Medlemmar: 3398 st.
Visa menyn

Inköpslista: The Back Five

Davidsson och Mannen
tor 4 jun 2015 kl 10:32

Tidigare har jag skrivit inköpslista rörande det centrala mittfältets mer balanserande position och idag har turen kommit till backlinje och målvakt, det jag lite småslarvigt anglofilt ibland kallar The Back Five. Vi minns ju alla hur Arsenal förra säsongen, valde att rulla runt på tre mittbackar varav en var en skadad Vermaelen, hur vi när denne prånglats iväg till AG-finansiärerna barcelona fc handlade in förstaårssenioren Calum Chambers och hur vi sedan nötte hårt på denne hela hösten innan den respektingivande Gabriel handlades in från Villarreal i januari. Och där står vi nu. Med något så ovanligt som fyra mittbackar av relativt seniort snitt i truppen.

Så det känns liksom som att vi, trots Mertesackers stigande ålder, har vad mittbackar vi behöver. Och inte är det sämre på ytterbackspositionerna där Monreal och Gibbs konkurrerar om vänsterbacksplatsen medan Bellerin, under Debuchys båda perioder av skadefrånvaro, visat ett synnerligen moget modernt, ytterbacksspel på den högra kanten. Till denna högra kant kan vi också lägga en av mina mjuka punkter i dagens Arsenal, den från West Ham nu återvändande Carl Jenkinson och vi har plötsligt en backuppsättning som inte bara har relativt solid spets utan också betryggande bredd. Lika härligt som ovant i dessa moderna Arsenaltider. 

Utifrån min horisont kommer ingen försvarare, eventuellt med undantag för högerbackens överbefolkning som jag tror kan rendera i utlåning av antingen Jenkinson eller Bellerin, att lämna klubben. Debuchys debutsäsong i klubben blev inte var han önskat, men han måste ändå alltjämt ses som förstavalet nästa säsong varför någon av Jenkinson eller Bellerin (eller kanske Chambers?) troligtvis lånas ut för att tas tillbaka om ett år och då möjliggöra en försäljning av nämnde fransman innan ålder och kontraktslängd försämrar säljläget. Men då är då och nu är nu, varför en inköpslista rörande The Back Five i skrivande stund kommit att handla om en enda position. Den lika avgörande, som under Arsenals säsong 14/15 stormande, platsen som lagets förstemålvakt.

För som säsongen har utvecklat sig, med Szczesny något svajande form och enligt uppgifter än mer svajande psykosociala situation, så står klubbens målvaktssituation vidöppen för spekulation. Den unge polacken har av många, inklusive mig, setts som en blivande stormålvakt och har under åren visat upp den där, för många bra målvakter, typsiska gränslandsgalenskapen. Som en Mad Jens fast med mindre aggressivitet och med ett självförtroende i paritet med till det bendtnerska, vilket av vissa experter ses vara en stor fördel för en spelare på en så utsatt position som målvaktens. Under våren talade ryktets tungor dock om att hans rökvanor och glappande käft har förstört relationen till Wenger varför han har blivit förvisad till att vara andremålvakt och till och med att hans tid i klubben skulle vara räknad. Inför lördagens FA-cupfinal skrev han på Facebook och inte bara sågade sin egen pappa, och dennes kommentarer kring Wenger och klubben, utan också bedyrade både sin enorma respekt för Wenger och sin kärlek till kubben. Detta följdes upp med en stabil insats i en ganska lugn lördagsmatch och det man därefter hört från honom är att han vill stanna i klubben och är redo att underkasta sig det hårda arbetet för att försöka återta platsen som förstemålvakt. 

Oavsett klubbens och Wengers åsikt om vårt forna (?) framtidshopp, har jag svårt att se en kille som Szczesny ta risken att spendera ännu en säsong på bänken. Antingen har han fått indikationer på att han ligger bra till att återfå platsen och då stannar han, eller är han på väg att lämna oss. Stannar han handlas ingen ny målvakt in, men det eventuella sistnämnda gör att en försäljning eller utlåning måste ses som mer närliggande. I skrivande stund ryktas Szczesny vara aktuell för att, som säsongslån täcka vakansen som Forsters knäskada skapat i Southampton, vilket skulle kunna vara en win-win. Eftersom jag inte tror att tredjevalet Emiliano Martínez redan nu är mannen att göra jobbet skulle en utlåning eller försäljning av Szczesny öppna för att klubben handlar in en ny målvakt för Ospina att konkurera med. Självklart har ryktesvågorna om potentiella målvaktsinköp börjat blåsa upp på den moderna toppfotbollens alla världshav och det har droppats en herrans massa namn där Reals falnande kulturbärare Iker Casillas sticker ut mest. Jag tror absolut inte han är något för Arsenal och jag tror inte heller att Wenger går i sådana tankar, varför jag har listat några andra målvakter det ryktats om och/eller som kanske skulle kunna bli aktuella för klubben. 

