Medlemmar: 6030 st.
Visa menyn

Persistence of Time

Davidsson och Mannen
tis 25 aug 2015 kl 10:44

Efter att ha spenderat stora delar av helgen i thrash-metallens sällskap och efter att tröskats sönder och samman under gårdagkvällens impotensmöte med lfc, ville jag liksom bara vandra vidare längs med referensernas minneslund när vi nu, idag, står endast en vecka att domedagsdörren slår igen i våra ansikten. Jag hade först tänkt döpa dagens text till ”For Whom the Bell Tolls”, men det kändes både för litterärt för en simpel fotbollsbloggare med förkärlek för hårdrocksreferenser och till det även något dramatiskt. För ”fotboll handlar inte om liv och död. Det är mycket större än så”, eller hur var det nu? Dessutom är det ju för oss, som klubb, klockan (i detta sammanhang) klämtar mer än för någon speciell spelare. Så därför släppte jag den.

Men det är ju faktiskt så att transferfönstret står öppet exakt en vecka till. Den förste september klockan 18.00, engelsk tid, skall kontrakt och övriga papper vara signerade och klara. Och dessutom skall de då vara faxade (ja, det lär fortfarande vara det redskap som används!) till FA:s huvudkontor för att övergången skall bli registrerad och träda i laga kraft. Och med den anledningen så klämtar klockan för oss, det börjar bli lite väl tight nu och just tidsfaktorn har kommit att bli en envis och synnerligen uthållig motståndare vi brottas med. För med en vecka kvar att handla på har vi fortfarande oerhört lång väg kvar.

Wenger talar ofta i bilder av att spelarmarknaden inte är något snabbköp som du kan gå in och plocka ned vad du önskar från hyllorna, lägga i din kundvagn och sedan vara på väg hem med. Och vi har länge varit i klorna på de strama tyglar som arenabygget, tillsammans med oligarkernas inträde i fotbollen, skapat kring oss och dessutom har vi allt som ofta varit tvungna att vänta in kvalspelet till Champions League innan Wenger och hans stab vetat vilka spelare vi hade råd att handla in. Men när vi i våras hamnade på ligans tredjeplats och därmed säkrade alla Champions Leaguepengarna och sedan följde upp det med att ganska snabbt handla in Cech från chelsea, så trodde jag att Wenger, äntligen, hade lagt om strategi. Att vi inför detta transferfönster redan hade identifierat våra problem, scoutat lösningar i form av nyförvärv och redan då låg i startgroparna för att snabbt tillgodose truppens behov av förstärkning.

Nu har Arsenals agerande under detta fönster, med all möjlig tydlighet, visat att jag hade helt fel och att vi inte alls har lagt om strategi. För som jag varit inne på tusentals gånger så är det för mig helt irrelevant vilka spelare vi försökte få till klubben. Det enda jag bryr mig om är i detta sammanhang vilka behövliga spelare vi lyckas respektive misslyckas knyta till kubben. Och i denna kolumn står vi kvar med en spelare. En. Vi har fortsatt rensa truppen på så kallat dead wood och dessutom lånat ut en herrans massa andra, vi har sett våra konkurrenter och övriga ligalag spenderat som om ingen morgondag finnes och vi har köpt en spelare till vårt a-lag. Förvisso en hel drös lovande talanger till de olika ungdomslagen, men fortfarande bara en seniorspelare. Till en post som förvisso hade sina brister men som fortarande var långt ifrån den mest alarmerande eftersatta.

Arsenal måste, på denna återstående arbetsveckan, värva en spelare som kan spela central anfallare, kompetent nog att ta tillvara på alla skapade chanser och göra fler mål än exempelvis Giroud gör. Inte för att jag tycker att Giroud är dålig, men tja… Han är en av ligans bästa defensiva anfallare och dessutom en viktig link-upspelare som är oerhört användbar i en omgivning av tekniska, men tämligen små, medspelare. Men han bränner för många chanser och han saknar, i och med Welbecks evighetsskada och Wengers ovilja att spela Walcott centralt, över huvud taget konkurrens i truppen. Det generella problemet för Arsenals anfallare, Giroud, Walcott och Welbeck, är dock att de helt enkelt gör för få mål. De missar för mycket och sätter för få av alla de skapade chanserna och gårdagens möte med liverpool var bara ännu ett i raden av exempel. Vi har ett av ligans mest kreativa mittfält men har bara gjort två mål på säsongens tre ligamatcher. Och dessutom lyckats gå mållösa från fem av våra sex senaste hemmamatcher. Mållösa fem av sex hemmamatcher utan mål! Helt otroligt. Så här måste det förstärkas och det måste förstärkas rejält.

