Medlemmar: 8700 st.
Visa menyn

Inköpslista: The Back Five

Davidsson och Mannen
tor 4 jun 2015 kl 10:32

Tidigare har jag skrivit inköpslista rörande det centrala mittfältets mer balanserande position och idag har turen kommit till backlinje och målvakt, det jag lite småslarvigt anglofilt ibland kallar The Back Five. Vi minns ju alla hur Arsenal förra säsongen, valde att rulla runt på tre mittbackar varav en var en skadad Vermaelen, hur vi när denne prånglats iväg till AG-finansiärerna barcelona fc handlade in förstaårssenioren Calum Chambers och hur vi sedan nötte hårt på denne hela hösten innan den respektingivande Gabriel handlades in från Villarreal i januari. Och där står vi nu. Med något så ovanligt som fyra mittbackar av relativt seniort snitt i truppen.

Så det känns liksom som att vi, trots Mertesackers stigande ålder, har vad mittbackar vi behöver. Och inte är det sämre på ytterbackspositionerna där Monreal och Gibbs konkurrerar om vänsterbacksplatsen medan Bellerin, under Debuchys båda perioder av skadefrånvaro, visat ett synnerligen moget modernt, ytterbacksspel på den högra kanten. Till denna högra kant kan vi också lägga en av mina mjuka punkter i dagens Arsenal, den från West Ham nu återvändande Carl Jenkinson och vi har plötsligt en backuppsättning som inte bara har relativt solid spets utan också betryggande bredd. Lika härligt som ovant i dessa moderna Arsenaltider. 

Utifrån min horisont kommer ingen försvarare, eventuellt med undantag för högerbackens överbefolkning som jag tror kan rendera i utlåning av antingen Jenkinson eller Bellerin, att lämna klubben. Debuchys debutsäsong i klubben blev inte var han önskat, men han måste ändå alltjämt ses som förstavalet nästa säsong varför någon av Jenkinson eller Bellerin (eller kanske Chambers?) troligtvis lånas ut för att tas tillbaka om ett år och då möjliggöra en försäljning av nämnde fransman innan ålder och kontraktslängd försämrar säljläget. Men då är då och nu är nu, varför en inköpslista rörande The Back Five i skrivande stund kommit att handla om en enda position. Den lika avgörande, som under Arsenals säsong 14/15 stormande, platsen som lagets förstemålvakt.

För som säsongen har utvecklat sig, med Szczesny något svajande form och enligt uppgifter än mer svajande psykosociala situation, så står klubbens målvaktssituation vidöppen för spekulation. Den unge polacken har av många, inklusive mig, setts som en blivande stormålvakt och har under åren visat upp den där, för många bra målvakter, typsiska gränslandsgalenskapen. Som en Mad Jens fast med mindre aggressivitet och med ett självförtroende i paritet med till det bendtnerska, vilket av vissa experter ses vara en stor fördel för en spelare på en så utsatt position som målvaktens. Under våren talade ryktets tungor dock om att hans rökvanor och glappande käft har förstört relationen till Wenger varför han har blivit förvisad till att vara andremålvakt och till och med att hans tid i klubben skulle vara räknad. Inför lördagens FA-cupfinal skrev han på Facebook och inte bara sågade sin egen pappa, och dennes kommentarer kring Wenger och klubben, utan också bedyrade både sin enorma respekt för Wenger och sin kärlek till kubben. Detta följdes upp med en stabil insats i en ganska lugn lördagsmatch och det man därefter hört från honom är att han vill stanna i klubben och är redo att underkasta sig det hårda arbetet för att försöka återta platsen som förstemålvakt. 