Två målvakter varav en troligtvis är på väg bort och då måste ersättas. Bilder: Bildbyrån

Kasper Schmeichel: Den store Peters son steg fram och upp som en sol i Manchester city där han inte bara tampades med Joe Hart utan även konkurerade ut svenska landslagsmålvakten Andreas Isaksson från rampljuset. När Hart valdes som uttalad förstemålvakt, valde Schmeichel att lämna för ännu en härlig rad klubbar med suspekta finansiärer innan han slog sig ner i Leicester, för att där vara med och föra rävarna åter till Premier League där de nu, i varje fall temporärt, har slagit rot. Schmeichel är 28 år, skrev inför just avslutade säsong, ett nytt kontrakt som sträcker sig till sommaren 2018 och jag ser, trots ryktena om Wengers goda öga till honom, inte honom som en avsevärt bättre målvakt än varken Szczesny eller Ospina varför jag väljer att helt avfärda ryktet. Ryktet säger 2/5. D&M önskar 1/5 och säger 1/5.

Asmir Begovic: Den reslige bosniern Begovic har ganska länge varit en målvakt som omgärdats av rykten om transfer till någon av de större klubbarna och dessa mojnade inte direkt när stortalangen Jack Butland handlades in från Birmingham för två år sedan. Sedan började Stoke spela fotboll och klättra i tabellen medan Butland inte riktigt blommade ut som väntades av honom och frågan är nu om Stoke idag är en klubb som, per automatik säljer sin givne förstemålvakt för att tjäna lite slantar och sedan chansa med det relativt oprövade kort som Butland alltjämt får anses vara. Den 27-årige Begovics kontrakt går ut sommaren 2016, varför Stoke nu antingen måste få honom att signera ett nytt eller realisera honom för de hugade spekulanterna som torde stå i kö. Begovic har med sin pondus och smidighet, trots sin klubbtillhörighet, länge varit en favorit hos mig och jag skulle se honom som en klar förbättring på vår målvaktspost om vakans i klubben uppstår. Ryktet säger 1/5. D&M önskar 4/5 men säger 3/5.

Hugo LIoris: Här närmar vi oss en oerhört spännande fråga och då inte bara för att den franske landslagsmålvakten LIoris här en synnerligen bra, om än lite väl så kallat modern, målvakt med sin spelstil långt utanför det mest målnära området. Att handla loss spurs kanske bäste spelare och verkligen markera ett hieratiskt sammahang vore för många arsenalister tämligen lockande. LIoris är även han 28 år gammal, är ligavan såväl som van vid spel på hög internationell nivå med det franska landslaget och ryktas ha en utköpklausul på £ 20 miljoner om spurs, som de alltid gör, missar spel i Champions League. LIoris är, enligt mig, en synnerligen bra, om än något yvig, målvakt men ser inte att han, med klausul eller utan, skulle välja Arsenal framför andra intressenter såsom Manchester United eller det kanske närmast liggande alternativet PSG. Min önskan säger ja tack, men jag tror aldrig att Wenger skulle lägga £ 20 miljoner på en målvakt. Ryktet säger 2/5. D&M önskar 4/5 men säger 2,5/5.

Petr Cech: Den tjeckiske stormålvakten hamnade i och med Thibaut Courtois’ inträde i ligan i rejäl radioskugga och en säsong på chelseas bänk tordes vara mer än nog för de flesta, inklusive Cech. Hans agent, Viktor Kolár, gick i för någon vecka sedan ut med informationen att Arsenal, Manchester United och PSG samtliga är intresserade av hans klient och att klienten själv, Petr Cech, gladeligen skulle kunna tänka sig att spela för någon av dessa tre, så kallade, storklubbar. Samtidigt har rykten poppat upp om att chelsea, som tack för lång och trogen tjänst, inte bara kommer släppa målvakten till den klubb han önskar utan också göra det för det, i sammanhanget, tämligen måttliga priset £10 miljoner. Cech har hunnit fylla 33 år och får antas ha sina bästa år bakom sig. Samtidigt vet vi att målvakter ofta håller länge och som exempel var Edwin van der Sar 35 år när han lämnade Fulham för Manchester United och där fick sex tämligen framgångsrika år hos de röda djävlarna. I min värld borde Petr Cech, om han håller sitt huvud fritt från fler skador, ha alla förutsättningar att även han ha en lång karriär och således ha en fem, sex goda säsonger kvar i såväl kropp som sinne. Ryktet säger 4/5. D&M önskar 4/5 och säger 4/5.

