Medlemmar: 7576 st.
Visa menyn

The Headmasters Ritual: A slight bit of narcolepsy

Davidsson och Mannen
tor 13 feb 2014 kl 09:19

I går kväll möttes fjolårets ligasegrare föregående omgångs ligaledare på bästa sändningstid en lillelördag i ljusnande tider. Och så tråkigt det blev. Så trött, så räddhågset och så både hängslen och livrem. Arsenal var livrädda för att upprepa alla patetiska försvarsmisstag som begicks borta mot foolsen i helgen och gästerna Manchester United var ett lag i enormt dålig form. Det som skulle kunnat bli en bra match mellan två bra lag i ett bra (högt) tempo blev ett västgötaklimax utöver det vanliga.

Arsenal höll rätt okej koll på manus offensiva fyra, men bidrog också med just den sortens pojklagsmisstag som vi inte ville se, exempelvis redan i 2:a matchminuten då Arteta gav Robin van Persie alla chanser i världen att ge gästerna ledningen och endast en räddning av Szczesny tillsammans med van Persies brist på kyla räddade upp den situationen. Sedan var det mest promenad-med-boll fram till en viss manupress innan halvtidsvilan.

Arsenals anfall lyckades inte utnyttja mittback Vidic:s långsamhet och efter att Rafael bytts ut mot gamle Ferdinand var det än upplagt för lite potentiell rörelseenergi bland segdragna mittbackar. Men ej heller detta lyckades vi prestera och det var passa-bollen-runt-runt-men-skjut-för-all-skull-inte som bara blandades upp med några skott över och några nickar utanför. Typ. I matchens slutskede fick vi igång en viss tempohöjning och var bara några riktigt fina räddningar av De Gea, att lägga till Valencias räddning på mållinjen på Koscielnys nick i 62:e, från att pilla in ett segermål.

Men en tämligen tam, trött och småseg tillställning fick inget finare slut än den förtjänade. Matchen slutade 0-0 och tack vare detta tämligen ljumna resultat lagt till gready bastards målorgie mot Newcastle och ett sent straffmål av Steven Gerrard (dessa dj-la straffmål av denne otroligt onsköne Gerrard) är vi bara tre poäng från CL-kval på 4:e platsen och bara sex poäng till Euro Leagueplatsen på 5:e. Well done, lads. Mental strength, f-n heller. Mina betyg är som följer:

Szczesny: 3/5. Jätteräddning när Arteta bjöd van Persie på friläge i 2:e minuten och ännu en oerhört viktig räddning på samme holländare som då nickade i 79:e. Däremellan ett livligt, vaket och alert målvaktsspel. Instruerade och styrde vid fasta, höll sig till sina principer men var också vaken på utrusningar när dessa behövdes.

Sagna: 3/5. Var, bortsett från en halv indian i 75:e, tämligen säker matchen igenom. Höll koll på Mata och låg ständigt på rätt plats i förhållande till honom. Fick god hjälp av Rosicky med Evra men var även där då så behövdes. Ganska blek offensiv i första men desto piggare framåt i andra. Borde fått målgivande passning vid ett par av inläggen i andra.

Mertesacker: 3/5. Rörlighet och följsamhet att igår lägga till den sedvanliga placeringssäkerheten. Läste spelet oerhört väl och lyckades därför göra ett antal tidiga brytningar. Var effektiv med sina inte allt för yviga gester.

Koscielny: 3/5. Många fina brytningar och bortnickar och låg så tätt inpå van Persie att denne tordes fått en smärre släng av social klaustrofobi under gårdagskvällen. Sex-sju oerhört viktiga brytningar och till detta kan han lägga sin nästan smärtsamt nära målchans med sin nick på hörnan i 62:e. Bra match rakt igenom.

Gibbs: 4/5. Matchens spelare som följde upp en något trevande matchinledning med ett oerhört stort ytterbacksspel i slutet av första och hela andra halvlek. Ständigt hotfull i offensiven, ständigt på rätt plats för att bryta när manu anföll och däremellan enorma hemlöpningar. Kraft och snillrika detaljer i ett och samma paket.