 
Kommer Olivier Giroud att vara förstavalet även andra september? Bild från Bildbyrån

Som du redan vet så pös igår eftermiddag den allra sista luften ur sommarens mest uppumpade transferbubbla och detta när Karim Benzema tydliggjorde att det är i Madrid han har sitt hem och att han inte tänker flytta någon stans denna sommar. Kvar står väl således Napolis Higuain och kanske psg:s Cavani, där förstnämnda skulle kunna ersätta Giroud rakt av medan den sistnämnde både skulle kunna göra det men även vikariera på en kant, bredvid Giroud. Det är en lösning. Men det är en lösning som inte bara kräver en herrans massa pengar och Wengers övertalningsförmåga, den kräver med största sannolikhet även spelarrörelser inför en eventuell spelarankomst till Arsenal. En annan lösning skulle kunna vara att permanenta Walcott centralt, ge honom tid och tålamod att spela in sig på den positionen och att handla in en ytter i världsklass, kanske till och med en ytter som även skulle kunna vikariera centralt, på vilket Dortmunds Reus (efter att vi låtit Agent Rosicky gjort jobbet) skulle kunna vara ett exempel. En tredje tanke är att handla in den offensive mittfältaren/yttern och skola om honom till sk. falsk 9:a, a la rvp, och då faller tankarna främst på de gamle Wengerfavoriterna Draxler och Götze där den sistnämnde enligt rykten lever en något tilltufsande tillvaro i Bayern och sägs längta bort. Ett problem, tre potentiella lösningar. Varsågod, Wenger. Bara att verkställa.

Vidare älskar jag Coquelin, jag älskar dennes förmåga att staga upp det centrala mittfältet och skydda den tidigare så utsatta ytan framför backlinjen. Han var oerhört bra hela våren och närmast magisk i gårdagens möte med foolsen.  Men om vi skall vara ärliga: Han har spelat en halv säsong för oss, det finns ingen garanti att han skall fortsätta vara på rätt sida den hårfina gränsen vecka ut och vecka in och ingen kan väl någonsin tro att han skall spela, än mindre hålla denna höga kvalitativ nivå i, 60+ matcher/säsong. Bakom honom står 0.5+0.5 vilket i det här sammanhanget absolut inte blir en hel ersättare/rotationsspelare. En långsam, skadebenägen och åldrande Arteta plus en storhjärtad men ständigt från höften skjutande Flamini blir inte en hel värdig spelare för Coquelin att rotera och konkurrera med. Därför måste vi förstärka på denna position.

Även här skulle man kunna tänka på flera sätt. Man skulle kunna söka en spelare som liknar Coquelin och då betala lite mer för antingen den ligavane Wanyama från Southampton eller matcha utköpsklausulen på ryktesvis £20-22 miljoner och köpa loss Krychowiak från Sevilla. Då skulle vi inte bara ha en spelare som rejält pressar Coquelin till utveckling utan även kunna ställa upp mot ett högst solitt centralblock vilket skulle kunna vara en oerhört tilltalande tanke i vissa matcher. Eller så skulle man kunna agera spegelvänt och välja en alternativ spelartyp inom ramen för den defensive mittfältaren. Vi skulle kunna plocka upp den något mer dynamiske Illarramendi som nu uppges realiseras bort av Real för £10-14 miljoner, eller ta in den snart kontraktslöse Motta från psg:s bänk för att få rutin och ledarskap för Coquelin att luta sig mot, säkerligen för en i sammahanget tämligen ringa summa.

Så här har vi några tämligen acceptabla lösningar på lagets rådande underskott. För underskott har vi, å det har vi och i nuläget går det tyvärr inte att säga annat än att Arsenals fönster är en ren och skär katastrof. Petr Cech kommer bli jättebra för oss men om inga andra inköp till vår startelva, eller dess absoluta närhet, görs så är och förblir detta fönster ett gigantiskt misslyckande för klubben. Jag struntar i om laget har sådär himla bra stämning, vilken riskerar att förstöras av att eventuella nyförvärv tränger sig på, för jag tror nämligen att segrar skapar bättre stämning än misslyckanden. Och jag struntar, som sagt, i hur mycket jobb de ansvariga gjort eller hur nära de varit att ro iland nödvändiga spelaraffärer om deras arbete inte resulterar i att rätt spelare handlas in till kubben.

Så nu har Wenger och hans medarbetare exakt en vecka på sig att rädda detta transferfönster, rädda oss från en otäck inbromsning och rädda oss från ännu en krökning av det som höll på att rätas ut. För visst tror jag dagens trupp kan ta oss vidare till ett väntat uttåg i åttondelsfinal av Champions League och visst skulle den till slut även hinna ikapp och rädda en fjärdeplats i ligan. Men önskar vi mer än så, mer än att behålla denna ständiga status quo, ja då får det f-nken i mig hända saker kommande vecka. Då skall världsklassanfallaren handlas in och då skall den defensiva mittfältaren, gärna med god bollhanteringsförmågan, för Coquelin att konkurera med handlas in. Och det måste ske snabbt, nu är det bråttom för nu brottas vi med en envist uthållig motståndare i form av allt snävare tidsram.

