Medlemmar: 4433 st.
Visa menyn

...of the Ancient Mariner

Davidsson och Mannen
tor 4 maj 2017 kl 10:10

Vågor av brun sörja väller in över land. Kletigt, stinkande och trögflytande lägger den sig över klipplandskapet som förvandlas till ett lika delar månlandskap som uttorkad och livlös öken. Den kväljande stankens sörja består nästan uteslutande av djurkadaver, av spillolja och av totalt orenade exkrementer. Kladdklibbig, trögflytande och vämjelig lägger sig massan över landskapet och kväver allt befintligt liv, kväser alla naturens egna desperata motståndsförsök och tuktar all underliggande motståndskraft. Stanken är vidrig, våg efter våg av förruttnelse väller upp över land och de arma kustborna flyr desperata inåt land för att söka skydd från denna havets spruckna tolvfingertarm som sprider död var än den slår.

Ute till havs står oljetankrarna grundseglade på rad och pumpar ymnigt sitt svarta guld rakt ut att bli till dödligt gift. Människornas avloppsledningar, som under åratal har stått utan nödvändigt underhåll, har slutligen givit upp och krackelerat, sprungit läck och ger nu ifrån sig våg efter våg av urin, ihop kletat toalettpapper och fekalier, att gifta sig med oljan och dess skördade offer. Havsbotten är för länge sedan igenväxt, bottenslammet pressar sig upp mot ytan och vattnets syrenivå är noll och ingenting. De enda fiskar som kan skönjas flyter skvalpandes på havsytan, med den uppsvullna buken i vädret. I detta hav finns inte längre liv, kraft eller energi. Bara resignation, nedslagenhet och fördärv.

Och långt, långt där ute, surfandes på en tsunamihög våg av avskräde, ser vi Clownen. Förr var han världskänd inte bara för sitt nöjesspridande, för sin ständigt pillemariska glimt i ögat eller för sin häpnadsväckande dynamiska förmåga att alltid få oss att glädjas. Han var även känd för sin enorma innovationskapacitet, för sin smartness. Känd för att kunna kombinera clownens skrattlockanden med halsbrytande akrobatik. För att utföra konster som ingen annan ens vågat tänka på, än mindre planera eller försöka. Då han tog cirkuskonsten till obrutna marker och oanade höjder, då han chockade världen med att tänka i helt nya banor och då han totalt ritade om kartan för hur cirkus skulle framföras och göras framgångsrik.


Vid kajutans kontor. Bild från Flicker.com: ” Mishari Al-Reshaid Photography”

För på den tiden var han världsledande, beundrad och högt aktad av såväl publik som jordklotets alla cirkusdirektörer. Idag ser vi bara ett skevt maniskt leende och helt tomma ögon. Sminket har flagnat och spruckit, håret är rufsigt på ända och båda benen är stelopererade. Då följsam, dynamisk och lyhörd. Idag blint refererande till den egna förmågan, sin egna briljanta historia och till en endast egenupplevd grandiositet. Då alltid i utvecklingens framkant med hissnande trick och konster, idag surfandes på en hemmasnickrad bräda av silvertejp med en fastsvetsad rollator att hålla sig fast i. Ridandes på en våg av förruttnelse styr han över sederingens hav, skriker han ut imperativ till alla lealösa låtsaskompisar han har omkring sig, vilka alla svarar med ja och amen till allt de blir beordrade.

En gång var han en älskad, respekterad men till viss del även fruktad man, idag finns bara fruktan kvar. Inte fruktan inför hans storhet, inför hans världsledande eller inför hans förmåga att alltid finna nya vägar som ingen annan tidigare funnit möjliga. Utan fruktan inför den makt som han under åren tillskansat sig. Fruktan inför hans katatoniska grepp om piskan som river upp havets alla stormar. Fruktan för försurningen, förödelsen och ödeläggandet. Fruktan av ovissheten, rädslan och inför att nedgången skall vara för evigt, eller i varje fall i ytterligare två år. Fruktan för att ingenting görs, ingen förändring går att skönja och fruktan inför faktumet att allt annat utvecklas längs med alla andra kuster, men att bara vi står kvar fångna i den nedåtgående spiralens sjösjuka.

