helt med dig. Och det är precis det som är gott med ett levande kommentatorsfält. Där vi alla, som du är inne på, kan tycka olika, ändå ha en god dialog och förenas i kärleken till Arsenal. Och tack själv!

Bild för Sral

Sen är det väl så att Alexis har fått instruktioner om att inte hålla så mycket i bollen, och Ramsey är en annan spelare som kommer med löpningar? Så förutom Oxen och Theo har vi dessa ovan nämnda som är tänkta att bryta mot mönstret lite, och jag menar, ofta leder det här sättet att spela på verkligen till bra resultat. Finalen i FA-cupen mot Aston Villa är ett bra exempel på när vi malde ner en motståndare, och vi har ju sett att de kan spela cyniskt och slå storlag också. 

Bild för Davidsson och Mannen

Sral// Ja, det är märkligt det där. När vi spelade FA-cupfinal var jag faktiskt aldrig orolig. Och jag är, i princip, alltid orolig när Arsenal spelar. Precis som du är inne på så malde vi bara ned dem. Sedan, tror du verkligen att Wenger intstruerar Sanchez att inte hålla bollen? Känns inte det lite icke-wengerskt, att detaljstyra en enskild spelare så?

Bild för Sral

Han har gått ut och sagt att han och tränarstaben tycker att Alexis höll för mycket i bollen i början av förra säsongen. Tror t om att det blev en nyhet här på Arsenal sweden-sidan. :-)

Bild för Davidsson och Mannen

Sral// Ah, nu är jag med dig. Jag har något högst blurrigt minne av det. Och har det stått som nyhet på Arsenal Sweden-sidan, ja då är det sant! :-)