Oavsett klubbens och Wengers åsikt om vårt forna (?) framtidshopp, har jag svårt att se en kille som Szczesny ta risken att spendera ännu en säsong på bänken. Antingen har han fått indikationer på att han ligger bra till att återfå platsen och då stannar han, eller är han på väg att lämna oss. Stannar han handlas ingen ny målvakt in, men det eventuella sistnämnda gör att en försäljning eller utlåning måste ses som mer närliggande. I skrivande stund ryktas Szczesny vara aktuell för att, som säsongslån täcka vakansen som Forsters knäskada skapat i Southampton, vilket skulle kunna vara en win-win. Eftersom jag inte tror att tredjevalet Emiliano Martínez redan nu är mannen att göra jobbet skulle en utlåning eller försäljning av Szczesny öppna för att klubben handlar in en ny målvakt för Ospina att konkurera med. Självklart har ryktesvågorna om potentiella målvaktsinköp börjat blåsa upp på den moderna toppfotbollens alla världshav och det har droppats en herrans massa namn där Reals falnande kulturbärare Iker Casillas sticker ut mest. Jag tror absolut inte han är något för Arsenal och jag tror inte heller att Wenger går i sådana tankar, varför jag har listat några andra målvakter det ryktats om och/eller som kanske skulle kunna bli aktuella för klubben. 

Två målvakter varav en troligtvis är på väg bort och då måste ersättas. Bilder: Bildbyrån

Kasper Schmeichel: Den store Peters son steg fram och upp som en sol i Manchester city där han inte bara tampades med Joe Hart utan även konkurerade ut svenska landslagsmålvakten Andreas Isaksson från rampljuset. När Hart valdes som uttalad förstemålvakt, valde Schmeichel att lämna för ännu en härlig rad klubbar med suspekta finansiärer innan han slog sig ner i Leicester, för att där vara med och föra rävarna åter till Premier League där de nu, i varje fall temporärt, har slagit rot. Schmeichel är 28 år, skrev inför just avslutade säsong, ett nytt kontrakt som sträcker sig till sommaren 2018 och jag ser, trots ryktena om Wengers goda öga till honom, inte honom som en avsevärt bättre målvakt än varken Szczesny eller Ospina varför jag väljer att helt avfärda ryktet. Ryktet säger 2/5. D&M önskar 1/5 och säger 1/5.

Asmir Begovic: Den reslige bosniern Begovic har ganska länge varit en målvakt som omgärdats av rykten om transfer till någon av de större klubbarna och dessa mojnade inte direkt när stortalangen Jack Butland handlades in från Birmingham för två år sedan. Sedan började Stoke spela fotboll och klättra i tabellen medan Butland inte riktigt blommade ut som väntades av honom och frågan är nu om Stoke idag är en klubb som, per automatik säljer sin givne förstemålvakt för att tjäna lite slantar och sedan chansa med det relativt oprövade kort som Butland alltjämt får anses vara. Den 27-årige Begovics kontrakt går ut sommaren 2016, varför Stoke nu antingen måste få honom att signera ett nytt eller realisera honom för de hugade spekulanterna som torde stå i kö. Begovic har med sin pondus och smidighet, trots sin klubbtillhörighet, länge varit en favorit hos mig och jag skulle se honom som en klar förbättring på vår målvaktspost om vakans i klubben uppstår. Ryktet säger 1/5. D&M önskar 4/5 men säger 3/5.

Hugo LIoris: Här närmar vi oss en oerhört spännande fråga och då inte bara för att den franske landslagsmålvakten LIoris här en synnerligen bra, om än lite väl så kallat modern, målvakt med sin spelstil långt utanför det mest målnära området. Att handla loss spurs kanske bäste spelare och verkligen markera ett hieratiskt sammahang vore för många arsenalister tämligen lockande. LIoris är även han 28 år gammal, är ligavan såväl som van vid spel på hög internationell nivå med det franska landslaget och ryktas ha en utköpklausul på £ 20 miljoner om spurs, som de alltid gör, missar spel i Champions League. LIoris är, enligt mig, en synnerligen bra, om än något yvig, målvakt men ser inte att han, med klausul eller utan, skulle välja Arsenal framför andra intressenter såsom Manchester United eller det kanske närmast liggande alternativet PSG. Min önskan säger ja tack, men jag tror aldrig att Wenger skulle lägga £ 20 miljoner på en målvakt. Ryktet säger 2/5. D&M önskar 4/5 men säger 2,5/5.