En gång i tiden älskade jag honom. En gång i tiden såg jag upp till honom och jag respekterade honom fullkomligt. En gång i tiden såg jag produkter av ständig vishet komma ur hans mun och jag kände otyglad trygghet eftersom jag faktiskt visste att han alltid visste. Idag tycker jag mest synd om honom. Jag bara lägga en varm pläd över hans axlar och varsamt leda honom upp på landgången för stillsam färd in mot hamn. Väl där ge honom ro att får sitta ned och vila. Jag vill avskilja honom från hans arbete på de stormande oceanerna, ge honom frid att inte behöva styra sin spruckna bräda på ett stinkande hav, inte styra förruttnelsens våg över oss på land, utan ge både honom och alla oss andra syrerik luft att återigen andas. Rent vatten att dricka och friskt hav att åter njuta av. Jag vill minnas honom med värme, med ömhet och med respekt. Inte som nu. Inte som detta. Inte som detta ovärdiga, smutsiga och försurade. Med kärlek, tillit och värme. Inte med oro, syrebrist och ständig gnagande sjösjuka. 

Kommentarer

Bild för Jonas S

Wenger är just som en gammal dikt. Han är mer en saga än en person. Wenger är det han var på 90-talet och en bit framåt. Innan han alltmer förpassades till sagoböckerna. Han är för många mest en självupptagen överlevare som beundras för det han en gång var.

Wenger är en ensam och patetisk karaktär i en tragedi.

Be excited!

Bild för Jonas Eriksson

Wow. Vilken underbar text. Snälla Wenger. Ge upp innan all kärlek övergår i hat. 

 

Bild för George Adams

Grymt D&M.

Ser fram mot din bok. Talangen finns i massor.

Och innehållet i texten känns igen av egna tankar och "liknelsen" med den gamle och havet är riktigt bra. Ren Hemingway eller Taylor klass!

Bild för Byarum

Vad säger man? Episkt bra och vackert skrivet. Fast i den bästa av världar, så hade du sluppit skriva denna text, utan kunnat lägga din skrivarkonst på något annat, ex en hyllningstext till Allegri,,,,

Kul att läsa dina texter igen. De förgyller vår sida. 

Bosse

Bild för Davidsson och Mannen

Jonas S// Ja, den framgångsrike och innovative Wenger känns absolut som en gammal dikt. Som jag nämnt så tycker jag oerhört synd om honom, att varken han själv –eller någon annan i klubben- sätter gränser för honom. Den lyckliga sagan som nådde sin peak 03/04 och som kunde lyfts ännu mer i och med CL-finalen -06, har sedan dess bara blivit en ständig upprepning av sämre och sämre kopior av ännu en förlorad säsong. Så ja, snarare en tragedi än något annat.

Jonas Eriksson// Tack så mycket för responsen. Och ja, man önskar att han själv, eller annan, bara kunde ta honom åt sidan och säga att allt nu är över. Ge honom en smickrande plats i styrelsen och en välstoppad fåtölj på Emirates hedersläktare för att låta någon annan (egentligen andra) ta över lag och styrande av klubben. För som det känns nu, är det allt annat än kärlek han frambringar.

George Adams// Tack så hemskt mycket. Har tänkt på det en del, men jag tror nog inte det blir någon bok. Jag är nog lite för gammal för att kallas talang… Den gamle och havet var oerhört länge sedan jag läste, men en underbar referens att få i relation till textinnehållet. Stort tack för den.

Byarum// Tackar så ödmjukast för berömmet. Och ja, jag hade så oerhört gärna velat skriva om någonting annat. Om någonting hoppfullt, ljust och med framtidstro. Allegri hade varit ett underbart ämne att få skriva Arsenalrelaterad text kring. Stabilt försvarsspel och spelare som vet vad de skall göra på plan, likaså. Men i nuläget känns det tyvärr som att sådana ämnen ligger några år framåt i tiden. Hoppas något oerhört mycket att jag har fel.

Bild för Micke

Tack för en briljant text, och även jag skulle vilja att slutet blev något annat.. Bara tråkigt det som händer med vår kära klubb nu, och då menar jag inte bara Wenger! 

Ska över nu i helgen, men ser mest fram emot Wycombe - Cambridge på lördag! Även Chelsea på måndag känns roligare! Hoppas dock på vinst, så man får njuta lite på puben efteråt! Glömma verkligheten ett litet tag och bara njuta av glada gooners (om det nu finns några) 

Än en gång, tack för texten och jag hoppas du får tid och lust att skriva oftare. Hoppas också att det kommer finnas anledning att skriva en text eller två i dur.. 

Bild för Fredde

Så blir det. Absolut man vill tacka Wengér för allt bra han gjort från Anelka-affären, som innebar Henry och en ny täningsanläggning. Till att han varit med och möjliggjort arenaflytten och hållt oss kvar i CL under den värsta tiden som den innebar.

