Medlemmar: 6108 st.
Visa menyn

Blev en förlorad falsk 9:a till ett nytt spelsystem?

Davidsson och Mannen
ons 16 okt 2013 kl 12:31

Först och främst vill jag erkänna att det egentligen är fel av mig att benämna systemet som nytt. Det borde såklart ha hetat nygammalt, men jag kände att jag inte ville gå den vägen. Dels för att inte leda in dagens spelartrupp i en oändlig skugga den i så fall skulle ha hamnat i, men framför allt för av respekt för den ursprungliga spelartrupp som det i så fall skulle refereras till. Mer om detta senare.

När Robin van Persie lämnade oss för antagonisterna i köksduksrutigt, så lämnade inte bara en synnerligen kompetent spelare Arsenal. Från truppen rycktes också en spelartyp med smått unik kompetens och funktion, truppen bestals på ett synnerligen unikt exempel på den så kallade falska 9:an. Här refererar vi inte om van Persies eventuella personlighetsdrag, utan till den spelartyp som de senare åren har kommit att bli inte bara omtalad och hyllad, utan också en av de mest önskade lösningar på alla fotbollssystemiska ekvationer.

Den falska 9:an har sina ursprungliga rötter i det holländska 4-3-3-systemet, i vilket 9:an, något förenklat, är den centrala inbox-stikern som har en kreativ leverantör, i form av en nr 10, bakom sig. Ursprungligen var 10:an en kreativ forward där vår gamle mästare Dennis Bergkamp är ett semimodernt exempel. I än mer modern tappning ansåg sig managers inte ha råd med både en inbox-9:a och en leverantörs-10:a utan fotbollens svångremspolitik skapade, tillsammans med bättre försvar på motståndarsidan, en önskan om spelartypen som kunde vara lite både och. Som både kunde skapa chanser och sätta dem, men som också kunde ge managerna möjligheten att fylla på med ytterligare mittfältare bakom sig, för att på så sätt få en tight och svårgenomtränglig mittfältstriad.

Den falska 9:an skapades ofta ur kreativa mittfältare/bortrationaliserade 10:or, ur bollskickliga yttrar men också av synnerligen spelbegåvade 9:or. De mest framstående exemplen är, utifrån ett toppfotbollsperspektiv, nämnde Robin van Persie, Lionel Messi och Zlatan Ibrahimovic. Men även den något bitbenägne Luis Suarez samt van Persies konkurrent Wayne Rooney går att räkna in under denna kategori. Spelare som har skolats om från kant, från skugga eller från inboxspel till ett dynamiskt och följsamt anfallsspel där de både kan ta emot boll, regissera spelet och vara den som avslutar det.

Denne spelartyp förlorade vi och vi gjorde det varandes i en enorm beroendesituation. Fabregas (vilken även han ofta vikarier falsk 9:a nu för tiden) och Nasri hade lämnat oss föregående sommar och van Persie hade, kanske lite hårddraget, nästan själv räddat oss spel i Champions League. Så där stod vi med brallorna nere. Förvisso hade både Podolski och Giroud handlats in, förvisso snodde Wenger Cazorla från svajiga Malaga, men ingen av dem var/är den falska 9:a som vi då hade kommit att bygga så mycket av vårt spel kring.

Eftersom Wenger är den man han är och eftersom den falska 9:an inte bara kräver extremt bred kompetens utan också just därför blir otroligt dyr, fick vi rätta mun efter matsäck och överge ett spel som byggde på den falska 9:an för ett annat. Föregående säsong gick väl lite sådär, men på de elva tävlingsmatcherna (och här väljer jag att exkludera Bendtners ligakuppmatch mot West Bromwich) vi spelat denna säsong, tycker jag mig ha sett en, i varje fall, tendens till någonting nytt, någonting annat eller kanske till och med någonting… nygammalt.

För Giroud är inte Henry. Cazorla, Wilshere och Ramsey är inte Bobby Pires och Walcott, Oxlade-Chamberlain och Podolski är inte Freddie Ljungberg. Men när någon, på twitter eller på gamla forumet, skrev att Özils position är som nr 11, blev det för mig inte bara en distinktion från siffer- eller spelsystemsvurmen, utan också referens till den tid då nr 10 faktiskt var en forward och inte än mittfältare bakom en allsmäktig falsk 9:a.

