Medlemmar: 4874 st.
Visa menyn

Ett lag att älska

Davidsson och Mannen
mån 29 jun 2015 kl 10:53

Jag är högst medveten om att detta är en blogg som bör innehålla Arsenalrelaterade texter, men idag tänker jag hålla mig utanför bloggens primära ämne och jag kommer till och med att lämna seniorfotbollen för den ungdomligare varianten. För jag kan inte låta bli att skriva några rader om det pågående europamästerskapet för herrar under 21 år, det så kallade U21-EM:et. Och jag kan inte hålla mig ifrån att skriva om Sveriges bidrag till detta mästerskap och om hur de, som en blixt från klar himmel, faktiskt har fått mig att känna någonting, fått mig att känna någonting som jag inte har känt för svensk herrlandslagsfotboll på oerhört lång tid.

Du som följer denna blogg tordes vara varse om hur jag, på det stora hela, ser herrlandslagsfotboll som någonting som är lite kul varannan sommar men som däremellan mestadels förstör för den riktiga fotbollen, klubblagsfotbollen. Hur jag ofta ojar och ondgör mig över alla dessa lika onödiga som ointressanta landslagsuppehåll som ligaspelet tvingast till, antingen för att de olika landslagen skall spela kvalifikationsmatcher till de mästerskap som, i Sveriges fall, arrangeras varannan sommar eller för att de olika förbunden inklusive UEFA skall casha in så mycket på sin allt mer urvattnade produkt, herrlandslagsfotbollen.

Förr i tiden brukade jag älska det svenska herrlandslaget och jag brukade se deras matcher som ett lika välkommet som njutfullt avbräck från klubblagsfotbollen och som ett härligt svepskäl för att få träffa lekkamrater och dricka öl i offentliga miljöer. Jag brukade vara ganska väl påläst, initierad och benägen att lägga tid på att följa de aktuella spelarnas insatser i sina respektive klubblag, just med fokus på landslaget. Så är det inte längre och så har det inte varit på många år. Men denna sommar har någonting hänt. Någonting i mig har vaknat till liv och någonting som så länge varit låst, har dyrkats upp. Och nyckeln, dyrken, till detta heter Det Svenska U21-landslaget.

 

En fest att vilja delta i och ett landslag att älska. Bild: Bildbyrån.

Det U21-herrlandslag som nu är i Tjeckien och spelar Europamästerskap har någonting i sig som gör det omöjligt att inte älska dem, som gör det omöjligt att stå emot deras oändliga charm och omöjligt att inte ryckas med i. Deras totala brist på cynism, på distans och på misstänksamhet gör att man liksom känner sig välkommen. Där seniorlandslaget under Erik Hamrén pratar runt och droppar parodiska plattityder som ”shining”, men sedan håller tunt med usla resultat, trött fotboll och ymnig negativism, där lovar U21-landslaget allt och håller mer därtill. Dessa underdogs som egentligen inte ens skulle ha klarat sig till mästerskapet har nu hanterat ännu en dödens grupp på absolut bästa sätt och de har nu tagit sig till Sveriges första mästerskapsfinal på herrsidan, sedan världsmästerskapet 1958. Och de har gjort det som en enda stor famn av fotbollskärlek.

För där seniorlandslaget har en tomt pladdrande fåfäng floskelproducent i tredelad kostym och scarf, där har U21-landslaget en pragmatisk analytiker som gärna håller låg profil och sätter laget framför jaget. Där seniorlandslaget knuffar bort där bjuder U21-landslaget in. Vackra visioner som faller på seniornivå står mot en gång efter annan bevisad vi-ger-oss-aldrig. Skolgårdsmobbare med avsky i blicken i kontrast till alla-är-välkomna-att-festa-med-oss. Cementerade hierarkier mot en öppen famn. Avstånd vs tillgänglighet och kyla mot värme. U21-landslaget är att det som Hamréns landslag alltid drömt om men aldrig lyckas vara. För U21-landslaget har denna regniga försommar förmedlat känslan av att vi alla hör ihop, att de är som vi och att vi är med dem. Tillsammans. Ihop och lika. Vi.

Även om Sverige skulle förlora morgondagens finalmatch mot Portugal, så är och förblir de ändå vinnare. För de har, med sin insats denna sommar, gett oss svenska fotbollsfantaster herrlandslagsfotbollen åter. Det spelar ingen roll om de är chanslösa i morgon, för de har gett oss hopp om en bättre fotbollsmorgondag. De har gett oss känslan av att allt är möjligt, att lilla Sverige kan göra de små bitarna till en enda stor slagkraftig enhet och de har visat att man är modig när man visar sig mänsklig. Och de har gett oss, ojande småbarnsföräldrar, en samling adekvata förebilder värda att visa för våra fotbollsintresserade ungar. Fotbollsspelare som man kan skratta med, glädjas med och känna både för och med. Unga män som inte är rädda för att bjuda på sig själva, som vågar riskera att göra bort sig och som vågar visa sig mänskliga. Välbetalda fotbollsproffs som är så här och nu, som vågar fånga dagen precis som den är och som vågar visa sig själva som de faktiskt är.