Så agera nu Wenger, agera nu klubbens väl smorda propagandamaskin och agera nu, mannen med fotbollsvärldens tyngsta namn, Dick Law. Ta nu rätt beslut, ro era goda tankar i land och gör det hela möjligt. Gör nu så att denna säsong faktiskt blir den språngbräda tillbaka till den storhet som den skulle kunna vara. Ännu ett steg i rätt riktning, ännu ett steg upp för fotbollsstegen och ännu ett tecken att vi är på rätt väg. Inte ännu ett år av ständigt stillastående, utan framåt, uppåt, förbättrat. En vecka kvar, klockan tickar tick-tock och snart klämtar klockan.

Kommentarer

Bild för Pelle

En till ytter anser jag inte vi behöver köpa, vi har Sanchez på ena kanten och Oxen på andra, där den sistnämnda har just de egenskaperna de flesta skriker efter, rakt spel, utmana sin gubbe och ta avslut utifrån.

If it's too strong, then you're too weak!

Bild för Jonas S

En väldigt bra genomgång gällande möjligheterna att förstärka offensivt.

Idén men Olivier "the linkman" Giroud verkar ju vara att skapa möjligheter för mittfältarna runt omkring. Om vi inte kan uppgradera Giroud mot en bättre målskytt måste vi titta på möjligheterna att förstärka hans omgivning. Någon som kan spela på högerkanten och göra mål i betydligt större utsträckning än Ramsey, Ox, Walcott, Welbeck, Wilshere och vilka andra som vikarerat på den där positionen kan.

Kill your darlings!

Be excited!

Bild för Jonas Eriksson

Ja någon benzema har man ju alldrig riktigt trott på. Men det gjorde man ju inte när vi köpte özil heller för den delen. Men håller med om att Coq var helt magisk och utan han hade vi nog fått gå hem med ännu tyngre huvuden. Han och cech var våra änglar igår och såg till att vi slapp bevittna något fruktansvärt. Nu var det frustrerande ändå när man får se taktikern Wenger dominerna och plocka ut giroud när han behövdes som mest. Men han skulle ju naturligtvis inte startat. Kanske fick han starta just för att han är vass i luftrummet i defensiven och att våra ordinarie backar inte var med.

Men om vi bara ska värva en spelare i defensiven så hoppas jag på Krychowiak. han verkar ha den där glöden som jag gillar. Och blir det nått i anfalls väg så hoppas jag på Cavani. Har svårt att se att dom skulle göra två värvningar innan fönstret stänger. Men vi får väll se. Och några andra mittfältare tror jag inte alls på. Vilken skulle han peta då? Ramsey, sanchez, Özil är ju inte petbara i wengers ögon. Och inte Cazorla heller kanske.? Så då återstår det bara en som man kan byta ut och det Coq.

Tror det blir en panikvärvning i sista sekunden bara för att vi kommer göra ett kap enligt Wenger. Och så står vi där med Balotelli, som vi fick till ett kanon pris, och kanske en halv skaplig DM typ Tiote. Eller i bästa fall Waniyama.

Men vad höll Chambers på med igår? Efter den insattsen så kanske vi skulle sikta in oss på en till mittback?

 

Bild för Ola Svärd

mm ska vi på allvar utmana eller nöja oss med vad vi brukar få? Lite så känns det. Vem/vilka kan vi tänkas köpa in som sk världsspelare. Benzema tror jag inte en sekund på o har aldrig trott heller.

Är Giroud för bra för att ersättas - han gör jäkligt mkt nytta och det är ju helt klart att AW har oerhört förtroende för honom. Tacksamt ha honom som uppspelspunkt. Tappade en hel del när TW bytte av igår. Kanske är det andra spelare som ska göra målen. Özil är ju inte nära nån gång att göra mål trots att han ligger så nära mål. Ska vi konkurrera måste spelare som Özil, Ramsey, OX mfl dundra in betydligt fler mål än de gör och har gjort.

Hemmafacit med fem nollor i gjorda mål i de sex senaste säger en massa. Otroligt egentligen ju mer man tänker på det.

Igår satt både Arteta och Flamini på bänken. En ny DM som verkligen konkurrerar med tuppen? Absolut, men vem tusan skulle det vara? Alltså nån som är så mkt bättre än Arteta?

"I will sign every contract Arsenal put in front of me without reading it.”

Bild för Woody

Håller med om Vad sir DM skriver. Är dock tyvärr ganska säker på att det blir som oftast. Vi prickar inte in den stora förstärkningen. För övrigt har väl egentligen inte Arsenal de ekonomiska muskler som krävs för konkurrera om det största och dyraste. Detta är förborgat de ekodopade, som då samtidigt skapar panik och upptrissade priser hos de etiska. Således "Here we go again". Att Giroud är en hyfsad striker kan man tycka, men långt ifrån topklass. Det är bara att satsa på en plats 3-4 och åka ut i åttondelen igen. Sedan är alltid drömmen att någon befintlig utvecklas till stor klass. Där ligger alltid respekten och tvärtom ingen respekt alls i att köpa ihop framgång. Rock on !