På The Hawthorns säger de 4-2-3-1. Fast de kan å andra sidan inte ens stava till Özil. Bild: Svaj-D&M.

Wenger började, i och med Cazorlas återupptagande av Fabregas/Hleb-rollen, så smått tassa i angränsande marker under föregående säsong, men det är inte förrän Özil anlände som personen bakom strikern, paradoxalt nog, har fått vara en smått renodlad forward-light. Detta hänger, med största sannolikhet, i sin tur ihop med att mittfältsblocket i och med Flaminis återvändande till klubben, blivit tuffare och säkrare.

Vi är absolut inte där vi var under vår senaste storhetstid. Vi har inte alls den generella nivå av kvalité som vi hade då, - varken bredden eller topparna, men vi har börjat närma oss en modell, ett system och ett spelsätt som inte är helt olikt. Självklart är systemet bara ramen och det avgörande är vad som fylls inom den, det vill säga vad vi får ut av systemet i relation till spelarna samlade kompetens adderat av vad managern beordrar dem göra med bollen. Men jag blir glad över att Wenger dels låtit försvarsspelet få spela roll, dels insett behovet av en elakhet på det centrala mittfältet och dels insett behovet av någonting närmast berkampskt bakom anfallaren.

Vi kan fortsätta kalla det 4-3-3 eller 4-5-1. Men jag vill påstå att vi är på väg att återgå till ett 4-4-2 som i vårt utförande anfallsmässigt blir 4-4-1-1 och försvarsmässigt 4-1-4-1, där vi förvisso har yttrar som kallas för ytteranfallare, men framför allt har en centrallinje som inte agerar helt olikt den vi hade under vår storhetstid. Kvalitativt är vi inte där, men strukturellt sett börjar vi närma oss.

Den så kallade fria roll som Özil har kan, vid första anblicken, te sig tämligen lik den Cazorla och Rosicky gick in och ur förra säsongen, men när Özil medför farten utan boll, löpviljan och förmågan att dra isär försvaret, är det någon form av forward jag ser. Någon form av just nr 11, fast då inte i relation till 4-3-3-systemets nr 11, utan 4-4-2-systemets.

Denna diskussion kan te sig mossigt akademiskt, analt siffertrillande eller endast som ett sätt att frossa i gamla goda tider och hopp om återupprättelse. Och visst. Özil inte är kanske inte lika bra som Bergkamp var, Giroud har absolut inte i Henrys förmåga att på egen hand skapa mål ur tomma intet och herrar Cazorla, Podolski, Walcott och AOC inte alls som Bobby eller Freddie. Varken Ramsey, Wilshere eller Flamini har Vierias totala mittfältsövertagande, men om den senare kanske är en lite elakare variant av Gilberto? Eller någon av dem lite av Ray Parlour, lite av Vieira eller lite av varje?

Vi har inte Adams eller inte Keown, Heart’n Sol eller Mr Safe Hands, men vi har en brittisk kärna inlindad med både stil, finess och faktiskt också ett visst mått av defensiv stadga. Och vi har, eller snarare jag tycker mig se att vi börjat utforma, ett spelsystem som inte vilar på semibarcelonskt possessionsspel och väna sidledspassningar i en 4-3-3-form som lett oss in i småsömnigt lunkande.

Jag tycker mig se att vi har börjat utforma ett spelsystem inte helt olikt ett 4-4-1-1/4-1-4-1 som inte bara ger oss ett rakare spel och högre tempo utan också är någonting nytt. Eller ännu hellre, någonting nygammalt. Jag vet inte, jag har inte empiri nog att säkert veta, men jag tycker mig ha sett tecken. Tecken på en hårdare mittfältskärna och på en mer forwardliknande central mittfältsspets som, indirekt, blir till en 10:a. Eller som i öziliserad form till och med kan bli en 11:a Och det är kanske inte så illa det heller?

Kommentarer

Bild för Andreas Andersson

Ser ju kalas ut! Skönt att Davidsson och the Man är på banan igen!

