Medlemmar: 6225 st.
Visa menyn

Liverpool Away: En toppmatch, The Battle of The Third Place eller Vems fönster var sämst?

Davidsson och Mannen
tor 6 feb 2014 kl 07:51

På lördag spelar Arsenal den tidiga lördagsmatchen borta mot Liverpool FC och denna match har så många olika infallsvinklar, så många bottnar och så många ramar kring sig. Det är en svår bortamatch mot ett lag som, i Luis Suárez, inte bara har en av ligans absolut bästa spelare, inte bara har en oerhört effektiv offensiv med oändliga variationsmöjligheter utan vill framstå som ett lag på väg uppåt i seriehierarkin.

För klubben Liverpool FC har varit nere och vänt. De har haft problem med bråkande ägare, fått revalvera sin självbild i förlorat Europaspel och dessutom gjort det under en period där personer som varit historiskt starka i klubben haft oändligt svårt att hålla fingrarna borta från en realtid de saknar koll om. Nu har klubben, i Fenway Sports Group som är majoritetsägt av John W Henry, en relativt stabil ägarstruktur, de ha en utbyggnad av sin hemmaarena Anfield Road just kring hörnet och de har, i Brendan Rodgers, en högst trovärdig manager. De vann i somras en oändligt stor propagandaseger, just mot Arsenal, när de lyckades behålla en i pressen utgråtande Luis Suárez för att sedan knyta honom kvar till klubben i form av ett nytt kontrakt.

Så matchen på lördag skulle kunna vara en toppmatch, det skulle kunna vara matchen mellan två giganter som tidigare, i olika form, legat och småsovit och det skulle kunna vara en match mellan två utmanare till ligatiteln. Det skulle också kunna vara ett möte mellan två lag som kommer att tvingas se sig besegrade av de två ekodopade oljelagen, Manchester City och Chelsea FC, och sålunda göra upp om ligans tredjeplats. Men matchen skulle också kunna vara en räddningsplanka för två lag som förvisso håller sig kvar i ligans toppskikt, men som båda två just avslutat ett transferfönster i rejält nedstämd moll.

Vi behöver väl knappast gå in på Arsenals fortsatta och ännu olösta forwardsbrist. Vi behöver inte strö mer sår i saltet som det misslyckade försöket att värvar Julian Draxler från Schalke 04 skurit i oss och vi behöver inte ta ännu en vända kring affären där en matchovan 31-årig bänknötare från Spartak Moskva lånas in för att sedan visa sig vara skadad redan vid inlåningen och oförmögen att delta i de kommande 6-7 matcherna. Vi behöver inte vrida runt kniven ännu ett varv utan kan istället titta på vad LFC presterade under transferfönstret.

Efter att de, i en klassisk hit-and-run-operation av geniet Mourinho, förlorat Basels Mohamed Salah till chelsky, siktade de in sig på den ukrainska landslagsmittfältaren Yevhen Konoplyanka. De mötte utköpsklausulen på ryktesvis £15 miljoner, kom överens med Konoplyanka om spelarens egna kontrakt och trodde således att allt var frid och fröjd. Då hade de inte räknat med att Dnipros president skulle gå in och blockera affären genom att, helt frankt, vägra signera övergångspapperna och således göra affären omöjlig att genomföra. Till detta går också att lägga misslyckandet med att värva in en defensiv mittfältare som de, i och med Leivas skada, behövde och bilden av ett lika uselt fönster som Arsenals träder fram i all sin lyster.