Petr Cech: Den tjeckiske stormålvakten hamnade i och med Thibaut Courtois’ inträde i ligan i rejäl radioskugga och en säsong på chelseas bänk tordes vara mer än nog för de flesta, inklusive Cech. Hans agent, Viktor Kolár, gick i för någon vecka sedan ut med informationen att Arsenal, Manchester United och PSG samtliga är intresserade av hans klient och att klienten själv, Petr Cech, gladeligen skulle kunna tänka sig att spela för någon av dessa tre, så kallade, storklubbar. Samtidigt har rykten poppat upp om att chelsea, som tack för lång och trogen tjänst, inte bara kommer släppa målvakten till den klubb han önskar utan också göra det för det, i sammanhanget, tämligen måttliga priset £10 miljoner. Cech har hunnit fylla 33 år och får antas ha sina bästa år bakom sig. Samtidigt vet vi att målvakter ofta håller länge och som exempel var Edwin van der Sar 35 år när han lämnade Fulham för Manchester United och där fick sex tämligen framgångsrika år hos de röda djävlarna. I min värld borde Petr Cech, om han håller sitt huvud fritt från fler skador, ha alla förutsättningar att även han ha en lång karriär och således ha en fem, sex goda säsonger kvar i såväl kropp som sinne. Ryktet säger 4/5. D&M önskar 4/5 och säger 4/5.

Konklusion: Jag är ännu inte helt säker på att jag ser Szczesny som historia och förbrukad i klubben, men om han skall vara kvar hos oss utgår jag ifrån att han är det som förstaval. Som jag nämnde ovan så har polackens senaste halvår i klubben i princip varit en katastrof varför en Szczesny som stannar kvar i klubben måste vara en som suttit ned med Wenger och rett ut vad som under vintern och våren rört till det och att Szczesnys eventuella instabilitet blir blott historia. Jag är den förste att erkänna att jag tvivlar, men jag minns hans fjolårssäsong, hur bra han var då och hur självklar han då kändes som klubbens förstemålvakt lång tid framöver. Därför är jag ännu inte redo att skrika högt om försäljning utan passar på den frågan och väljer istället att bolla olika alternativ om Wenger beslutar sig för att låna ut eller sälja Szczesny. Min sentimentala sida säger att Szczesny blir kvar i klubben medan min mer cyniska del säger mig att Wenger är trött på polacken, ser Ospina som en god back upp, men inget annat, och därför kommer handla in en annan förstemålvakt i sommar. En förstemålvakt som är mer konstant, mer solid och som skänker trygghet till laget.

Som du ser avfärdar jag både Casillas och Schmeichel, men hoppas lite på någon av herrarna Cech, LIoris och Begovic, vilket då stjälper över oss till hörnan för ymnigt spekulerande. Som jag nämnde ovan tror jag LIoris hellre skulle välja att bli kvar i spurs, gå till United eller PSG än att gå till de vitas största rivaler Arsenal Begovic har, å sin sida, ryktas till United från och till i många år och jag tror att om United blir av med De Gea och inte låter Valdes bli ersättaren, kommer med gedigen transfersäck och lönepung locka till sig Begovic. Kvar står vi då med Petr Cech som även han ryktas till både United och PSG, men där vi förhoppningsvis sitter på triumfkortet i att han och hans familj, vid en flytt till Arsenal, skulle kunna bo kvar i London och behålla samma sociala nätverk. Av dessa anledningar tror, och ja, jag hoppas faktiskt på, att Arsenals mål hösten 2015, vaktas av Tjeckiens landslagsmålvakt Petr Cech.

Kommentarer

Bild för Martin Palmér

En Arteta 2.0 är så klart en spelare som i grunden är samma som Arteta men är bättre och kanske har någon ytterliggare egenskap. Gundogan är väl det bästa jag kan komma på på rak arm.

Om Vidal är Arteta 2.0 för att han är annorlunda än Arteta så är nu nästan alla spelare i världen Arteta 2.0

Bild för George Adams

Offensiv centrocampista, Jo men så kan man beskriva honom Martin. Jag håller med Bangkok att han vore en tillgång. Tycker han är ruskigt bra. Samtidigt,  är det där vi brister?

Skall bli kul och se han ikväll iaf.

Bild för Martin Palmér

Näe precis, vi har redan flera spelare som kan ta den rollen så att investera i honom vore ineffektivt

Bild för B-G

Ställer frågan här med då det vart 2 sidor :)

Låt höra då.Vem skulle vara din Arteta 2.0?Har vi honom i truppen redan?  