Konklusion: Jag är ännu inte helt säker på att jag ser Szczesny som historia och förbrukad i klubben, men om han skall vara kvar hos oss utgår jag ifrån att han är det som förstaval. Som jag nämnde ovan så har polackens senaste halvår i klubben i princip varit en katastrof varför en Szczesny som stannar kvar i klubben måste vara en som suttit ned med Wenger och rett ut vad som under vintern och våren rört till det och att Szczesnys eventuella instabilitet blir blott historia. Jag är den förste att erkänna att jag tvivlar, men jag minns hans fjolårssäsong, hur bra han var då och hur självklar han då kändes som klubbens förstemålvakt lång tid framöver. Därför är jag ännu inte redo att skrika högt om försäljning utan passar på den frågan och väljer istället att bolla olika alternativ om Wenger beslutar sig för att låna ut eller sälja Szczesny. Min sentimentala sida säger att Szczesny blir kvar i klubben medan min mer cyniska del säger mig att Wenger är trött på polacken, ser Ospina som en god back upp, men inget annat, och därför kommer handla in en annan förstemålvakt i sommar. En förstemålvakt som är mer konstant, mer solid och som skänker trygghet till laget.

Som du ser avfärdar jag både Casillas och Schmeichel, men hoppas lite på någon av herrarna Cech, LIoris och Begovic, vilket då stjälper över oss till hörnan för ymnigt spekulerande. Som jag nämnde ovan tror jag LIoris hellre skulle välja att bli kvar i spurs, gå till United eller PSG än att gå till de vitas största rivaler Arsenal Begovic har, å sin sida, ryktas till United från och till i många år och jag tror att om United blir av med De Gea och inte låter Valdes bli ersättaren, kommer med gedigen transfersäck och lönepung locka till sig Begovic. Kvar står vi då med Petr Cech som även han ryktas till både United och PSG, men där vi förhoppningsvis sitter på triumfkortet i att han och hans familj, vid en flytt till Arsenal, skulle kunna bo kvar i London och behålla samma sociala nätverk. Av dessa anledningar tror, och ja, jag hoppas faktiskt på, att Arsenals mål hösten 2015, vaktas av Tjeckiens landslagsmålvakt Petr Cech.

Kommentarer

Bild för Martin Palmér

Cech är den enda på listan som höjer oss. Ingen slump att Begovic och Lloris vid 28 inte spelar i bättre klubbar.

Bild för Ola Svärd

Ospina ansågs väl i somras som ett grymt bra köp och jag vet inte riktigt om han direkt försämrat sig under det halvår han fått speltid. Håller m Palmer ovan att Chech är möjligen den som direkt kan ta förstatröjan och höja oss. Vi har två bra målvakter och en tredje i form av Martinez som även han är bra. Har egentligen sett för lite av Begovic för att uttala mig om han är bättre än de vi har. Att han spelar för Stoke bidrar starkt till min okunskap där. Lloris är inte aktuell med tanke på nuvarande klubb.

Om inte polacken öppet deklarerar att han vill flytta så tror jag att det kommer vara oförändrat på målvaktssidan i augusti.

"I will sign every contract Arsenal put in front of me without reading it.”

Bild för Martin Palmér

Ospina sågs väl som ett bra köp för att han var en billig lösning som vettig back up, hade han köpts som förstaval hade då jag protesterat.

Tycker inte man ska avfärda Lloris för att han lirar/at i Spurs. Då hade vi ju aldrig fått Jennings eller Campbell tex.

Bild för Jonas S

Jag gillar faktiskt Ospina. Polacken är lite för galen för min smak men kass är han inte. Om vi inte kan få Cech så tycker jag vi kan köra på med nuvarande uppsättning. Men om Cech går att få så är det bara att punga ut. Han är bättre än det mesta vi haft i mål genom åren.

Be excited!

Bild för B-G

Jag kan inte hjälpa att rygga tillbaka lite åt Cech. Han var ju grym.
Frågan är hur Chelsea kan låta honom gå till oss, dom bör väl ha råd att slanta upp hans lön några säsonger till.
Jag har en bismak i käften av den affären. 

Twitter @grvdga

Bild för Kaj Poikela

Jag tror inte heller på någon Peter Cech.
Däremot skulle jag älska att få Begovic till Arsenal. Han är ju bosnier! 

Bild för B-G

Jag tror definitivt att han kommer, men jag tror Mou kommer sitta med ett hånflin efteråt.
Sen kommer det sjungas ramsor om att vi fick Cech och dom tog Fabregas. 

Twitter @grvdga

Bild för Davidsson och Mannen

MP// Jag håller inte helt med dig här. För även om jag föredrar Cech så är det en rejäl föränkling att hävda att Begovic och LIoris är mindre bra än Ospina, bara för att de spelar i sämre klubbar än Arsenal. Det är väl ungefär som att underkänna värvningen av Ospina av samma skäl. Begovic har imponerat stort på mig genom åren i Stoke och nämns ofta som en vital del i sitt landslags vandring från blåbär till nation att räkna med. LIoris värvades till spurs, när han var stekhet och när även de var ”nästa stora sak” vilka sedan kom att snubbla på att chelsea vann CL, tog deras plats och sedan sjönk tillbaka i medelmåttligheten.
LIoris kommer inte att gå till oss, men han är en målvakt som jag har svårt att se kommer vara kvar i spurs så länge till. Har högre ambitioner än så och det med all rätt.