Några är med medan andra saknas. Men var är Kongo? Bild från Flickr.com: ”Arsenal Regime”

Så lördagens möte bär så mycket med sig. För Arsenal är det första matchen av en rad svåra där möten med Manu och Bayern fått sällskap av ännu ett, denna gång i FA-kuppen, med just LFC. Detta inom en tidsrymd av dryga veckan. Så om matchen inte var viktig tidigare så är den glödhet idag. Vi måste bara besegra dem, vi måste bara ta våra tre poäng och vi måste bara bevisa att vi, trots alla pinsamheter i samband med transferfönstret, är en klubb att lita på. Utifrån rådande förutsättningar hoppas jag att vi ställer upp med följandes startelva:

Szczesny
Sagna – Mertesacker – Koscielny – Gibbs
Arteta – Oxlade-Chamberlain – Özil
Cazorla – Giroud – Podolski

Målvakt och backlinje: På denna front är det nog inte så mycket att kommentera om man inte anser att Monreals insatser de senaste matcherna torde öppna för en eventuell come back för Gibbs.

Mittfält: I Flaminis frånvaro är Arteta självskriven, men hans haltande senast väcker en viss undran hans deltagande på lördag. Källström är, som bekant, skadad medan Vermaelen lyste med sin frånvaro på Arsenals bänk och jag finner inga svar kring hur skadesituationen är för vårt forna förstaval på mittbackspositionen. Skulle Arteta vara skadad på lördag och Vermaelen inte är det, så hoppas jag att den sistnämnde får en chans som reserv till reservens reserv på det defensiva mittfältet.

Mot Palace (obs: Det var inte Stoke vi mötte, även om jag i min THR verkade göra allt för att läsaren skulle tro det!) hoppade Oxlade-Chamberlain in och växte, allt eftersom matchen gick, in i box-to-boxrollen likt en Ramsey Light. Nu uppges Wilshere, äntligen vara tillbaka från skada, men jag behåller ändå AOC i min startelva, medan Mesut Özils deltagande knappast behöver någon längre förklaring.

Anfall: Giroud gjorde nog inte så många glada med sin tämligen uddlösa insats senast, men eftersom vi saknar adekvat uppbackning, och så har gjort i ungefär ett och ett halvt år, så får han starta även denna match, i väntan på kommande skadefrånvaro (nej, jag är inte bitter, inte alls). Rosicky gjorde ett piggt inhopp senast och Gnabry var bra både mot Coventry och mot Fulham, men jag vill ändå komplettera Giroud och den allt mer formstarke Cazorla genom att ge Podolski ännu en start. För han behöver speltid för att komma i form och hans form kommer kan komma att bli smått avgörande under matchperioden vi har framför oss.

Matchen: Liverpool FC på Anfield Road är inte bara en svensk husmansklassiker, en 70-talisternas modersmjölk utan också en riktigt spännande fotbollsmatch. Nuvarande LFC bjuder ofta på sprudlande offensiv men samtidigt också en något hålslagen defensiv. Vi får nog anta att Kolo Touré, aka Vår Mann I Liverpool, inte spelar denna match, men att Herr Gerrard, i Leivas skadefrånvaro, får ansvara för det så kallade sittande mittfältet. Och det kan man ju hoppas att han får. Sitta. Omsprungen och upprullad av tekniska och fartfyllda kanonjärer.

För det här jag tror vi kan finna LFC:s akilleshäl, det centrala/sittande mittfältet tillsammans med en backlinje som tenderar att vara något ojämn. Eventuellt gör Mamadou Sakho come back efter sin hamstringskada, vilket inte bara skulle föra Vår Mann I Liverpool än längre från startelvan utan också staga upp dess defensiv rejält. Oavsett så krävs det inte bara att Arteta bistår mittbackarna med att hålla reda på Sturridge, Suarez och den kreative Coutinho. Arsenal måste även våga hålla bollen och även, till skillnad från senast, använda första halvlek till att utmana motståndarlagets försvar. Högt bolltempo och enormt mycket mer rörelse utan boll än vad vi lyckades prestera i första halvlek mot Palace.