Twitter @grvdga

Bild för Martin Palmér

Det där hade ju inget med Arteta att göra. Jag måste säga att jag ställer minst sagt tveksam till om du förstått vilken typ av spelare Arteta. Arteta skulle inte vara den som spelar med Coquelin utan istället för honom brevid en klassisk box-to-box, såsom han gjorde 2013-14 med Ramsey.

Bild för Davidsson och Mannen

MP, BG och GA// Läsvärda kommentarer och härligt att ni, trots något olika åsikter, håller god ton. Men som du, BG, undrar undrar även jag; Vem skall bli vår Arteta 2.0? Kondogbia? Schneiderlin? Lars Bender eller kanske Illarramendi?

Bild för Martin Palmér

Den enda av dem som är en Artetatyp och skulle kunna spela som spelfördelande DM är ju Illarra, övriga är Box-to-box-spelare vilket är något helt annat.

Jag kommer göra en blogg om vem jag tycker vi ska värva där men är mitt uppe i en flytt så det dröjer till nästa vecka eller så.

Bild för B-G

Ja ingen av dom är väl bättre än Vidal?
Så Martin. kom igen. Ramsey,Cazorla eller Wilshere? 

Twitter @grvdga

Bild för Martin Palmér

Wilshere är inte bättre än Vidal. Cazorla är en helt annan typ av spelare. Ramsey är bättre än Vidal i min bok, det är i alla fall så att Vidal inte är självklart bättre. Så, lägga £30m på en välbesatt position för en som inte är given startspelare medan vi står med bara Coquelin och en halv Arteta på DM? Galenskap skulle jag säga.

Bild för George Adams

Tack D&M... och Bangkok_Gooner &Martin. 

Ja det är kul att vi, trots lite olika uppfattningar kan diskutera på ett utvecklande och hövligt sätt.  Det hade ju varit föga intressant om alla hade samma åsikt i alla frågor. :-)

Bild för George Adams

Bara en reflektion appropå oviljan att förstärka på mittbacks positionen! 

Vårt  1a mittbackspar är över 60 år. Födda 84 och 85. I och för sig ingen jätteålder, men den ene börjar visa lite ålderstecken och den andre har från och till problem med hälsenor.  Bägge håller landslagsklass, men har hittills under sina landslagskarriärer inte varit förstavalet i resp landslag. Per har även avsagt sig vidare landslagsspel. Med den bakgrunden tycker jag det är felaktigt att säga att dom håller absoluta toppklass, då det t o m i deras hemländer faktiskt finns ännu vassare spelare. Visst Kos håller kanske  individuellt topp 12 medans Per ligger en liten  bit längre ner, trots större landslagsmeriter. 

Samtidigt dissar många här på forumet betydligt mera framgångsrika mittbackar och kallar dom trötta, passerat bäst före datum etc. Trots att många av dessa spelare de facto är flera år yngre. Som sagt bara en reflektion. 

Det är möjligt att Per och Kos håller någon eller några säsonger till. Men jag skulle vilja se en riktigt bra yngre mittback slussas in inom kort, och då helst ingen Brasse ;-)

Bild för Martin Palmér

Kos är Bra mycket bättre än topp 12. Att han inte startar i landslaget beror på att DD valt att satsa långsiktigt. Han är Frankrikes bästa mittback utan tvekan

Bild för George Adams

Jo jag har förstått att du tycker det, och smaken är ju som baken. Som du förstår tycker inte jag att han håller absoluta världsklass. I sina bästa stunder,  bäst i Frankrike och möjligen topp 5 i PL, men inte mer, och det tycker jag inte är tillräckligt bra om man vill utmana på riktigt

Bild för Martin Palmér

Möjligen topp 5. Vilka 5 mittbackar är bättre? Jag kan komma på 1 som är på samma nivå men som spelar i ett väldigt defensivt startk lag.

Bild för George Adams

Som sagt smaken är som baken och att bedöma och rangordna spelare är subjektivt.