Arteta: 1,5/5. Höll, tillsammans med Wilshere, viss koll på Rooney och ibland även Cleverly. Två, tre bra brytningar, men annars absolut ingenting att skriva hem om. Långsam och trög utan boll, alibijoggande där han borde kamikazekämpat och överlag tämligen ofokuserad. Gav bort bollen till rvp i 2:e, lade sig och grinade efter frispark just utanför egen box, varpå manu fick målchans i 7:e och några tappade Rooneysar vid manuomställningar. Med bollen var Arteta på tok för mycket sidledsspel, hängslen och livremspass och på tok för mycket temponeddragningar för att få godkänt.

Wilshere: 2/5. Hade några fina rusher, några fina knirkande trixningar genom banans centrum, men gjorde saker och ting på tok för svåra och överarbetade. Fick förvisso enormt mycket stryk och var trots detta väldigt bra i sitt markeringsspel på Rooney och växelvis även Cleverly, men kom inte riktigt igång i sitt spel med bollen. Hamnade ofta felvänd med bollen, drev heller inte upp tempot och fick aldrig den uppväxling vi hade behövt.

Özil: 3/5. Igår var den lata primadonnan från Anfield bortjagad och Özil jobbade stort i båda riktningarna. Hade några riktigt fina fint- och dribblinsräder och låg bakom allt när vi, sent om sidor, började spela anfallsfotboll i andra halvlek. Ett par vackra mottagningar i fart som han följde upp med nästan lika fina vidareleveranser. Tänk om han hade haft löpande medspelare med sig; yttrar med speed och en center med sinne för djupled…

Rosicky: 1,5/5. Gav Sagna väldigt bra stöd i det defensiva och skar av Evra på ett synnerligen välsmakande sätt. Men bidrog nästan inte alls till det offensiva och hade ofta liksom svårt med sista passningen, svårt att omsätta en rush till chans, svårt att få nytta av allt sitt löpande och allt sitt slit. Tyvärr.

Giroud: 1,5/5. Jag gillar verkligen Girouds presspel, jag gillar hans uppoffrande spelstil och jag gillar hans 30-meterslöpningar för att återerövra boll när medspelare fallit till marken och defensiv lucka uppstått. Jag gillar det, verkligen. Jag gillar också hans funktion som bollplank, att linka ihop med medspelare för att föra anfallsvågen framåt. Men killen måste börja göra mål, han måste börja omsätta chanser till poäng och han måste börja röra sig i djupled. Mötte Vidic-Smalling i första och Vidic-Ferdinand i andra och borde förnedrat dessa med två, tre mål inklusive lika förnedrande löpningar. Fick ut så lite mot så oändligt trögt motstånd och detta kan inte vara godkänt i ett lag som säger sig (nåja) slåss om ligatiteln.

Cazorla: 2,5/5. Hjälpte Gibbs väldigt bra, främst i första halvlek, slog några fina crossbollar och följde upp det med några riktigt fina perioder av offensivt utmanande i andra. Knirkade sig in centralt i banan, oavsett vilken kant han utgick ifrån, men blev aldrig riktigt hotfull när spelet stannade av och runtrullningen kom igång. Borde ha löpt mer i djupled utan boll och hade då blivit svårare för det stationära manuförsvaret. Tog ett par fina skott i matchens slutskede och kunde ha blivit hjälte. Trots allt.

Wenger: 1/5. Tja… vad skall man säga? Som man sår får man skörda, som man frågar får man svar och så man hånglar får man ligga. En match där Gibbs med all rätt fick spela och en match där vi förvisso inte gick bort oss i den utsträckningen som vi gjorde mot foolsen, men heller aldrig riktigt hotade ett tämligen blekt manuförsvar. Trötta kroppar och framför allt trötta huvuden kunde ha förebyggts av en energiinjicering, i form av ett eller ett par kvalitétsinköp, under transferfönstret.