T.A// Jag märker att jag varit otydlig här. Jag tycker inte på något sätt illa om Ospina, jag tänker mer vad vi skall göra om Szczesny lämnar oss och då har jag svårt att se att vi nöjer oss med Ospina och Martinez. Och därför står vi, enligt mig, inför denna målvaktsvalssituation. Jag vill se Martinez i en Championshipklubb spela vecka ut och vecka in innan jag vågar lita på honom och eftersom jag tror att Szczesny antingen får försäkringar om att han ligger bra till för att vara förstaval, eller lämnar oss står vi där vi står. Som jag nämnde ovan tror jag inte heller att LIoris skulle gå till oss medan Begovic är jättebra (troligtvis bättre än Ospina) men inte mitt förstaval varför vi landar på Cech.

Jonas S// Härligt. Och, som jag nämnde, så tycker inte jag heller illa om honom. Men lämnar Szczesny så måste en ny målvakt in och då är det lika bra att köpa in någon som är bättre (om möjlighet ges). Och då är det som du säger, att Cech skulle vara bättre än det mesta vi haft de senaste åren.

B_G// Du ryggar? Men gör du det för att du vill ha Cech eller för att du inte har Cech i Arsenal? Du tycker han är grym, det gör jag med, men då ryggar vi väl inte? Vi böjer oss fram och knycker honom i taget, innan Mourinho hunnit prata omkull Abracadabrovic och gjort affären omöjlig, eller hur? För visst undrar man om de skulle släppa honom till oss, men ryktena säger att de, som tack för trogen tjänst, vill låta honom gå för låg summa till ett lag som han verkligen vill spela för och då ligger vi, som Londonlag, grymt bra till. Eller så är jag bara naiv och sentimental? Och varför tror du Mourinho skulle sitta och hånflina efteråt?

A-C// Du tror inte att de släpper Cech eller du vill inte ha honom? Hjälp mig begripa skriven svenska, tack. :-) Men härligt att även du gillar Begovic, det gör mig jätteglad!

Bild för Martin Palmér

Visst kan de vara bättre än Ospina, men det hjälper ju inte när Szczesny också är det. För att byta ut Szczesny tycker jag det ska vara en målvakt i absolut världsklass, annars är det bättre att fortsätta satsa på polacken. Lloris och Begovic är inte världsklass.

När Lloris var "stekhet" var det ändå bara Spurs som var riktigt sugna. Har aldrig tyckt han är nåt speciellt, inte ens när han var hypad i Lyon.

Bild för B-G

Jag tycker han VAR grym. Troligtvis är han inte där längre om Mou godkänner att han går till oss.
Kunde han stoppa en värvning av Demba Ba sista dagen på transferfönstret så skulle han givetvis stoppa denna värvning om han trodde att det skulle förstärka oss.
Jag ryggar för att jag tror att det är nåt lurt med Cech. Han kanske tappat en massa när han suttit och ruttnat på bänken. Sånt ser och vet bara Mou och honom litar jag inte det minsta på. 

Twitter @grvdga

Bild för Martin Palmér

Förutsatt att Mourinho faktiskt är den som bestämmer. Sett en hel del citat från honom som antyder att Cech har en deal med Abramovich som gör att Mourinho inte kan säga nåt.

Bild för Kaj Poikela

Det där är bara spel från Mourinho för att han vill bli av med Cech.
Han verkar vara en trevlig prick - alldeles för hygglig för att ha slösat bort karriären i den där skitklubben - men om Mourinho bjuder ut honom offentligt så finns det en anledning till det. Luktar Silvestre om det här. 

Bild för Martin Palmér

Kan inte hålla med om att han bjuder ut honom. Sen förstår jag inte hur det kan lukta Silvestre då han alltid varit en dålig spelare. Cech har inte gått från världsklass till dålig på ett år. Troligen hade han stått i år om inte Courtois krävt att få stå för att stanna.

Bild för George Adams

Jag tycker alla du tar upp är bra målvakter, utom dansken som gärna får stanna i Leicester. 

Lloris är bra och bättre än de vi har. Blir nog svårt att få över honom från Shittenham.  

Begovic tycker jag är avsevärt bättre än de vi har. Har varit kanon i polkagrisarna under flera år. Mycket bra målvakt!

Detsamma gäller Cech. Han vore perfekt.