Men Chelsea har vad jag anser faktiskt 3 som jag bedömmer är bättre. Terry, Cahill och Ivanovic. Ja jag vet att Ivanovic oftast spelar yb. Men jag har sett honom spela mb i både Chelsea och Serbiska landslaget och gjort det topp klass. Anses vara en av världens vassaste markeringsspelare.

Kompany har gjort en mindre bra säsong men enl mig har Vincent en klart högre högsta nivå än Kos.

Sen kommer att band med spelare där Kos ligger på en liknande nivå. Jagielka, Williams,  Fernandez, Vlaar, Vertongen, Alderweireld,,  Shawcross, Hangeland,  Jones, Skertl , Demichels, mfl.

Bedömningen jag gör baseras på renr  individuella egenskaper, då jag försökt undvika vilket lag resp spelare spelar i.

Bild för Martin Palmér

Hangeland? Nu trollar du va? Han var ju inte ens ordinarie i Palace

Bild för Davidsson och Mannen

MP, BG och GA// Som GA säger, smaken är som baken, och jag kan känna att just den frågan vi hamnat i här; mittfältsfrågan, är lika viktig som lurig att lösa. För som MP är inne på kan man ju undra över nyttan i att exempelvis spendera £30 mille för en spelare som skall konkurera med Coquelin eller i vissa enskilda matcher spela med honom. Och då leds vi vidare till den riktigt luriga frågan, den om Artetas arvtagare.

Fram till för ett halvt år sedan skrek jag efter en fysisk och placeringssäker spelare som prioriterade defensiven och som höll ordning på området framför backlinjen, men nu när vi har fått Coquelin är det inte denne typ utan mera Artetatypen vi skall söka efter. Och då landar vi, ännu ett steg fram, i frågan vad Artetatypen egentligen är. För om vi skall vara ärliga så är han en från  början offensiv spelare som varit klok nog att underkasta sig en allt mer defensiv roll. (Men också en spelare som saknat tempot, aggressiviteten och det fysiska för att matcha exempelvis Coquelin. Och som dessutom, de senaste två åren, visat enorma brister i spelet med boll när han satts under press.)

Så när vi sitter och funderar på spelare som vi antingen har eller skall köpa måste vi ha i åtanke att den spelare som skall ersättas, Arteta, inte heller är/var någon defensiv mittfältare utan skolades om till en spelfördelare med lägre utgångspunkt och med defensivt ansvar. Och detta öppnar ju upp något enormt eftersom i princip samtliga av Kondogbia, Schneiderlin, Bender x 2 plus ett stort antal andra centrala mittfältare skulle kunna göra den resa som Arteta gjorde. Vilket också en kille som Vidal eller för den delen Wilshere skulle kunna göra, eller hur?

Vi talar alltså om en spelare/spelartyp som inte skulle behöva vara detta i nuläget, utan liksom Arteta använda sin begåvning på ett annat, mer defensivt, sätt. Ha en lägre utgångsposition, ta lite mer stryk och acceptera en annan roll för lagets bästa, men också ha fotbollshuvud nog för att göra det praktiskt möjligt. Detta tycker jag är viktigt att tänka på när vi sitter och bedömer folks önskemål och/eller spelare som ryktas till klubben.

Bild för Martin Palmér

Grejen är ju att Arteta handlar inte om en offensiv spelare som blev defensiv utan om en placeringssäker spelfördelare som sköter spelet längre bak i planen. Ingen av Schneiderlin, Kondogbia, Vidal etc. har den spelfördelarförmågan. Många stirrar sig blind på att han var offensiv och blev defensiv och missar därigenom vad det var han bidrog med.

Bild för Davidsson och Mannen

MP// Ja, jag håller med dig om att vi (många Arsenalister inklusive jag själv) lätt klumpar ihop olika spelares förmågor, likställer spelaren med andra och därför ibland skjuter lite bredvid målet när vi ser spelare som motsvarande andra. Absolut. Läste för övrigt igår att vi, enligt John Cross (nåja) var oerhört nära att landa Schneiderlin förra sommaren, och man får nog gissa att han var ämnad för Artetas "DM-lightroll", tror du inte det? Nu har vi ju Le Coq och priset på Schneiderlin lär väl inte ha gåt ned direkt så... jaja, vi får se.

Sidor