Men nu har det sprungit iväg ifrån honom. Tiden, utvecklingen och hans egna utveckling. Vid kritik riktad mot honom själv på presskonferanser så är han ofta tydlig med att han har vad som krävs, han har ju vunnit massvis med titlar till klubben. Ser han sig själv som färdigutvecklad? Att han har ingenting mer att lära sig? Det är farligt eftersom han då inte ser att de andra tränarna gått förbi honom samt att han inte viljat ta till sig nya influenser.

You win some, you draw some

Bild för Adamberg

vackert med stil som vanligt. Grandios var ordet. Det är så synd att han inte kan tillåta sig pensionärslivet i en västoppad fåtölj på Emirates. Tyvärr får han inte mitt medlidande. När han tillkännager att han skrivit på byter jag från Viasat till C more och följer Allsvenskan i stället. det är så patetiskt med Wengers klubb, Wengers klubb- för den tillhör ingen annan oavsett vem som betalar den.

Adam

Bild för Adamberg

jag skulle säga att det är ingen annan än Wenger som gjort diskussionsfrågorna kring klubben som en EN- FRÅGA. Den handlar bara om honom. Och det kan man inte klaga enstaka fans för ( som oss) utan det ansvaret ligger på honom som faktiskt gjort att precis ALLT handlar om honom.

Adam

Bild för Pelle

Giresse, du är nog en av få som bara ser EN fråga om vår klubb, de flesta av oss andra ser även en inkompetemt styrelse, bristande ledarroller och en oengagerad ägare.

If it's too strong, then you're too weak!

Bild för Pelle

Jag håller inte med dig då jag tycker det är kraftigt överdrivet, men herregud vad bra du skriver. Jag imponeras så av ditt sätt att uttrycka dig. Jag har tidigare sagt det och kan enbart hålla med GA, skriv en bok! 

If it's too strong, then you're too weak!

Bild för Adamberg

Jodå visst finns det en inkompetent styrelse det ser jag också. 

Adam

Bild för Davidsson och Mannen

Micke// Stort tack för berömmet. Jag hoppas också att vi alla får möjlighet till mer tankar och känslor som går i dur istället för detta mollstämda vi fått vänja oss vid de senaste åren av succesiv nedgång. Och jag hoppas också att du har/hade en riktigt nice helg i England!

Freddee// Håller med. Vi har mycket att tacka Wenger för, men dessa insatser ligger år bakom oss och, precis som du är inne på, känns det som att tiden sprungit ifrån honom. Och då löser inte ett byte av spelsystem plötsligt alla problem. Och jag tror att du ringar in mycket av Wengers problem. Till skillnad från ex SAF, som ständig höll sig a jour med utvecklingen genom att växla assisterande och ge dem mandat att utveckla laget/klubben/SAF själv, så ger Wenger intryck av att vara så tillfreds med sig själv att inga andra influenser, tankar eller idéer behövs, om de inte kommer från Wenger själv, vill säga. Och då kan ingen utveckling ske. Och har heller inte skett.

Giresse//1:Tack så mycket för de oerhört värmande orden. Och ja, även jag önskar Wenger ett mysigt pensionärsliv fyllt av goda minnen och ryggdunkningar för gamla goda tider skull. Men som det ser ut nu så blir det varken eller. Stannar han kvar ser jag inget som talar för att vi skall minnas honom för allt det goda han har gjort klubben, utan bara för de sista 8-10 åren av kontinuerlig nedmontering av den klubb vi kallat vår.

2: Det har kommit att handla om det, ja. Klubben har succesivt gjorts till hans egen lilla leksak, men felet är kanske inte helt hans. Jag skrev den här texten för en herrans massa år sedan: http://www.arsenal.se/node/5360 och kanske är det någonstans där vi sitter fjättrade? Där Wengers makt inte är hans eget fel, där han bara tar den makt han har blivit tilldelad? Där det nu, verkligen, är dags för styrelse och ägare att, på ett respektfullt sätt, ifrånta honom den? 3: Ok.

Pelle// 1: Se länken och kommentaren ovan.

2: Ja, vi kanske tycker olika gällande problemets proportioner och jag tror att du föredrar mindre gester. Men tack så mycket för berömmet. Det värmer oerhört.

Bild för Pelle

Jag tror dock att inte ens du egentligen anser att proportionerna kan jämnställas med att våra världshav och övrig e helt förstörda? ;)

If it's too strong, then you're too weak!

Bild för Davidsson och Mannen

Pelle//Metaforer. Metaforer, Pelle.