Som ni förstår så tycker jag inte våra målvakter är något att hänga i granen. Jag menar en Sydamerikan, Colombian, (dessa har väl aldrig fostrat några supermålvakter) och en strulpelle som utvecklas för långsamt kommer aldrig vinna någon liga åt oss. Inte med nuvarande fokus i spelet.

Nej en riktigt bra målvakt är ett måste som jag ser det. En målvakt som tar det han ska, och lite till. Det gör vare sig Ospina eller Szczesny. 

Bild för Kaj Poikela

Martin, var Silvestre dålig i Man U och i det franska landslaget? Du är nog en av få på planeten som insett det.

Vad är det Mourinho sysslar med vad det gäller din forna världsklassmålvakt? Slåss med näbbar och klor för att behålla honom? 

Bild för Martin Palmér

Vad han sysslar med? Svarar på frågor så klart och som sagt, jag tror det ligger utom hans kontroll. Har för mig att han sagt att han vill ha kvar honom

Bild för Sral

Grejen med Curtois eller Cech som förstaval i Chelsea är ju att de (helt rätt) har satsat på den yngre målvakten, som fortfarande är riktigt j-la bra. Tror inte Curtois stod bara för att han krävde det. Jag tror inte heller att Cech har gått ner sig på något sätt, 33 år är som sagt ingen ålder på en målvakt. Som D&M säger är ju van der Sar och även Lehmann bra exempel på att målvakter kan hålla länge. Tim Howard kan vi kanske också nämna. Jag kanske är naiv, men jag tror faktiskt att vi har en väldigt bra chans att få Cech. Att bo kvar i London är ett starkt skäl, och jag tror han skulle passa bra in i gruppen. Jag har hört mycket om att han ska vara en sympatisk typ. Lloris gillar jag, han kan göra såna där idiotmatcher som vinner poäng åt sitt lag, men det känns ytterst tveksamt att han skulle gå till Arsenal. Begovic? Jag får en känsla av att han kan hamna i Chelsea. 

Bild för Davidsson och Mannen

B_G// Ah, nu förstår jag vad du menar. Och visst, som Mourinho satt och höll på Ba, lät Wenger tro att han hade något på gång där (och således inte handlade in från annat håll) för att sedan slå igen Badörren i nyllet på Wenger i absolut sista sekund… Hade man varit något annat än Arsenal hade man tyckt att det var ren och skär världsklass, ett genidrag av yttersta klass. Så visst har vi en potentiell målvaktsblåsning här.

MP// 1: Denna text är skriven kring alternativ om Szczesny lämnar oss, eller när han gör det (beroende på vem man är och vad man tror). Jag skriver om ett scenario där vi står med Martinez och Ospina och då spelar det visst roll om de är bättre än Ospina, men sämre än Szczesny (vilket jag inte anser varken LIoris eller Cech vara, Begovic även han). Och, återigen, när LIoris köptes till spurs var även de stekheta (okej, kändes väldigt knepigt att skriva så, men då förstår nog vad jag menar).

2: Precis, vi vet inte om det Abra eller Mou som äger frågan och jag har också sett att Cech och ryssen skall ha någon sorts deal här.

A-C// Min personliga uppfattning är att Cech är oerhört bra, vill få speltid och att Mourinho nu knorrar över att han kanske inte har det totala mandatet i frågan. Ovan känsla för den snubben kanske? Och underbart att du lyfter upp Silvestre här, f-n vilken bra deal det var. För SAF…

George Adams// Gott att även du sett Begovic storhet och att han, Cech och LIoris skulle stärka vårat lag. Och ja, vi behöver nog någon sådan.

Sral// Jag håller med dig helt gällande Curtois vs Cech och valet chelsea gjorde där framtiden vann före rutinen. Ingen kan ju säga att de gjorde fel, men nu skall vi, som du är inne på, ha nytta av deras situation och plocka guläpplet Cech innan det fallit till marken, leran, gyttjan, manu, psg etc. Go, Wenger, go!

Bild för George Adams

Sen, defensiv nördig som jag är. (Jag menar jag hyllar ju George Graham; -) Så vill jag att vi tittar på en mittback till. Som jag skrivit tidigare  Märta är bra, men inte tillräckligt! 

Bild för B-G

Skulle bli mycket förvånad faktiskt om det kommer en mittback till. 
Tror absolut tanken är att Gabriel/Chambers ska räcka till där. 

Twitter @grvdga

Bild för Sral

Ja, och det tror jag de gör också. Samt att BFG-Kos är ett bra mittbackspar. 

Bild för George Adams

Jo men grabbar!  Jag säger inte att dom är dåliga. BFG och Kos håller bra klass, Gabriel kan säkert bli skapligt bra också ( även om jag som gammal traditionalist är lite skeptisk till brasilianska mittbackar). Chambers kan säkert bli en klippa, (om han får spela in sig) Förordar en utlåning av Callum till ett lag där han får spela mittback, han håller inte på yb tycker jag och jag ser inte honom som en DM i den klass vår vackra klubb behöver.