Bild för Johan Pedersen

"För som jag varit inne på tusentals gånger så är det för mig helt irrelevant vilka spelare vi försökte till klubben. Det enda jag bryr mig om är i detta sammanhang vilka behövliga spelare vi lyckas respektive misslyckas knyta till kubben."

Då var det inte helt irrelevant ändå?

"Mållösa fem av sex hemmamatcher utan mål!"

Hur är man mållös med mål?

Jag nästan känner din frustration som detta inlägg skrevs i. Inte vanligt att hitta "floskler" i poetens D&M:s texter.

Min feedback är annars enkel. I concur! 

 

Bild för Adamberg

Ja vi kan nog hoppas på en fin 3 e placering. Med Wenger råder status quo Vi kommer aldrig sluta sämre än 4:a i ligan men aldrig bättre än 3:a. Lika säkert som de ovan opetbara spelarna( som Ramsey) kommer att spela 94 minuter oavsett om världen går under och oavsett transferfönster. det skulle vara så kul med lite nya idéer när det gäller matccoachning som överraskar motståndarna och anpassar sig till situationen innan situationen ens dykt upp

Adam

Bild för Fredde

Prisa ut Greizmann, lägg ett bud och sen låt Wengérs omtalade övertalningsförmåga få verka. Likadant med Reus. Jag tror ärligt talat inte på de anfallarna som finns att tillgå på marknaden nu. Cavani? Presterat alldeles för lite i en så överlägsen klubb som PSG är för att spela i jämnare PL. Higuain? Njae, känns som att han bränner ofantligt mycket chanser även han. Jag tror ärligt talat mer på Mandzukic än nån av de 2.

Mest av allt så tror jag på att köpa en ung anfallare som Mitrovic (som jag bollat för innan), men han gick till Newcastle och alla som såg deras match mot United såg att han kommer bli ruggigt bra om inget oförutsett händer.

Innermittfältet så MÅSTE det in en konkurent till Coquelin. Om han heter Bender (nån av dom), Carvalho eller om det är polacken i Sevilla låter jag vara osagt. Men en måste in.

Grejen är ju att med sky-avtalet så får alla klubbar möjligheter att köpa ruggigt bra spelare. United viftar runt sedelbuntar mest för att dom kan, likadant med City som däremot redan har det mesta inne. Chelsea har börjat röra på sig även dom. Även Liverpool har gjort ett klipp i Firminho, han kommer bli ruggigt bra.

Nu behöver vi inte värva SÅ mycket men det är 2 spelare som måste in, det är en bra anfallare eller en överlägsen ytter som är i nivå med Sanchez poängmässigt. Jag gillar Giroud men börjar tro att hans linkup spel spelar mindre roll när mittfältet fungerar som det ska.

Det är i mina ögon bedrövligt hur man inte kan värva in det som fattas med alla pengar som finns dels i klubben och dels från Sky-avtalet. Om man kollar på det så är våra 3 senaste stora värvningar spelare som petats från lagen, bara kolla Sanchez, Özil och Cech. Är det klubbens strategi? Det är ruggigt bra spelare men är det klubbens strategi att vänta in såna affärer? Borde man inte kunna ta kontroll i högre utsträckning över vad man köper och gå in och prisa ut en Greizmann, William Carvalho eller köpa nästa stora anfallare?

You win some, you draw some

Bild för Andreas Näsström

Grisman hade varit sjukt trevligt! Tyckte jag även förra året, nu har han bevisat långt mer i Atletico! Frågan är hurvida det skulle finnas något intresse från såväl honom som från AM. Priset lär vara riiiktigt saftigt nu. Kontrakt i 5 år till.

Bild för Davidsson och Mannen

Pelle// När det gäller yttrar tycker jag vi har tillräckligt om vi räknar med alla centrala spelare (Welbeck, Ramsey, Rosicky, Wilshere och ibland även Cazorla) som Wenger placerar på kanten. Men om vi ser till renodlade yttrar så blir det tunnare. Då är det i princip bara Sanchez, AOC och Walcott och då tycker jag absolut att vi skulle kunna må bra av en ytter. Särskilt när Walcott centraliseras.

Jonas S// Tackar för de positiva orden! Och visst handlar det också om linkmannens omgivning, vilket Wenger ofta passar på att påpeka (även om han mer talar om att andra skall göra mål än om att killa sina darlings).

jonas eriksson// Det här med Benzema, ja. Jag vet egentligen inte riktigt vad jag kände där, vad jag trodde och hur min känsla var. För precis som du är inne på så var liksom Özil omöjlig just innan det hände. Skillnaden är att vi då hade Cazorla och idag saknar någon som motsvarar Benzema, dvs. hur mycket jag än älskar Özil, så skulle en toppforward som Benzema göra större skillnad för oss än vad Özil gjorde då. Men oavsett.

Gällande Le Coq så håller jag bara med dig (och mig själv, igen) om att han var lysande igår. Men som du är inne på så visar gårdagsmatchen upp så många av våra brister: Wengers taktiska, Girouds målskyttsmässiga och Walcotts spelmässiga.