Jag drar till med en klassiker, sticker ut hakan och påstår att första målet blir oerhört viktigt. Så kan vi släppa resterande viasatreferenser för stunden och bara enas i att detta är en match vi absolut inte får förlora. Vi får inte tappa mark gentemot oljelagen vilka båda, främst chelsky, har ett avsevärt lättare schema, och vi får dessutom inte halka tillbaka i det högfrekventa ojandet som klubbens insatser under just stängda transferfönster har fört med sig. Seger, tre poäng och bibehållen ligaledning. Svårare saker än så behöver en behovsanalys inte resultera i. COYG!

Kommentarer

Bild för Martin Palmér

Det finns alltså fortfarande folk som tror att Vermaelen på mitten skulle vara en bra idé? Hemskt dålig idé på alla sätt, allt det vi irriterar oss på med honom som mittback blir än viktigare att bemästra när man ska vara balansspelare på mitten.

Bild för Davidsson och Mannen

Martin Palmér// Det kan vara som du säger och jag förstår om ditt huvudargument är att många (jag?) ser DM-positionen som någonting mindre svårt, dvs. något som till och med en fladdrig mittback kan klara av. Men vad är det som får dig att tro/tycka att Vermaelen inte kan göra det Luiz och Jones delvis gör i chelsky och manu? Upplys mig!

Bild för Martin Palmér

Jones tycker jag inte vi ska blanda in i det, han är en lite annan typ av spelare tycker jag. Luiz spelar främst som en sköld framför backlinjen när han är DM. Det fungerar i det systemet. Men Arsenal spelar inte med en sådan sköld och har inte gjort så på länge. Jag tror inte Wenger vill göra det heller. Att sätta in Vermaelen i en roll á la Arteta tror jag vore rent självmord. Lite som när Demichelis spelade där mot Chelsea. 

Bild för André Johansson

Att spela som sittande mittfältare är i mina ögon oftast mycket enklare än mittback. Särskilt om du kanske inte Riktigt har självförtroendet inne för mittback. Och med mertesacker och koss bakom som styr och ställer behöver du nästan bara kondis för det. Jag hade gärna kunnat se vermaelen där istället för att arteta då han är explosivare och snabbare 

The biggest of games,the biggest of names. Its Henry

Bild för Davidsson och Mannen

Gunnerlover// Jag ser fram emot att ta del av Martin Palmérs argument, men i min värld borde, precis som du är inne på, Vermaelen fungera bra som DM. Däremot är det nog svårt att generalisera, för jag tror inte att exempelvis BFG skulle fungera sådär superbra som DM. Olika mittbackstyper borde passa olika bra som DM och jag vet egentligen inte om jag tycker att DM/sittande är lättare att spela än mittback. Min syn på Vermaelen är mer att han inte skapar trygghet nog som mittback, men skulle kunna gå att använda som DM just utifrån den explosivitet och fart du nämner.

Bild för Torbjörn Nylin

Är Rosisky frisk ska han spela. Skulle dessutom vilja ha med Wilshere det kommer bli tufft och kanske fult då behövs hans hjärta. Vermaelen ser jag inte som ett alternativ på mittfältet. Varför skulle Flamini dra på sig rött just nu, det är ju i såna här matcher vi vill ha han. Väldigt viktigt att precis som du valt Gibbs spelar, han kanske kan hinna med Sterling. Liverpool har som Shitty en mycket bättre höger sida än vänster och hur det gick mot dem med Monreal som startman vet vi ju.

Captain Tony A på Twitter 

Bild för Davidsson och Mannen

Martin Palmér//Jag tycker visst att vi skall/kan blanda in Jones lika väl som att vi jämför med vilken spelare som helst (exempelvis en Demichelis som, om vi skall vara ärliga, är gaaaanska kass oavsett var och i vilket system han spelar). Visst är det så att Arteta inte är den typen av sköld som chelsky kör med, men det kan ju inte vara ett plus, dvs ett argument mot Vermaelen som DM, snarare ett minus för Arteta på den platsen. Om du jämför Arteta och Flamini så ser du olika spelartyper i samma system (inte tillsammans, utan var för sig) och då kan jag inte se vårt system som ett hinder för att faktiskt Vermaelen skulle kunna gå in och göra ett bra jobb som DM. Inte som Arteta gör det, men någonting bra på ett annat sätt. Så nja jag tycker inte det räcker med att hänvisa till systemet som argument mot Vermaelens platsbyte.