Så oavsett hur det går i morgon vill jag tacka U21-landslaget för allt som de har gett oss. Alla oväntade vändningar, alla kollektiva insatser och alla besegrade Goliats. Alla bevis för att ingenting är omöjligt, alla leenden och alla öppna famnar. Allt firande, allt kämpande och all transparens. All denna hudlösa tillgänglighet, all mänsklighet och allt det mod, att våga vara just som oss andra fotbollstokar och inte behöva vara en onåbar övermänniska, de har visat. Tack U21-landslaget, tack för allt. Tack för att ni har givit oss herrlandslagsfotbollen åter. Tack för att ni har vågat vara någonting annat, någonting gott och någonting som är värt att älska. Kom igen nu, Sverige!

Kommentarer

Bild för Sral

Kan bara hålla med! Sverige har varit underbara att skåda, även om jag inte hade möjlighet att se semin mot Danmark. Surt, men det viktigaste var att "vi" vann! Självklart har jag lite Arsenal-relaterade funderingar kring u21-EM också. Jag menar, är jag ensam om att få Bendtner-vibbar av Guidetti? Och ni som har sett mer av Portugal än jag (somnade faktiskt ifrån andra halvlek i matchen Sverige-Portugal. Bittert), hur tycker ni William Carvalho har skött sig? Han var ju länge intressant för Arsenal. Och...är det någon mer som har hört att Arsenal är intresserade av Pione Sisto?

Bild för Andreas Näsström

Guidetti springer livet ur sig. Känns inte Lordigt. Sisto skulle gärna se i Arsenal! Carvalho satte inte så mycket avtryck i Sverige-matchen men kommer ju chans att spana in karln imorgon!

annars måste jag bara skriva under på herr D&M:s blogginlägg! Heja Sverige!

Bild för Davidsson och Mannen

Sral// Visst har vi (japp, vi!) varit underbara att se. Och Guidetti vs Lorden, tja. Lorden brukar ju göra en massa mål i landslaget (som han inte gör i klubblaget), men, som Heppe är inne på, så brukar väl Lorden inte vara så vansinnigt självuppoffrande som Guidetti, eller? 

Angående Carvalho så tycker jag han var bra i den matchen även om matchen, så här i efterhand, känns lite svårbedömd. Båda lagen var nöjda med en poäng och Carvalho sattes väl inte på sådär oerhört stora/svåra prov utifrån förutsättningarna (i varje fall fram till Portugals ledningsmål).

Heppe// Precis, håller helt med dig gällande Lorden och Guidetti. Sisto vet jag faktiskt inte, för i matchen mot oss kom han in sent och visade inte sådär jättemycket att skriva hem om.

Bild för Martin Palmér

Carvalho var rätt grym mot Tyskland

Bild för Davidsson och Mannen

Jag såg inte den matchen men läste också att han gjorde oerhörd nytta.

Bild för Martin Palmér

Synd bara att han är en Mendeskille

Bild för Davidsson och Mannen

Ja, fy f-nken. Maken till oskön snubbe är svårt att finna.

Bild för Sral

Nej, men attitydsmässigt! :)

Bild för Davidsson och Mannen

Ok!

Bild för Fredde

Det som u-21 har gjort är att gå tillbaka till det Sverige är bra på. Det är ett förbannat bra centralblock med Milosevic, Hiljemark, Lewicki och Helander/Baffo som är nästintill omöjligt att forcera. Hamrén gör tjänstefel om han inte börjar spela in Milosevic som ordinarie mittback direkt efter mästerskapet.

Framförallt så har dom en extrem inställning att en fotbollsmatch varar i 90 minuter! Det dom gjorde mot Italien är bland det mest extrema jag har sett. Lite som man har sagt själv i omklädningsrummet i sitt egna lag. "Vi är sämre men dom ska fan ha ont och behöva slita ordentligt ifall dom vill ha med sig nånting härifrån!".

Sen där Hamrén gör bort sig (t.ex det berömda taktiska självmordet borta mot Holland) så delar Håkan Ericsson ut bra taktiska direktiv och spelar efter de resurser man har. Där Hamrén får ut det förväntade resultatet av sina spelare så får Håkan Ericsson ut ett betydligt större resultat med tanke på spelarna han förfogar över.