Men återigen.  För mig är försvarsspel, vad Wenger anser om anfallsspel.  Det handlar om perfektionism, och där håller inte BFG och Kos. Fransmannen har kvaliteterna att vara i en mittback duo som håller topp notch.  Per gör det inte. Och vi vill ju vara bäst.  Eller hur?

Bild för Martin Palmér

Där håller inte Kos? Han är ju topp 5 i världen alla gånger

Bild för Davidsson och Mannen

George Adams// 1: Såg just att Schalkes Höwedes ryktades till oss och sägs ha en utköpsklausul på 17.5 Euro, det kanske vore något för defensivnörd George Adams? Personligen vidhåller jag att vi inte kommer att handla någon mittback detta fönster, men fundera på framtiden kan man ju alltid göra, eller hur?

2: Du skall veta att jag delar din vurm för fungerande försvarsspel. Någonting man inte alltid kan säga om Wenger?

B-G// Jag med.

Sral// Ja.

Bild för Martin Palmér

Höwedes är ju verkligen inte bra nog om vi ska ha nån som slår sig in från start.

Bild för Sral

Ingen som säger att vi tror att du tycker de är dåliga (eh, rörig mening), men jag tror ju att det är ytterst tveksamt att man värvar på mittbacksplatsen, sen tycker jag också att man ibland stirrar sig blind på enskilda spelare. Vårt försvar är bra eller dåligt som ett kollektiv, en enhet. Just därför tror jag det är så viktigt med Per som är intelligent, en ledare och älskar klubben. Men vår backlinje fungerar ihop eller inte alls. Typ så. 

Bild för Davidsson och Mannen

Sral// Du vinner som ett lag och förlorar som ett lag. Jag är helt med dig om det kollektiva försvarets betydelse och jag tycker att vi har ett jämnt försvar (kompetensmässigt) utan spelare som går bort sig i parti och minut att vi kan fortsätta med den besättning vi har. Sedan skall man förvisso, som det heter, lära sig av gårdagen för att redan idag planera inför morgondagen och därför är det ju lite kul att spekulera. Men jag håller helt med dig i det du skriver, både om backlinje och om BFG:s kompetens och ledarskap. Tycker han har varit klockren som lagkapten i år (jag vet att Arteta är kapten, men i min värld är det BFG som är ledaren).

Bild för George Adams

Jag tror inte heller vi kommer handla någon mittback detta fönster och jag är tveksam till om vi kommer handla någon holding mf som alternativ till le cog heller... Även om ex Höwedes och Kondogbia mfl är tillgängliga.

I denna fråga finns det klart meningsskiljaktigheter mellan de som i stort sätt alltid höjer vår manager och som litar fullt på honom, och de som i olika grad har en lite mera ifrågasättande hållning. För inte så hemskt många månader sedan så  ifrågasatte många i Arsenal sfären varför vi inte satsade på en utpräglad defensiv mittfältare,  något väldigt många i samma sfär efterfrågat under flera säsonger. De vi hade va fullt tillräckliga sa de Wenger trogna och ex Arteta hyllades som en fullt kapabel DM. Jag (och flera med en lite mer kritisk hållning) har haft  haft åtskilliga diskussioner här på forumet, i denna fråga, där vi hävdat att vare sig den hårfagre basken eller den ettrige Flamini håller måttet om vi skall ta oss vidare och på allvar kunna utmana de stora titlarna. 

Efter olika turer så kom Le Cog som en fågel Fenix och hux flux satt balansen. Wenger är ett geni hojtades det helt plötsligt runt omkring ( även om många säkert inte såg denna individuella succé komma, då FC för inte så länge sedan skickats till The Valley för att få spela).

Jag hävdar att där hade Wenger,  och vi Gooners tur helt enkelt. 

Nu känns det lite som om vi är där igen, men denna gång gällande vårt mittbackspar. De Wenger trogna mfl anser att nuvarande besättning är fullt tillräcklig medans den andra falangen argumenterar för att du måste ha topp noch backlinje och öven mplvakt för att gå hela vägen.

Under nästan hela säsongen, förutom de senaste månaderna så har samma Arsenal sfär ifrågasatt vår äldste backlinje kämpe. Per Mertesacker.  Oljetankern från Bremen hade under hösten nästan tappat all styrfart vilket ledde till att den normalt ganska orörliga tysken nu ofta såg tafatt trög ut för att spela i ett lag med vinnande ambitioner.  Dessutom var hans huvudspel, trots basket spelarlängd under all kritik. Visst spelade BFG upp sig när laget gjorde det under andra halvan, men jag säger det igen. Han är för långsam och inte tillräckligt bra. Sen får han va hur go gubbe som helst. Dessutom börjar han och hans,  av  långsamma muskelfibrer uppbyggda kropp bli äldre, och alla  som läst idrotts fysiologi vet att man definitivt inte blir kvickare med åren. Framförallt inte om man har fibrer för vasalopp eller maraton. 