Dessutom undrar jag vad du menar med "Det finns alltså fortfarande folk som tror att Vermaelen på mitten skulle vara en bra idé?" Folk? Fortfarande? Jag har ingen aning om vilka du refererar till och när dessa skulle ha tyckt någonting.Men ja, jag tycker det vore en bra idé. Nu. Inte då för länge sedan eller när det nu kan ha varit.

Torbjörn Nylin// Jag är själv en stor fantast av Rosicky, men vem skall han nu peta? AOC på mitten, Özil som 10:a eller Cazorla/Podolski på någon av kanterna? Jag älskar Rosicky, men just nu ser jag inte honom ta en startplats. Sedan håller jag med dig om att det är åerhört dåligt att en korrupt domarkårs representant valde att visa ut en helt oskyldig (ironi?) Flamini som således fick tre matchers avstägning. :-)

Bild för Torbjörn Nylin

D&M// Cazorla eller AOC, men blir väl Podolski om vi känner Le Boss rätt. När vi spelar med Özil och Cazorla blir det för plottrigt & stillastående. Är rädd för att vi kommer tappa bollen och åka på omställningar tänker Lex Everton. Tycker det ändå finns en viss substans i din ironi. När Shelsky mötte Utd så gjorde tror jag Rafael i Utd in liknande idiot tackling, men fick han rött??!! - nä, då räckte ostskivan minsann.

 

Captain Tony A på Twitter 

Bild för Davidsson och Mannen

Torbjörn Nylin// Ja, jag tror också att det är Podolski som offras om vår vän Rosicky skall in i startelvan. Och hur mycket jag än gillar Rosicky så tror jag att Podolski tillsammans med exempelvis AOC, utifrån rådande skade- och truppsituation, är den/de som kan bidra med den fart och den rörelse vi behöver för att slippa just den plottrighet och gåfotboll du är inne på. För som du säger, ett bolltapp senare och vi har inte bara misslyckats att göra mål, vi har också åkt på ett i baken.

När vi sedan kommer in på Flaminis röda vs Rafaels (underbart exempel) håller jag helt med dig. Otroligt inkonsekvent domarskap från FA:s sida. Sedan skall vi inte ens tala om Carrol i West Ham och hans röda i lördags (som sedan blev tre matchers avstägning). Vi skall inte tala om fördelarna chelsky får på Stamford Bridge eller om alla offsideavblåsningar (eller framför allt uteblivna avblåsningar) som shitty fått med sig. Inte bra. Inte bra alls. Världens bästa fotboll i världens bästa liga och ett så tomtaktigt upprätthållande av lag och ordning!

Bild för gunsmoke

Alla lag letar efter den perfekta sittande mf, alternativt defensiva mf eller balansspelaren, eller som engelsmännen kallar det, the holding midfielder. konsten att bära den rollen är den absolut svåraste som finns. varför den svår?

Jo i den rollen måste man vara trygg med att ha medspelare och motståndare omkring sig i alla vädersträck, ögon i nacken , en ständig rörelse av spelare, dvs med och mot ståndare, ett oerhört tempo pågår alltid på det inre mittfältet, det gäller att våga håll boll i rätt läge, att ha förmågan att styra den offensiva defensiven, att falla rätt mot sina mittbackar, att vinna boll, att spela enkelt, att inte luras in i gröten som bollhållare på mittplanen. Man kan sätt alla spelare för dem i ovana positioner, men jag lovar att på det inre mittfältet kommer det att märkas snabbast var den ovane finns. så är det bara. För mig är Flamini nr 1 och Arteta nr 2 i den rollen hos oss.

Bild för Davidsson och Mannen

gunsmoke// Väl skrivet!