Nu rodde han inte heller det i land och då har vi heller inget alternativ till en allt mer trubbig Giroud på topp. Vi har ingen gamechanger och vi har ingen Plan B att chocka motståndarna med. Sedan kan man också ställa sig frågande till att bytet Rosicky-AOC kom så sent som i 74:e och till varför Podolski över huvud taget inte fick komma in utan, ännu en match, blev kvar på bänken trots att hans fart och målfarlighet var så skriande behövd ute på plan.

Som jag nämnde inledningsvis är ligatoppen nu så tät och oviss att vi, även detta år, utifrån truppens anorektiska utformning, för kämpa med näbbar och klor för att ännu en gång försöka nå tredje, eller i varje fall fjärdeplatsen. Shittys hemmamatch mot Sunderland blev igår uppskjuten och där får vi nog räkna med att de tar sina tre poäng och går om oss i tabellen. Vi hamnar då på den tredjeplats vi, utifrån foolsen och spursarnas form, kommer att få ett tight race för att behålla. Ännu en gång, ännu ett år. Inför ännu en så kallat stor sommar. Gäsp.

 

Kommentarer

Bild för Fredrik Norman

Giroud kan gå och duscha. Kalla mig gärna idiot naiv eller vad du/ni vill här, men jag tror att Bendtner gjort åtminstone ett mål på någon av de chanser som vår odugliga fransman brände. Skrev i forumet igår att Podolski måste underprestera något så fruktansvärt på träning i och med att han inte kan peta den smått värdelösa Giroud eller Santi som inte gör något av värde nu för tiden.

Vi faller än en gång på att vi är för stillastående. Enda ljuspunkten är Mesut Özil som precis som du säger ligger bakom allt det är inte hans fel att ingen fattar att man måste löpa. 

Arteta borde bli bänknötare direkt Flamini är tillbaka. Har killen helt tappat stinget? Vet han ens om att man måste ta sig till motståndarens mål för att kunna göra mål. Blir fullkomligt vansinnig på hans sidledspassande.

Bild för Davidsson och Mannen

Hemulen13//Bendtner... jag vet inte jag. Men jag läste det du skrev på forumet om Podolski och där är jag helt med dig. När vi har 0-0 och stillastående spel och har en spelare på bänken som vi vet har fart och målfarlighet som kompetens och ändå låter bli att byta in honom, blir man närmast vansinnig. Detta eviga handbolls-runt-rullande. Har vi inte testat detta och sett att det inte gav någon frukt? Jag blir så trött.

Sedan är det något smått sorgligt över Arteta nu för tiden. För denne stilige fotbollsspelare som för två år sedan rörde sig så vackert över planen, han är nu förvirrad, otimad och gör högst märkliga saker, både utan och med boll. Vad har hänt? Hur kan han tappa så mycket på så, relativt, kort tid? Jag håller helt med dig om att Flamini skall spelas när han nu är tillbaka. Med Wilshere, AOC eller med Rosicky bredvid/snett framför sig. Då kanske vi får in lite tempo igen.

Bild för Torbjörn Nylin

D&M Bra som alltid.  Älskar din kommentar på betyget för Wenger: Som man.... Vad har den mannen emot Poldi ? Håller helt med dig om både Rosisky & Giorud Tyvärr!!! Vart tog den väntade anstormningen vägen? Åhhh,- vad vi saknar Flamini, någon som kan väcka laget. Dessutom saknas någon som tar löpningar utan boll, vem denna någon är har jag inget svar på tyvärr "igen", men "han" saknas.

Captain Tony A på Twitter 

Bild för Fredrik Norman

Arteta. Ja du D&M, han har tappat allt. När han gav judas gratis chansen som han tack gode gud behandlade lika bra som han gjorde med vår klubb tänkte jag direkt. Jaha det skall bli en sådan match där vi får stryk med 0-3 av det sämsta United i modern tid. 