Och visst hoppas vi på någon som kan matcha, utmana och rotera med Le Coq. För inte f-n kan han vara så här bra över tid (såsom i 55-65 matcher)?

T.A// Visst gör Giroud mycket nytta, både i linkupspelet och i spelet utan boll och visst förlorade vi mycket när han byttes ut mot en Walcott som inte hittade rätt. Och det känns just nu som vi famlar, rent systemiskt, nu när vi spelar utan yttrar och en herrans massa spelare knör in sig centralt. Kanske en av orsakerna till att vi kört fast och till att spelarna runt Giroud inte producerat som de borde?

Och hemmafacit ja. Helt vansinnigt. Hur i hela friden kunde vi hamna där? Sedan tycker ju jag att samtliga av de namn på DM:s jag nämnde (plus bröderna Bender på sina olika sätt) är bättre än både Flamini och Arteta.

Woody// Ah, vilken komplimang att få ett gott ”sir” i samband med benämningen. Och du. Jag hoppas du får fel och att vi visst gör de stora förstärkningarna vi behöver göra (även om jag, liksom du, tvekar) för jag upplever att vi har ganska bra ekonomiska muskler som tillsammans med vårt spelsätt, vilket kreativa spelare anser attraktivt (jaja, här kan ju delade meningar råda) kan göra att vi kan locka bra spelare, just under den absoluta toppen. Men då måste Wenger, som jag nämnde i texten, jobba hårt med sitt säljsnack.

Johan Pedersen//Ja, herregud. Vad var det som hände där? Jag hade förberett några textfragment som var relativt sansade, men var, utifrån gårdagsmatchen, -som du är inne på, smått i affekt och ja, då kan det bli såhär. Ber om ursäkt för dessa språkliga malörer!

Platini// Det är inget roligt scenario du målar upp, men tyvärr inte helt osannolikt. Det har ju pratats om tålamod och framsteg i ett antal år nu och Özil, Sanchez och Cech talar ju för detta. Men vi blir ju ändå aldrig färdiga, aldrig kompletta och ständigt bara en eller två pusselbitar kort. Och detta är så vansinnigt frustrerande. Att vara nära men ändå så uppenbart förhindrad att nå ända fram. Och nya idéer och matchcoaching... den du Platini!

Freddee// Där har du en bra idé. Så länge chelsea inte ger sig in i leken så är Greizmann en synnerligen bra idé. Om det inte vore för Simeone och dennes smått magnetiska dragningskraft på spelarna. Greizmann är annars ett bra exempel på en versatil och användbar ytter! Och att toonsen lyckades knipa Mitrovic känns inte bra.

Gällande Higuain så delar jag dina åsikter, men skulle vi lyckas erövra Cavani så känner jag mig, trots att han svalnat i psg, hoppfull. För kan han få fullt förtoende, likt i Napoli, bli förstavalet och serveras av Özil, Cazorla och Ramsey (japp, det skrev jag) tror jag ändå att han skulle kunna hitta tillbaka till storformen. Kanske.

Och med den centrale, defensivt lagde, mittfältaren är jag helt med dig, samma när det gäller SKY-avtalets påverkan på oss, vilket indirekt pushar oss att handla in för att höja vår nivå i relation till andra, smått kapprustande, ligakonkurenter. Helt inne på din linje om att ta högre kontroll. Och agera tidigare, innan alla andra har gjort sina affärer och innan säljande klubbar känner stanken av vår desperation!

Bild för Micke

Jag är helt med dig, men har inga svar! Ännu en gång tackar jag dig för att du har ork att plita ner dessa rader så snart efter en sån bedrövlig insats av vårt kära Arsenal! 

Jag sammanfattar nästa vecka med förhoppning om "Seek & Destroy" men tror tyvärr det blir "the Shortes Straw"... 

Bild för Adamberg

Instämmer. Undrar också, visst man förstår att city chelsea och MU har mycket mer pengar att handla med än Arsenal. Men HUR stor är skillnaden? Skillnaden som idag visar en bild av att de andra tre lagen köper när och vad de vill . Något som är så ofantligt svårt för Arsenal.

Adam

Bild för Davidsson och Mannen

Micke// Tack själv. Och, som jag nämnde, några stycken och fragment hade jag redan förberett, men resten skrevs i smått ursinne utifrån måndagmatchens brist. Så absolut, seek & destroy all over. COY Wengerfarbror.

Platini// Man kan förstå hur arenan tyngde ned oss under förberedelse och byggnadtid, men nu skall vi ju casha in på arenan. Nya dealar som skall göra oss rika som små troll. Vart går alla pengar? Jag vet att vi numera betalar höga löner, men ändå inte löner i närhet av vad shittys, chelseas eller manus bästa spelare får, så vart går pengarna? För vi kan ju handla stjärnspelare så varför måste vi, år efter år, sitta här sista veckan och hoppas? När de andra storlagen redan jobbat hej villt? Varenda j-la år!