Styrelseledamot & webansvarig

Bild för Davidsson och Mannen

Tack skall du ha! Och tack för hjälpen med den enorma puffen på förstasidan. Känns grymt skönt om du frågar mig!

Bild för zimzon

Ännu en gång, den avataren....

Twitter: @zimzon80

Bild för Guris

Ja man blir fan lite knäsvag.

Bild för Dag Torgersen

O ja! Grymt resonerat, här har du många intressanta analyser!

Bild för Baron

Fan va skönt. Nu är allt som vanligt igen tramsinterlullet är över och D&M är tillbaka igen.

hahaha@Lord_Sugar: 1-1 at Newcastle

Bild för Davidsson och Mannen

Zimzon// Hehehe, ja vi får väl tacka Magi-Kaj och moder jord. Eller något annat.

DT// Tack skall du ha! Och visst är det en lite spännande tanke. Det är ännu för tidigt att säga om vi är på väg dit och Özils målskytte måste nog höjas, men min känsla efter de i år spelade matcherna är att vi kanske, kanske håller på att ömsa skinn. Lämna något gammalt som inte fungerade för oss, bakom oss och gå/återgå till någonting som gjorde det. Hoppas jag inte får fel...

Baron// Tack skall du ha och ja... det känns rätt gôtt faktiskt. Lite jobbigt för mig som traditionalist att vi bytt hemsida, vilket till viss del också bromsade upp flödet, men nu hoppas jag vara tillbaka.

Delazon// Varför fungerar inte styckindelning/enter i kommentatorsfältet?

Bild för Kaj Poikela

Intressant läsning, D&M.
Tycker att att vi borde testa WM-systemet från 1930-talet. Slå världen med häpnad!, som Grekland gjorde i något EM de gick och vann för att de återinstallerade en libero på planen.
Eller när jag tänker efter: tror att Diaby skulle vara en perfekt libero.

Bild för Davidsson och Mannen

A-C// Hur kommer det sig att det känns som att du driver lite med mig här? Skämtar med mig aprillo?

Bild för Kaj Poikela

Nä, det var inte meningen. Sorry. Tycker att din analys är lysande och eftersom jag ville svara nånting,, eller snarare skriva nånting för att visa att jag läst, men samtidigt inte visa hur dåligt insatt jag är i de olika systemen genom åren ... så försökte jag skämta.

Bild för Kaj Poikela

Men jag skämtade inte om Diaby...

Bild för Davidsson och Mannen

A-C// Ja den där internethumorn. Jag refererar till Pelle och hans smilies. Men jag höll också på att klämma in en sådan där :-) i mitt svar, eftersom mitt dramatiska svar även det var humoristiskt menat. F-n vad vi skojar! Grymt. Och du fortsätter, ser jag, på inslagen väg genom att, ännu en gång, skriva namnet på den där gänglige fransmannen som var så lovande en gång i tiden, men som numera känns mer som en dammig variant av frikyrklighet under den pubertala hormonsloopen. Typ.

Bild för Kaj Poikela

Hrmmffffp. Jag trodde verkligen att du misstolkade och blev lite stött.
:-)

Bild för Davidsson och Mannen

A-C// Sånna som vi skall hålla oss till småklibbiga bardiskar eller, på sin höjd, mejl. Brev kanske? F-n, det är inte lätt att försöka hänga med i ungdomens slang och tecken. "o/o-/" vad tror du den betyder? Någon? Nej, jag tänkte väl det.

Bild för Kaj Poikela

Bardisken slår tecken alla dar i veckan. Nån gång måste vi få till ett pubmöte!

Bild för Guris

AC, hette inte du Augustius på den gamla goda tiden?

Bild för Kaj Poikela

Nä, jag hette Augustus även där.
Efter "Gus" Caesar, en av Arsenals mest bespottade spelare genom tiderna. Har fortfarande kvar en "Shoot"-plansch med honom nånstans som jag ska rama in och ge hedersplats på kontoret.

Bild för Davidsson och Mannen

A-C// Du har så sant så. Vi måste lösa det någon gång i framtiden.

Guris// Och där fick vi svaret att D&M, genom åren, inte alls stavat fel till A-C's forumnamn. Boom!