Men det man ska komma ihåg är att det svenska laget inte är så jäkla dåligt spelare för spelare i u-21. De andra lagen har spelare som sticker ut i Carvalho, Max Meyer, Volland, Vestergard, Kane osv. Det är många som tillhör de största lagen men det är ytterst få som spelar där. Sverige har endå Hiljemark som gjort ett 20-tal matcher för PSV, Quaison knep en ordinarie plats i Palermo på slutet, Tibbling är på gränsen till ordinarie i Groningen och Thelin fick spela mycket i Bordeaux. Det är bra för spelare i den åldern. De spelar mer än vad många andra gör i konkurerande lagen.

Det man ska komma ihåg när man summerar det här mästerskapet är att de absolut bästa spelarna stannade hemma. Wilshere, Ox, Phil Jones, Götze, Durm, Mustafi, El Sharawi, Veratti, Mitrovic osv. Dessutom så spelade Serbien ett u-20 VM som dom vann. Jag antar att en del spelare som var med där i normala fall hade varit med i u-21 EM. Det innebär inte att Sverige kommer att få ett lag som kommer spela finaler i mästerskap på löpande band. Det innebär att vi kommer få ett lag som försöker spela i finaler varje mästerskap.

You win some, you draw some

Bild för Davidsson och Mannen

Du, med sådana kommentarer gör man det nästan omöjligt att inte tränga sig före i kön till gästbloggendet. Oerhört läsvärt! Kan du tänka dig ett inhopp i bloggen?

Bild för Fredde

En dag som denna kan jag tänka mig vad som helst!! :)

You win some, you draw some

Bild för Martin Palmér

Tibbling är för Fan en av de bästa i Groningen och alla de som.du nämner är ju stjärnor i sina storlag. Vestergaard undantaget men han sticker mest ut för sin storlek.

Bild för Fredde

Var inte helt 100 på var jag hade Tibbling i Groningen. Och det jag menade när jag rabblade upp de stora stjärnorna i de konkurerande lagen var att de har 1-3 toppspelare med sig men i övrigt så är de andra spelarna i de länderna inte på en jätte imponerande nivå. De är fostrade i extremt stora klubbar men det är sällan de spelar där eller kommer att spela där. Som Italiens lag, merparten spelade i serie b. Eller Englands, de hade Kane, Jenkinson och Ings som var ordinarie i PL. Övriga har storklubbar som arbetsgivare men de kommer aldrig att spela där förutom enstaka ligacupmatcher. Vem tror på allvar att Chelseas bidrag till Englands u-21 kommer att bli ordinarie i Chelsea?

You win some, you draw some

Bild för Ola Svärd

ja visst måste man ta av sig hatten och bli imponerad. Men - har faktiskt sett samtliga matcher och inte i någon av dessa har man varit det klart bättre laget. Mot England och Danmark var det väl rätt jämnt. Grymt försvarsspel i hela laget och många vattenbärare som ger allt. Fantastikt bra utdelning med IKT där framme som är hur stark som helst. Kul när det håller så långt. Jag tror dock inte någon av de våra kommer bära och leda A-landslag långt fram i turneringar. IKT möjigen som, om han får vara hel, kommer spela många A-landskamper när den store lägger ner.

 Ikväll tror jag inte Carvalho behöver vara bra då det mesta av spelet lär hamna på sveriges halva. Men..en långboll på IKT och sen så...Kör hårt!!

"I will sign every contract Arsenal put in front of me without reading it.”

Bild för Byarum

Befinner nig på andra sidan Atlanten och har inte kunnat se nånting av detta  mästerskap, men följt det så gott jag kunnat ändå. 

På något sätt får man en känsla att det finns en extrem synergieffekt i detta LAG, där inget jag är större än laget och där vi rent individuellt är sämre än de andra, men det kompenseras av LAGET. Härligt och ännu härligare hade det varit om man varit i Sverige och kunnat ta sig till Tjeckien ikväll.

Håkan Ericsson må av någon anledning vara illa omtyckt i Elfsborg, men här har han gjort ett underverk. 

 

Bosse

Bild för Micke

Är inte Lewicki exakt det vi behöver??

Jag kan vara lite färgad av guldet, men DEN typen vill jag ha! Som han tar hand om defensiven! Silva kom ju ingen stans!! 

Bild för Jonas Eriksson

Ja man kan inte göra annat än att fälla en glädjens tår över dessa fantastiska killar. Vilken bragd och vilken underbar inställning och sammanhållning. Precis det som jag älskar att se som supporter. ETT LAG!

 

Bild för Davidsson och Mannen

Vilken fantastisk kväll, vilken natt, vilket fantastiskt mästerskap och vilket fantastiskt LAG. Själva antitesen till seniorlandslaget på alla sätt. STORT tack till U21-landslaget som har givit oss herrlandslagsfotbollen åter. Fantastiskt!