Man vinner fotboll både på en bra offensiv som en bra defensiv. Vi har 2 världsstjärnor offensivt sätt.  Sedan de kom till vår härliga klubb har vi börjat få vittring och känna på att vinna igen. Förstärk bakåt också med yttersta kvalite.  Då Chelsea, Barca mfl. Då blir vi livsfarliga. 

Bild för Martin Palmér

Å andra sidan har Per aldrig varit snabb och därför byggt sitt spel kring att inte kräva snabbhet så att han blir långsammare behöver inte vara ett problem.

Arteta hade varit den perfekta spelaren om han var typ 26-27 istället så han kunde springa.

Bild för B-G

Det där med Wengers tur kan vi väl lägga åt sidan engång för alla.
Han har inte mer tur än vad Mou hade med Matic. Punkt!
Chilla. vi kommer få Vidal. Det säger alla mina källor... och källorna i andra led säger alltid att jag har rätt om mina källor. #solklart 

Twitter @grvdga

Bild för George Adams

Inte fan såg vi , ( och knappast Wenger heller) den succen komma. När DM krisen var som störst och skadorna hopade sig rännde Le Cog fortfarande omkring i helröd tröja. Varpå den gode Wenger kallade hem honom. Tror knappast ha var i Charlton för att han senare på säsongen (2 halvan) skulle vara en av lagets absolut viktigaste spelare och den gängliges hjälpreda och städtant.

Så i det fallet tycker jag att utfallet av projekt Coquelin delvis berodde på tur.

Jo men det känns lugnt när du nämner Vidal BG. Men nu handlade ju posten om Back -five. ;-) Inte ens Wenger har den turen att köra Vidal som Sweeper :-)

Bild för Tommy

Äsch, nu plundrar vi Southampton på Forster och Schneiderlin tycker jag. Sen skickar vi lite stålar till Bilbao för att få Laporte så är sommaren gjord!

Bild för B-G

GA. Så du envisas med att Wenger hade tur...och Mou var skicklig i hans tillbakatagande av Matic?
Kan du inte bara erkänna att en bra coach som är skicklig...har tur? Wenger såväl som Mou?

Ja men varför diskuterar vi ens Coq när posten handlar om back 5 som du säger? 
Den diskussionen ang Coq startade väl du om jag inte minns fel? ;)

Twitter @grvdga

Bild för George Adams

Jag blandade in Le Coq och DM positionen, pga att  en bra DM 's spel på ett tydligt sätt är sammanflätat med backlinjen. Av den anledningen.

Absolut har en god/ skicklig coach tur,  oavsett namn eller idrott.

Bild för Martin Palmér

Det kommer komma in en DM, var lugn. Vi har Arteta som verkar kunna spela 15 matcher per säsong, Flamini som är klappkass och Coquelin. Inte en chans att vi inte förstärker där

Bild för B-G

Det där har jag hört förrut ett par säsonger ;)
Jag tror dock...med det sagt. Att Wenger sett i år hur viktigt det är.
Vidal är klar. 

Twitter @grvdga

Bild för Martin Palmér

Det blir inte Vidal

Bild för B-G

Vem blir det? Vem blir det?

Twitter @grvdga

Bild för Martin Palmér

Det vet jag inte, men det blir inte Vidal

Bild för Davidsson och Mannen

MP// Håller med dig om att Mertesackers spel inte bygger på kvickhet utan mer på placeringssäkerhet och fotbollsintelligens, varför inte heller jag tror att han kommer bli akut mycket sämre när han åldras, och förlorar än mer av sin snabbhet. Däremot vette 17 om jag håller med dig om Arteta. För jag tycker han är på tok för dålig med boll när vi möter lag som är smarta nog att sätta press på honom när han har bollen. Han ger då ett lätt osäkert intryck och väljer så ofta att passa bakåt eller i sidled varefter vårt spel helt går i stå. Och detta trots att de offensiva spelarna rör sig. Så Artetas huvudsakliga problem är inte att han inte är speciellt defensiv, ”elak/hård” elller att han är för långsam i kroppen, utan att han är för långsam i fotbollstanken. Men ja, din analys om att han kan spela 15 matcher/säsong delar jag till fullo varför även jag tror att en ersättare kommer att handlas in.

Knekt// Ja, precis. Forster som lär vara borta till fram på vårkanten med sin knäskada. Lite väl arsenalskt, va?