Bild för Fredde

Det är ju det, var tar alla pengar vägen? FFP har nu blivit överkört av en gnällande minoritet från övriga Europa. Våran fördel som vi hade en sekund gentemot Chelsea & City är borta. De kan bränna sky pengar plus sina ägares pengar.

Hela PL är helt hysterisk, hela PL prisar ut väldigt bra spelare till höger och vänster. Inler ville inte ens till Leicester men dom betalade betydligt mer och då blev han tvungen. Dmitri Payet i West Ham var ruggigt eftertraktad. Newcastle går in och köper Mitrovic och Thauvin, 2 mycket fina talanger som går en stor framtid till mötes. WBA kunde plocka Rondon, antagligen i konkurens med andra klubbar. Stoke har för guds skull fått loss Shaqiri, Inter ville inte sälja honom egentligen. Aston Villa har enligt rapporter bränt sinnessjuka £50m (enligt transfer League, dock sålt Benteke). Samtidigt som Crystal Palace har backat £20 miljoner det här fönstret. Hela PL blir rikare och bättre. Då måste det spetsas till ytterligare.

PL är på god väg att bli den dära drömligan som Barcelona alltid drömt om att få spela i. Skillnaden är att Stoke City är med i den och inte Benfica, Barcelona eller andra klassiska storklubbar. Det här kommer påverka även CL spelet eftersom det blir en ännu större "nackdel" av att spela i PL än vad det redan var.

You win some, you draw some

Bild för Tomas Horvatic

Jag är lite kluven till det här med värvningar...Visst våra offensiva spelare har inte fått det att lossna ännu men säsongen är ung. Känns som att paniken redan spridit sig bland fans och tyckare. Arsenal startar alltid så här...Vi var ju ännu sämre förra året men blev ju rätt bra till slut ändå!

I mina ögon är det inte en "superanfallare" som isf ska prioriteras. Jag ser att det defensiva förfallet vi ser lite då och då är den stora orsaken till att vi inte lyckas vinna PL. För mål har vi alltid gjort och kommer alltid göra. Hitta en DM/CM som har kvaliteér att kliva rakt in i elvan. Ett bra försvarsspel vinner matcher! Chambers är för valpig, låna ut honom till Championship så han får hårdna till lite. Både Monreal och Debuchy kan vikariera i mitten med bravur.

Men ett stort problem är att Wenger inte lyckas med att få rätt spelare i form lagom till säsongstart. En Giroud i form sätter en av sina chanser som han brände mot Liverpool, Alexis hade aldrig missat sin chans när han har form.

Jag för min del ser det som att en stor värvning i forwardsledet även kan ha sina nackdelar för våra unga spelare. Akpom är en kille som snart kommer explodera! Vi har en riktig guldklimp där. Nästa Kane rent av!

OM man ska köpa in ett stort namn har jag faktiskt inga problem att man gör det på bekostnad av Giroud. Flera röster ropar att vi inte kan vinna ligan med den gode fransosen som spets ändå...Cavani in - Giroud ut

Blev ett jäkla svamlande från min sida...kom jag ens fram till poängen av mitt inlägg? :)

Om du inte kommer ihåg det har det aldrig hänt...

Bild för Jonas Eriksson

Ja jag kan nästan inte hålla med dig mer. Den ända panik jag personligen känner är att jag tycker att Wenger ser mer och mer trött ut och aggerar inte. Men han har väll inte heller nått sin formtopp än?

 

Bild för Davidsson och Mannen

Freddee// Lika kloka som otäcka och skrämmande ord du skriver. För som du är inne på så har några högljudda klubbar utanför Premier League sett ligans TV-avtal som konkurrenshämmande (härligt med tanke på hur både tyska och spanska ligan är strukturerade, ekonomiskt) och därför skramlat med så pass mycket vapen att Platini (inte kommentatorn här, UEFA-snubben, alltså :-)) backat gällande FFP. Effekten har också blivit just den som du är inne på, att EPL blir inte bara blir helt hysterisk i sitt enorma överflöd av inköpspotential. Den blir också oerhört svår att vara i för de topplag som vill hävda sig på den europeiska toppfotbollens finaste scen, Champions League.

Så det är inte bara fotbollen i stort som förlorar, det gör även de engelska lag vars pengar plötsligt blivit mindre värda. Mindre värda i relation till att dopinglagen ändå alltid kommer att ha fler och mindre värda i relation till de pengar som de två spanska topplagen, det franska och det tyska topplaget drar in både på sin inhemska överlägsenhet och i ett CL där de plötsligt har så oerhört mycket bättre förutsättningar än de engelska lagen. Fullständigt vidrigt, vilket även oljelagegen chelsea och shitty borde se och agera emot. För vi har alla hamnat i en kapprustning som det bara, bortsett från fyra vinnare, finns förlorare i.