Tycker för det första att Wenger mönstrar helt fel lag från början. När vi har ett geni i Özil, spela Chamberlain och Poldi på varsinn kant som kan löpa skiten ur motståndare. Jag är så fruktansvärt trött på att se Cazorla iår. Förstår tanken att Wenger kikat på vår blåa granne som spelar med tre stycken CAM i varsinn fri roll. Skillnaden är att de faktiskt har spelare som löper. Minns ni första matcherna med Özil på planen när han satte Walcott fri med var och varannan boll? Vem skall detta geni slå passningar till när det inte finns en enda spelare som tar en löpning?

Bild för Alexander Karlsson

Vill för d första bara berömma dig för dina blogginlägg som håller löjligt bra klass överlag. Otroligt imponerande  och alltid intressant läsning. Denna gång inget undantag även om jag inte delar din åsikt i Rosickys insats som jag sj upplevde var en av få som försökte gå framåt o faktiskt slå lirte vägvinnande passningar. vart irriterad då Wenger bytte ut honom då jag ex tyckte cazorla trampade mer vatten.  Ros  tillkortakommande upplevde jag mer bero på bristen till alt , dvs löpningar, som kunde öppna upp för hans kreativa intentioner.   Men bedömningar får såklart vara olika och ska väl även kunna va det i fortsättningen.  I övrigt så delar jag mångas åsikt att Poldi känns extremt misshandlad som d är just nu. Han om någon känns ju som det verktyg vi skulle behöva en sån här match med sin kliniska förmåga när det gäller avslut. Ser han som ett riktigt bra alt på vänsterkant. Hade även varit spännande o se vad han kunnat göra fr en högerkant då han får vika in o använda sin vänsterkanon för avslut.

Med detta sagt... keep up the good work :)  

 

Bild för Davidsson och Mannen

Torbjörn Nylin// Ja, men tack skall du ha. Jag kunde liksom inte stå emot den... Sån är jag. Och ja, man kan ju undra varför Wenger över huvud taget köpte Podolski, för maken till nedkylning har vi inte sett sedan Arsjavins dagar. Så otroligt onödigt. Och Flamini... så efterlängtad!

Hemulen13// Jag älskar Cazorla men känner precis som du att investeringen Özil behöver optimeras. Med fart och rätt tagna löpningar framför sig. Vad sägs om Flamini-Cazorla-Özil på mittfältet? Med AOC-Stiker Som Gör Mål-Poldi framför sig?

One_yoker// Wow, stort tack! Otroligt roligt att du får ut något av mitt pladdrande och ältande. :-) Ja, det där Cazorla vs Rosicky är lite reverserad Pest eller Kolera, för jag tycker om dem båda. Men i just denna match kände i varje fall jag att Rosicky förvisso försökte, och det skall han ha kredd för, men liksom aldrig fick ordning på varken avslut eller passningar. Det verkade liksom inte vara hans dag. Och då behöll jag gärna Cazorla. Att jag helst hade tagit ut Arteta och satt Cazorla bredvid Wilshere är ju en annan sak. Och återigen, tack!