GA och B_G// Vi var som du, GA, nämner inne på detta ämne i forumet och jag vidhåller min åsikt att det blir retoriskt högt knepigt här. För dels är det ju svårt att finna stuns i din argumentation, B_G, när det du ger är ”det där med Wengers tur kan vi väl lägga åt sidan en gång för alla” uppföljt av ”Han har inte mer tur än vad Mou hade med Matic. Punkt!” vilket är din åsikt men inget argument för att du har rätt. Du får gärna utveckla varför så är fallet. För jag är mer inne på det du säger senare när du ber GA erkänna att en bra coach har tur. För det är precis här våra åsikter korsas. Hade Wenger vetat allt det många hävdar att han vet visste om Le Coq´s briljans, hade Coquelin då suttit på ett utgående kontrakt? Hade då hans debut då skjutits upp så mycket som den gjorde och möjliggjorts endast av Flaminis och Artetas skador? När det så så bedrövligt ut som det gjorde, skulle då Wenger vetat om att Coquelin var så himla bra, men ändå inte låtit honom spela? Trots att vårt mittfält var obalanserat och defensiven stundtals såg ut som F-A-N?

Wenger hade en j-kla tur att han hittade Coquelin på soptippen och det är inget fel i det. Vi skall vara tacksamma för utvecklingen vi hade med Coquelin, men att rosa Wenger för det är, av ovan nämnda skäl, lika onödigt som felaktigt. Wenger skall prisas för mycket, men för att han bjöd in Coquelin med vänsterhanden, trots att hösten med Arteta och Flamini varit bedrövlig, är ingen av dessa.

Bild för Martin Palmér

Går ju och vända på det hela med Coquelin och säga att det faktiskt är Wenger som utvecklat honom till den spelare han är. Att han nådde dit har inget med tur att göra. Att han nådde nivån precis när vi behövde det som mest däremot är så klart turligt.

Vet inte om jag köper det där med kontraktsargumentet. Finns massor av andra anledningar än kvalitetstvivel till att spelare har utgående kontrakt. Att inte förlänga tidigare kan tex. ha varit ett sätt att motivera Coquelin att jobba hårdare för att nå sin potential.

Bild för Adamberg

Vidal vore fantastiskt! Nummer 1 på min önskelista! Målvaktsfrågan är knepig. Polacken är ju av nostalgiska skäl mer Arsenal... 

Adam

Bild för Martin Palmér

Jag förstår verkligen inte varför alla är så sugna på Vidal. Är det namnet som lockar? För han är verkligen inte den typ av spelare det här laget behöver sett till hur han spelat i Juventus. Riktigt bra, men inte rätt.

Bild för B-G

För att han är lite bättre än både Ramsey och Caz och skulle passa jävligt fint med Coq i dom matcher vi behöver täppa till då han är bättre även defensivt än ovan nämnda.
Han är en Arteta 2.0
Sen att det skulle vara en käftsmäll till framförallt United som kämpade på honom förra sommaren.
Det är min förklaring på suget Martin. 

Twitter @grvdga

Bild för Martin Palmér

Om du tror att Vidal är Arteta 2.0 så har du antingen totalt missförstått Arteta eller Vidal. De är inte lika på en fläck. Arteta är positionssäker, smart, en regissör i offensiven. Vidal är en furie som kämpar stenhårt, har bra teknik och känsla för att hitta målchanser. Totalt olika spelare

Mycket tveksam till om han är bättre än Ramsey. Vi får inte glömma att Serie A är väldigt svag. Kolla på Gervinho.

Bild för George Adams

Absolut är Vidal en bra spelare, men han spelar ju trequartista och inte "Regista" i Juve och i landslaget.  Dvs han spelar offensiv mittfältare.  Caz rollen innehas ju av Pirlo resp Diaz i de lagen. Men att han är bra råder det ingen tvekan om. Han jobbar bra oxå och det gör honom väldigt användbar, och det är mycket möjligt att han skulle kunna spela längre ner i banan brevid en DM. Men det är inte hans naturliga position. 

Bild för Martin Palmér

Spelar mer b2b än trequartista som ju är släpande anfallare. Ska vi prata itialienska termer är han någon form av offensivare centrocampista, men offensiv spelfördelare är han då inte i Juve. Lite mer så i landslaget

Bild för B-G

Precis vad jag menar. En Arteta 2.0
Jag menade inte att han är lik eller påminner om Arteta, han är en uppgradering.
Som du säger, han är en Furie.   Behöver vi en Furie på mittfältet eller inte?
Ingen kan påstå att lilla Coq är den furien. Inte helle jack eller Ramsey.

 

Twitter @grvdga

Bild för Martin Palmér

Då har vi väldigt olika uppfattning om vad 2.0 innebär.

Bild för B-G

Låt höra då.
Vem skulle vara din Arteta 2.0?
Har vi honom i truppen redan? 

Twitter @grvdga

Sidor