Tomas Horvatic// I mångt och mycket delar jag din tanke och som vi varit inne på tidigare, du och jag här i bloggen, så vill man egentligen ha en kille som Akpom där uppe. Med egna produkter av olika nationalitet runt omkring sig. Men Akpom är i Hull i år och har ännu långt kvar innan han är redo för uppdraget i Arsenal. Vidare delar jag din oro gällande det centrala mittfältet, även om jag ser Coquelin som ett förstaval, men där andra- och tredjevalen är på tok för svaga för att stiga fram om Coquelin skadar sig, stängs av eller helt enkelt tappar form.

Däremot vette sjutton om jag tycker vi överreagerar och får panik, över ligastarten, ”i onödan”. Jag tycker Arsenal är ett lag som skall vara med och slåss om ligatiteln varje år. Men varje år (bortsett från 13/14) ser vi ligatiteln redan försvinna utom räckhåll redan i slutet av september. Och det gör mig vansinnig om även denna säsong skall bli en sådan.

jonas eriksson// Håller du med TH eller med mig? Ah, du håller med honom om att vi är många som fått panik över Arsenals start när vi inte borde. Men tja… jag tycker inte min och andras irritation över vår usla start är något konstigt för, som jag nämnde, så skall vi vara med och slåss om ligatiteln varje år, men den håller just nu att springa ifrån oss. Redan nu, ännu en säsong. Däremot är det oerhört spännande att fundera på vem som har ansvar för detta. Wenger och övriga i klubben har haft en hel sommar på sig att göra laget förberedda och redo att utmana. Nu står vi, med mindre än en vecka kvar av fönstret, med fyra poäng på tre matcher och ser ligatåget börja tuffa. Ifrån oss? Tja, det vore fördj-ligt om det skall ske ännu en säsong.

Bild för Tomas Horvatic

Jo, jag vet att akpom inte är tillgänglig i år. Men du förstår min tanke och det är ju positivt :)

Det ropas betydligt högre i panik från andra håll än just ditt. Jag gillar din framtoning och är helt med på vad du känner. Blodet liksom nästan kokar när slutsignalen går och ännu en 3 poängare missas. Men samtidigt är det inte nattsvart ännu! Spelet finns där iaf. Men jag är fortfarande frågande till om man värvar sig till fler mål. 

helgens match är otroligt avgörande! 3 poäng där och det ser ljusare ut :)

Och visst är det väl tur att alla inte tänker samma hela tiden ! 

Om du inte kommer ihåg det har det aldrig hänt...

Bild för Sral

Det är svårt att värva till sig fler mål eller bättre försvarsspel, i alla fall om man förväntar sig effekt direkt. Har vi t ex inte historiskt sett nästan alltid fått se anfallsvärvningar som dras med måltorka innan det lossnar? Det hände i alla fall Bergkamp, Henry och också Giroud. Ja, Giroud har ändå gjort ett gäng kassar för oss nu. Så även om vi skulle köpa en Cavani eller Higuain, så tror jag ändå inte att det är en sådan quick fix som många vill se nu. 

Bild för Fredde

Visst vill inte Barcelona, Real Madrid och Bayern Munchen se en superliga formas i England. Men jag har svårt att se att dom ska gå emot FFP, för dom har en väldigt fungerande ekonomi. Alla dom 3 är bland fotbollsvärldens ekonomiska stormakter. Det ligger i deras intresse att förhindra att föreningar som PSG blomstrar upp i deras egna bakgård.

Det dom vill förhindra är som du säger att PL blir en superliga, men det gör man inte genom att ge City och Chelsea större utrymme att spendera pengar. Det dom kan göra är att höja sina inheimska ligors tv-intäkter. Tyskarna har ett gemmensamt tv-avtal och dom har ALLTID fullt på sina matcher med bra stämning och väldigt underhållande matcher deras avtal kommer att höjas. De spanska klubbarnas situation är mer komplex för att dom liksom Italienska klubbarna säljer sina tv-avtal enskilt. Både jättarna i Tyskland och Spanien vill höja konkurensen i ligan utan att det blir på bekostnad utav deras egna framgångar.

Det som David Dein var drivande i var ett tv-avtal för HELA ligan, visst var det egoistiskt tänk även där. Det grundade sig i att Arsenal skulle få mer pengar helt enkelt. Men man insåg att om man sålde för hela ligan så sparar man tid och bygger ett starkare varumärke.

För mig rimmar det väldigt illa att Platinis son jobbar tätt med PSG-ägaren och att Platini blivit alltmer tyst och nu till och med lättat på FFP.

You win some, you draw some

Bild för Davidsson och Mannen

Tomas Horvatic// Jag förstår absolut din tanke och delar, på det stora hela, den. Och det här med panik, jag kan fortfarande, så här två och ett halvt dygn senare, bli smått vansinnig när flashar dyker upp i huvudet, från måndagsmatchen. De två tappade poängen att lägga till premiärmatchen, men framför allt hur spelet såg ut. Eller snarare hur lite vi fick ut av det spel vi hade. Och då får jag kanske inte panik, men blir ilsken och nedslagen på en och samma gång.