Bild för Fredrik Norman

Lite offtopic men jag skulle spela följande mot pool

Fabianski 

Sagna Kos Per Gibbs

Flamini Chambo

Gnabry Özil Poldi 

Bendtner

Bild för Håkan Lynghed

Känner att jag måste stå upp lite för Arteta som jag tycker får oförtjänst mycket ris i i forumet den här gången. Såvitt jag begriper så är hans roll först o främst hålla rent framför backlinjen,vilket jag tycker att han gjorde strålande mot ManU (Till skillnad mot på Anfield). Grott-Roney var ju knappast med i spelet. Tycker att han (Arteta) den här gången visade en härlig fighting spirit. Minuset var ju såklart bolltappet till RvP. (Men lika stor skuld i detta har Woje som lägger ut bollen på en hel felaktig yta där. Han ser ju dessutom RvP från sin position vilket knappast Arteta gör.)
På tal om bolltapp, är det bara jag som sitter hemma i soffan o frusterat hoppar upp o ner varje gång Wilshere tappar bollen efter i mitt tycke, många gånger helt meninglösa dribblingsförsök på mittplan!??? (Jag får ju i alla fall motion av allt detta hoppande men den skaffar jag mig gärna på annat sätt). Jag tycker att Wilshere kan vara/är underbar spelare när han använder detta för att göra inbrytningar in i boxen, men inte varje gång ute på mittplan. Motståndarna har ju helt enkelt genomskådat detta o kliver fram med ett par gubbar o tar hand om bollen. Sen ligger Jack i gräset o vädjar efter frispark från domaren. Ibland får han (rättmätigt) gehör, men många ggr han (lika rättmätigt) inte det! Nej, ta fram det enkla spelet när situationen kräver det och ransonera genombrottsförsöken. Och sluta med filmandet/domarsnacket!
Jag skulle vilja se Rosicky få chansen i rollen som box to box spelare í avsaknaden av Ramsey. Tyckte inte alls han var så dålig mot ManU.
Avslutar med att samtycka till att Gibbs var bäst på plan! Vilken skillnad mot Monreals planlösa kutande sist!
Nej, förresten kan inget annat heller än att hålla med om din exakta beskrivning av Giroud. Tänk om han satt dit 2 av sina 3 kanonlägen. Suck, har karln helt glömt hur man nickar bolluslingen i mål!??

Bild för Davidsson och Mannen

Hemulen13// Alltså. Jag är så enormt kluven till FA-kuppen och vilka som skall spelas respektive vilas i den matchen. För visst vore det grymt att gå långt, komma till Wembley och få möjlighet att vinna något för en gångs skull. Samtidigt är det en herrans massa matcher extra, för vår redan tunna trupp. Men jag måste säga att jag verkligen gillar ditt mittfält, oerhört tilltalande. För AOC var väldigt bra som box-to-box mot Stok... förlåt, Palace. Han fick igång fart och var lite Ramsey-light. Den offensiva 3:an ser också bra ut och sedan har vi ju inte mkt mer att tillgå på strikerfronten, så atte..!

Håkan// Ja, Rooney hölls kort, med det var även Wilshere delaktig i. Och visst förstår jag vad du menar med Arteta och dennes roll och tycker det är vackert att du försvarar honom, men jag blir inte klok på honom längre. Jämför honom nu mot vem han var för två år sedan och det är en avgrund av skillnad. Och inte till det bättre, tyvär.

Wilshere, ja jag håller med dig. Han får ofta tokmycket stryk, men måste lära sig att, återigen, stå upp bättre. Man blir nästan lite Eboué-pissed (fast i en mkt mindre omfattning). Som jag nämnde ovan tycker jag AOC är en bra ersättare för Ramsey som box-to-box, vilket även Rosicky skulle kunna vara. Mer tid och yta där och fler lägen för hans briljanta rusher.

Bild för gunsmoke

Nu är jag sen med kommentar, men ändå, vi kan klaga hur mycket som helst på Giroud, men en sak måste vi inse; det som är Girouds uppgift är att trycka tillbaka motståndarnas backlinje och fungera som bollplank, för att det ska fungera (jag vet inte vad alla som har åsikter om detta har för erfarenhet av fotboll) så måste det finnas djupledslöpande antingen centrala mf eller yttrar, för om inte det fungerar så blir Girouds roll överflödig. För tanken är att de djupledslöpande mf yttrarna ska ge Giroud utrymme och möjlighet till väggspel. Det här är en av fotbollens enkla grundregler för toppforwards med TP (target player) uppgift, tänk på att de djupledslöpande mf o yttrarna ska dra isär mittbackarna och de defensiva mittfältarna, vilket skapar utrymme för Giroudtypen. När detta inte fungerar för oss så blir Giroud fångad av mittbackarna och att de defensiva mf hindrar Girouds tillbakaspel samt att såna som Özil saknar alternativ. i fotboll är det enkelt att spela svårt och svårt att spela enkelt.