Sral// Här hamnar vi lite i kläm. För visst är det svårt att handla in gjorda mål respektive hindrade motståndarmål, som en quick fix. Men då är problemet nästan ännu större, när det hamnar på Wengers skrivbord. Att vi ännu en säsong är så smärtsamt impotenta, nästan kastrerade när motståndarna backar hem och parkerar bussen. Precis som alla lag som åker till Islington gör. Inget nytt under solen där alltså. Och ändå samma runtrullande, trixande och estetiskt –ur en objektiv åskådares synvinkel- härliga spel.

Men inga mål och ingen vinst. Och detta med enorma summor tillgängliga att använda och detta med ett fönster som stått vidöppet i flera månader. Våra konkurrenter har handlat, varför då inte vi? En spelare, en oerhört bra spelare, men ändå två pusselbitar för lite. Kanske inte instantlösningen, men vi har förhoppningsvis fortfarande 55-60 matcher kvar att spela och då behöver vi de saknade bitarna.

Freddee// Hmmm, det här är spännande tankar. För visst, logiskt sett så borde nepotismklubbarna i Spanien och den tyska Jätten Glufs-glufs i Tyskland vara för FFP och ja, det kanske är Platinis än mer nepotistiska familjeband till psg som är den stora boven i dramat. Eftersom just psg saknar den publik, den marknad och de inkomster (TV, reklam och annat) som de tre stora har till förfogande. Så ja, för mig är det både korkat och märkligt beteende av den man, Platini, som saluförde sig som den ärliga fotbollens räddare. Det var tydligen inte fotbollen i stort han värnade om. Det var tydligen sonens gigg som var prio 1. Vad trött man blir när man tänker på det.

Bild för Fredde

http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-3144154/Michel-Platini...

När han tillträdde så ville man inte ha den här typen av ägare, nu vill han uppmuntra till det. "Bara dom presenterar en långsiktig affärsmodell". Och "locka till att investerare investerar i europeisk toppfotboll"

För mig är det här helt idiotiskt, för det han gör i praktiken är att sopa undan benen på klubbar som Dortmund och Athletico Madrid på kort sikt och klubbar som oss, Juventus och United på lite längre sikt. Spelarna i City, PSG och Chelsea hade spelat någon annanstans och gjort dom lagen bra. Det Platini säkerställer just nu är Citys, PSGs och Chelseas långsiktiga dominans positioner. Vad kommer hända om 10 år när han sprungit ärenden åt oligarkerna? När Tres Amigos och BBC har slutat spela. Han bäddar för en totaldominans för oligark klubbar, de kan prisa ut vilken spelare som helst när dom vill och erbjuda spelarna Von Ankas myntvalv i lön bara dom presenterar en "hållbar affärsmodell", det vill säga ger sina garantier och skriver "sponsorsavtal" som säkerställer att pengarna fortsätter komma in till klubbarna.

You win some, you draw some

Bild för Sral

Vi gjorde ju tredje flest mål i ligan och vann flera matcher när det andra laget parkerade bussen, så helt impotenta tycker jag inte att vi är. Och med ett så bra lag som vi har nu är det svårt att hitta de där spelarna vi verkligen behöver. Jag har svårt att se något uppenbart, skulle vara en extra DM eller en top-anfallare, men det där är ju svårt som sagt. 

Bild för Davidsson och Mannen

Freddee// När han tillträdde kände jag, trots all smutskastning med Johansson etc, att fotbollen var på rätt väg. Senare, när FFP formades, kände jag till och med att detta kan bli riktigt bra. Förvisso var det uppenbart att det var den kommersiellt svagare franska fotbollen som skyddades primärt, men det kändes helt okej för mig. Vi skulle liksom alla vinna på att oljelagen stoppades. Sedan gör han det här, ”bara de presenterara en långsiktig affärsmodell”, snacka om att vända kappan. Och precis som du säger så är det ironiskt nog ett av hans gamla lag, Juventus, som kommer få det tufft. Eller så räknar han kallt med att Tyskland kommer att ha ett lag, Spanien två och Italien respektive Frankrike ett var? Och att då både Juve och sonens psg klarar sig, ekodoping eller inte.

Och ja, det är lika idiotiskt och svårbegripligt för mig. Att någon som älskar fotboll, har makt att ändra sk-ten, står på och låter det ske. Oförlåtligt. Och din spaning om framtiden är lika dystopisk som realistisk. Tyvärr.

Sral// Visst gjorde vi en massa mål och visst var defensiven (första halvan DM och svajig målvakt) den stora orsaken till att vi halkade efter direkt. Och när jag säger impotent så refererar jag till den räcka hemmamatcher som vi inte lyckats gör ett enda mål på, fem av de sex senaste matcherna. Det är inget vidare. Vi håller på att förlora vår hemmaplan/-fördel. Folk kommer till oss och vet precis hur de skall göra och tyvärr lyckas också tämligen många med sin, för visso destruktiva men ack så lyckosamma, gameplan. Ett stort problem som måste få sin lösning. Jag har en fundering som jag återkommer till i ett senare inlägg.